難得去開上水果頭~問親朋友都推薦要食鳳鳴居~冇理由唔試下佢😗😗😗🐓醉香雞湯麵 $50 (7.5/10)湯底飲落偏甜,帶少少酒香。感覺鹹返啲會更加正👀。配料有雞件、紅棗、雲耳,仲會有一碟辣嘅豉油比我地點雞件🐔。雞件冇咩肉,骨比較多,整體比想像中還好,冇去到好驚喜🙈。🍄姬松茸雞湯麵 $58(7.5/10)依碗係朋友食的,湯底比起醉雞冇咁濃同比較清,帶少少菇嘅香味☺️。☁️蜂巢春卷 $30 (7.4/10)春卷炸得有點窿,食落酥脆香口。

🐓醉香雞湯麵 $50 (7.5/10)

🍄姬松茸雞湯麵 $58(7.5/10)

☁️蜂巢春卷 $30 (7.4/10)
春卷炸得有點窿,食落酥脆香口。
2021-07-14 124 瀏覽
洗完牙雖然都唔影響食嘢,不過諗住比牙齒休息下?就跟住地圖打卡上水黃店鳳鳴居💛平時就食麵多食米線少,因為車程都要一個鐘,覺得米線可以擺耐啲嗦汁都容易啲?就嗌咗醉香雞湯米線,又加咗一份蜂巢春卷😋米線同湯係分開裝,返到屋企打開湯碗就一陣花雕香氣飄出黎,mix咗之後滿滿一碗🤣雞肉都有成五六件,都係比較嫩滑既雞髀位,食落都入味,湯就比較濃酒香同埋甜甜啲,都好飲不過雞湯鮮就弱咗啲?米線浸咗一陣嗦到汁都好食,火候正好唔會過軟過硬~蜂巢春卷經過車程都keep到七八成crispy,齋食會覺得少少~油,個皮頭尾部分咬落會有少少~韌🤏,但係!搭配店家比既醋同辣醬汁就會好好食!完全唔覺得油🙌醉香雞湯米線 7.0/9蜂巢春卷 6.5/9OVERALL 7.0/9

醉香雞湯米線 7.0/9
蜂巢春卷 6.5/9

OVERALL 7.0/9
  • 醉香雞米線
2021-07-11 209 瀏覽
港島九龍就食得多啦,今次去遠啲,走咗去上水,打游擊之下喺OpenRice度search咗呢一間我最愛嘅米線小店🤤呢度主打嘅係雞米線🐔淨係湯底都有好多款可以俾你揀,想食清啲嘅可以揀佢嘅養生系列,想食龍尾啲嘅都可以揀喇沙或者麻辣。又或者,如果你唔想食雞,都可以揀佢嘅自選配搭系列,一樣多選擇!又選擇困難症嘅朋友都要小心啦!醉香雞湯麵無論係OpenRice定係餐牌都話佢係王牌之選,所以決定一試。果然冇令我失望,湯底有冇好濃郁嘅酒香,但又唔會俾酒味蓋過咗,反而係佢嘅甜令成個麵昇華咗。我仲特登聽介紹配咗米線麵底,果然係吸收哂所以精華,perfect!我仲另外配咗豬紅,但佢就想對冇咁出色,又唔太索湯,純粹過下口癮算了。姬松茸雞湯麵同醉香雞湯麵一樣,都係主打入味香濃。但唔同嘅係,呢個湯底相對清甜,冇咁油,就好似飲緊姬松茸老火湯咁。重點係佢真係有好多姬松茸!!!啱晒我呢啲鍾意食菇嘅人。同埋另外一提,感覺上呢個麵嘅雞份量較醉香雞多,同肉質都好啲,可能係生滾雞同普通雞嘅分別🤭🤭順帶一提,天氣熱記得要帶多個風扇仔去等。嗰日等一等,好似沖完涼咁⋯🥵🥵

姬松茸雞湯麵

醉香雞湯麵
👍🏻醉香雞湯麵 $50醉雞湯酒味香濃😋因為落左紅棗雲耳去熬,所以味道偏甜雞胸、雞鎚位置肉質都算嫩滑👍🏻不過無想像中咁入味,亦無乜雞味,有啲可惜米線爽口彈牙,高度推介😍!味道:8/10性價比:8/10-👍🏻喇沙雞湯麵 $50喇沙湯濃郁偏辣,有椰奶味但就唔算creamy鐘意濃味啲既朋友可以一試😋啲雞都係同醉雞麵一樣既,但浸住喇沙湯就濃味好多😋味道:8/10性價比:8/10-📍#鳳鳴居上水馬會道154號地下#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #上水 #上水美食 #上水打卡 #上水好去處 #上水小食 #喇沙 #醉雞
👍🏻醉香雞湯麵 $50
醉雞湯酒味香濃😋因為落左紅棗雲耳去熬,所以味道偏甜
米線爽口彈牙,高度推介😍!
味道:8/10
性價比:8/10

👍🏻喇沙雞湯麵 $50
喇沙湯濃郁偏辣,有椰奶味但就唔算creamy
鐘意濃味啲既朋友可以一試😋
啲雞都係同醉雞麵一樣既,但浸住喇沙湯就濃味好多😋
味道:8/10
性價比:8/10

📍#鳳鳴居
上水馬會道154號地下

• 醉香雞湯麵
  • 喇沙雞湯麵
2021-07-08 343 瀏覽
山長水遠去上水當然要搵好野食😋單睇賣相可能覺得平平無奇,但係食過先知翻尋味(宜家心思思想特登為醉雞湯🐓入上水)幾乎每個食客都比醉雞湯香濃既酒香所吸引,難怪有咁多人排隊🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️—————————————————📍醉香雞湯麵 (9/10)🍜藥膳雞湯香氣四溢,但係入口清甜,相信加左好多藥材熬煮先可以做到湯頭鮮甜滋潤🥰。個湯完全無味精,食曬成碗麵都唔使飲水。我都係第一次食湯麵飲曬d湯👅🍗雞肉都充滿酒香味,唯一缺點係雞肉有d鞋。上碟個時好細心每人都有一碟辣椒豉油🌶同骨碟,覺得唔夠味點下呢個豉油令雞肉更加鮮味。
山長水遠去上水當然要搵好野食😋
—————————————————
📍醉香雞湯麵 (9/10)
2021-06-21 492 瀏覽
黎上水搵朋友,朋友介紹左黎食呢間上水出名既麵店,平日既中午時間黎到都好多人,好彩咁岩有兩人位唔洗等上菜超快,自己嗌左個醉香雞湯麵,雞湯味超香濃,加左紅棗同木耳令到湯底好甜,反而酒味唔算好強,入面亦都落足料,夠多雞,雞肉都夠嫩滑,性價比高冇揀錯朋友就叫左芫茜雞湯米線,勁多芫茜覆蓋哂成個碗,好誇張好正,岩哂芫茜控再加左個炸芝士年糕,岩岩好兩件同朋友 share, 外脆內軟,咬落去芝士味好香濃,如果再多 d 芝士就好啦

2021-06-15 493 瀏覽
[ #caloriefoodie上水 ]• 鳳 鳴 居 •位置比較偏遠少少><不過想去影大水管或者係上水踩單車既就bookmark左先😽多謝住粉嶺既朋友介紹💋-🦦醉香雞湯麵 💰$48食落口第一啖已經醉醉地😵講笑🤣🤣好香酒味 略帶少少甜味雞肉都算大舊又唔鞋😗而且份量都幾多 唔洗驚唔夠飽~性價比幾高 遲啲會再去幫襯🤤-📍上水馬會道154號地下-#caloriefoodie #caloriefoodie💛
[ #caloriefoodie上水 ]
🦦醉香雞湯麵 💰$48
食落口第一啖已經醉醉地😵講笑🤣🤣
好香酒味 略帶少少甜味
雞肉都算大舊又唔鞋😗
而且份量都幾多 唔洗驚唔夠飽~
性價比幾高 遲啲會再去幫襯🤤

📍上水馬會道154號地下
2021-06-08 545 瀏覽
試左咁多隻湯底,個人認為醉雞湯超正,味道濃郁,有小小酒味,微微帶甜,女士們當補補身不過火氣重唔補得朋友亦可以選擇芫荽湯底一樣咁正, 睇張相以為只係一碗芫茜,但其實佢係碗芫茜雞湯麵,芫茜多到見唔到D麵,食完仲唔下火咩!雞件多肉少骨, 啖啖肉,正!鵝腸好爽依個大三兄弟,有款叫爆炸丸,咬開個陣,唔該坐隔離個位小心D,真係爆出黎, 彈到就唔好意思拉蜂巢春捲,岩岩炸起超熱外脆炸魚皮炸到有D 硬,而且唔係隻隻都有蛋黃

雞件多肉少骨, 啖啖肉,正!

鵝腸好爽

蜂巢春捲,岩岩炸起超熱外脆

炸魚皮炸到有D 硬,而且唔係隻隻都有蛋黃

2021-06-03 442 瀏覽
去上水大水管前食個 lunch, 揾到黃店,不過唔理顏色,都係一間值得去的小店☺.🟥黃金魚皮🟧顧明思義鹹蛋黃魚皮,係脆,唔太油,但略嫌蛋黃味唔重唔夠香,呢個普通~.🟨蟲草花雞湯米線🟩一上菜成堆蟲草花😆真材實料又多雞,但雞湯底比較淡,好在伴有辣椒豉油可調味。.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟦醉雞腎🟪一黎到見份量咁小(只有4件) 有 d 突然,但一放入口~驚❗為❗天❗人❗雞腎夠稔夠爽,非常入味,每咬一口都爆出甜甜花雕酒,又唔貴($23) 真係全餐飯最好食的♥念念不忘😍.⬛醉香雞湯飯⬜(太肚餓唔記得影😫)招牌菜一定要試啦!一上菜,花雕味鑽入個鼻,湯底超濃酒味帶淡淡藥材味,加上好多紅棗木耳,所以好香甜。配上飯索哂汁好好味😍(結果蟲草花 d米線我哋都放哂入醉雞湯度食😂) .

🟥黃金魚皮🟧
🟨蟲草花雞湯米線🟩
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟦醉雞腎🟪
⬛醉香雞湯飯⬜(太肚餓唔記得影😫)
  • 醉香雞湯麵
  • 醉雞湯米線
  • 醉香雞米線
  • 蟲草花雞湯麵
  • 醉雞米線
2021-05-28 487 瀏覽
來過兩次, 第一次試了醉雞湯麵, 我覺得有少少偏甜。 看到隔離枱的女生吃了芫茜湯麵, 家人下次來的時候立刻點了~ 因為那些芫茜是生放上去的, 家人說芫茜的梗有少少硬, 但係整碗湯麵都很香。 而我在第二次吃的時候, 試了蟲草花雞湯麵, 我覺得那些湯很好喝, 雞也很滑很好吃~~不過點他們提供的豉油就更好吃, 有少少辣椒辣辣地很好味! 唯一有少少意見, 就是音樂好像大聲了一點... 不過因為是年輕人經營的店~這麼有活力也是正常的呢~~
2021-05-26 293 瀏覽
上水不嬲都係美食荒漠,但如果朋友問我上水有咩好食,我一定會諗起鳳鳴居。特別推介佢地既喇沙!真心出色!👍🏻👍🏻呢度主打唔同湯底或配料既雞麵,麻辣、喇沙、蟲草花等等…如果唔想食雞麵,仲有車仔麵同清湯腩飯等既其他選擇~講返喇沙,平時食麵我真係好少飲湯(除左拉麵),但呢度既喇沙好香好濃郁,多種香料加上椰汁同少少辣,惹味到一個點!😋😋😋麻辣湯雞麵都唔差,雞既份量都幾多,雞肉嫩滑~知道上水比較偏僻,但多左上水至元朗既單車徑,如果踩單車經開上水,不妨黎試試~不過如果黎試,最好預多少少時間等位,事關個人經驗係次次都要等陣位~但值架~😎

麻辣湯雞麵都唔差,雞既份量都幾多,雞肉嫩滑~

2021-05-22 277 瀏覽
其實已經食咗好多次,佢嘅醉雞,蟲草花我都試過,不過最鍾意都係姬松茸🤤我覺得姫松茸嘅味同雞最夾😍佢嘅湯底我每次都會飲,雞又夠多件喎,配埋佢地辣椒豉油真係冇得頂輸,佢哋keep住都好多人食㗎,Lunch一定要喺門口等位,所以我通常都外賣返屋企慢慢嘆😮‍💨
姬松茸雞湯米線
姬松茸雞湯米線
  • 姬松茸湯米線
2021-05-09 479 瀏覽
太多人等位啦只好轉外賣,個個都叫醉雞米線就試下佢咩料冇咩酒香味,而且偏甜.醉雞件唔滑,湯係濃的,斬雞唔斷,而且食到碎骨雞件數量係算小,唔夠飽的只係剛好不過食完唔口渴,應該冇味精,可以一戰
太多人等位啦
只好轉外賣,個個都叫醉雞米線
就試下佢咩料

冇咩酒香味,而且偏甜.
醉雞件唔滑,湯係濃的,
斬雞唔斷,而且食到碎骨
雞件數量係算小,唔夠飽的
只係剛好
不過食完唔口渴,應該冇味精,
可以一戰
2021-04-21
20 分鐘 (外賣自取)
2021-05-07 414 瀏覽
久久不能忘懷之黃店鳳鳴居事緣我之前搵fd食個飯好耐冇見佢又住上水我問佢有咩好食佢話跟我嚟唔嚟由自可一嚟不得了個湯有濃濃嘅雞香同足夠嘅藥材味雞滑又再驚喜啲個湯冇味精飲得舒服又再驚喜啲個米線冇過硬又再驚喜啲一路食一路讚話咁快就食完跟住嗰一個月都掛住佢有緣快啲去試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
久久不能忘懷之黃店鳳鳴居
一路食一路讚話咁快就食完
跟住嗰一個月都掛住佢
有緣快啲去試!
2021-04-22 569 瀏覽
嚟上水探朋友,朋友介紹呢間口碑唔錯,食物質素高,所以試吓鍾意芫荽嘅我,見到有芫荽雞湯麵,二話不說就揀咗一上菜見到滿滿的芫荽鋪滿個碗,估唔到會比咁多仲有佢個雞湯好清甜,冇乜味精,飲落好好味佢啲雞都相當嫩滑,唔肥膩,份量啱啱好

嚟上水探朋友,朋友介紹呢間口碑唔錯,食物質素高,所以試吓
鍾意芫荽嘅我,見到有芫荽雞湯麵,二話不說就揀咗
一上菜見到滿滿的芫荽鋪滿個碗,估唔到會比咁多
仲有佢個雞湯好清甜,冇乜味精,飲落好好味
佢啲雞都相當嫩滑,唔肥膩,份量啱啱好