2018-11-16
今次專登去佐敦試試新野,係一間算比較正式嘅Omakase,環境同價位都係較高級嘅日本野,由門口就已經有人招待上樓,因為係食廚師發辦,所以就當然係坐廚師前面嘅吧枱,而另外亦有一般餐桌,方便N人行嘅朋友~Omakase黎講只有兩個套餐:88會席 $888/鱻會席 $1288分別係貴啲有六款刺身同六款壽司,而平啲就只有三款刺身同八款壽司。先來前菜,三碟分別係水雲、胡麻豆腐同鮑魚,當中最驚喜嘅係自家製胡麻豆腐,口感非常綿密,而且好香芝麻味~第一款刺身係斑類魚,師傅建議將大葉嘅花萃加埋一齊食,令爽口嘅魚生多咗重口感,配酸汁亦十分清爽。再來係深海池魚配柚子胡椒,肉質爽得黎魚味更加重~第三款就係油甘魚!油脂超豐富,不同部位有不同食法,我就最愛微微烤過嘅香味~燒物同炸物係鹽燒魚骹同天婦,魚骹有兩舊,份量十足,入面超juicy同埋魚肉燒到好滑,炸物我就麻麻地,不過有蝦、南瓜、蕃薯唔同款都食到~右口魚壽司右口魚比一般左口魚更加矜貴,當然就更好味啦,上面個舊燒咗嘅係邊邊位,一啖就有冷熱雙重口感!章紅魚壽司印象中都係第一次食,質感就好似魷魚咁爽口~小池魚壽司特別加入薑汁,肉質一咬就散開,鮮味亦隨之而散。秋刀魚
Omakase黎講只有兩個套餐:
88會席 $888/鱻會席 $1288
再來係深海池魚配柚子胡椒,肉質爽得黎魚味更加重~
右口魚壽司
章紅魚壽司
印象中都係第一次食,質感就好似魷魚咁爽口~
小池魚壽司
特別加入薑汁,肉質一咬就散開,鮮味亦隨之而散。
秋刀魚壽司
我最愛食秋刀魚,唔使我講都見到幾多油份啦!
牡丹蝦 伴海膽蝦膏醬
個海膽蝦膏醬係我地面前即席拆蝦頭整出來,保證新鮮,又特別鮮甜!
玉子
師傅自製的玉子,熟悉的玉子味但係蛋糕咁嘅口感,有特色~
紅豆葛餅
同樣都係自製嘅甜品,而且兩舊係出自唔同師傅之手,質感一硬一軟,鍾意邊隻就睇個人喜好了。
最後可以揀茶或雪糕來結束豐盛嘅一餐!一餐飯唔單止好食,仲可以睇到廚師嘅心思,超級大滿足,已經好想再等出糧食多次。。。