2018-11-16 52 瀏覽
今次專登去佐敦試試新野,係一間算比較正式嘅Omakase,環境同價位都係較高級嘅日本野,由門口就已經有人招待上樓,因為係食廚師發辦,所以就當然係坐廚師前面嘅吧枱,而另外亦有一般餐桌,方便N人行嘅朋友~Omakase黎講只有兩個套餐:88會席 $888/鱻會席 $1288分別係貴啲有六款刺身同六款壽司,而平啲就只有三款刺身同八款壽司。先來前菜,三碟分別係水雲、胡麻豆腐同鮑魚,當中最驚喜嘅係自家製胡麻豆腐,口感非常綿密,而且好香芝麻味~第一款刺身係斑類魚,師傅建議將大葉嘅花萃加埋一齊食,令爽口嘅魚生多咗重口感,配酸汁亦十分清爽。再來係深海池魚配柚子胡椒,肉質爽得黎魚味更加重~第三款就係油甘魚!油脂超豐富,不同部位有不同食法,我就最愛微微烤過嘅香味~燒物同炸物係鹽燒魚骹同天婦,魚骹有兩舊,份量十足,入面超juicy同埋魚肉燒到好滑,炸物我就麻麻地,不過有蝦、南瓜、蕃薯唔同款都食到~右口魚壽司右口魚比一般左口魚更加矜貴,當然就更好味啦,上面個舊燒咗嘅係邊邊位,一啖就有冷熱雙重口感!章紅魚壽司印象中都係第一次食,質感就好似魷魚咁爽口~小池魚壽司特別加入薑汁,肉質一咬就散開,鮮味亦隨之而散。秋刀魚

Omakase黎講只有兩個套餐:
88會席 $888/鱻會席 $1288

再來係深海池魚配柚子胡椒,肉質爽得黎魚味更加重~

右口魚壽司

章紅魚壽司

印象中都係第一次食,質感就好似魷魚咁爽口~

小池魚壽司

特別加入薑汁,肉質一咬就散開,鮮味亦隨之而散。

秋刀魚壽司

我最愛食秋刀魚,唔使我講都見到幾多油份啦!

牡丹蝦 伴海膽蝦膏醬

個海膽蝦膏醬係我地面前即席拆蝦頭整出來,保證新鮮,又特別鮮甜!

玉子

師傅自製的玉子,熟悉的玉子味但係蛋糕咁嘅口感,有特色~

紅豆葛餅

同樣都係自製嘅甜品,而且兩舊係出自唔同師傅之手,質感一硬一軟,鍾意邊隻就睇個人喜好了。

最後可以揀茶或雪糕來結束豐盛嘅一餐!一餐飯唔單止好食,仲可以睇到廚師嘅心思,超級大滿足,已經好想再等出糧食多次。。。
慶祝紀念
紀念日
2018-11-16 1300 瀏覽
好朋友生日,當然要同佢慶祝一番,今次為了俾佢一個驚喜,就黎豪一次請佢食日本Omakase!上網做左功課,Book 左佐敦新開的鱻88日本料理~我地是選好了一個套餐再由廚師發辦~~一入黎已經感到日本高級料理的派頭,估唔鬧區都有咁靚的日本餐廳~我地坐在吧枱前,可以欣賞師傅的製作美食,又可以跟師傅互動交流~感覺幾有趣又親切~先黎前菜三小款食Omakase 不止食物的材料及質素要求上乘,甚至連擺盤,用來盛食物的陶瓷,所有細微地方也十分重視~客人食Omakase係賞心悅目去感受,慢慢享受整個美食的過程~Omakase食的是時令季節食材,根據師傅創意而變化!先來刺身四款羽太由擺盤至刺身成件事十分精緻細膩~師傅話先點柚子針先嚐一口,之後加上小花瓣夾着一齊食,特別清新鮮美!深海池魚,魚肉爽口,新鮮鮮美!鰤魚師傅用火炙燒過,比較香口惹味燒物———鹿兒島吞拿魚鮫外皮燒得香脆可口,但內裏仍然嫩滑,而且啖啖肉~!揚物———南瓜,蕃薯及炸蝦沒有厚厚的炸粉,食多不會感到膩再來壽司師傅會逐件上,讓客人慢慢食完一件,再飲啖茶或食件嘖物中和一下,再準備下一件菜色~~師傅用的是時令海鮮,味道特別鮮甜~分別是右口魚,間白魚

先黎前菜三小款

先來刺身四款

羽太
由擺盤至刺身成件事十分精緻細膩~

深海池魚,魚肉爽口,新鮮鮮美!

鰤魚
師傅用火炙燒過,比較香口惹味

燒物———鹿兒島吞拿魚鮫
外皮燒得香脆可口,但內裏仍然嫩滑,而且啖啖肉~!

揚物———南瓜,蕃薯及炸蝦
沒有厚厚的炸粉,食多不會感到膩

再來壽司

師傅用的是時令海鮮,味道特別鮮甜~
分別是右口魚,間白魚,小池魚及秋刀魚
壽司的味道是有層次有變化,不會讓客人感到單調乏味!而且師傅已加了所有wasabi,醬汁,不需再額外點其它醬油~~

牡丹蝦
師傅話特丹蝦頭蝦膏不夠多,另外加上馬糞海膽混合蝦膏,再用火槍燒一會,令它凝固,包住鮮甜牡丹蝦⋯⋯超濃郁的蝦膏味,整個味道在口腔爆發,簡直是享受!

葛餅
葛餅清淡,配上綠豆粉及紅豆蓉剛剛好

最後呷杯柫手柑藍花紅茶非常完美的結束~
Omakase 由食至擺盤,都是賞心悅目,師傅跟客人互動良好,整個過程十分享受,讓我地體驗了不一樣的晚上~當然朋友十分滿意這次慶生安排!
2018-11-13
2018-11-16 63 瀏覽
夜晚同老婆揸車四圍遊,遊到去佐敦,見到咁岩難得有錶位就泊低,諗住順便搵地方開餐,心思思又想食日本野☺️又係openrice尋下寶,發現一間有得食omakase既日本料理餐廳😮就去會一會佢!門口迎賓的侍應非常有禮貌,充滿笑容帶我們到一樓就坐餐廳的環境給人一種很高尚的感覺,而且很寬敞。我們想食omakase,所以侍應就安排了吧枱位置給我們。看著師傅在面前很用心細緻地準備食材,欣賞他們認真的樣子,利落的刀功,非專業純熟的手勢,已經是一種享受。食omakase 的過癮地方是全由師傅發板,每一道都充滿驚喜、期待。先上的是前菜,海膽蒸蛋,味道非常香濃,蛋非常之咁滑!立即打開了食慾之門👍左口魚剌身剌身是配搭住一個酸汁上的,兩者走在一起,鮮味非常!金目鯛剌身其中一塊配著梅醬,師傅說先食原味的,再領有梅醬的,魚皮被輕輕的燒過,非常油香,一款剌身,兩種口味的剌激👍燒和牛串和牛入口鬆化,配著燒過的蒜,惹味非常。深海池魚壽司師傅已經調了味,所以不用再沾醬油都已經非常美味池魚壽司配上辣醬又係另外一種剌激,真佩服師傅的心思!石班魚壽司小弟第一次食,口感一流!因為並唔係入口即鬆化果種感覺,感謝師傅俾我試到佢😭右口魚壽

門口迎賓的侍應非常有禮貌,充滿笑容帶我們到一樓就坐

左口魚剌身
剌身是配搭住一個酸汁上的,兩者走在一起,鮮味非常!

金目鯛剌身
燒和牛串
和牛入口鬆化,配著燒過的蒜,惹味非常。

深海池魚壽司
師傅已經調了味,所以不用再沾醬油都已經非常美味

池魚壽司
配上辣醬又係另外一種剌激,真佩服師傅的心思!
石班魚壽司

右口魚壽司
非常油香美味,完全不用額外沾醬油。

雜菜蝦餅
可能係食材新鮮的關係,呢個蝦餅食落去除了香脆外,蝦的味道也非常突出!炸粉又不多,非常高質!

成餐飯的過程侍應幫我們換了兩次筷子,秒速架茶,非常貼心。伴
碟的薑和辣蒜頭都是師傅自製的!非常好味同非常有誠意!
想試omakase既朋友呢度確係一個好選擇。
2018-11-14 872 瀏覽
這麼好吃的Omakase不能只有我知道繼續食生勾勾日本野系列,有日收工去食咗三個鐘嘅廚師發辦,雖然個時間好誇張,但個味道一啲都冇誇張,好食到不行。晚市將近八點黎到,人就唔多大約四枱左右,壽司師傅就有三位,都幾乎係一個處理一枱客咁。有分兩個價位嘅套餐,我地要平啲個個都好平理,之後就坐底等師傅整野畀我地食~🔹前菜三小碟,中間係酸酸地個啲開胃野,另外兩碟係胡麻豆腐同鮑魚,胡麻豆腐係自家製的,口感係軟綿綿咁好特別!🔸刺身第一款係斑類魚,魚味較淡但肉質爽口第二款深海池比上一款較軟身,魚油就更豐富我最鐘意就係鰤魚三食,分為下腩位同背位,先食無添加同燒過嘅下腩位,油份極重,入口即融,燒過嘅位餘韻更勁,最後食埋有撒上芝麻嘅背位,比腩位更加鮮甜,三種食法都好正,不愧係油甘魚之王。🔹紫菜紫蘇拖羅望住流晒口水但又唔捨得食呀😭一大片拖羅放入口就化開,油份極重,有澀澀地嘅紫蘇葉同wasabi中和下完全唔覺得膩,好好食呀真係唔想咁快食晒...🔸燒物 鹽燒油甘魚骹🔹揚物 天婦羅蝦、蕃薯、南瓜咬開香脆外皮裡面係軟綿嘅魚肉,仲要超級多omega3 整整兩大舊!仲有新鮮炸起嘅天綿羅,我未食壽司已經開始飽飽地點算!?🔸手握
這麼好吃的Omakase不能只有我知道

🔹前菜

🔸刺身

第一款係斑類魚,魚味較淡但肉質爽口

第二款深海池比上一款較軟身,魚油就更豐富

🔹紫菜紫蘇拖羅

🔸燒物 鹽燒油甘魚骹

🔹揚物 天婦羅蝦、蕃薯、南瓜

🔸手握壽司

望住師傅揀完再切,握完再燒,全部都係心機之作:右口魚、間八魚、秋刀魚、牡丹蝦、帶子、北海道海膽,加上佢每日特調嘅醬油,全部唔使加任何調味

我最鍾意係之前唔太鍾意食嘅秋刀魚!本身魚味極重得黎唔係人人頂得順陣味,但當日食嘅秋刀魚完全唔腥,無根無渣,原來好味嘅秋刀魚係咁嘅味~~每件壽司之間嘅停頓位一定要食佢地自家醃製嘅漬物:大根米醋漬同沖涼苦瓜都推薦!

食到最後仲有個自製嘅紅豆葛餅,同埋自選雪糕或茶飲,我就揀咗第二個胃都食得落嘅海鹽配手炒黑糖雪糕,本身海鹽已經好味,有埋黑糖醬加分!

店內有唔同嘅師傅坐鎮,我個餐個師傅風趣幽默得黎又用心介紹好西,眨下眼過咗三個鐘,完全係perfect池嘅一餐。
2018-11-13
2018-11-12 108 瀏覽
親戚係加拿大返嚟,爸爸指名要我帶佢哋去食日本菜,而佢哋精品酒店坐落喺佐敦,今次就真係考起我啦!唔過海喺佐敦有邊間質素高嘅日本料理食呢?好彩開飯幫到我,搜尋到附近有 omakase廚師發辦,柯士甸站行過嚟比較近,相信都會有一班中高路線嘅客人。晚市廚師發辦套餐大概就是 $800-$1000/位;因應食材而定。樓上雅座,裝修都唔錯,我哋食 omakase 所以安排坐吧枱!我哋冇睇過餐牌又唔使點菜,廚師就會直接將當日最好嘅食材安排俾我哋,一於放心信晒佢!首先上來的是前菜:三文魚籽沙律、芝麻豆腐,鮟鱇魚肝非常creamy。接着是刺身三點:花竹蝦刺身十分嬌艷,豐富的蝦膏味道鮮甜、蝦本身肉質彈牙,果然係高級刺身食材。活左口魚薄切,可以品嘗其鮮味甘香。配酸汁把左口魚的鮮味帶了出來,層次更加高。深海池魚:今次真係有辣有唔辣,其中一件帶有柚子嘅香味,另一件有辣汁,肉質結實而且魚油非常豐富,入口更見濃郁甘香。接下來的燒油甘魚鮫 聽講係日本人喜愛的食材,我哋去日本旅行嘅時候在日本居酒屋經常都會食到,是好受歡迎的佐酒小吃。魚肉嫩滑加上燒得美味可口的魚皮,好吃!喜歡炸蝦天婦羅,外皮的口感香酥,蝦肉仍然保持着鮮美多

首先上來的是前菜:
三文魚籽沙律、芝麻豆腐,鮟鱇魚肝非常creamy。

接着是刺身三點:

喜歡炸蝦天婦羅,外皮的口感香酥,蝦肉仍然保持着鮮美多汁。

到我們期待的手握壽司:帆立貝、牡丹蝦、黑曹魚、石班魚、火炙金目鯛、鰤魚腩、
根子、海膽、拖羅⋯⋯逐一品嚐!我最愛的仍然是粉紅色的 Otoro 十分吸引眼球,我心目中的大拖羅是最肥美的魚腩,吃起來肉質彈牙而且油脂豐富。師傅用紫菜包住,我亦禮貌地用手接過來,用手揸住食係最滋味嘅!

海膽更加好味到無話可說,金黃的色澤,味道濃厚甘甜,入口新鮮柔軟。

就算男子漢都食得飽,因為仲有和牛稻庭湯烏冬。

最後的雪糕伴新鮮水果粒,更加係美妙的結局!

親戚話可以一面看着廚師製作料理,表示十分興奮。鬼馬嘅師傅當日serve 我哋又點止一頓飯咁簡單呢!無論食物選材、烹調同埋整餐飯局嘅氣氛,都有廚師作主。大師傅嘅功架可見一斑。
  • omakase廚師發辦
鱻88蓴菜:帶小小酸味,作為前菜幾開胃。豆腐:好特別,跟一般豆腐不同,味道極之濃烈,質感高濃度,好好味呀!低溫煮廣島蠔:涷涷地,味道淡囗,蠔味特濃,蠔身厚肉,咀嚼後,鮮蠔味會散發出來。斑魚(燒汁):斑魚薄切,有幾塊,初品嚐時味淡,食幾塊後,魚味鮮甜,加上燒汁,味道増加了層次。鯛一(橘子汁):師傅提醒,wasabi 不要放落豉油內,這會影響魚肉鮮味。鯛魚是日本的貴價魚,一代表最好的。此鯛魚味道,清新甜美,肉厚而彈口,加小小橘子汁,魚肉層次提升,口味一流。金目鯛:厚切,鯛魚肉極之新鮮,入囗彈牙,魚味特出。沙葛:白色,是一種蔬菜,可叫凉薯或豆薯,營養豐富,肉脆味甜。赤毛漬(瓜):粉紅色,來自日本,也是一種蔬菜,味道清甜。深海池魚:厚切,池魚肉彈,味鮮甜美,魚味濃郁,海魚類一絕。熟海老:師傅説活蝦到港,可做刺身或熟食。蝦身大隻,加上小小飯在內,咀嚼後,蝦鮮味湧出來,好有鮮蝦味,肉質彈口。燒活鰻魚飯(鰻魚飯三食):一食淨食鰻魚,二食鰻魚連飯,三食鰻魚飯落湯食。湯是木魚鰹魚湯,味道淡口,與鰻極夾。師傅說,鰻魚新鮮活魚運來,自家燒制,鰻魚需要反覆蒸、煮、燒,極之花時間及心思。咀嚼時,鰻魚皮非常脆囗,
鱻88

蓴菜:帶小小酸味,作為前菜幾開胃。

金目鯛:厚切,鯛魚肉極之新鮮,入囗彈牙,魚味特出。

赤毛漬(瓜):粉紅色,來自日本,也是一種蔬菜,味道清甜。

深海池魚:厚切,池魚肉彈,味鮮甜美,魚味濃郁,海魚類一絕。

燒活鰻魚飯(鰻魚飯三食):一食淨食鰻魚,二食鰻魚連飯,三食鰻魚飯落湯食。湯是木魚鰹魚湯,味道淡口,與鰻極夾。師傅說,鰻魚新鮮活魚運來,自家燒制,鰻魚需要反覆蒸、煮、燒,極之花時間及心思。咀嚼時,鰻魚皮非常脆囗,魚肉Q彈,魚鮮味濃厚,好好食,水準勝過日本巿內的鰻魚連鎖店。

即磨咖啡:樣子高貴,玻璃杯,玻璃碟,未入口已覺得好靚。咖啡香撲鼻,咖啡味香濃,咖啡味濃厚,好高檔嘅水準。

總推介指數:10/10

前菜:蒪菜,豆腐,廣島蠔。
班鱼。燒汁
鲷—。金目鲷。沙葛。赤毛渍
熟海老
燒活鳗魚饭
即磨咖啡
Omakase專用雪櫃
2018-11-11
5 分鐘 (堂食)
前菜:蒪菜,豆腐,廣島蠔。
班鱼。燒汁
鲷—。金目鲷。沙葛。赤毛渍
熟海老
燒活鳗魚饭
即磨咖啡
Omakase專用雪櫃
佐敦也有岀色師傅發板👍🏻🍣月頭岀糧當然要食好d🤓發現佐敦開左一開新嘅日本料理有omakase喎 試試佢☺️環境也很不錯 樓上舖入到去完全唔覺置身於佐敦🙈有bar枱睇住師傅整 或者舒服卡位😉今次選擇左omakase 滿滿期待師傅整咩呀🔸 小食 沖繩苦瓜、牛蒡苦瓜 師傅特別醃製過 唔會苦 味道特別🔸 前菜 自製芝麻豆腐 炙燒吞拿魚 麵豉青瓜芝麻豆腐好濃芝麻味 而且口感比較綿炙燒吞拿魚 油脂豐富 輕輕炙燒後更香口麵豉青瓜 傳統嘅前菜 濃味嘅麵豉配爽口青瓜 正🐟 左口魚薄切 4片 好考師傅刀功喔 要切到好薄 晶瑩剔透嘅感覺平時好少就甘食左口 會食炙燒過的😝薄切也很有口感 師傅加左岩鹽同柚子皮我先就甘吃了一片 味道好融合👍🏻再點酸汁吃 也另一番風味🐟 池魚三吃池魚刺身 見到池魚銀色魚身 好blingbling✨ 新鮮呀薑蔥伴池魚角切 將池魚切粒撈埋薑蓉 效果非常好 勁match喔🤩池魚壽司 京蔥切絲放上面 一啖食 口感豐富🍣 甜蝦壽司 甜蝦是加大碼吧 比平時個大左一倍師傅仲用火槍燒燒蝦膏 做配搭 令壽司更鮮甜🍣 帶子蟹膏蟹肉壽司清甜嘅帶子加上濃味蟹膏 幾得意帶子無俾蟹膏搶風頭😀🐟 鰻魚飯新鮮活鰻

佐敦也有岀色師傅發板👍🏻🍣
月頭岀糧當然要食好d🤓
發現佐敦開左一開新嘅日本料理
有omakase喎 試試佢☺️
環境也很不錯 樓上舖入到去完全唔覺置身於佐敦🙈
有bar枱睇住師傅整 或者舒服卡位😉
今次選擇左omakase 滿滿期待師傅整咩呀
前菜

🔸 小食 沖繩苦瓜、牛蒡
苦瓜 師傅特別醃製過 唔會苦 味道特別

你無睇錯 係鰻魚蛋糕呀
無落麵粉嘅 質感較實 有淡淡鰻魚味☺️

❤️ 葛餅
呢個係師傅即製嘅甜品呀🙈
超級好食呀 好煙韌q彈呀 配埋黑糖 黃豆粉 同紅豆 一絕👍🏻
🍽 鱻88日本料理
甜蝦壽司
帶子蟹膏蟹肉壽司
鰻魚蛋糕
2018-11-10 103 瀏覽
小女子係一個不折不扣既吃貨但就係窮一直個畢生既志願而依個志願係日本餐廳見到人地有得食自己無得食而訂落來從此~我發誓賺到錢一定要比錢食番次O M A K A S E !!近排公司出左Bonus成日行經既佐敦道 開左間日式餐廳我就知願望就來實現了!點解我甘想試OMAKASE?原因係OMAKASE係廚師決定當日有咩時令既食材去配搭佢認為最合適既食法同煮法整比客人食~OMAKASE唔單止考驗廚師既功夫都可以睇得出一間鋪頭既誠意!~絕對唔可以用普通日本餐廳作為比較~因為OMAKASE 係因應食材去調節價錢店家一早就同我地講 預算$800-1000到做左打工仔甘耐~慰勞下自己是應該的!坐係Bar枱廚師首先為我地預備左小食同前菜每次去日本我地幾個朋友最鐘意去Supermarket買包枝豆食而店家既枝豆經過加熱再灑左薄薄既一層鹽花令到枝豆既味道更加甜!黑色長方形既陶瓷碟上放左三個小容器分別載左-螢光魷魚魷魚味道較重 充滿咸香同海水味咬落去口感帶微脆-水云水云應該是海草類既東西估計店家用左梅子汁同醋去醃製口感帶黏~味道酸甜相當開胃~-鵝肝鵝肝是我前菜之中最愛既一味鵝肝上放左少量香蔥、醋、蘿蔔蓉鵝肝滿滿油
小女子係一個不折不扣既吃貨
但就係窮
一直個畢生既志願
而依個志願係日本餐廳
見到人地有得食
自己無得食而訂落來
從此~我發誓賺到錢
一定要比錢食番次
O M A K A S E !!

近排公司出左Bonus
成日行經既佐敦道 開左間日式餐廳
我就知願望就來實現了!

點解我甘想試OMAKASE?
原因係OMAKASE係廚師
決定當日有咩時令既食材
去配搭佢認為最合適既食法同煮法
整比客人食~
OMAKASE唔單止考驗廚師既功夫
都可以睇得出一間鋪頭既誠意!~
絕對唔可以用普通日本餐廳作為比較~

因為OMAKASE 係因應食材去調節價錢
店家一早就同我地講 預算$800-1000到
做左打工仔甘耐~慰勞下自己是應該的!

坐係Bar枱
廚師首先為我地預備左小食同前菜
每次去日本我地幾個朋友
最鐘意去Supermarket買包枝豆食
枝豆

而店家既枝豆經過加熱
再灑左薄薄既一層鹽花
令到枝豆既味道更加甜!

黑色長方形既陶瓷碟上放左三個小容器

口感帶黏~味道酸甜
相當開胃~

-鵝肝
鵝肝是我前菜之中最愛既一味
鵝肝上放左少量香蔥、醋、蘿蔔蓉
鵝肝滿滿油香

即使唔沾醬
柚子既香氣加埋左口魚魚甜既魚肉
清新既味道令人難忘
如果沾左香蔥同醋混成既醬汁
又係與別不同既感覺 十分開胃!

一片是原味 一片是柚子辣椒味
池魚魚肉口感比較爽脆
而且充滿油香!

食完前菜同刺身之後就進入左熟食既部分
油甘魚鮫係我從來都無食過既魚種
依道菜令我十分之驚豔同讚賞!
魚皮煎得香脆 脆中帶軟 恰到好處
而魚肉仍然十分滑嫩~
而油甘魚十分合適用來煎
因為本身魚既油份足夠
經過香煎後~就係香到不得了
好想再食多次~

係眾所皆知既日本料理
但從來都無咩香港人食過
真係好食既天婦羅
同埋好多時都只會當佢係一種普通既炸物
實在太侮辱啦~!

天婦羅煮法雖然簡單
但佢炸既時間掌握
同埋食材既新鮮程度係好重要
炸得恰到好處就可以食到食物既原汁原味
而師傅今次所整既天婦羅
有茄子 蝦 蕃薯 南瓜
皮薄而香脆 完全無油膩感
而且帶出食物既鮮味
當中最讚就係蝦~
蝦加上少少抺茶鹽~真係太好味!

食完熟食就進入今日既重頭戲

完全不用沾醬
亦都唔建議沾醬 先可以試到佢最真既味道

魚肉口感好得意
偏軟身 帶少少黏黏地
而味道偏甜 同 魚味好獨特!

真鯛同金鯛都係日本比較貴價既魚種

師傅係魚而𠝹花 減輕油膩感
師傅係表層擦左薄薄一層既醬油
再用火槍微微燒焦魚肉表面
加試少量薑蓉作中和之用
實在太太太好食~

牡丹蝦
係實在太令人犯罪既一道
師傅保留左少少蝦膏既部份
令到客人食到蝦膏既濃郁膏香
另外師傅加入少量醋、三文魚籽同香蔥
鮮上加鮮~而且肉質彈牙同鮮甜
好想來多一杯~

海膽之中北海道海膽絕對係排第一第二
係海膽之中最奶滑同味道香濃鮮味十足
本身已經超晒班
仲要微焊表層~實在太好食

師傅無啦啦叫我地拿住
我R晒頭~原來係拖羅手卷!!
拖羅真係太肥美
充滿油脂油脂同油脂
再微微燒焦既炭香味
油香味從舌尖傳入口腔
食完陣陣餘韻
入口即溶
油而不膩 魚香陣陣
可唔可以唔好甘好食?
我好想再食...

來到OMAKASE既尾聲

飲完暖到入心

最尾仲有個牛奶雪糕
牛奶雪糕

食完一次Omakase原來會
令人踏上一條不歸路~
想瘋狂再食!
2018-11-04
枝豆
螢光魷魚,水云,鵝肝
蜆湯
牛奶雪糕
2018-11-10 300 瀏覽
日本野食得多,香港日本ge都食唔少。但Omakase真系第一次試。由廚師發版,每道菜都可以聽廚師講解系咩食材,加左咩配料、醬汁同食法。雖然價錢比普通散叫料理貴,但真系物超所值。坐低左師傅仲整緊刺身比另一枱客人,佢叫我地先等等,同埋叫店員上一客毛豆比我地食住先。毛豆上面灑左鹽,十分開胃。當師傅得閒啦,佢就開始介紹今晚ge流程:前菜>刺身>熟食>壽司>湯>甜品。前菜師傅用一個長碟上菜,包括三樣食物,水雲,鵝肝,螢光魷魚。水雲食落ge感覺清清地,帶少少酸,有d似梅味。鵝肝就加左少少醋,食落少少酸。螢光魷魚就同平時食ge差唔多,但偏鹹。師傅系我地食前菜ge時候又幫下其他客人準備食物,真系成晚無停手。等我分享下每樣食物ge味道口感,以及師傅點樣教我可以好好品嘗每一道食物。刺身車海老-上面灑左岩鹽,唔需要再沾豉油。左口魚-上面灑左柚子皮,可以沾師傅另外提供由醋加上香蔥ge汁。深海池魚-爽口,帶油香,可以擦少少wasabi系上面再沾醬油熟食油甘魚鮫-外脆內軟,油香十足,直接食就可以,如果喜歡可以落少少檸檬汁。天婦羅-有茄子,蝦,地瓜,南瓜。皮薄,無油膩感可以配
日本野食得多,香港日本ge都食唔少。
但Omakase真系第一次試。
雖然價錢比普通散叫料理貴,但真系物超所值。
毛豆上面灑左鹽,十分開胃。

水雲食落ge感覺清清地,帶少少酸,有d似梅味。
鵝肝就加左少少醋,食落少少酸。
螢光魷魚就同平時食ge差唔多,但偏鹹。

刺身

車海老-上面灑左岩鹽,唔需要再沾豉油。

熟食

天婦羅-有茄子,蝦,地瓜,南瓜。皮薄,無油膩感可以配上薑蓉食。值得一提,蝦味十分濃。仲有綠色鹽伴碟,比一般鹽較為鹹。

壽司

太丹魚-爽口,魚味濃,所以不用沾醬。

真雕-軟身,黏黏地,魚味獨特,咬落有甜魚味。

金雕-較真雕爽口,彈牙,魚味較濃,都系可以不用沾醬。

秋刀魚-微微炙燒,炭香,不用沾醬。
秋刀魚補充多少少,由於魚味極濃,所以壽司表層加左少量姜蓉作中和。

牡丹蝦-仍保留少量既蝦膏,表層加入調味鮭魚籽同香蔥,蝦肉十分彈牙,鮮甜。表面加左鮭魚籽但唔,可以不用沾醬。

北海道馬糞海膽-口感極度奶滑,唔腥,可以不用沾醬。

拖羅手卷-微微燒焦既炭香味,油香味從舌尖傳入口腔,食完陣陣餘韻 入口即溶,油而不膩。記住要一啖放曬入口!

蜆湯-味道簡單,就是滿滿既蜆肉鮮味,而且加少少大蔥,溫度合適,飲完暖到入心。

甜品

牛奶雪糕-又甜又滑,作為全晚ge最後一道食物,十分清新。
今晚真系試左好多高質食物,呢到晚市omakase價錢大約系800-1000,如果有朋友想試下但又唔想太貴,可以考慮下午市ge時候黎試,價錢大約系晚市ge一半左右。
2018-11-04
2018-11-08 64 瀏覽
經過佐敦,見呢這間新開的日本餐廳裝修是比較高貴的日本風就入咗去試。入到去服務員和師傅都好有心介紹佢地的餐牌,因為新開的關係,所以餐牌都可能會有點變化,但都有好多選擇。選擇困難症的我,最後選擇師傅推介了廚師發辦。無酒不歡的我,首先點了一個fruit garden cocktail,係peach with strawberry milk,比較fruity和甜。師傅首先俾咗一啲漬物我食,一邊食一邊等前菜。柚子蘿蔔和牛蒡係佢地自己醃,酸甜開胃。前菜分別係水雲,芝麻豆腐,廣島蠔。水雲係浸了醋的海藻,酸甜爽口。芝麻豆腐非常creamy,好重芝麻味。師傅話佢地係磨的時候加入芝麻一齊磨,所以咁濃味好好食。廣島蠔新鮮,入口有淡淡的海水味。之後到水八爪。先吃白色肌肉位,爽口加上微微的海鹽帶岀鮮味。紅色吸管位,非常有嚼口,好似食緊雞軟骨,深信只有新鮮的八爪魚才做到。然後到羽太。有生熟兩吃配上醋,魚鮮味重,有咬口。中toro卷配上紫蘇葉,入口即溶,紫蘇葉中和膩度,好味。海膽蒸蛋用了日本蛋,蛋味不算太濃。海膽鮮甜,熱熱地暖暖肚。之後開始壽司環節。先說一下漬物配菜,師傅今次俾我試了醃苦瓜。我本身不太接受到苦瓜味。

前菜分別係水雲,芝麻豆腐,廣島蠔。

然後到羽太。有生熟兩吃配上醋,魚鮮味重,有咬口。

中toro卷配上紫蘇葉,入口即溶,紫蘇葉中和膩度,好味。

海膽蒸蛋用了日本蛋,蛋味不算太濃。海膽鮮甜,熱熱地暖暖肚。

之後開始壽司環節。先說一下漬物配菜,師傅今次俾我試了醃苦瓜。我本身不太接受到苦瓜味。但呢個醃苦瓜入口先酸咸,嘴嚼一回先有苦瓜的甘味,不錯。
花竹蝦即開即切,非常爽口。
赤貝嚼口十足。

池魚加上柚子,鮮中帶甜。
沙甸魚完全沒有腥味,入口即化。

秋刀魚外型同味道都十分吸引。
之後送上木魚高湯飯,味道酸酸,湯較厚身,葱有少許柚子味,適合過度壽司的膩感。

大toro壽司比較有筯度有咬口,一吃溶入飯中。北海道馬糞海膽鮮甜,比較清新。

熟食一點都不求奇。炸物隻蝦都非常大和爽口。
海饅係佢地自己養自己即切即燒。所以海饅皮都係非常嚼勁,小啲牙力都唔得。配上緣茶鹽驚喜滿分。

最後以蛤蜊清湯和烏冬將主食畫上句號。當時的我,其實已經十分飽。

甜品係一個gluten free蛋糕盒仔配雪糕。雪糕選了黑糖,好重黑糖味,不會死甜,好好食。

廚師發辦除了係食食物,更重要係廚師的心。一道菜的靈魂,在於廚師的心機能夠傳達到幾多俾個食客。
雖然新開的餐廳餐牌可能還會有美中不足的地方,但係我卻能夠看到師傅同員工有幹勁的心是最重要的。

個日見到旁邊點了壽喜燒,非常香,下次一定要試試。
2018-11-07 74 瀏覽
品嚐過日本料理總會有食過師傅發板呢種美食,係用左每日既新鮮食材處理,一次過會食到不同味道夠滋味,真係食極都唔厭,是日晚又同好友出左來開飯食去食至愛美食日本料理當然點了師傅發板,梗係坐係吧枱前食先至有氣氛,可以望見師傅將每件食材細心處理,務求客人食得開心又滿足,事不宜遲先來有前菜三款賣相精緻,分別有鮟鱇魚肝、麻醬豆腐同三文魚子食落口感會各有不同,由味道最淡開始食起,三文魚子粒粒食落夠晒爽彈鮮甜,麻醬豆腐食到香滑之餘陣陣麻味香濃,輪到最後係鮟鱇魚肝,魚肝滑溜不在話下味濃厚食落口感超正食完精美前菜,輪到刺身有花竹蝦連蝦膏,入口肉質彈牙,又食到膏既鮮甜正,再來有左口魚薄切,肉質通透配埋酸汁食有一番味道,其後有深海池魚,肉質細緻爽口又帶點魚油既鮮美接下來到燒物有油甘頭魚鮫,魚鮫外層燒得好香脆內裏魚肉香嫩帶點肥美,食到滿口都係魚油香味,當然仲有天婦羅海老、茄子、番薯、南瓜,粉漿最緊要夠薄咁炸先至夠鬆脆,食到內裏香軟又香脆品嚐左一輪美食又輪到壽司,師傅細心地整作每件壽司逐一俾大家享用,先有帆立貝肉質飽滿又嫩滑,牡丹蝦大隻夠彈牙啖啖肉好鮮味,再來有黑鰽估唔到食落肉質咁鮮甜,反而石斑就比較少食到入口爽滑
跟住到金目鯛肉質食落特別香滑味又濃厚,再來有鰤魚估唔到入口咁肥美魚油味超香有驚喜,筋子粒粒晶凝通透又飽滿,入口啖啖鮮甜味道一流,再來唔少得有海膽壽司用左係北海道入口即溶又濃郁口感超正
最後食埋件拖羅已經好滿足,飲番啖鮮甜蜆湯,再食埋碗熱辣辣烏冬配埋塊肥美靚肉簡直絕配
唔覺唔覺又食到尾聲品嚐埋精美甜品,又享受左一餐美味師傅發板。
  • 師傅發辨
2018-11-06 144 瀏覽
回港後第一餐驚喜日本菜, 期待著去, 滿足著走。高質餐廳, 環境清優, 餐具以陶瓷為主, 佈置簡潔。看著師傅製作細心又細緻, 心情已很美好, 感到用心製作帶來用心享用。小食有芝麻豆腐, 質地似棉質而半黏的米糕, 重豆腐味, 芝麻醬香而甜, 成功又美味地開啟胃口。還有安康魚肝, 鬆而不散, 連海帶吃, 味道特別。螢光魷魚爽滑, 味道濃郁, 吃出鮮味! 接著的深海池魚清香, 配以柚子胡椒, 清甜小辣,沾上少量豉油及wasabi 吃已很正。火燒鰓魚則魚質嫩滑, 有魚油香, 味鮮!我最愛是火燒中拖羅, 配大蔥及大葉花絮。有的不只是外貌, 而是擁有肥美肉質, 入口融化, 魚油甘香。吃到中段, 來個沖繩苦瓜, 小碟上, 薄切, 自家醃製, 配上甜酸醬汁, 甜酸加少少苦在一身, 味道特別, 卻沒有掩蓋苦瓜清新味。主食有鰻魚三食, 先是淨食鰻魚, 脆皮肉質鬆。接著是連蔥花及紫菜吃, 香味提昇了。最後是加茶成為鰻魚茶漬飯, 清香茶湯, 連圓粒飯一同吃, 健康之選。甜品有葛餅, 冰凍軟滑微彈, 連同黑糖漿和紅豆進口, 清甜可口。晚餐以蘋果檸檬草木茶和佛手甘茶結束, 醒目提神, 完滿! 想食得有質素, 我推

接著的深海池魚清香, 配以柚子胡椒, 清甜小辣,

甜品有葛餅, 冰凍軟滑微彈, 連同黑糖漿和紅豆進口, 清甜可口。晚餐以蘋果檸檬草木茶和佛手甘茶結束, 醒目提神, 完滿! 想食得有質素, 我推介鱻88😋
芝麻豆腐,  螢光魷魚,  安康魚肝
鰓魚