2017-08-31 164 瀏覽
朋友約食飯,話新北江有新野食。咁我就同老婆拍住拖去啦去到唔使等位,因為朋友已經拿好位!(呢種朋友冇得頂!)去到見到已經嘩一聲!因為唔系到到有得食,而且要整得好食就更加小, 真係啖啖都係蝦肉 在加上近屋企就更乎 😂😂絕跡好味,見其他朋友仔寫個湯味淡,但我食落完全系一個字:正……呀!本身我同老婆就系不喜歡味精,不過好多時出去食飯,邊有得你選擇呀,只有落多啲定落小啲,。今次呢個食得出系冇落味精,食過後完全冇口渴既感覺。😋冇粉去炸,雞翼比想像中大隻,我老婆同朋友食到😋😋朋友仔叫既,比想像中好味,老闆娘話系自己親手包的,食得出有鮮蝦味。乜都唔使講 五粒星 必食推薦 皮脆餡靚墨魚片, 爽口彈牙 加上醬汁 簡直就係一絕。喺我立場度 冇味精嘅餐廳已經買少見少 所以一定會再去 做我嘅飯堂
朋友約食飯,話新北江有新野食。咁我就同老婆拍住拖去啦
去到唔使等位,因為朋友已經拿好位!
(呢種朋友冇得頂!

懷舊大蝦多士

在加上近屋企就更乎 😂😂絕跡
招財四寶

香炸雞中翼

冇粉去炸,雞翼比想像中大隻,我老婆同朋友食到😋😋
雲吞

卷出滋味

乜都唔使講 五粒星 必食推薦 皮脆餡靚

墨魚片

墨魚片, 爽口彈牙 加上醬汁 簡直就係一絕。

2017-08-30
懷舊大蝦多士
招財四寶
香炸雞中翼
雲吞
卷出滋味
2017-08-29 139 瀏覽
最近老闆接左一單工程係天水圍,睇黎都有排攪,所以依排都去多左天水圍依度食飯方便過元庸,價錢平D,食野地方集中D,無咁麻煩做我地裝修有一個特例就係3點3下午茶,平時會食蛋撻,今日老闆提早拉隊走人,所以可以去餐廳食野去左天水圍一間茶餐廳,下午茶唔算太多人黎到食左個蝦多士,蝦多士好香好脆.但咬落去又唔會好散,真係真材實料而且油既份量唔算好重,食落口感覺唔錯一碟4件份量都算大另外食左個煎豬扒,豬扒小小肥,但肉既部份都係好平均,唔會好多肥膩位,所以可以放心食煎得岩岩好,唔會膿過頭,又唔會唔夠味另外飲左杯檸茶,咁就夠曬飽啦

依度食飯方便過元庸,價錢平D,食野地方集中D,無咁麻煩

去左天水圍一間茶餐廳,下午茶唔算太多人

而且油既份量唔算好重,食落口感覺唔錯

一碟4件份量都算大

煎得岩岩好,唔會膿過頭,又唔會唔夠味

另外飲左杯檸茶,咁就夠曬飽啦
2017-08-27 114 瀏覽
星期1係鋪頭都幾多野做,連食飯都唔係咁得閒食,所以D同事話叫外賣附近雖然多餐廳,但唔係間都好食,有D外賣送到黎黑口黑面,幾黑人憎下最後我地試下叫依間鮮魚湯,唔太貴黎到外賣既師父都算有禮貌,可以接受,而且15分鐘送到都算係咁食左個墨魚麵,墨魚麵算粗身,有口感,唔會太薄或太林個湯好似係新鮮魚湯,幾夠味又好飲墨丸應該係手打,好爽菜就唔算好好食,但都接受到索返D湯都幾好食外賣黎到都無影響質素,依度好重要下午連飲品都係40左右,今時今日算係平啦

最後我地試下叫依間鮮魚湯,唔太貴

食左個墨魚麵,墨魚麵算粗身,有口感,唔會太薄或太林

個湯好似係新鮮魚湯,幾夠味又好飲

墨丸應該係手打,好爽

菜就唔算好好食,但都接受到
索返D湯都幾好食

外賣黎到都無影響質素,依度好重要

下午連飲品都係40左右,今時今日算係平啦
15 分鐘 (外賣送餐)
2017-08-25 83 瀏覽
又到去天水圍搵嘢食嘅時間,最近新北江商場開咗一間食魚湯嘅鋪頭!見佢係新野,吃貨妻就去試試佢啦!不過應該係啱啱開張感覺大家有啲手忙腳亂咁,但係服務態度係ok嘅!..魚腐春卷魚湯米線(HK$36)!本身吃貨妻係好驚魚腥味嘅,而呢個湯底飲落去一啲都唔腥,魚味係有嘅但係唔算好濃!見佢個湯底都係透明啲嘅,同平時奶白色嘅魚湯有少少唔同! 吃貨妻就嫌佢比較清淡唔係好夠味!但係飲得出個湯係冇味精嘅,真材實料用魚去煲!👍🏼喱個魚腐同埋春卷好食啲喎,而且仲係趣卜卜應該係有再炸過嘅!不過吃貨妻蠢咗,唔記得叫另上,搞到浸係啲湯度好快「林」咗啦!大家記住嗌餸時一定要另上喇!.評分:

魚腐春卷魚湯米線

見佢個湯底都係透明啲嘅,同平時奶白色嘅魚湯有少少唔同!
大家記住嗌餸時一定要另上喇!
評分:

2017-08-25 58 瀏覽
家人在FB某PAGE介紹這新開餐廳,於是就去試試點了兩碗芫茜皮蛋鯇魚腩湯配米綫,其中一碗加$6配水餃,另一碗加$8配墨魚丸上菜後一試,湯清淡嚐不到魚味,我估計芫茜皮蛋鯇魚腩是當有客人點菜後才加入湯入面煮的,所以味道是湯還湯,其他配料的味道滲不到入魚湯,有點可惜。再看看以$6加的水餃及以$8加的墨魚丸,水餃有兩粒,正常價錢,墨丸同樣得兩粒,超貴。即時想想隔離譚X米線,雙拼也有四粒。而且此店的墨丸貨色比譚X不相伯仲。$4一粒的確唔值!水餃反而足料好吃。
2017-08-24
2017-08-25 66 瀏覽
早2日放假係屋企打左成日機,到下午開始肚餓,本來打算叫外賣或者麥麥送,不過食得太多無乜益咁岩表妹今日唔駛返學,就約埋佢去食野去左輕鐵站附近,不過間間餐廳都好多人,可能因為暑假,好多人唔駛返學,就會約出黎掛最後搵到一間餐廳岩岩有人走,所以有位食左個招牌魚湯麵,賣相唔錯,魚湯都好清甜個湯好夠魚味,似返阿媽煲既味,唔會係D假既味道另外墨丸都好爽,食完唔會痴牙或者好林依度既凍桔蜜,唔會好甜,味道岩岩好,好滋潤特別係食完濃味野後,飲一杯會解喝D價錢都係30幾蚊,唔太貴,幾抵食

咁岩表妹今日唔駛返學,就約埋佢去食野

最後搵到一間餐廳岩岩有人走,所以有位

食左個招牌魚湯麵,賣相唔錯,魚湯都好清甜

個湯好夠魚味,似返阿媽煲既味,唔會係D假既味道

另外墨丸都好爽,食完唔會痴牙或者好林

依度既凍桔蜜,唔會好甜,味道岩岩好,好滋潤
特別係食完濃味野後,飲一杯會解喝D

價錢都係30幾蚊,唔太貴,幾抵食
2017-08-23 66 瀏覽
今日同老婆一齊返晏晝,咁大家就一齊食返個豐富早餐先返工。新北江有很多小餐廳,行了一圈,發現了新開的鮮魚湯。我愛吃沙爹牛肉麵,沙爹味濃,牛肉片份量算多。套餐配餐旦同餐麭,餐麭微暖,很好。老婆鐘意食西式早餐。可能餐廳太新,運件未係太順,而且店員都是新鮮人。本身叫左吉烈魚柳,等左15分鐘先黎話有冇魚柳。轉了雞排,最終竟來了豬排。凍飲大大杯。奶茶沖得香濃不太甜。價錢好平,一個套餐連凍飲才31蚊。餐廳光猛乾淨,但太新的緣故有陣天拿水味,氣管不好的食客要留意一下。

凍飲大大杯。奶茶沖得香濃不太甜。

2017-08-23 41 瀏覽
放假同阿媽出街買野,去左新北江商場,依度雖然迫左D,但真係好多平野,岩曬女人買雖然我去到有d悶,不過當陪下老人家都得,始終唔係太多時間可以陪屋企人行完一輪,買左好多日用品,本來諗住返屋企食飯,不過阿媽話都係費事返去煮,所以係依頭搵餐廳食完先返屋企最後去左鮮魚湯,依度最近商場出口,好方便我食左個魚湯墨魚麵,個魚湯幾清甜,味道唔錯,而且飲落去唔覺有味精不過最重要既精華係佢個菜脯,辣得黎好夠味,溝左落個湯好夠味道自家制造味道果然夠特色墨丸都好彈牙,好爽口麵條都好有口感另外飲左杯洛神花茶,依度既洛神花茶唔會好甜,味道岩岩好而且唔會溝左好多水,味道自然食完返屋企啦

最後去左鮮魚湯,依度最近商場出口,好方便

自家制造味道果然夠特色

墨丸都好彈牙,好爽口

麵條都好有口感

另外飲左杯洛神花茶,依度既洛神花茶唔會好甜,味道岩岩好

而且唔會溝左好多水,味道自然

食完返屋企啦
2017-08-20 93 瀏覽
今日去左朋友屋企,朋友住天水圍嘉湖山莊,入面都幾靚幾舒服不是地方唔算大,所以煮野食麻煩D最後我地都係落街食,會方便D去左對面新北江商場,果頭多野食D去左一間叫鮮魚湯,夜晚都幾多人,今次下午黎,岩岩有位食左個西多士,依個西多士同普通既唔同,入面有芝士同火腿,好特別芝士流心力好勁,感覺好豐富西多士皮好脆,但又唔會好油,口感唔錯而且都幾大份,食完有D飽另外飲左杯青檸蜜幾解喝,而且唔會溝好多水,好有良心下次試下依度既麵食先,睇落都唔錯
今日去左朋友屋企,朋友住天水圍嘉湖山莊,入面都幾靚幾舒服
不是地方唔算大,所以煮野食麻煩D

最後我地都係落街食,會方便D

去左對面新北江商場,果頭多野食D

去左一間叫鮮魚湯,夜晚都幾多人,今次下午黎,岩岩有位
芝士流心力好勁,感覺好豐富
西多士皮好脆,但又唔會好油,口感唔錯
而且都幾大份,食完有D飽
另外飲左杯青檸蜜幾解喝,而且唔會溝好多水,好有良心

下次試下依度既麵食先,睇落都唔錯

2017-08-14 101 瀏覽
放工約左朋友,本來打算睇戲,不過朋友夜左,費事攪到太夜,所以食飯算去左佢屋企對面個商場食飯,本來打算食譚仔,不過好多人,所以去左隔離餐廳食飯入到去可能因為係晚市,都算多人,咁岩有一個於位有人走,所以可以唔駛搭台依度好多人食墨魚麵,個樣黑黑地幾得意,所以我都叫左碗墨魚麵好彈牙,好爽口,加埋個湯D味好好食依度既係真魚湯,唔係味精湯,所以夠味得黎食完又唔會好口乾另外食左個餀子,煎得幾脆,皮脆內軟,而且好乾身依度既煎炸野都好乾,感覺健康D食完搭車返屋企,聽日又要返工啦

依度好多人食墨魚麵,個樣黑黑地幾得意,所以我都叫左碗

墨魚麵好彈牙,好爽口,加埋個湯D味好好食

依度既係真魚湯,唔係味精湯,所以夠味得黎食完又唔會好口乾

另外食左個餀子,煎得幾脆,皮脆內軟,而且好乾身

依度既煎炸野都好乾,感覺健康D

食完搭車返屋企,聽日又要返工啦
2017-08-14 74 瀏覽
早幾日喺依度試過午餐,叫咗個咖喱豬扒飯都唔錯,所以今日決定試吓佢早餐。雖然新開咗冇耐,但係都幾多人喺度食。有兩種早餐揀 - 粉麵早餐($29)同西式早餐($32)。我揀咗火腿叉燒粒公仔麵配腸仔炒蛋。公仔麵個麵質唔錯同埋幾大碗,但係湯底有啲淡,好彩佢哋依度有菜莆,加左菜莆落啲湯到就夠味。個炒蛋就麻麻哋啦,冇乜蛋味,下次情願叫煎蛋。可以值得試吓,價錢都幾底。塊多士好厚同埋飲品幾大杯。希望佢哋湯底遲啲會有進步。

火腿叉燒粒公仔麵
2017-08-12 98 瀏覽
朋友岩岩生左仔,係娘家養緊胎,今日趁住放假去探佢佢個BB好得意,好似佢,攪到我都想快D生返一個,不過照顧小朋友好大責任嫁,都係諗下先上去同BB玩左陣,之後佢媽咪照顧小朋友,我就同佢落去食野去左附近一個商場,入面好多食店,我地搵左一間坐得舒服D既,方便傾下計去左依間鮮魚湯我食左個魚強牛丸墨魚麵,魚強同牛丸好爽口彈牙,幾好食,估唔到會係用D唔錯既食材墨魚麵好有韌度,超好咬口而且好大碗,食完即刻飽曬公司三文冶,細細個已經開始食,不過依度佢烘得個包皮好脆,粉蛋熱辣辣,真係即叫即做而且好大份,朋友食完已經好飽,食唔落其他野
朋友岩岩生左仔,係娘家養緊胎,今日趁住放假去探佢

上去同BB玩左陣,之後佢媽咪照顧小朋友,我就同佢落去食野
去左依間鮮魚湯

墨魚麵好有韌度,超好咬口

而且好大碗,食完即刻飽曬

而且好大份,朋友食完已經好飽,食唔落其他野