2018-06-10 295 瀏覽
又一間台灣殺入香港的鮮茶舖頭,他們提供的茶品種之中,我看見比較特別的是伯爵奶茶。台灣人在飲食方面就是特別細心照顧客人需要,除了小冰、走冰之外他們還有薄冰,照顧一些喜歡只比室温凍一點的女士們。提一提大家台灣飲品方面是比較甜的,如果可以的話,提議選擇半甜或三分便可以了。

The ONE 一向是我蠻愛逛的商場之一💖,除了店舖多元化🤩,最重要是經常都會舉辦有不同的活動及節目😍。這天又來到這裡,突然覺得口渴了🤔,還好記起下層開了一家台式飲品小店🍹。沿著電梯徐徐下降⏬,還快就能看到它😏,一點也不難找😊。除了飲品🥤,還提供了多款台灣直送的甜品🍰。雪糕🍦也有優惠!但人妻🐷不能分心,今天的目標可是奶茶呀😖!辛苦地掙扎了一陣子,終於成功點了餐😅。在等的時候不妨看看放在店內的茶葉🌱介紹,由產地、茶種,到味道及特色都一一列明📝,又長知識了😌。熊貓珍珠奶茶🐼:茶底選了皇家伯爵紅茶👑,一口喝下就發現… 中伏了☠️!完全是沒有伯爵茶🍵那獨特而濃郁的香氣😨!奶味🍼方面不算太香滑,可幸的是珍珠是煙煙靭靭的😅,很有嚼頭,口感很好😌。總結:整體上是不合格的😡,下次還是出去外面的小店好了😒…

沿著電梯徐徐下降⏬,還快就能看到它😏,一點也不難找😊。

除了飲品🥤,還提供了多款台灣直送的甜品🍰。

雪糕🍦也有優惠!但人妻🐷不能分心,今天的目標可是奶茶呀😖!

辛苦地掙扎了一陣子,終於成功點了餐😅。

熊貓珍珠鮮奶茶

總結:整體上是不合格的😡,下次還是出去外面的小店好了😒…
2018-05-12
2018-06-02 309 瀏覽
去尖沙咀飲完桂花珍珠同鮮奶珍珠 ,之後去the one 試埋依間見佢用茶包即沖出黎已經加哂分 再試下佢啲野飲啦啦啦飲左兩杯野黑白珍珠奶茶 (無糖) 有人話唔夠茶味 但我揀炭燒烏龍無糖就好有茶味 珍珠就普普通通如果想好飲就唔好揀低脂奶另一杯 芋頭珍珠綠茶 (無糖) 芋頭好硬同杯野溝唔埋 天仁贏幾條街 仲俾漏珍珠我不過茶味都好出 有糖會唔會搶左茶味我就唔知不過珍珠大細依啲野大家喜歡的都未必一樣我覺得都正常 唔會太淋 最憎太淋果啲珍珠其實飲杯野點解可以打到二百字評分? openrice 係咪要改下小食類100字可俾評分

飲左兩杯野
黑白珍珠奶茶 (無糖)
如果想好飲就唔好揀低脂奶

不過茶味都好出

有糖會唔會搶左茶味我就唔知
不過珍珠大細依啲野大家喜歡的都未必一樣
我覺得都正常 唔會太淋 最憎太淋果啲珍珠

2018-05-30 251 瀏覽
天氣熱又未夠鐘赴約夜晚飯局,係尖沙咀無咩地方好去,就上網睇下有咩好西好飲推介啦。見到有網站介紹鮮茶道,話咩台灣過江龍,咁近近地就去買杯試下囉。間鋪就係THE ONE地庫,電梯一落就見到。本身想飲木瓜鮮奶,點知店員話無木瓜⋯明明木瓜鮮奶係台灣熱門飲品。就咁睇個樣都叫正正常常,然而結果杯野係非常失望,飲水咁稀,口感好淡,無茶味又無奶味,仲衰過comebuy 貢茶果堆公廁連鎖店!飲左幾啖就頂唔順丟左入旁邊垃圾桶!以後飲翻天仁茗茶算!

間鋪就係THE ONE地庫,電梯一落就見到。
本身想飲木瓜鮮奶,點知店員話無木瓜⋯
明明木瓜鮮奶係台灣熱門飲品。
皇家伯爵奶茶

!飲左幾啖就頂唔順丟左入旁邊垃圾桶!

以後飲翻天仁茗茶算!

2018-05-26
2018-05-30 243 瀏覽
行過好幾次見到呢度開左間台式飲品, 今日行過就買杯黎試下。話說我係個不太好茶既人, 所以一向都係飲最普通既珍珠奶茶, 不過最奇怪既事就發生了!同個男職員講: 要一杯珍珠奶茶男職員: 要咩茶底?我: 吓? 😰我要最普通果隻珍珠奶茶播!!! 都要簡茶底?🤔🤔🤔男職員: 係呀我: ...... (其實我已經覺得好奇怪😧).......... 咁我想問邊款係最普通果隻🤔男職員: 錫蘭紅茶係最普通咁就要左呢個la, 收我$24... 等緊既時候睇下佢地個menu, 明明就係有最普通既珍珠奶茶$20, 咁點解係都要我飲$24 呢杯😑😑😑😑😑😑個男職員係咪唔明我講咩?!???!??!?!?!?!??! 我話要最普通果隻珍珠奶茶點知黎到仲要係咩熊貓珍珠(又黑又白)因為原意係飲珍珠奶茶, 但最後飲左杯芍我黎講奇奇怪怪既錫蘭紅茶熊貓珍珠奶茶真係好唔岩我口味...我覺得好難飲, 🤢最後飲左半杯就掉左, 真係嘥晒😣😣😣

同個男職員講: 要一杯珍珠奶茶
男職員: 要咩茶底?
男職員: 係呀
男職員: 錫蘭紅茶係最普通
點知黎到仲要係咩熊貓珍珠(又黑又白)
2018-05-29
2018-05-26 342 瀏覽
小妹已經飲左好多次嫁啦,每一次都點「宇治抹茶奶綠」!因為一大杯都只係$26,佢既茶味非常之濃郁易入口,唔會太甜之餘又解渴👍🏽性價比非常高,大力推薦呢款飲品!另外可以自選額外加黑白珍珠,之前試過都幾煙韌👍🏽不過飲晒成杯就太飽😛
宇治抹茶奶
2018-05-23 225 瀏覽
炭燒烏龍熊貓珍珠鮮奶茶 $28.食完午飯又走左出去買我至愛既珍珠奶茶😌😌😌今次再encore鮮茶道 因為覺得大杯幾抵飲同埋唔使排隊😌.佢個包裝又幾唔錯 蓋裡面仲有野蓋住 完全唔會怕漏!有兩層防護🌝奶可以揀低脂全脂 岩晒唔同口味既人.今次哩個炭燒烏龍我覺得唔錯 入口係好香既烤烏龍味 啖啖茶香 不過我覺得茶味可以再重d 而且有d希 如果可以落多d奶就好了... 至於有特色既熊貓珍珠我覺得黑同白色係冇乜分別 都係甜甜地 但份量就真係幾多下既 幾有咬口 唔錯🤗🤗🤗同埋我叫我微糖真係唔甜 抵讚.雖然未至於要回頭再飲 但路過可以一試 最好share飲 超飽
炭燒烏龍熊貓珍珠鮮奶茶 $28
2018-05-17 178 瀏覽
我和朋友路過the one, 咁啱見口渴,就入去行下睇下有咩好飲。我哋落到去底,見到呢間野,朋友話台灣都有一間,咁我心諗,味道應該唔會差掛,就買咗杯野飲。價錢嚟講,同其他差唔多,但有d比較貴,我就簡咗熊貓珍珠鮮奶茉莉綠茶,要24蚊。拎上手已經有點覺得伏,隻色比較淡,可能因為叫低脂奶原因,飲落去奶味唔夠,連茶味都唔夠,好采d珍珠好食。不過我諗我以後都唔會再叫呢杯野飲,今次真心失望,如果我下次路過又口喝,或者可能會試下其他飲品。

2018-05-03 323 瀏覽
熱辣辣嘅天氣,每行幾步就會想補充水份補充水份就緊份要就近搵返間台式飲品店買杯野飲要搵呢間舖都有啲難度,路途迂迴,要由落超市嗰邊入The ONE,落咗超市嗰層又要喺超市入面搵另一條扶手電梯上返一層(定叫半層,我都唔知啦)有個小小嘅food court,呢間舖頭就係其中一個舖位雖然對於我來講有啲難搵,但係去到又已經有好多人排緊隊啦由朝早已經飲咗咖啡,唔想再飲奶製品,於是嗌咗杯招牌水果茶(薄冰,微糖)等嘅時候無野做就睇下店員沖茶嘅過程首先見到收銀隔離有好多個茶罐,每沖一杯茶就見到個店員用夾喺罐度夾一個茶包出來都算幾衛生,幾落本雪櫃入面有好多支十字牌鮮奶,唔知係咪代表用鮮奶而唔係用奶粉或者奶精沖奶茶呢?但係!仲見到雪櫃入面有幾杯切好咗嘅水果茶底。。。咁又即係水果茶用嘅水果唔新鮮啦冰量的確有減少嘅茶味香而不淡,會飲到底嘅熱情果同另一種唔知咩細細粒嘅生果(有啲似橙,甜甜地)微糖嘅甜度唔錯,啱啱好~清新香甜,但略貴
熱辣辣嘅天氣,每行幾步就會想補充水份
補充水份就緊份要就近搵返間台式飲品店買杯野飲
有個小小嘅food court,呢間舖頭就係其中一個舖位
雖然對於我來講有啲難搵,但係去到又已經有好多人排緊隊啦
都算幾衛生,幾落本
但係!仲見到雪櫃入面有幾杯切好咗嘅水果茶底。。。
咁又即係水果茶用嘅水果唔新鮮啦
招牌水果茶
冰量的確有減少嘅

微糖嘅甜度唔錯,啱啱好~
清新香甜,但略貴
題外話/補充資料: 讚嘅位:等野飲嘅位有差電位,可以喺等嘅時候順便幫電話差差電 彈嘅位:揭開個蓋想食入面啲生果先知個蓋下面仲有層膠膜,咁其實可以唔用個蓋,可以製造少一樣塑膠垃圾
2018-05-01
招牌水果茶
2018-04-28 331 瀏覽
鮮茶道珍珠奶茶店位於The One 地庫比較隱蔽的位置,旁邊係Aeon超級市場,門面睇唔錯,不過幫襯嘅人唔多,珍珠奶茶一般都係奶味重茶味淡,跟飲奶冇乜分別,志在食佢啲煙韌珍珠,原本未幫襯過都有啲戒心,不過見佢哋沖出嚟嘅珍珠奶茶色澤比較深,估計茶味應該夠濃,就膽粗粗買一杯凍珍珠奶茶(少冰)試下。呢杯嘅珍珠奶茶賣相幾好,分量相當大,而且珍珠數量好多,就算將支飲管拉到杯面飲,都會吸到珍珠,茶味方面,我覺得比貢茶和歇腳亭濃厚,少冰嘅情況之下都仍然相當夠凍,估唔到呢間唔起眼嘅珍珠奶茶店出品都唔錯。

2018-04-15
2018-03-17 624 瀏覽
而家珍珠奶茶店開到周街都係,行開the one,見到呢間新開張,決定同朋友試下,價錢都算合理,因為真係有番咁上下大杯,而且職員好快手,唔算等好耐就飲到。味道正常,茶味特出,最特別係有黑白珍珠,可以一試。
2018-03-12 424 瀏覽
喺The One商場竟然有一間鋪頭飲品仲係$15之內就係錫蘭紅茶係用高溫蒸氣溢出紅茶仲可以㨂走冰添真係平過去pacific coffee 同Starbucks差唔多一半😵😵😵大家可以支持下😜😜😜👍🏻
喺The One商場
仲可以㨂走冰添
大家可以支持下😜😜😜👍🏻

• 錫蘭紅茶
2018-03-11 362 瀏覽
選擇多,茶味濃,用十字牌鮮奶,一分錢,一分貨,好飲,值得贊員工睇得訓練有數,非一般坊間其它茶檔小朋友伙記黑口黑面,擲嘢🙄👀下次要試吓佢吔D疍糕,朋友試過話唔錯
選擇多,茶味濃,用十字牌鮮奶,一分錢,一分貨,好飲,值得贊

下次要試吓佢吔D疍糕,朋友試過話唔錯
最近台式飲品咁hit,仲勁到推左天仁茗茶上市。所以今日就決定一試The One新開既鮮茶道!好似話每杯飲品都用一個茶包沖,所以杯杯都茶味勁濃。本身想試招牌既熊貓珍珠鮮奶茶,可惜佢賣晒黑珍珠🙈咁唯有試杯抹茶紅豆白玉啦。等都等左15分鐘,明明勁少人。。。只好相信係慢工出細貨。令上手堅係大大杯,成杯Starbucks venti咁。一飲,抹茶味係濃既,白玉都的確係口感上同一般珍珠唔同。但所有野撞埋一齊就有d普通🙈

抹茶紅豆白玉
2018-03-02 334 瀏覽
紫芋珍珠鮮奶綠-經過買左杯,要求微甜,到手大大杯,一啖飲落去差點甜到想嘔吐。說是奶綠,但絲毫綠茶味都沒有,飲落只有糖精的死甜感覺。而且芋頭碎也很噁心難飲,同天仁的完全沒辦法比,又唔粉唔香,糖水浸過得個死甜。珍珠毫無優點。見到佢係用十字奶,覺得奶味並不突出毫無特別。飲完口乾舌燥好像飲完糖精咁好唔舒服,以後都唔會再幫襯!咁樣的質素,唔好話31蚊,3.1都唔值得飲,飲水好過。總之很惱火很後悔唔應該嘗試咯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

說是奶綠,但絲毫綠茶味都沒有,飲落只有糖精的死甜感覺。

見到佢係用十字奶,覺得奶味並不突出毫無特別。

2018-03-02