2006-03-12 12 瀏覽
二個人cheap cheap 地dinner, 叫左:1. 魚腐湯米線+ 灼生茱2. 燒墨丸+ 豬軟骨米線撈- ok la, 有D豬筋, 都很淋3. 芝士燒鱔球- 似白汁多D, 無乜cheese香, 鱔算厚大, 炸得也脆, but no 鱔味, 雪藏貨也.
二個人cheap cheap 地dinner, 叫左:
1. 魚腐湯米線+ 灼生茱
(非會員)
自從前幾個月試了一次之後,就一宜都經常的來魚米家。西九龍的分店開了後,對我更方便一點了。每次我都會叫魚湯魚腐米線,而且通常不會叫餐,因為想吃多一點魚腐...而推介的小食是韮菜千層蘇~前天又來吃了一次~3個人...叫了魚湯魚腐米線x2、東玻肉撈米、韮菜千層蘇、話梅一字骨、魚湯小籠飽。魚湯小籠飽內有好濃的肉汁...感覺不到魚湯味了...韮菜千層蘇...就是不試不可啦...東玻肉撈米...好鬆化的東玻肉...不過吃了這個就吃不下其他東西了...話梅一字骨...骨多了點...味道可以///服務員的態度都不錯...但這兒不收加一的...
自從前幾個月試了一次之後,
就一宜都經常的來魚米家。
西九龍的分店開了後,
對我更方便一點了。
每次我都會叫魚湯魚腐米線,
而且通常不會叫餐,
因為想吃多一點魚腐...
而推介的小食是韮菜千層蘇~

前天又來吃了一次~
3個人...
魚湯小籠飽內有好濃的肉汁...感覺不到魚湯味了...
韮菜千層蘇...就是不試不可啦...
話梅一字骨...骨多了點...味道可以///

服務員的態度都不錯...
但這兒不收加一的...
2005-12-16 12 瀏覽
好朋友補請birthday dinner,我一心想試呢到既米線.....叫左魚腐米線,蘿白魚滑米線,and炸黃金魚腐..(唔記得個名)d黃金就係咸蛋黃,包住舊魚腐再炸....樣樣都好重味睛, 唔知點解,無樣野熱既..........................唔得呀...唔會再去...

2005-11-18 4 瀏覽
同fd行完旺角, 想試呢間野好耐ga la, 今日終於離到!叫左2個set, 2個都係金菇肥牛撈米線. 1個加菜千層酥, 1個加燒汁墨魚丸. 落單個waiter麻麻地.野飲離先, 等多陣d小食都離.好快, 個撈米線都離la! 幾大碟下咁!話就話係金菇, 但係原來有草菇同冬菇, 係out of我地expectation. d撈汁o岩o岩好, 唔會太咸. 米線都ok彈牙!到小食, 我o個個菜酥唔肥膩, 但係唔係好食出菜味.....個fd話佢d丸唔錯呀!!!!service方面, 個cashier幾有禮貌ga!下次會再離, 試下撈河粉!
落單個waiter麻麻地.

野飲離先, 等多陣d小食都離.
好快, 個撈米線都離la! 幾大碟下咁!
service方面, 個cashier幾有禮貌ga!
下次會再離, 試下撈河粉!
2005-10-09 14 瀏覽
12:00來吃一個午飯.叫了一個芫茜皮蛋魚片泡飯...等了一會兒,侍應說沒有魚片(真巧,上次我來想叫這個泡飯又是不知為何沒有)於是唯有叫另一樣..叫了一個東坡肉泡飯等了一會兒,飲品來了再等一會兒,韭菜千層蘇也來了等了二十分鐘...隔離那枱人從未有食物都吃完了,我的也未來於是就催他們等了一會兒,侍應問我是否將芫茜皮蛋魚片泡飯改了為東坡肉泡飯我說是然後我眼望著他把落單紙給廚房內的人不是吧?你現在才給我落單?我等了半小時啦!繼續等...等了五至十分鐘那個泡飯才來服務質素好差!食物方面是ok的,但算是貴的韭菜千層蘇好好味!
12:00來吃一個午飯.
叫了一個芫茜皮蛋魚片泡飯...
於是唯有叫另一樣..
叫了一個東坡肉泡飯
等了一會兒,飲品來了
再等一會兒,韭菜千層蘇也來了
等了二十分鐘...隔離那枱人從未有食物都吃完了,我的也未來
於是就催他們
等了一會兒,侍應問我是否將芫茜皮蛋魚片泡飯改了為東坡肉泡飯
我說是
然後我眼望著他把落單紙給廚房內的人
不是吧?你現在才給我落單?
我等了半小時啦!
繼續等...等了五至十分鐘
那個泡飯才來

服務質素好差!

食物方面是ok的,但算是貴的
韭菜千層蘇好好味!
2005-10-01 6 瀏覽
這家店多次聽媽媽和朋友講都話得,所以今日就去食下.果然係好野黎既..有好多set可以簡,又有好多種類野食,我地叫左:-魚腐米線餐(包一種小食及餐飲,我叫左豆沙香蕉酥)-雞扒蛋雞扒飯餐(炸腐皮卷+餐飲)-馬拉盏炒通菜-家常豆腐-虹油炒手我本身好鍾意食魚腐既,lee間整得都幾好,無咩油淋淋味,雞扒飯既汁好味,雞扒亦好香口,馬拉盏炒通菜-讚呀!非常有wok氣呀!豆腐亦好得,但炒手有d失望,總體講這家店的味道控制得唔差,所以款款食物都幾好味啦!唯一係d services要改改囉!無咩禮貌咁,要再培訓啦!
這家店多次聽媽媽和朋友講都話得,所以今日就去食下.
果然係好野黎既..

有好多set可以簡,又有好多種類野食,我地叫左:
-魚腐米線餐(包一種小食及餐飲,我叫左豆沙香蕉酥)
-雞扒蛋雞扒飯餐(炸腐皮卷+餐飲)
-馬拉盏炒通菜
-家常豆腐
-虹油炒手

2005-09-26 16 瀏覽
我係第一次幫襯魚米家,發現魚湯真係幾濃,絕對唔同普通茶餐廳。我order左一個燒鵝胸魚湯米線($38),一個爆醬鯊魚丸($22),同一個皇子炒飯($45)。講下米線先,魚湯真係幾夠味,不過如果唔鍾意食魚,可能會覺得有少少腥,不過我就覺得幾好味,而米線煮得剛剛好,唔會大硬,不過鵝胸味道就一般喇。之後到爆醬鯊魚丸,都幾彈牙,入面有餡,咬落去要小心,不過入面味道普通,同埋得六粒好似少左d。至於個炒飯,材料就好多,實際上係海鮮炒飯,炒得幾乾身,冇話好油,不過啖口少少,食時灑少少鹽會好味d。不過呢度冷氣就勁到非常,講真真係太凍喇(環境我要減1分啦)!除左客人本身覺得凍之外,食物亦都好快會唔熱,魚湯一唔熱好快會覺得有腥味,而飯凍左都會變得硬一點,會影響到味道,呢點我諗佢地要留意一下至得。

2005-09-18 8 瀏覽
吃了一個金菇肥牛泡飯可能被飯吸收了魚湯精華,所以覺得湯有點淡而小吃韭黃蘇也不錯~吃了一口三杯雞都是不錯的~
吃了一個金菇肥牛泡飯
可能被飯吸收了魚湯精華,所以覺得湯有點淡
而小吃韭黃蘇也不錯~

吃了一口三杯雞
都是不錯的~
2005-09-18 22 瀏覽
夜晚同男友係旺角行左一陣街,見有少少肚餓但係屋企留左飯,就黎食碗米線頂下肚啦~我最鍾意呢度0的魚湯,今次都唔例外,叫左個餃子魚湯米線。同以前一樣咁好食,我重忍唔住口飲埋0的魚湯添! 男友個香茅雞扒米線跟豬骨湯,雞扒腍又0的汁又香、豬骨湯我就覺得普通,都係魚湯好0的。咁平有呢個質素都算係咁啦~ 個度0的冷氣好鬼凍,無論坐邊都係一樣,去既話記住帶多件衫。

2005-06-08 8 瀏覽
今晚同個fd去食,佢之前响荃灣食過,話唔錯既,所以去左試嘞,我就叫左個豬軟骨撈米線,佢叫左個唔知咩魚肉腐皮卷撈米線,兩個味道都好,野飲同小食都好,但係唯讀係d份量比較少嘞...個店員都話set係比散叫既少,但係我個fd話响荃灣食都冇咁少law...但係整體係好既...價錢都ok既~
2005-06-05 17 瀏覽
黎過幾次都係最愛魚旦米線,好滑好彈,總有魚湯底,都係二幾蚊.今次試左吉列豬,吉列雞,魚餃都唔錯.記住唔好食爆醬丸同撈麵唔好食家
2005-05-23 0 瀏覽
20050521 9pm同大熊、朋友Chris三個人行街行到又熱又累唔想諗食乜,走入呢度醫肚.諗住熱冇乜胃口,食泡飯開胃D,叫了:﹙1﹚銀鱈魚魚湯泡飯﹙忘記價錢,約$30-35﹚菜單上的銀鱈魚圖示並唔係炸的,但上桌的銀鱈魚係炸的.有點被呃.再講賣相又唔討好因為條魚被炸到飛起成U型,食落又冇味魚肉又霉.炸銀鱈魚同泡飯完全唔相配.令人完全冇食落去的慾望.﹙2﹚鱔魚魚湯泡飯$30﹙3﹚大蝦魚湯泡飯﹙忘記價錢,約$35-40﹚﹙2、3﹚都唔想講,因為都係同一個泡飯上放唔同的材料.大熊、朋友Chris都話冇乜特別.但都好過﹙1﹚.﹙4﹚藍莓汁﹙忘記價錢,約$15-18﹚完全飲唔出丁點藍莓味.同利賓立差唔多但更淡.呢十幾銀掉落街都冇咁嬲.之前都來食過幾次,每次食物都要三催四請才到. 食物味道普通,服務普通.係一間食完都唔會有印象的食店.
20050521 9pm

﹙1﹚銀鱈魚魚湯泡飯﹙忘記價錢,約$30-35﹚

﹙2﹚鱔魚魚湯泡飯$30

﹙3﹚大蝦魚湯泡飯﹙忘記價錢,約$35-40﹚

﹙4﹚藍莓汁﹙忘記價錢,約$15-18﹚

(非會員)
2005-05-23 1 瀏覽
Lunch去左呢間餐廳食,寫單o個個waitress勁唔專心,要我講兩次,又寫漏野!!今次食爽滑魚蛋米線,小食係灼生菜,味道較淡~都係撈米線好食d!

今次食爽滑魚蛋米線,小食係灼生菜,味道較淡~

都係撈米線好食d!
2005-02-21 6 瀏覽
今次去朗豪坊呢間食dinner都唔駛等位...可能下面有show...d人未上食飯啦....三個人叫三個set....夠食...service...可以, 不過d 0野唔夠銅鑼灣0個間大碟.

2005-02-04 6 瀏覽
frds話好食~咁1班人就黎左dinner la我覺得d野既portion唔夠男人食對我黎講就arm arm好我叫左個菜肉餃子米線個湯都真係好大jum魚味wor餃子就麻麻地la屋企d灣仔碼頭仲好味不過清清地1餐都好既
frds話好食~咁1班人就黎左dinner la
我覺得d野既portion唔夠男人食