2019-05-21 669 瀏覽
在中上環下班,想找點相對方便簡單的晚餐。 途經一間米線的連鎖店決定一試!由於中環商業區晚上時分人流不多 基本上不用排隊可以直接入坐。.由店名得知,該店最有名的當然是新鮮的魚湯。餐牌的選擇甚多, 我和朋友都點了店的皇牌推薦招牌魚腐米線!新鮮的鯪魚肉加入雞蛋配上鮮味十足的魚湯👍🏻👍🏻 魚腐剛炸起,還有一點點香脆的口感,米線的軟硬度亦適中。.一碗米線雖然差不多$60, 價格比一般少面店偏貴一點點,但份量十足而且很足料,所以亦很值得。
2019-05-13 392 瀏覽
I’m so glad that my friend’ve got a promotion coupon of this restaurant today on a street. This was my first time try this restaurant. We had two dishes - rice in a soup with the lobster and Singapore noodles. The total bill was 150 hkd. That’s crazy price for the food which we’ve got! The taste just perfect, the spices were good. This restaurant is simply decorated, brand new and clean. The venue is pretty big.
2019-05-10
2019-04-14 508 瀏覽
一大班人食咩好?今日同班朋友過開海,就去試吓一啲特別嘅野食,梗係去魚米家拆餐勁啦😍依家魚米家有好多特別嘅嘢食一啲都唔單調!介紹四款俾大家試吓!1️⃣招牌辣雞煲🔥🔥🔥🔥食到噴晒火 想挑戰下味蕾嘅朋友可以一試2️⃣正宗魚腐米線🐟🐟🐟🐟魚腐炸過金黃色 吸左湯汁食落去又綿又可口3️⃣魚湯龍蝦泡飯🦞🦞🦞🦞必試新產品 龍蝦鮮甜大大隻配埋泡飯一流🤤成枱餸真係叫到好飽飽😘4️⃣最好飲都係招牌檸檬薏米水🍋我飲咗3杯🤪其他小菜都唔錯大家可以去試吓

1️⃣招牌辣雞煲🔥🔥🔥🔥

4️⃣最好飲都係招牌檸檬薏米水🍋
我飲咗3杯🤪其他小菜都唔錯大家可以去試吓

2019-04-10
5 分鐘 (堂食)
最開心嘅莫過於同一大班好朋友一齊開開心心去品嚐美食, 我本人最鍾意熱鬧吃喝玩樂至係我人生一大快事!正所謂民以食為天... 依一日大家約埋一齊喺中環威靈頓街這間集團式經營嘅魚湯米線大王"魚米家"一齊品嚐一啲色香味俱全嘅美食, 未食之前已經知道有我嘅至喜愛嘅龍蝦同埋魚腐, "正"啊!😍😍一入到依間餐廳已經覺得地方寬敞, 加上別緻嘅裝修托係零舍不同, 而比我感受到有一種係用心製作同一份有家嘅感覺嘅餐廳。大家八個人一張枱, 因為已經係食飯時間個個都好肚餓都急不及待攞起餐牌, 睇下有乜好食既食物, 而我當然第一時間見到我嘅摯愛魚湯龍蝦泡飯同魚湯龍蝦米梗係第一時間要買返兩碗試下喇!啲龍蝦好鮮甜肉質爽口彈不特止, d泡飯同米線都好好味...其他朋友仔就嗌咗個豉油叉燒肉絲蛋白炒飯, 一個森巴醬炒雞球, 一碟魚腐肉燥撈小麵, 而我就叫咗兩個小菜, 一味麻辣尖椒炒蝦球同埋西檸汁軟雞, 甜品方面叫咗一碟波波紫薯又甜又香, 飲品方面大家都飲咗兩三杯真係飲飽食醉😄, 每一味餸都好好味好好食, 絕不欺場。啲飲品都好大大杯好好味各具特色, 特色飲品方面朋友試咗薄荷青檸沙冰同蜂蜜鮮百香果茶, 而我就試咗凍青檸七喜,

啲飲品都好大大杯好好味各具特色, 特色飲品方面朋友試咗薄荷青檸沙冰同蜂蜜鮮百香果茶, 而我就試咗凍青檸七喜, 凍招牌意米水同凍芒果乳酪!真係好食又好飲, 大家經開中環去搵嘢食一定要嚟試下呢間餐廳。

2019-03-29
海鮮+小菜大餐!一班老友食飯,真係可以當buffet咁嗌!魚湯龍蝦泡飯($88) 鮮美,龍蝦大大隻,魚湯🐟神奇地夾!泡飯+香濃魚湯 好正!😋😋😋😋😋😋魚湯龍蝦米線米線經常食,但龍蝦+魚湯令到米線🍜更上一層樓!原來米線可以勁好食!👅👅豉油叉燒肉絲蛋白炒飯睇個名以為平平無奇?咁你就錯啦! 就好似食神叉燒咁黯然銷魂!係超級一級棒!🌟🌟🌟🌟🌟🌟 叉燒肉絲加上滋味醬汁,飯5濕亦5乾,吸收曬所有食材既精華,恰到好處!🌹❤️❤️❤️森巴醬炒雞球食落有d似宮保雞丁,但有過之而無不及。好入味,鑊氣夠!🍲🥘魚腐肉燥撈小麵- 好香口,醬汁搭配好開胃! 食到不停口😻😻😻魚腐米線,軟滑過豆腐既魚腐!🙀🙀🙀 究竟係點整架?! 神級正!!!難怪係鎮店招牌!👑👑👑👑👑👑麻辣尖椒炒蝦球🍤 蝦係優勢,堅彈牙,又新鮮,加上麻辣係呑下先慢慢出,好有層次!西檸汁軟雞🐥 大大塊,口感十足!肉質鮮嫩,酸酸甜甜,忍不住一個人食左半碟~ 🤣🤣🤣紫薯波波,有燕麥係面代替炸粉,好健康!而且香脆!入邊煙韌有咬口,甜度剛剛好!🤤👏🏻👏🏻👏🏻生姜薏米水, 第一次試咁既配搭,好新奇!又好和諧wo!!! 姜係嗅覺上突出,薏米係味道上側重,相輔相成!👍🏻
海鮮+小菜大餐!

一班老友食飯,真係可以當buffet咁嗌!

魚湯龍蝦泡飯($88)
龍蝦魚湯泡飯

森巴醬炒雞球
食落有d似宮保雞丁,但有過之而無不及。好入味,鑊氣夠!🍲🥘

魚腐米線

麻辣尖椒炒蝦球🍤

西檸汁軟雞🐥

紫薯波波

生姜薏米水, 第一次試咁既配搭,好新奇!又好和諧wo!!! 姜係嗅覺上突出,薏米係味道上側重,相輔相成!👍🏻👍🏻👍🏻
龍蝦魚湯泡飯
魚腐米線
紫薯波波
  • 魚腐肉燥撈小麵
  • 魚湯龍蝦米線
2019-04-02 258 瀏覽
今日同成班同事係蘭桂坊happy hour 完搵野食,見到呢間漁米家出左新既菜式,即刻入來試試,呢間係旗艦店,裝修比一般既分店特別,座位寬敞舒適,人多都唔會覺得逼夾,因為人多,所以叫左幾多野食鮮魚湯龍蝦泡飯同一個米線,漁湯有濃濃既龍蝦味,龍蝦夠大隻同好鮮甜豉油叉燒肉絲蛋白炒飯,炒飯炒到好均勻,每粒飯都充滿豉油香味,叉燒用半肥瘦,除左龍蝦,呢個炒飯都極受各位同事歡迎魚腐肉燥撈小麵,魚腐鮮味十足,肉燥味道香濃森巴醬炒雞球,雞球鮮嫩入味,小小辣,食落非常香口麻辣尖椒炒蝦球,蝦球夠大隻又彈牙,麻辣味道出聚又不失蝦球既鮮味最後甜品叫左個烤紫薯球,食落好濃紫薯味,極有驚喜,值得一試總括呢間漁米家質素幾高,絕對唔會失望

鮮魚湯龍蝦米線

鮮魚湯龍蝦泡飯

豉油叉燒肉絲蛋白炒飯

魚腐肉燥撈小麵,魚腐鮮味十足,肉燥味道香濃

魚腐肉燥撈小麵

森巴醬炒雞球,雞球鮮嫩入味,小小辣,食落非常香口

麻辣尖椒炒蝦球

最後甜品叫左個烤紫薯球,食落好濃紫薯味,極有驚喜,值得一試

炸紫薯球

總括呢間漁米家質素幾高,絕對唔會失望

鮮魚湯龍蝦米線
鮮魚湯龍蝦泡飯
2019-04-02 171 瀏覽
感謝好朋友帶我來魚米家開餐🍴🍺—中環餐廳,坐下來第一時間看到餐牌的菜譜就覺得魚湯很棒很正!今晚人多,我們點了很多豐富的飯菜🥭點了多杯五顏六色的飲料,喝下去新鮮很清新自然的感覺!然後老闆特別推介了他們的招牌我們吃祖傳魚湯龍蝦🦞米線,醬油叉燒蛋白🥚炒飯,真的是香噴噴🔥,惹味十足,湯底很鮮甜!再來森巴醬炒雞球🐔,麻辣尖椒炒蝦🍤球,真的超級好吃,還有西檸汁軟雞🍋特別濃厚好味道,超新鮮,雞很滑! 🍻還有的就是惹味雞煲🐔,我們點了小辣,但吃一口已經覺得超辣了😭大家都不禁留眼淚了,下次來吃的時候希望放少點辣椒🌶️吧!最後當然少不了甜品啦,炸紫薯🍠球,很特別很香脆美味,6粒只是$32,吃完甜品人都開心點,哈哈!👍🏻😍今晚真的飽到上心口,還有其他菜式下次再來吃過吧,正啊!要再約,哈哈😄
慶祝紀念
生日
夜晚ot完係中環搵一間可以gathering既餐廳絕不容易不是嘈吵的快餐店 就是高檔的餐廳偶然經過魚米家一間充斥著中國風的餐廳座位亦不缺乏座墊不像一般的中式餐廳 只有硬木椅座位寬闊 坐得舒服食物方面 選擇亦不少當然 作為ot一族 簡簡單單食個麵就算啦呢度既魚腐魚湯米線係幾好味價錢在中環來說 是平民價魚腐很滑 魚湯很入味這個炒飯 很適合喜歡食飯的人飯粒好有口感 但又不太乾身呢個蝦球 爽口得黎 又辣辣地 好開胃呢個米線 都係魚湯米線 但佢將魚腐換成龍蝦中意食龍蝦既 可以一試隻龍蝦都幾新鮮魚湯同上面介紹既魚腐米線一樣但當然 味覺好少少既人會食得出有龍蝦味我地有7個人去食叫左7杯野飲特別推薦檸檬薏米水 真係好好飲黎得呢度一定要試但佢個珍珠奶茶 吾飲出面飲開既咁甜茶味好濃 完全係傳統港式奶茶既味道除非你覺得出面既珍珠奶茶太淡味 吾係既話未必中意
夜晚ot完係中環搵一間可以gathering既餐廳絕不容易

飲品
  • 魚湯魚腐米線
  • 檸檬薏米水
2019-03-30 136 瀏覽
呢間餐廳主力做魚湯佢呢度既魚湯飲得出好鮮味沒有任何味精添加食物方面 雖然主攻魚湯 但亦都不缺乏選擇不是只有魚 更有龍蝦同雞可以揀亦有不少小菜睇睇佢餐牌就明我地有8個人一齊食所以都叫左吾少野大家share食呢個西檸汁軟雞 酸酸地 令人好開胃呢個香辣雞煲 佢既基本辣係一般既中辣所以食吾到太辣既人 要叫bb辣其實佢d魚湯米線系列先最值得推薦一般魚腐米線賣緊59蚊中環黎講算係咁佢既魚腐真係我食過之中最好味未食過d魚腐可以咁滑另外龍蝦米線 隻龍蝦好新鮮
呢間餐廳主力做魚湯

另外龍蝦米線 隻龍蝦好新鮮
香辣雞煲
  • 魚腐米線
2019-03-30 99 瀏覽
我成日出街食,但好少會介紹,但今日食哩間真係好值得推介,就係位於上環唧魚米家,一聽到個名就估到係魚好出名、的確哩度d魚好鮮甜,特別係魚湯。但係一入餐廳一見到好大個龍蝦poster ,一入到黎就俾佢吸引到 ,所以第一時間叫左先 ,放係台一分鐘就俾大家食哂😂 已經叫左兩隻啦 ,無諗過咁快清哂 ,有人去左toilet番黎問d龍蝦去左邊 。講番哩度最特別係魚湯底嘅米線 ,奶白色嘅魚湯, 唔使自己煲 ,哩度都食到 ,食埋個魚腐 ,入口即溶。西檸雞好多肉好脆,而且飲身一d都唔鞋。由於我地太大食 叫埋個雞煲先 估唔到魚米家都有雞煲食 ,不過真係好辣 ,但好好味 ,因為太好食 ,我覺定叫個飯食多幾塊😆 d雞煲汁撈埋飯度好正 。我地食左好多野,每人至少都叫左兩杯野飲,因為真係好好飲。我地其實仲食左好多野,真係筆墨不能盡錄。睇相。最後食埋個紫薯波波 ,好滿足
西檸雞好多肉好脆,而且飲身一d都唔鞋。
我地食左好多野,每人至少都叫左兩杯野飲,因為真係好好飲。
我地其實仲食左好多野,真係筆墨不能盡錄。睇相。
最後食埋個紫薯波波 ,好滿足
慶祝紀念
紀念日
  • 魚湯,炒飯
2019-02-28 262 瀏覽
#魚米家魚湯米線大王 (中環)中環威靈頓街98-102號新威大廈地舖-----招牌魚腐魚湯泡飯($60)-魚腐質地偏軟 魚肉味又鮮又出 而且足足有7粒😆正! 雪白ge魚湯非常濃郁 可惜米飯口感麻麻(可能係廚房浸太耐先攞出黎or本身d飯就煮得太耐)下次我會將飯轉米線~而🍅番茄豬扒魚湯米線($52)質素都唔錯 番茄魚湯 有魚鮮味之餘又帶有淡淡番茄味 豬扒煎得香脆又嫩口 雖然碗米線個樣頹頹地唔係特別靚仔 但係味道係唔錯ge😆-----B仔整體評價:8/10個👍🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻(份量非常多)B仔環境評分:6/10個👍🏻(D位有dd逼)B仔味道評分:8/個👍🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻-----
#魚米家魚湯米線大王 (中環)
中環威靈頓街98-102號新威大廈地舖
B仔整體評價:8/10個👍🏻
B仔抵食程度:8/10個👍🏻(份量非常多)
B仔環境評分:6/10個👍🏻(D位有dd逼)
B仔味道評分:8/個👍🏻
B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻
2019-02-21 190 瀏覽
我哋夜晚大概八點幾嚟食晚飯唔太多人。見到入邊都幾乾淨,而且空間闊綽,好少茶餐廳係中環可以坐得咁舒服。好快我哋叫嘅時菜就嚟,本來我哋係叫咗要菜心,但係點知白菜嚟咗。最期待嘅紫菜五寶米線終於嚟啦。湯嘅魚味好濃一啲味精都冇,非常好味。五寶丸就真係五寶丸啦,因為得嗰五粒。因為魚腐賣晒佢俾咗魚餅我,都係佢哋自己整嘅味道都唔錯。除咗個五寶仲有少少山菜同埋紫菜,雖然topping係少咗啲,但係都係可以接受嘅。最難得嘅事可以喺中環市區可以食到低於$60嘅餐。

灼時菜

紫菜五寶丸米線
紫菜五寶丸米線
  • 紫菜五丸米線
2018-12-15 583 瀏覽
呢排唔舒服,天氣又凍,所以想食d暖的粉麵。同事就帶我去食《魚米家》其實我知有好多分店,但我真係第一次食😂食完覺得真心好味,終於唔洗成日南記譚仔⭐️招牌魚腐米線$58好大碗,有6-7大大粒魚腐,魚腐好林,好香魚肉味,沈係魚湯就更加入味,好濃郁!魚湯都好鮮甜,不過都有少少味精,但好岩天氣凍,可以暖下胃,所以我都飲左好大碗👍🏻👍🏻加$10仲有大大碟菜👍🏻不過凍飲要加$7,熱飲就$5,有點少貴😖

⭐️招牌魚腐米線$58

魚湯都好鮮甜,不過都有少少味精,
但好岩天氣凍,可以暖下胃,所以我都飲左好大碗👍🏻👍🏻

加$10仲有大大碟菜👍🏻

不過凍飲要加$7,熱飲就$5,有點少貴😖

2018-12-13
2018-10-28 531 瀏覽
下午三時食下午茶,店舖好少人。叫左一個魚肉春卷蕃茄米線,份量好少,春卷得兩條,味道都算可接受。湯底都好濃味,唔會話好淡,飲湯唔會話好咸米線非常軟,我好中意奶茶飲到底好多茶渣,但都算好入口如果份量多啲會好啲!
下午三時食下午茶,店舖好少人。

湯底都好濃味,唔會話好淡,飲湯唔會話好咸

米線非常軟,我好中意

奶茶飲到底好多茶渣,但都算好入口

如果份量多啲會好啲!
2018-10-27
2018-10-24 321 瀏覽
返工晏晝食咩好?Lunch hour要喺中環搵嘢食真係好難,周圍唔係好貴就係唔使旨意搵到位,魚米家係其中一間價錢OK有比較容易搵到位嘅!所以我同公司同事都成日去!我今日叫咗墨魚丸紫菜魚湯米線,有六粒墨魚丸係呢個價錢嘅午餐來講都尚算抵食,飲一啖魚湯,飲唔出有味精,唔會食一啖要狂飲水,呢個價錢都真係算係咁!墨魚丸都幾好,因為真係比我咬到有墨魚粒喺裏面!朋友叫咗個雞翼米線,雞翼好好味喎!煎得好香脆又夠入味煎得好香脆又夠入味!兩杯凍奶茶就冇乜特別啦,可以再戰!

兩杯凍奶茶就冇乜特別啦,可以再戰!
2018-10-23
午餐