2017-02-09 7072 瀏覽
一直都很想來這個海鮮批發巿場餐廳,今日終於一償心願。這裏的海鮮可以按你預算幫你定菜式, 我哋預算每人400蚊,職員就按我哋指定四個菜式安排。 基本上我覺得份量拉上補下, 扇貝、鮑魚、蟶子50蚊一隻,筆者都係好鍾意喺屋企煮海鮮嘅人,所以對於海鮮價錢都有一定嘅了解,個人感覺鮑魚同扇貝嘅價錢比較貴;至於條青斑呢,其實識煮餸嘅人都知道街巿價好平,不過當見到兩隻大大嘅瀨尿蝦又感覺心理平衡返晒。兩隻瀨尿蝦挺大隻,殻薄、肉質豐厚。師父煮海鮮的手法都唔錯。所以整體感覺份量還可以。 所以點選一啲比較複雜嘅菜式,例如椒鹽,或者係貝類例如鮑魚呢啲都要花時間去清洗嘅餸,計番啲人工成本,我覺得都算係ok。最驚喜的是西多士,可以講是這間餐廳的皇牌 ,雖然$68比較貴,但不妨一試。不過兩個人食的確很飽呢!
一直都很想來這個海鮮批發巿場餐廳,今日終於一償心願。

2017-02-09
生日
  • 椒鹽瀨尿蝦
2017-01-13 5167 瀏覽
此店營業時間由零晨三四點, 至下午四時止, 為了吃到聞名的西多士,先致電確實有供應才過來三點多,其實茶水檔部分已打烊(反而廚房仍歡迎叫炒野), 店方見我們一場到來,突登再開爐給我們造這多士.所以奶茶不夠熱, 也是體量的. 但味道確好飲! 茶味岩岩好, 茶香不澀也沒有過多奶. 驚喜既!多士好快送到. 牛油粒粒, 有心思! 麵包夾著豐富粗粒花生醬, 麵包雖厚,但沒於炸過程中, 吸盡油份,只輕輕在麵包表釀過,令它微脆! 也沒洒太多的蜜糖, 煉奶較多, 可自行勃走一點.很有Heart的信店! 有機會過來吃早餐, 不過要10:30前吧, 因為見到午餐由10:30開始呢! 遲了便吃廚部點子, 也未嚐不可啊!

凍檸茶$14,熱奶茶$12
西多士
凍檸茶$14,熱奶茶$12
西多士
食海鮮,很多朋友也愛去西貢、鯉魚門⋯但很多時也被所謂「海鮮價」斬到一頸血。自己亦有去過鴨利洲大街街市的海鮮檔吃午飯,因為他們是海鮮檔關係,只做早、午市。味道也很不錯及抵吃。但今次,完完全全是在香港仔魚類批發市場內的唯一一間餐廳內吃海鮮,感覺更地道更直接。因全香港的海鮮都是經這裡批發出去,餐廳老闆亦是魚檔老闆及魚市場協會主席,可第一手地把最鮮最抵吃的海鮮留給自己餐廳,我真的十分期待一試~從田灣出口在迴旋處左手第一個出口,便去到魚市場道,直入你便會見只得一間餐廳。老闆最近幾個月自己接手打理,內裡是走平民路線但又清潔企理。你通常要先打電話預定海鮮,每位價錢由$250起,你給老闆一個budget,他便會為你搜羅最好最鮮的貨色給你,當然一分錢也一分貨。老闆今次為我們準備的有當造「赤米蝦」,問到老闆為何有時街市買的赤米會有沙時,原來蝦死了不夠新鮮便會有沙。這裡吃的,絕對一粒沙也沒有,且十分鮮甜~超正!這個魚湯,用十多種魚去煮成,有客人更每天買一壺回家喝!絕對不含味精,真材實料,跟外面海鮮餐廳的「滾水湯」真的有很大分別,我自已喝了4大碗啦!必食!當天十分有口福地,更有野生龍躉!十分罕有,因外面絕有部

當天十分有口福地,更有野生龍躉!十分罕有,因外面絕有部分也是養殖的。野生魚的分別,肉質特別爽身,魚味亦更重。他們用來椒鹽,勁好吃!必吃推薦(如果有貨)!

椒鹽鮑魚亦是招牌菜,最重要鮑魚外脆內軟,火喉處理得十分之好!必食推薦!

嘩嘩嘩!懂得吃一定識吃這種魚,十分罕有價錢亦貴的「獅頭魚」,今次椒鹽,好味美啦。你亦可選麵豉蒸,有緣的話一定要點這個!十個讚!

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,超鮮味!

老外榮要吃椒鹽鮮魷,老實說這家店的椒鹽是我吃過做得最好的,炸粉薄,外脆內軟又不太鹹,所以吃了幾碟椒鹽也不覺膩!

小菜也很夠鑊氣!

咕嚕肉也做得很脆身,好吃!

最後還有這個招牌甜品「西多士」,厚多士夾花生醬,好好味啦~

總結:真是吃得好驚喜,好滿足,好痛快。完全是十個讚,唯一可惜是如果有晚市便更好啦~喜歡海鮮的朋友,一定要去試!

優惠:訂枱時記得說是「玻璃朱」介紹,便免費享用招牌甜品「西多士」啦~

香港仔魚市場二合海鮮餐廳
地址:香港仔石排灣道102號
電話:21777872 / 51671819

玻璃朱Bonnie
2014-09-19 6792 瀏覽
白灼蝦, 烹調一般, 一般蝦有點莓, 一碟裡面有過熟與未熟的, 味道當然差.瀨尿蝦, 烹調一般, 這是否BB蝦? 一碟裡面有很鹹與無味的, 味道當然差.聖子也是很細 , 似乎無出水, 水分非常高, 無鑊氣, 似食香口膠, 有沙一般.鮮魚湯平平無奇,有鮮無甜. 皮蒸南非鮑, 不新鮮, 不爽口, 不好食, 份量少.脆炸獅頭魚, 脆到成條魚連骨連頭都食得, 唯一的一個亮點, 真心得好食.薑蔥炒蟹, 都算好食不過價錢等同被人洗劫一般, 最唔抵得一樣.蒜蓉粉絲蒸扇貝, 很一般, 迷你莓味貝以為多汁就可以蓋掉莓味嗎?炒麵, 又貴又難食, 粥店的幾蚊雞炒麵好過你多多聲. 服務一般吧.價錢貴得離譜, 基本上比鯉魚門, 流哹山的昆旅客店平, 與南丫島, 西貢價位差不遠.
2014-01-31
2014-01-30 6117 瀏覽
椒鹽九肚,其實椒鹽九肚點先好食,老闆知唔知架?蒸條青斑,肉滑但唔夠白,話海魚真係有D懷疑。炒條菜都0K,若果唔好太咸,整體來說,若主打食海鮮就冇必要濕手濕腳去啦。
椒鹽九肚,其實椒鹽九肚點先好食,老闆知唔知架?
蒸條青斑,肉滑但唔夠白,話海魚真係有D懷疑。
炒條菜都0K,若果唔好太咸,
整體來說,若主打食海鮮就冇必要濕手濕腳去啦。

2013-12-22
2014-01-19 4091 瀏覽
今天來到這間餐廳, 我們點了瀨尿蝦, 瀨尿蝦很細, 没有口感,味道不過不失,椒鹽瀨尿蝦但是椒鹽味不重,不過還有鮮味,火侯過了一點,所以有點老。每一隻收了我們一百五十元,圖中這碟瀨尿蝦一共有三隻, 這碟的收費是四百五十元。 每一隻瀨尿蝦其實都很細, 一隻只能分成兩件,所以無口感。 除了瀨尿蝦, 我們點了其他海鮮, 生魚皮一般,很多橋頭,有幾片魚皮。聖子也是很細,爽口但無肉, 鮮魚湯平平無奇,有鮮無甜。 我們中午來到的時候,很多海鮮也沒有,沒有東風螺,沒有海蝦, 只有最貴的瀨尿蝦。
2014-01-08
2014-01-13 3399 瀏覽
朋友話雖然大家都係南區長大, 但係大家都未試過去魚市場食飯, 所以就搵左一日大家去試下, 睇下係唔係真係好新鮮同抵食。一去到, 都搵左一陣因為唔肯定係唔係, D人話係得一間, 之後我地就入左去。魚湯係濃味既, 都知係冇味精, 好飲~佢話因為係海中蝦, 所以要咁貴, 不過本人覺得唔足砰即~而且灼蝦唔需要任何料頭同柴火, $180好似有D過份....我地見到上檯個陣話係得咁多, 個女侍應都唔敢太理直氣壯到個蟶子上檯, 係見得下人, 不過唔係真係佢講既"巨型" 囉, 我地一人夾起一條就食完呢碟啦~之後佢地有叫我地ORDER炸獅頭魚架, 不過我冇要到~呢碟鮑魚係我覺得最對辦既一碟, 係我唯一覺得食得開心既一碟.......係呢個時候我同朋友已經商量緊係唔係應該出返去銅鑼灣食晏就算呢??????因為真係覺得唔抵~最後朋友就話好似D炒麵幾靚, 所以就叫多一碟, 叫做墳飽個肚......講真, 專程黎食, 都唔太介意個價錢, 不過真係幾貨不對辦....希望真係改善下, 唔好食一次就無下次啦~

鮮魚湯
魚湯係濃味既, 都知係冇味精, 好飲~
白灼蝦
果皮蒸南非鮑
炒麵
2014-01-12
鮮魚湯
果皮蒸南非鮑
同朋友黎呢間香港仔魚市場餐廳,諗住同鯉魚門﹑三聖既差唔多,都係食個幾味。唯一可取既係,係魚市場裏面,D野想唔新鮮都好難,所以試試。結果除新鮮外,仲有一份地道時令的驚喜。其實而家香港食海鮮,好大部份都係比入口既野你食,扇貝﹑龍蝦﹑鮑魚﹑蟶子同條魚好大部份都係入口既,好少有話香港本地或南中國海既海鮮比你選擇。 呢間餐廳就唔同,老板會推介不同既時令地道魚比你,唔會"則"你食貴野,例如呢幾個月先有既獅頭魚(脆炸)﹑泥斑(火腩炆)﹑海馬友(碎蒸)﹑海花竹蝦(豉油王)﹑奄仔蟹(油鹽焗)等。由於我地斑友好鍾意食魚,呢幾個餸配左白飯都唔洗食其他野,埋單價錢合理,出面又唔洗錢泊車,可以再幫襯。

脆炸獅頭魚

火腩炆泥斑

厚西多士

題外話/補充資料: 兩位老板都好客氣,會走埋黎吹下水,敬下酒,仲話可以提早預訂會有更多靚魚蝦蟹食,十卜。
2013-11-20
脆炸獅頭魚
火腩炆泥斑
厚西多士
2013-11-18 1945 瀏覽
呢間餐廳位於香港仔魚市批發市場內,都幾難搵。一進去感覺跟普通茶餐廳沒分別,牆身寫住是日午餐A 同B, 2個餐跟海鮮無關。餐牌亦只是普通炒粉麵、小菜。原來海鮮係直接落order就得,佢地會即刻幫你買再加工煮。今次同老婆2個人黎食,叫左 (1)魚湯 (2) 鮑魚 (3) 扇貝 (4) 賴尿蝦 (5) 肉絲炒麵(1) 魚湯- 好濃好正,不過$60一碗好似貴左d。(2) 鮑魚- 上碟幾靚。肉厚、新鮮(3) 扇貝 - 唔算好大隻,不過都好正!(4) 賴尿蝦- 都幾香口幾好肉(5) 肉絲炒麵- 上面d海鮮正就預左,不過呢碟炒麵真係估唔到咁正! 好好味架又唔油,煮功一流! $25咋!
呢間餐廳位於香港仔魚市批發市場內,都幾難搵。

(1) 魚湯- 好濃好正,不過$60一碗好似貴左d。
(2) 鮑魚- 上碟幾靚。肉厚、新鮮
清蒸鮑魚
(3) 扇貝 - 唔算好大隻,不過都好正!
蒜容粉絲蒸扇貝
(4) 賴尿蝦- 都幾香口幾好肉
蕉鹽賴尿蝦
肉絲炒麵
題外話/補充資料: 呢間餐廳不做晚市,下午就收鋪。
2013-11-11
清蒸鮑魚
蒜容粉絲蒸扇貝
蕉鹽賴尿蝦
肉絲炒麵
這天約了一班舊同事午飯聚,想吃海鮮及小菜,其中一位同事介紹了於香港仔市魚市場內的一間海鮮食堂,原一直以為是員工餐廳,但原來是可以招呼街客的。同事有車,不消廿分鐘便從旺角經西隊到達,十分方便。食堂的位置挺隱蔽,不是同事帶路,一定要問魚市場內的工作人員才知道。但是愈隱蔽,心裡也是愈期待,因同事是海鮮專家,他介紹的,一定是「正野」。餐廳的環境算十分乾淨,店內佈置舒適闊落,是大班人的開飯之好選擇。我們一行六人點了四個海鮮,分別是豉椒炒蟶子王、薑蔥炒蟹、蒜蓉粉絲蒸扇貝、清蒸海青斑;另外亦嘗試了三個小菜,分別是爽滑魚皮、豉油王炒麵及肉絲炒麵。四味海鮮的味道皆是上乘,全都是鮮味十足。豉椒炒蟶子王十分惹味,蟶子王的殼足足有20cm長,啖啖肉,鑊味十足!!!不消一會,同事們已把它清碟。薑蔥炒蟹,蟹肉鮮甜,啖啖蟹膏,薑蔥十分入味,我也顧不了什麼膽固醇過高,美食當前,吃個不停。蒜蓉粉絲蒸扇貝,本來遠看平平無奇,怎知挾在碗內,才看到扇貝是十分厚身,份量十足,扇貝的厚度足足有一節手指那麼長,配上蒜蓉汁,鮮味十足,夠入味及十分嫩滑,風味一絕。清蒸海青斑,選擇清蒸,最能夠看出師傅的功力及海斑是否新鮮。結果上碟時,海

四味海鮮的味道皆是上乘,全都是鮮味十足。
豉椒炒蟶子
豉椒炒蟶子王
不消一會,同事們已把它清碟。
薑蔥膏蟹
勁大粒的扇貝
清蒸海青斑,選擇清蒸,最能夠看出師傅的功力及海斑是否新鮮。結果上碟時,海青斑的鮮味撲耳而至,把豉汁淋在魚肚上,加上翠綠的蔥絲,鮮嫩的白色魚肉,已令人食指作動。魚肉嫩滑得不得了,是一般飲宴的青斑比不上的。平時飲宴的青斑一般都是過熟,上碟時由於需時,有時已過了最佳的吃用時間,一條靚魚就白白浪費了。但這清蒸海青斑,即叫即煮即食,當然是最新鮮的,清蒸的時間也剛剛好,沒有過熟,充分保留了魚的鮮味。
清蒸海青斑
吃了四碟海鮮,聞說餐廳的小菜也十分出名,故此也即管點了三碟來試。
首先是老闆推薦的爽滑魚皮,聽說是經典名菜之一,我也是第一次嘗試。原以為魚皮會十分軟身,怎知道吃了的感覺卻是截然不同,十分爽滑,一點也沒有魚的腥味,配上花生酸蘿蔔及秘製醬汁,是開胃小食的必然之選。我真是別個不停
,老闆果然沒有介紹錯。
爽滑魚皮
豉油王炒麵
肉絲炒麵
最後是兩碟炒麵,豉油王炒麵及肉絲炒麵,我平時是不愛吃豉油王炒麵的,不過這豉油王炒麵一點也不油,沒有膩滯感,味道剛剛好,我也忍不住吃了一大碗。肉絲炒麵的用料也十分足,肉絲與炒麵是出奇地合襯。

結果我們全都吃到捧著肚子離開,很滿足,風味十足,海鮮用料好,價錢也十分公道,比西貢的海鮮餐廳便宜,師傅處理海鮮恰到好處,絕對值得再光臨。同事的海鮮專家招牌果然保得住,絕對是好介紹,期待下次他再帶我地食好野。
2013-11-03
豉椒炒蟶子
薑蔥膏蟹
勁大粒的扇貝
清蒸海青斑
爽滑魚皮
豉油王炒麵
曾經去過韓國釜山的魚市場,先在地下魚市場即場揀生猛海鮮,然後再到上層的餐廳選擇煮法即時炮製,一試難忘,又有地道特色。香港也出名食海鮮,大多數人提起食海鮮都係去西貢,但從事漁業的朋友告訴我原來西貢的海鮮大部份都是來自香港仔魚市場。這天家人生日,知道香港仔魚市場內原來有間海鮮餐廳,決定光臨一試,看看香港的魚市場跟釜山的魚市場到底有何分別。不過book位時先知原來只得午市,無晚市提供的。約12時半到達,原來餐廳的面積都唔細,比想像中光猛,附近有枱客好似係魚市場d工人,又有幾枱好似係我地呢d街外客,清一色都係叫海鮮,再加d小菜。我地一行四人,問伙記有咩新鮮必吃介紹,佢話今日d蝦同扇貝都好靚,又問我地食唔食魚,我話我地得四個人,食唔到大條魚,佢就推薦我地一條野生瓜子斑,斤幾重,仲即場攞黎俾我地睇,真係幾生猛。傾傾下原來先知佢係老闆,就試下啦。先來個白灼蝦,d蝦係中蝦,唔算好大隻,不過好鮮甜,仲有好多橙色既膏,同個香辣豉油好夾,真係食唔停口,正正!!!第二道菜係香口的椒鹽鮮魷,同白灼蝦真係好唔同,d鮮魷份量好足,好香口,又唔會太咸,味道剛剛好。再諗起都覺得好味,如果下次再去,一定要encore!!

瓜子斑
傾傾下原來先知佢係老闆,就試下啦。

白灼海中蝦
第二道菜係香口的椒鹽鮮魷,同白灼蝦真係好唔同,d鮮魷份量好足,好香口,又唔會太咸,味道剛剛好。再諗起都覺得好味,如果下次再去,一定要encore!!!!
椒鹽鮮魷
第三係老闆推薦的扇貝,阿爸鍾意食,所以叫多左份量,上左枱後有少少後悔,因為d份量真係好多,驚食唔哂!! 阿爸係主角,一人包辦左四隻,睇得出佢真係好鍾意食。個扇貝本係d鮮味好重正,好夾粉絲的味道。我本身好鍾意食粉絲,如果佢d粉絲份量再多d就會更好。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
連續食左三碟海鮮,當然要點返碟菜中和下,叫左碟清炒芥蘭,份量好足,唔多油,都幾好味。
炒芥蘭
最後壓軸當然係蒸瓜子斑,老闆話好罕有,唔多地方有,上枱時候成條魚圓碌碌身型,都估到相當肥美。d魚肉好白好滑,有濃烈既鮮魚味,生熟剛剛好,我地都係第一次食,真係一試難忘。
清蒸瓜子斑
食完阿爸都好滿意,價錢都好公道,同個老闆仲好好傾,都唔錯,下次可以再光顧。雖然個魚市場同釜山既魚市場唔同,不過d海鮮都係一樣咁新鮮,食完一家人仲在魚市場行左個圈,睇下周圍環境先走。

2013-11-02
生日