2018-04-13 318 瀏覽
很久沒有吃日式餃子,所以今次專登找間日式餃子專門店吃過飽。位於紅磡這間餃餃餃子在日本有數十間分店,主打餃子外,亦有烏冬、咖喱飯等供應。大盛咖哩吉列豬扒丼套餐$58-這個套餐包括一個大盛吉列豬扒丼、還有三隻煎餃子,另外可以追加飲品。豬扒飯的米是日本米,鬆軟飽滿,豬扒炸得很脆,咖哩汁味濃。餃子四種盛合$55-四種味道分别是海老餃子、蘑菇餃子、日本京都九條葱餃子、椰菜䐁肉餃子,每款有兩件。因為這個盛合是蒸餃,所以味道沒有煎餃咁香囗,但味道也不錯。白桃乳酸梳打$12-這是套餐追加特飲,味道酸酸甜甜。
很久沒有吃日式餃子,所以今次專登找間日式餃子專門店吃過飽。

豬扒飯的米是日本米,鬆軟飽滿,豬扒炸得很脆,咖哩汁味濃。

白桃乳酸梳打$12-這是套餐追加特飲,味道酸酸甜甜。
2018-03-18
中午係我真·搵食時間,之前晌呢度search 左好耐,發現呢間有咁多,所以要行遠D都黎食下。台式「數字幾何」雲集餃就食得多,晌香港專食日式餃子既店就未試過。款式選擇都幾多,但得5隻好似唔會飽,所以叫午市套餐好似抵D,有前菜,主食配餃子。我叫左芽菜,湯烏冬 (原本想叫牛筋豆腐角煮配飯,侍應話會有少少辣,自己喉嚨咁啱唔太妥,所以轉揀烏冬),配chao chao 餃子八個。chao chao 餃子,超迷你,個底既煎皮闊造成假象,其實餡料得個三分二隻尾指,一啖兩隻,四啖無左。芽菜滿小碟,唔新鮮,凍冰冰,醃到一陣死咸。撈落熱湯烏冬都唔掂。湯烏冬,我估係鹽湯底,又係得個咸,太咸。我懷疑係咪香港人味蕾已死,所以餐廳要煮到咁咸。烏冬太腍,唔煙韌彈牙,失望。不過塊甜腐皮好好食。食完個set lunch 好似食左空氣咁,餓到咬筷子。我諗再叫五隻餃子又會貴左加依然唔飽,而且幾油膩。所以之後去左第二度食碗甜品填肚。明明已經雞仔胃,但我都食唔飽... 返到office, 一除褸竟然聞到自己件衫有陣少少既油煙味,我諗都係因為間店open kitchen 但抽氣系統唔夠好而造成臭
,所以要行遠D都黎食下。

芽菜滿小碟,唔新鮮,凍冰冰,醃到一陣死咸。
撈落熱湯烏冬都唔掂。

2018-03-13
2018-03-13 202 瀏覽
在poly讀書 經常也會和朋友相約在紅磡食飯而我比較深刻印象就是這間日式餃子專門店的食肆 餃餃餃子 說到這間鋪頭 顧名思義 就是專食餃子的地方 那裡的餃子香口外脆 而且價錢不高 絕對值得一試
在poly讀書 經常也會和朋友相約在紅磡食飯
2018-03-09 237 瀏覽
前天和女友係黃埔拍拖揾食,係openrice search到呢間日式餃子店很近地鐵站,而且評價不錯,就二話不說來試試這間店的日式餃子~星期天下午較為清靜,只有少數幾枱明顯是貌似理工宿舍的學生開餐,我們首先點了招牌ChaoChao餃子 & 紅白餃子併盤ChaoChao餃子一碟有16件炸餃子($42),皮薄香脆,餡肉多汁,配上餃子汁,女友覺得味道明顯比八方雲集的炸餃優勝,每件餃子的份量剛好適合一啖吞下~另外我們order了一份紅白餃子($55),包括5件Mochi Mochi 蘑菇餃子及5件激辛餃子,激辛餃子本身相當辣,配上Lemon汁酸酸辣辣更加惹味…… 清蒸的蘑菇餃子味道不算突出,不過沾上lemon汁食也相當醒胃……試了兩客餃子還未夠飽,但又害怕太熱氣,我們再order了一碗咖哩飯($35)填肚,飯的份量足料,不過咖哩味淡得可憐,建議大家不要試這兒的咖哩飯……不過整體來說,這身的炸餃子的質素還是值得推介……

不過整體來說,這身的炸餃子的質素還是值得推介……
2018-03-04 168 瀏覽
先來一客蟹子沙律($20)呢個好難整到唔好食 但太小囉然後再來一客咖哩沾麵麵的口感很好,但作為沾麵不能掛湯是敗筆,湯的顏色很濃但味道追不上主角煎餃出場,唔熱,味道唔吸引除了店鋪像日本之外,整體都很差
先來一客蟹子沙律($20)
呢個好難整到唔好食 但太小囉

然後再來一客咖哩沾麵

主角煎餃出場,唔熱,味道唔吸引

除了店鋪像日本之外,整體都很差
份量極小, 價錢貴。與同區其他餃子店相比價錢較貴, 份量較小, 味道質素無分別。絕對唔推薦。兩個人的話最小需要$400先勉強足夠。唯一優點係食物較特別, 食到其他店鋪食唔到嘅野。但你問我的話, 絕對唔會再光顧。
份量極小, 價錢貴。
絕對唔推薦。
兩個人的話最小需要$400先勉強足夠。
唯一優點係食物較特別, 食到其他店鋪食唔到嘅野。
但你問我的話, 絕對唔會再光顧。
餃子
2018-02-14
10 分鐘 (堂食)
2018-02-12 191 瀏覽
以前已吃過餃餃餃子的招牌煎餃,雖然好吃,但分量實在太太太小了!今次便點其他size正常的餃子,其實大多也只是一口size,所以要多點才勉強夠飽。餃子是即叫即製的,要等好一陣子,餃子才陸續被端到面前。整體餃子皮薄而也煎得底部頗脆,邊位呈焦,微脆的底部增添在口感上的層次感外,肉餡鬆化而有肉汁,不錯的。店舖提供不同的醬油選擇,包括辣油、日式餃子醬、醋和味噌等等,餃子蘸上醬油吃就更惹味。puri puri海老餃子 ($45)可以不試雞肉芝士餃子 ($42)用上雞肉餡,配上香滑的芝士醬,加上煎得香口的餃子,很好吃!京都九條蔥餃子($32)蟹肉海老特長豪華餃子 ($42)極上黑豚餃子($52)

餃子是即叫即製的,要等好一陣子,餃子才陸續被端到面前。
puri puri海老餃子 ($45)
可以不試
雞肉芝士餃子 ($42)
用上雞肉餡,配上香滑的芝士醬,加上煎得香口的餃子,很好吃!
京都九條蔥餃子($32)
蟹肉海老特長豪華餃子 ($42)
極上黑豚餃子($52)
2018-02-07 193 瀏覽
係紅磡做job , 收工食咩好?🤔🥟餃餃餃子店 ((日式餃子店)) 🇯🇵 一定要叫🥢🍵海老餃子+雞翼餃子🍤海老新鮮餃皮脆口 ! 🐔雞翼餃子大口嘅雞肉加上有肉汁,可以追加多碟 ! 每份都係$2x-4x 價錢都算Ok ~餃子即叫即煎 要5-10分鐘制作時間啊 ~
2018-02-05 143 瀏覽
想餃子可以黎呢到啊,佢有好多種不同款嘅日式餃子,呢到裝修好似去緊日本嘅居洒屋咁(其實令我諗起SPEC)。淨食餃子覺得唔夠飽嘅,佢仲有飯,烏冬同酒等。先黎16隻CHAO CHAO煎餃($42),佢係傳統日式煎餃,有脆脆的部分,而每一隻都係細size,唔覺唔覺就可以食到一排㗎。鋪頭提供餃子汁同味噌汁點餃子食,餃子汁酸酸地去除餃子嘅油膩,味噌就濃味啲可以增加餃子嘅味道。因為天氣太凍,餃子唔係今餐嘅主食,兩個人食就叫咗兩個飯啦。咖哩吉列豬扒丼呢到可以滿足到一餐要食到咖哩同餃子嘅人啦!咖哩飯本身有送3隻細餃子,如果男士嘅話食多8隻煎餃就啱啱好啦。日式牛筋豆腐飯而我個飯就重口味嘅,女士們要注意,呢個飯響冬天食就啱,但夏天就免了,因為會好”漏”。肉粒煮得好林,但略為有點肥膩,仲有好滑嘅豆腐,送飯真係一流!
)。淨食餃子覺得唔夠飽嘅,佢仲有飯,烏冬同酒等。

因為天氣太凍,餃子唔係今餐嘅主食,兩個人食就叫咗兩個飯啦。
咖哩吉列豬扒丼
日式牛筋豆腐飯
2018-01-31
2018-02-02 122 瀏覽
老公放工又帶我去食好野😍 我地去左間日式餃子專門店, 個名叫餃餃餃子🥟🥟🥟🥟😂Chao chao餃子套餐 $98, 呢款餃子係必吃小食, 外面脆脆地, 入面又多饀, 配啤酒食好正🍺仲有另一個必吃!! 就係shake shake餃子 $42 🥟🥟等一次聽shake shake餃🤪🤪 我哋揀咗粟米濃湯味, 將調味粉倒入袋度shake shake, 啲餃子又脆卜卜, 好過癮, 好味😌另外仲有梅子鰹魚味, 同埋醬油牛油味, 下次試下先~另外仲叫咗Chao Chao炸雞 $25, 日式咖喱飯 $35, 同埋我最鍾意嘅章魚燒$38 🐙💕💕 所有食物份量剛剛好, 可以試多幾款, 好滿意呢餐餃子宴😌
老公放工又帶我去食好野😍
我地去左間日式餃子專門店, 個名叫餃餃餃子🥟🥟🥟🥟😂

所有食物份量剛剛好, 可以試多幾款, 好滿意呢餐餃子宴😌
2017-12-15
  • Chao Chao 餃子
2018-01-27 83 瀏覽
不但有餃子醬汁,仲有味噌醬汁 辛子味噌同辣油配合不同餃子。枝豆 $20粒粒中中飽飽,咸咸地,營養高。塩麴新鮮椰菜 $20好脆口新鮮,仲有芝麻在上,塩麴帶咸但有少少果醬感。幾特別既做法!Shake shake餃子擇左梅子鰹魚味 $42,是shake shake薯條的朋友。係香港店先有嫁呢。炸得金黃熱呼呼,梅子鰹魚味有少少咸水味但點清酸,當小食好野味!Shake shake餃子係有木耳 菜菇同肉嫁。感覺依個小朋友會好鐘意!餃子之4種盛合 55包含4大類 - Puri puri海老餃子 Mochi mochi蘑菇餃子 日本京都九条蔥餃子 椰菜豚肉餃子。Puri puri海老餃子底煎得脆,蝦滿的,點海鹽好鮮。Mochi mochi蘑菇餃子厚實感強同光速蘑菇味過去。日本京都九条蔥餃子有微蔥味,易入口,餃子皮嫩口,蔥配豚肉重味感過椰菜豚肉餃子咁,嘻嘻。紫蘇風味餃子 $29,餃子菜多肉少過其他,仲有小紫蘇葉。配合紫蘇汁,有素食一點感覺。整體依個係健康感多,牛肉餃子 $42,我一開影相,一開佢爆牛肉汁,牛肉味好香。日本牛係不同既,係正!牛肉入口軟軟的溶化,餃子皮薄既帶Q感。日式牛筋豆腐煮飯 $48辣帶
不但有餃子醬汁,仲有味噌醬汁 辛子味噌同辣油配合不同餃子。

枝豆 $20粒粒中中飽飽,咸咸地,營養高。

日式牛筋豆腐煮飯 $48辣帶甜。內有苟蒻 牛筋帶牛肉 蔥絲 豆腐。牛筋夠林,跟豆腐係雙重軟林,豆腐好滑有豆香。
苟蒻爽口飽肚,日本米痴飯度高,一口接一口牛筋汁飯。

熱柚子蜜 $16熱喉潤心,甜甜蜜蜜的。

餐境環境係開放式廚房,所以有油煙咁。
2018-01-23 123 瀏覽
同fi 姐映完相喺附近揾食... 食左呢間餃餃餃子🥟來自大阪的日式餃子專門店 Shake shake 餃子 好似shake shake 薯條🍟 好玩又好味!fi 姐shake 得好開心!😂😂海老餃子 好似煎🦐餃 大大隻🦐!芝士🐔肉餃子 芝士好香喔蟹肉海老特長豪華餃子捧 係用真的蟹腳成大條!正!除左餃子仲有飯同其他小食 無飯不歡的fi姐 要食牛筋豆腐煮飯 連甜品都係餃子: 朱古力餃子🥟雪糕🍦 好好食!
同fi 姐映完相喺附近揾食... 食左呢間餃餃餃子🥟
來自大阪的日式餃子專門店
海老餃子 好似煎🦐餃 大大隻🦐!
芝士🐔肉餃子 芝士好香喔
蟹肉海老特長豪華餃子捧 係用真的蟹腳成大條!正!
除左餃子仲有飯同其他小食
無飯不歡的fi姐 要食牛筋豆腐煮飯
甜品都係餃子: 朱古力餃子🥟雪糕🍦 好好食!

今晚無聊同老友來黃埔掃街…居然發現一間好好食既日本餃子店。真係好掂。每款各有風味…首先食下涼菜先,有涼拌芽菜同青瓜,不過天氣凍。食完仲凍,哈哈哈…即刻來個熱食先,有蟹肉海老特長豪華餃子棒,滿滿的蟹肉,彈牙海老蝦,餃子皮薄,咬落去,好鮮甜,一級棒…怕食唔到咁多,又想食齊咁多口味呢!呢度有餃子盛比你選,我地選左個四種口味每樣兩件。有京都長蔥香口,豚肉滑嫩,椰菜清甜,蝦鮮味等。四種各有風味。全部都好好食呀~朋友對薑特別熱衷,咁梗唔少得生薑餃子。薑味十足但係一點也唔辣,同小小肉餡混合一起,正!還有紫蘇葉餃子,比較清淡,好濃紫蘇葉香味,仲配上個比酸酸地蘸醬比喜歡重口味既朋友,另外雞肉芝士餃子都唔錯,芝士唔會過分濃厚,唔會漏,雞肉都很滑身。呢度食滿100,店家免費free你一個柚子胡椒餃子。正呀...入口充滿柚子清香。天氣咁凍,我地叫熱嘢飲,有柚子蜜同熱檸水....等天氣暖先,配埋啤酒飲。無得輸~

• 雞肉芝士餃子
2018-01-20 68 瀏覽
自從黃埔站開左之後,去食飯真係好方便所以一於放工同朋友去果頭食好西!今次揀左間食餃子🥟既專門店,啱曬我呢個餃子控Chao Chao 雞軟骨 (梅子鰹魚味)雞軟骨做前菜實在太合適喇,熱辣辣好好食,份量都算多之後,就到主打菜式-餃子了🥟Shake Shake餃子 (醬油牛油味)好得意好有特式,可以自己shake餃子!但呢隻餃子皮有啲硬,可惜~紫蘇風味餃子見佢係人氣之選No.4,所以先試下,但食落一般,不太有驚喜Chao Chao餃子 (一排)黎到呢度,緊係要食下招牌餃子!配埋推介既醬汁,好食呀!雞肉芝士餃子強烈推介呢個餃子個餃子同芝士夾得好!下次會再嗌多啲!雞翼餃子見上網好多人推介,又好似幾有特式,就嗌左試下,可惜無想像中咁好食最後,緊係要用甜品作結朱古力餃子配雪榚呢個整得一般,餃子入面唔夠朱古力~下次會再帶朋友黎試下其他款式
自從黃埔站開左之後,去食飯真係好方便
所以一於放工同朋友去果頭食好西!
今次揀左間食餃子🥟既專門店,啱曬我呢個餃子控

Chao Chao 雞軟骨 (梅子鰹魚味)
雞軟骨做前菜實在太合適喇,熱辣辣好好食,份量都算多

之後,就到主打菜式-餃子了🥟
Shake Shake餃子 (醬油牛油味)

紫蘇風味餃子
見佢係人氣之選No.4,所以先試下,但食落一般,不太有驚喜

Chao Chao餃子 (一排)
黎到呢度,緊係要食下招牌餃子!配埋推介既醬汁,好食呀!

雞肉芝士餃子
強烈推介呢個餃子
個餃子同芝士夾得好!下次會再嗌多啲!

雞翼餃子

最後,緊係要用甜品作結

朱古力餃子配雪榚
呢個整得一般,餃子入面唔夠朱古力~

下次會再帶朋友黎試下其他款式
2018-01-18 49 瀏覽
咖哩汁稀而無味,不像灣仔店的濃香。這間服務也欠佳,舉手很久也沒店員看見,但明明店不算忙本是餃餃餃子粉絲,常去灣仔分店,但來到這間兩次都很失望。希望將來有改善,不然做臭個朵。