2024-05-23 0 瀏覽
之前喺銅鑼湾分店食過泰北麵,今次試吓豬肉船麵好多配料,個湯好濃郁,有豬肉又有豬肉丸,唔錯朋友食嘅酸辣湯粉佢都話幾辣下個餐包杯野飲我哋叫龍眼冰走冰都可以我哋見隔離枱叫咗碟菜又好想食吓菜於是又加咗碟蒜蓉炒通菜,幾爽口不過80蚊碟就唔多值了
之前喺銅鑼湾分店食過泰北麵,今次試吓豬肉船麵
好多配料,個湯好濃郁,有豬肉又有豬肉丸,唔錯
朋友食嘅酸辣湯粉佢都話幾辣下
個餐包杯野飲我哋叫龍眼冰走冰都可以
2024-05-13 131 瀏覽
呢間喺灣仔橫街的正宗泰國餐廳,整間店裡都是泰藉店員~店裡的裝修配上木枱木凳🪑很有泰國風情🤭~-🐮泰國牛肉船麵 / $88-🍗泰北咖喱湯麵 / $80-🥬豆瓣醬炒通菜 / $80-🥚蟹肉奄列 / $88-🍹龍眼冰 / $30 牛肉船麵就會偏濃味一點~選了金邊粉,金邊粉偏幼身唔會煮得過冧身有咬口爽滑!龍眼冰很夠冰凍🧊!個人最推薦必點泰北咖喱湯麵😋❤️係成隻雞髀上🍗但雞髀肉煮得偏老咗少少~咖喱湯底帶微辣奶香甜味,非常的特別湯底!配的扁身蛋麵都很有咬口🍜豆瓣醬通菜微辣都好好食😋蟹肉奄列很大一碟加上辣醬一齊食正❗️

-🐮泰國牛肉船麵 / $88

豆瓣醬炒通菜
蟹肉奄列
  • 龍眼冰
2024-04-27 215 瀏覽
❤️ 食飯📍灣仔大旺東街3號大旺樓地舖------------------------------1️⃣ 豬肉船麵 $80推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻船麵的湯底濃郁 河粉幼身 掛湯 滑捋捋 麵上鋪了豬肉片 軟腍 豬肉丸 彈牙 有肉味 還有牙菜 通菜 九層塔 蔥 芫荽 味道豐富 不錯2️⃣ 泰北咖哩湯麵 $80推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻咖哩湯麵湯底香濃 甜甜地 辣辣地 還有椰奶的香味 不錯 蛋麵彈牙 有口感 很掛湯 還有炸麵 卜卜脆 惟雞肉很碎 沒有口感3️⃣ 泰式炒金邊粉(蝦) $80推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻金邊粉有口感 炒乾身 還加入了牙菜 韭菜 蛋 豆乾 蝦 口感十分豐富 蝦很新鮮 彈牙 清甜 旁邊還配有青檸 花生碎 可按自己口味加入 惟醬汁味道偏甜 個人不太喜歡4️⃣ 龍眼水 (跟餐)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻龍眼水 龍眼味濃郁 甜甜啲 夠冰凍 好飲5️⃣ 泰式奶茶(跟餐)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻泰式奶茶 味道不錯 茶味及奶味濃 惟較甜------------------------------餐廳服務態度佳 食物質素不錯 勝價比高 午飯時間需要排15分鐘 可以一試總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️
❤️ 食飯
📍灣仔大旺東街3號大旺樓地舖
1️⃣ 豬肉船麵 $80

2️⃣ 泰北咖哩湯麵 $80

3️⃣ 泰式炒金邊粉(蝦) $80
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

4️⃣ 龍眼水 (跟餐)
龍眼水 龍眼味濃郁 甜甜啲 夠冰凍 好飲

5️⃣ 泰式奶茶(跟餐)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
泰式奶茶 味道不錯 茶味及奶味濃 惟較甜

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-03-16 716 瀏覽
今日試吓泰式船麵,餐廳的裝修比較地道,是接枱和木椅,帶點街頭風格。有聞其水準可和samsen 相比,而且價格比較相宜。泰式牛肉船麵$88入座後等了四十分鐘,終於吃到。牛肉切得很薄、半生熟的,口感嫩滑;這湯底是ok的,有牛骨湯風味,味道鮮甜,唔辣,可惜沒有samsen 那麼多層次,金邊粉也順滑可口。Pad thai $80這炒河粉口感帶濕潤,甜甜酸酸,可選蝦、雞等,今次選蝦,但全碟只有兩隻,而且很細隻,但整體味道係OK嘅。蒜蓉炒通菜$80炒通菜份量十足,蒜蓉味亦都充足,而且惹味可口,唔會太油膩。芒果糯米飯$45這芒果糯米飯份量唔多,味道是正常水平,糯米飯粘糯,加上香甜的椰汁和酸甜的芒果,味道不錯。泰式奶茶$30這奶茶口感香滑,入口冰涼,味道輕甜,茶味也比較淡,是ok的。食物水平是ok, 但由於人手不足,上菜等了三十分鐘才陸續上菜。

有聞其水準可和samsen 相比,而且價格比較相宜。

泰式牛肉船麵$88

Pad thai $80

蒜蓉炒通菜$80

炒通菜份量十足,蒜蓉味亦都充足,而且惹味可口,唔會太油膩。

芒果糯米飯$45

泰式奶茶$30

2024-03-16
2024-03-13 418 瀏覽
Kin Kao 食飯🍴係一間正宗泰國餐廳。泰文意思係「食飯」~店舖由泰國人主理,食材同店員幾乎都來自泰國🏝!🍑泰北咖哩湯麵🍜湯底咖哩味比較淡,吾會好辣🍛, 比起咖哩飲落去更加似喇沙加椰汁味🥥,幾好飲。上面有一舊雞髀,雞肉🐔食落去好柴同硬,仲會卡喺牙入面,麻麻🙂‍↔️。而麵類可以比你揀要河粉,金邊粉,米粉,蛋麵。今次揀咗蛋麵🥚, 蛋麵麵條比較闊,同鹼水粗麵好似, 食落去麵條好爽口,亦都好掛汁,幾特别☺️。🍑雞肉豉油乾炒河🐔炒河粉入面有菜🥬,紅蘿蔔🥕,雞蛋🥚 配菜好豐富。而河粉同一般茶餐廳好吾同,佢地喺好大一塊,而且好Q好有彈性,有啲似越南米纸卷皮,好食‼️炒河豉油喺甜甜地,醬汁吾會死咸,但雞肉🐔同樣偏柴就有少少扣分🍑泰式椰子雪糕🥥椰子雪糕食落去椰子味好重🥥,口感食落去有啲似沙冰, 食完好解油膩感。而佢造型都好加分。用咗一個搖搖椰子殼裝住,撞一撞就會搖下搖下, 好可愛。
Kin Kao 食飯🍴

🍑泰式椰子雪糕🥥
泰式椰子雪糕🥥

雞肉豉油乾炒河🐔
泰式椰子雪糕🥥
一直以來對灣仔藍屋的fusion泰國菜情有獨鍾,今天找到這家叫食飯的泰國餐廳,店面小小的,店員似乎是泰國人,很有泰國路邊小餐館的特色。Pad See Ew豉油乾炒河我到泰國特別喜歡點Pad See Ew,這道料理以寬粿條炒製,豬肉片、芥蘭和紅蘿蔔,黑醬油的香氣彷彿在鼻尖綻放。這家餐廳的Pad See Ew用的闊粿條跟泰國的口感相似,有別於其他香港的泰國餐廳用的闊河粉,口感軟嫩彈牙,調味濃郁。粿條與醬油的滋味相得益彰。Khao Soi泰北咖哩麵金麵是泰國北部的招牌料理,這款湯麵獨具風味,結合濃郁的咖哩湯底和香脆的脆麵,口感豐富。湯底的咖哩入口時的濃郁香辣,與雞肉和麵條很融合。這家餐廳的Khao Soi保持了道地的風味,值得一試。總括而言,這間餐廳還蠻道地的,而且價錢相宜,喜歡吃Pad See Ew的人不能錯過。

Pad See Ew豉油乾炒河

Khao Soi泰北咖哩麵

• 豉油乾炒河
2024-03-06 246 瀏覽
灣仔中午搵真吾容易,12點幾週圍都排隊,哩間上個星期下午一點行過吾算行過吾算多人,所以今天就一早計劃來 。今日去到仲有兩個兩人位,餐廳吾大,好在每個位都仲有隔板,就算搭檯都放心d;裝修超簡單,無任何裝修,更吾感覺任何泰國特色。午餐就得6個選擇,我睇旁邊客人都選擇同我選擇的兩個餐,亦可以話無乜選擇。豬手飯餐($80)2分—豬手超”淋”,好似煲完湯,又“鞋”—飯比較硬—唯一好處系跟幾多菜,健康。—湯雖然飲吾出系乜,但OK—檸檬茶比較甜,要督多d檸檬味才就可以接受船麵($80)1分— 豬肉肉丸分量吾多,肉亦"鞋"— 麵就好似幼貴刁,但吾彈口— 同樣唯一好處系多菜—熱奶茶基本就系糖水,最後無飲。———

豬手飯餐($80)2分

—豬手超”淋”,好似煲完湯,又“鞋”

—飯比較硬

—唯一好處系跟幾多菜,健康。

—湯雖然飲吾出系乜,但OK

—檸檬茶比較甜,要督多d檸檬味才就可以接受

船麵($80)1分

— 豬肉肉丸分量吾多,肉亦"鞋"

— 麵就好似幼貴刁,但吾彈口

— 同樣唯一好處系多菜

—熱奶茶基本就系糖水,最後無飲。

———

2024-03-06
今日Lunch嚟到灣仔食泰國嘢🇹🇭依間餐廳開中午12:00,未夠鍾開門已經有人排隊,大概12:30已經接近滿座,估佢唔到wor😆✴️泰式牛肉船麵✴️一上枱已經聞到好香,湯頭明顯飲到牛油嘅香氣,味道上甜甜地,好惹味!牛肉唔係乾乾柴柴個種,係柔軟帶有少許脂肪,令到成碗味牛味更濃郁🐃$88有咁高質嘅船麵,CP值完勝同區另一間米芝蓮船麵❤️✴️泰式豬肉炒河粉✴️河粉彈牙,有鑊氣🔥抵讚位係食完都唔會見到碟底有好多油,不過唔算太大碟,男仔食會唔夠飽~

泰式牛肉船麵

泰式牛肉船麵
泰式豬肉炒河粉
  • Boat  Noodle
2024-02-18 325 瀏覽
泰國牛肉船麵 ($88)牛肉較多肥膏,肉質嫩又腍湯底有多種香料 超濃郁,食完我有少少口渴 但唔係好誇張嗰隻麵可以揀河粉 / 金邊粉 / 米粉 / 蛋麵,我揀咗金邊粉,煙韌彈牙芽菜都好多泰式香料雞肉飯 ($88)大大舊雞髀,筷子一夾就散開,嫩滑入味—𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: no𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: if in the area💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $100 𝗉𝗉 (dinner)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10📍 食飯 Kin Kao 灣仔大王東街3號大旺樓地舖—𝖿𝗈𝗅𝗅𝗈𝗐 @𝗈𝖺𝗍𝗌𝗇𝗐𝖺𝖿𝖿𝗅𝖾𝗌 𝖿𝗈𝗋 𝗆𝗈𝗋𝖾!
泰國牛肉船麵 ($88)

牛肉較多肥膏,肉質嫩又腍
湯底有多種香料 超濃郁,食完我有少少口渴 但唔係好誇張嗰隻
芽菜都好多

泰式香料雞肉飯 ($88)
大大舊雞髀,筷子一夾就散開,嫩滑入味

𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: no
𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: if in the area
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $100 𝗉𝗉 (dinner)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10
📍 食飯 Kin Kao
灣仔大王東街3號大旺樓地舖

串燒咖哩湯好食,但呀婆鞋口霉雞肉毁所有🥵⋯⋯而且漏單錯單嚴重~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 泰北咖哩湯麵 HK$80・味道:一入口成個口腔充斥住好香甜微辣嘅咖哩同椰奶,蛋麵同雞髀吸晒啲湯底精華,惹味,好讚的人氣菜!・口感:面頭嘅炸麵脆卜卜。🥹耐何一大敗筆係,個雞髀真係好老,一絲絲會攝牙罅又霉嘅雞肉,好似浸咗喺個湯十幾年,個湯底幾好食都唔會想再食第二啖雞肉٩(ŏ﹏ŏ、)۶🍛 泰式雞肉香料飯 HK$80・味道:香料飯係油飯加炸蒜,唔係好食到其他香料味,但本身個飯底油香充足,好食嘅。雞肉蘸個酸辣汁好惹味香口,想像到嘅好食。・口感:雞肉同上,太老喇真係⋯⋯呀婆腳皮仲好過佢呀大佬,係會食到皺眉嘅老同霉肉🥴飯底偏濕。🐷 燒豬肉串 HK$78 👍🏻・味道:豬肉同肥肉相間,咬落滿滿油脂香。而且上咗層蜜糖燒,香甜微焦。辣汁可以中和油膩,同時味道夠辣夠刺激,兩款食法,一樣好食。・口感:燒到滿口油脂焦香,肉夠嫩滑,係想一啖接一啖嘅好食!🥭 芒果沙冰 HK$38・味道:腰芒香甜,係冰感較重。・口感:腰芒切太入,飲到好多芒果一絲絲嘅纖維。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝

🍜 泰北咖哩湯麵 HK$80
🍛 泰式雞肉香料飯 HK$80
泰式雞肉香料飯
🐷 燒豬肉串 HK$78 👍🏻
・口感:燒到滿口油脂焦香,肉夠嫩滑,係想一啖接一啖嘅好食!
🥭 芒果沙冰 HK$38
・味道:腰芒香甜,係冰感較重。
・口感:腰芒切太入,飲到好多芒果一絲絲嘅纖維。
芒果沙冰

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:有禮貌同時大量甩漏-___-,老細伙計掛住同同鄉傾計傾到漏整芒果沙冰,最後發現唔係漏上,係直頭漏單,但每枱都冇單畀食客對,所以我哋都對唔到單。

⚠️重點係,埋單畀錢時發現張單mark咗高價好多嘅豬手而唔係豬肉串,改咗一次。然後又印錯,mark咗貴啲嘅芒果糯米飯冇mark芒果沙冰。到最後mark返啱,但個豬肉串明明$78但唔知點解金額冇改照係豬手at least百四蚊嘅價,唔知點解可以錯成咁⋯⋯

2023-12-24
2024-01-25 399 瀏覽
係小紅書揾灣仔平民小食,見到唔少人介紹呢間Kin Kao,於是來試試。環境一般般,本身都唔會期望太高。平民裝修,泰妹超級西面,😑一坐低就比人感覺差。order了四樣食物,都係一些好難唔好食的。肉碎炒飯、蟹肉奄列、炒通菜、芒果糯米飯。平均每一樣差不多都要$80,對比環境服務來講係貴/唔值。蟹肉奄列少少蟹肉都食唔到😫🤔,認真揾笨。炒通菜本身可以炒到好惹味,落單chili pepper但泰妹落錯為garlic,炒到好淡味。
order了四樣食物,都係一些好難唔好食的。

蟹肉奄列少少蟹肉都食唔到😫🤔,認真揾笨。

2024-01-07 510 瀏覽
灣仔一帶都好多嘢食今次同朋友試下呢間泰國菜冬陰功椰子雞都好香椰子味 酸酸辣辣唔錯青木瓜沙律比想像中辣但都好好食好開胃串燒都幾香 正常發揮不過份量比較少湯河味道都係唔錯好多蝦仔幾香
灣仔一帶都好多嘢食

不過份量比較少

湯河味道都係唔錯
好多蝦仔幾香
2024-01-05 399 瀏覽
食过好几次Kin Kao,这次是意料之外的失望和难吃。店里人很多,上菜和饮料的速度非常慢,服务态度很一般。食物的卖相非常差,完全没有之前那种食材新鲜和用心制作的感觉。已经是伏,不会再吃下次。
2023-11-01 1365 瀏覽
Lunch去咗灣仔食飯見間間餐廳都好多人就試吓呢一間泰式餐廳「食飯」。😂佢有set lunch Menu個個餐都係$80左右,佢每個煮食都會配飲品一杯,但睇完Menu我最後決定食泰式雞肉炒金邊粉。價錢都係$80但係沒有飲品,金邊粉可以揀雞肉豬肉或蝦。開頭怕唔係叫lunch set會等好耐,好彩上菜嘅時間都好快,炒金邊粉味道唔錯,唔會太鹹,不過略為濕咗少少可能午市時間廚房非常之忙,所以好似唔夠火候。餐廳鋪面唔大得大約20個座位,所以lunch會坐得比較迫。餐廳員工服務態度好值得一讚。

泰式雞肉炒金邊粉

泰式雞肉炒金邊粉
2023-09-24 1510 瀏覽
灣仔一向多美食小店,襯今日去客人係灣仔嘅office,就去試下呢間泰國地道嘅小店😋我同同事大約12點到餐廳,等大約兩組客人就有位喇☺️🐖泰式船河($80)河炒面質好滑,佢比起平時食開嘅河粉厚身同闊啲,好有泰式本地食嘅船面嘅風味😋船麵湯底味道都好濃郁,不過個人認為偏鹹🫣泰式船麵入面有豬肉片同豬肉丸,兩樣都鮮味,豬肉丸好彈牙,而豬肉片亦都好厚身👍🏻🥘泰北咖哩湯麵($80)咖喱湯底嘅咖喱味好濃郁,不過食落又唔會好鹹,辣味亦都啱啱好😍而佢嘅面底係扁身嘅蛋面,同濃郁嘅湯底好夾❗️而湯麵入面有成隻雞髀,雞髀肉質好滑,用筷子好易就夾開晒啲肉出嚟🥰評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:~$80-$100

🐖泰式船河($80)

🥘泰北咖哩湯麵($80)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$80-$100