2024-06-03 313 瀏覽
📍 食神麗宮 - 西環平時住屯門嘅,我都好少會過海食飯今日同阿哥就去到西環嘅酒店酒樓到食飯~阿哥推介{食神}餐廳雖然裝修係好普通嘅酒樓,但係估唔到啲嘢食嘅質素比預期中好好食,而且份量好大碟。仲要係普通嘅酒樓價錢食酒店質素😗✨ 靚湯海味雜菜煲夠晒鮮甜嘅靚湯,仲要冇味精🍲飲完唔會口渴🫕內有什菇,魷魚,粉絲同菜心、生菜⋯菜很新鮮,唔係求其比啲菜頭菜尾俾你食,份量多個湯又好飲🤌✨ 特醬燒乳鴿非常出色!個皮超薄燒得勁脆,肉質唔乾juicy,而且好入味,超推薦💯唔使准鹽同醋,都已經有好入味。燒到金黃色,皮脆肉嫩,肉味好香,油質較多,食食下成個嘴油到閃令令😋✨ 工夫小炒皇夠晒鑊氣,食材不馬虎,夠晒份量!入面有韭菜花、魷魚、蝦仁、蝦干、腰果等,十分足料!魷魚爽口彈牙,腰果脆身,韭菜花味道香濃,味道豐富,口感十足,用黎送飯一流🍚✨ 生曬吊片炒粉絲上枱嘅時候係撲撲聲,炒粉絲嘅份量多到嚇親!粉絲入味有嚼勁,唔會炒得好乾身~仲好夠鑊氣,仲有唔少椰菜、西芹。好豐富😋
📍 食神麗宮 - 西環
平時住屯門嘅,我都好少會過海食飯
今日同阿哥就去到西環嘅酒店酒樓到食飯~
阿哥推介{食神}餐廳
仲要係普通嘅酒樓價錢食酒店質素😗

✨ 靚湯海味雜菜煲
夠晒鮮甜嘅靚湯,仲要冇味精🍲
飲完唔會口渴🫕

✨ 特醬燒乳鴿

✨ 工夫小炒皇
夠晒鑊氣,食材不馬虎,夠晒份量!

✨ 生曬吊片炒粉絲
上枱嘅時候係撲撲聲,炒粉絲嘅份量多到嚇親!
粉絲入味有嚼勁,唔會炒得好乾身~
仲好夠鑊氣,仲有唔少椰菜、西芹。
好豐富😋

2024-06-01 381 瀏覽
係正香港華大盛品酒店地鋪有間中式酒樓 牆身仲貼左吾少名人到訪餐廳嘅相 相信有一定歷史同埋知名度😉🍀魔汁生煎蓮藕肉餅蓮藕肉餅煎得好香脆可口 聞落去已經好香 咬落去仲有肉汁 加埋蓮藕嘅爽口 口感層次感分明 好好食一定要叫😆🍀蒜子火腩紅炆班腩火腩加埋斑腩 好夠飽😋 材料亦都好足 枝竹 火腩 斑腩嘅份量好多😗 斑腩好新鮮 有魚香味 要小心有啲骨位😝🍀食神叉燒拼腩仔半肥瘦叉燒 增加口感層次感 幾好食😉 燒腩仔嘅皮好脆口 點埋少少芥末醬食更加惹味😛🍀椒絲腐乳通菜炒牛肉牛肉好大片而且好嫩滑 通菜煮得恰到好處 口感爽口 如果腐乳味道再濃啲會更加好食🤣🍀炸魚塊配山楂汁炸魚塊熱辣辣上枱 一共有六件 每一件魚塊下面都有一塊多士 魚塊同多士一齊食 口感幾特別😜

🍀魔汁生煎蓮藕肉餅

🍀蒜子火腩紅炆班腩

🍀食神叉燒拼腩仔

🍀椒絲腐乳通菜炒牛肉

🍀炸魚塊配山楂汁
2024-06-01 523 瀏覽
見到網上評語不錯, 又是西環的街坊, 冇理由見到個食神牌,放咗咁耐都唔去試下 ,該酒樓又是在一間 酒店旁, 見有個叫做食神 人形紙牌放在門旁 ,因此, 充滿希望地入去晚飯,同家人一行四人 叫了一個四人套餐 包括有半隻木匠鴨, 炒斑塊,蒸斑塊, 龍蝦伊麵, 螺頭湯等等,共1280,價錢一般,古唔到食物水準.... 好耐未食過這麼難入口 的菜, 死鹹的斑片, 充滿油份嘅螺頭湯 只有鹹味的龍蝦伊麵 , 求其放埋一碟嘅西芹炒班球, 唔怪得場面冷清 ,冷清的場面 ,總是有原因的, 可一不可在。
2024-06-01
早茶時間仲有兩張吉枱,以為可以安樂飲茶。個阿姐就走過來說要我哋坐另一張枱要搭枱。我哋坐唔入果張,太窄。坐番張吉枱,點知阿姐話你哋坐一邊,要搭枱的。咁都得?揾經理投訴,點知佢話D枱係公司財產,我哋比邊個坐,點坐係佢哋決定。阿姐冇錯,亦唔介意公眾知道我哋的做法。個經理仲話戴龍師傅不是老細。咁有道理,你老細真係多謝你兩個啦。
咁有道理,你老細真係多謝你兩個啦。

2024-05-26
早餐
2024-05-16 205 瀏覽
睇過周星馳《食神》都唔會陌生呢度嘅老闆—戴龍師傅!如果真係唔認得,建議你要返太多次食神😏霸王別姬湯 — 古法秘製,真材實料,超多餸!所以真係個湯又濃又香又好飲!我飲左好多碗!!特醬燒乳鴿,你睇啲油光光澤都知係好味🤤仲要都幾大隻,好多肉食,真係好正!乞兒雞 — 要預先訂,戴龍師傅親自為你解釋呢度菜嘅由來,整法,啲泥係咩泥,該品嚐嘅角度,淨係呢一段都值回票價!其他小菜都一樣好食,建議人多過嚟可以叫多啲餸,因為呢度嘅份量都大大碟,一定食唔晒 。戴龍師傅亦非常好客,只要你肯敢問,佢一定會答你,佢係非常熱愛煮嘢食,食嘢,你同佢傾菜式啊,傾以前拍戲嘅事,佢都好樂意同你坐低傾偈,我感到呢餐飯係好有味道,遠遠超乎過價值。

• 特醬燒乳鴿
2024-05-14 265 瀏覽
男人的浪漫,除卻豆腐火腩飯,尚有很多優選;就在這次好友約局於西環的食神麗宮裡面,兩人陶醉於一些精心製作的懷舊名菜食味之中,無疑是有氣氛到了一個點!撇除在星爺電影中的演出,現實中食肆的老闆本身是廚藝高超的師傅,推而及之,因此可在這裡完美地接受那些得獎/秘製菜式滋味!食肆的裝潢呈現濃郁的港式酒樓風格,以金色及白色為主調,高樓底配上大吊燈,未說得上金碧輝煌,但順眼舒服!而且冷氣/抽風系統有力,枱面,餐具都乾淨整潔,讓人甚有好感!翻開餐牌薄,重點戲就來了;裡面介紹了一些食肆/菜式的前世今生,不單有股懷舊的況味,而且選擇還相當豐富!對於這些價格相當平實的菜式,與好友沒啄磨多久就選好了,就馬上落單;一邊歎著鐵觀音,一邊再翻揭著餐牌薄來等著上菜;而上菜節奏也高效,吊片炒粉絲率先登場;說明不用味精,只用原醬/原料來烹調菜式,此粉絲一入口已經與眾不同!粉絲質地煙韌中又帶幾分爽彈,吊片的鹹鮮味巧妙地融入粉絲中,而粉絲味道雖濃郁卻又是整體偏淡的鹹味,確是美味可口而不膩!芹菜絲及吊片絲增加了味道層次與口感,整體完成度十分高!棚戲龍蝦湯泡粥,便可一嚐那懷舊滋味;在那資源及生活條件仍未算富足的年代,一代又一代的廚

一邊歎著鐵觀音,一邊再翻揭著餐牌薄來等著上菜;
吊片炒粉絲
芹菜絲及吊片絲增加了味道層次與口感,整體完成度十分高!
棚戲龍蝦湯泡粥
棚戲龍蝦湯泡粥,便可一嚐那懷舊滋味;在那資源及生活條件仍未算富足的年代,一代又一代的廚師及食客,在互動過程中留下了很多寶貴的菜式,用簡單原始的食材及烹調方法,溫暖了很多人的口味,這棚戲粥可謂在傳承基礎上再加入了龍蝦湯來提升滋味!
棚戲龍蝦湯泡粥
以十分鮮甜的龍蝦湯來做潮州粥底,加上芹菜粒,豬油渣,墨魚丸,配上泡粥呈現出味道紛陣,但又十分可口而帶飽滿感!
樟茶鴨
另一驚喜處是樟茶鴨,竟然在香江可品嚐到如此高質的川菜名菜!
樟茶鴨
皮脆肉嫩多汁,十足的煙燻味藏於帶點胭脂調而嫩滑的鴨肉中,令人欲罷不能!單憑此菜,便鐵定要約更多朋友來啖嚐一番!
皇室咖喱牛腩
食肆的皇室咖喱牛腩更是一名菜,整體上菜方式及配料別樹一幟--以火爐加熱及配炸饅頭;
皇室咖喱牛腩
夾來牛腩一嚐,肉質柔嫩,咖喱的香與辣均滲透其中,加之本身的肉味,將所有元素合而為一,完美!
皇室咖喱牛腩
作為靈魂的咖喱汁,點入炸饅頭中,甜中帶辣,別有一番滋味!
與好友淋漓盡致地享受著味覺上得好的美好,食神麗宮食物的質素如此的高,可以嚐得出的精心廚藝,但價錢卻又很相宜,十分超值!
2024-04-29
2024-05-09 268 瀏覽
放左工之後揀咗間由食神戴龍師傅主理嘅中菜館,師傅係香港四大名廚之一,中菜館堅持唔用味精雞精,只選用純天然山珍野菌同生曬豉油調味,非常期待嘅一餐。特醬燒乳鴿乳鴿皮脆肉嫩,肉汁豐富,特醬嘅香味係恰到好處,突出乳鴿嘅自然美味。蝦籽山根燴花膠花膠同埋山根吸收咗蝦籽精華,每一口花膠充滿住蝦籽嘅鹹香味,配料豐富,仲有燒肉、香菇、蔬菜。上湯波士頓龍蝦伊麵波士頓龍蝦肉質鮮嫩彈牙,每一口都能嚐到龍蝦嘅海洋鮮甜,伊麵吸滿哂龍蝦嘅精華,每一啖都係鮮美嘅滋味。花生糊今晚甜品係花生糊,質感細膩而香甜,飲完暖笠笠。

花生糊
今晚甜品係花生糊,質感細膩而香甜,飲完暖笠笠。
2024-04-26 168 瀏覽
餐廳位於德輔道西同水街交界的華大盛品酒店地舖,曾經在港麗酒店金葉庭擔任主廚的戴龍師傅所主理,戴師傅除了為香港具代表性的電影《食神》內擔任飲食顧問並客串一角之外,更是香港四大名廚之一,今天,有食神了。Hooegaarden,先來一杯至愛的啤酒,中式餐廳都有用上冰杯,有夠貼心。 食神醬燒乳鴿,乳鴿香味濃重,那種乳鴿的香騷味喜歡乳鴿的朋友定必定能大快朵頤,皮脆肉滑,招牌果然是招牌。魔幻汁煎蓮藕肉餅,蓮藕餅兩邊也煎得很香,爽口的蓮藕粒與肉餅令整體的口感很好。通菜牛肉,牛肉口感軟嫩而不帶任何化學反應,與通菜是很好的配搭。印度皇室咖哩牛腩跟香脆長城饅頭,廚師以印度皇室咖哩牛腩秘方炮製,牛腩炆得軟腍而入味,咖哩汁濃香有特色,與炸得香脆的長城饅頭同吃,相當出色。

2024-04-24 91 瀏覽
趁天氣好到西環賞日落, 之後就到附近華大盛品酒店的食神麗宮吃中菜, 這裏座位舒適, 餸菜又夠特色原隻龍蝦炒乳酪 $268龍蝦起肉後加入蛋白炒, 再灑上蟹子, 龍蝦外殼完整地放於旁邊, 很有氣勢, 賣相奪目吸引, 龍蝦肉很彈牙, 蛋白炒得軟滑健康野米浸雜菜 $98份量十足, 有野米、杞子、瑤柱、粉絲, 及多款蔬菜, 包括西蘭花🥦、莧菜、生菜、白菜仔🥬、菜心等, 健康又美味特醬燒乳鴿 $48乳鴿皮脆肉嫩, 很惹味, 吃得滋味雲腿螺頭鮑魚燉雞湯 $98燉湯味道香濃, 足料好味, 有大大隻鮑魚
原隻龍蝦炒乳酪 $268
健康野米浸雜菜 $98
特醬燒乳鴿 $48
乳鴿皮脆肉嫩, 很惹味, 吃得滋味
雲腿螺頭鮑魚燉雞湯 $98
燉湯味道香濃, 足料好味, 有大大隻鮑魚
2024-04-19 308 瀏覽
行海味街行到間酒店旁邊食中菜的酒家,門面好有氣派,養著活海鮮魚缸,還有好多獎杯🏆放著門口,感覺同餐廳名一樣食咗變食神🤭一開茶位就會有懷舊嘅小食花生🥜開下味蕾先👍🏿特醬燒乳鴿$48妙齡乳鴿,味道剛好,一口一啖,肉質鮮嫩!皇室咖喱牛腩配香脆饅頭$168用印度皇室咖哩真係好濃烈味道,口味層次分明,味蕾急速襲來!翡翠炒鮮斑球$198清淡味香,斑肉肥厚,菜鮮甜!魔汁生煎蓮藕肉餅$108好有重量嘅蓮藕餅,肉多蓮藕少,食兩件都滿足😌仲有飯後甜品五谷糖水,真美味😋
一開茶位就會有懷舊嘅小食花生🥜開下味蕾先👍🏿
特醬燒乳鴿$48
妙齡乳鴿,味道剛好,一口一啖,肉質鮮嫩!
皇室咖喱牛腩配香脆饅頭$168
用印度皇室咖哩真係好濃烈味道,口味層次分明,味蕾急速襲來!
翡翠炒鮮斑球$198
清淡味香,斑肉肥厚,菜鮮甜!
魔汁生煎蓮藕肉餅$108
好有重量嘅蓮藕餅,肉多蓮藕少,食兩件都滿足😌
仲有飯後甜品五谷糖水,真美味😋
2024-04-14 1447 瀏覽
自設大型魚缸近正門位置,那就不要錯過海鮮佳餚。翻看菜牌,即時注意到這個菜「大海斑兩味」。餐前小食 - 花生大海斑兩味✨️ 清蒸頭腩清蒸斑頭腩,火候控制得宜。大海斑魚鮮味突出,完全沒有魚腥味,魚肉新鮮嫩滑,原汁原味。魚皮爽口,膠質豐富。✨️ 翡翠炒斑球厚肉鮮班球魚味濃厚,肉質爽滑彈牙。魚肉不散,嫩滑得來帶鑊氣,火候掌握得恰到好處。✨️ 鮑汁海參鵝掌以鮑汁燜煮海參鵝掌,香氣濃郁,軟腍得來有咬口,油潤爽口。✨️ 椒絲腐乳通菜炒牛肉以鮮牛肉來烹製,份量不少。通菜爽脆可口,加上腐乳的鹹香和椒絲的微辣,是最好下飯的小菜。✨️ 南瓜西米露吃得飽飽的,店員送上糖水。內含南瓜、 西米和粟米粒,味道清甜,也不錯。
自設大型魚缸近正門位置,那就不要錯過海鮮佳餚。
翻看菜牌,即時注意到這個菜「大海斑兩味」。
餐前小食 - 花生
大海斑兩味
✨️ 清蒸頭腩
清蒸頭腩
✨️ 翡翠炒斑球
翡翠炒斑球
✨️ 鮑汁海參鵝掌
鮑汁海參鵝掌
以鮑汁燜煮海參鵝掌,香氣濃郁,軟腍得來有咬口,油潤爽口。
✨️ 椒絲腐乳通菜炒牛肉
鮑汁海參鵝掌
椒絲腐乳通菜炒牛肉
南瓜西米露
2024-04-11 120 瀏覽
我和大學同學很久沒有行水街這一邊,今晚就在大學樓下吃個晚飯懷緬一下過去,餐廳就在電車站旁邊十分方便。內裏裝修簡單得來樓底夠高而且又乾淨,很適合一大班人的聚會。【醬皇煎黑豬腩肉】店家秘製的醬汁有點像檸檬混入蜜糖芥茉醬,味道甜甜地很開胃,先豬腩肉中間肉汁流出,又帶點肥膏的脂香味,外皮更有香脆口感。配料的蜜桃和西蘭花就剛好中華和了油膩。【炸魚塊配山楂汁】漁塊肉是滑溜溜的,炸得十分香脆,夾着長方形的饅頭一起吃,滋味十足,加上山楂汁甜甜地又開胃。【千本漬物豆炒帶子】帶子彈牙鮮甜,夾著三色椒、筍和四季豆一起,炒得香口。【魚香茄子煲】端出來的時候鍋還是熱辣辣,醬汁還是起泡的,充滿鹹香味的魚香茄子送飯一流!

2024-04-08
2024-04-01 227 瀏覽
昨晚二人晚飯,點了龍蝦伊麵、乳鴿、戲棚龍蝦湯泡粥和金銀蛋莧菜。雖然嫌乳鴿比較鹹,但其他餸菜味道不錯,份量也足。埋單時,我沒有細看就結帳了,正想離座,丈夫說可能收貴了錢。我拿出menu,上邊寫著金銀蛋時蔬$88,為何收據寫$108?於是走去收銀處問個究竟。收銀員說現在很忙,等經理來搞清楚。我唯有回座位等,可是等了良久,仍然沒見她處理退款。丈夫再上前詢問,她才說我們點的是金銀蛋莧菜,要加$20。我們說落單時你們沒有說明,menu也沒有這個菜式,難道莧菜不是時蔬?何以突然加價?如果加價也應該落單時先告訴客人;再者,收據也是寫金銀蛋時蔬,而非莧菜。至此她才退款。其實$20只屬小數,但一家食客盈門的飯店,如果有這樣態度傲慢,言辭狡辯的員工,就太可惜了!
2024-02-28 1469 瀏覽
食神麗宮 位於西環西營盤, 有兩個入口, 正門設於德輔道西, 門面很有氣勢. 側門可由  華大盛品酒店 入. 酒家內有食家明星照片, 相當耀眼.存有不少中外名酒,   可供食客品嚐.不乏飲食行業頒發的獎杯和金牌.食堂燈飾華麗美觀, 座位舒適, 並設有 VIP房,侍應安排座位,  開茶及送上餐牌, 好有規律. 大家飲口茶食些餐前小吃,  感覺水滾茶靚, 花生好脆口. 餐牌有多頁,  第一頁介紹食神總策劃戴龍師傅, 之後彩頁餐牌介紹菜式好清晰, 選擇冇難度, 價錢豐儉由人.  我們叫了燉湯和小菜,  上檯夠熱, 雲腿螺頭鮑魚燉雞:  冬天飲燉湯最好,  滋潤暖胃. 真材實料, 有雲腿, 螺頭, 鮑魚,  雞, 瑤柱碎, 瘦肉. 燉湯夠火候, 香濃可口, 有益又好味.特醬燒乳鴿一隻,  皮脆脆, 肉厚厚,  特別喜歡那 鹵水料的香味,   脆皮底下的 肉好鬆軟,   肉厚而不肥,   很滋味,  山楂汁脆蝦球, 蝦球好巨型, 有六隻, 伴有菠蘿, 三色椒炒, 有鑊氣. 蝦球肉質新鮮彈牙, 山楂汁開胃, 調味非常好, 酸甜度剛好.蒜子火腩紅炆班腩,   上檯已香氣撲鼻,  蒜子好香又惹味,
側門可由  華大盛品酒店 入.
酒家內有食家明星照片, 相當耀眼.
存有不少中外名酒,   可供食客品嚐.
不乏飲食行業頒發的獎杯和金牌.
食堂燈飾華麗美觀, 座位舒適,
並設有 VIP房,
侍應安排座位,  開茶及送上餐牌, 好有規律.
大家飲口茶食些餐前小吃,  感覺水滾茶靚, 花生好脆口.
我們叫了燉湯和小菜,  上檯夠熱,
雲腿螺頭鮑魚燉雞:  冬天飲燉湯最好,  滋潤暖胃.
雲腿螺頭鮑魚燉雞
特醬燒乳鴿一隻,  皮脆脆, 肉厚厚,  特別喜歡那 [春砂仁] 鹵水料的香味,
特醬燒乳鴿
 脆皮底下的 肉好鬆軟,   肉厚而不肥,   很滋味,
山楂汁脆蝦球
蒜子火腩紅炆班腩
班腩大件又厚肉少骨, 先爆香, 再用了蒜子炆, 味道好出眾.
火腩用上五花腩肉, 半肥瘦, 吾肥,   好難得豬皮仍然少脆.
生炒涼瓜,  碧綠涼瓜好爽口, 鼓蒜炒得無苦味,  還伴有大蝦乾, 更添口感.  食得唔油膩又夠健康.
生炒涼瓜
餐後送自家制甜品.  今晚係芝麻糊, 好熱, 好滑.   濃濃芝麻香味, 不錯.
 回顧今晚我們點的幾個菜, 調味好又無味精,  巧手廚藝, 吃得好惹味.
食物用料新鮮, 質素好.  廚師廚藝有水準 !  價錢中肯, 店員招呼好,  會再來.
雲腿螺頭鮑魚燉雞
山楂汁脆蝦球
蒜子火腩紅炆班腩
生炒涼瓜
2024-02-26 228 瀏覽
今日去西營盤探朋友,佢帶我去一間充滿富麗堂皇的酒樓食飯。飯店裝修新潮設計,燈火輝煌,而且掛上一些新年的裝飾,更添新年氣氛。餐廳裝修好中式,好精緻好靚,坐得好舒服。1特醬燒乳鴿首先我哋嗌咗隻乳鴿。乳鴿即叫即炸,熱辣辣,非常美味。乳鴿外皮脆卜卜,肉質好Juicy,有好多油。廚房整得好好,唔會炸完就好柴。而且醬汁味都好濃郁,好味。2粉絲大蝦球呢個係一個粉絲煲,表面有香蔥作點綴。粉絲份量非常多,而且沾滿晒醬汁,食落特別惹味。蝦球大大個,而且份量多,食落好彈牙,令人食完一個又想食下一個。3雲腿螺頭鮑魚燉雞湯本身我就好期待呢個燉雞湯,果然冇令我失望。湯品好清甜,雞味濃郁,但又唔會太油。另外仲用上咗火腿肉、螺頭同鮑魚燉高級材料,飲落特別香甜。螺同鮑魚食物質地啱啱好,好淋,唔會煮到好韌咬唔到。湯頭整體好鮮甜,食得出用料好。4扣8頭鮑魚花膠鵝掌花膠鵝掌賣相好好,醬汁非常濃郁。鮑魚係八頭包,大大隻,食落好腍,而且好入味。鵝掌都好入味!另外仲配有花膠,花膠大大條,充滿膠質,黏黏地,好好味,啱晒補充骨膠原。最後仲有一條新鮮嘅生菜,整體配搭都非常好。

1特醬燒乳鴿

2粉絲大蝦球