2008-07-01 18 瀏覽
今天是第2次去惠顧, 上次是平日, 每位HK$98, 今天是假期所以每位HK$108, 正如好多食家所講, 比較漢陽苑或漢和那類的自助餐來說, 種類可能是比較少(其實本人覺得足夠的), 並沒有魚生.......但光是韓式小食及泡菜就已經有7-8種, 肉類"YIP"得好好味, 不會太咸, 也不會覺得吃完好口乾, 蘿白湯好味, 甜品有涼粉及啫喱及椰汁膏 (我覺得椰汁膏不好食, 沒什麼味道, 有點像大菜膏), 還有蕃薯糖水或西米露(去過兩次, 一次是蕃薯糖水,另一次是西米露), 我覺得西米露好好味0.0 蕃薯糖水對我來說比較甜, 但還好薑味很重, 我吃了很多燒粟米及燒冬菇, 另外我覺得煙肉及魚柳最好味.雖然飲品只包一杯菊花茶(p.s 比很多涼茶鋪好味, 沒那麼甜), 但待應會不時加茶和收碟.

• 韓式燒烤
  • 西米露
我其實1直都好憎食韓燒..次次食左兩啖就喊住想走..因為1坐低已經成身成面油煙..又成日痴底..個爐燶晒..但男朋友就勁鍾意食..見佢成日陪我食日本野我就陪佢食啦..初初諗住食"壯陽苑"..但男朋友反對..行過見到韓國燒烤屋..又唔貴就入左去na..1去到..冇好大陣gei油煙味..好感動..d野食冇咁急凍feel..個涼粉好好味..hahaaa..佢有3個缺點:1)個爐好細2)食物種類少3)佢會拉個抽煙機落黎..成程我都要同男朋友望住塊鏡先講到野.. 因為拉左落黎真係望唔到對方的..食完..冇成身味咁返返出黎..太開心na!!我以前次次都"壯陽苑"..令我對韓燒有咁大誤會..以後終於唔洗為食韓燒而嘈交na>3<
我其實1直都好憎食韓燒..次次食左兩啖就喊住想走..
因為1坐低已經成身成面油煙..又成日痴底..個爐燶晒..
但男朋友就勁鍾意食..
見佢成日陪我食日本野我就陪佢食啦..

初初諗住食"壯陽苑"..但男朋友反對..
行過見到韓國燒烤屋..又唔貴就入左去na..
1去到..冇好大陣gei油煙味..好感動..
d野食冇咁急凍feel..個涼粉好好味..hahaaa..

佢有3個缺點:
1)個爐好細
2)食物種類少
因為拉左落黎真係望唔到對方的..

食完..冇成身味咁返返出黎..太開心na!!
我以前次次都"壯陽苑"..令我對韓燒有咁大誤會..
以後終於唔洗為食韓燒而嘈交na>3<
  • 涼粉
2008-06-09 16 瀏覽
由於間鋪0係地牢, 一行落去就有好大陣up味, 而且d燒烤爐同個抽氣系統都係好舊式果隻. 所以成間鋪油煙都比較大, 而且燒果陣d油都彈到四圍都係, 就連自己d衫同手都會彈到. 食物種類唔多, 但味道都ok, 冇韓陽苑咁多味精. 個燒烤爐好細, 比一張A4紙仲要細, 所以每次唔可以擺太多食物, 擺4隻雞中亦已經冇晒位. d侍應個個都木口木面, 但佢地都唔會話冇禮貌, 而且收碟同加茶都好快手. 個環境比起韓陽苑冇咁嘈吵同冇咁多內地客, $98可以食1hr45min, 價錢都叫合理.
2008-05-03 10 瀏覽
一行四人, 食dinner 燒烤因為比較平, d 生野食同其他大鋪差不多...熟的就唔多一開始知道有1:45 分鐘, 以為ok la 但個爐太小la...加上升起, 燒起來好累....唔經唔覺, 發現剩番30 分鐘...於是出力食,到最後好似唔飽... wowow...只好食幾杯jelly...但佢地ga 服務都ok,,, 好有禮貌地叫我地找算...同埋真係冇咩煙味...可惜好難傾到野...wowow
一行四人, 食dinner 燒烤
因為比較平, d 生野食同其他大鋪差不多...熟的就唔多
一開始知道有1:45 分鐘, 以為ok la
但個爐太小la...加上升起, 燒起來好累....
唔經唔覺, 發現剩番30 分鐘...於是出力食,
到最後好似唔飽... wowow...
只好食幾杯jelly...

但佢地ga 服務都ok,,,
好有禮貌地叫我地找算...
同埋真係冇咩煙味...
可惜好難傾到野...
wowow
2008-04-21 11 瀏覽
加左價,兩個人食左$216,少左時間,得1hr45min,其實係夠時間食既,我地食到岩岩好夠鐘!不過佢都唔會好rude咁一夠鐘就遞張單俾你,已經好好架喇!我地既至愛依然係牛肉!牛仔骨,肥牛,瘦牛,牛脷~羊都好好味!另外,老公鍾意魷魚及多春魚!我就鍾意粟米!炸饅頭依然保持到香脆,正!老公話:「保持一貫水準,好味!」隔離個鬼佬食左起碼四碗飯,有個朋友又話覺得呢度d飯特別好味,唔知真定假,我地就唔多覺喇,哈哈!我覺得d服務無咩問題喎,成日有人添茶,我老公都成日自己校大校細個火,都無人理既!老公話:「其實佢叫你細d火係對你好者,唔係食死你呀!」

2008-04-20 5 瀏覽
先談談食物- 生食物種類也算多,其中牛舌,魚和魷魚都不錯;相反熟食真的很少,不計前菜就只有湯,壽司,饅頭,沙律和糖水. 熟食之中饅頭最好吃.其他味道則只屬一般,賣相也不吸引. 一提,它的燒烤爐比較細,每次都不能放太多食物;而且也不夠油,我們嘗試燒多春魚但不用一會已經黐底...在訂座時已聲明自助餐只能吃一小時四十五分鐘; 吃罷覺得其實時間亦算足夠. 總括來說這間自助餐也算OK. 最後要提提它的抽風系統,吃罷也沒有全身"燒烤味",值得一讚.
2008-03-22 20 瀏覽
gathering with my dear friends本身想去有骨氣$98任食, 但加埋雜費超唔抵所以黎呢度, 不過比前幾個月都加到$108都算平過有骨氣~食物質素比漢陽園新鮮得多味道都ok不過choice唔多...冇乜熟食, 得炸饅頭同卷物朋友們都覺得炸饅頭好ok~仲有jelly涼粉蕃薯糖水, 都幾好味1hr45min其實都夠食送菊花茶~食得過!
本身想去有骨氣$98任食, 但加埋雜費超唔抵
所以黎呢度, 不過比前幾個月都加到$108
都算平過有骨氣~

食物質素比漢陽園新鮮得多
味道都ok
不過choice唔多...

冇乜熟食, 得炸饅頭同卷物
朋友們都覺得炸饅頭好ok~
仲有jelly涼粉蕃薯糖水, 都幾好味

1hr45min其實都夠食
送菊花茶~
食得過!
2008-02-23 5 瀏覽
前幾日同屋企人經過尖沙咀,見價錢OK,又咁岩想食韓燒,於是就入左去了。入到去,就好似傳說中咁,一坐低就態度好差咁話俾我地聽得1個鐘45分鐘可以燒。於是拿拿臨去拎野食,食物都幾好食,不過選擇就唔算多。而個爐呢,就真係好細啦,雖然我地得3個人,但d食物都擺到好迫,果時人唔多 仲有好多空位,於是就問店員可唔可以開埋隔離個爐俾我地啦,點知佢用一個好不屑既目光及刻薄既語氣話只可以開一個爐,真係激鬼氣。講返食物先,根據家人既意見,佢地係認為最好食係糖水XD而我就覺得甜左少少,不過味道都幾好。其他非燒烤類食物(例如壽司,生果)賣相唔太吸引,所以都冇試到。臨走時見到有一班年青人入黎,佢地5個人都係迫係一個爐,頓時覺得自己好幸福了。:]

於是拿拿臨去拎野食,食物都幾好食,不過選擇就唔算多。

友人想吃韓燒, 我實在對各xx苑沒信心, 便試試這間. 一試之下, 食物質素實不錯, 牛舌, 魷魚, 魚, 多春魚...也很好吃. 而魷魚十分大隻及厚身, 有點驚喜. 唯服務實很差. 時間一到, 便即走過來熄了你的爐. 怎樣的服務態度?! 食得唔開心, 邊有好胃口呢??? 就算食物可以, 我想以後我也不會幫襯...
2008-02-11 10 瀏覽
都唔錯ar~d人好好,好快手,d野食好好食,比某某韓國燒烤好食好多~
都唔錯ar~
d人好好,好快手,
d野食好好食,比某某韓國燒烤好食好多~
2008-01-28 13 瀏覽
幾個月前,還是$88的,話咁快己經加o左$10。去這己食了好幾次了。食物一如己往,都叫不錯。不過就如上一篇食評,我都唔係咁鍾意個抽風機,因為真係拉得勁低。兩個人去坐四人位會好好多。因為坐二人位,你係跟本見唔到對方個樣既。我成日都見o的人燒野,燒得好burn,要change 個bbq plate。而個waiter都會help既,不過就唔係太想咁。佢叫o的人唔好燒多春魚o個o的先,要等到最後先燒。我地自己都唔太食多春魚,所以個plate都唔使點換,除o左有時真係要加油。
幾個月前,還是$88的,話咁快己經加o左$10。
去這己食了好幾次了。
食物一如己往,都叫不錯。

2007-12-11 3 瀏覽
作為餵食茄的其中一個朋友,當然也忍不住要來OPENRICE跟大家說說昨晚的可怕經歷。記得昨天的六點鐘左右,我們打算隨便的去一間飯店食飯,走到金巴利道的時候看到這間韓國燒烤屋,好奇之下就被門口的阿姐拉進去了。進去之後也不覺得有什麼不對勁,所以我們就坐下了,看見那裡沒其他客人嘛,我們本想先坐一下才開始拿食物,誰知那個帶黑粗框眼鏡的男人就粗魯地說:我們這裡只可以食兩個鐘,一坐低就開始計時架勒!好啦,我們唯有快快攞野食囉。攞完第一輪野食就快快地燒啦,先發覺個爐真係真係勁細!等如一個網上X的MODEM咁大,個火又勁細,好似TOASTING咁,而那裡的抽風機又拉得勁低,我同餵食茄坐對家係可以完全看不到對方...一次只燒到五六塊肉到,燒雞同豬燒極都仲未有得食,正常人都會開大個火啦係咪,點知粗框男立刻較細我地個火!火都黎埋,又沒禮貌,當然我們立刻又開大反個火啦,如果不是的話,我看半個鐘都燒不到一碟肉呀!已經有D"興"架勒,15分鐘後又黎!粗框男話:咁大火會燒到D野食"窿"架!!我們大大聲話:我地鍾意啊!..如是者每15分鐘,老闆(相信是粗框男老豆)、粗框男、門口阿姐(相信是粗框男老婆)都KEEP住係咁

如是者每15分鐘,老闆(相信是粗框男老豆)、粗框男、門口阿姐(相信是粗框男老婆)都KEEP住係咁叫我地關細個火/同我地關細個火!你話煩唔煩!沒自由可言,成餐飯完全被人監視之下完成。而且叫粗框男拿油佢係完全沒理過我地,莫講話幫我地換蓋..!!總之食到一肚火!

如果想要舒服輕鬆的享受一頓晚飯的話,這間絕對不是你所要的地方。

本人絕對不會再翻去食,冇SERVICE可言。
我們每人$98再加一
2007-12-11 13 瀏覽
我同我3個朋友係唔知食咩o既情況,見有人拉我o地入去食,就o黎哩D o度自助晚餐,點知入到去,D爐好old...出去"力" o野食o既時候,佢o的o野食冰埋1 o舊o舊,最重要係佢o地o既服務太度真係好有問題!由於佢o地係only食2個鍾,佢o地張我o地o個爐教到好細,咁佢個爐好細,D o野又燒得慢到出奇,咁我o地自己教大個爐,佢o地D人係咁叫我o地收細個爐,最過份係我o地已經講過我o地鍾意大火,但佢係咁過o黎收細個爐,又bear住我o地,成餐都食得好自然,+上佢o地通風系統好差,所以好煙霧迷漫.今餐飯真係1吐火,我認為同level o既X和會好過怇!!!!差唔多o既價錢,服務太度, 食物, 環境都比佢好!!!
我同我3個朋友係唔知食咩o既情況,
見有人拉我o地入去食,
就o黎哩D o度自助晚餐,
點知入到去,
D爐好old...
出去"力" o野食o既時候,
佢o的o野食冰埋1 o舊o舊,
最重要係佢o地o既服務太度真係好有問題!
由於佢o地係only食2個鍾,
佢o地張我o地o個爐教到好細,
咁佢個爐好細,
D o野又燒得慢到出奇,
咁我o地自己教大個爐,
佢o地D人係咁叫我o地收細個爐,
最過份係我o地已經講過我o地鍾意大火,
但佢係咁過o黎收細個爐,
又bear住我o地,
成餐都食得好自然,
+上佢o地通風系統好差,
所以好煙霧迷漫.
今餐飯真係1吐火,
我認為同level o既X和會好過怇!!!!
差唔多o既價錢,
服務太度, 食物, 環境都比佢好!!!
2007-10-02 10 瀏覽
我中學時已經常光顧這間餐廳,lunch真的很抵食,$35 就有一碟肉自己燒,有飯,有湯,甜品,同埋2款配菜(例如泡菜),同埋一杯菊花茶。我覺得佢地服務幾好喎,雖然唔係笑晒但係都無黑面,我地換配菜換左兩次都無野。最緊要係佢d肉好好味,好有質素。(我地最愛:牛肉)夜晚buffet我都食過幾次,好多肉揀,仲有糖水、炸饅頭等等。我老公次次都有叫人換爐片,又叫人俾碗油佢,諸多要求,但係都無俾人黑面丫。有次7個人去食,有半打汽水送。我唔太記得,好似係六個人以上就送。啤酒一杯$18。

啤酒一杯$18。
2007-09-24 20 瀏覽
我上個星期去, 想晚餐食好一點的. 於是叫一個貴一點的"海鮮"自助燒烤餐,兩個人去,每人付$138大元. 但是,這個所謂的"海鮮"餐實在太過份. 兩個人的價錢比普通的燒烤餐貴了足足$80(一個普通任食餐晚上為$98, 我們的"海鮮"餐更一定要兩個人以上才可叫), 換來的卻只是5隻十分普通的開邊蝦. 一碟不論賣相或味道都不值$80的"大"蝦就放在桌上.它的食物也可以, 不過後來離開後發現原來是因為食物的味精很多, 人感到異常thirsty.更可惡的是, 一個黑色粗眼鏡的中年侍應的服務態度十分十分惡劣. 他根本就是在趕客的!老實說, 我一餐食了$280元, 想不到卻是處處受氣,有受騙的感覺.