2016-10-02 313 瀏覽
最近聽到好多的朋友都一直在讚這一間餐廳,害我一直的心思思想來大吃一頓。看著餐牌就感受到餐廳的熱情,又看到菜式的名字,卻真的很有心思,令人只看著又就餓了。先來的是豬腩肉。韓國的豬腩肉是很有名的,這裡也做得十分出色。肉質軟淋,肥肉雖多,佔上了5成的份量,卻完全沒有油膩感。可惜份量太少了比起其他的韓國餐廳,這裡更是舒服,總比那些只會加上泡菜和辣味就自稱是韓國餐廳的好

30 分鐘 (堂食)
2016-10-01 373 瀏覽
呢間餐廳既地點挺方便的,在厚福街的一橦大厦內,行一層樓梯就到,好快好方便又唔洗排隊, 有哂指示跟住行上去, 樓梯好乾淨同光猛。我點了五花腩肉泡菜炒飯泡菜炒飯上面放左隻真空低溫烹調蛋, 隻蛋呈半流狀態。泡菜味頗香濃, 個人認為可以再辣多少少~上圖菜色名為 “如果在小每勿島上搭橋”, 雖然吾係好理解到佢同塊牛扒既關係, 但係個名足以吸引到我地叫黎試下~五成熟既西冷牛扒肉質頗嫩滑, 帶點肉汁, 亦充滿蒜香同黑椒味。另外, 旁邊亦附上海鹽檸檬、甜辣醬、蒜香芥末醬以增添牛扒既味道。

我點了五花腩肉泡菜炒飯
五花腩肉泡菜炒飯
2016-09-28
五花腩肉泡菜炒飯
如果在小每勿島上搭橋
Blue Monday食既晚餐要食番d好野黎結束blue Monday!朋友帶我黎呢間韓國fusion菜食飯!一打開餐牌,菜式既名稱都好特別呢碟叫智異山日出時份其實係生伴牛肉配自製甜黑醋無論係生定熟既牛肉我都好鐘意食😋😋個醃得幾好,唔會過甜或過酸不過就咁食就有d寡,若果配埋烘底多士一齊就正啦個名同上碟個陣視覺上都幾驚喜生牛肉你又敢唔敢試?呢款叫滿秋小花園是韓式烤小牛排配蘑菇醬炒菇小牛排都挺juicy,不會過韌碟上有多款菇類果然係小花園咩都有!炒雜菇味道好香,唔會炒到好乾忘了這叫什麼但湯底好清甜同清新👍👍👍小小酸酸地好開胃嫁而且呢個係冷面感覺不油膩,面條尚算彈牙不過呢個面係無咩配料嫁 好似得d青瓜絲同紅菜頭絲(?)同埋一堆泡😂仲叫左兩杯圖上面個款酒整體黎講無論味道同視覺上都好滿意😋😋😋原來韓國fusion菜可以咁多變化👍👍👍
Blue Monday食既晚餐
要食番d好野黎結束blue Monday!
朋友帶我黎呢間韓國fusion菜食飯!
一打開餐牌,菜式既名稱都好特別
呢碟叫智異山日出時份
其實係生伴牛肉配自製甜黑醋
無論係生定熟既牛肉我都好鐘意食😋😋
個醃得幾好,唔會過甜或過酸
不過就咁食就有d寡,若果配埋烘底多士一齊就正啦
生伴牛肉配自製甜黑醋
個名同上碟個陣視覺上都幾驚喜
生牛肉你又敢唔敢試?
滿秋小花園
呢款叫滿秋小花園
是韓式烤小牛排配蘑菇醬炒菇
小牛排都挺juicy,不會過韌
碟上有多款菇類
果然係小花園咩都有!
炒雜菇味道好香,唔會炒到好乾
忘了這叫什麼
但湯底好清甜同清新👍👍👍小小酸酸地
好開胃嫁
而且呢個係冷面
感覺不油膩,面條尚算彈牙
不過呢個面係無咩配料嫁

原來韓國fusion菜可以咁多變化👍👍👍
生伴牛肉配自製甜黑醋
滿秋小花園
2016-09-26 342 瀏覽
想試呢間位於尖沙咀厚福街多國菜/韓國野好耐 ,今晚放工與友人試試這間都幾出名既韓國菜。 食得韓國野,點少得叫番個年糕,呢個話係全港獨家雪人形年糕賣相幾可愛,連我本身不愛年糕都連個湯底都飲光光,因為個湯配埋熱辣辣魚肉串及炸紫菜粉絲卷味道好配合 不用等位,而且有好好既服務態度,店員大多為韓國人,但都略懂聽廣東話。之後我地點左個好靚既菜:滿秋的小花園,有兩大塊韓牛配香菇,一大係雞比菇同埋其他菇菌,配上自家調醬汁,賣相超精緻,簡直宛如一幅食得既畫,但可能係法式煮法,牛排較生,目測最多6-7成,但味道香濃,十分推介這個'滿秋的小花園'既美觀又好吃,配合紅白餐酒,簡直絕配。
Weekend沒有lunch set, 不過見到心儀喬麥麵, 樓下同侍應又說有8折所以試下, 不過食完遇上2件不太高興小事情。當時12:40餐廳只有1枱客人, 可能太早, 餐廳坐得也舒服, 可以靜靜食東西.最後選另一個酸辣幼麵, 差不多15分鐘上菜, 羞澀的新娘戴簇頭里: 賣相幾靚又清新, 份量不算多但剛好飽, 食上口好開胃, 酸辣醬味道偏酸, 不過食唔到辣的人會覺得好辣, 配料的青瓜與照片有點不相符, 只有幼幼青瓜碎及幾條紅菜頭絲2粒花朵泡沫等, 而不是一片片青瓜, 不過味道可以就算啦。再望望餐牌名稱有鵪鶉蛋, 食完都唔見一粒蛋, 問過才說這個巳沒有鵪鶉蛋了, 相片雖然都唔見,不明點餐時明知又沒說, 唔介意換了但應該先與客人溝通, 始終餐牌說明有這食物, 食完才覺貨不對版, 基本上食$88 一個齋麵, 我又算了。埋單時收正價再加服務費, 另一侍應說今日沒有折扣, 我只好問清楚剛才與我說那位侍應, 她說他不清楚會給改回我, 我趕時間所以算了。整體食物味道不錯, 想下次同朋友來試下其他食物, 不過員工真的要好好一致溝通清楚岡位, 餐單有變動更加要與客人說啦, 服務常識吧!

再望望餐牌名稱有鵪鶉蛋, 食完都唔見一粒蛋

2016-09-23 284 瀏覽
我朋友好中意食韓國野,但呢排已經食左好多餐已經不過佢力推就去試下呢間餐廳一入去已經大部分係oppa招呼你但一睇menu居然唔係傳統韓國野!有牛排有意粉ge!我地叫左泡菜五花腩抄飯加牛排牛排5成熟!我想講ge係,好juicy呀真係好驚喜,我最中意蜜糖芥末汁個牛排我比10分!無野挑剔泡菜抄飯就ok la 無咩特別但係好味的!我唔飲酒借朋友杯酒影張相!我一定會再反來食牛排!太正了2人埋單$562
我朋友好中意食韓國野,但呢排已經食左好多餐已經
不過佢力推就去試下
呢間餐廳一入去已經大部分係oppa招呼你
但一睇menu居然唔係傳統韓國野!有牛排有意粉ge!

我地叫左泡菜五花腩抄飯加牛排
牛排5成熟!
我想講ge係,好juicy呀真係

好驚喜,我最中意蜜糖芥末汁
個牛排我比10分!無野挑剔

泡菜抄飯就ok la 無咩特別
但係好味的!我唔飲酒
借朋友杯酒影張相!
我一定會再反來食牛排!太正了

2人埋單$562
  • 牛排
2016-09-19 335 瀏覽
呢間餐廳十分特別, 每道菜式的名的好特別,每看一個菜式名,猜一猜想一想,都會會心微笑,而且味道都吾錯,如果想食韓國菜但又食壓左炸雞韓燒的,呢間餐廳係一個吾錯的選擇。醬缸臺下雪天 $98卡邦尼味重,十分creamy,卡邦尼汁無用煙肉改用五花腩,同樣十分香口。而年糕則是一粒粒球狀,口感煙韌。另外炒年糕旁邊配上一碗車厘茄沙律,車厘茄清甜,配上沙律同醋感覺十分清新。食完卡邦尼炒年糕感得有d膩的話,這個沙律剛好可以回復清新。環形天橋 $98薯仔做餅底,上面鋪上泡菜五花腩同辣椒絲。外面煎得香脆,入裏五花腩香嫩,泡菜又爽口,幾種感覺同時在口中,還不錯。如果在小每勿島上搭橋 $268職員強烈推薦試下牛扒,於叫了一份西冷扒五成熟。一上枱, 外觀相當吸引,一切開有肉汁流出,而且肉色鮮血,煎得剛剛好。 咬落去肉質嫩而且牛味重,脂肪亦見均衡。整體相當吾錯~~

醬缸臺下雪天
醬缸臺下雪天 $98

環形天橋
環形天橋 $98

如果在小每勿島上搭橋 $268

醬缸臺下雪天
2016-09-16 310 瀏覽
自己一個人睇完戲  同朋友係尖咀會合完  第一時間緊係醫肚喇朋友想食韓國野但係又唔想食烤牛時攪到自己一身油煙味即刻就諗起我地今晚食既呢間首先我要講既係   餐排上面既野食  圖片真係唔係只供參考嫁送到上枱時  同MENU上面既差唔多樣  賣相都係咁正我地叫左個  " 滿秋的小花園" -- 其實主要係有兩塊好JUICY既韓牛  另外有好幾種唔同既什菇另外朋友想食煎餅   但係又唔想食一般個D泡菜煎餅所以我地叫左個 "我們家鄉的環形天橋" -- 其實佢地係用薯仔煎餅 再配五花腩同埋泡菜 記住食個時要點埋佢配個個SAUCE呀  更加野味!估唔到呢間韓國餐廳 WINE都有得飲  種類唔算太多  不過我地叫左兩款都好易入口  好開胃

朋友想食韓國野但係又唔想食烤牛時攪到自己一身油煙味

即刻就諗起我地今晚食既呢間

送到上枱時  同MENU上面既差唔多樣  賣相都係咁正

另外朋友想食煎餅   但係又唔想食一般個D泡菜煎餅

2016-09-15 3374 瀏覽
出了LUNCH SET@hanbando 韓半島賣相圖文相符,一樣美沒PS尖沙咀厚福街8號H8 1樓韓半島食物賣相精美, 之前沒有LUNCH SET單點加飲品要過百元略昂貴,今日發現了新出了, 二話不說來支持一下。因為在一樓, 食LUNCH時間多人等電梯可以改為行樓梯, 省時又可運動一下。湯不太鹹好喝,而個盛器是傳統的韓式醃缸,拿上手很有重量兼有特式。而個SALAD上的泡泡是檸檬汁, 撥開雲霧見月明,帶有份子料理概念呢。泡菜炒飯 五花腩肉泡菜炒飯$62 配真空低溫烹調蛋,LUNCH SET更有甜品送, 一個是AFFOGATO(即ESPRESSCO 加雪糕)或雪糕我要了雪糕,抹菜口味更有好多脆脆曲奇碎,好吃。
出了LUNCH SET@hanbando 韓半島
賣相圖文相符,一樣美沒PS

尖沙咀厚福街8號H8 1樓

今日發現了新出了, 二話不說來支持一下。

而個SALAD上的泡泡是檸檬汁, 撥開雲霧見月明,

帶有份子料理概念呢。
泡菜炒飯 五花腩肉泡菜炒飯$62 配真空低溫烹調蛋,

我要了雪糕,抹菜口味更有好多脆脆曲奇碎,好吃。
2016-09-11 2394 瀏覽
H8美食總部又有新成員 韓半島主打樣靚味道正既韓式fusion菜 菜式精緻而且菜命非常特別! 三光寺的燃燈節 $98 先黎個年糕辣湯 辣度指數爆登 小心啊哈哈 年糕係雪人形狀 好可愛 配埋魚肉串同紫菜粉絲卷 非常好味既開胃頭盤 向著月兒唱羌羌水月徠 $108 以薯仔煎餅作為base 口感外脆內軟 煎餅中心既質地似柯仔煎 有驚喜 配料有海鮮粒 椒絲同香葉 點上特調醬汁都幾滋味架 島潭三峰繁花盛開 $158 超好味既牛肉料理 必試! 以特製甜醬油燉牛排骨 香鬆軟滑 牛味勁濃 而且真係好入味 再配以幼滑既薯蓉 蘑菇 菜苗等等 非常美味 而且賣相精美 地址:尖沙咀厚福街8號H8 1樓

三光寺的燃燈節 $98

向著月兒唱羌羌水月徠 $108

島潭三峰繁花盛開 $158

地址:尖沙咀厚福街8號H8 1樓
2016-09-11 340 瀏覽
因為就黎生日既關係,昨日就同摯親去韓半島試下新既韓式fusion菜順便預祝生日。我哋大概八點鐘入座,餐廳環境氣氛好好,地方夠大,加上因為新開張冇咩人所以我哋坐得好舒服。 Menu上菜餚嘅名好特別,但係好貼心地有中文、英文、韓文解釋。P3 三光寺的燃燈節(HKD$108)我哋第一道菜就叫左呢個韓式辣年糕,佢年糕嘅外貌比較特別,真係幾似雪人既形狀,個湯底比較辣但非常開胃,將側邊嘅炸紫菜包粉絲同魚糕浸入湯到一齊食真係停唔到口,但係分量就比較少,可以作為同朋友一齊share嘅小食。N5雪嶽山紅葉滿天(HKD$78)之後我哋叫左海鮮蕃茄辣意粉,個意粉嘅醬係用咗韓國既辣醬同番茄仔一齊去煮,甜甜辣辣,而海鮮主要以蜆為主,而個醬到加左一粒粒魷魚增加口感,意粉煮得剛剛好不會過林,對於我呢個意粉迷來講絕對合格👍🏻R8井裡的花(HKD$78)因為唔係太飽既關係我哋再叫多個飯,呢個係五花腩肉泡菜炒飯配真空低溫煮蛋。呢個飯食落唔係太熱,食嘅時候泡菜嘅辣比較突出,而五花腩肉已經同飯融為一體,但如果個蛋留心蛋感覺會更好。D2香濃芝士蛋糕配漿果及雪糕(HKD$48)最後當然唔少得叫甜品食,本身文哥侍應可唔可以寫
三光寺的燃燈節
P3 三光寺的燃燈節(HKD$108)
雪嶽山紅葉滿天
N5雪嶽山紅葉滿天(HKD$78)
井裡的花
R8井裡的花(HKD$78)
香濃芝士蛋糕配漿果及雪糕
D2香濃芝士蛋糕配漿果及雪糕(HKD$48)
最後當然唔少得叫甜品食,本身文哥侍應可唔可以寫Happy birthday上去,但係侍應話如果要寫嘅要提早通知佢哋因為整甜品個師傅八點鐘左右就走寫吾到,寫完個牌佢會幫你雪凍以防溶咗所以冇得即場寫,不過佢都好好俾咗支蠟燭我哋。講返個cheese cake先,極級細膩,並非一般硬身既芝士海綿蛋糕,佢入口即溶,芝士味極濃,加上脆身嘅餅底真係very good。而綠色嘅係抺茶雪糕,味道甘甜,抹茶味較重。
最後我哋仲叫咗桃味甜茶同伯爵茶以作為總結。埋單嘅時候侍應生推介話佢哋下星期將會推出10幾種口味嘅韓冰,而係18:00前離座仲有八折優惠。最後以HK$400左右埋單。
整體感覺來講餐廳環境非常舒適,侍應生服務好唔會催我哋走,我同朋友坐咗喺度傾兩個鐘先走。而且價錢亦都合理,呢度絕對係三五知己一齊相聚傾計嘅好地方,非常推介!

雪嶽山紅葉滿天
井裡的花
每道菜都有一個別出心裁的菜名,但詳細的名字我唔記得啦,好複雜的,想知就自己去試下啦!雜菌雞肉忌廉意粉,這道菜有點普通,不知跟韓國菜有甚麼關係。忌廉意粉來說不算膩。辣湯煮蜆。湯不算很辣,夠味,但齋飲個湯會覺得好鹹。蜆肉大量,二人分覺得比一般食肆份量為多。這碟主菜的主角被蓋在配菜和菇下面。其實是醬汁炆牛肋肉。肉非常入味同腍,呢碟必試,全晚焦點心太軟。中間做到流心的,上菜時間由落單計其實算快。旁邊小蛋糕鹹鹹的,味道特別。芒果芝士mousse cake, 味道略酸,意料之中。環境方面,座位和人流不算多,傾偈環境唔錯。整體感覺 casual 和輕鬆的餐廳。
芒果芝士mousse cake, 味道略酸,意料之中。

2016-09-06 1368 瀏覽
早前到尖沙咀H8開飯,發現又有新餐廳進駐,打聽下知道又是韓國餐廳,心感不妙,經過一輪炸雞部隊鍋轟炸,聽到韓國菜確實有想暈想嘔的感覺,不過朋友大推說這間是走韓式小清新路線,這晚就同Mr.K來試試韓式小清新。餐牌上的菜式名都會包含了韓國地方名,似明而非明的中文字,真係聽完都唔明,所以餐牌都附有圖片,而且圖片拍得有點像Food Art 的感覺。先點左個沙律,春天的濟洲$78(半熟蛋時蔬香葉沙律配自製醬汁)上菜果然係同餐牌的相片是一大致相同的,玻璃碟上用了多種顏色的菜蔬,中間放了一顆半熟蛋,超美的排列令人不捨得吃下,在綠色的沙律菜上放了一些紅紅紫紫的菜,春天的感覺由然而生,未食已經大收療癒的功效!好靚!半熟蛋生熟度剛剛好,蛋白滑溜加上濃郁的蛋汁,拌著沙律菜吃味道剛好,如果嫌口味太淡,另有類似黑醋的醬汁可以拌勻,那醬汁沒黑醋這麼酸,不過也挺惹味開胃的。向著月兒唱羌羌水月徠$108 薯仔煎餅配多種海鮮椒絲香葉薯仔煎餅,吃了太美的沙律後,感覺比較普通,薯仔餅薯味挺突出,不是一般的粉多個薯仔,而且煎得不算太油膩,吃完碟上不會留有大堆油跡,切開六件的薯仔餅上面放著不同的海鮮,當中的墨魚夠彈牙,而幾片椒絲

向著月兒唱羌羌水月徠$108 薯仔煎餅配多種海鮮椒絲香葉

薯仔煎餅,吃了太美的沙律後,感覺比較普通,薯仔餅薯味挺突出,不是一般的粉多個薯仔,而且煎得不算太油膩,吃完碟上不會留有大堆油跡,切開六件的薯仔餅上面放著不同的海鮮,當中的墨魚夠彈牙,而幾片椒絲香葉為清淡的口味添上刺激。附上的醬汁甜甜地,如果嫌乾的點下都不錯。
向著月兒唱羌羌水月徠
閑麗水道的斑斕$68 手作牛肉飯糰配飛魚籽,鯷魚乾及紫菜脆片

一客有三個飯糰裡面有牛肉,用圓型的模做到如小朋友手掌的大小,看似份量不多但實際已等於兩碗白飯的份量,飯糰上面放了鯷魚乾及紫菜脆片,觀覺上突破了韓式飯糰是以紫菜包著的型態,飯身因為入面有牛肉飯身比較濕,不過整體味道上都是清清淡淡的,不錯的。

曾島採鹽 $88 自製醬油烤鯖魚配白飯時蔬及自製聖女果
以甜醬油烤過的鯖魚味道有點腥,醬汁略甜,白飯口感chewy雖然只是平平無奇的白飯,這個質感令人都幾驚喜,而且白飯份量都幾多(估計有一碗半),食左飯糰的表示好飽,整體比比想像中差少少。
曾島採鹽 $88 自製醬油烤鯖魚配白飯時蔬及自製聖女果
張卡片都好特別ga,中間縷空好似鏡頭咁,不過就有bugs啦 ,至於是什麼細心睇就見到了。
整體來說,幾喜歡這裡的出品,一改韓菜就是燒烤或者部隊鍋芝士的垃圾食物形像,個人口味主導下,我喜歡呢度夠簡單清淡口味,至少食出食物的味道,雖然最後因為食得太多飯食唔落甜品,有點少遺憾喔!
2016-09-02 1026 瀏覽
Happy Friday,朋友揀咗新開(好似係)既韓半島,黎到先知唔係開始食到少少厭既炸雞,燒肉,而係新式fushion 韓菜,都算幾吸引。另外環境都唔錯,啲位唔會好逼,裝橫亦明顯有design過。3個女仔total叫左4道菜,首先“閒麗水道的斑斕”, 其實姐係韓式飯卷,入面係牛肉,飛魚籽、鯷魚干、紫菜脆片,食落幾香,而且佢冇平時韓式飯卷咁重麻油味, 幾清新。三光寺的燃燈節,其實姐係韓式年糕同魚串,佢既年糕好似小丸子咁一粒粒都幾得意,但味道就冇咩特別!墨魚汁炒粉絲配蔬菜、香菇及海鮮,呢個黑魚汁炒既粉絲竟然唔會食到成棚牙黑晒都真係幾難得!個墨魚汁炒粉絲應該係乾炒,所以一d都唔糊,粉絲好彈牙,同埋有好香既麻油味,將配菜放晒落去口感幾好!呢款香煎西冷牛排係今晚既驚喜之作! 因為食韓式fushion菜,原本對西冷牛排冇咩特別期望,但呢塊7成熟牛扒竟然好嫩滑同好香牛味,唔洗點醬都好好味!提一提,佢本身已經好夠味,點中間既鹽好過咸,建議如果想點鹽輕輕點少少真係夠晒!另外點芝麻醬同韓式醬汁都各有特色!最後埋單都係一人200內,呢個quality,值得試下既^^!

閒麗水道的斑斕
閒麗水道的斑斕
墨魚汁炒粉絲配蔬菜、香菇及海鮮
香煎西冷牛排
2016-09-01 979 瀏覽
今日同朋友睇完戲諗緊食咩好,就諗起之前有間餐廳係我個LIST度,就試下啦~,六點半到,竟然無咩人....LOL餐牌D圖都幾吸引,望望下有個侍應走黎講左兩句有咩介紹,不過唔係好清楚,望望下佢又走埋黎介紹其他野食....之後又再過黎...我朋友變到好唔耐煩XD 最後終於諗到食咩滿秋的小花園---其實係韓式烤牛小排配蘑菇醬炒什菇,其實味道唔錯,牛小排好入味亦都好嫩,亦都好多菇,賣相亦吸引,但係當你望到係$298就唔會覺得好值啦,因為果兩塊牛小排又真係唔值咁貴...平時去韓燒,298應該係呢度既3或者4倍份量...連理枝的因緣---其實係炸紫菜包飯及什錦泡菜,泡菜正正常常,炸紫菜包飯口感幾好,由其是包左紫菜就更加香,而且炸完都唔覺好油~不過當你望到咁就要$98....值唔值就見仁見智啦~向著月兒唱羌羌水月徠---其實係薯仔煎餅配多種海鮮、椒絲及香葉,煎得好香脆,海鮮唔多,不過個味道其實幾好,一個人都可以KO一個~108蚊呢個我就願意俾FOR個手工~最後叫左杯抹茶雪泥,唔太甜,幾好呀,不過賣相好似爭D XD其實呢間餐廳賣相同味道都唔差,不過好似貴左少少,如果佢大份D就會好D啦~
最後叫左杯抹茶雪泥,唔太甜,幾好呀,不過賣相好似爭D XD
2016-08-27