2017-11-06 389 瀏覽
慕名一試,味道不錯。起碼吃了兩碗像樣的粥也無口乾之象。遺憾是出品多好、再多星星也好,最重要的是員工,因為他們代表了品牌!坐下點餐,舉極手無人應!員工多的是,但有三數人長時期逗留後台等出餐兼吹水!終於有人望到,舉手回應,但無其他動作,只是用對講機通知有客要落單。附近有員工眼望望唔知做乜,過咗接近二分鐘先有個員工走埋嚟落單。問佢間舖頭行乜制度?是分區制定必要該條走廊的負責員工才可落單?佢話係因為早前手勢回應的員工冇 iPad!一部 iPad mini 要幾錢?點解要成個舖面得嗰兩三個人可以落單?點解咁多人留喺後台吹水等出餐?仲要早前舉手回應但大腳傳中嗰個員工口噏噏發脾四,真過份!

2017-10-28 377 瀏覽
昨晚去食靠得住,9點幾都仲有點人龍一坐底,即刻有壺蘋果紅茶,味道的確唔錯,蘋果味都好出但又唔會蓋過晒無左茶味!清新又開胃!我地點左幾樣送:豬潤配帶子粥(正確名忘了),粥底咸味適中又入味,唔稀又唔杰個粥底質感,豬潤剛熟又唔難口!帶子係半生熟好滑口,但我個人喜歡全熟帶子個種味道同口感!芽菜雞:無得頂,好好食!粥配雞是套餐!所以雞得4年細碟!雞又滑雞皮又唔會厚到一舊舊肥膏!芽菜係全熟,而且吸左雞味好鮮!木桶牛腩:唔好食,牛腩鞋口又痴牙而且汁好濃,但唔係腩汁味濃個隻味!豉汁蒸鱔球:唔推介,本人本身好鐘意食豉汁蒸鱔!但依間既豉汁蒸鱔唔係好得,豆豉的確鋪係鱔面好多,但豆豉味過咸但無豆豉香味同豆豉質感杰口!鱔配豆卜做底,但成碟鱔都唔太好食!精華在於豆豉調配失敗!
昨晚去食靠得住,9點幾都仲有點人龍

我地點左幾樣送:

芽菜雞:

木桶牛腩:
唔好食,牛腩鞋口又痴牙而且汁好濃,但唔係腩汁味濃個隻味!

豉汁蒸鱔球:
  • 芽菜雞
2017-10-21 358 瀏覽
早上嚟呢到食早餐,見咁多人排隊就即管試下。叫咗三次寫嘢,清一色答案: 等等搵人幫你。終於叫到嘢,叫咗兩碗粥,好普通。問樓面攞杯水,話要客自己斟。永遠無人收碟,侍應態度極差,好似唔旨在你幫襯咁。問佢攞兩張餐巾,好似問佢攞錢咁,面口差到無朋友。以後一定唔會再嚟!
2017-10-21
10 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2017-10-18 365 瀏覽
難得閒日放假,訓到自然醒之後特登去左新港城閒逛食早餐,雖然新港城好多地方都圍左板仲裝修緊,唔係太多選擇,但呢間餐廳我見都有好多人幫襯,一於試下佢,睇下係咪真係集團式就一定無好野🤔成間餐廳好多都係卡位,坐得幾舒服又唔太嘈,落左單好快就有野食👏🏻👏🏻皮蛋瘦肉粥+糯米糭👍🏻👍🏻👍🏻啲粥夠熱唔會好多味精,特別值得一讚既係糯米糉😋好好味,男士必食👍🏻碎牛粥+混醬腸粉+熱柑橘蜜👍🏻👍🏻碎牛粥就一般般,但都唔難食,腸粉都ok,但如果熱啲就更好😅 最欣賞既係杯熱柑橘蜜☕️出奇地好飲,原來餐廳好有誠意咁搞碎左啲柑橘,啲柑橘全部都可以飲晒,正👍🏻啲野食果然靠得住😎

皮蛋瘦肉粥+糯米糭👍🏻👍🏻👍🏻

碎牛粥+混醬腸粉+熱柑橘蜜👍🏻👍🏻

啲野食果然靠得住😎
2017-10-17
$35 (早餐)
2017-10-15 330 瀏覽
星期日無啦啦打八號風,原本諗住出去旺角既生日飯迫住改期,唯一落街睇下有咩好食。食開嗰兩間小店又無開,行過見呢間米芝連無咩人排隊,就俾個機會佢啦。晚市套餐選擇唔算多,最後㨂左個咕嚕肉同招牌菜芽菜水晶雞。咕嚕肉分量適中,甜酸度剛好,食落啖啖肉,唔錯喎。食落都幾開胃,可以再食!再黎就係芽菜水晶雞(半隻),雞好滑,有啲海南雞既風味,配菜係泰國食開個種芽菜,爽口肥美!跟餐可加錢要例湯—豬肺湯,本人唔太啱,就無嗌了!下次應該重會再黎,再試其他!

跟餐可加錢要例湯—豬肺湯,本人唔太啱,就無嗌了!

下次應該重會再黎,再試其他!
芽菜水晶雞
2017-10-15
15 分鐘 (堂食)
芽菜水晶雞
2017-10-13 273 瀏覽
新港城中心翻新後新引進的粥麵店,得過米芝連二星。週五中午一點到,要在门口排隊等位,大約20分鐘後有位。菜單以粥麵和菜飯為主,也有一些凉菜,选择不算多。我點了個牛腩飯,牛腩焖得很透,还有牛筋,菜飯不同“老爹餐廳”的,飯比較干身些,我更喜歡😋咖啡更是出色,易入口,且豆的烘焙味很浓郁,不會太苦,所以也不用加糖。其他是家人點的餐,沒试過,所以這次不评,下次再续评😆
新港城中心翻新後新引進的粥麵店,得過米芝連二星。
週五中午一點到,要在门口排隊等位,大約20分鐘後有位。
其他是家人點的餐,沒试過,所以這次不评,下次再续评😆
2017-10-04 316 瀏覽
近期靠得住好heat, 在馬鞍山開左店,今日中秋節,晚上做節,中午就簡單D,試吓佢靠唔靠得住。 收到風要排隊,果然,不過5~6個人,但佢有張4人枱,死都唔賣,因為全部1~2位,结果等咗10分鐘開始感覺到D服務可能有D問题。  坐下,原來要搭枱,更唔明白嚸解佢唔賣張4人枱叫咗艇仔粥,水餃麺。上餐時間OK,先來艇仔粥,賣相可以,但一食入口,花生有“益”味,再試一粒,都系一様米芝蓮喔,咁都得??? 唯有唔食花生。  魚片重惨,片片都有细骨,重要三叉果種,小朋友就更加危險,忍唔住要影低佢,有圖為証。 水餃麺就中规中矩,OK啦。上面講到搭檯,搭檯無所謂,我坐低時對面人客差不多吃飽,我未落單佢己走,但一直到我走時都冇人埶檯,成堆雞骨對足我成餐,真的米芝蓮服務水平嗎?但價銭就百份百芝蓮發誓以後唔會去
但價銭就百份百芝蓮

發誓以後唔會去
2017-10-04
10 分鐘 (堂食)
  • 一無是處
2017-09-29 270 瀏覽
星期五九時多到達,仍要等上十多分鐘才有位,坐下後點菜,冇粥、冇水餃、冇鯪魚球,最後點了淨雲吞、雲吞面及陳醋春耳。雲吞先到,明顯是煮定放了很久,湯不夠熱,食完等了十五分鐘才來雲吞麵,仍不夠熱,再等十五分鐘才來春耳,這個不用煮的都禁耐,唔明!結論是,以後不再來!好失望。
2017-09-10 528 瀏覽
商場未裝修之前都冇呢間餐廳 裝修完之後竟然有呢間米芝連嘅港式餐廳 見到門口都有幾多人排隊 羊群心理就覺得應該幾好食 所以就走左去排隊😂😂***叫左個$78原條鮮魚魚湯浸時蔬 可配白飯或者白粥 我地就揀左白飯 冇諗過條魚可以咁大 幾好食又嫩 有d白菜仔一齊浸住 湯都幾鮮甜 係一個set黎嘅 見到餐牌有銀芽炒麵都係19蚊 就緊係叫碟試下 普通貨色不過勝在夠平 之後仲叫左碗粥同個粽 聽聞個粥係鎮店之寶 湯底幾鮮甜又有帶子 有唔同set可以揀 可以跟據自己喜好去揀
***
2017-09-09 421 瀏覽
星期六在馬鞍山找地方吃飯真的是有點難度,一來多人等位,二來沒有什麼驚喜,今晚終於有間新店可以試試,都已經預左要等位,但不到25分鐘就有位,一坐下來就有人奉上蘋果紅茶,雖然是茶包但都很香。因未齊人所以先點了一些小吃,蠔油冬菇、芽菜抄麵、紅油水餃及混醬腸粉。冬菇又大又厚肉好好味,腸粉同啲醬又好夾,跟著人齊再加了京都炸醬麵、星州炒米、甜梅菜蒸肉餅、咸蛋蒸肉餅及冰凍甘蔗水,成家人都食得很満足,大家重講緊下次再來要試其他食品。總結來說服務好食物又好好味。一定會再去!
24 分鐘 (堂食)
  • 蠔油冬菇
  • 混醬腸粉
2017-09-03 399 瀏覽
昨晚點了四款食物,分別是腸粉、牛腩湯麵、鯪魚滑撈麵及水晶蓮蓉粽,但是沒有一款合格。這間是粥麵館,可是湯麵及撈麵既不可口,又味噌太重,吃後要不斷喝水,方可止喝。再者,四款食物均不夠熱。真的是連續七年米芝蓮推介嗎?似乎名過其實了!

真的是連續七年米芝蓮推介嗎?似乎名過其實了!
2017-09-02
25 分鐘 (堂食)
2017-09-01 357 瀏覽
琴日係八月最後一日 難得放假就約左幾個friend食dinner 自從新港城新裝修之後都冇去過 發現開左間新嘅粥粉麵 於是就排隊等食我地個個都算細食 所以叫左個$78韮菜蠔仔煎蛋 勁有屋企嘅味道 蠔仔新鮮有蛋香味 另外叫左個$83 心肝寶貝粥 入面有鮮帶子同黃沙豬膶 味道非常鮮甜美味 食落每啖都真係有魚香味 由於佢係一個set可以配埋精選得住鹹肉粽 但個粽反而麻麻地 好一般 total有5款野可以配 有口水雞 粽油菜 小食 飲品 都幾多選擇
2017-08-27 395 瀏覽
開張已有一個星期,終於和太太到該店一試。已晚上八點多,店前頗多人排隊等候,等了約15分鐘安排入座。看餐牌粥粉麵飯,小食及小菜都有,夠多元化。最後點了:心肝寶貝(鎮店三寶之一“豬潤帶子粥) - 粥底夠綿,有4塊豬潤及3粒帶子,不錯。芽菜水晶雞 - 套餐$88半隻包白飯或粥,正價 $128半隻。賣相不俗,有芽菜 墊底,雞夠滑及入味。木桶秘製牛腩 - 應該事前已煮好,上菜時用木 桶盛載。牛腩夠味及稔。總結大致不錯,值得再去。
最後點了:
芽菜水晶雞 - 套餐$88半隻包白飯或粥,正價
$128半隻。賣相不俗,有芽菜
墊底,雞夠滑及入味。
木桶秘製牛腩 - 應該事前已煮好,上菜時用木
桶盛載。牛腩夠味及稔。
總結大致不錯,值得再去。
2017-08-25
15 分鐘 (堂食)
  • 芽菜水晶雞
2017-08-27 293 瀏覽
今日晚上去試下新開張的粥麵店:靠得住去解決晚餐問題。六時十五分已出現排隊人龍。這不一定代表佢好味,係因為MOS 出哂名無選擇,有米線之都的惡名,除了米線揀之外就係米線。我試過沙田靠得佢分店的出品。印象深刻。我一行三人點了數款東西,牛腩撈配混酱腸粉,大蝦球鼓油皇撈面,鲜牛粥,及店內其中一樣強項:咸肉糭。共二百多元埋單。鲜牛粥,粥底鲜甜,牛肉滑。腸粉無咩特別。蝦球撈,蝦很大隻,面很細弹牙不帶梘水味,但太咸。牛腩汁味不夠,畧硬而陳皮調味有點令面帶甘辛。。。有待改善。糭:很香。放心叫。最大問題,係味精重手。我说過,我對msg 很敏感。一吃便知,走不開我法眼。沙田那次沒這種中國人餐館症感覺,今次在MOS 分店卻有。

蝦球撈