天后有間新店開咗,見到評價唔錯👍🏻一於去試吓!一入到去見到間店舖有好多chiikawa畫畫,好可愛😍另外一邊就貼咗好多電影海報,好有日本feel~平日都坐滿😆好多人食今次叫咗三款小食同埋兩碗拉麵,小食分別係醬油漬鮑魚、醬油漬蝦、醬油漬蠔,拉麵係特盛雞白湯拉麵、龍蝦醬油濃湯拉麵🌟醬油漬鮑魚(鮮六頭鮑魚)🌟醬油漬蝦🌟醬油漬蠔醬油漬輕輕吊起海鮮鮮味,鮑魚大隻飽滿口感彈牙,漬蝦已去除蝦殼,肉質爽彈,而漬蠔最好食充滿鮮味🌟特盛雞白湯拉麵拉麵一上枱首先飲啖湯,奶白色雞白湯熬出雞骨的鮮甜,濃厚的湯底帶少許黏口,加上油脂好滿足。配料方面有叉燒、雞肉、溏心蛋、竹筍,配以幼拉麵好掛湯。🌟龍蝦醬油濃湯拉麵紅色的湯底又是另外一種不同的感覺,龍蝦的精華溶於湯底十分鮮味,可以形容更加濃味,配料方面有叉燒、蝦、溏心蛋、竹筍,紅白湯底兩種不同感覺,但都同樣好食,值得再去!

🌟醬油漬鮑魚(鮮六頭鮑魚)

🌟醬油漬蝦

🌟醬油漬蠔

🌟特盛雞白湯拉麵

🌟龍蝦醬油濃湯拉麵

2025-06-06 666 瀏覽
今日嚟到呢一間新開嘅拉麵舖,位於天后,非常容易搵,聽聞係由荃灣好出名嘅名店開過嚟的是同一個老細,今日想試吓佢特別嘅白湯拉麵!蠔白湯(日本廣島蠔使用)有新鮮的日本廣島蠔,湯底清淡而鮮美,帶有海鮮的鮮味。蠔的滑嫩口感與湯底完美融合,加左筍,都幾入味,吾錯!🦪🍲蟹白湯拉麵濃郁的蟹湯作為湯底,搭配彈牙的拉麵,蟹肉的鮮美味道滲透在每一口中,亦都有蟹膏嘅鮮甜,讓人回味無窮。湯底滑順!🍜🦀醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)選用六頭鮮鮑,非常大隻,經過精心醃製,口感鮮嫩,醬油的香氣讓鮑魚的味道更加突出!🐚🍚醬油漬蝦蝦肉非常彈牙,經過醃製,味道鮮美,醬油的鹹香與蝦仁的鮮甜相得益彰,十分適合開胃!🍤🥢

蠔白湯(日本廣島蠔使用)

蟹白湯拉麵

醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)

醬油漬蝦
青雪商店地址: 香港天后電氣道39號凱旋大廈地下L號舖電話: 專程來食一碗拉麵,放工見天雨濕濕,我習慣雨天喜歡吃湯湯水水的東西,個人會暖和一些,算是我的養生方法吧白湯有4 款🙂 雞蟹蠔牛!也有鹽味清湯及醬油底添,而雞白是店中名物,首選。特盛雞白湯,雞白湯,拉麵中有蛋,叉燒同蔥!qr 落單每個世項給如油蔥鹽架鹹度都可以自選的。呢度仲可以免加麵架!個湯帶雞肉香又濃琳麵條是幼身,宜快吃免被湯沉獨耐影響口感哦!店有人氣cartoon chikawa 架牆身,so cute cute 加鮑魚,6頂好大隻$40 好食彈牙有嚼勁
青雪商店
地址: 香港天后電氣道39號凱旋大廈地下L號舖
電話:

特盛雞白湯,雞白湯,拉麵中有蛋

加鮑魚,6頂好大隻$40 好食彈牙有嚼勁
2025-05-31 934 瀏覽
特盛雞白湯拉麵❤️❤️❤️❤️❤️ $112+一份西班牙黑豬叉燒$24+醬油漬鮑魚$40雞白湯不嬲都係我最鍾意食嘅拉麵湯底🥳佢呢一個湯底勁好飲,唔會死鹹😭而且啲麵吸晒呢一個湯簡直係超級正🍜好鮮甜😜加埋成隻流心蛋同埋加咗叉燒,勁好食!呢一碗加咗鮑魚😗同樣係值回票價,鮑魚好大隻,勁彈牙😙超好食!特盛鹽味清湯拉麵❤️❤️❤️❤️$106同樣都係有雞叉燒同埋豬嘅叉燒😜鹽味清湯唔會好濃味🍜唔會令人覺得食兩啖就好Heavy,叉燒數量都幾多🥳鍾意冇咁濃口味嘅人值得一試😌木村完熟白桃梳打❤️❤️❤️❤️$28梳打來自日本🍑白桃味好清新一啲都唔係死甜味😍食完成碗熱辣辣嘅拉麵嗌返一枝好正!😆信州蘋果梳打❤️❤️❤️❤️❤️$28包裝上面寫明有50%係果汁🥳不嬲日本蘋果都係又甜又多汁🍎呢支真係超好飲,淡淡嘅蘋果香配上令人覺得好爽嘅梳打水,一個字正!😍
特盛雞白湯拉麵❤️❤️❤️❤️❤️
+一份西班牙黑豬叉燒$24
+醬油漬鮑魚$40

特盛鹽味清湯拉麵❤️❤️❤️❤️

木村完熟白桃梳打❤️❤️❤️❤️

信州蘋果梳打❤️❤️❤️❤️❤️
2025-05-30 873 瀏覽
天后區真係臥虎藏龍,最近搵到間驚喜拉麵小店,食過一次即刻愛上!🍜首先要推介佢哋嘅「特盛雞白湯拉麵」,湯底濃厚得黎又好順滑,每啖都食到雞油嘅香氣。叉燒用咗西班牙黑毛豬,肉質鮮嫩彈牙,配埋流心蛋,蛋黃真心爆流,打卡一流!至於「龍蝦醬油濃湯拉麵」都唔可以錯過,橙紅色湯底睇落已經好吸引,入口蝦油香氣四溢,鮮甜而唔膩,夏天食都冇壓力。配料方面仲貼心地擺左兩隻剝咗殼嘅蝦,食起嚟方便又滿足。講到拉麵,佢哋嘅麵底真心正,軟硬適中又掛湯,無論你鍾意邊種口感都啱食,仲可以免費追加,抵食又貼心!除咗拉麵,醬油海鮮系列都係必試!🦪醬油漬蠔肉質嫩滑、味道濃郁,醬油漬鮮蝦同六頭鮑魚都好入味,爽滑彈牙,食完即刻想再encore!

2025-05-28
2025-05-27 701 瀏覽
今次去咗間專做日式海鮮拉麵嘅小店,試咗佢哋嘅招牌湯底雞白湯同蠔白湯。兩款都幾特別。首先,我叫咗雞白湯拉麵,湯底濃郁,飲落creamy。叉燒幾腍,有一塊雞肉,有溏心蛋,麵質ok。朋友叫咗蠔白湯拉麵,用上日本廣島蠔。一上枱就聞到濃濃蠔香,湯底用廣島蠔熬製,好鮮味,鍾意蠔味就要試吓~~另外,醬油漬鮑魚係鮮六頭鮑,鮑魚大大隻,夠淋又彈牙,醬油醃得入味,抵食! 醬油漬蝦係熟蝦,肉質爽甜,醬油帶出蝦嘅鮮味~~~

醬油漬蝦係熟蝦,肉質爽甜,醬油帶出蝦嘅鮮味~~~
2025-05-24 608 瀏覽
呢間位於天后的拉麵店,裝潢可愛爆棚,店內擺滿大量 *Chiikawa* 公仔,牆上、都有佢哋嘅身影,令食客瞬間沉浸喺童趣滿滿嘅氛圍之中🐰🐱🐭。*特盛博多地雞醬油清湯拉麵* 🐓湯底由博多地雞熬製,醬油帶出濃郁甘香,入口順滑帶微甜,令人一試難忘。麵條偏幼,掛湯能力強,每口都充滿深厚風味。加上 *流心蛋* ,蛋黃如金黃瀑布般流出,柔滑細膩,完美提升整體口感🐣。*木村完熟白桃梳打* 🍑🥤白桃清甜馥郁,梳打水輕盈帶氣泡,喝起來清爽解膩,甜度適中,*蠔白湯(日本慶島蠔使用)拉麵* 🦪濃厚嘅蠔白湯,充滿深海鮮香,滑順濃郁,每口都能感受牡蠣嘅醇厚味道。麵條彈牙,輕輕攪動即可沾滿湯汁,讓人吃得滿足又暖心。*醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)* 🐚六頭鮮鮑肉質彈牙細緻,醬油漬製後更添甘甜與鮮味,每片都入口即能感受到鮮味層次分明,既豪華又精緻。

*特盛博多地雞醬油清湯拉麵* 🐓

*木村完熟白桃梳打* 🍑🥤
白桃清甜馥郁,梳打水輕盈帶氣泡,喝起來清爽解膩,甜度適中,

*蠔白湯(日本慶島蠔使用)拉麵* 🦪

*醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)* 🐚
天后新開拉麵店 店舖以Chiikawa為主要裝飾 拉麵方面除左雞白湯 仲有蝦湯同蠔湯等 小食款式不多 有醬油鮑魚同蝦🥳✨雞白湯拉麵 ($98)雞白湯熬煮至奶白色 面頭打至起泡 面層泡沫細緻綿密 質地稀身 湯底飲落幾濃雞香味 鹹淡適中 拉麵幼身 軟硬啱啱好🍜而叉燒整得好嫩滑🥳✨醬油漬鮑魚 ($40)呢隻係鮮六頭鮮鮑!大大隻 食落醬油味濃香 吾會鹹 彈牙爽口🥰✨木村完熟白桃梳打 (跟餐$28)食拉麵配反支白桃梳打岩哂 吾會太甜白桃味又出~

✨雞白湯拉麵 ($98)

✨醬油漬鮑魚 ($40)

✨木村完熟白桃梳打 (跟餐$28)
食拉麵配反支白桃梳打岩哂 吾會太甜白桃味又出~

2025-05-22 540 瀏覽
近年特別多拉麵店受追棒🍜當中以雞白湯最受歡迎!今次到訪天后新店,由荃灣雞髀王「和順記」老闆打造的拉麵店,除雞白湯外,同時以日本手工醬油清湯作招牌🙌🏼✨特盛雞白湯拉麵真材實料以三黃雞、豬骨和蔬菜熬製的雞湯底,入口濃厚順滑,同時帶雞油香🐔拉麵掛湯,軟硬適中;配搭特盛份量的慢煮叉燒、雞叉燒和溏心蛋🤝🏼✨龍蝦醬油濃湯拉麵另一招牌之選,極鮮又濃的龍蝦湯底,蝦味爆發而不膩🦐🦐配搭叉燒、蝦和溏心蛋,入口啖啖滿足😋✨醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)✨醬油漬蠔(熟鮮蠔)海鮮類也是店主拿手菜之一,所以不得不試醬油漬的鮮鮑和鮮蠔,鮑魚口感彈牙、蠔肉鮮嫩十足🦪

✨特盛雞白湯拉麵

✨龍蝦醬油濃湯拉麵

✨醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)
✨醬油漬蠔(熟鮮蠔)
2025-05-21 1218 瀏覽
Crab Chicken White Soup蟹白湯拉麵(藍花蟹為主,用上3款蟹熬煮配搭雞白湯底)🤢The dish had an overpowering ammonia smell, making it challenging to enjoy without adding vinegar.🥘The broth was quite salty with only a hint of crab flavor and no discernible chicken taste. The diced red onion failed to balance the intensity of the broth.🍜The noodles were slightly mushy, lacking the desired texture.🥚The egg yolk was overcooked, detracting from the overall experience.🦐The marinade for the prawns was difficult to taste, as the bro
Crab Chicken White Soup
蟹白湯拉麵
(藍花蟹為主,用上3款蟹熬煮配搭雞白湯底)

🦐The marinade for the prawns was difficult to taste, as the broth dominated the palate.

☀️The air conditioning was insufficient for the hot summer climate in Hong Kong, making it uncomfortable.
2025-05-19 438 瀏覽
今晚心思思好想食拉麵,喺屋企附近揾到間日式拉麵店「青雪商店」,一入到店舖牆上貼滿日本電影同電視劇嘅海報,充滿日式風格,相信老闆一定係Chiikawa嘅Fans😆店內有好多Chiikawa嘅畫同貼紙,勁kawaii🩷我地嗌咗兩款店家嘅招牌拉麵,一紅一白,同樣咁出色👍🏻特盛雞白湯拉麵拉麵一上枱先飲啖湯,濃稠嘅雞白湯入口勁鮮甜,奶白色嘅湯底上面有一層薄薄嘅油份可以鎖住熱力,白湯用上嘅係幼身嘅拉麵,麵質較有咬口又掛湯,再配上增量叉燒、雞肉、糖心蛋同竹筍,叉燒淋身,雞肉嫩滑,濃郁鮮味嘅湯底配上豐富嘅食材,超級滿足😋相比起紅湯,雞白湯味道會比較清淡,迎合不同口味人士🙌🏻龍蝦醬油濃湯拉麵紅湯一入口就充滿濃郁嘅蝦湯味道,鮮香醇厚,鍾意食海鮮嘅必定要試呢個湯底👍🏻上面有兩隻醬油漬蝦,仲已經剝咗殼食起上黎好方便,蝦肉爽口彈牙夠晒入味,溏心蛋時間控制得啱啱好,蛋黃呈半流心狀態,呢款係用上較粗身嘅麵條,比幼麵更加煙靭Q彈,與紅湯嘅完美配搭✌🏻醬油漬蝦由於食咗麵入面嗰兩隻覺得唔夠喉,所以另外再追加一份,醬油漬嘅味道完全滲透入蝦肉之中,再啜埋蝦頭入邊嘅蝦膏,真係越食越想食🦐醬油漬鮑魚必食推介👍🏻大大隻六頭鮑魚只係

特盛雞白湯拉麵

醬油漬蝦

醬油漬鮑魚
必食推介👍🏻大大隻六頭鮑魚只係$40,足足有成半隻手掌咁大,性價比極高,鮑魚軟腍彈牙,醬油漬鹹鮮嘅味道令鮑魚嘅鮮味更加突出,下次黎一定要試埋其他嘅醬油漬海鮮😋

📍青雪商店 (天后)
天后電氣道39號凱旋大廈地下L號舖

人均消費:$100-200
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
身為一個雞白湯拉麵嘅Fans最近發現到呢間新開嘅拉麵店🩵感覺好吸引😋有着日式小店嘅感覺加上佈滿Chiikawa既裝飾好溫暖Cozy😊 一試湯底果然非常有水準👍🏻喺雞白湯底戰場嘅強勁對手⭐️ 蠔白湯拉麵 🦪用雞骨熬煮嘅雞湯底拉麵濃郁又醇厚🐔配上蠔湯嘅精華蠔味十分突出鮮味滿滿🌊 叉燒肥瘦分明唔會太乾🥩味玉同樣有水準🍳⭐️ 鹽味清湯拉麵 🧂湯底相對嚟講比較清澈💙同樣用咗雞湯煮成鹹度恰到好處唔會口渴🥹 反而更能突顯食材嘅鮮甜😉⭐️ 醬油漬鮮蝦 🦐⭐️ 醬油漬六頭鮑魚 🐚除咗湯底嚟講另一亮點一定係佢嘅海鮮🥰 蝦肉同鮑魚都充滿鮮甜嘅味道😋醬油入曬味但係唔會蓋過海鮮既風味
蠔白湯拉麵

蠔白湯拉麵
鹽味清湯拉麵
醬油漬鮮蝦
2025-05-19 145 瀏覽
青雪商店係充滿日式風情嘅拉麵店。一入到去就被四周嘅Chikawa圖畫吸引,牆上仲有日本傳統電影海報,睇落好似入咗日本街頭嘅懷舊小店咁,氣氛輕鬆,啱晒鍾意影相打卡嘅人。 特盛雞白湯拉麵湯底用咗雞骨長時間熬製,味道非常濃厚,入口帶住順滑嘅膠質感,香濃而唔會鹹。叉燒煮得好腍,脂香四溢,入口即溶,配埋溏心蛋同蔥花,整碗拉麵味道層次非常豐富。 龍蝦醬油濃湯拉麵濃郁嘅海鮮味一上枱就聞到,好香。麵條掛湯力一流,每啖都有濃濃嘅龍蝦味道。叉燒有少少炙燒嘅香氣,每一啖都好惹味。 木村完熟白桃梳打飲落清甜,白桃味香濃自然,帶少少氣泡感,飲完好解膩。 信州蘋果梳打味道清新,酸甜比例啱啱好,加上梳打嘅氣泡感,飲落Refreshing。

特盛雞白湯拉麵

木村完熟白桃梳打
飲落清甜,白桃味香濃自然,帶少少氣泡感,飲完好解膩。

信州蘋果梳打
香港數一數二好食既拉麵🍜湯頭feel到店家很用心熬製,一入舖頭已經聞到海鮮味~~~我地order了博多地雞醬油拉麵-雞湯味醬油味balance得很好!龍蝦醬油濃湯湯頭鮮甜夠熱,真材實料!麵質很很彈牙,軟硬適中!叉燒、溏心蛋味道也很不錯平時好少食得曬成碗麵,今次食曬!因為真係真係好食啊!用心的店家真的值得支持:)我地19:00入黎,短短30分鐘就快full house,其實不斷有食客到訪已經係最好既認證!
香港數一數二好食既拉麵🍜

湯頭feel到店家很用心熬製,一入舖頭已經聞到海鮮味~~~
叉燒、溏心蛋味道也很不錯

平時好少食得曬成碗麵,今次食曬!因為真係真係好食啊!
用心的店家真的值得支持:)
博多地雞醬油清湯拉麵
博多地雞醬油清湯拉麵
龍蝦醬油濃湯拉麵
隱藏在天后電氣道的【青雪商店】新店推介招牌「蠔白湯拉麵」$135🦪🦪以日本廣島直送肥美蠔隻熬煮,乳白湯底將海洋鮮甜與雞骨醇厚完美交融,每啖都嚐到牡蠣的礦物回甘,配搭低溫叉燒!追加「醬油漬六頭鮑」+$40小食更顯豪氣,厚切鮑片浸潤秘製醬汁,彈牙爽口得令人驚艷😋重口味必試「龍蝦醬油濃湯拉麵」$118,龍蝦殼與豚骨熬出琥珀色湯頭,鮮味層次如海浪層層疊加,掛滿麵上的濃郁醬香讓人忍不住連湯飲盡!店內隨處可見Chiikawa萌系裝飾,粉絲打卡之餘更驚喜發現碗底暗藏角色彩蛋,童趣感滿分😍

2025-05-07