245
47
24
等級4
371
0
早一星期打去book位,接電話嗰個好認真,問係咪慶祝生日,周年紀念之類,之後又send 一大段whatsapp 講dress code , 開瓶費……好似好高級咁🌟。獨立建築,好有氣派,今日到門口已有兩個staff 開門,另有個著燕尾服waiter 帶位,經過小小旋轉樓梯,樓梯幾靚,有古堡feel, 有唔少古董,上到二樓,其實又唔係真係咁堂皇😏,首先天花矮啦,檯擺得都幾密,窗邊望出去有啲鐵絲網感覺,好焗促嘅,除此之外好多柱位,唔知係主力柱定design 啦,總之空間感就細,另外暗暗嘅燈光加紅色嘅绒沙化實在係六,七十年代嘅感覺😅。menu 同樣都係六,七十年代,面紙唔換,用到有少少殘舊,只換入面menu , 有中英對照,有別於一般法國餐廳,waiter 唔會解釋menu , 其實我唔知咩叫米蘭三絲湯😅,所以就問下,waiter 話即係雞絲,火腿絲……嗰一刻我明了😏,即係三絲炒麵嗰啲三絲。我地要咗430嘅set lunch , 另一menu 貴啲890有鵝肝。先嚟係包,有兩款,好普通,同喺A1買嗰啲差唔多😶。餐包一杯酒🥂,有紅or 白,我要咗白酒,其實我唔識飲酒,所以無乜comment.湯
更多
早一星期打去book位,接電話嗰個好認真,問係咪慶祝生日,周年紀念之類,之後又send 一大段whatsapp 講dress code , 開瓶費……好似好高級咁🌟。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


獨立建築,好有氣派,今日到門口已有兩個staff 開門,另有個著燕尾服waiter 帶位,經過小小旋轉樓梯,樓梯幾靚,有古堡feel, 有唔少古董,上到二樓,其實又唔係真係咁堂皇😏,首先天花矮啦,檯擺得都幾密,窗邊望出去有啲鐵絲網感覺,好焗促嘅,除此之外好多柱位,唔知係主力柱定design 啦,總之空間感就細,另外暗暗嘅燈光加紅色嘅绒沙化實在係六,七十年代嘅感覺😅。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


menu 同樣都係六,七十年代,面紙唔換,用到有少少殘舊,只換入面menu , 有中英對照,有別於一般法國餐廳,waiter 唔會解釋menu , 其實我唔知咩叫米蘭三絲湯😅,所以就問下,waiter 話即係雞絲,火腿絲……嗰一刻我明了😏,即係三絲炒麵嗰啲三絲。我地要咗430嘅set lunch , 另一menu 貴啲890有鵝肝。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


0 瀏覽
0 讚好
0 留言



先嚟係包,有兩款,好普通,同喺A1買嗰啲差唔多😶。

餐包一杯酒🥂,有紅or 白,我要咗白酒,其實我唔識飲酒,所以無乜comment.
湯嚟到,唔錯,有啲似雞湯,三絲另外一絲係蕃茄,湯好夠熱,喺旁邊heat住再上檯嘅呢點好讚❣。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


starter兩份要咗蒜味炒磨菇田螺🐌,炒得都幾油,底有個脆片托住,食完個菇個脆片當然已經唔脆🤔。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


main course 要咗羊架同牛。
牛係配沙律嘅,沙律喺面,下面有三塊好薄好薄嘅牛🥩,牛燒得ok嘅,不過個汁好濃,另外法國菜講求精緻美觀,呢個一啲都無美感。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


另一個羊架都係三件,上碟唔太靚,無乜羶味,加個碟仔配啲菜,薯仔同泡菜,其實配泡菜有啲怪🙄。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


set 包coffee or tea , 要咗我最愛嘅Mocha , 好夠熱,無拉花,無奶泡,無質素。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


甜品無跟menu , book位時講咗係慶祝生日🎂,所以轉咗個拿破崙生日蛋糕,好多人用呢個蛋糕打咭,真心一啲都唔靚,拿破崙唔脆唔鬆化,係用cream唔係吉士醬,仲有海綿蛋糕喺中間,真係唔多夾。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


最後有四支朱古力,中間係雪糕,唔特別高質, 因為朱古力味唔太濃,如果加啲nuts 會出色啲。

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


0 瀏覽
0 讚好
0 留言



總括其實唔係法菜係舊式西餐,名過於實,唔高質,幾casual, 不過會用返做咗好耐嘅老員工,有人情味嘅👍。

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-11
用餐途徑
堂食
人均消費
$473 (午餐)
等級3
74
1
2021-07-13 0 瀏覽
今日係老公生日,早喺2個月之前已經問定佢想食乜,佢就指定話想嚟試下呢間傳說中嘅古典餐廳💜我即刻提前訂位,但原來餐廳只開放一個月內的booking,太早訂係不可以的😬不過,餐廳職員好細心咁留低咗我嘅聯絡方法,到一個月前再主動問我係咪想訂位,仲問埋有無特別慶祝的主題添😉印象分level up🤗餐廳外貌🌸位處跑馬地的Amigo,附近街道都無乜泊車位,所以我地選擇咗代客泊車,每架車90元,都算合理室内裝潢🌸餐牌🌸🌸我地就揀咗2個set menu🍄🍄枱上餐具都幾氣派🤗💜麵包前菜麵包外脆內軟,侍應主動問咗我地幾次需唔需要加麵包,所以我地都要多咗1份😬💜蘑菇田螺💜比目魚我覺得好好味,汁好香,魚都幾滑💜燒牛肉無想像中無咁好食,有少少失望💜餐廳送的生日蛋糕Amigo出名的千層酥餅蛋糕,好食!💜朱古力小食食後分享:🉐用餐過程服務好好,侍應上菜速度夠快,收碗碟亦唔需要提示,令人感覺好好,可以放鬆傾下計👍🏻🉐餐廳枱與枱之間距離充足,唔會有擠逼感覺,亦唔怕畀其他人聽到對話內容☺️🉐上菜時,留意到侍應係連鑊推車仔出嚟,喺客人面前上碟,確保食物夠熱,呢點真係好欣賞🤓㊙️聽朋友講,晚市會有Live Band 表演可以睇,
更多
今日係老公生日,早喺2個月之前已經問定佢想食乜,佢就指定話想嚟試下呢間傳說中嘅古典餐廳💜我即刻提前訂位,但原來餐廳只開放一個月內的booking,太早訂係不可以的😬

不過,餐廳職員好細心咁留低咗我嘅聯絡方法,到一個月前再主動問我係咪想訂位,仲問埋有無特別慶祝的主題添😉印象分level up🤗

餐廳外貌🌸
位處跑馬地的Amigo,附近街道都無乜泊車位,所以我地選擇咗代客泊車,每架車90元,都算合理
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


室内裝潢🌸
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


餐牌🌸🌸我地就揀咗2個set menu🍄🍄
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


枱上餐具都幾氣派🤗
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜麵包前菜
麵包外脆內軟,侍應主動問咗我地幾次需唔需要加麵包,所以我地都要多咗1份😬
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜蘑菇田螺
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜比目魚
我覺得好好味,汁好香,魚都幾滑
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜燒牛肉
無想像中無咁好食,有少少失望
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜餐廳送的生日蛋糕
Amigo出名的千層酥餅蛋糕,好食!
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


💜朱古力小食
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


食後分享:
🉐用餐過程服務好好,侍應上菜速度夠快,收碗碟亦唔需要提示,令人感覺好好,可以放鬆傾下計👍🏻
🉐餐廳枱與枱之間距離充足,唔會有擠逼感覺,亦唔怕畀其他人聽到對話內容☺️

🉐上菜時,留意到侍應係連鑊推車仔出嚟,喺客人面前上碟,確保食物夠熱,呢點真係好欣賞🤓

㊙️聽朋友講,晚市會有Live Band 表演可以睇,希望下次有機會再嚟😉


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-10
用餐途徑
堂食
人均消費
$500 (午餐)
慶祝紀念
生日
等級2
16
0
2021-07-01 724 瀏覽
I am particularly attached to Amigo - the excitement of going to a classy French restaurant with my mother when I was a child being a feeling that I still hold dear to. We arrived on 1/7 - a public holiday nonetheless - to a bustling restaurant filled with people. The waiters greeted us warmly and we were brought to our table. We went with the standard $400 set lunch, which consisted of a choice of starter, soup, main course, and dessert, complemented with free house wine - red or white, but sin
更多
I am particularly attached to Amigo - the excitement of going to a classy French restaurant with my mother when I was a child being a feeling that I still hold dear to.

We arrived on 1/7 - a public holiday nonetheless - to a bustling restaurant filled with people. The waiters greeted us warmly and we were brought to our table. We went with the standard $400 set lunch, which consisted of a choice of starter, soup, main course, and dessert, complemented with free house wine - red or white, but since I didn’t drink, the waiter offered to serve me soda instead, a kind gesture. It also included post-lunch coffee or tea.

I had a garoupa fish starter, baked in creamy cheese and served with spinach. The soup I chose was the clear mushroom soup - an amazing hearty soup that I gulped down - didn’t even remember to take a photo!

The main course was a scallops linguini, the pasta tossed with multiple different herbs. You could definitely taste the difference in caliber of pasta compared to the average restaurant - this one had that extra kick in flavor.

We ended lunch with a mango mousse cake and their signature Amigo ice cream chocolate truffles. A lovely nostalgic trip down memory lane, I would not hesitate to return again.
0 瀏覽
1 讚好
0 留言
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
54
0
2021-06-22 699 瀏覽
Amigo嘅裝修好古典💕裡面好似古堡咁架!氣氛一流☺️——————————————————Set Lunch⭐️凱薩沙律煙三文魚我好鍾意食草架!平日嘅lunch差不多每日都係食草😚😚沙律菜好新鮮,配煙三文魚無得輸😊⭐️香濃牛尾湯個湯好香好濃,出餐時仲用緊火㷫住,上枱時飲到熱湯,真心👍🏻⭐️扒肉眼配乾葱紅酒汁肉質好嫩好juicy,完全無癡牙😆塊扒都幾大下,好抵食‼️⭐️甜品⭐️Coffee and 🍷 食物👌🏻服務一般,好機械式嘅服務,有點破壞氣氛😶
更多
Amigo嘅裝修好古典💕
裡面好似古堡咁架!氣氛一流☺️
——————————————————
Set Lunch

⭐️凱薩沙律煙三文魚
我好鍾意食草架!平日嘅lunch差不多每日都係食草😚😚沙律菜好新鮮,配煙三文魚無得輸😊

⭐️香濃牛尾湯
個湯好香好濃,出餐時仲用緊火㷫住,上枱時飲到熱湯,真心👍🏻

⭐️扒肉眼配乾葱紅酒汁
肉質好嫩好juicy,完全無癡牙😆塊扒都幾大下,好抵食‼️

⭐️甜品

⭐️Coffee and 🍷

食物👌🏻
服務一般,好機械式嘅服務,有點破壞氣氛😶
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
287 瀏覽
0 讚好
0 留言
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2021-06-11 1313 瀏覽
期待滿滿的想來這間懷舊的法國餐廳幫朋友慶生,環境超浪漫,然而服務跟不上硬件,完全沒有被service的感覺,像是生產線的流水作業,突然且強迫式的上菜,即使我哋影緊相,都要等上完菜先可以影相,而且從沒有詢問過我們要不要分菜等動作⋯⋯食物中規中矩,拿破崙蛋糕是最大的亮點,完。完全的軟件跟唔到硬件,浪費了環境和氣氛,失望!
更多
期待滿滿的想來這間懷舊的法國餐廳幫朋友慶生,環境超浪漫,然而服務跟不上硬件,完全沒有被service的感覺,像是生產線的流水作業,突然且強迫式的上菜,即使我哋影緊相,都要等上完菜先可以影相,而且從沒有詢問過我們要不要分菜等動作⋯⋯
食物中規中矩,拿破崙蛋糕是最大的亮點,完。
完全的軟件跟唔到硬件,浪費了環境和氣氛,失望!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 拿破崙蛋糕
等級1
1
0
2021-06-10 925 瀏覽
食物一般,服務太差!唔會再去。服務員黑口黑面,態度差,給人感覺趕客走。サービス悪すぎ。伝統あるレストランのわりに接客のマナーが全くなってない。残念なバースデーディナーだった。
更多
食物一般,服務太差!唔會再去。
服務員黑口黑面,態度差,給人感覺趕客走。
サービス悪すぎ。
伝統あるレストランのわりに接客のマナーが全くなってない。
残念なバースデーディナーだった。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級3
62
0
屹立近半世紀嘅典雅法國餐廳揀咗呢到慶祝今年嘅anniversary😚真係好 靚 同 超 有 feel 但食物一般𝟰 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿($𝟭𝟬𝟬𝟬)🤍蘇格蘭煙三文魚 | Rating: 7.5/10一道常見嘅starter 正正常常煙三文魚幾香幾濃味平時跟開嗰啲碎配料係可以自己揀的🤍香煎法國鮮鴨肝 | Rating: 7/10試咗兩細啖 係煎得幾香但可能自己本身唔太鍾意內臟🥲覺得有少少腥/🤍龍蝦周打湯 | Rating: 7.5/10個樣太普通所以唔擺出嚟了本身以為係有龍蝦味嘅周打湯😂但完全冇😂有兩粒龍蝦肉咁only但好飲嘅 奶香味好夠🤍乳鴿蘑菇清湯 | Rating: 7.8/10呢個比較特別 似中湯feel 望落清但好鮮甜 鍾意西湯多啲嘅我都覺得呢個值得試啲/食到呢到會有個西柚sorbet比你清清口🤍香煎鱸魚拌炸生蠔配淡龍蝦汁 | Rating: 7.5/10兩款海鮮都炸得唔錯 唔會太厚粉都係prefer炸物配濃厚啲嘅醬同埋prefer點醬 唔係淋喺碟令到炸皮稔曬🥲🤍扒牛柳配百里香田螺汁 | Rating: 6/10嗌咗medium 但佢好得意地仲有幾多血水下同時
更多
屹立近半世紀嘅典雅法國餐廳
揀咗呢到慶祝今年嘅anniversary😚
真係好 靚 同 超 有 feel 但食物一般

𝟰 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿($𝟭𝟬𝟬𝟬)
37 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍蘇格蘭煙三文魚 | Rating: 7.5/10
一道常見嘅starter 正正常常
煙三文魚幾香幾濃味
平時跟開嗰啲碎配料係可以自己揀的
33 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍香煎法國鮮鴨肝 | Rating: 7/10
試咗兩細啖 係煎得幾香
但可能自己本身唔太鍾意內臟🥲覺得有少少腥
/
🤍龍蝦周打湯 | Rating: 7.5/10
個樣太普通所以唔擺出嚟了
本身以為係有龍蝦味嘅周打湯😂
但完全冇😂有兩粒龍蝦肉咁only
但好飲嘅 奶香味好夠
39 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍乳鴿蘑菇清湯 | Rating: 7.8/10
呢個比較特別 似中湯feel
望落清但好鮮甜 鍾意西湯多啲嘅我都覺得呢個值得試啲
/
食到呢到會有個西柚sorbet比你清清口
24 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍香煎鱸魚拌炸生蠔配淡龍蝦汁 | Rating: 7.5/10
兩款海鮮都炸得唔錯 唔會太厚粉
都係prefer炸物配濃厚啲嘅醬
同埋prefer點醬 唔係淋喺碟令到炸皮稔曬🥲
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍扒牛柳配百里香田螺汁 | Rating: 6/10
嗌咗medium 但佢好得意地仲有幾多血水下同時口感又幾韌🤡
個汁都冇乜特別 想特別講下個side dish
出現咗小棠菜係想點 成件事好冇feel
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍香芒脆糖燉蛋 | Rating: 6.5/10
正常嘅燉蛋 係真係正常only
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍巧克力紅莓撻配香草蛋糕 | Rating: 5/10
勁實勁硬嘅撻🥲朱古力味唔太香濃
雪糕都冇特別好食🥲
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

🤍呢個流心朱古力反而最好食🥲
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

總結係你食完餐飯 最難忘嘅係個裝修 氣氛 同啲live music
食物方面真係冇一樣令人印象深刻
未至於好差 又未到好食 但$1000位嚟講可以更好
食物嘅擺盤都仍有進步空間
只可以話如果你唔係一個超級在乎要高質食物嘅人嘅話
呢到就真係會比到一個難忘嘅夜晚比你同對方
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
慶祝紀念
紀念日
等級3
53
0
2021-06-01 1647 瀏覽
一個月前訂的生日晚餐, 在電話內跟接待員溝通好, 她也很細心的回覆, 之後還 whatsapp 電話所講述的重點,  當然包括 menu 同埋生日蛋糕既安排, 也有提及當的 dress code !  到出席前兩天再來一次 whatsapp confirmation  同埋再俾多一次 dress code  ! 始終係一間真真正正既法國餐廳, 當然唔想客人太失禮 !我地好準時就到左餐廳, 因為疫情關係, 當然要做足措施, 接待既係一位上左年紀既叔叔, 感覺佢應該係老臣子, 一身燕尾服既打扮, 非常有禮貌既帶我地上二樓, 跟住佢行上去, 就好似去左一間古堡, 邊行邊睇古董同名畫, 坐低之後就簡易介紹一下 menu ,   然後放低行開, 再由另一位同樣穿著燕尾服既服務員招呼, 端上類似蒸餾水往水杯倒下,  而枱面就放了印有當天生日客人名字的紙便條簿一本, 由於之前都已經睇過 menu, 所以大致上都會知道想食咩 ! 順便睇下個大餐牌, 睇下會唔會有其他野想食, 結果揀多個蒙古生牛肉 !揀好哂就坐係度周圍望下 D 古董名畫, 跟住就有另一服務員送上麵包同埋玫瑰花形既牛油, 麵包暖暖地同埋好
更多
一個月前訂的生日晚餐, 在電話內跟接待員溝通好, 她也很細心的回覆, 之後還 whatsapp 電話所講述的重點,  當然包括 menu 同埋生日蛋糕既安排, 也有提及當的 dress code !  到出席前兩天再來一次 whatsapp confirmation  同埋再俾多一次 dress code  ! 始終係一間真真正正既法國餐廳, 當然唔想客人太失禮 !

我地好準時就到左餐廳, 因為疫情關係, 當然要做足措施, 接待既係一位上左年紀既叔叔, 感覺佢應該係老臣子, 一身燕尾服既打扮, 非常有禮貌既帶我地上二樓, 跟住佢行上去, 就好似去左一間古堡, 邊行邊睇古董同名畫, 坐低之後就簡易介紹一下 menu ,   然後放低行開, 再由另一位同樣穿著燕尾服既服務員招呼, 端上類似蒸餾水往水杯倒下,  而枱面就放了印有當天生日客人名字的紙便條簿一本, 由於之前都已經睇過 menu, 所以大致上都會知道想食咩 ! 順便睇下個大餐牌, 睇下會唔會有其他野想食, 結果揀多個蒙古生牛肉 !

揀好哂就坐係度周圍望下 D 古董名畫, 跟住就有另一服務員送上麵包同埋玫瑰花形既牛油, 麵包暖暖地同埋好香脆, 麵包食完, 就先上左蒙古生牛肉, 呢個菜我地係 share 食, 由另一位服務員推住車仔出來俾我地睇住調味再上枱, 有一種入口即溶既感覺, 而且個汁非常配合生牛肉, 食入口唔會感覺到有生味
蒙古生牛肉
44 瀏覽
3 讚好
0 留言

待我地食完份生牛肉, 換過碟之後, 就再上頭盤,  由於我地三個人,  menu 上剛好有三款不同既頭盤, 於是乎就一人叫一樣, 反正都係自己喜歡食既, 鴨肝無鵝肝咁大份, 而且比較軟身易入口 ! 因為屋企人都無 order 湯, 只有我要左個龍蝦周打湯,  個湯係一直用火熱住出來先倒落個碗再上枱, 非常細心, 所以會感覺到個湯係特別好飲, 加上龍蝦肉好鮮甜爽口 ! 

飲完湯之後, 等左一陣, 服務員每人放低一客柚子味雪笆清一清口內既味道, 然後就到主菜準備上枱, 同樣係用餐車推出來, 每一份都係慢慢既係餐車上整理好再送上枱, 鱸魚非常爽滑, 牛扒 5成熟, 外面燒得好香, 而且完全鎖住入面既肉汁, 羊扒都係一樣, 配埋薄荷汁, 好香好有羊味而唔會有 [so] 味 ! 

最後係甜品,  同樣係揀哂三款來食, 自己比較喜歡橙酒梳乎厘, 好香既橙味, 由於一早就安排左 Amigo 既拿破崙生日蛋糕, 所以係食完甜品之後, 服務員就用祝福既心情攞出來, 同時亦幫我地影相, 再加上餐廳方面既即影即有影一張, 非常貼心開心, 難怪佢地呢度有好多位服務員, 而且每位都可以做到好細心, 招呼非常之好, 呢個價錢除左有咁好既食物, 亦有埋最貼心, 優質服務, 絕對係不失 Amigo 呢個名字


 
44 瀏覽
1 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
163 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
龍蝦周打湯
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
柚子雪笆
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
37 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-26
用餐途徑
堂食
人均消費
$1200 (晚餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
蒙古生牛肉
龍蝦周打湯
柚子雪笆
等級3
38
0
2021-05-29 992 瀏覽
因為生日嘅緣故,所以嚟咗呢間歷史悠久,充滿着上一代情懷既老字號餐廳。行到大門影相,餐廳入邊嘅員工已經打開門招待進入,非常有禮貌。餐廳嘅環境設計係非常之靚,有西式嘅古建築,有童話故事入邊城堡嘅感覺。無論係餐枱上邊嘅蠟燭,定係雕左花嘅牛油,都睇得出係非常有心思,枱面上亦都有貴賓嘅名。其實食物嘅質素就反而一般,普普通通冇咩特別,香煎法國鵝肝,鵝肝都幾香,大大件外脆內軟。龍蝦麵,龍蝦已經剝好殼,所以啖啖都係龍蝦肉,只可以話食落好方便,但係賣相就好一般。樂隊會喺每一台都過嚟為你獻唱,可以俾你選擇你鍾意嘅歌,好有情調。
更多
因為生日嘅緣故,所以嚟咗呢間歷史悠久,充滿着上一代情懷既老字號餐廳。行到大門影相,餐廳入邊嘅員工已經打開門招待進入,非常有禮貌。餐廳嘅環境設計係非常之靚,有西式嘅古建築,有童話故事入邊城堡嘅感覺。無論係餐枱上邊嘅蠟燭,定係雕左花嘅牛油,都睇得出係非常有心思,枱面上亦都有貴賓嘅名。

其實食物嘅質素就反而一般,普普通通冇咩特別,香煎法國鵝肝,鵝肝都幾香,大大件外脆內軟。龍蝦麵,龍蝦已經剝好殼,所以啖啖都係龍蝦肉,只可以話食落好方便,但係賣相就好一般。

樂隊會喺每一台都過嚟為你獻唱,可以俾你選擇你鍾意嘅歌,好有情調。
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 香煎法國鵝肝
  • 玫瑰花牛油
  • 香濃牛尾湯
等級4
207
0
2021-05-19 1284 瀏覽
跑馬地呢間名人飯堂(唔知點解我會即刻link with 朝偉🤣)難得經過見到,都冇唸過自己會入去食嘢,始終覺得自己咁既身世有d格格不入😅,點知今年生日,竟然會有人book好晒檯話要帶我去見識下(佢呢個舉動如果換轉係拍拖嘅時候我應該會冧死可惜遲咗20年😅)佢有誠意到一個月前已經想幫我book定可惜餐廳唔接受太早去訂位直至到真係答謝啱啱生日嘅前一個月佢真係即刻話俾我知佢book咗枱)😱😱結果本應係好浪漫嘅一餐正日生日飯就同左我呢個好朋友過雖然浪漫欠奉,不過始終係一個開心回憶,依然係覺得格格不入,不過佢又好似好自在咁🤪其實一早佢已經send咗個Menu俾我諗定先,去到已經唔使再諗就已經可以落order,我仲幫佢諗埋!試咗兩款唔同嘅set. 好滿足。先講我嗰個set 先:頭盤: 蟹肉沙律餐湯:大蝦清湯跟住上咗個雪 然之後繼續主菜:香煎鱸魚甜品:咖啡焦糖燉蛋朋友嗰set係頭盤:煙三文魚餐湯:龍蝦周打魚湯✅主菜:扒牛柳甜品:橙酒疏乎厘其實兩個set 全部都係我想試嘅, 所以冇得評分 ,不過對比之下可能有啲部份係比較優勝咗少少🤏例如原來湯我係會選擇creamy啲嘅成個整體,服務當然係number o
更多
跑馬地呢間名人飯堂(唔知點解我會即刻link with 朝偉🤣)難得經過見到,都冇唸過自己會入去食嘢,始終覺得自己咁既身世有d格格不入😅,點知今年生日,竟然會有人book好晒檯話要帶我去見識下(佢呢個舉動如果換轉係拍拖嘅時候我應該會冧死可惜遲咗20年😅)佢有誠意到一個月前已經想幫我book定可惜餐廳唔接受太早去訂位直至到真係答謝啱啱生日嘅前一個月佢真係即刻話俾我知佢book咗枱)😱😱結果本應係好浪漫嘅一餐正日生日飯就同左我呢個好朋友過

雖然浪漫欠奉,不過始終係一個開心回憶,依然係覺得格格不入,不過佢又好似好自在咁🤪其實一早佢已經send咗個Menu俾我諗定先,去到已經唔使再諗就已經可以落order,我仲幫佢諗埋!試咗兩款唔同嘅set. 好滿足。

先講我嗰個set 先:
頭盤: 蟹肉沙律
餐湯:大蝦清湯
跟住上咗個雪 然之後繼續
主菜:香煎鱸魚
甜品:咖啡焦糖燉蛋

朋友嗰set係
頭盤:煙三文魚
餐湯:龍蝦周打魚湯✅
主菜:扒牛柳
甜品:橙酒疏乎厘

其實兩個set 全部都係我想試嘅, 所以冇得評分 ,不過對比之下可能有啲部份係比較優勝咗少少🤏例如原來湯我係會選擇creamy啲嘅

成個整體,服務當然係number one 啦,仲要有三位專業樂師唱歌俾我聽祝我生日快樂🎂!最遺憾係佢要我揀隻歌聽我又唸唔起。見其他枱提出要佢唱嘅歌佢全部識唱👍🏻👍🏻我仲問我朋友係唔係俾返少少tips佢地😉

最後最後連餐廳送嘅生日蛋糕都食唔到啦!太飽啦!(拿破崙蛋糕連阿媽都話好食😋)

好好嘅人生體驗 Thankyou! 不過真係一次就夠

橙酒疏乎厘
24 瀏覽
2 讚好
0 留言
牛柳
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
煎鱸魚
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
咖啡脆燉蛋
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
海蝦清湯
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
1 讚好
0 留言
Prama ham 配蟹肉沙律
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
14
0
2021-05-13 1724 瀏覽
今次同老婆第一次嚟呢度,佢第一次嚟,比呢度嘅裝修驚嘆左一下,佢話香港老牌餐廳點會有咁靚嘅裝修啊!係呀呢度仲有好多藝術品同古董。好鍾意呢度嘅wine list, 系用 label 做成,開咗半支香檳半支紅酒,前菜我點左蒙古生牛肉,經理喺你面前調制,因我哋share所以佢幫我哋平均分開一人一碟,但每碟份量都唔少喎。仲有鮮龍蝦錢袋,龍蝦就因為有個包袋住所以留俾我哋自己分。回想十幾歲喺銅鑼灣玩嘅時候,大哥帶過嚟一次呢度食飯,果次仲見到一個明星大家可以估下係邊個。再黎一人一個洋蔥湯,如果間餐廳有洋蔥湯我多數都會飲,其實洋蔥湯好難做我自己做過搞到隻手好攰,所以一試就知道呢度嘅洋蔥湯好正。主菜叫左精選牛扒(兩位用),樣樣嘢都做得好出色,老婆要咗個焗疏乎厘做甜品我就飲埋啲酒就算啦,對於我呢個舊地重遊嘅人回憶特別多,希望以後有時間多啲再返嚟。畢竟香港嘅老餐廳已經越來越少。
更多
今次同老婆第一次嚟呢度,佢第一次嚟,比呢度嘅裝修驚嘆左一下,佢話香港老牌餐廳點會有咁靚嘅裝修啊!係呀呢度仲有好多藝術品同古董。好鍾意呢度嘅wine list, 系用 label 做成,開咗半支香檳半支紅酒,前菜我點左蒙古生牛肉,經理喺你面前調制,因我哋share所以佢幫我哋平均分開一人一碟,但每碟份量都唔少喎。仲有鮮龍蝦錢袋,龍蝦就因為有個包袋住所以留俾我哋自己分。回想十幾歲喺銅鑼灣玩嘅時候,大哥帶過嚟一次呢度食飯,果次仲見到一個明星大家可以估下係邊個。再黎一人一個洋蔥湯,如果間餐廳有洋蔥湯我多數都會飲,其實洋蔥湯好難做我自己做過搞到隻手好攰,所以一試就知道呢度嘅洋蔥湯好正。主菜叫左精選牛扒(兩位用),樣樣嘢都做得好出色,老婆要咗個焗疏乎厘做甜品我就飲埋啲酒就算啦,對於我呢個舊地重遊嘅人回憶特別多,希望以後有時間多啲再返嚟。畢竟香港嘅老餐廳已經越來越少。
381 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
26 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言

32 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言

34 瀏覽
0 讚好
0 留言
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-08-29
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級1
3
0
2021-05-12 1332 瀏覽
伏到爆,從來未食過咁難食嘅西餐!千祈千祈唔好去!!4千個大洋去食餿..... 自己睇相😰 “特製”了兩碟意粉比小朋友,白汁雞皇同肉醬意粉分別$380 同$390...初頭我估要$300一碟都低估咗佢......so crazy!! 整色整水嘅玫瑰花牛油.... ☝🏻DO NOT, I repeat, DO NOT go there....we paid nearly HKD$4000 without beverage to eat some “fine dining” out of a fast food restaurant...Let me rephrase, considering the price we paid, Cafe de Coral is doing a much better job!!!
更多
伏到爆,從來未食過咁難食嘅西餐!千祈千祈唔好去!!4千個大洋去食餿..... 自己睇相😰 “特製”了兩碟意粉比小朋友,白汁雞皇同肉醬意粉分別$380 同$390...初頭我估要$300一碟都低估咗佢......so crazy!!
74 瀏覽
0 讚好
0 留言

整色整水嘅玫瑰花牛油.... ☝🏻


DO NOT, I repeat, DO NOT go there....we paid nearly HKD$4000 without beverage to eat some “fine dining” out of a fast food restaurant...Let me rephrase, considering the price we paid, Cafe de Coral is doing a much better job!!!
67 瀏覽
0 讚好
0 留言
67 瀏覽
0 讚好
0 留言
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
62 瀏覽
0 讚好
0 留言
48 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-02
用餐途徑
堂食
人均消費
$800 (晚餐)
慶祝紀念
生日
等級2
5
0
2021-04-20 2324 瀏覽
濶別多年,特意在生日的特別日子再次光顧這間懷舊及充滿回憶的傳統餐廳。食物質素維持、服務態度殷勤。食到一半開始聽見樂隊在每枱奉上生日蛋糕時都送上中英文生日歌,自己滿心歡喜的期待著...正在欣賞樂隊為某枱唱歌之時,突見我的生日蛋糕已奉上,服務員着我們先影相留念。蛋糕被快速地分好,我們蛋糕也快要品嘗完畢,但此時此刻樂隊還在遠處,我的樂隊現場演奏生日歌怎麼沒有了?樂隊在遠處演奏完畢,接着走近到我隔鄰剛奉上生日蛋糕的人客彈奏生日歌曲。為什麼我會是全晚唯一一個沒有樂隊現場演奏生日歌呢?為什麼我會有如此的差別待遇呢?沒有人主動跟我解釋這間餐廳永遠不會再光顧了
更多
濶別多年,特意在生日的特別日子再次光顧這間懷舊及充滿回憶的傳統餐廳。食物質素維持、服務態度殷勤。食到一半開始聽見樂隊在每枱奉上生日蛋糕時都送上中英文生日歌,自己滿心歡喜的期待著...

正在欣賞樂隊為某枱唱歌之時,突見我的生日蛋糕已奉上,服務員着我們先影相留念。蛋糕被快速地分好,我們蛋糕也快要品嘗完畢,但此時此刻樂隊還在遠處,我的樂隊現場演奏生日歌怎麼沒有了?

樂隊在遠處演奏完畢,接着走近到我隔鄰剛奉上生日蛋糕的人客彈奏生日歌曲。為什麼我會是全晚唯一一個沒有樂隊現場演奏生日歌呢?為什麼我會有如此的差別待遇呢?沒有人主動跟我解釋


這間餐廳永遠不會再光顧了
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
慶祝紀念
生日
等級3
56
0
2021-03-13 3228 瀏覽
朋友突然叫我著靚啲 話要帶我去食好味嘅生日飯🤣🤣著靚就冇啦, 不過生日飯確實好好味🥰今次應該係我人生第一次嚟跑馬地, 小區好有外國feel大廈,下面就係小酒吧, 日光日白已經好多外國人喺門口飲嘢,好chill~ 餐廳望落好grand, 鍾意呢種老式西餐, 侍應都係比較有年紀嘅人,感覺優雅又original。因為同朋友兩個都係鴨肝fans, 所以我哋嗌咗the chef recommend 餐包 餐包係屬於好硬嗰陣法式麵包, 特別既係牛油係玫瑰花形狀, 好浪漫呀❤❤ 前菜 香煎法式鮮鴨肝我要講 我嘅人生從來未食過咁大嚿鴨肝 ,真係非常非常非常內疚🤣🤣 係好甜蜜嘅負擔。應該大家都知鴨肝呢樣嘢本身就好味, 點配點整都係好好味。 所以唔需要多介紹,可以非常奢侈地食每一啖, 好爽呀~~ 湯方面, 當日有周打蜆湯同埋鮑魚清湯。 朋友推介周打蜆湯,不過因為我麻麻地西式濃湯,所以揀咗鮑魚清湯,覺得西餐有清湯好特別。我覺得都唔錯, 幾清似中湯。 真係有鮑魚喺裏面🥰 主菜我哋揀咗牛柳同埋羊扒, 牛柳好厚好juicy, 煮得啱啱好。 汁方面都唔會太濃味搶咗牛柳嘅味道。 甜品嗌咗 橙酒梳乎厘同埋草莓焦糖燉蛋梳
更多
朋友突然叫我著靚啲 話要帶我去食好味嘅生日飯🤣🤣
著靚就冇啦, 不過生日飯確實好好味🥰
今次應該係我人生第一次嚟跑馬地, 小區好有外國feel大廈,下面就係小酒吧, 日光日白已經好多外國人喺門口飲嘢,好chill~

餐廳望落好grand, 鍾意呢種老式西餐, 侍應都係比較有年紀嘅人,感覺優雅又original。
因為同朋友兩個都係鴨肝fans, 所以我哋嗌咗the chef recommend

餐包 餐包係屬於好硬嗰陣法式麵包, 特別既係牛油係玫瑰花形狀, 好浪漫呀❤❤

前菜 香煎法式鮮鴨肝
我要講 我嘅人生從來未食過咁大嚿鴨肝 ,真係非常非常非常內疚🤣🤣 係好甜蜜嘅負擔。
應該大家都知鴨肝呢樣嘢本身就好味, 點配點整都係好好味。 所以唔需要多介紹,可以非常奢侈地食每一啖, 好爽呀~~

湯方面, 當日有周打蜆湯同埋鮑魚清湯。 朋友推介周打蜆湯,不過因為我麻麻地西式濃湯,所以揀咗鮑魚清湯,覺得西餐有清湯好特別。
我覺得都唔錯, 幾清似中湯。 真係有鮑魚喺裏面🥰

主菜我哋揀咗牛柳同埋羊扒, 牛柳好厚好juicy, 煮得啱啱好。 汁方面都唔會太濃味搶咗牛柳嘅味道。

甜品嗌咗 橙酒梳乎厘同埋草莓焦糖燉蛋
梳乎厘做得非常出色, 好有空氣感,外脆內軟。 至於草莓焦糖燉蛋其實就係焦糖燉蛋上面加咗一粒好酸嘅士多啤梨🤣

去完洗手間出嚟, 突然間有好精緻嘅蛋糕同埋生日歌, 好surprise呀🤣🤣, 蛋糕好靚好細個係拿破崙, 上面啲字同埋裝飾都非常精緻, 好開心呀, 不過實在太飽真係食唔晒, 但係拎返屋企太遠所以都 食咗大半🥰🥰  滿足滿足




80 瀏覽
1 讚好
0 留言
73 瀏覽
1 讚好
0 留言
84 瀏覽
0 讚好
0 留言
141 瀏覽
0 讚好
0 留言
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
60 瀏覽
0 讚好
0 留言
60 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
7
0
2021-02-28 3737 瀏覽
聽了親朋戚友的介紹,知道這是一間很多明星去的餐廳,又是歷史悠久的餐廳,已經想去嘗試,現在已經可以有4人用饍,便立刻去訂位,但都要等二個星期才可以訂到星期六的午餐。點了四個course 的午餐,牛尾湯加了Sherry 酒,真係香氣撲人,湯一路在加熱,在你面前才分入湯碗內,才遞上枱面給客人,main course 係牛面頰意粉,面頰肉炆得好琳,甜品是雪糕蘋果批,再加雪糕朱古力,再送埋白酒或紅酒一杯,house wine 的質量不錯,順喉入口。整體來講,真係很好,服務又一流,怪不得餐廳屹立不倒。
更多
聽了親朋戚友的介紹,知道這是一間很多明星去的餐廳,又是歷史悠久的餐廳,已經想去嘗試,現在已經可以有4人用饍,便立刻去訂位,但都要等二個星期才可以訂到星期六的午餐。
點了四個course 的午餐,牛尾湯加了Sherry 酒,真係香氣撲人,湯一路在加熱,在你面前才分入湯碗內,才遞上枱面給客人,main course 係牛面頰意粉,面頰肉炆得好琳,
甜品是雪糕蘋果批,再加雪糕朱古力,再送埋白酒或紅酒一杯,house wine 的質量不錯,順喉入口。整體來講,真係很好,服務又一流,怪不得餐廳屹立不倒。
449 瀏覽
1 讚好
0 留言
351 瀏覽
0 讚好
0 留言
113 瀏覽
1 讚好
0 留言
107 瀏覽
0 讚好
0 留言
79 瀏覽
0 讚好
0 留言
84 瀏覽
0 讚好
0 留言
65 瀏覽
0 讚好
0 留言
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
52 瀏覽
0 讚好
0 留言
82 瀏覽
0 讚好
0 留言
49 瀏覽
0 讚好
0 留言
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食