朋友話自從開關後泰金國6點幾就已經大排長龍,我唔信!點知啱啱呢個星期五6點3去到目測排咗超過30人,果斷放棄🤣轉場試吓九龍城其他泰國菜🇹🇭其中一間之前bookmark左嘅係隆姐泰國美食館,去到門口入面一個客都無,抱著戰戰兢兢的心坐低咗😂🔸泰式炸蝦餅 $75一碟5件不過size唔算大,實的的唔彈牙唔juicy,係我最唔鍾意嘅蝦餅口感😟🔸炭燒豬頸肉 $80正常發揮不錯吃。🔸咖喱軟殼蟹大包 $198見有人大推呢個,場內都的確好多人叫,整體都唔錯只係有比較有傷害,始終都係覺得泰金國個咖喱好食啲,呢間比較淡味。🔸蒜蓉包 $28用豬仔包開邊燒唔係一片片法包,自然就唔會太脆口😖算係中規中矩冇乜特別。🔹芒果沙冰 $28芒果味唔夠濃郁,仲有冰粒🧊(平時凍飲咁大粒冰唔係碎冰)-🔹 青檸梳打 $25唔知點解鹹鹹地似鹹檸七😂🔸甜品 - 芋頭紫米露 ғʀᴇᴇ又鹹又甜麻麻地😂*不收加一但要收每位茶水費兩蚊-整體算係正常發揮唔算中伏,但唔會想再幫襯,沒有食到印象深刻想回頭嘅菜式,價錢也不算便宜。不過呢間係區內都頗有人氣,兩間分店都陸陸續續有人等位,可能只係我哋唔識欣賞,又或是有比較有傷害😎

🔸泰式炸蝦餅 $75

🔸炭燒豬頸肉 $80
正常發揮不錯吃。

🔸咖喱軟殼蟹大包 $198

🔸蒜蓉包 $28

🔹芒果沙冰 $28
芒果味唔夠濃郁,仲有冰粒🧊(平時凍飲咁大粒冰唔係碎冰)
🔹 青檸梳打 $25
唔知點解鹹鹹地似鹹檸七😂

🔸甜品 - 芋頭紫米露 ғʀᴇᴇ
又鹹又甜麻麻地😂

*不收加一但要收每位茶水費兩蚊
2023-03-22 957 瀏覽
🌈餐廳環境不算很大,帶點泰國家庭風餐廳的感覺。頭盤的柚子沙律很美味,柚子酸酸甜甜的,水份很多,一點苦澀味也沒有,很開胃。此外,不能不讚一下‘’青咖哩‘’,它的味道非常好,配上蒜蓉包和白飯,真的一絕。另外,串燒、豬頸肉、蝦餅&小食拼盤都質素很高,份量和熱度也足夠。當中生菜包和炒通菜就略為失色,味道偏淡了一點。而冬陰公湯的價錢最貴,味道也是不過不失,沒有特別驚喜。不過最後結帳前餐廳更奉送了甜品。總括而言,這是一間CP值很高的餐廳,十分推薦。
每次一坐下來都即問還有沒有軟殼蟹咖喱大包🤤這個真的必點!!!但是很快賣完🥹沒有的話也直接點一份軟殼蟹咖喱配薄餅😋一定要吃!!!再來就是點我吃泰國菜一定要配的芒果沙冰🥭人多的話就可以來一個冬陰功🍲還有泰式生蝦🦐💚泰式串燒這麼惹味怎麼可以漏掉呢🤤再不夠就再點一份泰式炒飯❤️來到早的話 有時候還有送一碗小甜品❤️這裡每一道很正宗泰國風味❤️所以盡情點都不怕 因為都好好吃的🤤
2023-02-09 779 瀏覽
今天和女朋友下班后想吃泰国菜在香港很久没有吃泰国菜啦,一想到泰国菜,情不自禁想到了香港小泰国——九龙城,这里是泰国菜的聚集地,这次选了其中一间最受欢迎的泰国菜,甚是期待😀—🟦店名:《隆姐泰国美食馆》🟪地址:九龙城衙前塱道2A-B地下—————————————————————————🔸美食方面【泰式蚝仔煎蛋】之所以放在第一位是因为这道菜真的令我印象非常深刻🥹,之前也吃过香港潮州菜蚝仔饼,虽然好吃但是太腻啦,但是这家泰式的蚝仔煎蛋香而不腻❗️蚝仔占比特别多,量大❗️厨师为了不让蚝仔饼变糊,下面特意垫了很多豆芽,吸油防糊的同时芽菜的香味也融入到了蚝仔饼当中😍,非常推荐‼️【泰式虾炒金边粉】酸咸口,炒粉非常有韧性❗️里面还有大大的虾仁🍤❗️量大开胃🤤【泰式飞天炒通菜】一个字香❗️和中式的略有不同,也挺下饭的❗️通菜炒的非常爽口❗️菜汁也多🤩【肉碎生菜包】生菜和肉碎的结合❗️令人难忘。肉碎不咸不油,肥瘦相间❗️结合生菜的清香,绝配👍【沙爹串烧鸡及猪】可以双拼,没有肥肉❗️第一吃可以尝试下✊🔹饮品方面我们点啦 《椰汁沙冰》和《西瓜沙冰》🍧❗️天气热的话非常解渴解暑,椰汁沙冰的椰香浓厚❗️西瓜沙冰爽口❗️西瓜爱好者必点💡但两个
今天和女朋友下班后想吃泰国菜

【泰式虾炒金边粉】
【泰式飞天炒通菜】
【肉碎生菜包】
【沙爹串烧鸡及猪】
可以双拼,没有肥肉❗️第一吃可以尝试下✊
🔹饮品方面
我们点啦 《椰汁沙冰》和《西瓜沙冰》🍧❗️天气热的话非常解渴解暑,椰汁沙冰的椰香浓厚❗️西瓜沙冰爽口❗️西瓜爱好者必点💡但两个饮品有点甜,点餐时可以给服务员要求不另外加糖会更好🤝
🔸甜品方面
力推《芒果椰汁糯米饭》椰汁🥥是咸甜口❗️糯米非常香❗️芒果非常新鲜可口❗️
最后店家还送了《椰汁西米露》作为饭后甜点,还是蛮不错的🤩
🟠店家员工厨师都是泰国人❗️讲泰语,菜式非常正宗,小伙伴们快快来品尝泰国美食吧🎊
2023-02-05 422 瀏覽
去九龍城按摩,本來想回到旺角吃海底撈,後來我連覺得難得來這邊,那就在這邊解決吧,然而有點失望呀,隨便找了這家,金邊粉炒的不夠乾,濕濕嗒嗒,而且感覺打翻了糖罐子,好甜呀!不好吃,炸蝦餅還不錯,算是Q彈,芋頭蝦焗飯,總共才兩顆蝦,閒魚通菜還可以
2022-11-26 569 瀏覽
馬拉盞炒通菜 一啲唔老好新鮮每次必食的鴨肉湯河 鐘意食扎肉加咗$20有5片🤤🤤雙拼豬肉雞肉串燒都好好食啲肉唔”鞋” 係嫩嘅 唔會好食香口膠咁😂個人最愛嘅嘢飲💕 珍多冰 重點係唔會好甜
馬拉盞炒通菜 一啲唔老好新鮮

每次必食的鴨肉湯河 鐘意食扎肉加咗$20有5片🤤🤤

雙拼豬肉雞肉串燒都好好食
啲肉唔”鞋” 係嫩嘅 唔會好食香口膠咁😂

個人最愛嘅嘢飲💕 珍多冰 重點係唔會好甜
2022-10-18 568 瀏覽
點了2份外賣,一個泰式炒蝦金邊粉,一個泰式鹹魚炒通菜。通菜味道還可以,炒粉一般般,感覺粉多,味道不入味⋯⋯I ordered 2 takeaways, one Thai style fried prawn noodle and one Thai style salted fish stir fry with vegetables. The stir-fried noodles were so-so...
外賣送餐
2022-10-16 387 瀏覽
鮮蝦金邊粉的蝦冇味及散的, 另外抄得金邊粉不夠散,一舊舊, 很失望。菠蘿炒飯ok, 可加一些腰果,更香口豐富。 有肉鬆提子乾,值得加分。酸辣鳳爪ok, 只是酸辣汁並不醒胃,影響整體。

酸辣鳳爪ok, 只是酸辣汁並不醒胃,影響整體。
2022-10-16
15 分鐘 (外賣自取)
2022-10-13 395 瀏覽
以前成日覺得去九龍城好麻煩要左轉右轉或者要搭的士而家屯馬綫開通 都會多咗去九龍城食嘢朋友話 去九龍城泰國菜 必食隆姐就試下係咪咁好食先-泰式生蝦蝦肉爽口 但係食生蝦 醬汁係神髓個醬汁唔夠惹味 成件事就好失敗-泰式柚子沙律清甜柚子 酸酸甜甜 清新開胃 -冬陰功湯好足料 酸酸辣辣 開胃醒神 -泰式炸蝦餅一般泰國餐廳水準 中規中矩-泰式飛天通菜賣相一般 味道太淡 而且無乜菜葉-白灼螄蚶 好耐冇食過螄蚶 $95 望落份量少而且同生蝦一樣 個醬汁唔夠惹味 成件事又係好失敗-芒果糯米飯啲芒果 完全唔甜-菠蘿沙冰見到個個都飲芒果沙冰 於是我就嗌咗杯菠蘿沙冰試下飲飲下杯菠蘿沙冰😂😂係有芒果味㗎總結 只係一般囉 中規中矩冇乜特別大驚喜即係唔會話為左再食隆姐 而專登過九龍城
以前成日覺得去九龍城好麻煩

總結 只係一般囉 中規中矩冇乜特別大驚喜
即係唔會話為左再食隆姐 而專登過九龍城
2022-10-13
2022-10-11 320 瀏覽
隆姐泰國美食館位於九龍城衙前塱道2A-B地下在高級餐廳林立的這一代老麵攤無論是在價格還是店面上都顯得平易近人許多正宗的泰式口味也吸引了蜂擁而至的客人在用餐時段內用要等約30分鐘左右喔~🍛紅咖喱豬肉飯紅咖哩口味偏甜,每一口都蘊含著濃濃的椰奶香,非常下飯!豬肉量給的不少,吃起來也很軟嫩。這道真的很好吃😍🍛打拋豬肉飯打拋豬用的是粗肉末,比細的口感還來得更好。很特別的是它調味上使用的是打拋葉,而不是台灣較常吃到的九層塔,因此在口味上有點不同。💡打拋葉味道比九層塔淡哦❗️🥘咖喱海鮮咖喱海鮮加了滿滿蟹黃、魷魚、和蝦子,真的是料多實在。而且他蝦子不僅有去殼,還把蝦頭加下去炒,整盤都充滿了蝦子的精華!對於懶得剝殼又愛吸蝦頭的人來說,真的超爽!🥤泰奶老麵攤的泰式奶茶真的很甜很好喝!不過冰塊溶化後就淡掉不好喝了😣所以最好趁早喝完哦!
隆姐泰國美食館位於九龍城衙前塱道2A-B地下

在高級餐廳林立的這一代
老麵攤無論是在價格還是店面上
都顯得平易近人許多
正宗的泰式口味
也吸引了蜂擁而至的客人
在用餐時段內用要等約30分鐘左右喔~

🍛紅咖喱豬肉飯
這道真的很好吃😍

🍛打拋豬肉飯
💡打拋葉味道比九層塔淡哦❗️

🥘咖喱海鮮

🥤泰奶
老麵攤的泰式奶茶真的很甜很好喝!不過冰塊溶化後
就淡掉不好喝了😣所以最好趁早喝完哦!
2022-10-06 373 瀏覽
呢間泰國菜有兩間店係九龍城,平日收工都好多人排隊😍  ♡ 春卷拼蝦餅 $75鐘意佢嘅蝦餅可以拼其他小食;其他餐廳有時淨係叫蝦餅或者春卷太大份就試唔到其他小食♡ 肉碎生菜包 $65肉碎整得好正宗,但生菜就唔太乾淨,有小小污糟既水點♡ 泰式紅咖喱 (雞肉) $90入面既雞肉好多同埋蔬菜配料非常豐富,忍唔住叫個白飯一齊食♡ 蒜蓉包 $28/4件佢係4大條長形麵包,超抵食! 最後有附送一碗小香芋西米露,都係泰式偏甜既口味~唔係太岩我🙈
呢間泰國菜有兩間店係九龍城,平日收工都好多人排隊😍

♡ 春卷拼蝦餅 $75

♡ 肉碎生菜包 $65
肉碎整得好正宗,但生菜就唔太乾淨,有小小污糟既水點

♡ 泰式紅咖喱 (雞肉) $90
入面既雞肉好多同埋蔬菜配料非常豐富,忍唔住叫個白飯一齊食

♡ 蒜蓉包 $28/4件
佢係4大條長形麵包,超抵食!
2022-07-11 910 瀏覽
見到佢嘅南瓜咖喱軟殼蟹,俾佢吸引咗去食!😍軟殼蟹比想像中炸得酥脆,一啲都唔油,就咁食都好好食😋 至於個南瓜盅就有啲失望嘅,冇諗過原來佢就係將平時嘅咖喱倒落個南瓜度,跟住就叫南瓜咖喱🤣我仲以為係咖喱裏面會有南瓜味,但係只係食到幾粒南瓜粒,如果想食南瓜肉嘅話都可以刮落嚟,但係味道就普普通通啦,唔係話好特別😗不過最令我失望嘅係咖喱大蝦,佢啲蝦真係又細隻又黴,完全都食唔出一隻蝦嘅肉🥹不過要讚嘅就係佢嘅咖喱產物都會有好多滑蛋,係白飯小偷嘅首選☺️☺️用嚟配蒜蓉包都好好食😋,佢嘅蒜蓉包都整得好酥軟柚子沙律我覺得味道係好食嘅,但係份量真係有啲少,所以性價比來講好似唔係咁高佢嘅燒雞翼燒得好好,脆皮,裏面又冇血水,好香口串燒都燒得好好食,肉醃得好入味,唔使點沙嗲醬都得生蝦同埋酸辣鳳爪就普普通通,不過不失啦😌佢仲會送埋甜品同埋糖水,係椰汁西米糕同埋番薯椰汁西米露,味道有少少太甜,不過都可以嘅
見到佢嘅南瓜咖喱軟殼蟹,俾佢吸引咗去食!😍
用嚟配蒜蓉包都好好食😋,佢嘅蒜蓉包都整得好酥軟
佢嘅燒雞翼燒得好好,脆皮,裏面又冇血水,好香口
串燒都燒得好好食,肉醃得好入味,唔使點沙嗲醬都得
生蝦同埋酸辣鳳爪就普普通通,不過不失啦😌
南瓜咖喱軟殼蟹
燒雞全翼,咖喱大蝦
柚子沙律
南瓜咖喱軟殼蟹
柚子沙律
  • 蒜蓉包
  • 泰式柚子沙律
2022-07-01 685 瀏覽
不太特別,價錢與食物質素不成正比,飛天炒通菜-普通到唔普通,黎到以為上錯枱,似烚菜多過炒菜,好多水,味道就自己幻想,浸到有d黃。泰式明爐魚-可能烏頭魚本身重泥青味,但湯汁太單調,需然有香料,但味道真係好普通,價錢$248,同食物質素差得有d遠,食左一啖就無食,對於我黎講係真係劣左d雞 豬串燒- 全晚最正常嘅嘢食,正常唔代表好今,醬汁椰味重,但自己都係一般。總結係應該冇第二次,最好就係嘢食夠晒熱😉🤯😂
不太特別,價錢與食物質素不成正比,
總結係應該冇第二次,最好就係嘢食夠晒熱😉🤯😂
2022-07-01
2022-04-04 1074 瀏覽
落單又怪,端來又怪,改單又怪,實物都怪🤷🏾明明落單已經字正腔圓,句句鏗鏘,不過來到她還是給了一個奇怪的飯。😵如果再改一改動,說我要的應該是泰式肉碎煎蛋飯,她又日再確認,但來到的竟然好像中式芙蓉蛋飯。😰不過算了,她本身端果一碟出來,現在再弄過,你再改,好像浪費了很多食物,雖然她可能都是放在裏邊留待其他食客點的時候再捐出來。這碟飯的份量夠多,內裏的肉粒亦都多,其他配料不太多,只好說肉粒以及香料,味道普普通通。😒
落單又怪,端來又怪,改單又怪,實物都怪🤷🏾

中式芙蓉蛋飯。😰

午餐
2022-02-22 763 瀏覽
一直都喜歡這間泰菜,好食又正中,然而昨天的外賣令到1家5口一齊腸胃炎,明白而家經營困難,準備的材料不想浪費,但這樣出售不新鮮食物,實在不能接受。幾日只食過這一餐外賣,其他都係自己煮,而且食完幾個鐘後,全家一齊肚痛。唉!
外賣自取