2008-02-25 9 瀏覽
醒咁早起身再翩睇行李驚執漏野, 人都未訓醒就坐車中入去機場, 搞得掂野都已經12點, 見有張四人檯就即刻坐底, 趕得切避過人龍潮紅燒牛肉麵- 牛肉帶少筋連膜位, 炆得幾腍同入味, 湯底較得好濃, 喝一啖幾重牛味, 落埋另上既咸菜粒, 酸酸辣辣咁幾醒胃

2008-01-21 3 瀏覽
今日兩個人去左呢間食晚飯, 叫左個自選煲仔飯(臘肉+ 馬拉盞鮮雞), 同埋一碗牛肉麵(唔係清湯果隻)。我地揀左出面坐, 幾好, 可以望到商場其他地方。牛肉麵係牛展黎, 不過不失啦。d 湯都幾夠味。煲仔飯送既例湯好好飲! 好濃! 又無乜味精! 係啡色架! 個煲仔飯d 雞有d 味幾好食! d 飯岩岩好, 有少少焦, d 飯索到d 臘肉油, 好香, 但係又睇到係一粒粒架! 我第一次食煲仔飯覺得唔落豉油都夠味! 比起宜家響廟街食到果d 好好多!兩個人都係食左一百蚊多d 咋! 響機場食, 又唔係太多人, 服務質素都ok, 呢個價錢算幾抵架啦!^^

2007-09-30 15 瀏覽
27號與朋友一齊到機場影飛機相.......lunch果時就揀左呢間黎試下囉,見到好多人係度排隊,心諗一定好好味吧?但當到我地果時,入位坐~有d逼逼地~舉手叫野都無人黎=0=" 我地點左三樣野食,雞翼係送既!最ok好味都係呢d雞翼......其他果三樣係葡汁焗意,担担麵,同辣牛丸麵都係一般般不過不失咁囉~~
某日去機場送朋友仔機之後﹐同男朋友仔行o左去SkyPlaza見識見識。雖然完全講唔上就腳﹐不過好就好在SkyPlaza有好多食肆俾我補充o下o的腳骨力。(嘻嘻)見到塊水牌寫住o甘多國際化o既食肆﹐我同男朋友仔就打o左個圈﹐想尋找間好坐o的o既餐廳。途徑阿瑪港澳門餐廳﹐見o的經理好賣命o甘sell客﹐而且又坐滿晒人﹐心言念應該都唔會差得去邊﹐於是最後就放棄o左黃枝記﹐走o左入呢間餐廳。坐低唔夠半分鐘﹐個經理已經不停o甘sell個二人套餐。因為我有好多o野都唔食得﹐所以起初只係想叫個沙律食﹐而男朋友仔就想叫葡國菜。不過因為個經理實在太多o野講(仲要講得勁快)﹐我o地結果屈服o左﹐儘量o係個二人套餐度揀o的o岩食o既o野。叫完主菜之後﹐又俾個經理催促我o地點餐茶。我繼續叫我o既齋啡,男朋友仔原本想叫凍奶茶﹐不過就俾個經理半逼o甘游說叫o左個果汁特飲。(後來先知仲要加14大元)另外﹐入坐前有位夥計俾o左兩張coupon我o地﹐上面寫明話可以要牛肉湯麵一碗(細)/雞翼一隻。原本想叫每樣一客﹐點知個經理以客牛肉麵得一啖仔為理由﹐逼我o地要雞翼...一個二人套餐﹐有餐湯﹐餐飽﹐一客前菜﹐兩客主菜﹐兩
於是最後就放棄o左黃枝記﹐走o左入呢間餐廳。

坐低唔夠半分鐘﹐個經理已經不停o甘sell個二人套餐。
叫完主菜之後﹐又俾個經理催促我o地點餐茶。

原本想叫每樣一客﹐點知個經理以客牛肉麵得一
啖仔為理由﹐逼我o地要雞翼...

一個二人套餐﹐有餐湯﹐餐飽﹐一客前菜﹐兩客主菜﹐兩客意粉/白飯連餐茶。
我o地叫o左個蒜蓉炒菜﹐葡國雞﹐魚柳配沙律﹐飯同意粉各一客。
係就係食到成檯都係o野﹐不過食物質素其實好一般。
一般到一間毫無誠意o既茶記都做得到!!

埋單$167(連加一)﹐食到飽飽﹐其中有一半係氣!!!
食餐飯食道好似俾人襟住o黎打o甘﹐真係第一次。
早知去黃枝記食碗粥好過!!
2007-09-12 5 瀏覽
過來食個午餐後就飛走出差,T2裡只幫襯過黃枝記,今趟就選這裡的海南雞飯。標明去骨海南雞,真的啖啖肉,可惜雞味不夠濃,要點這裡的醋醬油才有點味道;另外是趟是雞胸肉,頗鞋口,可証明師傅掌握不了烹煮熟雞的技巧。另外的台式肉躁生菜沒舍肉躁香味,是醬油下得不夠,另外煮的不夠酥軟,像吃肉末似的。這裡的油飯好好多,不油膩之餘飯亦爽口,有飯味及雞油香味。另外那盅不可多得的雞湯亦是非常不錯,嚐出是灼雞用的湯水,然後再添加冬瓜來平衡油膩的味道,亦增加湯頭的甜度。若不是油飯及雞湯的不俗,這個食評分數危危乎,況且埋單差不多九十大元,其實都頗為不值。

2007-08-31 13 瀏覽
朋友出國讀書..去送機上機前黎左呢度食早餐,,嗌左個"炸"菜米粉+雞扒煎蛋朋友要沙嗲牛肉米粉+火腿煎蛋&餐包米粉好硬未熟咁?!雞扒個味好怪..唔知點形容= =朋友個餐包硬到...連叉到吉唔到入去下次去機場都係食返大家樂麥記穩陣= =
朋友出國讀書..去送機
上機前黎左呢度食早餐,,
嗌左個"炸"菜米粉+雞扒煎蛋
朋友要沙嗲牛肉米粉+火腿煎蛋&餐包

米粉好硬未熟咁?!
雞扒個味好怪..唔知點形容= =

朋友個餐包硬到...
連叉到吉唔到入去

下次去機場都係食返大家樂麥記穩陣= =
2007-08-22 7 瀏覽
1)瑞士雞翼(新將期內,免費贈送,每人一隻) 冇咩特別!2) 五福臨門拼盤($48)嘩!有我最鍾意食豬耳仔,好味!但唔知解,係一大塊,冇切開一條條。仲有,茄子勁好味。 3) 葡式闊大少燴炒飯($68)好大碟,抵食,因為係燴飯,汁太多,我始終都係鍾意食炒飯多。4) 馬介休炒西蘭花($48)又係勁大碟,炒得幾香口,唔錯!5) 非洲雞($88)有椰絲,我嘛嘛,雞雪味好重,一般喇!去到翔天廊,都唔知食咩好,最終揀喱間餐廳。個名感覺係食葡國菜,但有台灣食,又有得剧扒,好多元化。食物夠晒大碟,但侍應服務一般,唔叫佢都唔俾杯水我,食完,又唔幫我收碟,搞到堆埋一堆,唔咪咁好。
1)瑞士雞翼(新將期內,免費贈送,每人一隻)

冇咩特別!

2) 五福臨門拼盤($48)

仲有,茄子勁好味。

3) 葡式闊大少燴炒飯($68)

好大碟,抵食,因為係燴飯,汁太多,我始終都係鍾意食炒飯多。

4) 馬介休炒西蘭花($48)

又係勁大碟,炒得幾香口,唔錯!

5) 非洲雞($88)

有椰絲,我嘛嘛,雞雪味好重,一般喇!

2007-08-11 12 瀏覽
同太太一心到機場2號客運大樓搵食,但心水唔多,只有上海菜館、薄餅店或者呢間澳門茶餐廳考慮下。結果因為兩張小食贈卷,有著數(貪心)之下,就決定入去。入到去先知,原來機場職員係有員工價o既...因此點倆個餐:牛筋腩河連小食榨菜鴨腎、雜扒飯、餐飲一凍一熱奶茶;另加小食卷送o既瑞士雞翼x2隻。牛筋腩河份量幾多,而且味道唔錯,牛筋淋牛腩亦入味。榨菜鴨腎,鴨腎味道ok而且都幾爽口,反而榨菜有驚喜,充滿麻香。雜扒飯錯意粉,反而錯有錯著,意粉竟然好好味!軟硬適中,煙韌有口感,正!雜扒味道都ok,但最特別係款式比平時多,有腸仔煙肉、牛豬雞三扒,超值!瑞士雞翼我一向唔好,不過都覺得呢道o既瑞士雞翼幾入味,仲好滑添!近來都無乜飲過好味o既奶茶,一係唔夠茶味,一係唔夠奶,更甚兩者都冇!?呢道果然係茶餐廳,奶茶掂!整體係令人滿意o既一餐!p.s. 如果唔係員工的話,價錢都唔平。但對比附近其他食肆,又差唔多啦...

入到去先知,原來機場職員係有員工價o既...

牛筋腩河份量幾多,而且味道唔錯,牛筋淋牛腩亦入味。

整體係令人滿意o既一餐!

2007-06-18 10 瀏覽
星期六夜晚,到機場周圍揾嘢食,因老公大人係機場員工,所以周圍都有優惠,行吓睇吓,經過呢度,望望餐牌時,門口有個男侍應,佢好有禮貌咁介紹D嘢食俾我地,我心唸如果我話我係STAFF有優惠,唔知會唔會變面口,點知佢冇黑面不特止,仲介紹D優惠餐俾我地食TIM,晚餐仲有午餐買,仲話唔口岩唔緊要,叫我地座入面慢慢睇,依D先係做生意架嘛^___^同老公叫咗2個SET,有餐包,夠熱,包底仲脆脆地,好味,羅宋湯,夠味夠熱,幾好,主菜有馬拉炒飯,味道麻麻,冇乜獲氣同味道淡咗D,葡汁焗海鮮飯,D海鮮差唔多仲多過D飯,味道唔錯,抵食,仲包埋餐飲,依家幫襯仲有瑞士汁雞翼或牛肉麵送,超抵食餐廳入面有D位仲有獨立電視,又有雜誌睇,價錢又平(員工價),正價就無咁平.抵....唸返起上次去博覽館睇RAIN演唱會時個度同東涌都冇乜嘢食選擇,又鬼死咁貴,下次有機會都會嚟依度再食過.TOTOAL食咗HK$76.00
TOTOAL食咗HK$76.00
(非會員)
  我每星期都會去4-5次,每次都會見到個男侍應,30左右啦,頭髮好整潔好有禮貌既,幾有型,我每次有問題都會叫佢,而佢都會好有水準咁處理我們的需要,我認為佢是餐廳最好的一個,其他的就認真和大排檔的火記無分別LA
2007-05-20 7 瀏覽
同男朋友遊車河去到機場,夜夜哋見板前排長龍,行吓行吓見呢間有海南雞飯食(我實在太鍾意海南雞飯)而且又有唔少機場職員幫趁,心諗唔會太差,就行入去坐低。點知order時話海南雞飯賣哂(吓!七點幾八點就賣哂...唔通真係好正?),我就唯有叫另一至愛- pasta。我叫咗葡汁蜆肉焗意粉,蜆肉係急凍好細細隻嗰種,個葡汁就係好平價茶餐廳嗰種葡汁,意粉就煮(or焗)得過熟,"林"哂,葡汁好似唔使錢咁,蜆肉唔多,不過有好多小紅蘿蔔(真係健康...),整體嚟講我會俾唔合格。男友要咗個牛扒飯,我望落就似荼餐廳嗰啲超級鬆肉粉牛扒飯,不過男友話ok喎,佢仲話個汁唔錯。另叫多一客焗青口share,呢味都ok,算係最好味喇(茄汁加啲椰絲焗),不過份量少咗啲。我諗我唔會再去呢間食,就算再去都一定唔會食意粉。其實一日都係自己唔好,明知人哋係台灣牛肉麵嘅chain,當然食牛肉麵有保證啲啦。

無獨有偶,此店其實是台灣牛肉麵另一分店,但主店在禁區內近64號登機閘口,一般人並不會幫趁,而此店在定價,菜色或口味都跟主店差不多.早餐至晚餐,此店都保持七成左右入坐率,與潮樓人氣算是新翼最高.由於人太多,有時更要坐出店外.早餐order鮑魚火腿絲螺絲粉,螺絲粉軟硬週中,更有粟米青豆等配菜,鮑魚絲其實是螺片絲,整整一大碗,當作早餐是足夠有餘,煎雙蛋無甚驚喜,加上凍檸茶,在機場來說,算是首選,可惜不知是人手不足或是出單混亂,很多時要三催四請,甚至發火亦可以不理會你,只是'哦'一聲,應了便算,服務在機場來說,是我踫到最差的一間.
(非會員)
2007-04-02 11 瀏覽
大家好!顧名思議本人是從事飲食業,於3月31日約下午3時本人dayoff,故與家人到2號客運大樓消遣,其間曾光顧此餐廳,滿座,要等位,入座後,先睇MENU,ORDER食物後便開始東張西望(職業病),嘩!發覺呢間餐廳嚴重缺乏人手,連掃地阿姐都要幫手落單,有無搞錯?話須如此,見各人仍盡力保持笑容,男主管更見專業,下屬出錯仍可保持風度解決客人所需,而不是追究責任,然後繼續寬容地面對其他客人,此舉絕對值得表楊,(本人絕無此忍耐力),但見有其他人客過份要求,又要多飯,又要送乜送物,大佬,打工炸,但各人仍盡量滿足客人需要,唔怪得呢間餐廳咁旺,(本人就未見過一間西餐廳下午茶時間會咁旺),自己都唔好意思,食完快D走,不過一定會再幫襯囉
2007-02-28 7 瀏覽
三個星期轉眼就過, 大哥大嫂又要啟程返美. 他們每次來港都會做大豪客, 行李又多又重, 我當然自動請纓做搬運工人, 其實說穿了只想跟他們再吃一餐. 登機手續辦好, 見還有不少時間, 又知道機場最近開的第二客運大樓中的"翔天廊" 有更多食店選擇, 便走過去看看, 只要步行數分鐘, 還算方便.食店主要在五及六樓, 選擇真的不少, 但有些是熟口熟面, 不想幫趁, 結果在優惠券的吸引下選擇了阿瑪港澳門茶餐廳. (驟眼看還以為是"阿媽過澳門"......)環境及裝修以茶記來說是頗高格調, 應該會幾對外國遊客的口味, 但坐位編排得卻較擠迫, 我們結果選擇了餐廳外面的座位, 坐得較舒服. 食物選擇頗多, 中港台澳甚至西式都有, 與其說是港澳或葡式, 倒不如說是國際美食可能會更貼切.紅燒牛肉麵賣相還可以, 先喝一口湯, 味道不俗而濃淡適中, 微辣中帶點八角香. 這個湯底算是合格的. 牛肉用的是金錢展, 厚薄剛好, 煮得夠入味, 入口酥軟而不韌, 不錯. 可惜麵條則一般, 口感太軟亦易斷, 不行. 總結這碗麵最好的是牛肉, 湯底次之, 麵條則有改善空間. 但三十多元的價錢, 都算是吃得過的. 炸醬麵我
三個星期轉眼就過, 大哥大嫂又要啟程返
美. 他們每次來港都會做大豪客, 行李又
多又重, 我當然自動請纓做搬運工人, 其
實說穿了只想跟他們再吃一餐.

登機手續辦好, 見還有不少時間, 又知道
機場最近開的第二客運大樓中的"翔天廊"
有更多食店選擇, 便走過去看看, 只要步
行數分鐘, 還算方便.

食店主要在五及六樓, 選擇真的不少, 但
有些是熟口熟面, 不想幫趁, 結果在優惠
券的吸引下選擇了阿瑪港澳門茶餐廳.
(驟眼看還以為是"阿媽過澳門"......)

環境及裝修以茶記來說是頗高格調, 應該
會幾對外國遊客的口味, 但坐位編排得卻
較擠迫, 我們結果選擇了餐廳外面的座位,
坐得較舒服. 食物選擇頗多, 中港台澳甚
至西式都有, 與其說是港澳或葡式, 倒不
如說是國際美食可能會更貼切.

紅燒牛肉麵賣相還可以, 先喝一口湯, 味
道不俗而濃淡適中, 微辣中帶點八角香.
這個湯底算是合格的. 牛肉用的是金錢展,
厚薄剛好, 煮得夠入味, 入口酥軟而不韌,
不錯. 可惜麵條則一般, 口感太軟亦易斷,
不行.

總結這碗麵最好的是牛肉, 湯底次之, 麵
條則有改善空間. 但三十多元的價錢, 都
算是吃得過的.

炸醬麵我只吃了一點, 無甚印象, 麵條跟
牛肉麵的應該一樣..水準一般吧. 豬扒包
則據報不錯, 包夠香脆而豬扒亦非"縮水"
貨色.

兩碗麵, 一客豬扒包及3杯飲品(飲品用優
惠券換的) 共銀一百有找, 以地點計, 算
是便宜的消費...(要留意如果無優惠券,
飲品約$20一杯)

令我又想起北京機場一碟垃圾炒意粉也敢
作價七十多元, 香港國際機場, 其實算很
不錯.