2022-12-30 412 瀏覽
舖頭裝修好特別, 好少見會咁鮮艷嘅舖面入面賣嘅係好似車仔麵, 但材料比較特別少見嘅餸同主食老闆話個湯係每日都新鮮淆嘅😮但都係忍唔住要㨂麻辣去試,餸方面叫咗最愛嘅萵苣!!!!!試咗好似係當日特別食材嘅蜆, 金菇同陳皮魚蛋, 仲有老闆推介嘅紫薯粉絲, 本身都驚粉絲外賣會好林芝, 因為最憎食啲林芝芝野, 但完全係驚喜!!個粉絲浸咗一陣又入味, 又唔爛!!!!!!不得了😍期待有機會再試其他麵同湯底🤤撐小店💚💚💚不過舖頭得老闆一個人, 就要少少時間等佢煮啦😆😆
舖頭裝修好特別, 好少見會咁鮮艷嘅舖面
入面賣嘅係好似車仔麵,
但材料比較特別少見嘅餸同主食
老闆話個湯係每日都新鮮淆嘅😮
但都係忍唔住要㨂麻辣去試,
餸方面叫咗最愛嘅萵苣!!!!!
試咗好似係當日特別食材嘅蜆, 金菇同陳皮魚蛋,
仲有老闆推介嘅紫薯粉絲,
個粉絲浸咗一陣又入味, 又唔爛!!!!!!
不得了😍
期待有機會再試其他麵同湯底🤤
撐小店💚💚💚
不過舖頭得老闆一個人,
就要少少時間等佢煮啦😆😆
2022-12-22 280 瀏覽
今天來到了中上環餐飲業兵家必爭之地,有本事開在一級戰區當然都有2把刷子,於是挑了一家新店,希望能發現新的好味道,阿爸鮮食的老闆也熱情的介紹他們的招牌餐點,最後我選了牛魔王套餐外加豬大腸,這是平常自己最常點的菜色,東西好不好,一吃就知道,果然有驚喜,鮮燉湯頭很順口,且因為天然無添加,吃完不會口渴,牛丸胡椒很夠味,老闆推薦的寬粉居然很像台灣鼎邊銼的Q彈口感…一桶(碗)的份量,2個人都夠吃,這家老闆也很實在,初次品嚐過後真心值得推薦!
2022-12-22
15 分鐘 (外賣自取)
  • 牛魔王套餐
2022-12-22 266 瀏覽
未見過啲蘿蔔係薄到一片片,啲蘿蔔好貴?又唔甜,又硬身,第一次食白蘿蔔係脆既。個辣蕃茄湯底係 *辣椒油only* ,半粒蕃茄都無,得個死辣,好似辣椒油撈湯。入面啲送又無味,全部雪藏野,唔知點樣「阿爸鮮食」?個紅薯粉痴到一餅野,得幾條,我100磅女人食都唔夠飽。叫可樂,又比枝茶,枝茶完全無味,成本一定仲低過可樂。超級唔掂,唔知啲好評係點黎?仲要$63,南記同譚仔都好食過佢10倍。相信呢個質素既食店,應該好快被淘汰。

2022-12-22
2022-12-15 299 瀏覽
今天,很冷,路過上環禧利街,被這間新開的食店吸引:它的裝修很時尚,乾淨,明亮,很是吸引,尤其是店外閃著「陪你好好吃飯」的燈帶,很溫暖,決定踏著發光梯級上去覓食。只上了2級,香氣撲面而來,濃濃的香味,原來是老闆自豪的無味精濃湯。隨即點了我最愛的麻辣湯底,南瓜麵,金錢肚,肥牛,流沙丸一試。果然有驚喜,真的沒有味精,喝完整碗湯也不口乾,而且湯非常鮮,第一次食麻辣燙竟然可以連湯喝,好正。細問老闆,才知他們的湯真的8小時大骨滶制,雖然成本高,數量也有限,但,客人食得健康才是最重要。這樣的良心店,值得支持!

這樣的良心店,值得支持!
麻辣濃湯麵
麻辣濃湯麵
  • 流沙丸
  • 酒香金錢肚
  • 麻辣濃湯
2022-12-13 243 瀏覽
阿爸鮮食🤔個店名好特別,行過被橙色外牆吸引,以為是乜東東,原來車仔麵是也。一位叔叔很有耐性地介紹他們的食物,湯底不落味精用上好幾小時熬製,既然咁有誠意,即管試下。麻辣燙加肥牛、蝦、魚鰾、烏冬,+$12送埋養生茶。先講湯底,確實有驚喜,吃得出精心製作,蝦很新鮮彈牙,而烏冬也不會因浸住湯底太耐而變糊,本人喜歡吃辣,所以這個只是BB程度的辣,吃完確實沒有口乾想飲可樂的感覺😆總括來說,上環附近的食店來去也是那些,估不到這間有意外收穫,下次要試清湯及羊肉👍
阿爸鮮食🤔
麻辣燙加肥牛、蝦、魚鰾、烏冬,+$12送埋養生茶。
2022-12-11
8 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 麻辣湯、蝦、烏冬
2022-12-12 144 瀏覽
阿爸鮮食,冇改錯名,的確材料新鮮,老闆堅持用優質食材,強調要過得自己過得人,咁有誠意嘅舖頭實在買少見少,所以值得支持。個人最欣賞番茄🍅湯底特別叫老闆加微微辣,配上新鮮魚鰾、羊肉片、午餐肉加上烏冬麵底,叫人一試難忘,特別一提的是食完完全冇口渴嘅感覺,足見老闆話絕對冇加味精係真嘅。另一個我個人好欣賞嘅地方係清潔程度,老闆堅持每日收爐時徹底大清潔,務求讓客人食得放心,自己也安心,原來老闆同我一樣有少少潔癖,這一點絕無有加分作用!
2022-12-05
5 分鐘 (外賣自取)
  • 鮮魚鰾、凍豆腐、微辣番茄湯
2022-12-12 120 瀏覽
用心製作食完唔口渴,最後一啖湯都飲清,食慣咗返唔到轉頭,問過老闆,湯頭材料日日新鮮入貨,晚晚煲足八個鐘頭預備第二日開檔,而且老闆堅持每日收工時徹底清洗廚房,乾淨、新鮮、好味😋自然食得放心又開心😃連筷子🥢同器皿都特別用心,非一般一次性餐具可比,你買過就知道,細心程度一定加分。不可錯過的還有他們的手工茶,健康無糖有茶味,老闆係福建人,直接從福建入茶葉,所以茶味香濃清新。個人最欣賞清湯肥牛蜆仔默丸寛粉,一試難忘,好容易食上癮!
用心製作食完唔口渴,最後一啖湯都飲清,食慣咗返唔到轉頭
個人最欣賞清湯肥牛蜆仔默丸寛粉,一試難忘,好容易食上癮!
2022-12-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 海鮮肥牛寬粉
2022-12-12 351 瀏覽
好奇見到新舖開張,主打新派麻辣燙,有幾款濃湯底,喉嚨小小痛所以揀左個蕃茄濃湯,配金錢肚,蜆,同鮮蝦🍤食好d!估唔到蜆同蝦都鮮甜吸到濃湯味,無腥味,夠新鮮!金錢肚賣相麻麻,出奇地夠冧,都入味,幾款餸都有驚喜。食到咁上下,飲一飲個湯,一飲就知個湯真材實料,忍唔住將湯底一飲而盡,飲到底見到店家附送左舊豬骨,真熬湯,份量夠哂飽!大滿足!要讚下個外賣桶自帶手柄,一個鐘車程都滴湯不漏,加埋支養生茶有個窩心設計隔渣濾嘴,正👍🏻下次試埋個麻辣湯底先😋

下次試埋個麻辣湯底先😋
2022-12-11
午餐
2022-12-12 88 瀏覽
是市場罕見的麻辣燙自選配料 豐儉由人好有打邊爐feel 是外賣的另一特色選擇湯頭鮮味 冇味精 麻辣湯惹味濃湯可以飲清光喜歡寬薯粉 好有口感養生茶用羅漢果糖足見店家的用心值得一試
是市場罕見的麻辣燙
足見店家的用心
值得一試

2022-12-03
2022-12-05 204 瀏覽
新開張車仔麵當然要試一試阿爸鮮食主打8小時熬製大骨濃湯配搭日日新鮮食材湯底+主食$18湯底有(1)鮮濃骨湯(2)麻辣濃骨湯+$4(3)蕃茄濃骨湯+$4主食包括(1)烏冬(2)米飯(3)南瓜麵(4)紅薯寬粉(5)紫薯粉絲(6)出前一丁+$2(7)菜底+$4配菜分$6,$8,$12,$18,$29阿爸推介包括$8海帶$12麻吉燒$18鮮魚鰾$18BB墨魚$18自製魚餅個盒好靚鮮濃骨湯好清和個濃字有差距,味道以湯底來說較淡紫薯粉絲份量小,彈牙,入不到湯味阿爸推介的麻吉燒,有2件,就是買回來的麻吉燒,魚旦包年糕凍豆腐有3件,也是入不到湯味原本想試吓金錢肚這些看到廚藝的配料,可惜當天沒有總括來說,沒有驚喜,但不會好咸及重味精,可以是簡簡單單的一餐
新開張車仔麵當然要試一試
$18鮮魚鰾
$18BB墨魚
$18自製魚餅

個盒好靚
鮮濃骨湯好清和個濃字有差距,味道以湯底來說較淡
紫薯粉絲份量小,彈牙,入不到湯味
阿爸推介的麻吉燒,有2件,就是買回來的麻吉燒,魚旦包年糕
凍豆腐有3件,也是入不到湯味
原本想試吓金錢肚這些看到廚藝的配料,可惜當天沒有
2022-11-28
10 分鐘 (外賣自取)