2022-07-14 40 瀏覽
今次做的Theme就係台灣美食~今次經過旺角見到呢間外賣飯糰喺正我搭巴士返屋企既站附近諗起都幾多人試過又好評如潮見到價錢都唔貴所以就試下啦~留意翻雖然店鋪感覺好打卡但係唔堂食得~不過好在店員動作都非常快手拎翻屋企之後仲係有d微溫~٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 新宿燒汁牛扒飯糰 $38 (9/10)個人認為阿杏飯糰都非常之抵食!首先見到粢飯非常之足料啦外面係紫糯米入面係塞滿晒牛扒真係食到啖啖牛肉同埋沙律醬~而且仲有肉鬆同埋生菜添呀~🥹就算係一個男人都食得幾飽下!♪ 熊本烤腸飯糰 $36 (9/10)呢一個係混合左台灣烤腸同紫糯米嘅配搭對於我呢個非常鍾意食台灣烤腸嘅人嚟講呢個組合真係冇得彈啊!烤腸都有好多塊而且份量都係滿滿的如果做完成日之後食真係會補充番元氣~♪ 椰果四季春 $22 (9/10)椰果非常之Q彈同埋爽口呀~而且四季春嘅味道都非常出絕對係食完飯團之後嘅解渴之選♪ 黑糖珍珠奶茶 $26 (9/10)咁大杯黑糖珍珠奶茶真係幾抵喎講緊而家買黑糖珍珠奶茶都要30幾蚊嘅年代而家只要$26都可以買到咁大嘅杯而且質素都非常之高~珍珠彈牙有咬感配上黑糖味真係非常之
今次做的Theme就係台灣美食~
今次經過旺角見到呢間外賣飯糰
喺正我搭巴士返屋企既站附近
諗起都幾多人試過又好評如潮
見到價錢都唔貴所以就試下啦~

留意翻雖然店鋪感覺好打卡但係唔堂食得~
不過好在店員動作都非常快手
拎翻屋企之後仲係有d微溫~
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 新宿燒汁牛扒飯糰 $38 (9/10)
個人認為阿杏飯糰都非常之抵食!
首先見到粢飯非常之足料啦
外面係紫糯米入面係塞滿晒牛扒
真係食到啖啖牛肉同埋沙律醬~
而且仲有肉鬆同埋生菜添呀~🥹
就算係一個男人都食得幾飽下!

♪ 熊本烤腸飯糰 $36 (9/10)
呢一個係混合左台灣烤腸同紫糯米嘅配搭
對於我呢個非常鍾意食台灣烤腸嘅人嚟講
呢個組合真係冇得彈啊!
烤腸都有好多塊而且份量都係滿滿的
如果做完成日之後食真係會補充番元氣~

♪ 椰果四季春 $22 (9/10)
椰果非常之Q彈同埋爽口呀~
而且四季春嘅味道都非常出
絕對係食完飯團之後嘅解渴之選

♪ 黑糖珍珠奶茶 $26 (9/10)
咁大杯黑糖珍珠奶茶真係幾抵喎
講緊而家買黑糖珍珠奶茶都要30幾蚊嘅年代
而家只要$26都可以買到咁大嘅杯
而且質素都非常之高~珍珠彈牙有咬感
配上黑糖味真係非常之正

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢個平民飯糰都列為我心目中的List~
一嚟佢嘅份量好豐富囉
二黎嘅地方都非常之就腳(對我
而且老闆都非常之有心咁包飯糰🍙🥰
2022-07-13 45 瀏覽
朋友今日帶我食好西,旺角有間人氣台式飯糰店,可外賣不可堂食。店內有棵櫻花樹 + 搖搖櫈嘅打卡位。呢到嘅飯糰係即叫即整,落單後大約要等 5 - 10分鐘就攞得紫糯米飯糰包得札實飽滿,熱辣辣嘅紫糯米口感軟綿綿。睇完Menu 就揀咗呢款 [ 熊本烤腸飯糰 $36 ] 內餡包括有台灣烤腸,咬落肥瘦均勻,充滿油香、肉鬆、脆卜卜油條、生菜等等餡料,食落層次分明,口感豐富另一款就係值得推薦嘅 [ 芙蓉鹹蛋飯糰 $33 ] 切開一半就會見到大大粒金黃色嘅鹹蛋黃,內餡包括有勁香嘅芙蓉鹹蛋、肉鬆、菜圃、生菜、脆卜卜油條同沙律醬,份量十足,夠哂足料,食落夠哂惹味飲品就揀咗兩杯,呢杯係 [ 手作紅豆奶茶 $26 ] 香滑奶茶,味道唔甜剛好,低層有粒粒紅豆,口感軟淋淋。另一杯係 [ 椰果四季春 $22 ] 茶味香濃,而且椰果份量多,口感煙韌有咬口,係夏日嘅消暑飲品阿杏飯團 (旺角店) 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

阿杏飯團 (旺角店) 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖
2022-07-09
外賣自取
$58.5 (晚餐)
  • 熊本烤腸飯糰
  • 芙蓉鹹蛋飯團
2022-07-12 46 瀏覽
之前喺尖沙咀見到阿杏飯團已經好想諗下因為佢紅遍內地澳門而家連旺角都開咗超方便 店舖唔大 走pink系路線但一進店已有一個靚靚打卡位 加上有櫻花及木系裝飾更顯台式小清新新宿燒汁牛扒飯團🍙 $38餡料爆滿 牛扒吸盡燒汁精華肉質鮮嫩 加上用上紫糯米飯倍感煙韌感 配合埋生菜、蘿蔔乾、油炸鬼、肉鬆同沙律醬等惹味又飽肚芙蓉鹹蛋飯團🍙 $33驚喜口感 鹹蛋香口 咸味剛好加上油炸鬼 口感香脆 四季檸檬茶 $30揀咗微甜 非常清新 又解渴😙😙
之前喺尖沙咀見到阿杏飯團

新宿燒汁牛扒飯團🍙 $38
餡料爆滿 牛扒吸盡燒汁精華
肉質鮮嫩 加上用上紫糯米飯
倍感煙韌感
配合埋生菜、蘿蔔乾、油炸鬼、肉鬆同沙律醬等
惹味又飽肚

芙蓉鹹蛋飯團🍙 $33
驚喜口感 鹹蛋香口 咸味剛好
加上油炸鬼 口感香脆

四季檸檬茶 $30
揀咗微甜
非常清新 又解渴😙😙
📍#阿杏飯團 (#富時中心) (#旺角)旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺今日決定要encore阿杏飯團~上次食過一次 一直記住到而家❤️佢總共有五間分店 不過都係旺角最方便我💁🏻‍♀️仲有千秋椅、櫻花樹#打卡位 成個環境好pink 啊(≧∀≦)❣️#鹹蛋烤腸飯團 💰 $39上次已經試過佢嘅#鹹蛋系列 #芙蓉鹹蛋飯團☺️今次繼續encore鹹蛋系列🤤仍然冇失望阿杏飯團既特色就係超多餡料、亦包得好夠實❤️飯粒係選用紫糯米 健康之餘亦好味台灣腸味道甜甜地 好香口而值得一讚嘅係所有飯團都即叫即整雖然都要少少時間等候 但都係值得嘅☺️❣#大阪海草飯團 💰 $36海鮮飯團系列裏面,員工話大阪海草飯團係其中一個受歡迎嘅飯團全個飯團嘅主角係中華沙律同沙律醬😋另外配料仲有肉鬆、油條酥、生菜等等加埋一齊真係好match❤️❣#黑糖珍珠奶茶💰 $26珍珠奶茶甜度適中 奶味比較重 珍珠有咬口 唔會好淋❣#燒仙草茉莉 💰 $22清茶系列裏面,揀咗燒仙草茉莉淡淡的茉莉花香味 味道好清香加上仙草 ~ 有咬口之餘 仲好refreshing🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#阿杏飯團 (#富時中心) (#旺角)
旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

今日決定要encore阿杏飯團~
上次食過一次 一直記住到而家❤️
佢總共有五間分店 不過都係旺角最方便我💁🏻‍♀️
仲有千秋椅、櫻花樹#打卡位
成個環境好pink 啊(≧∀≦)

❣️#鹹蛋烤腸飯團 💰 $39
上次已經試過佢嘅#鹹蛋系列 #芙蓉鹹蛋飯團☺️
今次繼續encore鹹蛋系列🤤仍然冇失望
阿杏飯團既特色就係超多餡料、亦包得好夠實❤️
飯粒係選用紫糯米 健康之餘亦好味
台灣腸味道甜甜地 好香口
而值得一讚嘅係所有飯團都即叫即整
雖然都要少少時間等候 但都係值得嘅☺️

❣#大阪海草飯團 💰 $36
海鮮飯團系列裏面,
員工話大阪海草飯團係其中一個受歡迎嘅飯團
全個飯團嘅主角係中華沙律同沙律醬😋
另外配料仲有肉鬆、油條酥、生菜等等
加埋一齊真係好match❤️
大阪海草飯團

❣#黑糖珍珠奶茶💰 $26
珍珠奶茶甜度適中 奶味比較重
珍珠有咬口 唔會好淋

❣#燒仙草茉莉 💰 $22
清茶系列裏面,揀咗燒仙草茉莉
淡淡的茉莉花香味 味道好清香
加上仙草 ~ 有咬口之餘 仲好refreshing

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
大阪海草飯團
2022-07-11 174 瀏覽
呢間小店主打多款台式飯團同特飲🍯 即叫即整十分新鮮~ 店內有粉紅色嘅櫻花樹同少量堂食座位!整體環境充滿台灣嘅氣息,打卡一流😍 🥩 新宿燒汁牛扒飯團 $38 有牛扒🐮 肉鬆🤎油條🌯 蛋絲🥚 蘿蔔乾🥕 同菜脯🥦 牛扒肉質嫩滑而且夠juicy😆 整體份量十足,口感豐富,層次分明😌 搭配軟糯濕潤嘅紫米飯,健康得嚟又美味😝 性價比極高,必點之選😗 🍳 芙蓉鹹蛋飯團 $33 一打開就聞到鹹香嘅鹹蛋味☺️ 配料有鹹蛋黃🥚 油條🫔 肉鬆🌮 生菜🥬 沙律醬等🍙 雖然無肉但估唔到食完都好飽肚😉 值得一試~ 🧋 黑糖珍珠奶茶 $26 茶香味濃郁,珍珠Q彈煙韌😍 整體甜度適中,彷彿去咗轉台灣夜市☺️🍹 椰果四季春 $23 淡淡的茶香配粒粒爽口嘅椰果,口感豐富,解暑一流🤩

🥩 新宿燒汁牛扒飯團 $38
新宿燒汁牛扒飯團

🍳 芙蓉鹹蛋飯團 $33
芙蓉鹹蛋飯團

🧋 黑糖珍珠奶茶 $26

🍹 椰果四季春 $23
淡淡的茶香配粒粒爽口嘅椰果,口感豐富,解暑一流🤩
椰果四季春

新宿燒汁牛扒飯團
芙蓉鹹蛋飯團
椰果四季春
2022-07-09 34 瀏覽
日式飯糰周街都有得食,相比下,台式飯糰就比較少見,近期「阿杏飯團」越開越多分店,成日都係網到見到有人post 相,賣相好吸引,攪到我都想試下。今日下午約左朋友係旺角食下午茶,回家途中經過「阿杏飯團」,就一於買返屋企做晚餐啦。小店主打外賣,但入面都有幾個座位,不過疫情關係只能坐係度等候外賣。店舖佈置都算有心思,有棵櫻花樹之餘仲有張搖搖椅,攪到我都忍唔住打下咭。手作飯團有多款口味選擇,仲可以加配台式飲品。飯團即叫即製, 雖然要等候5-10分鐘,但保證新鮮,全部獨立包裝,食起上黎方便又衛生。飯團嘅飯選用左標榜健康,既補血又可抗氧化嘅紫糯米,帶點煙韌口感,飯團亦包得好實, 食嘅時候唔會咁容易散開,攞上手仲好有份量添。飯團款式方面我地揀左新宿燒汁牛扒飯團同芙蓉鹹蛋飯團。新宿燒汁牛扒飯團:一打開就見到飽滿嘅餡料,三大塊厚厚嘅牛扒被紫米包到實一實,牛扒吸取左燒汁嘅香甜味,肉質好嫩滑,配合埋肉鬆、生菜、菜脯、油條同沙律醬,夾住食底下,除左大大減低左牛扒本身嘅油膩感,仲好有層次感,非常豐富,食落相當滋味。芙蓉鹹蛋飯團:呢個真係非常推薦呀! 主角係一隻呈金黃色嘅鹹蛋黃,絕對係芙蓉同鹹蛋愛好者非試不可。 飯

手作飯團有多款口味選擇,仲可以加配台式飲品。

飯團款式方面我地揀左新宿燒汁牛扒飯團同芙蓉鹹蛋飯團。

新宿燒汁牛扒飯團:

芙蓉鹹蛋飯團:
飯團內有大大隻鹹蛋,配埋肉鬆、菜脯、生菜,油條同沙律醬,芙蓉鹹蛋聞落勁香,份量都幾多,即使外賣拎到返屋企都依然保持到流沙嘅感覺,味道亦較新宿燒汁牛扒清淡,完全無膩嘅感覺,真係一絕。最值得一讚嘅係即使食到底最尾都依然有好多配料,唔會只係得返d飯。

椰果四季春:
輕輕嘅茶香味中加入左椰果,夏日炎炎下飲,好清爽,可以消暑。

燕麥奶茶:
燕麥奶茶內嘅燕麥有好多,令奶茶飲落有少許口感,除此之外,茶底亦好香濃,飲落好香滑,值得一讚。
2022-07-06 48 瀏覽
成日見到有唔少人嚟呢間takeaway打卡!今次未食lunch決定買呢個翻屋企食,估唔到翻到去完全無影響好好味👍🏻見住店員好忙碌超精準咁磅曬重去計每個飯糰嘅份量🍙難怪咁足料!-▪️鹹蛋烤腸飯糰 $39⭕️推薦推薦⭕️顏色超級鮮豔👍🏻鹹香起曬沙嘅鹹蛋黃超級邪惡;烤台灣腸咬落甜甜地,油脂感十足,好香口!配料仲有肉鬆、菜、榨菜以及油炸鬼,不得不讚佢外層紫米飯唔會太多,食落啖啖都係配料😋▪️新宿燒汁牛扒飯 $38切開可以見到大大塊牛扒🥩,牛扒選用燒汁調味甜甜地好惹味👍🏻配料同樣豐富、都有肉鬆、菜、榨菜以及油炸鬼!▪️燒仙草奶茶 $28⭕️推薦推薦⭕️絕對係我飲過最正嘅仙草奶茶🥤仙草帶有淡淡苦澀味,吸啜嘅時候感受到仙草嘅滑溜👍🏻奶茶茶香奶味濃郁!▪️現萃桂花烏龍 $29桂花烏龍茶包茶味香濃🌼最適合夏天解解膩!
▪️鹹蛋烤腸飯糰 $39

▪️新宿燒汁牛扒飯 $38

▪️燒仙草奶茶 $28

▪️現萃桂花烏龍 $29
桂花烏龍茶包茶味香濃🌼最適合夏天解解膩!
  • 蛋烤腸飯糰
  • 燒鮮草奶茶
台式飯團🍙阿杏飯團⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣前牌見好多人介紹呢間台式飯團 睇落好吸引😍咁鍾意食飯團嘅我梗係要去試吓啦!🌊大版海草飯團/🐻‍❄️熊本烤腸飯團💲3️⃣6️⃣兩個飯團都好滿好足料呀🥰超級飽肚呀!即叫即整嫁😆不過飯團就唔熱嘅個人認為如果暖少少會更加好味😍飯團用咗我好鐘意嘅紫糯米 好香又健康😆配料方面會有肉鬆.生菜.黃蘿蔔.油條酥😋無論海草定烤腸都同啲配料嘅味道好夾😋🫘手作紅豆奶茶💲2️⃣6️⃣呢杯飲品 好有茶餐廳紅豆冰嘅感覺🤣鐘意飲紅豆冰嘅就岩哂🤪紅豆都唔會過硬同淋!不過飲開少甜嘅我唔記得咗order固定甜度就認為甜左少少🤏🏾🍵椰果四季春💲2️⃣2️⃣清清地嘅茶味配飯團幾唔錯嘅配搭🥰再加埋有啲椰果 更加有咬口😆疫情關係 佢哋就冇得堂食🥲一定要外賣🥡不過諗唔到食咩 買返屋企食都唔錯嘅選擇🤩
台式飯團🍙阿杏飯團
⋆⸜𖤣𖥧𖥣。𖥧𖤣𖥧𖥣
前牌見好多人介紹呢間台式飯團 睇落好吸引😍
咁鍾意食飯團嘅我梗係要去試吓啦!

🌊大版海草飯團/🐻‍❄️熊本烤腸飯團💲3️⃣6️⃣
兩個飯團都好滿好足料呀🥰超級飽肚呀!
即叫即整嫁😆不過飯團就唔熱嘅
個人認為如果暖少少會更加好味😍
飯團用咗我好鐘意嘅紫糯米 好香又健康😆
配料方面會有肉鬆.生菜.黃蘿蔔.油條酥😋
無論海草定烤腸都同啲配料嘅味道好夾😋

🫘手作紅豆奶茶💲2️⃣6️⃣
呢杯飲品 好有茶餐廳紅豆冰嘅感覺🤣
鐘意飲紅豆冰嘅就岩哂🤪紅豆都唔會過硬同淋!
不過飲開少甜嘅我唔記得咗order
固定甜度就認為甜左少少🤏🏾

🍵椰果四季春💲2️⃣2️⃣
清清地嘅茶味配飯團幾唔錯嘅配搭🥰
再加埋有啲椰果 更加有咬口😆

疫情關係 佢哋就冇得堂食🥲一定要外賣🥡
不過諗唔到食咩 買返屋企食都唔錯嘅選擇🤩
2022-06-28 44 瀏覽
人氣飯團店🤩開到旺角都有分店~當然要去試吓啦👅最鍾意食咁多餡料新宿燒汁牛扒飯團~飯團用紫米包住,好有口感好煙韌,非常足料,配料又豐富。牛扒煎得啱啱好,容易咬開,加上有黑椒汁🥰啱晒我呢啲食肉獸。鬆脆油條、蛋絲同醒胃沙律醬,令成個飯團吾會膩芙蓉鹹蛋飯團~鹹蛋配油條蛋絲,最鍾意有鹹蛋😋雖然配料好似唔多,但味道夠惹味,就算食晒成個都唔會話太過飽椰果四季春~茶味清香,唔會太甜,底部有椰果,飲茶之餘又有咬口黑糖珍珠奶茶~好鬼多黑糖珍珠,香濃黑糖味,會忍唔住食晒成杯珍珠

2022-06-21 185 瀏覽
今日出去做嘢,做到冇時間食飯,好彩經過阿杏飯團,就同同事買個飯團grab & go。由台灣引進嘅阿杏飯團,餐廳嘅佈置都引入台灣嘅設計元素,餐廳正中就設有一個櫻花樹下嘅corner。仲有幾個堂食嘅位置方便食客。最近無辣不歡嘅我就揀咗麻辣牛扒飯團。麻辣味唔算好重,而飯團仲有肉鬆、生菜、蛋絲等,營養夠均衡。同事就揀咗鹹蛋烤腸飯團,鹹蛋壓碎再捲入飯團內,加埋台式烤腸非常惹味。呢度嘅飯團選用紅米製作,外面包住一層紫菜,果然係健康之選。行街行到熱辣辣,當然要叫返兩杯凍飲。黑糖珍珠奶茶嘅珍珠都幾Q彈,奶味比較重。燒仙草茉莉茶底夠清香,加埋燒仙草飲落更加透心涼。仲有外賣平台落單外賣自取,夠晒方便,指定食品仲有85折,真係更加抵!
仲有幾個堂食嘅位置方便食客。
鹹蛋烤腸飯團
呢度嘅飯團選用紅米製作,外面包住一層紫菜,果然係健康之選。
黑糖珍珠奶茶
燒仙草茉莉茶底夠清香,加埋燒仙草飲落更加透心涼。
燒仙草茉莉
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2022-06-20 222 瀏覽
喺旺角鬧市入邊, 想快快趣唔使排隊又可以食到好嘢返公司, 買個飯團最方便, 旺角信和正對面有間阿杏飯糰, 就能夠滿足曬我所有願望, 製作速度快,食物品質味道超卓, 而且價錢亦相當合理, 店舖裝修亦都令人很舒服鹹蛋烤腸飯糰熱辣辣嘅飯團充滿飯香味, 完全鎖住鹹蛋同埋烤腸嘅味道, 而且飯糰亦都給收咗鹹蛋和烤腸 嘅香油味, 啖啖飯都好滋味紫薯玫瑰露紫薯嘅香甜味, 配上淡淡嘅玫瑰露香, 喺夏日消暑嘅飲品, 而且又飽肚啖啖肉套餐廣島黑椒豬扒飯糰香煎過嘅黑椒豬扒, 加上其他配菜, 外層一片大大嘅香脆紫菜, 加上佢整嘅size, 令你細細口食又得, 大大啖盡情亦得, 食到停唔到口鴨屎香龍青茶茶味清香,消暑解渴又清膩

鹹蛋烤腸飯糰

紫薯玫瑰露

啖啖肉套餐
廣島黑椒豬扒飯糰

鴨屎香龍青茶
茶味清香,消暑解渴又清膩
2022-06-18 44 瀏覽
杏福的手製飯團ꕀꕀ⇢ఌ阿杏飯團ꔐ 新宿燒汁牛扒飯團 ($38)現場即製的暖笠笠飯團ꕀ包裝精美✩•‿•飯團橫切面層次很分明紫糯米ꕀ菜甫ꕀ肉鬆ꕀ牛扒ꕀ油條紫糯米軟糯ꕀ油條微脆而肉鬆咸香(•̀ᴗ• )軟腍香甜的燒汁牛扒有兩大塊整體風味跟口感都很不錯而一份超級飽肚的ꕀ下午三點三吃到晚上也不餓ꔐ黑糖珍珠奶茶($28)減肥關係很久沒喝珍珠奶茶(◍•ᴗ•◍)忍不住要犯禁一下黑糖味香濃ꕀ珍珠帶Q彈感甜了少甜ꕀ所以甜度剛剛好是久久沒喝的關係嗎?覺得很好喝(৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹)°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°餐廳裝潢是很適合打卡的 (ෆ˙ᵕ˙ෆ)門口放置吊椅跟櫻花樹超唯美的少女格調餐廳暫時不設堂食只提供外賣但有提供椅子供等候(◍•ᴗ•◍)
杏福的手製飯團ꕀꕀ⇢ఌ阿杏飯團

ꔐ 新宿燒汁牛扒飯團 ($38)
現場即製的暖笠笠飯團ꕀ包裝精美✩•‿•
飯團橫切面層次很分明
紫糯米ꕀ菜甫ꕀ肉鬆ꕀ牛扒ꕀ油條
紫糯米軟糯ꕀ油條微脆而肉鬆咸香(•̀ᴗ• )
軟腍香甜的燒汁牛扒有兩大塊
整體風味跟口感都很不錯
而一份超級飽肚的ꕀ下午三點三吃到晚上也不餓

ꔐ黑糖珍珠奶茶($28)
減肥關係很久沒喝珍珠奶茶(◍•ᴗ•◍)
忍不住要犯禁一下
黑糖味香濃ꕀ珍珠帶Q彈感
甜了少甜ꕀ所以甜度剛剛好

餐廳裝潢是很適合打卡的 (ෆ˙ᵕ˙ෆ)
門口放置吊椅跟櫻花樹
超唯美的少女格調
餐廳暫時不設堂食只提供外賣
但有提供椅子供等候(◍•ᴗ•◍)
2022-06-17 799 瀏覽
2022年6月9日 星期四今日放工之後出咗去旺角行一陣,竟然俾我見到係富時中心地下開左一間阿杏飯團,之前曾經試過尖東分店既,覺得性價比好高,所以今次再買返去俾老婆試下店舖裡面裝修得好靚,有一棵人造櫻花樹同吊椅,啱晒俾人用嚟打卡,亦成功吸引途人嘅目光餐牌同之前尖東分店嘅差唔多,都係一樣有好多飯團可以選擇,分開咗唔同嘅系列,而且仲有特色茶飲添,最後我選擇左一個飯卷加一杯飲品外賣拎走加埋都係$64,旺角地舖來講價錢唔算太貴,而且相信足夠一人食用店員睇錯左以為我係堂食所以咁拎出嚟,一見到已經覺得賣相好靚,成個飯團包滿左餡料,忍唔住即時打一打卡先,之後店員再細心幫我包起返到屋企打開嘅時候仍然仲有餘溫,唔需要返熱溫度已經好足夠,飯團食落去嘅時候口感好豐富,我點嘅呢一個係新宿燒汁牛扒飯團,裏面除咗有牛扒之外,仲有榨菜、蛋絲等等,每一啖都食到滿滿嘅餡料,仲要成個飯團咁大舊,食完真係已經飽晒最後仲有飲品黑糖珍珠奶茶,珍珠差唔多有半杯咁多,而且黑糖味好重,但係又唔會覺得太甜,甜度對我來講啱啱好,每一啖都飲到煙韌嘅珍珠加同黑糖奶茶,真係最佳嘅配搭
2022年6月9日 星期四

2022-06-09
10 分鐘 (外賣自取)
2022-06-17 73 瀏覽
有次經過阿杏呢間鋪頭覺得裝潢格局好靚,以為係間茶飲店,原來係來自台灣的,除左台式飲品,還有售賣台式飯糰。終於試左其中一款飯糰,點了廣島黑椒豬扒飯糰。外賣包裝紙袋花花圖案好繽紛,飯糰包裝都係好靚。至於份量方面,算係幾大舊,食1個岩岩好。米嗰部份係用黑糯米,食落好煙韌。材料都好多,除了豬扒,還有生菜,油炸鬼,炸菜,冬菇,沙律醬,豬扒肉質可以,味道就一般唔係太食到黑椒味,飯糰食落有 d 沙律醬就唔會好乾,食材整體上都好配合。有時唔想食得太 heavy既時間都可以 order 一份來吃,下次會試下飲品。
外賣包裝紙袋花花圖案好繽紛,飯糰包裝都係好靚。

2022-06-15 49 瀏覽
這間阿杏飯團位於旺角係一間新開分店,同時店舖只係得外賣,店面比起舊店舖寬闊好多🤔,而環境都有唔錯打咭位,買嘢食之餘仲可以打吓咭先☺!.鹹蛋雞扒飯團呢一款飯團係用咗兩款配料鹹蛋黄、雞扒、菜,而飯團用咗紫米口感烟韌粒粒好有咬口,我覺得都幾得用咗鹹香味蛋黃😙,雞扒味道十足帶點香烤味😋,咬入口帶點腍身,三者配答鹹香蛋同香烤雞加埋粒粒飯相當之好味道!.麻辣牛扒飯團呢款牛扒飯團賣相望著都幾好🤔,整件飯團好有咬口帶點麻辣味道😋都可以接受,而牛扒肉質都好香味😙又帶點腍身,配埋紫米飯團食十分之夾!.黑糖珍珠奶茶呢杯珍珠奶茶望見都幾好🤔,飲入口茶味都好香😙,奶味濃郁😋,配埋黑糖令到甜到適中,佢嘅珍珠口感都好煙韌.橙意滿滿呢杯橙意滿滿好有陽光氣色😙,係嗰夏天飲番杯夠哂清爽,飲到入口味道都好清新帶點甘香,而味道較為清啖味道😋!.

鹹蛋雞扒飯團

橙意滿滿
2022-06-13
10 分鐘 (外賣自取)