2024-01-16 139 瀏覽
今日放工同細妹一齊去大圍食晚餐,星期二8:00左右到達,唔使等位,可以直入餐廳✌🏽鋪頭唔大,但都算坐得舒服。店員見我有好多嘢拎住都主動拎個籃俾我放嘢👍🏻👍🏻📌聖巴東酸辣鳳爪 $58做前菜超級開胃,又夠香又夠辣,份量都多,下次黎會再叫!!📌青咖喱雞 $78+白飯$10+烤餅$15個咖喱好香椰奶味同香茅味,唔算辣,送飯一流🍚個雞就好淋,都有8舊左右,仲有小小配菜,份量足。📌冬陰功湯麵 (金邊粉) $68個擺盤用蝦切咗個心形❤️個湯底都係偏重椰香味,酸辣味就唔係咁出。魷魚同個蝦都彈牙,整體都OK。📌青檸梳打及荔枝梳打 $26/26飲品就普普通通,啊妹杯荔枝梳打第一次嚟嘅時候冇比到荔枝😂😂同職員講咗就補加返🫢

📌聖巴東酸辣鳳爪 $58

做前菜超級開胃,又夠香又夠辣,份量都多,下次黎會再叫!!

📌青咖喱雞 $78

2024-01-16
  • 青咖喱雞
  • 聖巴東酸辣鳳爪
2024-01-05 106 瀏覽
阿叔泰麵好耐之前食過,今次去大圍醒起佢,一於去食番碗船麵先!聖芭東酸辣鳳爪 $58爽口開胃,又唔會好辣,愈食愈過癮🫶阿叔船麵Asok Boat金邊粉$72熱辣辣,湯頭濃郁,按喜好加入白醋,魚露同糖,味道更加豐富,金邊粉滑順可口,索左個湯幾好食,還有豐富的配料,牛肉好入味,肉丸彈牙,炸豬皮酥脆可口。馳名楊叔叔豬手飯$68份量都多,豬手入味,肉質鮮嫩和豬手皮Q彈,男仔食好夠飽。 阿萊燒豬頸肉 $68燒得剛好唔會乾,肉質爽嫩有油香,蘸少許酸醋汀,去膩添清新。

聖芭東酸辣鳳爪 $58
爽口開胃,又唔會好辣,愈食愈過癮🫶

阿叔船麵Asok Boat金邊粉$72

馳名楊叔叔豬手飯$68
份量都多,豬手入味,肉質鮮嫩和豬手皮Q彈,男仔食好夠飽。

阿萊燒豬頸肉 $68
燒得剛好唔會乾,肉質爽嫩有油香,蘸少許酸醋汀,去膩添清新。
2023-12-14 113 瀏覽
呢間船麵真係足料,個湯底又濃,飲完麵唔會口渴👍🏻豬肉船麵有豬肉片同豬肉丸牛肉船麵就有牛肉件同牛肉丸2款肉丸都係高質嘅,唔會一舊粉咁船麵可以揀麵底,我地就揀左金邊粉當日個麵就煮得稔左啲,不過都未至於一夾就斷,都幾掛到湯😙味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5菜式:- 阿叔豬肉船麵:$70- 阿叔牛肉船麵:$72
呢間船麵真係足料,個湯底又濃,飲完麵唔會口渴👍🏻
豬肉船麵有豬肉片同豬肉丸
牛肉船麵就有牛肉件同牛肉丸
2款肉丸都係高質嘅,唔會一舊粉咁
船麵可以揀麵底,我地就揀左金邊粉
當日個麵就煮得稔左啲,不過都未至於一夾就斷,都幾掛到湯😙

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5

阿叔牛肉船麵
阿叔豬肉船麵
阿叔牛肉船麵
2023-12-14 110 瀏覽
🔸Asok Thai Noodles (阿叔泰麵)🔸🔆個個依排去大圍都係去圍方,我又行番出街邊到搵食,行行下見到有間個招牌好光猛嘅泰國菜,入去會下佢~🔆冬陰功湯麵 $68冬陰功味道唔夠濃,佢係偏水但又會夾雜左啲酸辣味,無椰奶的香或濃稠度,配料有魷魚,蝦等海鮮,但都係無味的,金邊粉口感偏腍。一般。🔆阿叔船麵(豬) $70船麵唔錯幾好食,重點有加埋佢所講的四大調味,即係魚露,白糖,白醋,辣椒粉,靠啲調味去吊番起個湯頭味,層次會豐富啲。配料有豬肉片、豬肉丸同炸豬皮,都幾足料,整體味道唔錯。🔆布吉蛋餅 $78我地都好好奇到底咩係布吉蛋餅,google search完都唔係好知係咩。黎到就見到佢有一碗咖哩,入面浸住一隻雞脾仔,另外有兩隻蛋分別係兩塊toast上面。同我地expect嘅蛋餅有啲唔同呢~唔知係唔係咩泰國特色,可能係我孤陋寡聞😂 咖哩幾辣,亦好重咖哩味,係一個幾惹味嘅醬汁,入而隻雞脾仔肉質好腍,似係煮左好耐。咖哩仲愈食愈辣,加埋toasts同蛋一齊食反而幾平衡到個辣度,都ok。🔆勝獅啤 $28都係大牌子,飲開都大概知係咩味架啦~只係想講下佢有個應該係唔想大家整濕手嘅套包住個啤酒,不過同
🔸Asok Thai Noodles (阿叔泰麵)🔸

🔆冬陰功湯麵 $68

🔆阿叔船麵(豬) $70

🔆布吉蛋餅 $78
,加埋toasts同蛋一齊食反而幾平衡到個辣度,都ok。

🔆勝獅啤 $28
都係大牌子,飲開都大概知係咩味架啦~只係想講下佢有個應該係唔想大家整濕手嘅套包住個啤酒,不過同行朋友表示唔係太好拎😂

🔆依間店主打的是小店風格,而唔係個高檔泰國,食物味道尚可,但唔太需要特登去食。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩
📌地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure大圍
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkong #hongkongfood #大圍 #taiwai #泰菜 #船麵 #thai #積信街 #大圍美食 #勝獅啤 #咖哩 #泰國 #泰國美食 #大圍美食 #阿叔泰麵 #asokthainoddles @asokthainoodle
2023-11-04
2023-12-12 79 瀏覽
比起飯還是比較喜歡吃麵各種各樣的粉麵、意粉我也喜歡當然也包括船河啦!豬肉船河上菜時可依喜好加入4種調味料魚露、辣椒、砂糖、白醋,當然要全加試試看正宗味道!湯底濃濃的,帶點鮮甜味道,加入調味後多了咸香、酸甜味,味道多層次✨✨朋友點的豬手飯炆得軟腍豬手肉腍得幾乎入口即融也醃得很入味滿滿骨膠原的感覺👏另外加了雞棗,即是炸雞粒炸得香口不膩,推薦!!泰式凍檸茶也很清新~~店內採光充足,牆上佈滿泰式風情的壁畫如坐窗邊更能感受到旅行感覺總括而言食物、服務和裝潢都滿意的餐廳!
比起飯還是比較喜歡吃麵
各種各樣的粉麵、意粉我也喜歡
當然也包括船河啦!

豬肉船河上菜時可依喜好加入4種調味料
魚露、辣椒、砂糖、白醋,
當然要全加試試看正宗味道!
湯底濃濃的,帶點鮮甜味道,
加入調味後多了咸香、酸甜味,
味道多層次✨✨

朋友點的豬手飯炆得軟腍
豬手肉腍得幾乎入口即融
也醃得很入味
滿滿骨膠原的感覺👏

另外加了雞棗,即是炸雞
炸得香口不膩,推薦!!
泰式凍檸茶也很清新~~

店內採光充足,
牆上佈滿泰式風情的壁畫
如坐窗邊更能感受到旅行感覺
總括而言食物、服務和裝潢都滿意的餐廳!
泰國野不嬲係Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️心頭好😋係大圍行行下見到間橙色超sharp 🧡既泰國餐廳 就咁俾佢吸引左😍必試: 阿叔船麵⛵🍜是但食評🌟💬✰環境😍超級colorful🌈未食已經好joyful 😍裝潢colorful 用色好大膽 用橙色做主調🧡牆身畫左好似泰佛既畫 色彩繽紛 充滿泰風🧘‍♂️未食野已經覺得好開心 好放鬆😍坐位安排上都唔會好逼 都舒服😋✰阿叔船麵 牛肉 金邊粉 ($72) 🍜🐮 牛骨湯好濃郁🐮 好味😍入邊有牛腩、牛丸、炸豬皮、通菜、芽菜同花生碎 都幾多料 份量都剛好🐮食麵最緊要飲啖湯🍲個湯好濃牛骨味 唔覺有咩味精味 非常出色花生碎味都幾出🥜但佢唔似係泰國食既船麵咁加左好多豬血落去🐖🩸所以睇落會清澈D 食落都無咩內臟味如果唔食內臟既朋友可以一試😋如果想食傳統好濃郁 超深色既可能就唔岩lu牛腩片都有牛味既 都幾腍滑 可吃🐮牛丸夠彈牙 都有牛肉既鮮味 都幾好食🐮佢枱面有張紙仔介紹4大調味 - 辣椒粉🌶️魚露🐟白醋🍶白糖🍬我食到一半都好乖咁跟住落係真係有唔同晒 辣椒粉幾香幾辣下 建議唔食得辣落小小去🌶️魚露就提升左D鮮味🐟 白醋有解到D油膩感🍶 白糖令個湯頭更解甜🍬我覺得

必試: 阿叔船麵⛵🍜

食食下就食晒😋
2023-10-07
香葉肉碎蛋飯
2023-11-04 240 瀏覽
大圍不嬲出名多美食, 要係呢個地方爭一席位絕對唔容易😆 阿叔泰麵主打泰式船河, 泰式麵食和泰菜。 店內嘅裝修好玩味, 走休閒風格, 牆上面有好多大型嘅graffiti, 幅幅都係藝術品 牛肉船麵必食推介✨✨ 牛骨湯味好香濃, 混合咗多款泰式香料, 湯頭層次豐富。 牛肉炆得入味又夠淋😋 記得要加上四大調味 -- 魚露,白糖,白醋,辣椒粉一齊食, 咁先食到真真正正泰國風味👍 泰式椰子雞湯麵椰子雞超大份量,椰子味好香,又濃又滑。 金邊粉完全吸收了椰子雞湯, 咬落啖啖爽滑😍😍 追加飛天通菜通菜幼嫩👍馬拉盞味道突出惹味, 再加上乾蔥乾蒜一起炒, 好味到唔停得口😋泰式奶茶Thai tea 嘅精髓係要茶味絕對濃郁, 煉奶和茶嘅比例要恰到好處, 一唔小心好易過甜。呢度嘅泰式奶茶就達到完美平衡👍👍 阿叔泰麵係一間有水準嘅泰式麵食,睇得出店主用心嘅經營, 無論店舖裝修, 食材用料都落足心機✅ 而且價格相宜, 絕對係泰式麵食嘅首選😋

牛肉船麵

泰式椰子雞湯麵

追加飛天通菜
泰式奶茶

2023-10-13 277 瀏覽
🥢青咖喱雞烤餅💰$78+15青咖喱一啲辣味一啲香味都冇雞有啲韌,亦都唔夠入味反而個烤餅幾好食,有奶香味,亦都夠脆🥢阿萊燒豬頸肉 💰$68肉既味道正常,但係燒得燶咗,有啲韌🍜冬陰功湯麵 💰$68完全唔係泰式冬陰功嗰回事香料味唔出、辣度唔夠,搞唔掂🥤凍泰式檸檬茶 💰$24唔識形容好古怪嘅味😅總括嚟講食一次就夠
🥢青咖喱雞烤餅💰$78+15
青咖喱一啲辣味一啲香味都冇
雞有啲韌,亦都唔夠入味
反而個烤餅幾好食,有奶香味,亦都夠脆

🥢阿萊燒豬頸肉 💰$68
肉既味道正常,但係燒得燶咗,有啲韌

🍜冬陰功湯麵 💰$68
完全唔係泰式冬陰功嗰回事
香料味唔出、辣度唔夠,搞唔掂

🥤凍泰式檸檬茶 💰$24
唔識形容好古怪嘅味😅

總括嚟講食一次就夠
2023-10-10 231 瀏覽
香菜肉碎蛋飯 (HKD 68) 8/10 ⭐️佢嘅肉碎偏肥,少辣,啱晒啲食唔到辣嘅朋友,另外佢嘅煎蛋係半熟狀態,蛋汁撈飯一流冬陰功湯麵 (HKD 68) 6/10 ⭐️冬陰功湯底味道較淡,食得出佢個麵,餸,同埋湯底係分開煮嘅,個金邊粉完全唔掛湯,而啲蝦亦唔夠新鮮,食落去有啲”梅”。飛天通菜 (HKD 62) 8/10 ⭐️通菜辣辣地,炒得好惹味香茅魚露雞翼 (HKD 58) 7/10 ⭐️雞翼啱啱炸起就上枱,香口入味,但食落就比較似南乳雞翼,無咩香茅味,亦食唔出有魚露味。香茅菠蘿特飲 (HKD 30) 6/10⭐️如果鍾意嘗試新穎,香港少有嘅飲品,不妨可以試吓呢個香茅菠蘿特飲,香茅味幾突出。椰青(HKD 48) 6.5/10 ⭐️椰青好難唔好飲,呢個椰青飲落都好清甜,可惜嘅係開椰殼開得唔係咁好,飲到落底有好多椰殼碎。Service: 普普通通。環境: 地方細,枱凳都較窄,坐得唔係咁舒服。裝修有泰國風格,花左d心思。📍阿叔泰麵 ASOK Thai Noodle🚇大圍 Tai Wai🕑 My Visit: 星期六晚上⭐️Food: 6.5/10💲ard HKD 180/person

香菜肉碎蛋飯 (HKD 68) 8/10 ⭐️
香菜肉碎飯

冬陰功湯麵 (HKD 68) 6/10 ⭐️
冬陰公湯麵

飛天通菜 (HKD 62) 8/10 ⭐️
通菜辣辣地,炒得好惹味
飛天通菜

香茅魚露雞翼 (HKD 58) 7/10 ⭐️
香茅魚露雞翼

香茅菠蘿特飲 (HKD 30) 6/10⭐️
香茅菠蘿特飲

椰青(HKD 48) 6.5/10 ⭐️

Service: 普普通通。

📍阿叔泰麵 ASOK Thai Noodle
2023-10-07
香菜肉碎飯
飛天通菜
香茅魚露雞翼
突然好想食船麵,係大圍搵咗間都多人推介嘅船麵。我地星期日接近2點到,出面都唔少人排緊隊,等咗差唔多半個鐘就可以入去啦😆🍜阿叔船面(豬:$70)我就叫咗一個豬肉船面🐷,揀咗金邊粉做麵底,入面有豬肉片、豬肉丸同炸豬皮。枱面上有張食法tips,將魚露、糖、辣椒粉同白醋每樣都加啲,酸酸辣辣咁,味道都唔錯。朋友就叫咗牛肉🐮,食咗佢一塊牛同牛丸,相比之下,我個人就鐘意食牛嘅多啲~🍵泰式綠奶茶($30)奶綠好夠凍而且唔甜!可能食過泰國當地嘅船麵,比較之下就覺得遜色咗小小🥲不過如果想過下口癮嘅話,都係一個唔錯嘅選擇😝

🍜阿叔船面(豬:$70)

🍵泰式綠奶茶($30)
奶綠好夠凍而且唔甜!

2023-09-03
晚上同朋友在大圍散步,路過一家橙色的小店,燈光溫馨很吸引。看到裡面還有不少食客也想進去試試。·這家店主打泰國菜,船麵是招牌🍜。我們叫了一份牛肉船麵,肉碎炒mama和酸辣鳳爪。·牛肉船麵湯底濃郁,食材都算豐富🥙,有牛肉、炸魷魚、丸子和芽菜,麵條很有嚼勁👍🏻·Mama麵炒得濕漉漉又入味,入口是明顯的泰式咖哩味,份量兩人吃都足夠🍽️·酸辣鳳爪口感脆卜卜,酸辣醬汁是靈魂,很開胃😋💰人均:120
酸辣鳳爪口感脆卜卜,酸辣醬汁是靈魂,很開胃😋

💰人均:120
咖哩肉碎炒mama
酸辣鳳爪
咖哩肉碎炒mama
酸辣鳳爪
  • 牛肉船麵
2023-09-27 131 瀏覽
和住在大圍的朋友聚會,他推薦了這一間在大圍何有名氣的泰國菜旅館雖然店舖少少但是環境舒適,店內有不少裝修到加強了他的泰國風情阿叔船麵,選擇了豬肉作配料,湯底入口味道濃郁,帶有大量泰國香料味道,此外他們的配菜例如芽菜還有炸豬皮亦新鮮,豬皮入口香脆,配搭金邊粉和在泰國吃的不太吃出分別,是一碗高質素的船麵馳名楊叔叔豬手飯,店員推薦他們的豬手,入口豬皮軟滑,而且肉質同樣煮得淋身,而且非常入味飛天通菜,每次泰國菜館必點的炒菜,這間餐廳近可以配搭烤餅,炒菜的醬汁香濃惹味,而且通菜爽脆新鮮,烤餅亦同樣酥脆香口最後點了芒果糯米飯,非常喜歡他們的椰漿,帶有有層次的鹹味,令到芒果和糯米飯入口味道豐富,而且糯米飯軟硬適中,配搭芒果非常滿意

2023-09-20 70 瀏覽
叫咗碗牛肉船麵完全唔係嗰回事,無論係湯底定係啲料完全都唔係正宗嘅船麵應有嘅味道。牛肉份量係多但好似食緊港式沙嗲牛肉咁,完全唔夾。個湯底更加唔係泰國食加牛血煮出嚟嘅嗰隻風味。另外價錢方面亦都唔係話平。如果對船麵有要求要味道比較正宗嘅真係唔建議嚟呢間。
2023-09-10 263 瀏覽
今日去大圍行新商場,記得朋友介紹大圍有間隱世泰國餐廳。餐廳雖小,裝潢簡單,但很有泰國風,而且價錢非常抵,食物也很好。晚上7点已經座無虛席,不過人流很快,等了一會便可入座。阿萊燒豬頸肉,豬頸肉燒得很好,色澤均勻,肉質非常爽口,配合泰式醬汁,不油膩,味道很好。香葉肉碎蛋飯,肉碎份量很多,鋪滿整碟,肉碎炒得很香,有肉汁,配合一粒粒的白飯,很美味。飛天通菜,泰國菜必食之選,綠油油的通菜很新鮮,很嫩,菜面洒上干蔥頭片,很香,好好味。還選了清甜的椰青及清涼的青檸梳打。

還選了清甜的椰青及清涼的青檸梳打。

2023-09-05 210 瀏覽
平時基本上唔會寫食評,喺openrice見到呢間正評居多所以晚飯時間去咗試,試完真係忍唔住,呢個價錢同質素完全唔成正比。船麵湯底味道好淡,完全無泰式船麵應有嘅香料層次味,就算加咗兩次檯面上嘅4款調味都係唔夠味,似即食麵湯包開出嚟果種味,配料配搭亦同「正宗」扯唔上邊。同行屋企人叫咗豬手飯,豬手算軟稔易咬,味道亦夠,不過屋企人覺得飯煲得太軟,試咗一啖,未試過白飯有入口即化嘅口感。雖然有提供放袋嘅籃,但放凳底又攝唔落,放凳邊又迫到隨時阻住隔離位出入,環境逼夾,水都無杯,埋單先知有加一,一個麵一個飯加杯香茅斑斕汁埋單$187真係會有啲嬲。當交智商稅,希望其他想試正宗船麵嘅人慎選。