2009-10-13 26 瀏覽
今日行行下旺角有d肚餓, 就入左去試下, 叫左大腸面線食,(staff 話果到得大腸面線食, 冇其他味揀)唉.成個面都冇香味, 最重要係, d 配菜辣到跟本食唔落去唔落又冇味, 落又辣到食唔到我去完台灣返黎冇奈, 食左好多次阿宗面線因為太好多味, 我都知唔可以同台灣既比, 但呢間真係.....如果有去過台灣食過阿宗既人我都唔建議佢去呢到因為真係唔掂擋....佢一碗$14, 咁我不如去茶記食碗粉仲好
今日行行下旺角有d肚餓, 就入左去試下,
唉.成個面都冇香味, 最重要係, d 配菜辣到跟本食唔落去
唔落又冇味, 落又辣到食唔到

我去完台灣返黎冇奈, 食左好多次阿宗面線因為太好多味,
我都知唔可以同台灣既比,
因為真係唔掂擋....
佢一碗$14, 咁我不如去茶記食碗粉仲好
2009-10-13
(非會員)
2009-09-28 21 瀏覽
見到家樂對面開左好多小食店同飲品店,見到呢間阿升麵線感覺幾乾淨諗住試下.叫左台式花枝丸,10蚊4粒一擺入口,鹹到飛起,吐番出黎,再換過4粒比我,都仲係鹹.再咬多2咬,全部都係粉,一d花枝粒都冇.頂.真係食唔落掉左,咁就徙左我10蚊=.=
見到家樂對面開左好多小食店同飲品店,

見到呢間阿升麵線感覺幾乾淨諗住試下.

叫左台式花枝丸,10蚊4粒

一擺入口,鹹到飛起,吐番出黎,

再換過4粒比我,都仲係鹹.

再咬多2咬,全部都係粉,一d花枝粒都冇.

頂.真係食唔落掉左,咁就徙左我10蚊=.=
2009-09-27
$10 (宵夜)
  • 味精墨魚丸
相比蚵仔煎,我喜歡呢個香酥蚵仔相比上星期阿土,我喜歡呢個阿升顅名思義,上星期吃了軟綿綿杰達達的蚵仔煎,已同各位食家分享左小妹感受,委實不是我杯"蠔"(原諒小妹以同是台式面線 上星期食的阿土比較)今日去旺角預備試呢間,不是十分多人,排左十分鐘隊,柯打左(小)大腸麵線$14----原來好辣下,男友試了2淡已收工,我則吃得津津有味,尤愛辣荀絲,混入面線一同吃,好有口感花枝丸$10(4粒)-----都幾香口,亦夠熱,但十元只有4粒,唔叫抵食香酥蚵仔$15-----將D蚵仔酥炸,一粒粒卜卜脆,食到外脆內軟,呀!!掙係呢味已在我心目中完完全全打低阿土了鹽酥雞(小)15----粒粒雞肉炸得剛剛好,不老不鞋,和香酥蚵不同制法..食得過金桔檸檬(餐價)$6---又大杯又有冰,味道比阿土更像樣,珍珠奶荼(餐價)$6----還會問你要普通珍珠定bb珍珠,又大杯,飲落亦滑,亦有荼香,bb珍珠冇味(係味正常D珍珠無架??有時係第D地方又食到D珍珠有少少甜味架喎!!)今次總數$66元,雖然企住熱住食,但比慣性星期日我去酒樓飲下午荼更多份滿足感總括:阿升岩我食,下次我會再食鹽酥雞、香酥蚵仔、試埋香酥菇先..
相比蚵仔煎,我喜歡呢個香酥蚵仔

相比上星期阿土,我喜歡呢個阿升

今日去旺角預備試呢間,不是十分多人,排左十分鐘隊,柯打左

尤愛辣荀絲,混入面線一同吃,好有口感

掙係呢味已在我心目中完完全全打低阿土了

鹽酥雞、香酥蚵仔
十元4粒,抵唔抵,自己諗諗 ^^
金桔檸檬(餐價)$6珍珠奶荼(餐價)$6,抵
2009-09-03 4 瀏覽
阿升麵線加入左雪花冰...WOO~ 所以決定去試試味道如何,結果就~完全不像雪花冰的味道,,好像用(芒果味)果汁開水, 食左一啖就放棄左,不過D麵線,就唔錯但係]味精就多左D羅~
阿升麵線加入左雪花冰...WOO~

所以決定去試試味道如何,結果就~

完全不像雪花冰的味道,,好像用(芒果味)果汁開水,

食左一啖就放棄左,

不過D麵線,就唔錯

但係]味精就多左D羅~

(非會員)
2009-09-02 1 瀏覽
今日行街見到"阿升麵線"有綿綿冰賣,我見到唔係好貴,所以我就買了一杯芒果味試下啦,不過味就好像差D羅, 好像"7-11'" D思樂冰~款式仲係得個4款..~唉!我諗我都唔會再幫襯。

今日行街見到"阿升麵線"有綿綿冰賣,

我見到唔係好貴,所以我就買了一杯芒果味試下啦,

不過味就好像差D羅, 好像"7-11'" D思樂冰~

款式仲係得個4款..~唉!

我諗我都唔會再幫襯。
現在旺角開了越來越多的台式麵線店,在一天內,在同一個地方旺角,也可吃到不同種類的台食,吃過了西門町麵食後,走過這店,雖然也都很飽了,但最後也決定吃點試試吧!既然也蠻飽了,所以點了碗細的來試,雖然大碗相對地是便宜的,但之前已經吃了兩餐,所以只有乖乖的吃碗細,然後再加一客花枝丸吧。店員首先以一個很大的匙羹舀了在一個類似量杯的器皿,然後再倒到食客的塑膠碗內,而這碗麵線基本的已有大腸的了,另外也有任加的調味如蒜汁、黑醋及芫茜,也有辣配料如辣榨菜、辣菜脯及辣荀絲,辣配料由一級的辣度至五級,辣荀絲是一級辣,而辣榨菜及辣菜脯也是超級大辣的,坦白說,一個不太吃辣的人,我幾敢肯定也是吃不下辣荀絲的了,所以奉勸各位不要以為免費好爽就起勢咁落,因辣榨菜及辣菜脯真的是超級辣,辣過去吃麻辣火鍋,我自問也挺能吃辣的,也真的覺得辣。另外也當然叫店員下多點芫茜及蒜泥,很香的。吃下去湯也是挺濃的,湯也是蠻黏稠的,但好像還溫度不夠高,個人來說是喜歡湯底是熱一點的,而麵條幼幼的又軟腍,但是不知為何也是挺長身的,記得在台灣阿宗吃,是沒有那麼長的,而大腸也是下得比較寒酸,切得很碎的加起來可能只有平時在潮州店子的一塊而已,但沒有

吃下去湯也是挺濃的,湯也是蠻黏稠的,但好像還溫度不夠高,個人來說是喜歡湯底是熱一點的,而麵條幼幼的又軟腍,但是不知為何也是挺長身的,記得在台灣阿宗吃,是沒有那麼長的,而大腸也是下得比較寒酸,切得很碎的加起來可能只有平時在潮州店子的一塊而已,但沒有異味也算是不錯的。

花枝丸十元四粒,一看起來沒甚特別,但一咬下去,就知道是花了一點功夫的,此丸雖然肉質有點梅,不夠彈牙,但肯定的是,店家不是只用水灼過加調味了事,而是很明顯的有燒過的口感,外面的皮有點燒過的脆口,撒上了一點點鹽酥雞扒用的淮鹽及調味,也是交足功課的了。

吃過後的感覺是不太爽,也還是覺得阿宗好一點,始終有點有形無神的感覺,但真的是很想吃的話,也着實是不錯的選擇。
升「呢」的阿升,仍是被阿宗比下去
店員先以舀麵線在一個類似量杯的器皿
任加的調味如蒜汁、黑醋及芫茜
辣配料有辣榨菜、辣菜脯及辣荀絲,真的很辣的!
湯濃而黏稠,而麵條幼幼的又軟腍
大腸也是下得比較寒酸
花枝丸外面的皮有點燒過的脆口,很明顯有被燒過
但此丸肉質有點梅,不夠彈牙
2009-08-15
店員先以舀麵線在一個類似量杯的器皿
任加的調味如蒜汁、黑醋及芫茜
辣配料有辣榨菜、辣菜脯及辣荀絲,真的很辣的!
湯濃而黏稠,而麵條幼幼的又軟腍
花枝丸外面的皮有點燒過的脆口,很明顯有被燒過
2009-08-18 5 瀏覽
經過見到有綿綿冰食,個價錢仲好抵添,一定要試下啦。朱古力味綿綿冰 $19個冰本身已經包咗配料(香蕉、綿花糖、椰果),配料係唔可以揀Set好晒。冰面會有朱古力醬同朱古力碎。我覺得朱古力最穩陣,但個冰底睇落都覺得唔太夠味,比較淺色一定唔可以同糖百府相比。好彩佢放咗D朱古力醬同粉起上面,如果唔係…,可能D冰係外來,不是自家製,所以質素會差D,而且佢重點係麵線,重咁平,係咪唔可以對佢有要求呢至於份量當然唔會多啦環境,係冇得坐,要企住食款式仲係得4個但係可以望住佢做,感覺上好似會乾淨D(個人認為啫)配料都OK,只係唔可以自已揀啫。Summary:其實企住食我冇所謂,重要係個味道,如果佢個冰底做好D,我諗我會時時幫襯。

經過見到有綿綿冰食,個價錢仲好抵添,一定要試下啦。
朱古力味綿綿冰 $19
個冰本身已經包咗配料(香蕉、綿花糖、椰果),配料係唔可以揀
Set好晒。
冰面會有朱古力醬同朱古力碎。
我覺得朱古力最穩陣,但個冰底睇落都覺得唔太夠味,比較淺色
一定唔可以同糖百府相
比。
好彩佢放咗D朱古力醬同粉起上面,如果唔係…
,可能D冰係外來,不是自家製,

至於份量當然唔會多啦

環境,係冇得坐,要企住食

款式仲係得4個

但係可以望住佢做,感覺上好似會乾淨D(個人認為啫

配料都OK,只係唔可以自已揀啫。
幫襯。

2009-08-17
2009-08-13 10 瀏覽
大腸麵線好味又夠食,d鹽酥雞,花枝丸同埋鹽酥菇都炸得好脆飲品又大大杯,夏天岩晒呀而家買任何食品加$6有杯珍珠奶茶or金桔呀真係好抵食呀聽講13號會出雪花冰呀'''好似幾好味呀遲d去開旺角一定要試下個雪花冰下次都會再同朋友去食
大腸麵線好味又夠食,
d鹽酥雞,花枝丸同埋鹽酥菇都炸得好脆
飲品又大大杯,夏天岩晒呀
而家買任何食品加$6有杯珍珠奶茶or金桔呀
  • 鹽酥雞
  • 花枝丸
  • 鹽酥菇
2009-08-10 4 瀏覽
八月十日 (星期一)放工,和老公出旺角...看看5D是否真的全線斷貨一問之下,原來已經out of stock一個月了要訂貨...希望去旅行之前可以有貨罷經過登打士街,不得不吃點小食今天選了阿升麵線選了細豬腸麵線,細鹽酥雞粒和茘枝玉露麵線不錯,略嫌豬腸少了點,醬汁攪得不錯鹽酥雞值得一試,是製成粒狀的,雞肉新鮮,而且炸得剛好,不太油膩茘枝玉露清甜,大大杯的...食物質素應該給好的...但老闆娘對員工的態度令人咋舌只見她呼呼喝喝,又不幫手,只懂罵,員工做得開心嗎,可以有改善嗎?劣評是給妳的!老闆娘!最需要檢討的...是妳!
八月十日 (星期一)

放工,和老公出旺角...看看5D是否真的全線斷貨
一問之下,原來已經out of stock一個月了

要訂貨...希望去旅行之前可以有貨罷

經過登打士街,不得不吃點小食
今天選了阿升麵線

選了細豬腸麵線,細鹽酥雞粒和茘枝玉露

麵線不錯,略嫌豬腸少了點,醬汁攪得不錯
茘枝玉露清甜,大大杯的...

食物質素應該給好的...但老闆娘對員工的態度令人咋舌

劣評是給妳的!老闆娘!最需要檢討的...是妳!
2009-08-10
2009-08-09 5 瀏覽
要在阿升麵線和阿土麵線之前取括, 我認為阿土麵線較為美味。雖然阿升的價錢較便宜, 但用料方面(尤其是配料)不及阿土的好。例如豬腸, 阿昇的很硬身, 而且較深色, 亦沒有豬腸獨有的香氣。蠔仔雖然大粒, 但內裡乾身而且鞋口, ,即使再好的烹調技術也不能改變。蟹肉碎都食得出是冷藏貨, 不單乾身, 也沒有蟹肉的鮮味, 確實有點失色。我相信下次必定會選擇阿土了。
要在阿升麵線和阿土麵線之前取括, 我認為阿土麵線較為美味。

我相信下次必定會選擇阿土了。
2009-08-04