2024-05-30 1159 瀏覽
好耐冇嚟觀塘,今日過客公司簽嘢,做完嘢成點半,醫下肚先。同事話觀塘間阿元味道ok,係開源道行去都係十分鐘左右,一於呢間。嚟到阿元,叫咗滷肉飯同擔仔麵加杯奶茶,份量唔多,味道好台灣,食落就知正宗,同事冇介紹錯
2024-05-14 1093 瀏覽
裝修好用心,充滿台灣風味!啱晒打卡,影咗好多相😆牆上仲有舊式電影海報,好有復古感✨店員好友善,送餐都快手,整體感覺唔錯👍🏻會再嚟食!🫶🏻滷肉飯 $ 35滷肉肥瘦適中,肉汁甘香,甜鹹比例啱啱好😆夠入味!醬汁同白飯結合後嘅香氣撲鼻而來,餸飯一流!仲有一塊醃蘿蔔,酸酸甜甜好開胃✨雞肉雞蛋飯雞肉有咬勁,食起嚟唔會太柴,雞蛋絕對係畫龍點睛,大家睇下隻蛋幾靚😆蛋汁撈埋雞絲榨菜非常香口,口水都流埋,我十分鐘ko咗碗飯😝

滷肉飯 $ 35

雞肉雞蛋飯

2024-05-14
  • 爆蛋雞肉飯
2024-04-29 1163 瀏覽
喺觀塘約咗同事食lunch就去咗阿元來了,叫咗兩碗滷肉飯同埋鹽酥雞,同埋珍珠奶茶!滷肉飯係半肥瘦嘅豬肉,超好食😋!我喺香港我係最鍾意食呢間嘅滷肉飯!♥️鹽酥雞嘅份量都幾多,好香口送飯一流!另外仲叫咗個肉鬆起司蛋餅,掛住食唔記得咗影相呢個都好好食😋🤭

• 魯肉飯
  • 肉鬆起司蛋餅
2024-04-15 1205 瀏覽
有嘢做要去牛頭角,就去名店”阿元來了”。啲嘢幾好食,滷肉飯、鹽酥雞又平又好食。不過最重要係呢度嘅裝修同氣氛,真係比到你好似喺台灣食嘢嘅感覺。以佢嘅價錢同環境,喺香港好難贏到佢。
有嘢做要去牛頭角,就去名店”阿元來了”。

啲嘢幾好食,滷肉飯、鹽酥雞又平又好食。

以佢嘅價錢同環境,喺香港好難贏到佢。
  • 魯肉飯
2024-04-04 1175 瀏覽
阿元來了觀塘鴻圖道,這裡的滷水拼盤、滷肉飯和台式牛腩絕對值得一試。滷水拼盤是這家店的招牌之一,它包含了各種精選滷味,如滷豆腐、滷雞翅和滷豬耳等,每一樣都入味鮮美,口感豐富。讓人驚艷的是他們的滷汁秘方,經過長時間熬煮,充滿層次感和濃郁的味道。滷肉飯是另一道受歡迎的美食,它的特色在於滷肉的肉質鮮嫩多汁,每一口都能品味到豐富的滷味和肉香。配上軟糯的米飯,這道滷肉飯絕對是一種令人回味的美味享受。而台式牛腩也是這家店的獨特之處。他們使用優質的牛腩,經過長時間的燉煮,使肉質軟嫩入味。牛腩的湯汁濃郁,融合了多種香料和調味料,讓人一試難忘。如果想要紅豆餅,需要於下午五點前到門口旁的外賣部購買,否則五點後就冇得買啦。

• 阿元魯肉飯
  • 滷味拼盤
2024-04-02 881 瀏覽
今日夜晚過咗黎試餐廳入面客人寥寥無幾直接行入去坐低點知比職員叫門口等然後再帶位好似多此一舉😅裝修行緊台灣懷舊風格枱櫈感覺比較廉價 感覺配不上食物價錢食物器皿也是塑膠的而且好油 😅廚房員工應該少換手套食物質素不過不失但係冇話有特別驚喜蚵仔煎做到台灣地道風味👍👍但係雞腿卷應該係工場貨有雪味👎🏻‼️晚市車輪餅停止售賣‼️見OpenRice 其他人講,好似好好食要留返下次早午市先可以再試感覺有D失望
今日夜晚過咗黎試

但係冇話有特別驚喜
蚵仔煎做到台灣地道風味👍👍
但係雞腿卷應該係工場貨有雪味👎🏻
‼️晚市車輪餅停止售賣‼️
見OpenRice 其他人講,好似好好食
要留返下次早午市先可以再試
感覺有D失望

2024-03-31 437 瀏覽
呢度裝潢好靚,門口細細,但入到去好似真係去左台灣啲特色店舖咁!雖然滷肉飯都係細細碗,但啲滷肉唔係太肥,而且個汁都好惹味,好好送飯。係到可以試哂台灣既特色小食,支持!
係到可以試哂台灣既特色小食,支持!
2024-03-06 734 瀏覽
下午專誠和女友過來吃午飯,記得入來時要經過一條窄窄的長後巷、窄窄的門口,或許這不是餐室的正門罷。無論如何,入到座有點置身於台灣大排檔的感覺。一坐下就見到出了張午飯限時的單據,大约限時35分鐘進食。點餐時,職員分別安排我們轉了3次枱…… 接着點餐開始:排骨酥麵 - 味道和塩酥雞一樣,無骨啖啖肉,肉質較軟。塩酥雞 -外表炸得太深色,味道ok,有肉汁。炸甜不辣拼盤 - 味道剛好!台南擔仔粿條 - 味道一般,不過不失,總算試過。鳳梨青茶 - 因為叫了微糖正常冰,所以味道比較淡。離開時看看錶,原來吃了50 分鐘。PS 見到水吧年青女職員每完成一杯飲品後就試試味,之後才給其他說國語的女侍應上枱
排骨酥麵 - 味道和塩酥雞一樣,無骨啖啖肉,肉質較軟。
塩酥雞 -外表炸得太深色,味道ok,有肉汁。
炸甜不辣拼盤 - 味道剛好!
台南擔仔粿條 - 味道一般,不過不失,總算試過。
鳳梨青茶 - 因為叫了微糖正常冰,所以味道比較淡。

離開時看看錶,原來吃了50 分鐘。
2024-02-22
2024-03-05 832 瀏覽
於2024年2月24日午餐。把台灣所有元素集合在一間小小的店舖裹,我拍了幾張照給台灣朋友,她都說很有感覺。蚵仔大腸米粉🍜男朋友不愛吃蠔,只好不要,新竹米粉幼細,大腸夠肥,也清得乾淨,吸了醬汁的酸度,咸酸味令對碗麵更有食慾。鹵肉飯🍚鹵肉飯較為乾身,略嫌肉醬較少,但味道挺像台灣味道。飯都是採用珍珠米,既做到粒粒分明,又香甜。肉鬆起司蛋餅🧀呈上來時,蛋汁還在流出來,未完全熟透的蛋令這個餅有着台灣蛋餅融合港人最愛的流心蛋風味。蛋餅採用的辣椒醬有點像余均益,不像台式般流質一點和較甜,配上芝士和肉鬆,我更愛這個帶入本土味道的改良版。新竹貢丸湯🥣貢丸彈實,肉味重,麻油及芹菜的味道,中規中矩,但足夠令人懷念台灣的日子。地址:觀塘鴻圖道28號地下後座
[阿元來了食評]

於2024年2月24日午餐。

蚵仔大腸米粉🍜

鹵肉飯🍚

肉鬆起司蛋餅🧀

新竹貢丸湯🥣

地址:觀塘鴻圖道28號地下後座
2024-02-15 1060 瀏覽
本來呢度係各位同事出去食飯嘅一個好選擇可惜今次個感覺實在太差差到要寫食評去發洩心中嘅不滿雖然好食,但係應該唔會再幫襯事原侍應姐姐話有牛肉麵新出推介一下仲話送嘢飲都係$68又好似幾經濟實惠咁就有兩位同事去嗌咗呢個牛肉麵然後送嘢飲係包紙包飲品第一個同事嚟到牛肉麵配橙色嘅麥茶然後第二個同事嚟到嘅牛肉麵係配紅色嘅麥香紅茶然後第一個同事話可唔可以轉紅色嘅紅茶侍應姐姐話:公司set咗random出,唔可以換聽完真係眼都凸Random咁你攞去換返一盒都叫random㗎啦🤷🏻‍♀️從未見過咁低服務質素同事話左以後都唔會再嚟
本來呢度係各位同事出去食飯嘅一個好選擇
可惜今次個感覺實在太差
差到要寫食評去發洩心中嘅不滿

雖然好食,但係應該唔會再幫襯
事原侍應姐姐話有牛肉麵新出
推介一下仲話送嘢飲都係$68
又好似幾經濟實惠
咁就有兩位同事去嗌咗呢個牛肉麵
然後送嘢飲係包紙包飲品
第一個同事嚟到牛肉麵配橙色嘅麥茶
然後第二個同事嚟到嘅牛肉麵係配紅色嘅麥香紅茶
然後第一個同事話可唔可以轉紅色嘅紅茶
侍應姐姐話:公司set咗random出,唔可以換
聽完真係眼都凸

Random
咁你攞去換返一盒都叫random㗎啦🤷🏻‍♀️
從未見過咁低服務質素
同事話左以後都唔會再嚟

2024-02-08
5 分鐘 (堂食)
2024-02-01 899 瀏覽
⭐️ 滷肉飯(小碗)$33⭐️ 蚵仔大腸麵線 $40⭐️ 塩酥雞 $38⭐️ 炸甜不辣拼盤 $32⭐️ 玉米起司蛋餅 $32⭐️ 肉鬆起司蛋餅 $37觀塘呢間嘅裝修的確有台灣復古風味,唔怪之得劇集都會來取景!滷肉飯混合了五花肉同肉燥,豐富咗口感,飯粒都很飽滿,特別不錯!小吃同蛋餅就係普通的好吃!
⭐️ 滷肉飯(小碗)$33
⭐️ 蚵仔大腸麵線 $40
⭐️ 塩酥雞 $38
⭐️ 炸甜不辣拼盤 $32
⭐️ 玉米起司蛋餅 $32
⭐️ 肉鬆起司蛋餅 $37

觀塘呢間嘅裝修的確有台灣復古風味,唔怪之得劇集都會來取景!
小吃同蛋餅就係普通的好吃!
耳聞阿元來了好一段時間剛好下班在這附近就試試店內充滿著懷舊的氛圍📻讓人置身於台灣老街一樣不過未開始用餐,已對餐廳的服務態度扣分進去時沒人理會及帶位,內裡有空枱就坐下之後才有服務員說圓枱for 𝟒人,要我們調位但她也沒帶位,我們就問那要坐哪一張枱?她隨意指旁邊坐了𝟏位食客的𝟒人枱說可以坐由於她說罷就離去,我們只好再向食客確認誰知人家是𝟑位(-_-) 雙方都尷尬地笑了一下沒人理也沒再安排,只能四處張望自行找位剛好門口有位置我們才可以真正就坐這時候在收銀的服務員才走出來說:「你們怎麼不坐下?」感覺我們妨礙他們樓面運作(・_・;即店家不安排坐位還怪客人??服務態度不敢恭維,有很大的改善空間▸ 鹽酥雞 $𝟒𝟒比較普通,炸得有點乾皮脆但肉質稍為偏硬~▸ 冬瓜茶 $𝟏𝟐正常發揮▸ 香菇肉羹麵 $𝟓𝟎湯底濃稠,口感還好,份量足夠▸ 香芋珍珠奶茶 $𝟐𝟗味道一般,珍珠有點太硬▸ 土魠魚酥羹麵 $𝟓𝟓湯底濃稠,魚塊雪味重炸粉也偏厚,有點失望⑅整體而言,出品普通服務態度又有待改善附近也不乏台灣餐廳試一次也就足夠了~

耳聞阿元來了好一段時間
剛好下班在這附近就試試
店內充滿著懷舊的氛圍📻
讓人置身於台灣老街一樣

不過未開始用餐,已對餐廳的服務態度扣分
進去時沒人理會及帶位,內裡有空枱就坐下
之後才有服務員說圓枱for 𝟒人,要我們調位
但她也沒帶位,我們就問那要坐哪一張枱?
她隨意指旁邊坐了𝟏位食客的𝟒人枱說可以坐
由於她說罷就離去,我們只好再向食客確認
誰知人家是𝟑位(-_-) 雙方都尷尬地笑了一下
沒人理也沒再安排,只能四處張望自行找位
剛好門口有位置我們才可以真正就坐
這時候在收銀的服務員才走出來說:
「你們怎麼不坐下?」
感覺我們妨礙他們樓面運作(・_・;
即店家不安排坐位還怪客人??
服務態度不敢恭維,有很大的改善空間

▸ 鹽酥雞 $𝟒𝟒
比較普通,炸得有點乾
皮脆但肉質稍為偏硬~

▸ 冬瓜茶 $𝟏𝟐
正常發揮

▸ 香菇肉羹麵 $𝟓𝟎
湯底濃稠,口感還好,份量足夠

▸ 香芋珍珠奶茶 $𝟐𝟗
味道一般,珍珠有點太硬

▸ 土魠魚酥羹麵 $𝟓𝟓
湯底濃稠,魚塊雪味重
炸粉也偏厚,有點失望

整體而言,出品普通
服務態度又有待改善
附近也不乏台灣餐廳
試一次也就足夠了~
👧🏻不專業食評👧🏻尋找台灣的味道*評分超過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻為推薦阿元滷肉飯評分: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這碗滷肉飯令我諗返起去台灣第一次食滷肉飯的感覺,因為估唔到在香港都可以食到有返咁上下質素嘅滷肉飯呢度嘅醬汁唔會太鹹配飯剛剛好,這碗飯的份量應該足夠成年男人的食量份量真係幾大,不過可惜的是滷肉的份量可以再多一點來配這麼多份量的飯😂芝麻味麻糬餅評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻觀塘的阿元來了旁邊有大伯紅豆餅by阿元來了,來到觀塘的阿元來了,當然要試下他們的麻糬餅但我來到的時候麻糬餅賣得七七八八,原來真係要早啲黎排隊買🥹剛好賣剩芝麻味麻糬餅,但都沒關係,聽說他們的芝麻味麻糬餅都幾出名,剛剛出爐熱辣辣入口外脆內軟甜度也剛剛好,價錢亦對得住它的味道,性價比高,下次想試埋他們的芋頭麻糬餅、經典奶油紅豆餅仲有花生麻糬餅應該也十分好食😋
👧🏻不專業食評👧🏻尋找台灣的味道

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
外賣自取
  • 阿元魯肉飯
2023-11-29 757 瀏覽
上星期四黃昏試咗觀塘名物阿元來了,真係好多好多人排。 阿元魯肉飯(大碗) ,份量其實唔算太大,剛剛好吧,但魯肉肉質嫩滑,搭配著米飯,帶有一點點香料的香氣,實在配合得不錯。 塩酥雞,雞塊外皮確實炸得很脆,內裡的肉質也還可以,是道頗受歡迎的小吃。接著是,雙蛋蝦仁煎,蝦仁新鮮,煎蛋口感不錯,雖然沒有太多特別之處,但味道還算中規中矩。 最後是一碗香菇肉羹湯,湯頭清淡,香菇和肉羹入味,是一碗比較家常的湯品。整體而言,味道還算可以,價格也相對親民,算是一個不錯的選擇。不過,可能有點小小失望,沒有達到我預期的那種驚艷水平。
上星期四黃昏試咗觀塘名物阿元來了,真係好多好多人排。
阿元魯肉飯(大碗)

塩酥雞

雙蛋蝦仁煎

香菇肉羹湯

2023-11-23
30 分鐘 (堂食)
阿元魯肉飯(大碗)
塩酥雞
香菇肉羹湯
2023-11-09 668 瀏覽
上星期日去咗阿元來了食飯,整體而言,味道真係好好!特別要推薦佢哋嘅蚵仔麵線、鹽酥雞同鳳梨綠茶。首先,講下蚵仔麵線。麵線滑溜溜,湯底鮮甜,加上新鮮嘅蚵仔同麵線上面嘅配料,味道更加豐富。每一口都能夠感受到蚵仔嘅鮮香同麵線嘅滑嫩口感,實在太美味啦!如果你鍾意地道台灣麵線既味道,呢碗蚵仔麵線絕對係一個必試嘅選擇。然後,講下鹽酥雞。鹽酥雞外脆內嫩,鮮嫩多汁,加上鹽酥外層嘅香脆口感,真係令人上癮。無論係當主菜定係小食,呢個鹽酥雞絕對係一個必試嘅選擇。最後,講下鳳梨綠茶。呢杯綠茶真係清新又解渴!鳳梨味道鮮甜,茶味香濃,兩者嘅結合非常和諧。飲落去,鳳梨嘅果香同綠茶嘅清爽口感完美結合,真係一種享受。呢度嘅鳳梨綠茶絕對係一個不容錯過嘅選擇。整體而言,阿元來了係一間非常值得推薦嘅餐廳。蚵仔麵線、鹽酥雞同鳳梨綠茶味道真係非常出色,每一口都帶來滿足感。無論你係想食小食定係正餐,呢度都係一個好選擇。服務亦都好好,價錢亦都相宜,令人感到舒服。下次再去,一定會再試吓其他菜式!