2016-06-08 1437 瀏覽
去到長洲實在冇理由係唔食長洲最出名嘅小食,唔係講緊薯塔,亦都唔係講緊大大粒嘅魚蛋,而係講緊有數之不盡咁多間嘅長洲糯米糍。經過平記嘅時候,我就買咗一個榴槤糯米糍試一試,不過就有小小失望啦。佢嘅榴槤肉太少喇,雖然食落都幾甘香,但對於一個榴槤嘅粉絲來講絕對係唔夠喉啦。好在佢嗰個糯米糍都搓得幾好食。

2016-04-13 1239 瀏覽
特然好想食糯米糍,於是搜openrice見到呢間離屋企近又幾多好評,所以即刻搭地鐵來穩!經過左幾次都無留意,以為穩唔到想放棄既時候終於體到!買左一個芒果糯米糍同一個榴蓮糯米糍,各12因為想影相,所以等到翻到屋企先食。真係好好味!D糯米皮好薄,口感軟糯,料好足,榴蓮同芒果都好甜!芒果又多汁!超級滿足!

因為想影相,所以等到翻到屋企先食。

2016-04-08 1251 瀏覽
還分享長洲糯米糍 .... 悶不悶呀 !? 不悶 ! 而且我們仍很愛吃 ~每逢路經上環都會買三五七個水果糯米糍 ~買糯米糍的時候, 看到兩位職員在店內包製糯米糍, 真有如招紙所寫 “ 本店現場製造,保證新鮮 " 今天所賣的水果糯味糍有盛名的芒果、榴槤、草莓、火龍果、奇異果我們則買了當中的芒果、草莓、火龍果 ~先吃草莓糯米糍, 原粒草莓的外層被軟糯的糯米皮包裹著, 一粒捧在掌心, 厚實而重手, 一啖食下, 草莓多汁, 糯米皮很Q又彈牙 ~火龍果糯米糍, 長條形的, 又是糯米皮把火龍果肉包裹著, 味道清甜又多汁 ~盛名的芒果糯米糍, 不用多作介紹, 一件糯米糍就有原片芒果肉的長度厚度, 味道亦是三款糯米糍中最好味、夾味,食多少件也不嫌多 ~本篇完 ~
還分享長洲糯米糍 .... 悶不悶呀 !?
不悶 ! 而且我們仍很愛吃 ~
每逢路經上環都會買三五七個水果糯米糍 ~

我們則買了當中的芒果、草莓、火龍果 ~

本篇完 ~
其他
2016-03-01 995 瀏覽
今天一早變身遊客,登上全景遊電車,然後開始了全程一小時的叮叮漫遊。下車地點在上環,經過永樂街時,想起上次在街口遇到的長長人龍。平日的午後,人龍消失,原來賣的就是之前在美食節鬧得熱哄哄的焦糖芝士雪糕撻。$25的焦糖芝士雪糕撻是該處名物,客人付款後不用取號碼票,只需要在旁稍為等待店員製作。撻的構造很簡單,底部就是像泡芙一樣中空的酥皮盒,內裡加了半溶的白芝士,頂層結實的雪糕半球是CoCoBerry出品的芝士雪糕,加上面頭火炙成的焦糖脆片。入口雖然芝味滿分,可惜酥皮是冰冷的,沒有預期中的冰火感,如果可以再烤焗一下肯定會更完美。另外,整個撻因為呈流心狀,客人其實吃得相當狼狽,如果包裝紙可以改一下會更好,畢竟用抹手紙包着感覺怪怪的,雖然說總比用難以分解的膠袋好...
焦糖芝士雪糕撻
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* Instagram | ig_four_month Facebook | 四月出走 Fourmonth away 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2016-02-26
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
2016-02-13 820 瀏覽
無意中撞上平記, 據聞它就是有份把長洲芒果糯米糍發揚光大。遇上平記, 我真是超興奮, 吃過後更加肯定它的盛名。長洲芒果糯米糍是真的手掌般長, 還要是那種長是真的由頭至尾也是糯米皮包芒果肉, 為甚麼我這樣說是因為曾吃過一些取巧的芒糯, 芒果肉細細件卻有一層拉長的糯米皮!?看這糯米皮是薄的, 僅僅的把芒果肉包裹著, 糯米皮沒有苦味而芒果肉還是很甜。再買圓滾滾的...奇異果糯米糍, 半隻的份量也由薄薄的糯米皮包裹著, 奇異果是甜的!口乾也想喝芒果汁, 稠稠的質地, 應該沒有加水, 至少喝出自然果味。
無意中撞上平記, 據聞它就是有份把長洲芒果糯米糍發揚光大。
遇上平記, 我真是超興奮, 吃過後更加肯定它的盛名。
再買圓滾滾的...
題外話/補充資料: 味道 5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 5
外賣自取
$20 (其他)
2016-01-26 656 瀏覽
以前去長洲, 一定食長洲糯米糍。 不過, 每次入去都要搭好耐船。最近成日聽到長洲糯米糍衝出離島, 今日放工經過, 當然心思思買粒食啦。糯米糍有好多口味, 例如奇異果, 榴槤同芒果。 我就買左粒芒果味黎食, 長型的糯米糍包住大大舊的芒果肉,好味好味! 雖然唔係芒果當造季節, 但舊芒果都係甜,唔酸!終於唔洗入長洲都食到大大粒嘅芒果糯米糍啦!

終於唔洗入長洲都食到大大粒嘅芒果糯米糍啦!
  • 芒果糯米糍
2015-12-21 775 瀏覽
我幫襯了上環永和街的 <長洲平記> 多次, 由店子 7月開業直至最近! 見證著熱潮的過去,  由當初要排隊半小時,至今不用排隊即時買到! 店子不斷推出新口味糯米糍,更加入時令水果,可帶給食客新鮮感! 士多啤梨糯米糍 $8外型頂部較尖!薄薄層糯米糍,包住一整粒士多啤梨!滿載果香,士多啤梨保持香甜多汁!  糯米糍柔軟微甜,不會喧賓奪主! 士多啤梨糯米糍要視乎貨源而定!  並非經常有得買!金奇異果糯米糍 $13厚切的金奇異果,口味清新,大約半個金奇異果,份量算是交足貨,金奇異果比奇異果的味道更甜美誘人, 糯米糍鎖住水份,保留果汁及濕潤! 相對其他果味款式,這款成本較低不太抵食!花生糯米糍 $8充滿甘香鬆脆的花生碎,混合砂糖,既香口又有風味; 卻是食起來好論盡!  食到花生碎遍佈桌子上!七彩糯米糍 (七彩糯米糍、芒果肉及雪糕球) $25賣相吸引的七彩糯米糍看起來好像彩色棉花糖, 其實是糯米糍, 口感柔軟,配合芒果肉,份量頗為慷慨! 還有一球自選口味雪糕,溶化後的曲奇雪糕與七彩糯米糍及芒果肉一齊食,口味更豐富! $25 好抵食又滿足!期待店子日後再推出新口味啊!

見證著熱潮的過去,
 由當初要排隊半小時,至今不用排隊即時買到!

士多啤梨糯米糍 $8
 糯米糍柔軟微甜,不會喧賓奪主!

士多啤梨糯米糍要視乎貨源而定!
 並非經常有得買!
士多啤梨糯米糍
金奇異果糯米糍 $13
 糯米糍鎖住水份,保留果汁及濕潤!
 相對其他果味款式,這款成本較低不太抵食!
金奇異果糯米糍
金奇異果糯米糍
花生糯米糍 $8
充滿甘香鬆脆的花生碎,混合砂糖,既香口又有風味;
 卻是食起來好論盡!
 食到花生碎遍佈桌子上!
七彩糯米糍 (七彩糯米糍、芒果肉及雪糕球) $25
賣相吸引的七彩糯米糍看起來好像彩色棉花糖,
 其實是糯米糍,
 口感柔軟,配合芒果肉,份量頗為慷慨!
 $25 好抵食又滿足!
七彩糯米糍
期待店子日後再推出新口味啊!
七彩糯米糍
2015-10-20 1052 瀏覽
昨夜,友人I送了上環長洲平記出品的芒果糯米糍給小妹。是日早上,忍不住拿了來吃。芒果糯米糍以抺手紙包著,既衛生,又可避免粘在一起。咬一口,糯米皮薄薄的一層,質感軟柔綿綿的,煙韌度則屬一般。糯米皮內,包著一中片肥厚香熟多汁的芒果,份量十足,抵讚。不過,可能不是芒果當造的時節,芒果未算十分甜美。
2015-10-20
早餐
2015-08-01 1422 瀏覽
大大舊芒果, 好好口感, 芒果又甜 ,要排隊都係冇所謂 ,正到冇朋友.我買左6粒 , 3榴槤(家人食,我食原隻榴槤唔食呢d口感榴槤,所以唔評啦),3芒果 , 見有一位c9 ,要左28粒糯米磁yummy , 通常d人買半打, 1打. 收銀後面好多位妹妹仔 ,c9 在包 , 即包即賣覺得更新鮮 .

2015-07-30
1 分鐘 (外賣自取)
2015-07-18 3096 瀏覽
在 6月尾下午,經過上環德輔道中的時候,見到永和街除了中午時段外賣店及任何時段 Jenny Bakery 會大排長龍之外,竟然還有店子大排長龍!  我好奇走過去看個究竟!  原來新開了一間糯米糍專門店 <長洲平記>!  好的,一於找天中午來幫襯!  恰巧!店子仍是試業階段,不太多人知道!  就算中午前來,排隊約 10分鐘也是合理!試業營業時間:10:30am ~ 6:00pm開業營業時間:10:00am ~ 8:00pm簡陋的裝潢,不需要任何心思佈置,其店名在長洲已經出名,自然有食客慕名而來,店內最緊要設備及食材齊全便可! 兩星期之後 7月13日(星期一),我正想再來買糯米糍,當經過上環德輔道中,見到有好幾架消防車,加上多名警察在街上戒備,場面緊張! 不知哪裡發生火警呢?!  只見一條粗如水管的消防喉駁入永和街,心知不妙嘞!走進永和街,有多位記者、警察在場,正是糯米糍店後面舖位店內燒焊引起爆炸!我見到有兩塊玻璃被炸爛! 可能當日是店子新開張,我見門口好多花藍,發生咁嘅事,真係唔多吉利嘞!  發生火警後翌日經過,肇事單位已封了木板!在兩天後,7月15日(
 我好奇走過去看個究竟!
 原來新開了一間糯米糍專門店 <長洲平記>!

好的,一於找天中午來幫襯!
 恰巧!店子仍是試業階段,不太多人知道!
 就算中午前來,排隊約 10分鐘也是合理!

試業營業時間:
10:30am ~ 6:00pm
開業營業時間:
10:00am ~ 8:00pm
 不知哪裡發生火警呢?!

發生火警後翌日經過,肇事單位已封了木板!
在兩天後,7月15日(星期三),糯米糍店重開!
 還加了兩座迷你平安包山作裝飾!即時充滿生氣!
事故後,反而因禍得福!
 更多食客知道這間小店,之前中午時段,我花上 10分鐘便買到糯米糍,現時中午時段,十幾廿人排隊,要排足半個鐘!

老闆見到我排半個鐘買一個糯米糍咁大把,哈哈!
 肯定嫌我買得太少嘞!佢話自從火警後,食客更多!
基乎供不應求!
 只見店內好幾位女店員馬不停蹄包糯米糍!

我問老闆放工要買芒果糯米糍的話,會否售罄?應否先在中午買定,然後存放公司雪櫃?為確保新鮮及品質,他建議我先在中午付款落定,或者先致電落定,放工才取!他強調把芒果糯米糍雪在雪櫃好幾個鐘會爆皮!

店子供應:
最出名是芒果糯米糍、其次是榴槤糯米糍、還有奇異果糯米糍,各 $12個;
另有迷你平安包 $5、豆沙平安包、蓮蓉平安包、麻蓉平安包、各 $10個,連壽包都有,只需 $8個!
等候期間,店員以抺手紙把每件糯米糍包好,確保衛生及不會黏在一起!絕不馬虎!
第一次幫襯,買了芒果糯米糍及榴槤糯米糍作為午飯後甜品!另一試迷你平安包!
芒果糯米糍 $12
有別於坊間貨色,這是長身!見到芒果糯米糍是其他糯米糍的 Double size,未嚐先有滿足感!

表面沾上薄薄一層白色的糯米粉,確保糯米糍不會黏在一起!
 超柔軟綿綿的糯米糍,要温柔地拿起食!
糯米糍柔軟軟糯而微微煙韌,味帶微甜!不會喧賓奪主!大大塊新鮮芒果香甜多汁,十分討好!令人一試愛上!
 絕對可以滿足芒果迷!
芒果糯米糍
榴槤糯米糍 $12
而榴槤則用上新鮮榴槤肉,口感軟滑而天然的甜美,真材實料!
 味道香濃!令人齒頰留香!
榴槤糯米糍
奇異果糯米糍 $12
排半個鐘終於買了個奇異果糯米糍,即買即食!

火警事故後,食品仍保持水準!糯米糍質感依然!
厚切的奇異果,口味清新,
 皮薄餡豐,食得一口滿足!
 糯米糍鎖住水份,保留果汁!內裡依然濕潤!
 亦可中和奇異果的獨特的嗆喉感,跟糯米糍都幾夾!相對另外兩款,這款成本較低不太抵食!
奇異果糯米糍
奇異果糯米糍
迷你平安包 $5
剛剛出爐微温鬆軟,蓮蓉夾雜大約半粒鹹蛋黃,鹹甜交集,內外兼備!
迷你平安包
下次再幫襯的話,我都要想一想什麼時段較少人!
2015-07-02
10 分鐘 (外賣自取)
榴槤糯米糍
芒果糯米糍