2020-03-30 0 瀏覽
第一次光顧這間食店,就在商場的裏面,這裏有一點兒像美食廣場。。價錢方面,也不算太昂貴,都是親民的平民小食。。這裏的腸粉選擇很多,但看餐牌也有一種花多眼亂的感覺,而且腸粉的配搭10分新穎。在我的概念裏,腸粉應該是鹹的,可是這裏的腸粉是一種嶄新的食材,從來沒有想到腸粉是可以放朱古力在裏面呢。不過第一次嘗試,我還是選擇了咸食的。所有的腸粉都是即叫即製, 10分新鮮,而且也可以隨自己的喜歡加上不同的食材,選擇了肥牛腸粉加雞蛋,配上了麻辣的醬汁,真的10分惹味。腸粉皮的厚薄適中,最重要是即叫即製,那個秘製醬汁也為這個腸粉增加不少分數呢,不過腸粉的幼滑仍有待改進呢。

價錢方面,也不算太昂貴,都是親民的平民小食。

不過第一次嘗試,我還是選擇了咸食的。
2020-03-22 35 瀏覽
同女朋友冇野好做入屯門行下,竟遇到間平靚正小店!位置係一個細商場入面,類似小型food court中的小店。坐係旁邊公共地方用餐。想唔到平平無奇小店可以令我重燃食慾!1.招牌叉燒薯粉薯粉與食開的不同,較幼,亦煮得淋一點。然而味道出奇地好,亦有湯汁,非常易入口。叉燒粒甜甜地好夾。2.原條鰻魚飯真係好大條鰻魚。肉質不錯,唔會太淋。配上甜甜的鰻魚醬汁,非常開胃。出奇的欲罷不能!仲加左d海苔令味道絕佳。3.油菜油菜竟然好夠鑊氣,真係好好食!完全驚喜油菜放在平面的鐵器上煮。老闆介紹有自製菊花茶、豆漿、酸梅湯,又有即磨腸粉,好似都幾吸引。餐牌仲有好多粉麵餸菜配搭,任你自由選擇,加幾蚊加蛋加菜又得,豐儉由人。總括今餐CP值高,之後一定再黎試下!環境:餐牌:

1.招牌叉燒薯粉
招牌叉燒薯粉

2.原條鰻魚飯
原條鰻魚飯

3.油菜
油菜竟然好夠鑊氣,真係好好食!完全驚喜

油菜

油菜放在平面的鐵器上煮。

總括今餐CP值高,之後一定再黎試下!

環境:

餐牌:

2020-03-22
招牌叉燒薯粉
原條鰻魚飯
油菜
平日食熱氣野多,下午茶通常鍾意食公仔麵,又比屋企人話冇益、多味精,想搵啲健康啲嘅嘢去食,鋒味屋嘅嘢食標榜冇味精,包括石磨腸粉同埋麻辣燙等等,似乎想清清地食石磨腸粉係唔錯選擇。最正常我諗都係食叉燒腸粉,點知原來叉燒腸粉仲有好多嘢可以加,從中揀咗好健康嘅生菜同埋冬菇,做到出嚟見到好多餸,叉燒超大粒,完全顛覆正常叉燒腸嘅概念,冬菇好滑,個豉油比較偏淡, 正好我想食清淡所以覺得幾好,店員話豉油偏淡更健康,如果鍾意食比較鹹嘅朋友可能會覺得打折扣。繽紛樂石磨腸粉一睇覺得好特別(奇怪),腸粉係咸嘅,又點可以加繽紛樂呢?咁如果腸粉係甜嘅又點叫做腸粉?做出嚟嘅賣相確實令人好開心,原來唔使加豉油,係加朱古力醬,大膽咁樣咬落去,外軟內脆,最裏面又軟,口感好豐富,味道出奇地好食,出奇地夾。係好好嘅飯後甜品第一次飲到有少少豆渣嘅豆漿,感覺好有營養店員全程都好有禮貌咁講解,佢哋腸粉有幾十款,下次會帶屋企人過嚟試吓其他,比佢哋一啲驚喜。

第一次飲到有少少豆渣嘅豆漿,感覺好有營養

繽紛樂石磨腸粉
叉燒冬菇菜石磨腸粉
2020-01-21
8 分鐘 (外賣自取)
繽紛樂石磨腸粉
叉燒冬菇菜石磨腸粉
2019-12-18 147 瀏覽
朋友講屯門有間腸粉幾特別,今日途經就過來食個下午茶,這間鋒味館都幾特別,原來除腸粉仲有油賣,一路都見有個石磨磨緊,感覺好新鮮又幾特別,款式以淨腸加配菜為主,我就買了最普通的雞絲腸粉,加菜莆配了豆漿,約二十三元,等了十分鐘可取,腸粉即時加油同豉油,豆漿收銀都窩心記得搖先好飲。腸粉都大份,食時覺得腸粉不夠滑身,雞粒不多,沒有味道,豉油都是偏淡味,一夾腸粉爛所以不可夾到雞肉一起食,一試就夠,另外的豆漿口感比較杰身不太甜,味道都可以,最底飲完仲有豆漿濃液,下次可能叫淨腸粉先。
2019-12-13 123 瀏覽
-🦄-蔥花蝦米腸+生菜金菇Hkd22Rating🌕🌕🌗🌑🌑-近排真係迷上左食皺皮腸粉🤭雖然已經興左好耐咁岩屯門GOGO MALL都有間石磨腸粉😂咁近唔係唔食呀 平日既晏就係冇人既👍🏻所以落左單好快有得食 佢係即叫即整既🤤保證新鮮熱辣 唔洗驚擺耐左會變硬變凍😮-🔥份量方面🔥大家見到都係一盒既一半左右🤯其實唔係好多叫左蝦米腸但啲蝦米真係好細粒 幾乎睇唔到所以食落都冇咩口感 加左生菜同金菇但份量都好少相信如果唔加生菜金菇陣係得蝦米😅就會同普通一條咩都冇既腸粉一樣😅🔥滑溜程度🔥唔係好滑好順喉 但都味去到硬既🤣滑溜程度一般 畢竟係即叫即製 差極有限😌🔥其他/總結🔥總結係個腸粉冇咩特別 唔會話特別有米香🙂而且份量比較細 不過佢個Menu都有好多款可以簡好似係有好多唔同既海鮮 可能呢個係唯一優勝之處-下次會介紹同區更加吸引更加正既石磨腸粉鍾意食腸粉既你記住留意喇Haha🤪🤪如果大家有咩好食又好推介既皺皮腸粉店都可以cm禁下個Hastag睇下其他腸粉既介紹啦🤩🤩-
🦄

如果大家有咩好食又好推介既皺皮腸粉店都可以cm
禁下個Hastag睇下其他腸粉既介紹啦🤩🤩
2019-12-02
2019-10-12 149 瀏覽
宵夜,宵夜!weekend 就要食個燒宵夜吾願瞓先至係週末😂😂go go mall 話星期五、六、日會開到凌晨,就去搵嘢食先,大概10:00基本上都上晒,大概仲有四五間啦!我就試吓呢間鋒味屋,石磨腸粉唔錯!有個隻石磨係門口度,價錢都算合理,份量都夠多👍有下次

2019-10-04 139 瀏覽
開頭都幾好食,甚至開頭個後生仔主力做腸粉既時候都煙銀同夠晒巢皮,但換左第個,拉得無咁巢同好軟。最重要係我多數叫叉燒腸,開頭係條狀或者係薄片,推腸粉嘅時候咁嘅形狀會好融入條腸粉度。中間都會有叉燒黐住係啲腸粉度,係會互相交融嘅。但近呢兩次食都係正方形粒狀,叉燒還叉燒腸粉還腸粉,甚至好似係蒸完之後淋啲叉燒上去咁。對上一次食啲叉燒粒仲好大粒,細粒過嗰啲骰仔少少,最近一次就碎到不得了但係都算係粒狀,腸粉勁軟,過晒火。仲少少益益地味,唔係好新鮮。最近見佢選擇多咗,餐牌同招牌都冇咁大陸味,但都係個類感覺,同埋質素下降左,可惜。

中間都會有叉燒黐住係啲腸粉度,

係會互相交融嘅。

2019-10-03 64 瀏覽
我身為屯門友,收工經常黎幫襯,腸粉真係超好食,值得推介!味道一流,腸粉好香米味,就算就咁叫齋腸得豉油都覺得好好食!員工態度良好!必食推介!石磨腸粉超有誠意~~~
我身為屯門友,收工經常黎幫襯,腸粉真係超好食,值得推介!
2019-09-17 56 瀏覽
而家喺香港好少食到又白、又滑、又薄皮嘅腸粉,而且佢嘅餡嘅選擇有好多款有菜、有肉,雖然喺美食廣場入邊嘅一間細舖但係食物質素卻相當唔錯,可以邀請更多朋友過嚟一齊食!
2019-08-11 120 瀏覽
質感幼滑的腸粉,粉漿系用米磨出,帶著花生油的香味,健康用心出品,大人細路都岩吃啊!仲有自制豆漿,最佳拍檔,會掛住的味道,小朋友個個禮拜都要吃。麻辣串都系好正宗,又香又辣,正。
2019-07-28 162 瀏覽
最近係屋企附近有一間商場翻新咗,講到入面有好多種類嘅餐廳開咗。有日係附近睇完戲就過咗去睇睇。果然商場入面光亮咗好多,而我要介紹嘅餐廳就係依個商場嘅美食區入面,位置都好近入口,要搵到佢都應該唔難。佢嘅腸粉種類其實唔多,食過其他餐廳都知道,但大路嘅都會有,同可以因自己需要加配料。價錢黎講都好低,加上以我所知,係屯門都無乜皺皮腸粉,所以特然想食,佢都可以係你的選擇。今次就食了淨腸粉加蛋和生菜。腸粉黎講,都算滑身,加咗蛋就簡直為腸粉賦予新嘅靈魂,而菜就咗啲口感。我覺得腸粉好食,但他們提供的醬油係好差,啲味好啖,可能佢地無再重新調配過,所以真係比啲調味料搞砸晒。我地有自備餐具過去食,佢地都唔會拒入,都係扺讚嘅

淨腸粉加蛋和菜

,而菜就咗啲口感。

我地有自備餐具過去食,佢地都唔會拒入,都係扺讚嘅
2019-07-07
淨腸粉加蛋和菜
2019-07-25 95 瀏覽
呢間餐廳開左係最近屯門開左新既food court裡面,今日咁岩黎搵朋友就順便入去食下野~我其實幾中意食腸粉既,對腸粉都有要求,要又滑又彈牙,而呢間既石磨腸粉就唔係咁達到我要求啦。佢裡而既料還可以,不過腸粉就唔滑,真係試一次就算啦。
佢裡而既料還可以,不過腸粉就唔滑,真係試一次就算啦。
2019-07-19 82 瀏覽
作為屯門人,對Go Go Mall的開業可謂異常興奮。事關Mall內有不少食店進駐,有如一個小掃街商場,今天經過便上來留下腳毛,也順道試試新口味。甫走進Go Go Mall內,已被第一家食店所吸引。全因它是主打近期的熱潮小食:石磨腸粉,店內果真放了石磨和腸粉櫃,看來是新鮮即製。腸粉定價可謂,最便宜的要需16元便可交易。店內還有出售麻辣串串等其他小食。因為是外賣,店員額外給了一小盒豉油,回到家食用時才倒下去。一盒腸粉份量是可以的,亦吃到有絲微米香味。但略嫌腸粉有點厚,滑溜度亦有所不足。鮮蝦有4-5隻,頗彈牙有咬口。若想加菜、雞蛋、菜甫等則再逐樣收費。
作為屯門人,對Go Go Mall的開業可謂異常興奮
。事關Mall內有不少食店進駐,有如一個小掃街商場
,今天經過便上來留下腳毛,也順道試試新口味。

甫走進Go Go Mall內,已被第一家食店所吸引

腸粉定價可謂,最便宜的要需16元便可交易
。店內還有出售麻辣串串等其他小食。
鮮蝦腸粉

因為是外賣,店員額外給了一小盒豉油,回到家食用時才倒下去

2019-07-18
外賣自取
2019-07-12 79 瀏覽
🔺鋒味屋GoGoMall 覓食round 3🤘🏻.鋒味屋🏠呢間係GoGoMall嘅人氣小店 主要賣皺皮腸粉 見到小店真係有個石磨即場磨米漿 夠晒真材實料😳.當日試左肉碎蛋石磨腸粉🙌🏻即叫即製👍🏻 Order完等左10幾分鐘左右食落係好原始嘅味道 如果加埋葱花就更加香👅$19大大份 一個人食真係會好飽😂
🔺鋒味屋
當日試左肉碎蛋石磨腸粉🙌🏻
即叫即製👍🏻 Order完等左10幾分鐘左右
食落係好原始嘅味道 如果加埋葱花就更加香👅
$19大大份 一個人食真係會好飽😂
屯門的雅都商場翻新工程已有一段日子,萬料不到這老牌商場搖身一變,成了佔地50000呎的掃食新場,還改了個洋氣的名字:Go Go Mall。作為中途出家的半個屯門人,一時三刻仍洗不去「雅都」給我的印象,只是人類從來是善忘的地球生物,加上新商場、新屋苑帶來的新氣象,雅都的蛻變也是早晚的事吧。作為屯門區的掃食新場,Go Go Mall能否成為「明日葵廣」是言之過早了吧!廿多間小食店當中只有少數是屯門人熟悉的品牌,綜觀全場食店大都是創業者,小試牛刀技藝生手在所難免,小店們似乎都欠缺了些賣點,要有持續性發展可要加把勁了。新場的另一賣點是營業至凌晨二時,其實凌晨營業只限星期五至日而已,平日營業時間為朝十一晚十一,作為區內的宵夜場Go Go Mall只能說是「假日限定」吧!星期六是Go Go Mall正式開幕日,中午時段食場人頭湧湧的,食桌位置嚴重不足,不少食客只能「立食」。食場以白色為主調,走食場少見的文青小清新路線,不過食店主題五花八門,粉麵飯小食甜品甚麼都有,與其說是掃食新場,感覺更像美食廣場吧!***第一站:鋒味屋走勻整個食場,鋒味屋是最吸引眼球的一家,店前一個大石磨甚為矚目,未知米漿是否即

***

第一站:鋒味屋

走勻整個食場,鋒味屋是最吸引眼球的一家,店前一個大石磨甚為矚目,未知米漿是否即場磨制,但已成功招徠好奇的食客。

這種古法蒸腸粉近年由內地紅到香港,因此石磨腸粉未算是新事了。很久以前已在內地見識過這種櫃桶腸粉,在我的認知裏那是農工的早餐恩物,才不過數元人仔便宜得不行。雖跟港式腸粉分別大抵是作法不同,但作為體驗內地飲食文化仍可一嚐。

以石磨腸粉作招徠的關係,好奇而光顧的食客不少,但店內師傅手勢純熟利落,令等候的時間也不致大久。

招牌叉燒腸粉(加雞蛋)($23),成品完全就是「大陸腸粉」的模樣,份量不少算是相當抵食。腸粉偏向厚身,尚算滑溜但米香一般,加入雞蛋會令腸粉口感更豐富。
招牌叉燒腸粉(加雞蛋)

叉燒有醃味甜甜的不嚡口,只是叉燒份量不多,腸粉豉油加入「師傅」是常態,可幸並不重手。能滿足對「大陸腸粉」的好奇心,但未至非試不可的程度,但這家的石磨腸粉算是價錢公道,加上店子位置佔盡地利優勢,相信會成為Go Go Mall人氣熱店之一。
2019-06-22
招牌叉燒腸粉(加雞蛋)