2021-05-21 267 瀏覽
趕時間喺九龍城搵嘢食, 餵飽隻馬騮就送佢去補習,佢就最鍾意食茶餐廳㗎喇呢一間d西多士同埋奶醬多真係有水準㗎我隻馬騮就最橋口㗎啦佢最鍾意就係食脆卜卜嘅奶醬多啲奶醬呢好豐富好足料㗎(仲多到一邊切一邊流d醬出泥架),啖啖花生醬同煉奶擺落口好多花生醬人系口入面woo真係好好味 佢一個人都可以ko兩件不過我唔畀佢一次過食咁多㗎所以就叫咗個西多因佢都係十分之鍾意㗎西多士同一般嘅西多士唔同, 一般嘅西多士都係好薄嘅😁但係呢一間慨西多士好厚㗎 ,食落去呢真係好有口感裏面的醬又多又好味仲脆卜卜添 食完兩個都飽曬啦飲杯水佢就可以上去補習啦! Yeah 今日時間啱啱好“正”!西士多 $29奶醬多 $21#銀龍 #九龍城 #katkatfoodies
呢一間d西多士同埋奶醬多真係有水準㗎

2021-05-13
  • 厚切奶醬多
  • 厚切西多士
2020-12-08 515 瀏覽
第四波疫情比起前三波更加來勢洶洶,大家記得勤洗手,戴好口罩,保持適當社交距離,切勿鬆懈呀!黃昏時分去咗太子花墟,竟然都有許多愛花之人去咗花墟買花,十分熱鬧。各式嘅聖誕花環、聖誕花、聖誕樹,同各種鮮花,真係非常吸引眼球呢!行咗半個鐘就急急腳離開,同男友散步到九龍城區。九龍城區相對人煙稀少,於是我地又去咗幫襯開嘅銀龍喇。當晚我好想食牛筋河,所以就點咗一碗嚟食。男友就點咗一份椒鹽豬扒套餐,附有例湯、白飯和餐飲。白飯頗大碗,但係豬扒份量很少,只有幾片!幸好我地追加咗兩個小食,金銀蒜蒸茄子同節瓜。茄子同節瓜不過不失,家庭主婦都識整嘅餸!

2020-12-05
2020-10-22 301 瀏覽
一個人貪快去食銀龍叫個午餐喇沙豬扒炒米等了廿分鐘先有,仲話係快餐得四分一碟冇喇沙味,只得咸同以前銀龍差好遠另外,侍應好似唔憂做咁。同時間已有其他客投訴。真係冇下次
一個人貪快去食銀龍
叫個午餐喇沙豬扒炒米
等了廿分鐘先有,仲話係快餐
得四分一碟
冇喇沙味,只得咸
同以前銀龍差好遠
另外,侍應好似唔憂做咁。同時間已有其他客投訴。真係冇下次
2020-10-14 153 瀏覽
記得當日我地去咗家樂坊參加體驗活動,之後就急急腳離開旺角,因為旺角人頭湧湧,實在太逼人喇!~~~🐨於是我地就坐咗小巴去咗九龍城搵食。落咗小巴之後,即時感受到九龍城的寧靜,同旺角簡宜係天與地!~~~🐨我地又去咗價錢親民又多選擇嘅銀龍開餐。點咗兩碗河粉,再搭配優惠價小食,真係一樂也!河粉好快就索曬啲湯,所以記得要趁熱食呀!魚蛋魚片都好爽口彈牙!茄子好軟腍,蒸出嚟熱辣辣!水蛋蒸得好嫰滑,同樣都係熱辣辣架!估唔到$15有咁多魚皮好大舊同好脆呀!

~~~🐨

~~~🐨

河粉好快就索曬啲湯,所以記得要趁熱食呀!
柱候牛筋河

魚蛋魚片都好爽口彈牙!
魚蛋魚片河

茄子好軟腍,蒸出嚟熱辣辣!
蒜蓉蒸茄子

水蛋蒸得好嫰滑,同樣都係熱辣辣架!
肉碎蒸滑蛋

估唔到$15有咁多魚皮
好大舊同好脆呀!
炸魚皮
2020-10-10
柱候牛筋河
魚蛋魚片河
蒜蓉蒸茄子
肉碎蒸滑蛋
炸魚皮
2020-10-14 212 瀏覽
同男朋友都好想食下小菜,就搵下有附近有咩茶記,今次試銀龍中式小菜set幾抵!6,70蚊有小菜加飯,飲品,叫兩set送埋油菜我地叫左生炒骨,沙薑雞,味道唔錯,雞都幾滑,不過份量少左啲,我男友話加埋菜先剛剛好!下次再黎會揀食魚
同男朋友都好想食下小菜,就搵下有附近有咩茶記,今次試銀龍

下次再黎會揀食魚

2020-09-30 202 瀏覽
今日知道返工要好多體力嘅勞動,所以一定要食一個夠飽嘅早餐,我選擇咗去銀龍茶餐廳,一來近我返工,二來經濟實惠👍其實早上來嘆個豐富早餐好緊要,如果吾係邊有動力做野早餐真係有好多選擇,款式又多,中式粉麵又有、西餐又有、傳統嘅茶記又有,價錢又吾係貴,簡直係超值我叫左金妹火腿通粉,包一杯餐飲,連埋杯咖啡都係$30,真係抵!碗通心粉好爽口,又吾淋,金妹火腿果然名不虛傳,正,份量都幾多!咖啡好有大排檔feel成份早餐冇加一,抵贊🤗
其實早上來嘆個豐富早餐好緊要,如果吾係邊有動力做野
咖啡好有大排檔feel
成份早餐冇加一,抵贊🤗
2020-09-03 128 瀏覽
常言道:民以食為天。嗰晚我地喺九龍城搵嘢食,搵到呢間有小菜供應嘅茶餐廳,感覺乾淨企理。餐廳入面唔算好多客人,而且仲有部好大嘅電視,可以一邊食飯一邊睇新聞。我地點咗個二人套餐,有飯有湯有菜仲有杯嘢飲。而小菜我地就揀咗豉椒蒸排骨同埋香煎倉魚。蒸排骨大大舊熱辣辣好夠份量,而煎倉魚就煎得比較硬身,但係魚肉就新鮮嫰滑。跟住我地加咗個小食,蒜蓉蒸節瓜,呢個反而好有驚喜!上枱嘅時候似係啱啱蒸好,放入口時熱辣辣好多汁。呢個小食真係好正!
2020-07-11
2020-05-20 318 瀏覽
2020年5月11日晚, 去屋企附近既銀龍粉麵茶餐廳食晚飯, 其實呢度曾經都係半個飯堂咁, 呢晚落到去都係如常叫平時食開既晚餐, 咁岩見到有張佢地自家出既海報話有咸檸檬系列既飲品, 跟餐只係加 $6, 而且係罐裝同埋俾哂成個咸檸檬, 咁既價錢當然係抵啦, 於是就 order 埋, 點知來到既時候係完全圖文不附囉, 來既係樽裝汽水, 同埋只有半個咸檸檬, 於是搵個 waiter 來問問, 佢既答案竟然話唔知呀, 水吧係咁出來, 而佢既表情係好似好驚水吧囉, 既然係咁我亦都唔想難為佢喇 ! 唯有就係呢度呻下, 同埋好想知道係咪可以投訴去邊個部門咁呢, 因為商品說明同實際係有好大出入 !
[完]
2020-05-11
2019-12-31 360 瀏覽
今日落咗九龍城道食嘢,原本食開嗰間茶餐廳執咗,咁就試下呢間銀龍啦叫咗個砂鍋餛飩雞湯鍋套餐有白飯,有例湯,有嘢飲…凍飲加幾蚊呀嘩…見嗰個湯鍋唔係太大但係佢啲雲吞霹靂咁大粒呀真係可以用拳頭咁大粒嘢形容呀食完嗰幾粒雲吞,幾啖飯我都飽🤣跟住仲有大約四分一隻雞,喺鍋入面啲雞皮好滑,啲肉質都唔錯雞下低,仲有好多菜㗎,同湯好甜碗飯大大碗,勁多飯飽到不行,食唔曬#下次女士食,可以同朋友些牙食呀#依間,職員服務態度不錯,其他分店嘅我唔知

叫咗個砂鍋餛飩雞湯鍋套餐
有白飯,有例湯,有嘢飲…凍飲加幾蚊呀

嘩…見嗰個湯鍋唔係太大
但係佢啲雲吞霹靂咁大粒呀
真係可以用拳頭咁大粒嘢形容
呀食完嗰幾粒雲吞,幾啖飯我都飽🤣

跟住仲有大約四分一隻雞,喺鍋入面
啲雞皮好滑,啲肉質都唔錯
雞下低,仲有好多菜㗎,同湯好甜

碗飯大大碗,勁多飯
飽到不行,食唔曬
#下次女士食,可以同朋友些牙食呀
#依間,職員服務態度不錯,其他分店嘅我唔知
雲吞雞湯鍋套餐
雲吞雞湯鍋套餐
2019-07-16 391 瀏覽
話說之前叫過幾次外賣,食物質素一般啦,客飯算平。但次次都執留野,唔係無餐具就無攞湯,上次無比菜我今日落去諗住拎返個收銀話無講底無得拎語氣又差咪叫佢搵第二個嚟講啦,解釋完一論先話比返我真係多謝曬!結果個外賣拎到返去又無菜又無餐具,打返去個收銀把聲都係爭佢錢咁,話下次幫襯自己落去補返。講真唔會再幫襯,格離貴少少又好食又大份,唔會掛住傾計,唔會放底個外賣幾個字都唔同你講拎得
話說之前叫過幾次外賣,食物質素一般啦,客飯算平。

2019-07-12 236 瀏覽
叫咗魚蛋河,等左15分鐘。遲來的都已食緊。叫人跟,就話15分鐘好正常。原來上錯枱,叫收銀取消,淨俾$19 柸檸茶走人。收銀話唔得。叫返樓面處理。錯之外,仲唔幫人。
2019-07-04 175 瀏覽
去茶餐廳本身就無預算服務員態度好好,唔係大家無禮貌,我覺得帶有粗聲粗氣就係特色😂 好難要求大家好斯文咁講野。今日心血來潮去食午餐,原來到11點半都仲有早餐供應,多咗杯飲品,好開心。 個服務員姐姐會提你,又問你要唔要多杯水,好暖心~
2019-07-04
$50 (早餐)
2019-06-26 222 瀏覽
九龍堿暫時唯一24 小時開餐廳,晚上11:15pm入去三人點小菜。第一個梅菜扣肉,不用二分鍾上枱,其他三個菜1小時後上枱。連油菜都係。追.到佢地啲樓面互相吵鬧都冇來。後來有個樓面解釋,今日老闆個仔帶咗一班人來食宵夜,所以大家衹集中 照顧老闆個枱。因為見有其他客人發脾氣。自己去水吧攞冰。終於12:30 am. 食完哩餐 谷氣反。衹可以講以後冇街坊會幫儭。做老闆自己人生意就可以。已經通知我九龍城大部 fans. 吾再去。九龍城大把茶餐廳,冇需要要受氣。今 時今咁嘅服務態度😤
2019-06-19
2019-05-09 245 瀏覽
行街經過發現新開咗間銀龍粉麵茶餐廳就入去試下,叫咗兩個餐,一個沙爹牛肉麵另一個係番茄湯底讚岐烏冬,湯底濃郁麵質亦不錯,材料都是新鮮的。飲品方面奶茶個茶味濃郁好好飲。
2019-05-08 221 瀏覽
路經福佬村道,在街頭已經能清晰看到「銀龍茶餐廳」的招牌,小時候經常到銀龍打躉,但已經多年沒再吃了,因為不論旺角或尖沙咀店,總是塞滿了人。這次6時半左右到,還有很多卡位供選擇,而且九龍城銀龍的裝潢非常有心思,凝造成舊式戲院的氛圍,而且門面環境光猛乾淨,成功脫去舊日不重視衛生的感覺。新餐廳果然與眾不同,連餐單也是全新的,而且一份過,不再鬆散左一張、右一張,所有餐點一目了然,非常方便。【銀魚仔鹹魚蒸肉餅】真材實料,可以見到有一整塊鹹魚在肉餅之上,雖說太鹹傷胃的食物都應盡量少吃,但還是覺得偶然吃一下才有人生樂趣嘛!而且茶餐廳的質素也不差,做到鬆化彈牙~所有小菜套餐均配上餐湯及油菜一份,自己一個人吃晚飯也不怕營養不夠咯!【吉列豬扒 配 鮮茄濃湯日式蟹柳雜菌稻庭麵 $50】標榜是獲選為「茶餐廳最具創意名菜獎」,而且似乎是整個菜單相對健康又鮮味的食物,究竟有多創意呢?其實就是正常的番茄湯烏冬吧,只要湯底好,用上什麼配料也不會難吃到哪裡去。這個餐唯一令我驚喜的是,是那一大片炸豬扒,大小有整整一隻碟,而且豬扒鬆化軟腍,沒有過份油炸導致有乾身兼難以咀嚼的情況出現,非常出色。相信香港特色茶餐廳的進駐,定會成

【銀魚仔鹹魚蒸肉餅】

銀魚仔鹹魚蒸肉餅
霸皇花湯
蠔油生菜

【吉列豬扒 配 鮮茄濃湯日式蟹柳雜菌稻庭麵 $50】
標榜是獲選為「茶餐廳最具創意名菜獎
其實就是正常的番茄湯烏冬吧

吉列豬扒 配 鮮茄濃湯日式蟹柳雜菌稻庭麵

相信香港特色茶餐廳的進駐,定會成為九龍城其他茶餐廳的強勁競爭者。
銀魚仔鹹魚蒸肉餅
吉列豬扒 配 鮮茄濃湯日式蟹柳雜菌稻庭麵