2K
呢日嚟咗呢間新開嘅餐廳食晚餐🤣$98「拔道腩水門雞(半隻)」:水門雞拆咗骨啖啖肉食得好方便,雞肉不同部位有不同口感但係總括嚟講都幾滑🤣$68「蒜茸炒時蔬菜類:芥蘭」:芥蘭菜新鮮爽脆,蒜蓉炒簡單好味道,感覺有啲健康🤣$108 晚餐 C配養生茶跟配:哈密瓜海底椰南北杏燉排骨跟配:茶碗蒸選配:沖繩醬油牛筋煮選配:蟹皇漁村孖寶蒸肉餅選配:米飯跟配:洛神花山楂紅棗茶「哈密瓜海底椰南北杏燉排骨」:湯底幾清甜,見到落咗好多材料🤣「茶碗蒸」:夠滑有蛋香🤣「沖繩醬油牛筋煮」:牛筋好滑好腍,個醬油汁煮到好穊身呈漿糊狀可能有好多骨膠原喺裏面🤣「蟹皇漁村孖寶蒸肉餅」:幾有質感🤣「洛神花山楂紅棗茶」:酸酸甜甜感覺消滯🤣跟餐/餸菜 加 $9「熱鮮檸檬水一杯」:要咗兩杯,大大杯,熱水加檸檬幾清新🤣
呢日嚟咗呢間新開嘅餐廳食晚餐🤣

「茶碗蒸」:夠滑有蛋香🤣

「蟹皇漁村孖寶蒸肉餅」:幾有質感🤣

「洛神花山楂紅棗茶」:酸酸甜甜感覺消滯🤣

2025-04-01 431 瀏覽
最近中環The L Place地下開咗間茶記,裝潢新派,行粉紅色少女風格,仲有漫畫壁畫打卡。早餐/午餐/下午茶/晚餐設有唔同菜式,食物款式多樣化,常餐、鐵板、鍋物、小炒等,價格親民,地點方便,店員服務態度親民友善,整體感覺良好,喺附近返工嘅朋友仔又有多個選擇啦。港式鐵板餐有豬牛雞,牛柳煎至七成熟,上枱時咋咋聲,香噴噴,薯條炸至酥脆可口,搭配蒜蓉汁更惹味。巴基斯坦皇室咖喱牛肋肉煲熱辣辣,咖喱味香濃唔辣,撈飯一流,牛肋肉煮至軟腍,仲有薯仔同三色椒,份量都唔細,但唔覺唔覺就清晒,適合多人分享嘅一款菜式。家常六品料理夜晚先有,包含燉湯、前菜、茶碗蒸、主食、米飯同養身茶,部份食物可自由搭配,份量十足,一個女仔未必食得晒,營養均衡,住家飯味道,好味得嚟又打卡able。哈密瓜海底椰南北杏燉排骨清甜入味、茶碗蒸蛋香味出,淨係前菜已經令人刮目相看。講到主食方面,滑蛋粟米龍利球大大塊,外皮脆且薄,肉質嫩,味道偏清淡,無雪藏味,老少咸宜。千島沙拉骨啖啖肉,最緊要係個靈魂醬汁,越食越上癮、蟹皇漁村孖寶蒸肉餅超厚身,肉質紮實,味道鮮甜,好滿足、唔想淨係食肉嘅可以叫埋個蒜茸炒菜心,整體性價比高,會回訪。

2025-03-30 452 瀏覽
今日就同朋友去咗銀芽度食飯餐廳環境開陽舒適,牆身仲有漫畫點綴家常六品料理套餐包括養生燉湯, 前菜, 茶碗蒸, 主食, 米飯, 養生茶, 前菜同主食都分別有六款選擇是日燉湯係哈密瓜海底椰南北杏燉排骨,味道鮮甜, 超級足料, 前菜沖繩醬油牛筋煮, 牛筋滿滿膠質, 炆得好入味主食飛魚子賽螃蟹, 蛋白好滑身, 加上蛋黃,賣相誘人除左東南亞主食, 仲有港式情懷鐵板餐每款會配西式餐湯同精選麵包脆豬仔包配搭煉奶, 烤得香脆鑊仔牛柳大概五成熟, 肉質好腍身, 鐵板好夠熱,淋上蒜蓉醬汁後香口惹味蒜蓉炒時蔬芥蘭好香蒜蓉味, 夠唒鑊氣UNAR水果茶用咗超多水果沖配, 茶底清香

今日就同朋友去咗銀芽度食飯
餐廳環境開陽舒適,牆身仲有漫畫點綴

家常六品料理

是日燉湯係哈密瓜海底椰南北杏燉排骨,味道鮮甜, 超級足料,
前菜沖繩醬油牛筋煮, 牛筋滿滿膠質, 炆得好入味

主食飛魚子賽螃蟹, 蛋白好滑身, 加上蛋黃,賣相誘人

除左東南亞主食, 仲有港式情懷鐵板餐
每款會配西式餐湯同精選麵包

脆豬仔包配搭煉奶, 烤得香脆

蒜蓉炒時蔬
芥蘭好香蒜蓉味, 夠唒鑊氣

UNAR水果茶
用咗超多水果沖配, 茶底清香