2023-09-27 96 瀏覽
今日放工突然好想食泰國菜,諗起泰國菜一定要黎九龍城食啦,食就要食間老誌號既💕💕嗌左炸蝦餅,師傅好細心幫我地切開咗一半,熱辣辣新鮮炸起,方便入口,蝦餅相當彈口,配上醬汁真係回味無窮🤪泰式鐵板烙蠔仔,超大碟,勁多材料,我估有五隻蛋,二十隻蠔,一上枱,香噴噴,啲蠔仔🦪又大粒,配上嫩身的炒蛋,加上芽菜底,係好食既♥️泰式蒜茸炒椰菜苗,泰式辣辣地既炒法配上椰菜苗,椰菜苗好新鮮爽口♥️串燒嗌左泰式串燒雞全翼,串燒豬肉雞肉同牛肉,估唔到燒烤都相當有水準,尤其是係雞全翼,燒雞翼我自細就鍾意食燒雞翼🤝食落口出煙架,味道方便岩哂我😍最後嗌咗消暑解渴嘅芒果沙冰同椰青,沙冰真材實料飲唔停口,椰青夠青甜,爽喔😚

2023-09-25 85 瀏覽
位於九龍城的泰國菜餐館,家庭式經營的人情味小店,沒有華麗的佈置,簡簡單單,晚市時間卻是座無虛席。整體食物質素高,價錢便宜,份量蠻大份,而且上菜速度快速。沙律類:泰式生菜包(雞肉)生菜包通常配豬肉碎,但這裡有雞肉或牛肉的選擇。生菜雞肉粒,入面還有洋蔥及蒜粒,更添口感及調味。河粉類:乾炒金邊河粉泰國餐廳招牌必備的經典菜式,泰式炒金邊粉,其酸酸甜甜味道,特別開胃。這家店的麵條煙韌、不油膩,炒得乾身,配料有雞蛋、豆腐乾、芽菜、蝦,還可以拌花生粒粒,更添口感。飯類:鹹魚粒肉碎炒飯泰式烹調手法的鹹魚炒飯,飯粒分明,炒得有鑊氣,配料有鹹魚、雞肉、雞蛋、蔬菜等,味道鹹香。特色小炒:泰式馬拉盞椰菜苗椰菜苗鮮嫩翠綠,爽口感,馬拉盞醬帶微辣,還有乾蔥及蒜茸,炒得特別香口。飲品:芒果沙冰新鮮芒果打成的沙冰,果肉帶點酸,冰感十足的飲品。
整體食物質素高,價錢便宜,份量蠻大份,而且上菜速度快速。
沙律類:泰式生菜包(雞肉)

生菜包通常配豬肉碎,但這裡有雞肉或牛肉的選擇。
生菜雞肉粒,入面還有洋蔥及蒜粒,更添口感及調味。
河粉類:乾炒金邊河粉

飯類:鹹魚粒肉碎炒飯

特色小炒:泰式馬拉盞椰菜苗

椰菜苗鮮嫩翠綠,爽口感,
馬拉盞醬帶微辣,還有乾蔥及蒜茸,炒得特別香口。
飲品:芒果沙冰

新鮮芒果打成的沙冰,果肉帶點酸,冰感十足的飲品。
2023-09-25 70 瀏覽
都說九龍城是小“泰國” 經過也是隨處可見的泰國雜貨店那邊泰國菜好吃 就隨便進了一家店 裡面滿滿的本地人還好去的早 不然也要跟一堆人一起門口排隊了-♡ 冬陰功湯(小)兩個人吃的話小份就很夠了 大概也有三四碗的樣子湯頭不是簡單勾兌的 可以吃出很正宗的泰味-♡ 菠蘿炒飯無法抵禦菠蘿的香氣帶著甜味的魅力 海蝦擺在飯上就已經足夠滿足了再搭配上腰果和肉粒翻炒下裝著的菠蘿炒飯香氣十足-♡ 串燒拼盤豬肉串和牛肉串兩種 肉質緊實但不會柴 搭配上醬汁 太絕了-♡ 炸物拼盤有蝦餅 魚餅 春卷 餡料豐富 外酥裡嫩 魚餅還有檸檬香氣 -
都說九龍城是小“泰國” 經過也是隨處可見的泰國雜貨店
那邊泰國菜好吃 就隨便進了一家店 裡面滿滿的本地人
還好去的早 不然也要跟一堆人一起門口排隊了

♡ 冬陰功湯(小)
兩個人吃的話小份就很夠了 大概也有三四碗的樣子

豬肉串和牛肉串兩種 肉質緊實但不會柴 搭配上醬汁 太絕了

♡ 炸物拼盤
有蝦餅 魚餅 春卷 餡料豐富 外酥裡嫩 魚餅還有檸檬香氣

2023-08-18 128 瀏覽
#金麥泰泰國菜館打卡九龍城泰國菜餐廳!一直都很喜歡吃泰国菜每次過來座位都爆滿!平價又好吃😋性價比高 !味道好正🦐泰式生蝦刺身必點的招牌菜!!冰冰涼涼的大蝦搭配泰式口味蘸料,酸酸辣辣好正!一口一個好滿足🥩泰式鉄板牛肉店員端上來還滋滋滋的冒著烟!香噴噴!隔壁桌被香味誘惑到了,直接點一份😄簡直太香了🥭芒果糯米飯黑白糯米飯熱辣辣再配上椰漿特別好吃😋不會太甜,芒果非常新鮮🥗泰式柚子沙律酸酸辣辣特別開胃!喜歡吃柚子的我真是愛了百吃不膩😄🥬泰式椒絲通菜口感鮮嫩爽脆!小小辣普普通通的一道菜卻讓我回味無窮
#金麥泰泰國菜館
打卡九龍城泰國菜餐廳!一直都很喜歡吃泰国菜
每次過來座位都爆滿!平價又好吃😋性價比高 !味道好正

🦐泰式生蝦刺身

🥩泰式鉄板牛肉

🥭芒果糯米飯
黑白糯米飯熱辣辣再配上椰漿特別好吃😋
不會太甜,芒果非常新鮮

🥗泰式柚子沙律
酸酸辣辣特別開胃!喜歡吃柚子的我真是愛了
百吃不膩😄

🥬泰式椒絲通菜
口感鮮嫩爽脆!小小辣
普普通通的一道菜卻讓我回味無窮

2023-08-17 113 瀏覽
放大假搶唔到平機🛩,只好可聽財爺話留港消費🤣🤣。第一站享譽香港小泰國之稱(九龍城)金麥泰泰國菜館,店舖打理人泰國人,能操流利廣東話,每店舖都有他們尊敬泰皇畫像。裝潢簡潔寬敞❣️冬蔭功湯~材料豐富鮮甜爽口鮮蝦,還有清香鮮菇,湯底酸辣味和香料配搭,好有泰國feel❣️乾炒金邊河粉~材料有鮮蝦,雞柳,荳干,花生碎…等,酸酸甜甜吃起來特別惹味❣️雞肉/豬肉串燒~串燒外層燒至金黃色香氣四溢,雞肉肉質嫩滑,豬肉肉質帶油香味,油而不膩,配上秘製醬汁更加滋味❣️泰式芒果糯米飯~雙色糯米吃起來軟糯綿綿,配上椰香奶和芒果清甜蜜味,口感極為豐富❣️小食拼盤~蝦餅香脆彈牙,魚餅脆口帶清香檸檬葉味,蝦春卷外層酥脆,鮮蝦味濃郁❣️泰式咖啡~味道醇厚,龍眼冰清甜爽口,炎炎夏日最佳飲品

❣️冬蔭功湯~

❣️乾炒金邊河粉~

材料有鮮蝦,雞柳,荳干,花生碎…等,酸酸甜甜吃起來特別惹味
❣️雞肉/豬肉串燒~

❣️泰式芒果糯米飯~

❣️小食拼盤~

❣️泰式咖啡~味道醇厚,龍眼冰清甜爽口,炎炎夏日最佳飲品

2023-08-17 103 瀏覽
平時都成日去九龍城食泰菜經過門口咁古色古香就入去試吓,原來係九龍城一帶嘅老字號好多大學生聚會家庭客都會過嚟呢間,嗌咗個燒魷魚、馬拉盞炒椰菜苗、紅咖喱蝦球、酸辣椰汁雞湯最鍾意佢個咖喱蝦球,蝦都幾多幾足料係甜甜地嘅紅咖喱唔會太辣,食唔到辣朋友仔都可以試吓,椰汁雞湯叫個細嘅兩個人都好夠,酸度比較強,都係好足料佢個燒魷魚可以再濃味少少,無乜燒烤嘅香氣同味道,不過量幾多同埋CP值高,兩個人四個餸一共366~
平時都成日去九龍城食泰菜
經過門口咁古色古香就入去試吓,原來係九龍城一帶嘅老字號
最鍾意佢個咖喱蝦球,蝦都幾多幾足料
2023-08-14 85 瀏覽
🔥炎熱天氣下唔想食得咁油膩, 但又想食惹味D嘅選擇, 梗係首選泰國菜啦!👯九龍城係特別多泰國菜館嘅, 我哋揀咗呢間價錢實惠, 食品選擇款式超多嘅食店😊💥香辣魚皮 $68超爽必食之選👍大量蕃茄、蔥、蒜配泰式酸辣醬汁拌和魚皮, 非常爽口彈牙又惹味😋店員仲笑說, 呢味魚皮涼菜係可以有補充膠原蛋白功效添🤩🥗泰式柚子沙律 $58大大嚿柚子肉, 拌和酸辣汁非常開胃🥰🦐泰式青咖哩蝦球 $85一上枱椰香撲鼻, 暖暖的帶微辣嘅青咖哩汁浸住蝦球、長荳角及配菜, 份量十足❤️🥬蒜蓉炒椰菜苗 $73多數只能在泰國菜館, 才點選到嘅椰菜苗, 我哋揀咗鲜蒜清炒, 爽脆鮮甜😍🍝乾炒金邊河粉 $58配以蝦球、蛋、豆腐乾及花生碎伴碟, 炒得夠乾身, 粉條煙韌有咬口感, 酸酸甜甜味道十分醒胃😋🥭芒果糯米飯 $55雙色糯米飯, 飯粒咬口感Q彈, 配甜甜的芒果肉, 加埋椰漿, 口感層次豐富, 味覺爆燈🤩✨為呢餐劃上咗完美句號💕

💥香辣魚皮 $68
超爽必食之選👍
店員仲笑說, 呢味魚皮涼菜係可以有補充膠原蛋白功效添🤩

🥗泰式柚子沙律 $58
大大嚿柚子肉, 拌和酸辣汁非常開胃🥰

🦐泰式青咖哩蝦球 $85

🥬蒜蓉炒椰菜苗 $73

🍝乾炒金邊河粉 $58

🥭芒果糯米飯 $55
✨為呢餐劃上咗完美句號💕
2023-08-14
2023-08-14 56 瀏覽
泰式生蝦刺身給人留下深刻的印象。新鮮的生蝦搭配泰式醬料,帶有微妙的辣味和酸爽的口感。蝦肉鮮嫩多汁,入口即化,配上搭配清新的泰國香草和香料,散發出獨特的泰式風味。泰式串燒(豬肉、難肉、牛肉)都經過嫩化處理,烤至外皮金黃酥脆,內裡保持嫩滑多汁。串燒上的泰式醬汁增添了辛香和微辣的風味,使肉類更加美味。泰式椒絲通菜是一道清爽的蔬菜菜餚。通菜的脆嫩與泰式椒絲的香辣完美結合,帶來獨特的口感。泰式椒絲的辣度適中,不會過於刺激,而且能夠提升通菜的風味。芒果蟹肉炒飯是一道豐富的主菜。炒飯的米粒鬆散而不油膩,搭配鮮美的蟹肉和甜蜜的芒果,帶來豐富的口感和層次感。芒果的甜味與蟹肉的鮮味相融合,為這道炒飯帶來一種獨特的鮮甜風味。泰國空運燕窩是高級的美食。燕窩本身質地細膩,口感滑嫩,富含膠原蛋白,對皮膚有益。泰國空運燕窩通常經過精心烹煮,製成甜品或者湯品。它可以搭配水果、糖水或者其他配料,增添口感和風味。

被朋友称为“东南亚人”的我又来探索九龙城啦~这家的芒果糯米饭真的好绝啊!!!而且店内都是附近的街坊在吃饭,生活气息很浓~<推介>芒果糯米饭🌟🌟🌟🌟🌟 芒果真的又脆又甜,糯米也是Q弹有嚼劲,而且他是双色米拼盘,真的强推!吃甜品🍮真的会使人心情变好捏~冬阴功汤🌟🌟🌟🌟冬阴功汤有大中小三个分量可以选择,我们点的小份,分量很扎实,这样都是满满一大碗。味道不会太辣,很容易入口,还有两只大虾🦐~串烧🌟🌟🌟🌟串烧真的好惹味啊~外皮很脆但是肉质也不会老~我们点的猪和牛双拼,配上沙嗲酱汁,味道刚刚好😋珍多冰🌟🌟🌟🌟🌟本椰汁脑袋去泰国菜馆每次必点的饮品~没有试过的朋友赶紧try try!📍金麦泰泰国菜館:九龙城南角道34號💰人均50-100

<推介>

串燒
串燒
  • 芒果糯米饭
2023-08-11 62 瀏覽
星期四係我同朋友仔lady’s night ,會一齊出去食飯,今日去左九龍城食泰國菜,經過呢間見到好多人,差唔多坐滿晒,好彩入去仲有位地方唔算好大,有啲迫,適合人多食飯我哋兩個女仔點咗三個餸朋友仔好鍾意食蝦,點咗一個泰式椒鹽大頭蝦,炸蝦餅,豬頸肉炒芥蘭,加多一個椰青椒鹽大頭蝦,隻蝦真係好大隻,蟹肉好厚,椒鹽炒得好夠香口炸蝦餅,份量好多,炸得唔錯,上枱時熱辣辣,點甜酸醬10分好味豬頸肉炒芥蘭,芥蘭好入味好爽脆,豬頸肉比較細size,不過都幾爽口最後一個椰青,$32,又平又大個

地方唔算好大,有啲迫,適合人多食飯
我哋兩個女仔點咗三個餸

椒鹽大頭蝦,隻蝦真係好大隻,蟹肉好厚,椒鹽炒得好夠香口

最後一個椰青,$32,又平又大個
2023-08-03 74 瀏覽
海南雞 (半隻)😉雞皮滑而唔厚,口感教軟身蘸上泰式辣椒醬,令雞肉更惹味。而且都幾大隻,2個人食都幾大份,雞下面仲有一大份生菜,有肉有菜夠哂健康~雞肉生菜包😎雞肉夾埋洋蔥粒同辣椒一齊炒到好干身,如果唔太食得辣既朋友記得叫小辣,夾埋爽口生菜食,飽肚之選泰式椒絲炒芥蘭🥰有蒜末 辣椒 同豆豉一齊炒,所以呢碟真係好惹味,而且芥蘭都好爽口!冬陰功湯河🤪 佢地係用粗厚既河粉,所以食起上黎好有口感,仲要大大碗,份量十足~明爐梅子烏頭 😃大大條既烏頭魚肉鮮甜可口,配搭香茅 南薑 梅子 蒜頭 檸檬葉等材料煮既湯,味道酸酸甜甜,湯連魚肉一齊食夠哂開胃!

2023-06-22 148 瀏覽
勁鐘意喺九龍城食泰國野,今次呢間係新試嘅,食物質素唔錯,價錢抵👍🏻推介~呢度餐牌有晒一set set俾人揀,有埋相睇好方便👍🏻👍🏻 我哋叫咗個$343嘅set,包括有泰式炸拼盤、冬陰功、乾炒金邊粉、泰式蝦膏炒飯、芒果糯米飯➡️泰式炸拼盤有炸蝦餅、魚餅、芋絲春卷、蝦春卷、香葉雞,樣樣外皮炸得夠香脆,餡料豐富~特別魚餅有檸檬葉香氣,好惹味😋➡️ 冬陰功大大兜夠抵食,足料👍🏻 香料味出,酸辣適中,遷就到香港人嘅口味,蝦有2大隻,菇類增添咗唔少口感,好飲!➡️ 乾炒金邊粉經典泰菜之一,酸甜惹味,任何時候食都好味~炒得夠乾身不油膩,味道有層次,連埋蔥生碎一齊食好快清晒😬😬➡️ 泰式蝦膏炒飯香氣逼人😍蝦醬香吸引,配料有雜菜、蛋碎、蝦、臘腸,咸香味好惹味👍🏻推介~➡️ 芒果糯米飯不錯👍🏻芒果好甜,椰漿甜而不膩,糯米有分白糯米紫糯米,夠煙韌👍🏻➡️珍多冰($24)配料有粉條、大樹菠蘿等等,口感豐富,椰奶香,不太甜,很消暑~➡️芒果沙冰($30)差唔多枱枱都見到有叫😂,好香芒果味,沙冰好棉密👍🏻好飲,解渴~

➡️泰式炸拼盤

泰式蝦膏炒飯

➡️ 芒果糯米飯
芒果糯米飯
芒果糯米飯

➡️珍多冰($24)
珍多冰

➡️芒果沙冰($30)
2023-06-17 107 瀏覽
尋晚叫外賣,一打開個菠蘿炒飯就發現有隻曱甴,餐廳一開始話可以拎個飯返去退換,但已經由九龍城拎返將軍澳,要我哋自費拎返餐廳,最後我哋當然無拎返去。餐廳負責人原本話可以成張單退返錢,但後來OpenRice 聯絡餐廳負責人,負責人話只可退回飯錢,無得成張單取消。買餐外賣見到隻曱甴已經無哂胃口,仲要遇到餐廳食言。第一次外賣係有隻曱甴喺入面,呢間餐廳嘅衛生環境可想而知有幾咁好。堂食都仲可以睇下食物有無昆蟲,但拎到返去先發現,就好似我哋咁,一肚氣。希望大家喺呢間餐廳外賣要小心。

希望大家喺呢間餐廳外賣要小心。
外賣自取
2023-06-16 100 瀏覽
九龍城有好多美食 而當中好多人會過去食嘅就係泰國菜🇹🇭 今次我同朋友黎到金麥泰泰國菜館 因為價錢吾算貴 所以叫左好多野食🤣🍀皮蛋蝦餅吾係間間泰國餐廳都有架🥹 依間整得好好食🤤 蝦餅炸得好香好金黃 蝦膠好彈牙好有咬口🦐 配上皮蛋再點埋泰式辣汁 真係好惹味🤩🍀泰式燒豬頸肉頸肉厚薄適中 燒得好香口 口感有嚼勁👍🏽 點埋少少秘製酸辣汁 又係別有一番風味😚🍀泰式生菜包 (豬肉)味道正常 同平時食到嘅冇太大分別 不過又係泰國菜必點食物之一😛🍀泰式菠蘿焗飯飯相對濕左少少 如果可以乾身返啲會更加好😗 材料好滿好足 多到鋪滿左飯嘅表面🤪 🍀泰式牛筋腩炆通菜牛筋腩好入味 不過如果食吾到多嘅朋友 可以試下其他野食先😉🍀西米椰汁糕作為飯後甜品一流 好香嘅椰汁味 每次食泰國野都會叫🥥

🍀皮蛋蝦餅

🍀泰式燒豬頸肉

🍀泰式生菜包 (豬肉)

🍀泰式菠蘿焗飯

🍀泰式牛筋腩炆通菜
牛筋腩好入味 不過如果食吾到多嘅朋友 可以試下其他野食先😉

🍀西米椰汁糕
作為飯後甜品一流 好香嘅椰汁味 每次食泰國野都會叫🥥
2023-06-07 94 瀏覽
九龍城 - 金泰麥麥 今次嚟到九龍城同朋友食晏晝知道佢鍾意食泰國嘢 特登嚟到九龍城㗎全條街都係泰國嘢食 是但揀咗呢間金泰麥麥估唔到又幾好食兩個人叫咗四五樣嘢都只係二百零蚊抵到爛爛爛🪄泰式鳳爪凍冰冰冷盤 最適合而家嘅天氣酸酸辣辣好開胃 🪄蝦餅以為細細碟 點知都有成七至八舊仲要舊舊都有分量 入面真係蝦肉嚟🪄海南雞飯啲飯就咁望落去已經好夠味道識落又唔算好油,但係入味啲雞冇特別叫雞髀部份 但係都好滑🪄芙蓉炒金邊粉原來係蛋包金邊粉我覺得呢個份量兩個人都可以一碟而且配料都好多,所以食出嚟味道都好有層次🪄泰式凍奶茶
九龍城 - 金泰麥麥

仲要舊舊都有分量
入面真係蝦肉嚟

🪄海南雞飯
啲飯就咁望落去已經好夠味道
識落又唔算好油,但係入味
啲雞冇特別叫雞髀部份 但係都好滑

🪄芙蓉炒金邊粉
原來係蛋包金邊粉
我覺得呢個份量兩個人都可以一碟
而且配料都好多,所以食出嚟味道都好有層次

🪄泰式凍奶茶