2018-10-02
今日肥妹仔同肥家姐一齊去咗荃灣嗰邊搵嘢食,路過一間叫金香緣嘅雲南過橋米線,肥妹仔都好耐冇食米線啦,就決定入去食晚餐啦。小鍋紅薯粉 $50肥妹仔揀咗番茄湯底,而配料就有豬潤,牛腩同埋大腸。先講佢個湯底,係非常濃郁嘅蕃茄湯味 ,飲落去就好似食緊一碗滿滿嘅蕃茄,超級香濃,肥妹仔我勁鍾意食!佢嘅豬潤同大腸都洗得好乾淨,食落去一啲都冇異味,牛腩就煮住得好淋好入味,薯粉煙煙靭靭,非常彈牙爽口。小鍋紅薯粉 酸辣湯底 $48另外肥家姐就叫咗呢一個酸辣湯底嘅小鍋紅薯粉,配料有竹笙,牛柏葉同埋炸醬。個湯底酸酸辣辣,超級惹味。竹笙同栢葉都吸滿了酸辣湯底,所以食落去好入味,唔會好清淡。至於佢個炸醬做得非常出色,佢嘅炸醬仲保留咗一粒粒豬肉嘅口感 ,撈埋薯粉一齊食好好食。涼拌皮蛋 $18肥家姐對佢嘅涼拌皮蛋讚不絕口,佢嘅辣汁唔算太辣,但係食落去有少少麻,好惹味。口水雞 $36呢一個口水雞肥妹仔我就覺得超級好食啦,佢嘅雞肉質好嫩滑,一啲都唔柴!而佢嘅醬汁唔會太辣,妹仔我接受到,食落去有口水雞嗰種麻同辣,非常刺激。青檸梳打 $16解辣一流。道地蜂蜜綠茶$8
小鍋紅薯粉 $50
小鍋紅薯粉 酸辣湯底 $48