蝦頭油肉餅飯配蘭王蛋($68/跟熱飲+$6, 凍飲+$8) + 沙爹牛肉煎蛋通粉($48/下午茶/跟熱飲+$3, 凍飲+$5) + X記瑞士雞翼($42/5隻) + “浩茶” XXL 1公升愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶($36) + 厚芝士奶蓋小芋圓冬瓜茶($38) 話說聽過牛頭角金飯館個名,大熱椒鹽豬扒飯炒飯沙嗲牛,前排得知喺旺角開咗新分店2.0,今日去開旺角試吓😉2.0主打生煎肉餅飯同沙嗲牛,煎蛋加$10可以轉蘭王蛋、加$12轉湖北燶邊蛋、加$15轉蘭王燶邊蛋,蛋都搞gimmick🤟🏻蝦頭油肉餅飯,面層鋪上櫻花蝦,蝦頭油香味好,煎燶兩面嘅肉餅成塊漢堡扒咁厚,非常足料✨即叫即煎,上枱熱到辣咀,肉餅以半肥瘦豬肉打成,咬開鬆軟彈牙,冇討厭嘅生粉味,可以話係我食過咁多間嘅肉餅飯入面最好食,估佢唔到🥹✌🏻配貴價日本蘭王蛋,蛋味香濃送飯正👍🏻枱頭有大大樽豬油同醬油,可以自製邪惡豬油撈飯💙茶餐廳沙嗲牛一般水準參差,有啲死因太多湯,有啲鹹到洗腎🤷🏻‍♀️朋友叫咗下午茶限定沙爹牛肉煎蛋通粉,沙嗲香濃,帶花生香,微辣,沙嗲汁夠沙有立體感,湯底厚身,撈咗沙嗲後通粉都掛到湯索盡沙嗲汁🤝🏻牛肉肉質冇過份人工軟化,滑滑地

話說聽過牛頭角金飯館個名,大熱椒鹽豬扒飯炒飯沙嗲牛,前排得知喺旺角開咗新分店2.0,今日去開旺角試吓😉2.0主打生煎肉餅飯同沙嗲牛,煎蛋加$10可以轉蘭王蛋、加$12轉湖北燶邊蛋、加$15轉蘭王燶邊蛋,蛋都搞gimmick🤟🏻蝦頭油肉餅飯,面層鋪上櫻花蝦,蝦頭油香味好,煎燶兩面嘅肉餅成塊漢堡扒咁厚,非常足料✨即叫即煎,上枱熱到辣咀,肉餅以半肥瘦豬肉打成,咬開鬆軟彈牙,冇討厭嘅生粉味,可以話係我食過咁多間嘅肉餅飯入面最好食,估佢唔到🥹✌🏻配貴價日本蘭王蛋,蛋味香濃送飯正👍🏻枱頭有大大樽豬油同醬油,可以自製邪惡豬油撈飯💙茶餐廳沙嗲牛一般水準參差,有啲死因太多湯,有啲鹹到洗腎🤷🏻‍♀️朋友叫咗下午茶限定沙爹牛肉煎蛋通粉,沙嗲香濃,帶花生香,微辣,沙嗲汁夠沙有立體感,湯底厚身,撈咗沙嗲後通粉都掛到湯索盡沙嗲汁🤝🏻牛肉肉質冇過份人工軟化,滑滑地好彈肉,好食😋餐廳同台式茶飲店“浩茶”聯乘合作,有好多款台式茶飲,唔小心揀咗XXL系列嘅愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶,成桶油漆咁大桶嚇死我🤣🤣打卡一流🤣🤣厚芝士奶蓋小芋圓冬瓜茶,好多小芋圓喺底度,好Q彈,奶蓋鹹香,冬瓜茶甜度剛好👌🏻總結餐廳製作用心,幾有驚喜💙
沙嗲牛肉煎蛋通粉
X 記瑞士雞翼
XXL 1公升愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶+ 厚芝士奶蓋小芋圓冬瓜茶
沙嗲牛肉煎蛋通粉
XXL 1公升愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶+ 厚芝士奶蓋小芋圓冬瓜茶
2023-07-31 113 瀏覽
今日黎到旺角,驚見金飯館新開分店!以肉餅做招牌,非常吸引緊係入去試下!餐牌有好多款式選擇店家宗旨,每粒米飯都係一粒一辛苦希望大家好好享受同體諒製作需時~黑松露墨魚肉餅飯當一上枱時,一股混合了黑松露和墨魚的香氣立即撲鼻而來,絕對是一種讓人無法抗拒的味道。墨魚肉餅的口感紮實且彈牙,散發著微微的海鮮鮮甜,與黑松露的豐富風味搭配得恰到好處。而半熟的荷包蛋更是點睛之筆,當你用筷子輕輕切開,那金黃色的蛋黃瞬間流出,與飯和肉餅完美地糅合在一起,口感滑嫩,滋味無窮蜜桃鮮茄焗豬扒飯豬扒烹煮得剛剛好,外皮略微焦香,裡面的肉質卻保持著肉汁的鮮美,配上香甜的蜜桃和新鮮的番茄,各種味道在口中一起迸發,甜、酸、烤香、肉的鮮味,多重口感讓人回味無窮沙嗲牛肉炒腸粉這個菜式引人注目的地方在於它將炒腸粉與沙嗲牛肉完美地結合在一起。腸粉的口感綿密滑溜,沙嗲醬的香辣味道讓人食指大動,而炒過的牛肉則帶有一絲絲的炭烤香氣,三者相互搭配,營造出一種既熟悉又新奇的味道
今日黎到旺角,驚見金飯館新開分店!
以肉餅做招牌,非常吸引
緊係入去試下!

餐牌有好多款式選擇

店家宗旨,每粒米飯都係一粒一辛苦
希望大家好好享受同體諒製作需時~

沙嗲牛肉炒腸粉

坊間茶餐廳以快靚正為主為求飽肚,好多都較參差,但今次巧遇一間🤩既有質素又有特色😙非常值得一試!餐廳格局乾淨簡單,冷氣充足,卡位比較舒適.見到餐牌選擇繁多,每樣都想叫🫢除主打焗飯,生煎肉餅飯類,仲有刈包及台式飲品🧋非常適合喜愛特色嘅後生仔~🔸瑞士雞翼($42)瑞士雞翼共五隻.每隻雞翼都被滷水汁煮得入味及軟腍,但不會過鹹🔸蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)豬扒飯上放滿新鮮蕃茄同蜜桃,酸酸甜甜,非常開胃.豬扒無骨,啖啖肉.帶少許肥膏🤤香口軟熟.下面配合炒飯底,粒粒分明,微微蛋香味🔸蝦頭油肉餅飯($68)賣相非常吸引🤩每件肉餅即叫即煮,需時15分鐘,表面焦香,內裏肉質軟熟.上面灑滿櫻花蝦,加上蝦頭油令香氣倍增.旁邊半熟蘭王蛋蛋味香濃,整體質素甚好✨仲嫌唔夠邪惡?🤭店員更建議可加上豬油及豉油.試過更顯油香好送飯~🔸綠豆冰($29)🔸厚芝士奶蓋綠茶豆腐凍($38)餐廳與「浩茶」合作,除咗普通奶茶檸茶外,仲可以叫手搖飲品,選擇非常多!綠豆冰非常有驚喜!😙綠豆煮得熟透帶口感,解暑清爽.而後者芝士奶蓋非常濃厚,底部幼滑豆腐花分量剛好,但略嫌綠茶味不夠濃郁

🔸瑞士雞翼($42)

🔸蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)

🔸蝦頭油肉餅飯($68)

🔸綠豆冰($29)
🔸厚芝士奶蓋綠茶豆腐凍($38)

📍 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)旺角廣華街38號地舖今日lunch time行左去廣華街諗住食素菜,點知原來而家冇左,轉左呢間金飯館貳。見佢哋啲相好吸引,所以入去試試佢☺️佢成功成為我嘅飯堂之一啦🤭🤭見到佢哋個蝦頭油海鮮炒飯都好似好正,下次要試吓黑松露墨魚肉餅飯非常推薦,黑松露鋪滿肉餅,望落好香好吸引,加埋好靚嘅濃邊雞蛋🥚已經急不及待即刻食🤩果然不出我嘅期望,成個飯連埋肉餅勁惹味,超愛佢哋嘅肉餅🤤🤤蜜桃鮮茄焗豬扒飯豬扒飯係餐牌必食之一,梗係要點😍份量相對較大,而且賣相吸睛,水蜜桃🍑同個飯好夾👍芝士充斥整個飯面,食落好邪惡,不過好正🤭🤤豬扒大大塊又厚肉,而且肉質鬆軟唔會柴👍瑞士汁雞翼雞皮夠彈牙,不過略嫌未係最入味,但係食落新鮮😋花生醬芝士奶蓋苿梨綠茶朋友見呢個係皇牌就點左黎飲,估唔到飲落又幾夾,好特別☺️如果鍾意嘅試新嘢嘅你哋都可以試吓,真係唔錯😍手作三芋而我就嗌咗呢杯手作,集香芋芝士奶蓋、香芋奶茶、芋泥三種芋頭衍生品於一身嘅特飲😋😋我都意音樂有香,又有口感👍👍原來佢哋仲有手搖飲品可以供外賣,好多美食app都可以購買當日人流都非常多#金飯館貳 #人氣焗飯 #焗飯專門店#肉餅 #肉
📍 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)
旺角廣華街38號地舖

見到佢哋個蝦頭油海鮮炒飯都好似好正,下次要試吓

瑞士汁雞翼
雞皮夠彈牙,不過略嫌未係最入味,但係食落新鮮😋

花生醬芝士奶蓋苿梨綠茶

手作三芋
原來佢哋仲有手搖飲品可以供外賣,好多美食app都可以購買
當日人流都非常多

#金飯館貳 #人氣焗飯 #焗飯專門店
#肉餅 #肉餅控 #人氣推介 #旺角美食 #旺角廣華街 #廣華街美食 #香港探店 #美食推介 #香港美食 #CP值高 #性價比之冠 #經濟實惠 #高質美食 #mkfood #foodie #yummy
2023-07-24
午餐
  • 黑松露墨魚肉餅飯
  • 蜜桃鮮茄焗豬扒飯
👩🏻‍🍳金飯館貳·零 肉餅·焗飯🧑🏻‍🍳自問好食嘅肉餅我都食過幾間,叫做幾有心得,而呢間開係旺角嘅肉餅專門店,成功加入左我喜愛嘅肉餅飯LIST,而且性價比高,係年輕人會喜歡嘅,有特色嘅餐廳。👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻🍽️黑松露墨魚肉餅飯黑松露醬滿滿舖係肉餅上面,香味撲鼻而來,已經令我食慾大增。新鮮熱辣辣即叫即煎嘅肉餅幾厚身,墨魚肉粒彈牙,而且中間加入左翠玉瓜,令口感增加,無左一般肉餅嘅油膩感。最最重要嘅係,佢用左我最愛嘅蘭王蛋,仲要燶邊,蛋黃流入白飯果刻係何等美嘅畫面。🍽️ 沙爹牛肉炒腸粉牛肉份量都多,腸粉配上濃味沙爹醬係幾夾嘅。 🍹葡萄柚綠茶Crossover「浩茶」,綠茶味出,葡萄柚味都平衡到,如果有真果肉會更開心。📍地點:旺角廣華街38號地舖#hk #hkfood #hkfoodie #yummy #hongkong #followme #followmetasting #油麻地探店 #油麻地美食 #油麻地探食 #旺角探店 #旺角美食 #旺角探食 #肉餅飯 #沙爹牛肉 #炒腸粉 #金飯館 #goldenbowl@goldenbowl.hk
👩🏻‍🍳金飯館貳·零 肉餅·焗飯🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻

🍽️黑松露墨魚肉餅飯
黑松露醬滿滿舖係肉餅上面,香味撲鼻而來,已經令我食慾大增。

🍽️ 沙爹牛肉炒腸粉
牛肉份量都多,腸粉配上濃味沙爹醬係幾夾嘅。

🍹葡萄柚綠茶

📍地點:旺角廣華街38號地舖

@goldenbowl.hk
🦭🦭見到係蘭王蛋所以入去試下嘅小編🤣🤣叫左個蘭王蛋蓮藕梅香咸魚肉餅同蜜桃鮮笳焗豬扒飯,兩個飯除咗好邪惡之外,味道仲好有驚喜~☺️☺️蓮藕鹹魚煎肉餅配蘭王蛋香,仲有超邪惡嘅豉油豬油🥹🥹🤍🤍第一次食蜜桃同豬扒嘅配撘,原來好夾!佢個炒飯底都炒得好好 粒粒分明,仲要有唔少嘅拉絲芝士👍🏻👍🏻不過豬扒可以改為無骨豬扒會更好 哈哈🤣🤣💸💸芝麻瑞士雞翼(5隻)$42🌟蘭王蛋蓮藕梅香咸魚肉餅 $62蜜桃鮮笳焗豬扒飯 $781公升 愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶 $36厚芝士奶蓋抹茶豆腐凍 $39📍金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店地址:旺角廣華街38號地舖
🦭🦭

蓮藕鹹魚煎肉餅配蘭王蛋香,仲有超邪惡嘅豉油豬油🥹🥹🤍🤍

💸💸

2023-07-27
  • 蘭王蛋蓮藕鹹魚煎肉餅
  • 蜜桃鮮茄焗豬扒飯
2023-07-26 108 瀏覽
間舖中午12:00開門,12點鬆啲去到,坐咗一半人左右。入到去,同收銀職位個姨姨講「一位」,望一望之後無理我。企多10秒,都係無人理,卒之自己行去圓枱問人哋可唔可以搭枱。坐低咗兩分鐘,依然無人理,餐牌都係要自己行過隔離枱攞。睇好食咩喇,揮極手都無人理。最後係要叫破全場「唔該寫嘢~~~」,頭先收銀位個姨姨先埋嚟。佢又犀利喎,我同講要啲咩,佢「哦哦哦」,然後原來件事就完咗。等咗一陣,有位身型豐滿高大嘅男職員,察覺到我無落到單,又坐咗喺度,所以叫咗另外一位職員埋嚟問我需唔需要落單。到嗰刻至知,由入嚟嗰刻到而家,完全無心想做生意。新店未run得smooth?都開咗差唔多成個月啦⋯⋯住樓上,先佢menu都幾吸引,諗住今次試完蝦頭油炒飯,下次帶埋啲frd嚟試肉餅飯。但無下次喇,多謝晒
間舖中午12:00開門,12點鬆啲去到,坐咗一半人左右。

2023-07-26
午餐
2023-07-26 105 瀏覽
旺角新開茶餐廳,我會形容係一間帶女朋友去食唔會嬲嬲嘅茶餐廳😝 環境乾淨企理,食物擺碟都算靚靚仔仔,配埋台式飲品更加有特色~仲有比較少地方食到嘅刈包。-黑松露墨魚肉餅飯 $62用上蘭王蛋,煎到有少少燶邊,蛋液流出嚟個一刻真係好自癒👼🏻 黑松露醬汁濃郁,加埋自家製豬油撈飯,邪惡嘅組合,而肉餅亦煎得香口。-蜜桃鮮茄豬扒飯 $78金牌焗飯,大大份豬扒,配上炒飯底,配多份瑞士雞翼大滿足。-花生醬芝士奶蓋茉莉綠茶 $37-黑芝麻豆乳豆腐凍 $36都係平時比較少食到嘅飲品口味,好欣賞花生醬芝士奶蓋,鹹鹹甜甜,幾有層次感。而黑芝麻豆乳就係舒服順口既味道。

-黑松露墨魚肉餅飯 $62

-蜜桃鮮茄豬扒飯 $78
金牌焗飯,大大份豬扒,配上炒飯底,配多份瑞士雞翼大滿足。

-花生醬芝士奶蓋茉莉綠茶 $37
-黑芝麻豆乳豆腐凍 $36
2023-07-25 224 瀏覽
叫左個沙爹牛腸粉,瑞士汁雞翼,同肉餅蛋飯。啲飯好硬又乾。差啲未熟。食完會胃痛。肉餅煎燶,超咸。瑞士汁雞翼係老細推薦,聲稱話自己比得上太平管喎。都無所謂我地都照要。個汁得甜字。無咸味。正確黎講係無乜味。就唔好攤太平管個朵響度招搖撞騙。沙爹牛最正常。腸粉都ok. 凍飲唔凍。檸檬上枱已爛晒。點知係咪循環再用。又唔知每個客要幾酸。點解無左個選擇權?全程水巴檸茶檸水奶茶無晒。咁普通嘅飲品都提供唔到。個收銀女仔落錯晒啲單。又派錯晒啲單。好騰雞。間野少少人就應付唔到咁。送餐姐姐得一個,又要執枱,搞唔清枱号,次次攞飯出黎循幾個圈都唔知比邊枱。啲野凍晒。個收銀女仔自己整左杯雪糕比自己食,似係腦細條女落舖幫倒忙。雪糕機唔係比客係自己食。卡位窄到癲。仲焗人撘枱。男人對坐會腳頂腳。見到佢地都超辛苦。唔會再去。
叫左個沙爹牛腸粉,瑞士汁雞翼,同肉餅蛋飯。
啲飯好硬又乾。差啲未熟。食完會胃痛。肉餅煎燶,超咸。
沙爹牛最正常。腸粉都ok.
全程水巴檸茶檸水奶茶無晒。咁普通嘅飲品都提供唔到。
🍖金沙鹹蛋黃肉餅飯($62)肉餅即叫即煎厚身 外層煎得很香✅鹹蛋黃味挺出配上半熟蘭王蛋 蛋味香濃🥚加上可以自由添加的豬油和豉油味道很濃郁 豐富☺️.肉餅飯系列有碟底抽獎🎟️抽中了免費甜品 正🥳.🍖蔥油肉餅飯($56)肉餅熱辣辣♨️配上香蔥 足滿蔥油香氣加上煎得香脆的蘭王蛋🔥蛋邊微焦 脆脆的流心蛋黃 拌飯一流👅.🍖金牌蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)滿滿新鮮蕃茄和蜜桃🍅酸酸甜甜的蕃茄醬和適量芝士🧀味道豐富 不會很膩豬扒挺大塊 挺厚的而且不會乾🙌🏻加上粒粒分明的炒飯底好吃😋.🍖沙嗲牛肉蘭王蛋刈包($58)刈包包著沙嗲牛肉和蘭王蛋🍳包吸了一些沙嗲汁但包不會很濕☺️
🍖金沙鹹蛋黃肉餅飯($62)
肉餅即叫即煎
厚身 外層煎得很香✅
鹹蛋黃味挺出
配上半熟蘭王蛋 蛋味香濃🥚
加上可以自由添加的豬油和豉油
味道很濃郁 豐富☺️
肉餅飯系列有碟底抽獎🎟️
抽中了免費甜品 正🥳
🍖蔥油肉餅飯($56)
肉餅熱辣辣♨️
配上香蔥 足滿蔥油香氣
加上煎得香脆的蘭王蛋🔥
蛋邊微焦 脆脆的
流心蛋黃 拌飯一流👅
🍖金牌蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)
滿滿新鮮蕃茄和蜜桃🍅
酸酸甜甜的蕃茄醬和適量芝士🧀
味道豐富 不會很膩
豬扒挺大塊 挺厚的
而且不會乾🙌🏻
加上粒粒分明的炒飯底
好吃😋
🍖沙嗲牛肉蘭王蛋刈包($58)
刈包包著沙嗲牛肉和蘭王蛋🍳
包吸了一些沙嗲汁
但包不會很濕☺️
呢間金飯館有唔同款式嘅飯😋,包括焗飯、炒飯、肉餅煎蘭王蛋飯,同時仲有刈包。嗰日我就試咗蔥油香煎雞扒蘭王蛋配炒飯同埋蔥油肉餅煎蘭王蛋飯。蔥油香煎雞扒蘭王蛋配炒飯 $78炒飯炒得好有鑊氣,亦都粒粒分明。上面鋪滿一排即煎脆皮、嫩滑嘅雞扒同埋煎蘭王太陽蛋。蛋汁同埋蔥油撈炒飯食落極滋味,好快就清咗半碟。而炒飯同雞扒份量多到食唔晒需要帶走,好抵食!蔥油肉餅煎蘭王蛋飯 $56上飯前,侍應有先俾一支豉油同埋一支豬油俾我哋之後加,令個飯更香。肉餅比例大概係一半瘦一半肥肉,雖然極邪惡但好美味,配埋醬汁,簡直絕配~

蔥油香煎雞扒蘭王蛋配炒飯 $78

蔥油肉餅煎蘭王蛋飯 $56
2023-07-22
2023-07-23 110 瀏覽
同老公係旺角行完街,經過見剛新開張🤩原來係金飯館貳·零即入去幫襯啦餐牌主打焗飯,炒飯,刈包我地點咗🥢蝦頭油炒飯好足料🤩有蝦、蠔仔、蛋、樱花蝦、蛋、蟹柳等蝦起麻超過10幾隻,炒飯好乾身又夠鑊氣🔥🥢芝士焗沙爹牛肉配蘭王蛋飯葱花炒底飯,牛肉軟熟剛剛好,沙爹夠香😋 隻蘭王蛋色澤光亮🥚蛋香非常濃郁🥢瑞士汁雞翼肉質好滑,不過味道唔算太濃至於飲品有多款台式飲品選擇愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶🍋巨型裝1公升🥵天氣咁熱飲咁大杯最啱🤩喜歡哩度唔會太甜另一杯係雪山紅豆冰🧊同出面茶記好唔同,哩度將紅豆同冰攪拌,飲落好有沙冰感覺😋總括食物質素性價比高,店員親切友善,出旺角又多一間飯堂喇😋
同老公係旺角行完街,經過見剛新開張🤩原來係金飯館貳·零
即入去幫襯啦

餐牌主打焗飯,炒飯,刈包

我地點咗
🥢蝦頭油炒飯
好足料🤩有蝦、蠔仔、蛋、樱花蝦、蛋、蟹柳等
蝦起麻超過10幾隻,炒飯好乾身又夠鑊氣🔥

🥢芝士焗沙爹牛肉配蘭王蛋飯

🥢瑞士汁雞翼
肉質好滑,不過味道唔算太濃

至於飲品有多款台式飲品選擇
愛玉蜂蜜檸檬冬瓜茶🍋
巨型裝1公升🥵天氣咁熱飲咁大杯最啱🤩喜歡哩度唔會太甜

另一杯係雪山紅豆冰🧊
同出面茶記好唔同,哩度將紅豆同冰攪拌,飲落好有沙冰感覺😋

總括食物質素性價比高,店員親切友善,出旺角又多一間飯堂喇😋

2023-07-22
  • 蝦頭油炒飯
  • 雪山紅豆冰
2023-07-21 139 瀏覽
金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角).平日夜晚一個快飯都好爆場,以快餐為主,另有台式飲品🩵. ▪️金莎鹹蛋黃肉餅飯 ▪️.唔似一般嘅港式蒸肉餅,鹹蛋黃少少唔會太膩,配埋蘭王蛋靚得黎簡單又好食!. ▪️蓮藕梅香咸魚肉餅飯▪️.梅香肉餅比鹹蛋會實正啲,但都係配上豉油加上蘭王蛋!.▪️芝士焗肉醬配蘭王蛋▪️.呢個係我今次最喜歡嘅飯,焗左嘅肉醬已經香,再加蛋,肉醬蛋飯好香.▪️鮮茄黃桃焗豬扒飯▪️.無得輸嘅港式焗豬扒飯,豬排唔會太膩📌 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)旺角廣華街38號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)

平日夜晚一個快飯都好爆場,以快餐為主,另有台式飲品🩵

▪️金莎鹹蛋黃肉餅飯 ▪️
▪️蓮藕梅香咸魚肉餅飯▪️
梅香肉餅比鹹蛋會實正啲,但都係配上豉油加上蘭王蛋!

▪️芝士焗肉醬配蘭王蛋▪️

▪️鮮茄黃桃焗豬扒飯▪️
無得輸嘅港式焗豬扒飯,豬排唔會太膩

📌 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🦐 蝦頭油炒飯 $83上台已經勁香,個樣仲好吸晴😍 勁多櫻花蝦仔散滿喺面🤤 啲飯粒粒分明,但又唔會乾爭爭係每粒都包滿🦐蝦頭油令立立,炒底除咗好多蝦仁,又有鮮蝦肉,仲有啲小貝柱,有鮮蠔仔🦪蛋,乾蔥同蔥等等,超多料,估唔到個炒個飯都可以咁豐富同真係夠晒大碟🥹 呢個一定會翻啅,鍾意食炒飯嘅朋友絕對要試🙌🏻🥩 蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78本身好鍾意食茄汁底嘅野🍅呢個焗豬岩晒我,用咗蜜桃個汁甜甜地,豬扒好夠淋同入味,仲已幫你切好左4條食得方便,個飯係正宗炒蛋飯底,面頭仲舖咗芝士🧀焗,小朋友都鍾意食🥠 酸豆角蝦堡刈包 $68見到張相個蝦餅好厚即刻唔洗諗叫咗嚟試🤭 嚟到真係唔係咩圖片只供參考,真係好厚😳😳😳 咬開中間真係啖啖蝦肉,外皮炸得乾脆入面濕潤,連埋啲酸豆角食勁夾,原理就似漢堡包夾酸瓜一樣🥒 🍖 X記瑞士雞翼(5隻)$42雞肉係嫩滑,咬開仲出緊汁好juicy 唔會忟到鞋晒,隻隻都脹卜卜,端士汁個味岩岩好,齋食都唔會咸,甜甜地勁下飯🫠🍦 黑牛 $18除咗一杯嘅茶飲,跟餐+$18 就有可以揀指定list 入面一啲特飲,黑白金橙牛🐮都有齊🤣 仲有啲手瑤系列同咖啡☕️ 個軟雪糕🍦好smooth🧋 花生醬芝士
🦐 蝦頭油炒飯 $83

🥩 蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78

🥠 酸豆角蝦堡刈包 $68

🍖 X記瑞士雞翼(5隻)$42

🍦 黑牛 $18

🧋 花生醬芝士奶蓋茉莉綠茶 $37
另外呢到仲同「浩茶」合作,想飲其他特式啲嘅手搖都得,第一次見到有花生醬芝士奶蓋🥜 個奶蓋咸咸地嘅花生醬味幾正wor 即刻覺得個🧀芝士冇咁溜😌多左種咸香

📍金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店
  • 蝦頭油炒飯
係牛頭角返工既打工仔一定好熟識金飯館出品既炒飯,真係回味無窮,最近知道佢係旺角開左分店,主打肉餅同焗飯,就帶朋友一齊去食😆😆黑松露墨魚肉餅飯 $62肉餅係即叫即煎,好新鮮熱辣辣,黑松露醬超多搽滿肉餅上面,一上枱即刻聞到勁香🤤肉餅厚身,墨魚肉粒都幾多又彈牙,每到肉餅口感多左層次唔會太膩🐷另外配埋煎得香脆既蘭王蛋,蛋香濃郁,把蛋黃拌勻白飯真係人間美食🤤蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78焗豬扒飯重點係炒底😍滿滿既蕃茄醬,加上新鮮蕃茄同蜜桃,酸酸甜甜好開胃,炒飯粒粒分明,蛋香濃,果然係以炒飯聞名😆豬扒厚度十足,好足料🐷古法滷扣肉刈包 $58刈包有驚喜😍扣肉本身肥瘦分明,非常入味,配菜好出色,有酸菜、臘腸同花生碎,令到味道同口感都好多變化,酸菜亦可以大大中和扣肉既油膩感

黑松露墨魚肉餅飯 $62

蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78