2017-07-22 197 瀏覽
平時來這裡,因時間匆匆,多數食午餐,今天除了叫了一客午餐外,還點了泰式拼盤和柚子沙律。泰式拼盤有香葉包雞、蝦餅、春卷和串燒沙爹四款食物,蝦餅爽口彈牙,沙爹串味道好惹味,雞肉嫩滑多汁,但春卷一般,香葉雞炸得乾了點,有待改善泰式沙律清新美味,是最適合夏天的食物,有頗多的柚子,還有新鮮菠蘿,加上腰果的香口,很和味
泰式拼盤

2017-07-21
2017-07-13 158 瀏覽
相約舊同事聚會,因為有人想食泰國菜,所以即時諗起菜泰集中地既九龍城。同事之前食過呢間話質素吾錯,而且價錢合理,仲免加一添😆👍🏻柚子沙律-酸酸甜甜,好醒胃麵包咖哩牛肉-個包都幾鬆脆趁人多梗系要叫個咖啡炒蟹配油酥餅啦,好惹味,汁夠結,要來點油酥簡直一流😋👍🏻甜品--我次次食泰菜都要留肚食既 : 芒果黑糯米,配上熱熱地既椰奶,混合香甜既芒果一齊食,真系好正😍之後再加個椰汁糕大家食,椰汁味都好香濃。價錢好合理👍🏻

柚子沙律-酸酸甜甜,好醒胃

麵包咖哩牛肉-個包都幾鬆脆

之後再加個椰汁糕大家食,椰汁味都好香濃。

價錢好合理👍🏻
2017-07-04 181 瀏覽
今晚約好美容師九龍城威由於我經常吹水她說要跟著我到九龍城惟有找最穩健的金蘭花因為十年前已開始食她冬蔭公爆炸雞鹽燒鰂魚非常鮮嫩骨是大骨這燒鰂魚很超值沒坭味 不腥一定程度的甜度和滑溜神來之燒只有真正泰國廚師廚娘肯造這樣熱天這麼價錢90多做至少半小時對著明火本人對泰籍人士敬佩可見一斑28$ 兩個抓餅幾乎好吃過印度人手造的最名貴只一個煲278$粉絲鮮蟹煲絲毫不辣蟹不鮮就會露餡所以這個蟹十分滿意十二分新鮮雖稍貴但算值得一整隻有齊拑和蓋現在什麼都貴這裡又不加一280$😌⋯⋯可以接受女友連蒜茸包都要其實粉絲好多真的飽暖看到溫碧霞在這店留影二十多年老字號實在可靠的這樣又魚又蟹的海河鮮晚飯每一個250$
今晚約好美容師九龍城威
  • 爆炸辣蟹
  • 冬蔭功
  • 鹽燒鯽魚
2017-06-26 174 瀏覽
家姐生日,諗住想食泰國菜,有朋友就講金蘭花幾好食!!家姐7點收工去,大概8點15去到,等了5分鐘就有位!!幾好吾使等咁耐♡♡♡台與台之間合適距離.室內都有泰國屋感覺
2017-06-25
慶祝紀念
生日
虾刺生
  • 生蝦刺身
2017-06-04 161 瀏覽
好耐無黎過食,今次黎發覺轉左menu😂我同屋企人叫左個小食拼盤、濕炒貴刁、馬拉盞炒通菜。濕炒貴刁有點失望,d河粉炒完仲係一舊舊,配菜唔多,得少少芥蘭😑成碟野就好似獻撈河粉咁😪小食拼盤d串燒都幾好食,不過有d韌😞幾欣賞春卷同蝦餅,炸得好香脆!
小食拼盤
小食拼盤
2017-05-16 244 瀏覽
今日經過九龍城,諗住是但入一間泰國餐廳食野。點知就中伏!入去已經覺得奇怪,間間鋪都甘多人,得佢甘少人。點知發現店員態度極度差,全程黑曬面。叫佢落單,寫完兩個餸之後,我問我朋友要泰式炒飯定白飯(3-5秒嘅時間)。個店員寫寫下走左,我朋友問返先知佢寫左泰式炒飯🙄🙄🙄來到d野分量少得離譜,咖喱豬裡面得3粒豬,勁多汁。全程個個店員態度都極度差。以後唔會再幫襯!
今日經過九龍城,諗住是但入一間泰國餐廳食野。點知就中伏!
入去已經覺得奇怪,間間鋪都甘多人,得佢甘少人。
來到d野分量少得離譜,咖喱豬裡面得3粒豬,勁多汁。
全程個個店員態度都極度差。
以後唔會再幫襯!
2017-05-16
2017-05-07 225 瀏覽
話說上星期收早,約個fd1800喺九龍城等冇乜特別選擇,因為喺麥當勞等,二呢間鋪有近麥當勞,所以入咗去。入到去個冷氣好似超勁,叫咗去推上去,隔一陣又有個男人來推翻落嚟。真係吹到頭都痛。講下食物啲質素,我哋兩個女仔叫咗四個人野,叫咗六款串燒,雞軟骨、雞肉、豬肉、牛肉、魷魚、雞腎。豬肉同雞腎好食,但牛肉完全咬唔開,超硬冬陰公花甲粉絲,呢個味道唔錯,花甲份量都多。泰式炒椰菜苗,呢個真係慘無人道,根本就唔係椰菜苗,勁老,又大棵!重點洗唔乾淨,食到有沙之後就生菜包,豬肉碎份量夠,但係啲生菜係爛架囉!真係得二三塊用得結果友人同佢講,佢就換返幾塊俾我哋。但係換返嚟嘅,都係梅梅地。最後講埋杯芒果沙冰,頭兩啖都仲有芒果味,第三啖已經冇,係已經冇,係已經冇。重要嘅嘢係要講三次,真係唔會再返轉頭。
話說上星期收早,約個fd1800喺九龍城等

冬陰公花甲粉絲,呢個味道唔錯,花甲份量都多。

2017-05-01 195 瀏覽
九龍城一向予人有好多泰國菜嘅地方。適逢星期六經過此地,所以諗住都搵返間泰國菜館食晚飯。因為假期關係,好多食肆都人頭湧湧,全部都要等位。行到來金蘭花,見到有幾個party等緊位,以為都要等一陣啦,點知幾分鐘之後就可以入座。因為晏晝下午茶完,所以諗住叫咁多肉類,恐防太飽!首先點之前食過嘅柚子沙律,有點左一個炸雞同炸豬手,另外一個馬拉盞通菜。首先柚子沙律,個人認為係咁多個菜式之中最好,非常醒胃,材料新鮮。可惜漏咗單,前菜變咗最後先上。兩個肉類,炸雞同炸豬手炸得都偏乾,唔合乎我本人口味。不過點炸豬手,送啤酒或汽水兩支。馬拉盞通菜就正常啦,如果怕咸就唔好叫。以咁嘅價錢,我覺得OK啦整體!

馬拉盞通菜就正常啦,如果怕咸就唔好叫。

以咁嘅價錢,我覺得OK啦整體!
炸雞
炸豬手
馬拉盞炒通菜
2017-04-30
3 分鐘 (堂食)
2017-04-27 249 瀏覽
今天刻意到九龍城的金蘭花午膳,正有三數枱客在用膳。我們兩個人,揀了沒有冷氣直接吹到的位置坐下來;在午餐餐牌上點了青咖喱-雞肉及泰式炒飯,等了十分鐘後才分別送到。青咖喱-雞肉還包括有白飯及飲品;青咖喱有濃郁的香味、椰子味及九層塔的獨特味道;白飯比較硬身,不過加上咖哩汁時,滑溜的感覺是恰當的。泰式炒飯雖然看似不多餸,不過明顯吃到它的蛋香及足夠的味道;飯身稍硬,也剛好添加咖哩汁齊吃!而遞上的熱柚子蜜有一些意外;它是用大杯盛載的,比較一般熱飲以小杯裝心中舒適很多。這裏不收加一,不收小費。慳了一筆。
泰式炒飯
青咖喱-雞肉
柚子蜜-熱
2017-04-26
青咖喱-雞肉
2017-04-14 1759 瀏覽
很久沒去九龍城找朋友,今晚放假又找她吃泰國菜。今次她介紹我到金蘭花用餐,她說金蘭花已有廿年歷史,可算是九龍城泰菜老字號,而且還不用加一,蠻便宜的。朋友嚷著很久沒吃泰式生蝦,那今晚就全交給朋友吧,反正我甚麼都吃😂生蝦底層鋪滿冰塊,冰鎮讓蝦肉更為結實,而且蠻新鮮。一口連蒜頭與辣椒吃下,沾上醬汁,別有風味。 另外生蝦旁邊少有地有炸蝦頭,聞起來很香,沒有把它炸焦,顏色很漂亮,口感很酥脆,裡面蝦膏的部份,精華也還在頭裡,且全部都可以吃。蒜蓉法國麵包香蒜濃郁的香氣馬上聞到,每一片麵包都烤得金黃酥脆。濃厚的蒜香味,與麵包搭配在一起,鹹鹹的不衝突,加上烤得脆口,讓人吃得滿嘴蒜香停不下來。馬拉盞炒通菜不會過鹹,但吃得出馬拉盞的惹味,再搭上爽脆的通菜,這盤通菜很快就見底了。九層塔香茅泰汁炒花蛤大火快炒,上桌時香噴噴的,花蛤吐沙吐得蠻乾淨,吸附微辣微酸的醬汁,非常開胃。在嘴裡咀嚼時慢慢散出九層塔香茅泰汁的香味,將花蛤的鮮味襯托出來。辣椒膏炒大頭蝦一股辣椒味瞬間飄出,大頭蝦以辣椒膏,青椒,辣椒,洋蔥等多種天然蔬菜炒香。蝦子很大尾,感覺鮮甜無比,肉質很有彈性。我們細細咀嚼,鮮甜甘美的蝦膏與辣椒膏交織,充滿菜蔬的
生蝦刺身
生蝦刺身
蒜蓉法國麵包
馬拉盞炒通菜
九層塔香茅泰汁炒花蛤
辣椒膏炒大頭蝦

我們細細咀嚼,鮮甜甘美的蝦膏與辣椒膏交織,充滿菜蔬的香味,看似很辣的大頭蝦,或許添加洋蔥,青椒,口味不會覺得很辣,反而香辣中帶點新鮮感,嚐起來充滿迷人的泰式風情。
鮮蝦冬蔭功湯 (小)
鮮蝦冬蔭功湯蝦的數量給得大方,還加入了不少的草菇在其中,喝起來帶有明顯的香茅,檸檬葉香氣。
鮮蝦冬蔭功湯 (小)
湯的濃稠度比平日喝到的高,而酸辣程度也是加倍的,我大口大口的喝,最後喝了兩碗。
鮮椰青
看到別人喝鮮椰青,朋友也來一個。椰青稍微剖開,清涼暢快微甜的椰青水,令朋友口渴的感全消去。附上的匙羹,還可以用它挖取享用這肥美與甜美的椰子果肉,吃起來淡淡的甜味,但味道很香。
椰汁三色冰
椰汁三色冰色彩繽紛,濃的椰汁香氣,裏頭配料十分豐富,多款啫喱,還有大樹菠蘿很紅毛丹,口感還蠻有層次,鬆,綿,脆,彈都有。
2017-03-23 147 瀏覽
金蘭花泰國菜館 喺九龍城眾多泰菜中 我覺得係最好食嗰幾間 呢間開左20 年 . 食物質素我食過幾次都keep住 而近排仲有d特別菜式 所以試下佢脆皮豬手 158 蚊 推廣期內送2 枝細泰象啤 首先送兩枝泰啤都好吸引 泰啤偏甜 易入口 同比較煎炸既豬手好襯 清熱氣 豬手 炸得勁香脆 而唔係燒焦左 皮脆到圾圾聲 而豬肉醃得咸度夠十分入味 口感帶有d筋肉既彈牙 點以泰式辣醬 十分惹味冬蔭功爆炒辣雞 88 蚊 好創新既菜式 用鐵盤戴住 醬汁有辣椒香料 食落去真係好冬蔭公 酸甜辣俱備 十分特別 而且醬汁好滑 雞肉多 厚切 有口感得黎十分嫩滑 要黎撈飯真係好正咖哩炒蟹 269 蚊 咖哩蟹應該係肉蟹大大隻 肉質鮮甜 啖啖肉 醬汁好香咖哩味 甜多過辣 . 而且仲有好多辣椒 葱花 做配菜 醬汁入面應該帶有少少蛋味 所以好香滑青咖哩海鮮炒金邊粉 75 蚊 用青咖哩炒金邊粉十分特別 青咖哩汁偏甜同少辣 醬汁偏滑 金邊粉十分爽口 , 海鮮落足料 有魷魚 青口 八爪魚 蝦肉 同青咖哩汁合而為一 好味

脆皮豬手 158 蚊
冬蔭功爆炒辣雞 88 蚊
咖哩炒蟹 269 蚊
青咖哩海鮮炒金邊粉 75 蚊
2017-03-23
2017-03-17 353 瀏覽
生日飯放題個d都食到悶,轉轉口味轉戰九龍城食泰國野的確係九龍城想食好食既泰國野係好難,好彩有位朋友拍晒心口介紹金蘭花就唯有試下門面同裝潢都好簡單,一問之下原來老闆話已經係九龍城開左幾十年,有返咁上下歷史老闆仲好有信乜咁介紹左幾味比我地最後4個人食左 9 樣野同兩杯野飲冬陰公粉絲蜆湯冬陰公湯我至愛,夠酸夠辣,加左蜆更多一入鮮味D蜆仲要大隻無沙。 蜆肉唔老,份糧又驚人!唔怪得老闆都推介生蝦,生日個位一定要食!我一食就食個蝦頭先! 仲暖暖地,好脆連殻都食埋!好少餐廳仲會咁好心機炸埋蝦頭比你,因為唔係個個食!至於蝦身就非常鮮!夠凍,彈牙!脆豬手我一向好怕食豬手因爲食左一件就會太油膩,食唔到其他野!E個非常之驚喜!皮好脆夠乾身,但肉一點都唔鞋口!d油脂迫晒出黎令到豬手感覺唔油膩!必點!蒜香牛油雞翼因為有個雞翼狂人,佢話要點!比較普通但面頭既蒜好香,令到普通既雞翼都加左d風味食泰國野點少得明爐烏頭不得了!好滑既魚肉,好濃魚味加埋咁有份量既芹菜芫荽辣椒等等既配菜!真係好爽!當人老闆話蟹靚,生日就食好d啦!叫左一隻大咖哩蟹。當然唔少得薄餅蟹好似老闆咁講,好厚肉,咖哩帶甜,本人較鐘意少少辣!不過因為個汁
生日飯放題個d都食到悶,轉轉口味轉戰九龍城食泰國野

老闆仲好有信乜咁介紹左幾味比我地
最後4個人食左 9 樣野同兩杯野飲

冬陰公粉絲蜆湯
冬陰公湯我至愛,夠酸夠辣,加左蜆更多一入鮮味
D蜆仲要大隻無沙。 蜆肉唔老,份糧又驚人!唔怪得老闆都推介

生蝦,生日個位一定要食!

脆豬手
我一向好怕食豬手因爲食左一件就會太油膩,食唔到其他野!
必點!

蒜香牛油雞翼

食泰國野點少得明爐烏頭

蟹好似老闆咁講,好厚肉,咖哩帶甜,本人較鐘意少少辣!不過因為個汁夠香,點個薄餅食好過癮!薄餅好熱熱到落唔到手!即整好新鮮!本人都好欣賞e個餅!最後都再叫多一碟薄餅

我地食飯一定唔會唔食甜品,泰國餐當然要叫芒果糯米飯作結尾!
E度用兩隻品同糯米有兩種口感!加埋少少暖既甜椰漿同香甜芒果肉,成個人都開心晒!
朋友都好滿足!

可能有咁上下歷史,食身質素好有保證,見到都好多街坊客,因為又唔收加一又唔貴!下次要試埋咖哩包!因為太飽無食到!

2017-02-26 731 瀏覽
Haha,點解會用呢個標題呢就係因為呢張貼喺門口的poster囉!原來呢間食店喺九龍城已經超過廿年了能夠經得起時間的洗禮仍屹立不倒,咁多新舊客支持,水準一定非常之高生蝦刺身$92泰式生蝦夠鮮夠甜,加泰式醬汁提味更開胃,蝦頭炸得全香脆通透冬陰功湯粉絲花甲$83熬煮出來的冬陰功湯格外鮮甜,令到花甲索滿陣陣的香味,花甲雖然不算大隻,但勝在無沙又有鮮味咖哩炒蟹$269這味菜式好多食店的餐牌都會標上時價,這裡明碼實價打在餐牌,而且價格親民、咖啡汁香濃惹味之餘又不太辣,再用印度酥餅lam個汁,俾我地食到一滴都無得剩,蟹肉鮮甜多汁、d肉唔黐殼更証明係新鮮蟹脆皮豬手$158乳豬係我的至愛,這香脆的豬手外皮香脆可口同乳豬皮的質感沒兩樣,最驚喜是肉質好嫩滑juicy,咸味適中,可媲美正宗的德國餐廳出品明爐烏頭魚鍋$158這菜式喺泰國餐館中已是必備菜式之一,熱騰騰的烏頭魚,散發著味濃而不濁的香氣,豐富的泰國酸辣風味,味道複雜,但有層次芒果雙色糯米飯$65來到食泰菜最後又點會少得這味甜品吖甜甜的芒果配上軟綿的糯米飯再淋上香濃的椰奶,為今晚劃上了完美的句號
Haha,點解會用呢個標題呢
生蝦刺身$92
泰式生蝦夠鮮夠甜,加泰式醬汁提味更開胃,蝦頭炸得全香脆通透
冬陰功湯粉絲花甲$83
咖哩炒蟹$269
脆皮豬手$158
明爐烏頭魚鍋$158
芒果雙色糯米飯$65
來到食泰菜最後又點會少得這味甜品
  • 脆皮豬手
2017-02-23 188 瀏覽
今晚約了住在九龍城的朋友吃飯,每次去九龍城都只想到泰國菜及糖水。漫無目的地在街上覓食時就看到這間泰國餐廳,裝修擺設都很有泰國風味,感覺上應該很正宗,而且那時才七點多,不用排隊就決定食這間了。本來見其他客人都有叫龍蝦,就心思思想試,不過朋友說她對龍蝦敏感,所以就無緣了☹️最後叫了生蝦、馬拉𦾟炒通菜、咖哩牛舌、薄餅及爆醬蝦丸。上菜非常快,落單後五分鐘就有生蝦食了這間生蝦很特別,未試過有餐廳叫生蝦有蝦頭把蝦頭炸得香脆,雖然不是熱的,但配著酸酸辣辣的醬汁吃就非常美味。生蝦很鮮甜,而目底下有苦瓜,朋友說正宗泰國菜的生蝦是有苦瓜的,我就真的第一次見,雖然不太喜歡吃苦瓜,但都覺得這餐廳很有誠意啊。然後爆醬蝦丸就出場了,咬開就已經見到滿滿的蝦肉,而且沒有把蝦肉打成容,保留了肉質的彈性,而且外層炸得香酥,唯一不好的是不太清楚蝦丸內的醬是什麼,味道不算太好。不過整體合格。對這個炒通菜就非常失望,首先通菜不新鮮,有喳,而且太咸,咸到連馬拉𦾟的味道都蓋過。最後上的是咖哩牛舌及薄餅,本來以為這個咖哩會是'稀身'的,實物比餐牌上的相片'杰身',香味都很吸引用來點薄餅真的一流。缺點就是椰味太重,沒有辣味,如果咖哩味重

上菜非常快,落單後五分鐘就有生蝦食了
生蝦
這間生蝦很特別,未試過有餐廳叫生蝦有蝦頭
爆醬蝦丸
馬拉𦾟炒通菜
黃咖哩牛舌
薄餅
用來點薄餅真的一流。缺點就是椰味太重,沒有辣味,如果咖哩味重一點就好了
牛舌切成厚身,口感極佳
而且咖哩内有很多薯仔之外,我還發現他們是用水果來增加咖哩的甜味,內有椰果和菠蘿,很特別喔。

埋單每人一百七十,價錢合理!而且有誠意。會再幫襯
下次就試龍蝦!
2017-02-22
一家黎食泰國菜 環境都幾泰國feel,椰青好甜好好味,三色冰都幾特色,泰式蝦刺身 幾鮮幾好味辣辣地,糯米雞翼 雞唔錯 糯米偏林 爛爛地,咖喱大頭蝦 個咖喱口感唔錯滑滑的,咖喱味差d叫左 簿餅同蒜蓉包配咖喱食,蒜蓉包即整脆卜卜整體黎講,食得滿足連我腌尖的家人都話好味。
一家黎食泰國菜 環境都幾泰國feel,

椰青好甜好好味,三色冰都幾特色,

泰式蝦刺身 幾鮮幾好味辣辣地,

糯米雞翼 雞唔錯 糯米偏林 爛爛地,

咖喱大頭蝦 個咖喱口感唔錯滑滑的,咖喱味差d

叫左 簿餅同蒜蓉包配咖喱食,蒜蓉包即整脆卜卜

整體黎講,食得滿足
連我腌尖的家人都話好味。