2013-09-19 2593 瀏覽
中秋前夕  去一間很久沒去的日式放題  金田  位於悅來酒店  對我來講  就在我腳邊 這裡一帶的店  對於為食而又勇於嘗試的我  差不多沒一間我未去過  今天再回此店   有點失落  往日 你絕對不是這樣的啊8:30後  放題一位收費$198加一  $10一位罐裝洗水任飲  價錢算是公道和大眾化  但食物水平  遠不如前了  員工也由以前大都是有工作熱誠的年輕人  變到今天比較多沒半點禮貌的新移民阿姨  這類員工最愛的  就是(扮懵)裝聽不見  裝看不見  希望能少點工作  你叫她們時  總愛給你感覺到她不願意做了   簡單說  滑晒啞沒差沒差  我要是美味  來點吃的吧  可惜是  輸了喇  沒輸給外頭人  而是輸了自己常溫的魚生  溫度明顯不夠凍  只有八爪魚比較可以  其它都在水平之下  有兩款吃得出有點變味喇枝豆和米紙卷   枝豆變味  其實不能上檯了  豆類都比較易變壞  保存時間不能長米紙卷風睬依然  可以可以薄燒牛肉  香  熱辣辣的  味道剛好  不咸而有味  食多兩件都唔(漏)火焰三文魚壽司  饅魚壽司  這裡的壽司真有一手  有人氣  有靈魂  有飯香  火焰燒的

刺身類
米紙卷風睬依然  可以可以
枝豆 米紙卷
薄燒牛肉
火焰三文魚壽司  饅魚壽司  這裡的壽司真有一手  有人氣  有靈魂  有飯香  火焰燒的味道  更加令我懷念  饅魚也不錯  放題我都只愛點自己想吃的  沒計算什麼飽肚的別叫  多吃點回本的  其實…  好吃就可以了
火焰三文魚 饅魚壽司
日式       漏單兩次  店員阿姨只說等多陣  跟本無去了解過有無單在房  只好客氣地問問經理    終於……
日式燉旦
芝士年糕  外層炸透唔多油  內頭煙un凍凍地  芝士味爆燈好味
芝士年糕
燒羊架  夠淋  但醬油太多  羊肉本來味道有夠濃  就別來這樣咸喇
燒羊架
各類串燒  全部都一般   燒的時間能多點就好
各類串燒
總結:這價錢  給你這樣多選擇  裝修環境一般般  有點像茶餐廳  但放題一般通病這裡沒有  例如入10張單  給你8張收起  不給你們食物  大家有吃放題的朋友  沒忘記大久保  十兵衛之類的黑店吧   真的  這裡真的退步很多  美味依然是有的   但品質參差的就越來越多  金田  雖然你能打敗很多同級對手  你戰不勝往日的你了

題外話/補充資料: 年長的經理依然有禮親和 大家請給這從前的優質放題店一點機會 食物鋪租人工電費還有如狼似虎的通脹 沒一樣是加幅低的 但店方真的能把所有都轉價到食客身上嗎? 沒可能的 反思反思……
2013-09-18
薄燒牛肉
日式燉旦
2013-08-02 1366 瀏覽
之前食過尖沙咀個間, 食過幾次, 一次比一次差, 今次試下荃灣呢間, 比尖沙咀仲差少少添一開始食主力食魚生, 款式都好多, 三文魚, 章紅魚,赤貝,北寄貝,甜蝦,鮑魚, 刀魚,劍魚,馬貝,靈魚……魚生新鮮情度不錯, 尤其厚切三文魚同章紅魚, 都好油甘香. 貝類款式都ok,爽脆. 但係數量永遠都唔會你要既數, 唔理你寫幾多, 最多都係5-10件……串燒類: 雞肉串, 雞軟骨,牛舌,雞翼,帶子,脆肉瓜……..全部都唔似係燒, 似用油炸熱, 又唔係炸到脆口, 只係整熟,所以唔夠香, 差, 另外,送燒鮑魚, 黑黑, 食落佢d肉幾唸,但係無味…….麵豉湯: d湯超咸, 真係入唔到口個種泡菜义燒窩- 亦都係超咸………….初食也可以, 越食越頂唔順, 個片义燒好似柴皮咁,見到都唔想食牛仔粒- 超乾, 無肉汁炸天付蘿- 海老,都係熱辣辣, 但係d少多咗d, 食一隻還可以, 第2隻已經好漏今次食得最少既一次放提, 真係麻麻地………..

麵豉湯: d湯超咸, 真係入唔到口個種

牛仔粒- 超乾, 無肉汁

今次食得最少既一次放提, 真係麻麻地………..
2013-07-31
2013-04-21 811 瀏覽
令你食一塊就吳會再食的食物。今日打電話到荃灣熊貓酒店想訂自助餐,其中二間Full左,只有這間“金田日本料理”有位,以為還算幸運。我們六點到,只有五六台客。我們坐下落好Orter要等7-8分鐘先有食物上台,首先是刺生:三文魚、甜蝦、八爪魚等……從末見過如此差賣相的三文魚,食第一塊三文魚,很木,新鮮程度一定無份,一點魚味都無,再食甜蝦,淡而無味,再試其他刺身,也同樣是無厘味道。唯一值得贊的就是燒物:燒羊架、燒牛舌、燒牛肉,不錯。但當我們七點鐘再點燒物的時候,同之前食的差很遠,可能現時入座率有八成,又或者其他人都和我們一樣,覺得魚生不能入口,人人都改食燒物,突然間令到燒物供不應求,連帶出品都變差。原本二個鐘的放題,我們一個鐘就走啦。今晚的食物,可以用二個字形容“垃圾”。我們以後都不會再光顧
令你食一塊就吳會再食的食物。

我們以後都不會再光顧
2013-04-14
紀念日
2013-01-29 462 瀏覽
以前食放題就一定揀呢間,但e加愈黎愈多選擇,所以都好耐無去過啦最近去返, 覺得以前質素好似好少少雖然e加都唔差, 但係水準無以前相對咁高同埋多左好多漏單!但整體都不差既! 都算抵食魚生都新鮮既, 特別推介三文魚芝士年糕入邊包滿芝士, 外脆內軟, 一咬d芝士會流出黎, 都值得一試!!但係其他炸物 例如天婦羅就有d油 而且好厚粉日式海鮮蒸蛋好滑 每碗都有唔同海鮮, 推介
以前食放題就一定揀呢間,
但e加愈黎愈多選擇,所以都好耐無去過啦
最近去返, 覺得以前質素好似好少少
雖然e加都唔差, 但係水準無以前相對咁高

同埋多左好多漏單!
但整體都不差既! 都算抵食

魚生都新鮮既, 特別推介三文魚

但係其他炸物 例如天婦羅就有d油 而且好厚粉
日式海鮮蒸蛋好滑 每碗都有唔同海鮮, 推介
  • 刺身
  • 日式海鮮蒸蛋
2013-01-21 402 瀏覽
坊間的日式放題五花八門,真是花多眼亂。星期五上午突然跟朋友們想到日式放題,大家立即上網搜尋,找到了平成二十二,大喜屋及金田這三間比較有特式的。前兩間都全滿,只有金田還有位子,當時我們心想,只在金田有位子是否因為食品不佳呢。不用猜測,試過就知龍與鳳。七時半到達看見現埸爆滿,信心提升,食品選擇一般但該有的都有,如刺身,天婦羅,鐵板燒,煮物,壽司等。刺身新鮮度一度,壽司選擇比較少連熱門的三文魚壽司也沒有,值得一讚的是天婦羅炸蝦,粉不會太厚,上菜時還很燙,不會是時先製成的,當晚的mvp 是蒸蛋,十分滑跟夠味道,不會太稀。但會再來嗎?未必,除非全香港再沒有比它好的。
2012-12-14
2012-11-16 234 瀏覽
多款食物:刺身三文魚、螺片、北奇貝正,沙律的蟹籽落order兩客各兩次都沒有來,最後都衹來了一客.同上個月晚上放題的漏單程多咗。翡翠螺細隻了,但味道可以的。芝士焗蠔又係好細粒not good.😒甜蝦刺身都好細肉又霉。👎
  • 三文魚刺身
2012-10-20 177 瀏覽
刺身:三文魚、甜蝦、赤貝夠鮮甜、爽口。芝士焗蠔、羊鞍、蟹籽沙律好味到😋😋脷。仲有意想不到的龍蝦每客有半隻,芝士味同有沙律伴嘅。超好味,多肉汁。蕃茄湯海鮮煱,微辣湯底薯粉加三文魚頭、👍👍鹽燒三文魚頭外脆內滑,簡直一流。壽司中用真正蟹肉做出來的蟹柳壽司、同火炙三文魚都好味好滑流!
生日
  • 三文魚、龍蝦、焗蠔、蟹柳壽司
2012-10-02 135 瀏覽
唔知搞咩我女友我中意呢間野,成日捉我o黍食,搞搞下做左熟客,個壽司師傅成日醒我地好野.呢度d三文魚都好食,新鮮又夠油,壽司有時散散地,但價錢唔貴,又三文魚又油甘又麵咁都係百幾數,ok la.
2012-08-26 133 瀏覽
還記得荃灣金田未裝修前, 成日都會同母親大人黎呢度食晚市放題,個時book位都唔易。我地鍾意佢既刺身多款同幾新鮮, 而其他食物款式都唔少..偶然仲會有新款式推出, 最重要係冇乜漏單。最怕食放題係不停等等等..冇野落肚!隔左一排, 今日又再同母親大人到訪, 裝修後的金田冇左bar枱睇師傅整壽司喇..而且侍應們都唔同晒人咁, 這天食8:30個轉, 價錢 $198+10%, 算係平比時的放題貴了一點 一坐低立即order了+$10任飲的果汁先生, 因為金田沒有免費任飲的, 除了綠茶。母親先點了一碟刺身: 甜蝦, 三文魚, 熟鮑片, 象拔蚌等。質素還可, 只是三文魚切得有點小。但好在不斷叫都冇再漏單..壽司類: 炸蝦, 蟹子, 鰻魚, 燒三文魚, 甜蛋和蟹柳等。味道普通~還記得以前有板壓壽司的 而家都冇埋喇..最最令我傻眼的是甜蛋壽司的甜蛋竟然一開二..使唔使咁慳皮呀...扣了不少分數蒜片牛柳粒, 牛肉柳加上蒜片後挺香口, 不會太乾身~其實還有燒羊鞍都唔錯~而每次黎到的必點食物一定是非薄燒牛肉莫屬!! 這款一定要襯熱食呢!薄薄的牛肉卷中間包了不少蔥花!! 吃落更有爽脆的聲音, 很有口感。更平衡
刺身
但好在不斷叫都冇再漏單..
壽司
一開二的甜蛋壽司,,
蒜片牛柳粒
薄燒牛肉! 必叫
更平衡了燒牛肉的肥膩感, 感覺很FRESH!
小妹覺得這道薄燒牛肉真的很讚! 每次都可以食好多~
串燒冬姑
串燒冬姑及牛肉....燒物較為乾身, 麻麻地
天婦羅系列
天婦羅 (炸蝦, 炸蕃薯, 南瓜等), 但卻沒有我最超愛的軟殼蟹呢..
不過這裡的天婦羅炸粉不會太厚, 熱辣的食落很鬆脆! 不錯
芝士年糕, 芝士半溶!正
差不多飽之際, 當然要來多客芝士年糕呢, 這一款年糕大大件而且食完會好飽!
所以每次我都留待最後才食....食落煙煙韌韌的是年糕, 年糕裡包著半溶的芝士食落
真的好好好味!!

飯後每位送一客小小日式點品, 不過荃灣這間的甜品好普通, 所以最終冇品嚐到。

不過這間金田應該有排都唔會再去了,賣單每位 $2xx, 而且食物質素每況愈下..
以這個價加多少少錢可以有更多選擇呢
  • 牛柳粒
  • 薄燒牛肉
  • 甜蝦
2012-07-18 59 瀏覽
一心同同事慶祝生日,諗住近近地放工去慶祝,就諗住試下呢間食評ok既放題,點知真係聞名不如試一試,入坐點菜選擇少,味道差,炸嘢有陣油溢味,好後悔揀左無限時間!以後唔會再來!
好後悔揀左無限時間!以後唔會再來!
2012-07-18
生日
2012-07-15 9 瀏覽
之前睇過食評,個個都話差左,裝修過之後格調差左,好似普通菜館,完全唔似日式,我都半信半疑,但都想試下,因未裝修前食過三次都好好,點知...😢😢 放刺身碗黑色,碟面有好多漬同油,好似係咁倚沖沖水冇洗咁張單幾款...次次都梨少一款😞最好食嘅鵝肝卷同炸蠔都無埋😖我至愛芝士年糕,但唔竟然唔熟有粉。汽水唔凍都上枱,真離譜。以前甜品係芝士蛋糕、朱古力蛋糕或其他,而家竟然用糯米慈,仲要唔係雪糕餡忝😒

刺身碗黑色,碟面有好多漬同油,好似係咁倚沖沖水冇洗咁
張單幾款...次次都梨少一款😞

最好食嘅鵝肝卷同炸蠔都無埋😖
我至愛芝士年糕,但唔竟然唔熟有粉。

汽水唔凍都上枱,真離譜。
紀念日
  • 芝士年糕
今次約左一班前公司既好友係荃灣金田放一放題幾年前, o係荃灣金田裝修前都幫襯過一次印象食物中規中矩, 環境唔差有昏黃既燈光今次一踏入荃灣金田門口, 覺得好光猛不過係使用白燈泡, 感覺就係唔似食日式放題本人覺得裝修前, 環境會更好而食物方面 剌身類 款式唔多,我地叫左三文魚, 甜蝦, 希靈魚, 素鮑魚大部分都未溶雪天婦羅類 以蝦算最好食其他可以不點壽司類 灸燒三文魚唔係應該熱嗎? 但係上檯時係涼而鰻魚則燒得過乾鍋物類 好似點左一個地獄餃子, 一個味噌叉燒上檯時發現兩賣相極為相似而味道亦差無幾其他 兩款牛舌, 每碟得三小塊芝士焗蠔, 用半隻掌咁大既蠔殼盛載一大堆芝士, 蠔肉連手指尾size都冇炸洋蔥圈, 好大一個炸粉圈, 內裡冇洋蔥蒜味牛柳粒, 好un
今次約左一班前公司既好友
係荃灣金田放一放題

幾年前, o係荃灣金田裝修前都幫襯過一次
印象食物中規中矩, 環境唔差有昏黃既燈光
今次一踏入荃灣金田門口, 覺得好光猛
不過係使用白燈泡, 感覺就係唔似食日式放題
本人覺得裝修前, 環境會更好

而食物方面

剌身類
款式唔多,我地叫左三文魚, 甜蝦, 希靈魚, 素鮑魚
大部分都未溶雪

天婦羅類
以蝦算最好食
其他可以不點

壽司
灸燒三文魚唔係應該熱嗎?
但係上檯時係涼
而鰻魚則燒得過乾

鍋物類
好似點左一個地獄餃子, 一個味噌叉燒
上檯時發現兩賣相極為相似
而味道亦差無幾

其他
兩款牛舌, 每碟得三小塊
炸洋蔥圈, 好大一個炸粉圈, 內裡冇洋蔥
蒜味牛柳粒, 好un
題外話/補充資料: 之前有幫襯開葵涌金田 食物水準同環境裝修都比荃灣金田高出很多倍
2012-06-07
2012-05-15 15 瀏覽
哈哈…今天很開心和朋友去食壽司呀…我們趕時間,所以打算散叫,十五分鐘後打算結帳,怎料總額是490多元,吃了那麼一點點食物竟然接近500蚊﹖﹖﹖負責人說是放題…我們又趕時間,但不想蝕,所以多叫幾碟食物…haha負責人也很好,向我們解釋不能轉單,又知道我們趕時間,所以優先處理我們的order…haha服務態度佳﹗見我們把蟹子手卷放了很久,便提我們要儘快食掉,否則不好吃…哈哈…最後,我們吃了很多…鰻魚壽司和士年糕真是很好吃…極力推薦不過不建議食牛舌…太淡了…
哈哈…今天很開心和朋友去食壽司呀…

我們趕時間,所以打算散叫,

十五分鐘後打算結帳,怎料總額是490多元,

吃了那麼一點點食物竟然接近500蚊﹖﹖﹖

負責人說是放題

我們又趕時間,但不想蝕,所以多叫幾碟食物…

haha服務態度佳﹗

最後,我們吃了很多…

鰻魚壽司和士年糕真是很好吃…

極力推薦

不過不建議食牛舌…太淡了…
2012-05-11
  • 芝士年糕,蟹子手卷,鰻魚壽司
本想明天母親節正日去慶祝一下, 但星期初打去訂位說已 full booking ,好吧 , 改作早一天食吧 ! 今日訂了 12:00 中午, 全程仲有空位 , 好啦 ... 第一轉 ..... 係我唔記得講我一行三人 , 老爸媽同小弟好落單 , 也不是寫了很多 , 都係六七樣野 , 都係刺身 + 手捲 .... 侍應埋來竟然問我 ? 當時我下了三件鰻魚, 三件三文魚手捲 , 佢竟然問我食唔食得晒 , 好大件架喎 ?!唔係化 , 我話都係一人兩件者 , 第一轉甘都 reject ? 已經覺得有 d 離譜 好啦 , 慶祝為開心 , 唔係父母面前嘈交 , 忍你 ! 第一轉 ok 快 , 食物質數真係一般 , 平心而論 , 因為三文魚真的不太甜 , 有少少鮮味既 ..... 其他刺身都 .... 麻麻 .... 希靈魚都 .... 好一般不太爽 !好啦 ~ 六件手捲來了 .... 我爸媽食完 , 問番我 .... 咩野首先話好大件 ?! 我話咪食左果幾件囉 ..... 大家都笑 , 唔係話甘都叫大件 ? 佢地真係先攪清楚講緊咩 ! 仲有仲有我爸說唔好再叫 , d 紫菜黏牙 , why ???
好吧 , 改作早一天食吧 !

好啦 , 慶祝為開心 , 唔係父母面前嘈交 , 忍你 !

仲有仲有我爸說唔好再叫 , d 紫菜黏牙 , why ???? 因為唔脆既手捲囉 .... 都係第一次食到

都只好叫番壽司吧 ! 不過款式也不多 ... .要重賽 !

好啦 ~ 老人家唔食甘多生野 , 叫番正常的 .... 鐵板及串燒 .... 牛肉係 OK 既 ! 不論肉質及味道 !
羊胺呢 , 係叫得最多的 , 一來都 ok 好味 , 二來個人喜好 * 我老爸 ! 食了都 7 件 , 不過到尾後等了很久 ,
好怕又唔來 , 幸好都有良心 !

點知話口未完 , 一個算有禮貌的侍應小姐 (一定唔係 stop 我叫手捲果個) , 走過來同我講 ....
所有刺身無貨供應 , 因為我當時都只係想叫三文魚沙律咋 ~~~~

當時大概是 1:30 左右啦 ~ 請問大家你信不信 ? 三文魚, 劍魚 , 希靈魚 , 赤貝 , 螺等都賣晒 ?!?!
叫邊個信 ? 擺明係 cut 單啦 ! 不過人地都係打工 , 我無謂找人家麻煩 , 答了好的 ... ok 明白 !

講真全程都麻麻地 , 食物麻麻 , 種類麻麻 , 服務都麻麻 ....
不過埋單出示了兩張老人咭 , 減總數了$60 , 加番一 , 埋單$455 三位
最後有禮貌的侍應小姐送上甜品一客 / each 位 , 都 ok 既 !

題外話/補充資料: 其實另一間分店係尖沙咀我都食過 , 不過我就覺得服務同食物質數都係一般 , 但 TST 較好少少 !
2012-05-12
母親節
2012-03-30 9 瀏覽
本身想去漁屋,即日book唔到,所以諗住試吓呢間金田,二百幾蚊放題冇飲品,冇甜品,熟食勁差,炸生蠔竟然比蠔仔,一大舊粉裹面有一粒超細蠔仔,好唔掂,刺身ok, 放題食物太少種類,環境超迫,唔知點解咁差都好多人,可能係酒店裏面既關係,下次一定唔會再幫襯!
2012-03-24