2009-07-01 12 瀏覽
今日一家人同我慶祝生日一家6口去食飯本黎去元朗食ge..但係冇得訂位so出左黎食講返d食物先d野真係好新鮮好大件特別係三文魚同赤貝真係好少見到有咁大件呢...係有時d魚生有d冰law整體都好好食呀!!!黎ge速度都幾快最尾仲有甜品食 - bluebarry cheese cake價錢唔算話太貴都可以接受到可以再黎過...
今日一家人同我慶祝生日
一家6口去食飯
本黎去元朗食ge..
但係冇得訂位
so出左黎食

講返d食物先
d野真係好新鮮好大件
特別係三文魚同赤貝
真係好少見到有咁大件呢...
係有時d魚生有d冰law

整體都好好食呀!!!
黎ge速度都幾快
價錢唔算話太貴
都可以接受到
可以再黎過...

2009-07-26
2009-06-27 18 瀏覽
之前來感到很令人滿意,所以又約齊幾個愛吃的朋友今次星期六上到去超多人 , 不過 , 等左一陣就入得去魚生黎得都幾快,雖然話任食.賣相都好好,亦算新鮮炸物天婦羅蝦,"蝦"超正,而是粉厚了點其中牛柳粒我好鍾意,我主攻呢樣已經值回票價牛舌,羊鞍,炸蠔都OK我食過有幾間日式自助餐 , 呢度水準高好多班環境好闊落,傾到計,服務態度幾好,值得再去
之前來感到很令人滿意,所以又約齊幾個愛吃的朋友
今次星期六上到去超多人 , 不過 , 等左一陣就入得去
魚生黎得都幾快,雖然話任食.賣相都好好,亦算新鮮
炸物天婦羅蝦,"蝦"超正,而是粉厚了點
其中牛柳粒我好鍾意,我主攻呢樣已經值回票價
牛舌,羊鞍,炸蠔都OK
我食過有幾間日式自助餐 , 呢度水準高好多班
環境好闊落,傾到計,服務態度幾好,值得再去
2009-06-16 1 瀏覽
已經係第2次黎呢度食, 對上果次應該大約係一年前, 食物水準冇變差到, 好好佢大部份食物都好好味, 又新鮮, 熟食就熱辣辣最愛係佢既蒸蛋同牛舌, 蒸蛋又香又滑, 牛舌爽脆得黎唔韌又夠味刺身唔會欺場夠新鮮, 炸雞軟骨熱到"辣"脷總之呢間店水準好平均, 亂叫都唔會出事!不過冷氣好強勁, 我地冇帶外套, 2個人share一條披肩頂住侍應幾好, 收碟快, 仲會幫你將枱上既食物骨頭果類用手清走, 呢點極讚!我地枱有個細路, 主動問佢年齡話我地知有小童價埋單時又主動報告有邊張credit card有95折, 唔洗人問, 服務態度好好!
佢大部份食物都好好味, 又新鮮, 熟食就熱辣辣
刺身唔會欺場夠新鮮, 炸雞軟骨熱到"辣"脷
總之呢間店水準好平均, 亂叫都唔會出事!
我地枱有個細路, 主動問佢年齡話我地知有小童價
2009-06-05
慶祝紀念
生日
  • 蒸蛋
  • 牛舌
2009-06-13
見呢度咁多好評, 終於黎試下… 一入到去, 已經發覺冷氣極凍, 坐低一陣, 忍唔住叫侍應開細d 冷氣, 佢話之前已經較細左, 我本身都唔算好怕凍, 出入冷氣地方都唔駛著外套, 但真係冇去過一間咁凍既餐廳! D 野食確係幾好, 魚生好新鮮, 天婦羅都唔錯, 但d冷氣實在太凍, d 熱既食物好快就凍左 以為食食下會覺得冇咁凍, 不過唔係囉, 同行兩位女仔, 一個要著外套, 一個嬲披肩, 都仲覺得凍, 難為我一件薄短袖衫, 凍足成晚, 仲好驚食完會病左. 早排試過兩間日本放題, 一間響佐敦, 一間響九龍城., 呢間d 野食真係最好, service都唔差, 但因為冷氣太凍, 食得唔舒服, 要扣分!
見呢度咁多好評, 終於黎試下…

環境ok
魚生好新鮮
壽司都幾好
天婦羅唔錯
串燒一般
炒雜菜, 墨魚餅 - 一般, 但好快凍左
炸蠔好得, 帶子就一般
鹽燒三文魚頭 - 好正
  • 刺身
  • 鹽燒三文魚頭
2009-05-31
5/5(二) 7:30pm闊別兩載的金田,是晚應母親大人意願,提前到此預祝母親節.一行7人1小犬七時許到埗,晚市任食每位$178,比兩年前漲價20%(原價$148);慶幸出品亦同步上揚;刺身比昔日新鮮,鹽燒三文魚腩及鯖魚各有千秋,另一推介,天婦羅蝦,水準達半專業級,僅欠點點鮮蝦之香!此外,服務生及上菜速度皆達標;以東亞卡結帳享九五折優惠;欲省下數十個大洋,可於八時半入座,價錢為$148一位.
5/5(二) 7:30pm

2009-05-05
09.05.22 金田午餐@尖沙咀昨天同事I跟她的朋友到金田吃午餐30大洋有魚生飯、味噌湯、沙拉及飲料今天就一大伙人去金田吃午餐去~~~~午市特價套餐只有四款每天都會換款式今天沒有同事I吃的魚生飯…殘念!!!點了C餐:綜合壽司配烏龍麵點好餐後沙拉先上爽脆的生菜,還有紅腰豆、玉米、小黃瓜跟紅蘿蔔絲加上日式胡麻醬,非常的好吃!一碗對我來講太少了說…同事A的B餐先到牛肉一大盤,看上去像吉野家的牛肉,哈哈起司焗西蘭花的起司醬把西蘭花滿滿的覆蓋著這麼多醬汁,最合A拿來拌飯吃~~~我的C餐先上烏龍麵、味噌湯及前菜前菜是很酸的,像蕃薯粉的東東挺開胃味噌湯不是加水泡的那種隨便貨色濃厚的味噌加上豆腐、昆布及一點點的香菇及金針菇不會過鹹也不會太淡,很不錯!同事F跟螞蟻知道我很喜歡喝味噌湯,都把她們的給了我一個人喝三碗,超滿足!!!烏龍麵是很結實的那種白麵條一點嚼勁都沒有烏龍麵嘛,暫時只喜歡吃大門橫丁的把麵上的日式魚蛋及昆布清掉專心的等待我的綜合壽司同事螞蟻的便當來囉!一大盒什麼都有,很是豐盛!螞蟻說燒雞排沒味道,完全的冷凍味我的綜合壽司在烏龍麵到後10幾分鐘才送上等的讓人毛躁不巳!綜合壽司是很平民的壽司有
09.05.22 金田午餐@尖沙咀

昨天同事I跟她的朋友到金田吃午餐
30大洋有魚生飯、味噌湯、沙拉及飲料
今天就一大伙人去金田吃午餐去~~~~

午市特價套餐只有四款
每天都會換款式
今天沒有同事I吃的魚生飯…殘念!!!

點了C餐:綜合壽司配烏龍麵

點好餐後沙拉先上
爽脆的生菜,還有紅腰豆、玉米、小黃瓜跟紅蘿蔔絲
加上日式胡麻醬,非常的好吃!
一碗對我來講太少了說…

同事A的B餐先到
牛肉一大盤,看上去像吉野家的牛肉,哈哈
起司焗西蘭花的起司醬把西蘭花滿滿的覆蓋著
這麼多醬汁,最合A拿來拌飯吃~~~

我的C餐先上烏龍麵、味噌湯及前菜
前菜是很酸的,像蕃薯粉的東東
挺開胃
味噌湯不是加水泡的那種隨便貨色
濃厚的味噌加上豆腐、昆布及一點點的香菇及金針菇
不會過鹹也不會太淡,很不錯!
同事F跟螞蟻知道我很喜歡喝味噌湯,都把她們的給了我
一個人喝三碗,超滿足!!!

烏龍麵是很結實的那種白麵條
一點嚼勁都沒有
烏龍麵嘛,暫時只喜歡吃大門橫丁的

把麵上的日式魚蛋及昆布清掉
專心的等待我的綜合壽司

同事螞蟻的便當來囉!
一大盒什麼都有,很是豐盛!
螞蟻說燒雞排沒味道,完全的冷凍味

我的綜合壽司在烏龍麵到後10幾分鐘才送上
等的讓人毛躁不巳!

綜合壽司是很平民的壽司
有:三文魚卷、鮪魚醬軍艦、鰻魚、蟹柳、三文魚及墨魚壽司
壽司飯用的不是一顆顆圓滿的珍珠米
不過這裏不是什麼峰跟板前,也不能要求太多
只是稍嫌不夠醋香
魚生是挺OK的

最後點餐飲
本來想點檸檬茶x 2 + 檸檬水 x 1 + 冰奶茶 x 1
服務生說:只有咖啡及菜蜜
平常茶和咖啡,都有檸檬水,奶茶等可以挑的
這裏獨獨供應兩款:咖啡及菜蜜
服務生說糖水跟奶是分開上的,所以就很放心的點冰咖啡 x 2不用走甜
還有兩杯熱菜蜜
此時客人不多,餐飲卻等了良久才上
冰咖啡的奶是分開上的,不過咖啡卻巳經加了糖水
什麼跟什麼…
跟另一個服務生要求退貨
兩杯冰咖啡再上
還是有甜味!!!!
是沖調好的咖啡本來就巳經加糖了嗎?
我的那杯甜度還好,也就加上奶咕嚕咕嚕喝光光
同事F不習慣喝甜的黑咖啡
就這樣子浪費掉囉

午餐沒有加一
HKD40的午餐
不可以說很便宜
因為這個價格也可以吃到峰壽司的午市壽司套餐
雖然沒餐飲,但他們家的壽司可讚囉!
好懷念峰哦!!!!

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1208
綜合壽司
扁的烏龍麵,沒咬勁
2009-05-20
睇到呢道o既食評話D野食唔錯,又講到咁抵食,今日終於同左3個朋友去試下朋友生日,地訂左7:30鐘,睇到話WALKIN平過訂位,好在訂位時問一問咋..唔係去到就真係企響道喇!!都唔係呢道所講咁O既>,<原來果個優惠係要8:30後,冇得訂位,WALKIN上到去,有位比到你,先有$148!!!P.S(要等有人埋單走先比到檯)即係有可能要等...8:30前WALKIN上黎都係要比正價!!好在訂左位,仲要今日朋友生日,為左幾十蚊,要人等咁耐真係我都唔好意思一坐低會有人同你講D野食點樣點,開頭除左點左幾個蟹籽沙律(我最愛^^),每樣都試左少少,留番個肚,好食就嗌多D...例如燒羊,燒多春魚,燒牛舌,芝士年糕,炸天婦羅,牛肉粒,豬軟骨(要即食)....呢D食左兩次魚生都幾多款,熟食都有好多款!食到咁上下,叫左個牛肉飯,以為好大碗,朋友都問我係咪好肚餓>,<HEHE....原來唔係好大碗,一個人都食得哂,味道好好,如果唔係要食生日蛋糕,都想再食多碗侍應都會不停加茶,所以唔會口渴>0<放題有咁O既水準,都叫抵食啦

朋友生日,地訂左7:30鐘,睇到話WALKIN平過訂位,
好在訂位時問一問咋..
唔係去到就真係企響道喇!!
都唔係呢道所講咁O既>,<

留番個肚,好食就嗌多D...

魚生都幾多款,熟食都有好多款!
食到咁上下,叫左個牛肉飯
,以為好大碗,朋友都問我係咪好肚餓>,<HEHE....

侍應都會不停加茶,所以唔會口渴>0<
放題有咁O既水準,都叫抵食啦
2009-05-18
慶祝紀念
生日
2009-05-18 2 瀏覽
跟朋友聚舊,大家都想吃日本菜,又想試一家新的,上openrice找到金田。刺身真的好新鮮,款式都可以,赤貝、螺片及甜蝦最得。串燒牛舌、雞軟骨、蟹子沙拉、燒鯖魚、天婦羅等,都不錯。關東煮無料,只得羅白。炒什菜,無味道,大部分是芽菜。吉列蠔的脆粉太厚。失敗!甜品只得每人一份,仲只得蛋糕一小塊,無雪糕,又無得任點,勁失望!上次去松屋,雖然刺身無o甘新鮮,但都ok。其他串燒、煮物、炸物水準都差不多,仲包埋飲品。至於雪糕就令人好感動,包括紅豆、綠茶、芝麻、菠萝,想起都開心。不過限時2小時,$178+10%。至於金田,$188+10%,渣打及東亞卡有95折,無限時,各有各好啦!

刺身真的好新鮮,款式都可以,赤貝、螺片及甜蝦最得。
串燒牛舌、雞軟骨、蟹子沙拉、燒鯖魚、天婦羅等,都不錯。

2009-05-17
  • 刺身
2009-05-05 6 瀏覽
睇完OPENRICE的介紹於是去試下六點多時, 餐廳已坐滿了人,由於是自助的關係我們亦不客氣地點了很多食物尤其是大家都最熱愛的刺身拼盆有十多款,三文,赤貝,甜蝦,北寄貝等,樣樣都掂,來數盤已物有所值其他食物都唔馬虎鐵板燒薄燒牛肉入面夾住蔥, 蔥味好香,好淋好食蒜片牛肉,小小的蒜片,味道好夾,口感一流燒雞軟骨與外面日式放題所吃到的一樣,過得去店入面周圍都幾乾淨, 坐得好舒服待應姐姐真係熱情兼細心,換碟同加茶都好快有雪糕任食,每人兩百元左右,食到甘份量及服務,值回票價
睇完OPENRICE的介紹於是去試下
六點多時, 餐廳已坐滿了人,由於是自助的關係
我們亦不客氣地點了很多食物
尤其是大家都最熱愛的刺身拼盆
其他食物都唔馬虎
鐵板燒薄燒牛肉入面夾住蔥, 蔥味好香,好淋好食
蒜片牛肉,小小的蒜片,味道好夾,口感一流
燒雞軟骨與外面日式放題所吃到的一樣,過得去
店入面周圍都幾乾淨, 坐得好舒服
待應姐姐真係熱情兼細心,換碟同加茶都好快
有雪糕任食,每人兩百元左右,食到甘份量及服務,值回票價

2009-05-04 9 瀏覽
約齊幾個愛吃的朋友, 終於試了此店的放題 食物選擇多,質素亦很平均刺身的選擇確實多,也算肥美帶子,蝦甜,章紅,赤貝, 八爪魚,亦有天婦羅超正牛舌夠香口,羊鞍感覺少少so味都ok我主攻西冷牛粒,薄燒牛肉,七成熟超正裝修幾有和風感覺,服務幾好,坐成晚慢慢食大約在$200
約齊幾個愛吃的朋友, 終於試了此店的放題
食物選擇多,質素亦很平均
刺身的選擇確實多,也算肥美
帶子,蝦甜,章紅,赤貝, 八爪魚,亦有
天婦羅超正
牛舌夠香口,羊鞍感覺少少so味都ok
我主攻西冷牛粒,薄燒牛肉,七成熟超正

裝修幾有和風感覺,服務幾好,
坐成晚慢慢食大約在$200

2009-04-30 3 瀏覽
老公生日^^ 一早已經book左位 ..6:30左右過到去 .. 經理同店員都好有禮貌咁招呼我地呢d環境比起其他放題真係好得多 .. 坐位冇咁迫 ..又唔嘈 .. 不過坐坐下後面有一大班小朋友同d家長黎食野搞到個場好熱鬧=.= 我諗唔係咁既話環境真係good^^ 好喇 .. 坐好之後 .. 個經理問我地係咪第一次食 .. 我話係佢就好有耐性咁教我地點樣點菜 .. 一開波同老公即刻點刺身樣樣刀點d .. 好快就黎lu .. 平時食既放題通常頊坐低就咩都點晒返黎但呢到唔洗 .. 因為佢冇限你時間 .. 由6:30食到10:30都冇人趕你走哈哈哈 .. 之後嗌d熟食都唔錯 .. 最好食係芝士年糕我地點左好多次刺身 .. 每次嗌咁多件佢就真係比差唔多既份量呢一點真係好好 .. 值得一讚既係店員唔會嗌極唔應同黑你面仲有 .. 同不時佢地會幫係倒茶 .. very gd^^
老公生日^^ 一早已經book左位 ..
6:30左右過到去 .. 經理同店員都好有禮貌咁招呼我地
呢d環境比起其他放題真係好得多 .. 坐位冇咁迫 ..
又唔嘈 .. 不過坐坐下後面有一大班小朋友同d家長黎食野
搞到個場好熱鬧=.= 我諗唔係咁既話環境真係good^^
佢就好有耐性咁教我地點樣點菜 .. 一開波同老公即刻點刺身
哈哈哈 .. 之後嗌d熟食都唔錯 .. 最好食係芝士年糕
呢一點真係好好 .. 值得一讚既係店員唔會嗌極唔應同黑你面
仲有 .. 同不時佢地會幫係倒茶 .. very gd^^
2009-04-13
  • 甜蝦 .. 北寄貝 .. 芝士年糕
訂位就188, walk in 就148..... 每人貴$40 留位....真係過份好多地方訂位都有折啦.... 仲要食個日又唔係節日又唔係full場......唔駛咁樣收費丫............食物一般啦....唔係特別好食....同出面個d $120 放題差唔多.....服務都係一般啦.....成日留單.........好似想等你個肥落格咁............

2009-03-22
2009-03-20 3 瀏覽
今晚與小肥約7:45到達金田, 餐廳也接近滿座了, 一坐下便馬上點菜, 剌身壽司等十分快便上菜亦依足所點的份量, 加上材料新鮮, 小肥吃得非常開心滿意.至於燒物如牛舌, 薄燒牛肉, 牛柳和羊架等則需稍為久一點的時間, 但卻十分惹味特別是牛舌十分爽口, 另外蝦天婦羅, 蕃薯和冬菇天婦羅亦是新鮮製作. 我們最後點了關東煮(水煮蘿蔔和日式魚旦)和海鮮北海道煮(薯蓉帶子)作為完結, 論味道則不過不失啦. 不知何解小肥十分欣賞餐廳送贈的甜品 - 椰汁糕. 她覺得是fusion, 可能是那兩行朱古力汁惹的禍.我們由7:45吃到9:20, 都算不停吃, 不用向侍應追單, 算是十分不錯了. 其實吃放顯最重要是不漏單, 幸好今次只漏了多春魚和炒雜菜, 算它忙中有錯吧.這間餐廳的放題是由6:30至10時, 9時仍有人入座, 生意看來不錯, 服務也算可以. 是可以一試的.

2009-03-19
$197.50 (晚餐)
  • 燒物特別是牛舌和羊架
  • 剌身類
2009-03-18 20 瀏覽
hi~阿雲!你有沒有在看呢?為了準備面試,推遲到今天才寫,呵話說阿雲推介金田,大伙兒放題去、吃魚生,食個不亦樂乎。阿雲、nike、卡妮、肥牙、野田妹和我,總共6個人,叫了滿桌子的菜。野田妹發揮記者本色,藉著上小號察看衛生環境,她表示魚生檯好乾淨,師父都帶上膠手套,甚為滿意-以野田妹挑剔的眼光,她說滿意即是對我來說非常滿意。放題主角一定姓余果位先生-即係魚生(係咪好爛呢?),三文魚又鮮味又肥美,絕不行貨。吞拿魚味淡,不如不吃。甜甜蝦好鮮味,食蝦有蝦味。北寄貝、赤貝夠爽口,證明新鮮。鱆紅魚也不錯,魷魚最差。統統一試,值回票價。沒想到,配角頗為特出,搶了不少分數。薄燒牛肉必吃,蔥蒜惹味,熱上更佳。喜歡吃牛,又怎少得燒牛舌?羊鞍有羊味,稍嫌un少少。蒸蛋就夠滑啦,食完皮膚都靚晒。炸蠔香口,蝦天婦羅卜卜脆…小吃多款式,不能盡錄。服務其實幾好,侍應知我第一次來,教我點菜-唔好笑呀,菜的份量係有它的一套!否則亂點一通,就不好怪人家了。擠滿了四個胃,還要騰多一個出來:免費送甜品。由於我地由朝食到晚,普通芝士蛋糕售罄,來了藍莓蛋糕,反而更加特別,不會太甜,非常開胃,又想點菜…多謝朋友好介紹!一大班人去最

多謝朋友好介紹!一大班人去最o岩,大家不妨諗諗佢。
魚生
2009-03-06
魚生
  • 三文魚、薄燒牛肉、燒牛舌、藍莓蛋糕
2009-03-18 5 瀏覽
睇完食評.我同女友到此試吃任叫任點日本放題.第一次幫襯.服務的確唔錯:幾好,人人都好有禮D魚生真係唔錯樣樣都好新鮮.燒物好味,例如:燒羊鞍.牛舌燒到剛好唔會太硬至於其他熟食都好多選擇唔錯尤其係薄燒牛肉叫完再叫回味無窮全晚都係漏一張單.或許忘記了我地一致同意會再去.真係好值得再試
睇完食評.我同女友到此試吃任叫任點日本放題.第一次幫襯.
服務的確唔錯:幾好,人人都好有禮
D魚生真係唔錯樣樣都好新鮮.
燒物好味,例如:燒羊鞍.牛舌燒到剛好唔會太硬
至於其他熟食都好多選擇唔錯尤其係薄燒牛肉叫完再叫回味無窮
全晚都係漏一張單.或許忘記了