2018-03-11 946 瀏覽
When one asks what food do you think represents Hong Kong, the egg tart is one of them. There are many MANY places that sell this. From dim sum restaurants to bakeries. They can be old school with the flakey pastry crusts or modern with the shortbread crusts. It doesn't matter. It's that eggy custard that fits in the palm of your hand that is such a favorite among so many.I walked by this bakery in Sai Wan Ho called 金樺餅店 (English name: Kam Wah Cakey Shop). It was like any other old style Hong Ko

I walked by this bakery in Sai Wan Ho called 金樺餅店 (English name: Kam Wah Cakey Shop). It was like any other old style Hong Kong bakery. It had Hong Kong style western bread and cakes.

It had a tray of freshly baked egg tarts at the window.

I didn't think anything of it until I saw this grand proclamation. This place was voted on the best 5 egg tarts on Hong Kong Island. Really? I drew  a blank. I had no idea. Did you? Curiosity took over and I  went in to get one.

One egg tart was $4 each. They used a shortbread crust instead of the old style flaky ones. The crust was sturdy and didn't fall apart when I bit into it. The custard was smooth and not too sweet. It was fairly good. Was it the best 5 in Hong Kong? I don't know. But it was pretty delicious.
2018-03-05
5 分鐘 (外賣自取)
2018-03-10 753 瀏覽
只係食過雞蛋糕同埋蛋撻首先要講下雞蛋糕雞蛋糕價錢唔算貴,而且算大啲,憑視覺上性價比幾高,聞落,件蛋糕雞蛋味唔算濃,食落口都算軟身,但係未算好滑身,入口之後雞蛋面的確唔算濃。然後講蛋撻蛋撻來講,呢間算係做得好好,雞蛋嘅香味好足,唔太甜,蛋食落口都OK滑,冇辦法嘅,如果太滑通常都會冇咗蛋味,係蛋漿比例嘅問題。而且呢間鋪頭淨係買曲奇底,本人係非常鍾意食曲奇底嘅,佢個餅底好香,好趣又鬆化,但係唔會好厚,亦唔會太薄,$4隻蛋撻,價錢非常合理,加埋咁嘅質素,直頭抵玩。我平時買一隻即食嘅,如果大家係買走,一段時間先食,記住唔好買太熱太新鮮出爐嗰啲,因為會有倒汗水,會有可能焗「林」咗啲曲奇底,變得唔好食
只係食過雞蛋糕同埋蛋撻
首先要講下雞蛋糕
然後講蛋撻

2017-02-26 904 瀏覽
係太安樓附近食完午餐。帶屋企人去行下太安樓。見到舊式嘅麵包鋪。麵包控嘅我。當然忍唔任要入去行下圈啦!見到$7大大件雞蛋糕。食飽左都忍唔住買件試下!有手掌咁大件。而且好厚身。都幾軟熟。但略嫌無咩蛋味!不過$7真係幾平!
係太安樓附近食完午餐。

帶屋企人去行下太安樓。

見到舊式嘅麵包鋪。

麵包控嘅我。當然忍唔任要入去行下圈啦!

見到$7大大件雞蛋糕。

食飽左都忍唔住買件試下!

有手掌咁大件。而且好厚身。

都幾軟熟。

但略嫌無咩蛋味!

不過$7真係幾平!
2016-01-28 889 瀏覽
最近洗大佐又到差唔多月尾 小不免要食頹餐一日之計在於晨 要頹就先由早餐開始 提子餐包包仲係暖 咬口唔算太乾硬 只係提子乾得果四粒 真係少佐囉幾蚊雞填到個肚 都唔太頹呢
最近洗大佐又到差唔多月尾 小不免要食頹餐
一日之計在於晨 要頹就先由早餐開始

提子餐包
包仲係暖 咬口唔算太乾硬 只係提子乾得果四粒 真係少佐囉
幾蚊雞填到個肚 都唔太頹呢
早餐
2015-05-25 914 瀏覽
一向好澱粉質的我也非常鍾意食蛋糕曲奇麵包之類的東西,因此會周圍搵好味曲奇,近年開了很多貴價曲奇店,但還是最喜歡傳統麵包店的曲奇,奈何現在傳統麵包店買少見少,因此金樺的曲奇實在是不可多得的平靚正之選這是牛油曲奇,上面有些少朱古力,曲奇是很鬆化的,不會很重牛油味,吃多幾塊也不有很膩的感覺。這麼一盒也只是$22,路過太安樓總會忍不住買一盒來吃。

這麼一盒也只是$22,路過太安樓總會忍不住買一盒來吃。

2015-04-01
外賣自取
是日,路過太安樓的傳統家庭式經營的金樺餅店,被櫃窗中展示的三角形朱古力彩針西餅所吸引,駐足觀看,又想起那些年在筲箕灣成安街木屋區成長的點滴片段,艱苦中,有著彩虹般的期盼。是的,該買些回憶回家,與爸媽細嚐,回味那些年的日子……推門而入,一陣連綿不斷「隆隆隆……」的巨響引起了小妹的好奇。原來,是一架極為殘舊而古老的切方包機。只見店員把一長條、剛焗起的麵包放下機內,機的一則就自動吐出厚薄均一的薄切方包了,蠻有趣的。小妹興致勃勃地舉機狂拍,不禁引起店員及其他顧客投以奇異的目光。唉,習以為常了﹗老爸喜歡合桃酥,迷你裝一袋五件,一口一件方便也。嘩,蛋撻新鮮出爐,香噴噴,熱辣辣,怎可錯過呢?三角形朱古力彩針西餅$5母親大人素來不好甜膩之物,西餅與其無緣了,買兩件好了,一件小妹,一件老爸。回到家後,因阿姐把西餅放在蛋撻盒內,蛋撻的熱情,把西餅上的朱古力融化了。印象中,當年的西餅較為大件,眼前的這一件似乎瘦身減肥了。咬下,西餅餅身較為乾硬粗糙,旁邊的朱古力既不香濃又不好味。回憶,總比現實為美、為甜。老爸,似乎也忘記了我倆共同回憶中的三角朱古力西餅,只吃了蛋撻,對西餅不聞不問。合桃酥$7一包五小件的合桃酥
老爸喜歡合桃酥,迷你裝一袋五件,一口一件方便也。
嘩,蛋撻新鮮出爐,香噴噴,熱辣辣,怎可錯過呢?
三角形朱古力彩針西餅$5
合桃酥$7
一包五小件的合桃酥,懷疑不是新鮮之作,香脆度明顯稍弱,牛油味也較淡薄。小妹只吃了一塊,剩餘的,由老爸包底了。
蛋撻$3.5
與金鳳比較,金樺新鮮熱辣的蛋撻明顯佔了上風。曲奇撻皮夠香脆,中間的蛋漿夠香夠滑,啖啖芳香。
2014-05-18
2011-02-14 496 瀏覽
今朝同勤子落街買野食,咁岩係6點鬆d~勤子話金樺既蛋撻岩岩出爐所以忍唔住走左去買左半打@v@買完就返上樓即食,望落好似都唔係好熱啫~點知一咬落去d蛋仲係好熱咖@[]@d蛋好滑好熱好好味>v<我足足食左4個,真係超正!!不過3蚊個就略嫌貴左dddddd@_@
今朝同勤子落街買野食,咁岩係6點鬆d~勤子話金樺蛋撻岩岩出爐所以忍唔住走左去買左半打@v@
d蛋好滑好熱好好味>v<我足足食左4個,真係超正!!

不過3蚊個就略嫌貴左dddddd@_@
蛋撻
2011-02-14
外賣自取
$18 (早餐)
蛋撻
2010-07-19 367 瀏覽
今次買左合桃麥包, 佢既合桃唔係好多(如果多d就更好). 個賣相亦都唔靚, 但我鐘意佢既主要原因係佢有好重既麥香! 食過好多款麥做既麵包, 呢款都算係好好食既其中之一! 不過如果鐘意食鬆軟既麵包果d 人, 呢款就未必岩食! 個包既size 好大個gar, 有成一隻半手掌咁大都只係賣$6.5. 平時三分之一個已經可以係我一份早餐!麵包6 點後有買二送一, 買三個都係13 蚊 超抵~~~不過呢款包係6:00 之後好難買到!

不過如果鐘意食鬆軟既麵包果d 人, 呢款就未必岩食!

麵包6 點後有買二送一, 買三個都係13 蚊
超抵~~~不過呢款包係6:00 之後好難買到!
2010-07-15
外賣自取
$6.5 (早餐)
  • 合桃麥包
2009-12-05 342 瀏覽
我吃過既蛋糕店, 都覺得呢間既紙包蛋糕係,最好吃 = 不太甜, 有蛋味, 外形大, 最緊要係鬆軟!!!!! 價錢仲要係$3.0 (已加咗價,之前係賣$2.50啫~) ; 佢係我既早餐首選!另外, 佢既蛋撻都OK 架~
價錢仲要係$3.0 (已加咗價,之前係賣$2.50啫~)
; 佢係我既早餐首選!

另外, 佢既蛋撻都OK 架~
$3.0
  • 紙包蛋糕
病咗兩個星期, 都今日先有返精神寫返之前嘅食評...雖然病咗, 但仍然都要搵好食嘅野, 唔好日日都白粥米粉咁清吖...個日請咗病假, 睇完醫生, 我習慣會順便去麵包店買d麵包送藥,途經金樺, 見到有d好似scone嘅物體, 好奇心驅使, 就入去看個究竟... 香芋酥 $3/件 , $5/2件 : 希望我無記錯個名, 因為我個日真係好唔舒服無咩精神... 食落又無scone咁實淨, 裡面有d似蛋糕, 比scone濕d, 唔太甜, 入面真係有幾粒芋頭粒架, 不過我覺得返屋企用焗爐低度數翻熱5分鐘, 乾身返d會好食d, 唔錯!! 香蕉蛋糕 $7 :見到剛出爐一大盤嘅香蕉蛋糕, 真係好吸引呀...忍唔住買埋返去!! 買咗盤邊個件, 個邊比較硬, 裡面就好鬆軟, 香蕉味略嫌薄弱咗d... 不過就好大件, 返到屋企度一度, 件蛋糕竟然有成2/3罐汽水咁高呀!! 我分開三次食先食得晒呀~ 真係好抵食!! 哈哈!! 我仲有試埋香芋酥另外兩個friend : 南瓜酥同蕃薯酥...不過三款當中只有香芋酥合如其名, 有芋頭味, 試埋另外呢兩款, 食咗都食唔出咩味, 好怪, 所以各試一口就唔再食...其實我
病咗兩個星期, 都今日先有返精神寫返之前嘅食評...

香芋酥 $3/件 , $5/2件 :
香蕉蛋糕 $7 :
我分開三次食先食得晒呀~ 真係好抵食!! 哈哈!!

我仲有試埋香芋酥另外兩個friend : 南瓜酥同蕃薯酥...不過三款當中只有香芋酥合如其名, 有芋頭味, 試埋另外呢兩款, 食咗都食唔出咩味, 好怪, 所以各試一口就唔再食...其實我都幾鐘意呢d舊式餅店, 不過就真係買少見少...比起大型連鎖麵包店, 呢d麵包舖多咗一陣陣綿延不絕嘅出爐麵包香, 唔知點解係寧舍香架...同埋去呢d麵包舖就好似尋寶咁, 久唔久師傅自己又會創d新野出來買, 都幾得意架!! 下次再去試埋其他野先~

三件中式scone
香芋酥最稱職, 比個close up大頭相你!!
香蕉蛋糕
同香蕉蛋糕度高...
2009-10-26
$15 (其他)
香芋酥最稱職, 比個close up大頭相你!!
香蕉蛋糕
  • 香芋酥
2007-09-17 327 瀏覽
9.15 (sat) dinner零胃口,但要送藥就點都要食d野。又經過太安樓,唔想食格仔餅雞蛋仔呢d熱氣野就入左呢間麵包店曾經有位朋友介紹我食呢間既香蕉蛋糕,但我都係要左個十字包同合桃切蛋糕失望…十字包…我一向都係幫襯車x哥夫,佢地d十字包真係無得頂,但呢個就…一咬落去就碎晒,而且唔香口…合桃切蛋糕…我一向都係幫襯檀x,所以食唔慣呢個唔係太香,而且好少合核既蛋糕…原本見到d老婆餅想買d返去俾阿媽,好彩冇買,都係唔試為妙。下次一於食格仔餅。
9.15 (sat) dinner
零胃口,但要送藥就點都要食d野。
又經過太安樓,唔想食格仔餅雞蛋仔呢d熱氣野就入左呢間麵包店

失望…

原本見到d老婆餅想買d返去俾阿媽,好彩冇買,都係唔試為妙。
下次一於食格仔餅。