2021-02-10 230 瀏覽
老闆心意實在好好同細心的,客人可以在早餐時段自由選擇食方包或丹麥多士,丹麥多士是好鬆脆的,但水吧只會方便自己做嘢,開了方包就不論多士都只出方包多士,食咗幾次都是一樣食唔到丹麥多士,唯有吾食啦!老闆👍🏻👍🏻👍🏻你原本係想客人多啲選擇,但⋯⋯
2020-10-29 666 瀏覽
(一開波想講聲,原來呢間野d 水係要收錢ga😨 每位$3!!!但佢地就咁放底壺水唔會話您聽要$$ga😧⋯⋯)上星期,無意中見到呢間野,見到樓下無人唔洗排隊,就上去試下lah。一出𨋢,哇,原來間野都好full 下,重有好多人係到等外賣。我地兩個人嗌咗兩碟野,海鮮炒金邊粉+蝦醬炒飯。兩碟野份量都好夠😍 絕對食得飽大家!碟金邊粉個人覺得茄汁味重咗d,而碟飯鹹度適中,d 飯係偏少少濕,都唔錯。最後餐廳重送埋每人一件甜品😋(係件椰汁大菜糕妮,好爽口,唔太甜~)

最後餐廳重送埋每人一件甜品😋
(係件椰汁大菜糕妮,好爽口,唔太甜~)

2020-10-21 323 瀏覽
荃灣出哂名多野食 今日就決定食依間係荃灣已有2間分店既泰國菜我地嗌左個辣肉碎炒飯同埋酸辣鳳爪個炒飯估唔到有咁大份 2個人食都食唔哂啊 鳳爪份量都好多 酸辣味道好開胃 好好食 大讚!!!

我地嗌左個辣肉碎炒飯同埋酸辣鳳爪

2020-07-05 654 瀏覽
路德圍果邊間金坊會比較多人,呢間係樓上舖,人流相對少啲,而且個場都算幾闊落,舒服啲。下午茶餐有飲品只係 $38起跳。店員態度比較一般,都正常既。雞絲金邊粉,用料十足,麵又多。唔會因為係下午茶餐而將貨就價。湯底幾好,雞絲唔柴,蘿蔔好淋,相當入味。鴛鴦比例都唔錯,幾好飲。海南雞份量都唔少,又夠嫩滑,個底有好多金邊粉。仲要送埋迷你咖喱同埋薄餅/多士條。加左廿蚊仲有個泰式無骨鳳爪食下,味道好好,夠曬酸辣,好醒胃。
路德圍果邊間金坊會比較多人,
呢間係樓上舖,人流相對少啲,
而且個場都算幾闊落,舒服啲。
下午茶餐有飲品只係 $38起跳。
店員態度比較一般,都正常既。

雞絲金邊粉,用料十足,麵又多。
唔會因為係下午茶餐而將貨就價。
湯底幾好,雞絲唔柴,
蘿蔔好淋,相當入味。
鴛鴦比例都唔錯,幾好飲。

海南雞份量都唔少,又夠嫩滑,
個底有好多金邊粉。

仲要送埋迷你咖喱同埋薄餅/多士條。

加左廿蚊仲有個泰式無骨鳳爪食下,
味道好好,夠曬酸辣,好醒胃。

2020-07-05 514 瀏覽
今日(5/7/2020)來到荃灣,見這餐廳有多人等位及外賣,便試下來個下午茶。點了冬蔭公豬扒河,唔夠辣及唔夠熱,份量足酸辣粉絲蝦沙律,好味,夠酸夠辣,有四隻中蝦。朋友唔食雞,但沙律內有一件無骨鳳爪,估計應是制作酸辣鳳爪沙律剩下,因酸辣粉絲蝦沙律與酸辣鳳爪沙律的調味是一樣。海南雞飯,油飯香口,不油膩,雞肉亦很滑,好味。惠顧下午茶餐,可以加$8加點一客小食,點了酸辣鳳爪沙律,夠酸夠辣,好味。埋單$134,都抵食。
點了

冬蔭公豬扒河,唔夠辣及唔夠熱,份量足
冬蔭公豬扒河

酸辣粉絲蝦沙律,好味,夠酸夠辣,有四隻中蝦。
酸辣粉絲蝦沙律

海南雞飯,油飯香口,不油膩,雞肉亦很滑,好味。
海南雞飯

酸辣鳳爪沙律

埋單$134,都抵食。

2020-07-05
下午茶
海南雞飯
酸辣鳳爪沙律
2020-06-07 456 瀏覽
海鮮炒粉絲味道:超有鑊氣!每一啖都好香口!唯一不足就係油左少少,我地食左幾啖就冇再郁過。海鮮冬蔭公($112)兩人份味道:呢個香茅味好重!味道好濃好夠酸!十分開胃呀!大概可以裝4-5碗啦,同埋好多好多草菇呀!不過略嫌太多油同海鮮太少。蝦呀魷魚呀青口呀每樣得一隻,我覺得有啲overprice香茅炸牛柳粒 ($86/$96?)味道:呢個大伏!一啲香茅味都冇!牛柳冇牛味!醃到鬆鬆散散咁,舊肉梅曬!仲要啲調味好重香精,好似食緊公仔麵調味粉咁!真係求其一間酒樓都做得好過佢呀!生菜包香葉炒肉碎($86)味道:睇圖好吸引架!好多香葉又多洋蔥!點知來到得豆角。調味都幾港式,不過平心而論都幾好味嘅,個人認為咸左少少。香辣海鮮沙律($86)味道:最夠泰式係呢個喇!配料又足!酸辣汁夠開胃!下次會再叫!泰式生蝦($128)味道:生蝦好難唔好食,相比起其他泰式餐廳呢個偏貴。總結:呢間食過好多次喇最好食一定係咖喱,冬蔭公,串燒同沙律之前每次來都一定爆滿,可能做到好出名,感覺上會有啲偏貴。但食物質素幾好同選擇都多,之後都會再來。

海鮮炒粉絲

海鮮冬蔭公($112)兩人份
味道:

呢個香茅味好重!味道好濃好夠酸!十分開胃呀!

香茅炸牛柳粒 ($86/$96?)

呢個大伏!

生菜包香葉炒肉碎($86)
味道:

睇圖好吸引架!好多香葉又多洋蔥!點知來到得豆角。
調味都幾港式,不過平心而論都幾好味嘅,個人認為咸左少少。

香辣海鮮沙律($86)
味道:

最夠泰式係呢個喇!配料又足!酸辣汁夠開胃!下次會再叫!

泰式生蝦($128)
味道:

生蝦好難唔好食,相比起其他泰式餐廳呢個偏貴。

總結:呢間食過好多次喇
最好食一定係咖喱,冬蔭公,串燒同沙律
2020-06-02 284 瀏覽
服務態度奇差無比,經理同伙計都一樣黑口黑面皺晒眉頭,皺到我以為佢哋紋眉嘅師傅係同一個。叫嘢食嘅時候等好耐都未到所以咪催下單。同佢講話河粉未到,佢就又皺著條眉望兩眼張枱,好似驚死我食完河粉收埋隻碟係度呃飲呃食咁。講真,飲茶同啊姐催單嘅時候啊姐都唔會咁質疑啦。仲要好唔耐煩咁話「得啦得啦」我見你咁濕X都冇話X你X你啦。唔講以為我先係服務佢嗰個 真係6uo
叫嘢食嘅時候等好耐都未到所以咪催下單。
講真,飲茶同啊姐催單嘅時候啊姐都唔會咁質疑啦。
在辦公室經常吃外賣,真的真的受夠了。還好有一天可以乘着出外工作的機會,到荃灣市中心尋找不同味道!這次帶著同事去了這家餐廳,印象中不是第一次吃的,但頻率真的會令我猶豫地問「我有沒有吃過這家?」廢話不多說,入正題吧!同事點了一個海鮮炒金邊粉,而我卻點了乾炒牛肉河,這裏的套餐很特別,首先是熱湯並不是我們常常喝到的,而是很泰國風!「椰子雞湯」我還是第一次學,裏面有一些蕃茄,整個湯都是酸酸的(可惜我不愛酸湯),賣相跟味道完全不搭,但蠻開胃的。而飲品則很大杯,一個男人也會覺得很足夠的份量,也是炎炎夏日拯救人類的一杯飲品(杯子難得一遇地乾淨和漂亮)。我的牛肉可到了,我二話不說將味架的調味料都放進去,未解有四種調味料,我只選了三種(我都不知道是什麼,只是想加就加,看起來辣的就可以了),河粉不會很濕很油,也不會很乾,味道調教得不錯,牛肉有嚼勁,不會過份咸,Lunch來說已經很不錯了!很久都沒有吃等那樣開懷,不用吃頹飯,但夏天要出去,也是另一種掙扎!

2020-05-17 216 瀏覽
話說今日路過見有下午茶,就試下$42鴨肉湯河,等咗差不多15分鐘終於有得食,首先飲湯係唔熱,微暖,味道好似豉油咁咸完全無泰國風味,再搞吓河粉下面,全部係芽菜,河粉就係眼見面頭幾塊份量同我想像中有好大落差鴨肉好似白灼咁唔識形容,豬紅咸到呢我完全未食過咁咸既豬紅,比湯更咸,河粉一塊塊大既出面真係好少見,因為成碗嘢都唔熱,又咸,呢種唔凍唔熱既感覺,令我想快啲食完快啲走無諗過$42質素係咁,下次都係食飯穩陣啲
份量同我想像中有好大落差
鴨肉好似白灼咁唔識形容,豬紅
咸到呢

無諗過$42質素係咁,下次都係食飯穩陣啲
鴨肉湯河
2020-05-17
2020-05-12 139 瀏覽
近排因為疫症令到好多旅行都取消咗,計劃好嘅泰國行程都要重新打算。為咗補償返個胃,今次就嚟到荃灣一間老字號泰國餐廳食返餐正宗嘅泰國菜。豬手飯 $68肥瘦適中嘅豬手,份量都唔少,食落唔覺太肥膩又會覺啲肉太dry。加埋肉汁真係忍唔住扒多幾啖飯。濕炒海鮮河 $86呢個海鮮河睇實物會震撼好多,相當足料,汁又多。河同海鮮嘅份量一個人食會有啲難度,建議2-3個人開心share。青檸汁燒豬頸肉 $96驟眼睇落就係一座豬頸肉塔。成6,7 層高。最上面係泰式辣醬,底層就鋪滿特別由泰國入口嘅芽菜。爽口嘅芽菜同脆口嘅炭燒豬頸肉簡直係絕配。冬蔭公海鮮湯(細) $112食泰國菜又點少得冬蔭公湯,酸酸辣辣嘅味道,再加上個細爐保持溫度,開胃又暖身。椰青糕賣相唔錯,食落清甜又解膩,食完飯食呢個甜品真係冇得彈!

豬手飯 $68

濕炒海鮮河 $86

青檸汁燒豬頸肉 $96

冬蔭公海鮮湯(細) $112

椰青糕
賣相唔錯,食落清甜又解膩,食完飯食呢個甜品真係冇得彈!
2020-05-06 176 瀏覽
同朋友約食飯又想方便大家搭車其實荃灣都係一個好地方黎,今次介紹荃灣金坊呢間泰國菜佢有幾間分店㗎咁呢間係我食得最多的一間,今次我叫咗咖喱蟹、炒通菜、蒜蓉條、薄餅、䄂子沙律、生菜包(豬),特別推薦佢哋嘅蒜蓉條,出面好少泰國菜會有做呢一款蒜蓉條,但今次佢個菜炒得麻麻地不過可能係一次咁岩,因為我之前食都係好味同菜夠靚如果你哋想約朋友食飯又想就腳,而價錢方面佢都係非常之抵食,呢一間金坊係不二之選個咖喱蟹係限時優惠,平時去食要$3xx-$400幾架!
同朋友約食飯又想方便大家搭車
出面好少泰國菜會有做呢一款蒜蓉條,但今次佢個菜炒得麻麻地
不過可能係一次咁岩,因為我之前食都係好味同菜夠靚
個咖喱蟹係限時優惠,平時去食要$3xx-$400幾架!
2020-04-20 173 瀏覽
尋日喺荃灣放工 見完客, 同同事兩個超級肚餓, 同事介紹我呢度有一間好特別嘅泰國嘢, 味道都幾地道, 所以我哋就去試下想到去發現應該係經營咗都唔少時間嘅地區老舖, 一上樓梯已經有個好大嘅佛像, 好有泰國嘅特色 我哋叫咗三個餸, 百幾蚊半隻海南雞, 尚算滿意啲肉都夠滑, 但份量唔係特別多另外叫咗呢個生菜包, 唔使一百蚊晚市嚟講叫合理, 份量都ok, 我哋兩個最後都係食唔曬至於呢一個嘅青咖哩 牛腩 就有少少失望, 入面有好多泰式茄子, 牛腩嘅份量就比較少, 醬汁就多啦

2020-04-19 150 瀏覽
冬陰公海鮮湯($112)(小)酸辣惹味,湯頭濃郁,材料好豐富,有大蝦、魷魚、青口、草菇、蕃茄等等海南雞飯($68)雖然冇去骨,但雞肉嫩滑軟腍,份量都算多,配泰式酸辣雞汁好醒胃,油飯乾爽有油香,雞湯清甜,都似老火湯,有好多冬瓜明爐烏頭($162)非常鮮甜,面頭鋪滿好多香料、芹菜、肉碎同草菇,另外仲有冬陰公同燒烏頭版本,由於我地叫咗冬陰公湯,所以魚就想食得清淡啲芒果沙冰($36)有免費飯後甜品送,今日係椰汁大菜糕

芒果沙冰($36)

有免費飯後甜品送,今日係椰汁大菜糕

2020-04-13 218 瀏覽
今日又來左食我其中一種至愛嘅菜式 - 泰國菜!安全措施要做足,入去前每個人都量吓體溫先!必點蒜蓉包條,真係食極都唔厭!😋$50 大大份,一上枱已經聞到勁香嘅蒜蓉味,熱辣辣即下開食啦!再來 青檸汁燒豬頸肉$96,都係一道值得一試再試嘅菜式,青檸汁可以去到豬頸肉油膩,再加上豬頸肉下邊有一堆芽菜,芽菜同豬頸肉一齊食都另有一番風味!個青檸汁有少少辣,好開胃!食完肉當然要食啲菜,泰式炒椰菜苗 $92,泰式通常都有少少辣但又唔會好辣,唔食得辣嘅人都可以接受到!出街食飯都要營養均衡,叫返條魚食下,燒烏頭$110,肉質嫩滑燒得岩岩好,調味都啱啱好就算唔點汁都可以就咁食!
2020-04-09 212 瀏覽
以前食泰國嘢就多數去九龍城之後朋友介紹荃灣有間泰國嘢都大排長龍去到樓下有個姐姐已經不停推介度完體溫之後,仲俾埋消毒濕紙巾我地咖喱炒蟹 $148最近做緊特價,真係好抵食。咖喱汁偏向唔係咁辣,係有蛋汁嗰隻,聞到幾香幾滑椰奶味,再加埋三色椒做陪襯蟹肉幾結實,肉質吾梅口。印度薄餅$50香酥鬆脆,用嚟點咖喱汁就啱啱好啦,如果佢等咖喱炒蟹上左之後,先到嘅話就會更perfect。芝士蝦丸 $96炸蝦餅係我平時去泰國餐廳必點自選,但今次見到呢度有個係芝士蝦丸,感覺有幾新穎鮮蝦泰式炒金邊粉$88炒得好乾身又唔會太酸,香面不油,而且份量十足。我最喜歡旁邊有花生碎🥜將花生碎拌在裏面一起吃,很惹味,感覺很地道。
以前食泰國嘢就多數去九龍城
之後朋友介紹荃灣有間泰國嘢都大排長龍
去到樓下有個姐姐已經不停推介
度完體溫之後,仲俾埋消毒濕紙巾我地

咖喱炒蟹 $148

最近做緊特價,真係好抵食。
蟹肉幾結實,肉質吾梅口。

印度薄餅$50

芝士蝦丸 $96

鮮蝦泰式炒金邊粉$88
炒得好乾身又唔會太酸,香面不油,而且份量十足。