2010-09-03 17 瀏覽
食茶餐廳前, 友人已叫我留定肚食froyo~她推介的就是yoggie~ 一是因為較其他的froyo便宜, 二是不用等候(正正中午一點半lunch time), 三是其froyo真是美味, 四是其froyo+smoothies的concept, 實在應一試!好~小女子人生的第一杯froyo就選擇呢到喇!!!!!!友人選擇了大杯($20)的藍梅+apple+berry smoothies, 藍梅+火龍果topping而我就選擇了細杯($18)~因為想睇下大, 小杯有咩分別, 原來只係少1種topping已而~我選擇了blueberry+哈蜜瓜 smoothies, 這是我自創的, 沒有根據menu上提供的選擇* 再加上blueberry topping* 只係需要等一陣, 因為smoothies係即叫即整~友人同我o個杯其實顏色一樣... 我o個杯smoothies係哈蜜瓜味比較重, 會吃到少少哈蜜瓜, 但間中有一些攪碎不到的冰粒~但雖然我幾欣賞froyo+smoothies的concept, 不過本人始於覺得溶o左的雪糕裡加凍飲, 食完係會肚子痛的, 所以... 我分開o左黎食, 先食
食茶餐廳前, 友人已叫我留定肚食froyo~
好~小女子人生的第一杯froyo就選擇呢到喇!!!!!!

再加上blueberry topping*
只係需要等一陣, 因為smoothies係即叫即整~
友人同我o個杯其實顏色一樣...

我o個杯smoothies係哈蜜瓜味比較重, 會吃到少少哈蜜瓜, 但間中有一些攪碎不到的冰粒~但雖然我幾欣賞froyo+smoothies的concept, 不過本人始於覺得溶o左的雪糕裡加凍飲, 食完係會肚子痛的, 所以... 我分開o左黎食, 先食完froyo, 再飲smoothies*

友人話原來可以唔要smoothies只要froyo, 咁就太好了, 咁我下次就只要froyo喇... 因為其froyo微微帶點酸味, 而且香滑~確實唔錯! 下次經過會再黎食過!!haha~
門面真係好細, 好易行過miss o左!!
2010-09-01
一直很想吃yoggie, 因為很欣賞他們smoothie+yogurt這個概念約朋友在尖東之前特地去吃的, 店很小, 要小心看才找得到選了大的, 才$20算蠻便宜~先選smoothie+之後擠上yogurt+最後加上toppingssmoothie我選了芒果+鳳梨, 看他們是鮮打的先喝了一口, 真好他們沒有額外加糖很健康, 打得也很滑, 就是很自然的鮮果味道我是最喜歡吃這兩種水果而選的, 味道都沒有很酸, 水果品質挑得很好frozen yogurtyoggie的乳酪蠻合我口味的, 乳酸味夠突出, 奶味也有吃得出來質地不會太水, 實實的才像froyo~! 雖然有smoothie作底但froyo份量也不少toppings選了香蕉跟燕麥超喜歡他們的燕麥, 帶些蜜糖的香味, 也很有咬口配上froyo來吃真的很捨不得吃完我喜歡先吃上面的froyo+toppings, 之後喝smoothie最後才把兩者一起吃, 這樣的吃法真的超棒~! 很欣賞老闆的創意跟用心, 而且也很誠意的招呼客人有機會一定會再來
約朋友在尖東之前特地去吃的, 店很小, 要小心看才找得到

選了大的, 才$20算蠻便宜~

smoothie
我選了芒果+鳳梨, 看他們是鮮打的

frozen yogurt
質地不會太水, 實實的才像froyo~!
雖然有smoothie作底但froyo份量也不少

toppings
選了香蕉跟燕麥
超喜歡他們的燕麥, 帶些蜜糖的香味, 也很有咬口
配上froyo來吃真的很捨不得吃完

最後才把兩者一起吃, 這樣的吃法真的超棒~!
很欣賞老闆的創意跟用心, 而且也很誠意的招呼客人
有機會一定會再來
froyo+smoothie
超棒的燕麥topping
froyo+smoothie
超棒的燕麥topping
2010-08-15 7 瀏覽
今日既lunch 就係佢啦....乳酪!其實本身想食Holly Cow嫁, 因為有位坐! 而Yoggie就無。但眼見Holly Cow一個人都無, 但Yoggie就排晒長龍。同埋Yoggie係平d , $20已經係大杯啦, 細杯就$17, 而Holly Cow就要$28。所以最後轉陣去左Yoggie啦。Yoggie係一間乳酪雪糕飲品專門店, 做法是以自選水果打成既smoothie上, 再放上原味乳酪雪糕, 食個陣可以一啖雪糕, 一啖smoothie, 好爽呀! 乳酪雪糕既奶味及酸味係偏淡既, 但d 生果就好新鮮, 所以做出黎既smoothie都好新鮮。買既時候有step 1, 2, 3step1: 先揀生果做smoothie, 個到有起碼8,9款既生果配撘, 我揀左藍莓+啤梨+蘋果做smoothie, 藍莓味比較出, 啤梨同蘋果就唔太覺。step 2: 揀大杯定細杯step 3: 揀d 配料放在乳酪上, 我揀左燕麥同粟米片。不過佢只會每樣放一少匙, 如果多d 就更好啦。個到D 人仲好NICE 呀~雖然後面仲好多人等緊, 但都樂意俾我地試下某D 配料, 試岩先買。讚!總括黎講, 又平又好
今日既lunch 就係佢啦....乳酪!
買既時候有step 1, 2, 3
step 2: 揀大杯定細杯
總括黎講, 又平又好食! 我會再黎嫁!
2010-08-15
2010-08-14 3 瀏覽
各位,完成旅記upload後,我又繼續回復寫食評生涯啦!!  補記8/1紀念日大餐前,先寫寫吃過一間很不錯的Froyo店,叫Yoggie。小小小店與Holly Cow位處同街,店面真的很狹小,如非特地去找,行過真的會看不到呢! Yoggie最大賣點係同時兼得Frozen yogurt及smoothie,而且不添加糖精、人工色素或濃縮香料等,成分健康又天然。多重選擇下,所有柯打都是即叫即製!  由老公拍板,先選了奇異果+菠蘿為smoothie題材。親切的店員即按單執料,以鮮果打成smoothie後,再o即上乳酪雪糕,最後再加上我們選擇的blueberry及燕麥為toppings。老公向來幾迷Smoothie,對於多重層次的成品感到十分滿意,大讚清新美味;我則對菠蘿味的smoothie有保留,但亦很同意乳酪夠實淨、口味香純討喜,兩款配料也很美味! 美味加上新店有推廣優惠,小/大杯分別由$28/$30特價至$18/$20,老公忍不住又要求來多杯。今次由我拍板選了蘋果+啤梨+藍莓smoothie,toppings則貪新鮮試熱情果+小麥胚芽。明顯這個組合的Smoothie較上面的出品甜美和諧吸引
各位,完成旅記upload後,我又繼續回復寫食評生涯啦!!

由老公拍板,先選了奇異果+菠蘿smoothie題材。親切的店員即按單執料,以鮮果打成smoothie後,再o即上乳酪雪糕,最後再加上我們選擇的blueberry燕麥toppings。老公向來幾迷Smoothie,對於多重層次的成品感到十分滿意,大讚清新美味;我則對菠蘿味的smoothie有保留,但亦很同意乳酪夠實淨、口味香純討喜,兩款配料也很美味!

美味加上新店有推廣優惠,小/大杯分別由$28/$30特價至$18/$20,老公忍不住又要求來多杯。今次由我拍板選了蘋果+啤梨+藍莓smoothie,toppings則貪新鮮試熱情果+小麥胚芽。明顯這個組合的Smoothie較上面的出品甜美和諧吸引,而且今次乳酪增多了,令我開心不已,而新嘗試的熱情果酸咪咪的十分開胃,又是很清新很美味一個組合!

美味出品+親切服務+抵食價格,在尖沙咀吃過的幾間新Froyo店中,Yoggie暫時是最得我心的。十分期待不日到Tuttimelon幫襯,看看會否帶來更大驚喜!
十分狹小的店面
一不留神就會錯過!
新鮮.健康.天然是最大賣點
所有柯打即叫即製
奇異果+菠蘿smoothie
toppings = blueberry+燕麥
蘋果+啤梨+藍莓smoothie
toppings = 熱情果+小麥胚芽
2010-08-01
十分狹小的店面
一不留神就會錯過!
新鮮.健康.天然是最大賣點
  • 燕麥
  • 小麥胚芽
  • 熱情果
2010-08-14
其實係抱住人試我試既心態, $20大杯 都唔算太貴既行埋去無從入手, 不過問佢咩就答咩,個服務幾好 藍莓啤梨底加杯芽 栗米片藍莓啤梨底要讚讚, 真係2隻味都試到出黎唔會一隻味cover 另一隻,不過 唔知點解溶得超快.. 好快變奶水牙真係...揀料其實應該揀生果,感覺好似抵d咁...唉也 蝕左真係....不過應該冇下次.. 因為又唔可以解渴食唔切變水就好浪費了。

其實係抱住人試我試既心態, $20大杯 都唔算太貴既
行埋去無從入手, 不過問佢咩就答咩,個服務幾好

藍莓啤梨底加杯芽 栗米片
藍莓啤梨底要讚讚, 真係2隻味都試到出黎
唔會一隻味cover 另一隻,
不過 唔知點解溶得超快.. 好快變奶水牙真係...

揀料其實應該揀生果,感覺好似抵d咁...
唉也 蝕左真係....
不過應該冇下次.. 因為又唔可以解渴
食唔切變水就好浪費了。
藍莓啤梨底加杯芽 栗米片
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
2010-08-09 6 瀏覽
最近yoghurt 熱真係好hit, 到處都見到yoghurt 店今日路過yoggie 就試一杯.店面窄窄長長好易走過咗都唔知. 向來都唔鐘意smoothies所以只點了froyo 加blueberry. 乳酪味夠但係質感嚡口,唔滑 唔通要加smoothies 先好食? 羹有自家logo睇得出店方的用心.
2010-08-06
外賣自取
同食家在尖沙咀吃完飯,諗住行去搭火車,見到有間新開的店子賣Smoothie。記起上個月在首爾飲過Smoothie king,好飲得不得了,既清新又健康,味道濃郁口感細緻,連飲兩杯也覺少,能在此回味當然開心,即時叫番杯﹗老闆熱情招呼,但在整的過程中好似出現不少麻煩,又要拆開乳酪機,又好似禁極都唔出咁,相當狼狽。結果是等了十多分鐘才完成我的飲料﹗點了藍莓Smoothie,上面那白色的是乳酪,再灑上小麥胚芽及曲奇餅碎。先講Smoothie,是由生果與冰乳酪打成,入口淡而無味,只是一杯甜甜的奶味糖水般,不濃稠,水汪汪似的,很難叫做一杯Smoothie吧?最大鑊係入面仲有好多冰粒大大粒未打碎,難聽一點說,7-11的思樂冰也比她細滑。乳酪奶味重,質感比雪糕o鞋,不難吃但由於天熱關係,浸在水中很易融化,化了在「奶水」中,不討好﹗很多人嘉許,但我倆印象卻認真麻麻,不會再試了﹗

結果是等了十多分鐘才完成我的飲料﹗

很多人嘉許,但我倆印象卻認真麻麻,不會再試了﹗
不懂欣賞
奶水雪糕
15 分鐘 (外賣送餐)
$20 (宵夜)
2010-07-25 2 瀏覽
對Smoothies向來都有點避忌~始終多數味假兼死甜~雖然由大量冰碎打成~但糖漿色素也少不了~~~但兼買froyo的Yoggie雖然沒有單買froyo的傳統~店面也只有鄰舖的四份一~~卻以無添加Smoothies with yogurt作招徠~~在這人流甚高的尖東小食街也有一定客量是日路過~沒有走進牛牛吃froyo~反而想試經常有三數人群堆在小店前的Yoggie~老闆態度微笑親切~簡單來說每杯是Smoothie + froyo + Toppings而成~分了2個size~大的$20,小的$18~~較坊間平至少十元之多~~好surprise~原先點small size~但店主謂大size會有2 toppings~反正只是$2~就要large吧被店方心理策略捉到tim!]先從生果組合裡隨選一款~並不是單一生果而已~而且店方早就試過這些組合出來會較配合而設定~~~其實只想要blueberry~但選單上也只有一個藍莓+蘋果+啤梨的組~~就此罷了~~即時在店內將生果切粒放Blender中以高速打成~~再擠出froyo on top~最後就回到櫃前加toppings~~這裡有小麥胚芽~藍梅蜜~芒
對Smoothies向來都有點避忌~始終多數味假兼死甜~雖然由大量冰碎打成~但糖漿色素也少不了~~~但兼買froyo的Yoggie雖然沒有單買froyo的傳統[側聞八月起會有單賣形式
]~店面也只有鄰舖的四份一~~卻以無添加Smoothies with yogurt作招徠~~在這人流甚高的尖東小食街也有一定客量

是日路過~沒有走進牛牛吃froyo~反而想試經常有三數人群堆在小店前的Yoggie~老闆[夫婦?]態度微笑親切

~~~其實只想要blueberry~但選單上也只有一個藍莓+蘋果+啤梨的組~~就此罷了~~即時在店內將生果切粒放Blender中以高速打成~~再擠出froyo on top~最後就回到櫃前加toppings~~這裡有小麥胚芽~藍梅蜜~芒果蓉等特別的配料~~這些就是誠意的表現囉~
!!~~其他froyo店好應該好好improve一下toppings variation and quality~不要老是oreo,木糠, corn flake pls~~~~

因為見blender前放了整箱新鮮的士多啤梨和藍莓~~所以就心癮帶起之下就要了這2樣做toppings
~新鮮度不用懷疑~特價後只是$20~toppings份量卻不會太吝嗇~論抵食~~~無疑是10粒星
! froyo質地堅挺得來卻不失細膩~~~密度頗高~~而且乳酪有一定的乳酸度~~欣賞之~~froyo份量足足有平時自助乳酪擠給你的份量~around 100g的大小~~放面的乳酪且不是空心得個圈~實骨骨~~令我感到此店super有誠意!!

雖然自已對啤梨向來興趣不大~但我對店方有信心~~結果配起蘋果和藍莓之後~無論賣相顏色~碎粒~味道~都非常夾~~啤梨性甜~蘋果為平~藍莓帶酸~~互惠互利~一路飲一路為店方憂心~何以做得出一個如此特特特惠價
~真心待客之餘也能填補到黃金地段的租金嗎? 無話可說~~我一定會繼續用行動支持你們的用心!!

註: 不得不提~~店面除了有大量綠葉裝飾之外~也有用杯種起的綠苗~~還有還有~!!吃過的人有留意到嗎~!?連插在杯中的羹也是一塊葉子形狀的
~!!OMG~~~我快要被這店的誠意打動得暈倒了!
三合一
除了面層看到的.浸在沙冰的乳酪也不少
有質有量的乳酪
窄長的舖也能很實用
比鄰舖細上幾倍的門面
Step 1,2,3~
Toppings有誠意
獨家+首創?又好似係wo!
2010-07-10 17 瀏覽
繼台茶店及綿綿冰店之後的另一旋風,就是一卷冰乳酪的風來蔓延整個香港,其實自己不知不覺都吃過了至少五間,來來去去也是乳酪加Toppings,大家除了在Toppings做功夫之外,最多只可以將乳酪味定時更新,但相信此舉投入成本高,而且其實對貪新鮮的香港人來說,實在都是有欠靈活。由尖咀走到紅磡的途中,發現除了Holly Cow之外,也開了間叫Yoggie的冰乳酪店,店子門面少得很,但此處加入了一個新原素,正正解決了上述的問題,店家認真聰明,就是要人客先選不同口味的Smoothie,皆因Smoothie只是即場用攪拌機打出來,只要配上不同的生果,就可得出不同的Smoothie,再加上原味的冰乳酪,就變化出不同的味道了,是日我選了菠蘿加西瓜的組合,怎知店家說沒有西瓜,反建議我用菠蘿配奇異果,也好!就是夠熱帶風情嘛!另外Toppings選了士多啤梨及懶健康的小麥胚芽。由於店家只有一人,也要等上很久就入單及有得吃,小麥胚芽及士多啤梨的數量不多,士多啤梨蠻酸的,幸而不霉爛已算不錯,小麥胚芽就真的太細碎了,幾乎有如塵埃的直接吸了入肺部,差點引致咳嗽,沒口感沒味道,最主要的味道也是從Smoothie而來,

由於店家只有一人,也要等上很久就入單及有得吃,小麥胚芽及士多啤梨的數量不多,士多啤梨蠻酸的,幸而不霉爛已算不錯,小麥胚芽就真的太細碎了,幾乎有如塵埃的直接吸了入肺部,差點引致咳嗽,沒口感沒味道,最主要的味道也是從Smoothie而來,Smoothie不是一般外邊Smoothie的滑,可能店家認為已經有了冰乳酪,所以Smoothie之中奶的成份明顯偏低,光喝的話也挺酸,所以一定要溝冰乳酪來喝,效果會好一點,加上可能是因為我點的菠蘿加奇異果,也是偏酸的生果,而它們之中以奇異果的味道搶一點,至於那冰乳酪,開始的時候吃了一口原味,味道較為似雪糕,酸度低而奶味就合格,但吃至底的時候有少量如碎冰的物體,這大大影響了口感,實在有點不能接受,店家是否考慮要Fine-Tune那部冰乳酪機呢?

相信在這個夏天會逐間再試的,畢竟天時暑熱吃起來真的幾爽的,感覺又沒有吃雪糕那麼邪惡。
Yoggie的賣點是在冰乳酪上加入Smoothie
冰乳酪似雪糕,酸度低奶味合格,但有少量碎冰
Toppings選了士多啤梨及小麥胚芽
冰乳酪選了菠蘿配奇異果的Smoothie,勝在夠Fresh
人人也是用這部冰乳酪機
店家認真聰明,用三部曲中的Smoothie來引入不同的味道
2010-07-08
5 分鐘 (外賣自取)
Yoggie的賣點是在冰乳酪上加入Smoothie
冰乳酪選了菠蘿配奇異果的Smoothie,勝在夠Fresh
人人也是用這部冰乳酪機
店家認真聰明,用三部曲中的Smoothie來引入不同的味道
2010-07-01 8 瀏覽
After visiting Science Museum and having dinner nearby,we walked across Yoggie.Originally I planned to eat yogurt at Holly Cow.But Yoggie is cheaper and it was a surprise that it sells Smoothie that is topped with Frozen Yogurt!!It is refreshing!!What my friend and I had eaten was Apple and Mango Smoothie with Yogurt(small size).The Smoothie was freshly made after u ordered the flavour.After that ,we choose corn flakes as the yogurt topping.Yogurt and corn flakes are a perfect match!By the way,

By the way,the shop owner was very nice.
He let us add cocoa powder onto the yogurt free of charge

Overall,the yogurt was fresh and delicious.It was not too sweet or sour.Corn flakes and cocoa powder were a bonus to the yogurt.
The smoothie was amazing too!It was fresh and fruity.

I will visit Yoggie again for sure!But I will eat big size!HAHA
2010-06-29
2010-06-20
小小的店夾在兩家台灣珍珠奶茶連鎖店中間,真的不起眼。點了一杯大的Fig & Cherry Yogurt 和 小的Papaya & Pear Yogurt, 兩杯都可口,但前者的味道比較特出,面頭的Yogurt也很滑很香。因為有優惠,每杯有$10的折扣,但仍要$22和$18。真材實料物有所值,但相比另外兩家珍珠奶茶是貴了點。可是珍珠奶茶只有冰 糖和水(okay, 還有粉圓等)啊!希望小店能做下去吧!
小小的店夾在兩家台灣珍珠奶茶連鎖店中間,真的不起眼。

希望小店能做下去吧!
2010-06-19
$22 (其他)
Minnie今日自己去左尖沙咀, 見近期咁興frozen yogurt, 又有免費, 咁就試下laYoggie ge門面唔大, 但係個芒果Yogurt好ok!!!一杯都幾大杯ga, 睇住佢整出黎, 有店員係入面切緊芒果, 見佢拎d芒果, 士多啤梨同埋奇異果加d frozen yogurt打埋一齊, 之後仲再加d切粒ge士多啤梨&奇異果同frozen yogurt, 咁就一杯la老闆好好人, 係我等ge同時都會同我傾下計咁, 好有禮貌, 好熱情, 呢間舖令人好舒服, 就算係免費送ge, 都好有heart咁整, 對客好好呢杯係我行左上天橋一陣, 飲左好幾啖先記得影ge相飲落去, 入口即溶ge yogurt, 少甜好rich ge芒果味, 又有少少士多啤梨ge酸甜, 好match, 岩晒我口味, 好健康!! 又做到甜而不膩, 抵讚! 我呢杯真係好香又好味, 正!夏日炎炎, 係消暑首選, 又唔怕肥wor絕對有下次!

呢杯係我行左上天橋一陣, 飲左好幾啖先記得影ge相

夏日炎炎, 係消暑首選, 又唔怕肥wor

絕對有下次!
2010-06-14