2003-10-03 14 瀏覽
對我o黎講, 最緊要好味, 金泊根本無味, 放o係度只係想令個dessert high d~
小女子於9 月內到過酒池肉林& La Bouteille 品嘗意法私房菜,原來兩者可以相差極大,評分如下, 供各位參考用:-酒池肉林La Bouteille 環境: 90 (十分陶醉-浪漫-進入別的時空-正) 40 (座位十分迫不舒服, 冷氣唔夠- 劣)食物: 95 (超出水準- 物超所值/ 驚喜) 50 (勁唔好食\超唔抵,連茶都要令叫)服務: 80 (細心\親切-不一般對待) 30 (請菲藉傭人簡直連服務是甚麼都唔知-差)付出相同價錢便得出不一樣回報, 下次大家識選去酒池肉林啦.<br />此並不是廣告, 是本人親身經歷^^
差極大,評分如下, 供各位參考用:-
酒池肉林La Bouteille
環境: 90 (十分陶醉-浪漫-進入別的時空-正)
40 (座位十分迫不舒服, 冷氣唔夠- 劣)
食物: 95 (超出水準- 物超所值/ 驚喜)
50 (勁唔好食\超唔抵,連茶都要令叫)
服務: 80 (細心\親切-不一般對待)
30 (請菲藉傭人簡直連服務是甚麼都唔知-差)
此並不是廣告, 是本人親身經歷^^
2003-10-01 11 瀏覽
食用金汨產於地多來自日本.最初由日本人發明食金汨,據日本人研究.金對人體有益無害,後來在香港五星大酒店引入運用在食物裝飾裡,令其發揮一種高雅華麗感覺,及後因食物成本太貴,所以慢慢淡忘遺用了.
一直覺得他們做得好認真,由氣氛還境都捕捉得唔錯,每次再去食物都能夠保持應有水準,價錢在酒店來計,根本就唔止咁少,每次介紹朋友去試完,大家都話無介紹錯,希望它們一直保持水準下去,將好質數推介給所有愛吃朋友.
係根本無金汨(係咪咁打呢?)定係拎其他野當金汨定係無乜特別??thx!
2003-09-29 20 瀏覽
先o係依度多謝老闆請客~同報紙報導o既一樣, 依度真係好grand~ 無論裝修, 燈光, 香薰, 音樂都配合得好好~ 自己睇相啦:http://community.webshots.com/album/92060810IVsdww講番食物, 4-course $28X, 5-course $33X, 6-course $38X, 8-course $9XX~ (sorry, 唔記得)~老闆為我o地準備o左6-course dinner:麵包配肉桂牛油及sasa醬- 麵包唔係homemade, 但cinnamon牛油同sasa醬就係homemade~ 幾特別~fruit salad with homemade dressing - 個dressing味似點燻蹄o個隻白醋, 幾得意~Allez Allez Baked French Oyster - 面放o左一塊海膽, 本來好鮮味, 但同焗蠔完全唔夾, 唔加好過~ Homemade mayonnaise dressing, 幾好味, 但佢過晒蠔o既鮮味~ 不過老闆話佢sell個sauce, 而唔係sell蠔o既鮮味(否則做生蠔好過)~ 蠔底
先o係依度多謝老闆請客~
Allez Allez Baked French Oyster - 面放o左一塊海膽, 本來好鮮味, 但同焗蠔完全唔夾, 唔加好過~ Homemade mayonnaise dressing, 幾好味, 但佢過晒蠔o既鮮味~ 不過老闆話佢sell個sauce, 而唔係sell蠔o既鮮味(否則做生蠔好過)~ 蠔底房菠菜, 中和番無咁漏~
湯有兩款選擇:
1) 海龍皇湯- 好多料, 好濃味, 不過湯底唔夠滑~
2) Cream of mushroom soup with black truffle - 好濃mushroom味, 係招牌湯喎~ 簡簡單單, 反而比海龍皇湯出色~
Lime Sherbet - 甜o左d, 做唔到Sherbet應有o既作用~
主菜有三個選擇, 係魚, 牛, 同羊:
1) 大蝦比目魚配鮮茄汁- 老闆強力推介~ 魚煎得好脆, 但奇怪一舊有魚味一舊無~ ok啦~
2) 羊鞍配蒜茸香草汁- 好稔, 夠騷, 正~ 因為肉質好味, 連個汁都無點~
dessert又有兩個選擇:
1) warm chocolate pudding配金薄雪糕- 蛋糕硬o左d, 朱古力唔夠滑, 提議老闆去a la maison試o下~ 金薄係gimmick only.....
2) 生果酥皮包配金薄雪糕- 食o左咁多肉, 估依個生果包會係酸酸o地o個種, 點知入面係梨同椰果, 伴碟又係椰果.....雖然幾好咬口, 但係幾失望~
咖啡- ok啦~
總結: 一間值得一去再去o既餐廳~