2018-07-02 591 瀏覽
聽說只要是元朗人就一定聽過過橋麵檔我比較孤陋寡聞 一直以為過橋麵檔是吃麵的地方原來這家最出名的是吃雞但我來到的時候 也有不少的顧客是在吃車仔麵的反正我兩個都沒有試過晚餐當然吃飯比較耐飽.平日晚上人流也算多9點多來到 居然還看見小人龍要在門外取票等位 雖然人多 但等的時間不算太長大約10分鐘就到我們了.霸王雞菜飯 $58蔥和薑絲的份量有點嚇到我了基本上職員會堆成一座小山才會拿出來底下墊了一層芽菜清甜爽口 但也要避免在醬汁中沉醉太久要不然就會變得太咸雖然雞上面有點辣椒 但是雞並沒有辣味雞的味道雖然不是太濃 但是勝在夠滑嫩皮下面有點脂肪 我通常都不會吃最上面的炸蒜不會炸得過火 沒有苦味.豉油雞菜飯 $58有點太咸 雞也保持嫩滑先有點甜 然後咸的味道就會衝出來最下面也是有芽菜作為加持.菜飯中的菜量算多每顆飯都吸收了菜的味道而且也保持了菜的爽脆飯中加了一點點油飯屬於細長形 較乾身和飽滿粒粒分明.自選拼盤5餸 $63牛脷牛脷不會太薄 算是厚切不需要沾任何醬料都已經很夠味牛味突出.豬耳在外面吃的豬耳一般較爽脆這裡的卻有點不一樣豬皮有膠質感 較軟彈與中間爽口的豬軟骨形成一個對比.鹵大腸大腸的味道濃郁
聽說只要是元朗人就一定聽過過橋麵檔

西洋菜的味道很濃 而且加上雞腳去煲
令味道更鮮 有點膠質的感覺

2018-06-28
2018-06-27 356 瀏覽
店家雖叫過橋麵檔,但眼見大家點的大多是雞飯,而非麵食,實在有趣。決定入鄉隨俗點了覇王雞菜飯和豉油雞菜飯。等了一會,以托盤盛裝的雞飯端了上來,滿滿的一碗菜飯,以及份量十足的雞。先嚐覇王雞,嗯,的確好覇道,調味完全蓋過雞味,咸味偏多且帶微辣的,雞尚算滑。往下一撥,原來雞下墊了一大堆芽菜,趁還未吸太多油膩的汁前先夾到飯內,芽菜清甜爽口,唯菜飯略濕。再嚐豉油雞,微甜的滋味,沒有驚為天人的感覺,底下也是墊了一堆芽菜的。

2018-06-26
  • 覇王雞菜飯
2018-03-31 1201 瀏覽
霸王雞配菜飯。甫一進店,會發現所有人都清一色吃雞,說明這裡的雞極其有吸引力吧!雞的份量很大,部位有胸、背、髀位,即使是雞胸肉質也是軟腍呢!當然髀位就更滑。配上蔥絲、薑絲、炸蒜、辣椒、豉油,帶動鮮味,令人食指大動!不過它的雞都是大肥雞,皮下脂肪不是一般的厚,就算像我這個喜愛吃雞皮的人也不敢全吃掉,否則吸收滿滿的脂肪和膽固醇,大家要注意啊!雞底下舖滿爽口的豆芽,加上菜飯,甚為健康!整個飯是男生也才勉強吃完,真的很大份呢!
霸王雞菜飯

雞底下舖滿爽口的豆芽,加上菜飯,甚為健康!
整個飯是男生也才勉強吃完,真的很大份呢!
2018-03-30
2018-03-22 820 瀏覽
喺某個Facebook page見到介紹,而嗰個page又唔係咩雜誌個啲,所以相信應該唔係廣告來嘅,就跟住佢去咗搵食啦。位置都有啲偏僻,好彩係揸車去所以都可以拍埋一邊我哋叫咗一碟霸王雞同豉油雞,兩個都係配菜飯。叫兩碟唔同,希望兩樣都有得試,不過本身文章係介紹霸王雞嘅~🐔最後出到嚟霸王雞係超正!佢上面再加左一堆蒜,超級惹味,對比之下豉油雞就渣好多,而且霸王雞嘅雞肉的確嫩好多。如果大家都去食,我建議所有朋友仔都一齊叫霸王雞

豉油雞菜飯

豉油雞菜飯
2018-02-04 864 瀏覽
好搞笑雖然店名係叫過橋麵檔但係最出名嘅係霸王雞同滷味LOL霸王雞雞件上面鋪滿蔥絲姜絲同炸蒜加上少少辣椒同大量豉油食落好香好惹味;雞肉嫩滑有彈性而且黃油比例啱啱好唔會太油膩;雞肉下面墊左大量芽菜爽爽脆脆啱哂撈飯滷味選擇都算幾多;除左基本嘅豬耳、紅腸、雞腎、滷大腸同雞蛋外仲有較少見嘅豬頸肉、牛脷、素鵝同咸豬手;味道方面相比起霸王雞算普普通通雖然多數要搭枱坐座位逼啲而且嘈雜但係野食質素啱錯份量價錢都幾公道
好搞笑雖然店名係叫過橋麵檔但係最出名嘅係霸王雞同滷味LOL

霸王雞

2018-02-04
  • 霸王雞
2018-01-27 687 瀏覽
星期六晚上黎到元朗都幾出名既平民飯堂 大概8點幾左右到 仍然坐無虛席 好彩等位不算太耐細佬叫左霸王雞飯 $56(晚市價)好大碗又好味 價錢親民 但比較重口味偏鹹我吃了兩舊 其實真係唔錯 雞肉嫩滑 最欣賞雞肉同配菜份量多 足料抵食我叫左大什麵 清湯 豬紅蘿蔔係我最愛湯底亦都好鮮味 叫左兩個主食加一杯凍檸茶 埋單都只係$101 食到飽 質素又唔錯 果然係無令我地失望 下次試下食佢個oreo西多士先 有同事話好好食不過就只有下午茶時間先有。
我叫左大什麵 清湯 豬紅蘿蔔係我最愛
湯底亦都好鮮味
下次試下食佢個oreo西多士先 有同事話好好食
不過就只有下午茶時間先有。
2018-01-23 558 瀏覽
聽過霸王雞好耐, 最搞笑係, 佢餐廳名叫麵檔, 但人人都是食雞。我地都唔執輸, 叫左霸王雞飯同豬手。霸王雞飯: 原來都幾大碟雞, 足料WOR, 有脾位,有雞胸, 上面鋪左好多炸蒜同蔥絲, 我首先淨食雞, 食左脾位, 好滑!!! 堅滑!! 入味得黎唔咸, 連埋D 炸蒜一齊食更香! 下面墊左好多芽菜, 索哂D 汁, 又係好食! 菜飯一滿碗, 好多菜, 夠健康。酒釀豬手: 酒味欠奉, 不過有好多豬手, 豬手太硬, 完全唔林. 但都算多肉, 麻麻。因為太多人太多單, 呢度D 阿姐有時會黑面, 同埋坐得迫d,但食物重要過一切。

霸王雞飯:

2018-01-20 496 瀏覽
最近他們開了分店,在看新鋪裝修時,滿心歡喜,因為是他們的長期捧場客,可惜的是,跟幾年前的初體驗,水準真的下跌不少,但既然在家附近,還是有個選擇的理由,意外地一坐下來,就是給人飛個餐牌和餐具(這是新的招待手法嗎?),沒禮貌到一個點,本想起身立刻就走,可是仔仔愛吃這店,說算了吧,再來就是叫奶茶卻變了檸茶,雖然肯換但臉口說我知,是在怪我們先叫錯,(大姐,我唔係用譚仔話叫,你自己覆過一次都說奶茶好嘛!),等飯上枱時,我還是驚那個飛餐牌的侍應把整碟飛過來,還好原來他是會放東西的!可惜不到吃第二件雞時,背後收拾枱面的傳來掟碗碟聲,我就坐在那前面,超驚你飛到回彈出我面前,又是你—-愛掟東西的侍應,就算再好吃,提心吊膽的晚餐,都食之無味,整條街海南都平你十幾蚊,無骨兼啖啖肉,還要回來嗎?!
,整條街海南都平你十幾蚊,無骨兼啖啖肉,還要回來嗎?!
2018-01-19
2018-01-18 297 瀏覽
這家在馬田路附近的餐館, 據我觀察有兩大特色:  第一是此店無論於早, 中, 午市時分, 門外都會有不少食客聚集, 或是等候入座, 或是等待外賣; 第二是這家雖稱為「麵檔,」, 但更多人來的目的是為了--雞.是夜, 在又新街, 西菁街逛了一轉, 但卻還未拿定主意晚飯的著落.   這是身為元朗人幸福的煩惱, 在左思右想後, 還是回到了這家熟悉的館子.  照樣的,  儘管只是一個人, 還是要等了10分鐘才可入座.就座時, 店內仍坐滿了食客.  由於在輪候入座時已在門外選好菜式, 隨即著店員替我下單:  霸王雞菜飯+熱奶茶.  這家店有三款不同雞的菜式:  咸雞, 霸王雞及巴辣雞.  後兩者我之前都已經試過, 巴辣雞我會說的確夠刺激, 適合嗜辣的一食客.  但今晚我選了沒那麼辣, 但同樣惹味非常的霸王雞.大概等了5分鐘, 食物便已上桌.  雞件上面鋪了薑蔥絲及幾粒指天椒, 下面則墊了芽菜以吸收底下的汁料.  雞件由雞胸, 雞脊、雞骴、 雞翼都有,  那些不是太厚的部份, 如雞翼, 雞脊, 都醃得相當入味, 連皮帶肉咬下去, 充滿了咸香,  伴隨蘸了醬汁的薑蔥絲, 芽,菜及指天椒粒同時吃進去,

大概等了5分鐘, 食物便已上桌.  雞件上面鋪了薑蔥絲及幾粒指天椒, 下面則墊了芽菜以吸收底下的汁料.  雞件由雞胸, 雞脊、雞骴、 雞翼都有,  那些不是太厚的部份, 如雞翼, 雞脊, 都醃得相當入味, 連皮帶肉咬下去, 充滿了咸香,  伴隨蘸了醬汁的薑蔥絲, 芽,菜及指天椒粒同時吃進去, 既有醬汁的惹味, 亦有著各式配料帶來的香辣, 雞雖只冰鮮雞, 但各種材料的混和下, 確實是味美可口.  讓人不知不覺便已送下一碗菜飯.

我會建議各位必定要把碟雞上的所有配料(薑, 蔥, 芽菜)伴隨底下的醬汁一同"處理"掉, 那些配料及汁料其實更是整碟菜式的靈魂, 因為吃到雞胸那些較為厚肉的部份, 味道可能會淡點.  但那些像毛巾的薑絲蔥絲等配料, 卻夠讓你圓滿地享受整道菜式.

還有一點順道提一下, 這裡供應的飲用水是帶有少許檸檬味的暖水, 可讓你餐後消消滯, 這是其中一個貼心的地方要稱讚一下.

最後, 要多謝在最初介紹我來這店的舊同事, 不然我就會一直錯過這家專門吃雞的「麵檔」(P.S. 它的麵食其實也不賴, 可以一試)
霸王雞菜飯+熱奶茶
2018-01-17
霸王雞菜飯+熱奶茶
  • 霸王雞
2017-12-29 379 瀏覽
今日入大棠睇紅葉,泊好車係附近就先醫肚!朋友話呢間食雞正,就試下啦!叫左個霸王雞菜飯雞好大碟呀!有雞比位、又有雞胸位面頭放左大量既蔥同算,又讚左油,未食都睇得出個鼓油汁會好好味雞下面係芽菜,索曬啲汁,好食菜飯都唔失色,唔係求其比啲菜,差唔多菜同既比例係1:1
叫左個霸王雞菜飯

雞好大碟呀!
有雞比位、又有雞胸位

雞下面係芽菜,索曬啲汁,好食

霸王雞菜飯

菜飯都唔失色,唔係求其比啲菜,差唔多菜同
既比例係1:1
  • 霸王雞菜飯
2017-10-09 1141 瀏覽
過橋麵檔我諗元朗人一定食過啦,而佢我鼓油雞霸王料都係最正過麵檔的名菜過橋麵檔出名清潔,而今日種見到老闆係店裹對每一種食物作出試味,老闆的認真絕對係依間店成功的原因平時大家一定食過的雞飯/河而今日講真新選擇就係作新出我滷水鵝飯$60蚊一個,價錢不種是很平滷水鵝飯講真,真心勁入味,而最難得的是佢的鵝係一啲都唔會太老,所以大家行開可以想試一試

平時大家一定食過的雞飯/河

滷水鵝飯

2017-09-14 995 瀏覽
係元朗住既人應該都會食過呢間,我男朋友好中意食,當飯堂咁濟。份量好大下,不過d雞冇咩特別,所以我中意點好多好多辣椒豉油食食辣椒豉油個味就咩都變得好正。😂其實野例如車仔麵都ok 中規中矩。

食辣椒豉油個味就咩都變得好正。😂

其實野例如車仔麵都ok 中規中矩。
2017-09-09
2017-09-09 841 瀏覽
🍚📸#tagnshare元朗篇.......................🆙 食雞梗係叫埋朋友一齊食啦💰 霸王雞菜飯 $56豉油雞菜飯 $56🤤 愛食葱既朋友一定俾佢個霸王雞吸引住啦⋯雞係滑滑既👍🏻份量睇到張相都知幾誇張啦⋯配埋菜飯真係勁抵食😅#識食一定要食配菜 揭開啲雞就係浸左雞汁既芽菜⋯入哂味都好正架! #元朗雞飯 #夜晚食貴兩蚊....……………💁🏻高妹小篇👇🏻地址👇🏻過橋麵檔 (元朗)元朗建德街25號大福中心地下1號舖………………#hkig #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodbloggers #香港吃貨 #uhkfood #foodig #相機先食 #相機食先 #香港美食 #foodie
🍚📸#tagnshare元朗篇
.......................
🆙 食雞梗係叫埋朋友一齊食啦
💰 霸王雞菜飯 $56
豉油雞菜飯 $56
....……………
💁🏻高妹小篇
👇🏻地址👇🏻
過橋麵檔 (元朗)
元朗建德街25號大福中心地下1號舖
………………
霸王雞菜飯+豉油雞菜飯
霸王雞菜飯+豉油雞菜飯
2017-08-25 770 瀏覽
今日去左試下依間雞飯,個個同事食完都話好食好好奇有咩咁好食去到門口等位是必須的等左15分鐘就到我啦入到去好坐都唔係太窄都算坐得落我同朋友叫左一個霸皇雞菜飯一個鹽水鴨菜飯2杯凍檸茶等左一陣有飯食啦霸皇雞飯好野味呀!有好多葱絲係面,又夠大碟,好多芽菜係個底都幾好味呀鹽水鴨飯方面我唔會再食囉⋯⋯好多肥膏骨又多想點呀下次再黎我只會叫雞飯
今日去左試下依間雞飯,個個同事食完都話好食
好好奇

2杯凍檸茶

等左一陣
有飯食啦
霸皇雞飯

好野味呀!有好多葱絲係面,又夠大碟,好多芽菜係個底
都幾好味呀

下次再黎
我只會叫雞飯

2017-08-01
2017-08-16 626 瀏覽
相約友人入元朗吃,竟是一肚氣。入座有位,不用等候,即叫鹹雞菜飯($85),友人叫了芒果海鲜炒饭。碟雞一上枱,我一看已心知不妙。面頭只有4件雞腿部份,下面全是背部,而且雞皮颜色有幾件背部是黃色,有幾件背部是啡色,食慾即時大減,$85只有4件可入囗的雞?下面全是骨。我馬上叫了服务員來了解,她竟然説是下庒,沒有胸肉已很好,她便走了。之后,我再仔细看看,兩雞的背部也给了我,這是下庒嗎?我眼里只有火,吃了一件,我沒法吃下去。再叫人來理論,最后,好彩有得取消!食物安排不恰当,服务水準差!其实第—次,她即刻更換便可處理,為何到最后令食客失望和不快呢!
相約友人入元朗吃,竟是一肚氣。

2017-08-16