2018-12-01 204 瀏覽
日:$48夜: $54過橋麵檔的餐牌最容易理解.......每一個餐和餸菜都會有日夜的價錢分別!!今次由於我是吃晚餐,所以價錢就當然是「夜」這個價錢........日和夜的價錢差別其實不算大,可惜如果要叫飲料的話要另外加錢。😐😐😐說會重點,這個鮮果海皇星洲米 ,整體味道OK⋯⋯》海鮮有八爪魚,青口之類,米粉的份量都算正常,自己一個人都可以全部吃掉。米粉炒得都幾乾身,口感可以。底部收藏了芒果,哈哈,寶物果然沉歸底。
日:$48
夜: $54

2018-11-02
  • 霸王雞
2018-11-10 344 瀏覽
夜晚9點幾殺入元朗食晚飯, 雖然好妟, 但都滿佈食客, 不用等位還好。座位迫迫夾夾的, 食客快來快去, 不會待久。食物尚算多元化,多選擇~車仔麵區~自己揀麵,餸, 湯底。因為有點夜, 所以點車仔麵食好了, 清淡一點。食物一般的一般, 完全沒有驚喜, 蘿蔔不太淋, 不太入味。醉蛋分開上的, 這個夠特別, 流心蛋用酒浸住, 好味道。麵&其他自選餸的都是一般正常味道。普遍食物質素這一般, 所以價錢方面, 個人認為略貴。車仔麵還是'永年'較出色。

車仔麵區~自己揀麵,餸, 湯底。

因為有點夜, 所以點車仔麵食好了, 清淡一點

食物一般的一般, 完全沒有驚喜, 蘿蔔不太淋, 不太入味。
豬腸+芝士腸+蘿蔔幼麵

醉蛋分開上的, 這個夠特別
, 流心蛋用酒浸住,
好味道。
麵&其他自選餸的都是一般正常味道。
素鵝+醉蛋+蘿蔔+鮮腐竹幼麵
2018-09-01
2018-11-09 239 瀏覽
元朗冇人唔識嘅過橋麵檔,佢嘅招牌菜當然係霸王雞,霸王雞嘅配料有炸蒜蓉、蔥花、辣椒、芽菜、薑絲同豉油,雖然唔係新鮮雞,但味道依然引人入勝。如果你想食新鮮雞嘅話,咁就要叫鹹雞,但係價錢相對地比霸王雞高大約三至四成,值唔值就見仁見智。其實佢除咗霸王雞菜飯之外,過橋麵檔中出名嘅係一個鴛鴦炒飯,一邊係蕃茄汁,另一邊就係芝士白汁,如果同朋友一齊去食,就一定會叫返個炒飯一齊share,真係好好食!仲有佢嘅滷水拼盤,豬耳好入味,其他配料都唔輸蝕,值得一試!

2018-11-04 268 瀏覽
過橋麵檔最出名食霸王雞,餐牌寫住霸王雞加菜飯或者麵,$54(日),$58(夜 ,6:00pm後)~~~小小辣,因為霸王雞本身有少少辣,但是菜飯不會辣的~~~**配冷熱飲品或者湯要加$8,特飲要加$14————》所以我淨飲水沒有加飲品~~~菜飯一大碗,尖尖的一碗菜飯。飯裏面有菜,今餐飯就算沒有叫蔬菜,都可以吸收到纖維啦😆😆😆😆過橋麵檔的霸王雞我個人覺得好出色😍😍😍雞的肉質10分嫩,平時食雞我不會食雞皮的,唯獨霸王雞的雞皮我會食。😁😁😁因為雞皮上面沒有雞毛,而且雞皮都好滑。雞的上面有好多一絲絲的蔥 ,雞的下面就有好多芽菜,整碟菜的最頂部有一些香蒜粒,好好味。😋😋😋😋😋

小小辣,因為霸王雞本身有少少辣,但是菜飯不會辣的~~~

2018-10-31
2018-10-27 1544 瀏覽
其實我搬左入元朗都差唔多3年了~在我每日搭小巴的途中, 都會見到過橋麵檔的宣傳招牌。我一早都知呢間野d霸王雞飯好出名~但就係唔知點解咁耐都冇試過。今晚突然心血來潮過左來試上openrice見人講, 要等位等好耐~可能今日星期5(算係平日?), 我地又19:15左右就來到, 所以都仲有位, 唔洗等, 直接有得入去~但其實我地坐左5-10分鐘左右, 就開始多人了,開口好多人拎左飛等位~ 所以想食, 都係早d來啦~入去睇完餐牌, 我地2個人叫左一個巴辣雞菜飯($58), 一個霸王雞菜飯($58), 一杯oreo碎紅豆冰(+$14),同埋加左個例湯($8)。合共$138。oreo碎紅豆冰(+$14)ummm.. 紅豆冰味道ok的~但就唔係好覺有oreo碎, 可能淨係得面頭少少~同埋面頭個cream麻麻, 唔係好食既cream來~巴辣雞菜飯($58)雞嘅份量其實都幾多! 都幾大碟!1個人絕對夠食! (我有d食唔晒tim.. 飽到傻左)呢個雞都ok辣~ 味道ok~ 但食個陣要撥走雞上面d野(其實我唔知咩來)因為如果一齊食, 我覺得過咸。至於雞件~ 唔鞋, ok的~ 但都唔會係d人講到係好滑~真係稱
其實我搬左入元朗都差唔多3年了~
在我每日搭小巴的途中, 都會見到過橋麵檔的宣傳招牌。
我一早都知呢間野d霸王雞飯好出名~
但就係唔知點解咁耐都冇試過。
今晚突然心血來潮過左來試

上openrice見人講, 要等位等好耐~
所以都仲有位, 唔洗等, 直接有得入去~
但其實我地坐左5-10分鐘左右, 就開始多人了,
開口好多人拎左飛等位~ 所以想食, 都係早d來啦~

入去睇完餐牌, 我地2個人叫左一個巴辣雞菜飯($58),
同埋加左個例湯($8)。
合共$138。

oreo碎紅豆冰

oreo碎紅豆冰(+$14)

ummm.. 紅豆冰味道ok的~
但就唔係好覺有oreo碎, 可能淨係得面頭少少~
同埋面頭個cream麻麻, 唔係好食既cream來~
巴辣雞菜飯

巴辣雞菜飯($58)

雞嘅份量其實都幾多! 都幾大碟!
1個人絕對夠食! (我有d食唔晒tim.. 飽到傻左)
因為如果一齊食, 我覺得過咸。
至於雞件~ 唔鞋, ok的~ 但都唔會係d人講到係好滑~
真係稱唔上係滑,  只係正常囉~

霸王雞菜飯
霸王雞菜飯($58)

我個人中意食呢個多d~ 雞件上面有大量蔥絲同炸蒜~
仲有少少薑絲~ 連埋雞一齊食真係好食~

個菜飯都整得好靚~ 飯唔會太硬又唔會太林~
我諗佢係油飯來的~ 連埋菜一齊食~ 好味!

例湯(+$8)

今日例湯係節瓜煲清補涼~ 都足料的~
味道ok~ 趁熱飲好飲d~
2018-10-26
霸王雞菜飯
2018-10-05 393 瀏覽
黎過呢間個條麵檔好多次,但係都未試過呢間餐廳嘅車仔麵😆原來都幾好食今次叫咗豬膶雲吞雞翼三個餸😍加埋腩汁個米粉上面加咗少許蔥花,雞翼炆得非常入味,雲吞入面嘅肉又夠味,而且蝦既分量亦相當足夠,加多$8仲可以跟埋杯凍檸茶
2018-10-02 340 瀏覽
國慶三日假就係食<2>已經食過好幾次嘅霸王雞,入元朗推介美食之一同屋企人行完元朗,想食d元朗特色野食,就帶佢地嚟試下依間食雞專門店必叫霸王雞一份,$58已經好大碟,見到隔離枱有人叫一隻,應該要4-6個人先食得曬配料夠份量,尤其係炸蒜同蔥好多,加埋少少辣椒夠野味!雖然係雞胸位多,不過都好嫩滑,夾埋蒜+蔥+芽菜一齊食睇落去份量唔少,食下食下都已經食曬成碟。菜飯就正正常常,菜係幾新鮮嘅,整體性價比高推薦!第一次叫咸雞菜飯,一上枱見到唔係分開上有d失望,份量同霸王雞比少好多咁,可能因為隻碗大掛...個餐名叫經濟咸雞菜飯餐,但要$6x,霸王雞先$5x,邊到經濟呀雞肉食落有dd咸味,但肉質偏老,雞肶位都唔滑,味道似咸味白切老雞,中伏喇!早知叫返霸王雞仲好是日老火湯係雞腳木瓜湯,湯料幾多,味道清甜,應該冇乜味精。個湯為依個餐加左唔少分另外再叫左個雞絲炒麵,麵係炸過嘅,好香脆偏乾身。配埋上面d汁同送一齊食,就岩岩好唔會乾!雞絲同芽菜份量都有好多,食完d麵都仲有淨,唔錯都係$4x一碟,可以一試首推都係霸王雞,咸雞飯就免了
國慶三日假就係食<2>
已經食過好幾次嘅霸王雞,入元朗推介美食之一

霸王雞配菜飯

推薦!
咸雞菜飯+木瓜湯

肉絲炒麵

都係$4x一碟,可以一試

首推都係霸王雞,咸雞飯就免了
2018-09-29
  • 霸王雞菜飯
2018-09-24 312 瀏覽
吃雞無得輸,好好味有時放假,又或者下班,可能會去元朗街市,替媽媽買菜,讓媽媽煮飯。不過,昨天媽媽和爸爸要去深圳一天遊,沒有在家。所以我唯有和朋友一起外出吃晚餐。元朗有一間餐廳,叫做過橋麵檔,他的霸王雞 和巴辣雞 都是很美味的。可能這只是我個人十分喜愛吃他的雞吧,所以每次和朋友去元朗,如果是食雞的話,這一間過橋麵檔,一定是我的首食之選 ,哈。過橋麵檔 的霸王雞 和巴辣雞,大件又抵食 。巴辣雞,又香,又辣,最適合喜歡食辣的我 ,辣得很過癮 。而不食辣的我,可能就好像我朋友一樣,叫霸王雞 來吃,這個就不辣的。而且 ,醬汁甜鹹適中,肉質又嫩滑。所以我每次如果剛好想吃雞,剛好又在元朗,就通常都會來這一間餐廳。我帶朋友來吃,她吃過後,都說雞又嫩又好味。而且,吃到飽着肚子走。
吃雞無得輸,好好味

2018-09-01
2018-09-22 307 瀏覽
自從朋友帶我黎食過呢間之後,我就著迷了,我唔會話好好好好食!但係又真係幾好食既,我食過新店,覺得都係呢間舊店好食d!雞係真係特別滑架,我最中意食既唔係霸王雞,而係豉油雞,好入味!另外個鴛鴦炒飯同炸魷魚鬚都好好食~
另外個鴛鴦炒飯同炸魷魚鬚都好好食~
霸王雞
豉油雞
2018-08-30 435 瀏覽
今次朋友帶我黎呢間鋪食雞飯,我地晚餐時段黎就要拎飛等位,要等5張飛但好彩鋪出面會有櫈比我地坐係到等,大約等左15分鐘左右就入得啦我自己都無睇清楚呢間鋪係食咩為主😂朋友就打開餐牌到雞飯個版,就話有幾種唔同味既雞食,睇下我想食邊種但我地落單之後都要等20分鐘先有得食可能人太多巴辣雞+菜飯$58(雞既份量都算多而佢既辣好香好好食會愈食愈辣底會有牙菜仲辣但會比較偏油)霸王雞+米粉$58(上面既蔥加埋乾蒜連同雞一齊食都好食雞肉都好滑)

但我地落單之後都要等20分鐘先有得食

霸王雞+米粉$58(上面既蔥加埋乾蒜連同雞一齊食都好食
雞肉都好滑

• 巴辣雞菜飯
2018-08-25 293 瀏覽
元朗人一定識既過橋麵檔霸王雞菜飯!你隻霸王雞巴閉到吸引到唔少香港九龍嘅朋友專程入嚟識佢!首先份量好大份!雞夠滑配上香蒜同埋蔥絲簡直一流!豉油既味道岩岩好,唔會過鹹,鋪底嘅係一大堆芽菜!我夠膽話呢個配合係天衣無縫!未食過既朋友仔,一定要黎試下!

未食過既朋友仔,一定要黎試下!

2018-08-01 434 瀏覽
本來想食彩拉麵,可惜有落場時間,要到1800再營業,只好放棄。走來走去,又去了過橋麵檔。以前都食過佢的雞飯套餐,都好抵食。但今次一上桌,嘩……雞的份量近1/4,會不會太多?非常適合兩個人share食……巴辣雞口感嫩滑,雖然有滿滿既辣椒紅油,不過味道還好,不太辣但味道太咸,不知道鈉含量超標幾多倍……菜湯味道不俗。

走來走去,又去了過橋麵檔。

菜湯味道不俗。
巴雞辣飯
2018-07-31
2018-07-26 402 瀏覽
一直都聽聞過這間過橋麵檔的雞飯是超有名的,但一直都未有時間去嘗試到,今日終於去左食啦🤩🤩原來真係幾好味,佢個巴辣雞超正,辣度剛剛好,食到津津有味。另外個霸王雞都好好味,咸咸的。所有食物味道都剛好,很喜歡❤️

2018-07-23 487 瀏覽
每一次都系專登去總店食🏡 夏天行過去真系好熱好曬🌞🌞 但系值得既!!雖然經常滿座 但都好快有位 因為啲人都食得好快 食完就走🚶🏻‍♂️我去過敢多次都唔洗等位 好好彩💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️專一既我靜系食過霸王雞米粉🍜或者霸王雞菜飯🍚就無食過其他😹因為每一次都系為呢個雞而黎食🐣🐣雞既份量好多 我多數都食唔哂 就會分啲俾男朋友👦🏻 啲雞系好滑好入味 上面仲有好多炸蒜 我超鐘意!!! 雖然米粉個湯淡淡地 但因為啲雞已經好夠味 仲有啲醬油俾你點 整體黎講真系好好食☺️☺️味去過既 真系推介你地值得一去😋不過因為人多 所以經常搭枱 唔好太介意啦~佢開到好夜 當宵夜都得👍🏻👍🏻
我去過敢多次都唔洗等位 好好彩💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
專一既我靜系食過霸王雞米粉🍜或者霸王雞菜飯🍚就無食過其他😹
因為每一次都系為呢個雞而黎食🐣🐣
不過因為人多 所以經常搭枱 唔好太介意啦~
佢開到好夜 當宵夜都得👍🏻👍🏻
霸王雞米粉
宵夜
霸王雞米粉
  • 霸王雞
2018-07-10 444 瀏覽
好多次黎食 都會見到有人排緊隊今次帶埋身為九龍人既我爸媽去試下五十幾蚊一個雞飯 + 野飲都係8蚊我爸爸嗌左牛腩飯 都只係四十幾蚊佢地大叫好食同抵食 份量都唔少不過媽媽話下次帶我去試下另一個又係霸王雞飯甘樣既 佢話比較下wo最鐘意食霸王雞既炸蒜同蔥
好多次黎食 都會見到有人排緊隊

今次帶埋身為九龍人既我爸媽去試下