2019-03-17 105 瀏覽
><大坑渠分店 原來有樓上雅座坐得幾舒服 我哋排到九宮格咁影相😂麻辣豬耳($29)爽脆少辣霸王雞菜飯($60)好多炸蒜蔥絲鋪面雞少肥 都算嫩滑 但冇咩雞味唔通比蔥蒜豉油蓋過咗味過橋小炒皇($63) 轉菜飯+$3菜甫 蝦乾 豆角 魷魚鬚 腰果 XO醬炒得惹味好下飯鮮果咕嚕肉($60) 轉菜飯+$3酸酸甜甜 好開胃><><><><><><><><><><><><過橋麵檔 Kau Kiu Noodles元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A舖
大坑渠分店 原來有樓上雅座
坐得幾舒服 我哋排到九宮格咁影相😂
麻辣豬耳($29)
爽脆少辣

霸王雞菜飯($60)
好多炸蒜蔥絲鋪面

酸酸甜甜 好開胃
><><><><><><><><><><><><
過橋麵檔 Kau Kiu Noodles
元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A舖
呢間麵檔既米線幾好食,特別係食即佢既香辣湯底。但係琴晚我去左食佢既霸王雞飯!份量好多,特別係佢碟雞!😍呢個霸王雞飯其實都好出名下,佢d雞好滑身,而且好入味!最正係佢有好多配料一齊,令到d雞更加野味😍不過佢平時都好多人,等位就比較耐少少。
2019-03-13 194 瀏覽
巴辣雞菜飯 🐥我自己一向好鍾意食口水雞 而見到有辣雞就緊係點呢個巴辣雞佢嘅辣度亦相當高雞肉嘅嫩滑有咁上下水準✨份量啱啱好雞肉底下有好多芽菜 吸入哂啲辣度🌶️食呢個餐嘅朋友們真係要嗌番杯野飲先得喇配上菜飯 啲菜加入白飯中 多咗分口感 又健康 添多幾碗飯都仲得呀霸王雞菜飯 👑呢個真係招牌餐絕大部分都啱食👍上面有蔥絲、炸蒜、辣椒仔增加味道同口感錦上添花 醬汁咸咸地帶到雞嘅鮮味真係唔錯 唔想食太辣嘅朋友就啱食✋石磨杏仁螺片白肺湯 🥛第一 好足料 一打開有一半都係材料🥄第二 杏仁味好濃郁 少少濃稠第三 當然滋潤啦🥂值得一試如果想係元朗搵美食🍯呢間值得大家去絕對唔會白行一趟🔍
巴辣雞菜飯 🐥

添多幾碗飯都仲得呀

霸王雞菜飯 👑

呢個真係招牌餐
絕大部分都啱食👍
上面有蔥絲、炸蒜、辣椒仔增加味道同口感
錦上添花 醬汁咸咸地帶到雞嘅鮮味

2019-03-01
巴辣雞菜飯
石磨杏仁螺片白肺湯
2019-03-12 76 瀏覽
依家係一間由我中學時期已經食到大個嘅麵檔,佢除咗有米線之外,仲有好出名嘅霸王雞飯😂而我最鐘意就係佢既豉油雞飯!佢d雞好滑,勁大碟,如果細係既,其實係會食唔哂😂😂
2019-03-12 75 瀏覽
過橋麵檔最出名就係食霸王雞菜飯,大大碟都係$58,元朗人一定識既過橋麵檔霸王雞菜飯!你隻霸王雞巴閉到吸引到唔少香港九龍嘅朋友專程入嚟識佢!首先份量真係好大份!雞夠滑配上香蒜同埋蔥絲簡直一流!豉油既味道岩岩好,唔會過鹹,鋪底嘅係一大堆芽菜!入曬味爽爽聲,次次我都食清碟,幾飽都會食曬佢!而巴辣雞好岩食辣嘅人,因為真係好辣好香口好惹味,辣得剛剛好,雞又嫰,芽菜更加入味,送飯真係一流!岩曬啲大食嘅男女黎食,一定好滿足!
岩曬啲大食嘅男女黎食,一定好滿足!
2019-02-18 293 瀏覽
今晚帶家人去到元朗吃飯,聽聞這家店挺有特色,就去吃個晚飯了。點了半隻霸王雞,一個豬手,炸魷魚鬚,一個豬肚湯和兩碗糖水,還有個鴛鴦飯,霸王雞來到的時候,賣相出眾,我們三人都哇哇聲,接着每個送到的時候,家人都急不及待嘗一下,熱辣辣,好好味!每餸都有特別之處,魷魚鬚新鮮炸起,我哋都唔敢怠慢好快食晒豬手用酒腌好,口感好(老人家都食到),上面有蟲草花,賣相吸引,又感覺附加少少營養價值。以經制實惠嘅價錢,換取yummyyummy的好味晚飯,簡直開心到飛起!最終到捧住個肚走,仲食唔晒要打包返屋企添!沿路和屋企人都大讚,下次必定再嚟!
霸王雞
2019-02-17
霸王雞
2019-02-03 247 瀏覽
今日同朋友3個人去元朗行街,其中一個 friend帶我哋嚟呢間過橋麵檔,話又平又好食。我哋點咗咕嚕肉(有白飯跟), 豉油雞菜飯, 霸王雞菜飯, 4餸拼盤, 仲有3碗老火例湯。咕嚕肉都算大碟,係即炒小菜,菠蘿係新鮮菠蘿,但覺得咕嚕肉嘅粉漿炸得唔夠脆,嚿肉淋淋哋,扣咗分。霸王雞好食,碟雞都幾大碟,配料同雞汁非常正,菜飯亦好食,極力推薦。豉油雞亦係好大碟,但覺得啲雞肉唔夠滑,只靠豉油雞汁,好普通。四餸拼盤揀咗雞腎,鹵大腸,豬手同豬耳;呢碟係鹵水拼盤,啲餸好入味,仲有咸酸菜伴碟好醒胃。每個餐都可以加 $8 要老火例湯,今晚係節瓜雞脚湯,熱辣辣上檯,碗碗都有湯渣,係真材實料煲的,好味。

咕嚕肉

菜飯
4餸拼盤
老火例湯
2019-01-31 161 瀏覽
黎親元朗都會黎食霸王雞🙈尤其男朋友係勁鐘意食😆最多人食都係霸王雞加菜飯 係絕配黎🤤!雞既份量好多 底部有好多芽菜然後個面會有好多蔥同炸蒜 有小小辣椒 但平時唔食辣既 都會接受到既!辛埋蔥同蒜食好好味😍😍下次試埋佢個燉湯先好似好吸引!
黎親元朗都會黎食霸王雞🙈
尤其男朋友係勁鐘意食😆

最多人食都係霸王雞加菜飯
係絕配黎🤤!

雞既份量好多 底部有好多芽菜
然後個面會有好多蔥同炸蒜 有小小辣椒
但平時唔食辣既 都會接受到既!
辛埋蔥同蒜食好好味😍😍

下次試埋佢個燉湯先好似好吸引!
2019-01-27 170 瀏覽
有一個朋友帶左阿哥去食霸王雞之後阿哥話好味就帶左我地1家去試呢間餐廳都好多人排隊..我地當日排左15至20分鐘就有位我地叫左半隻霸王雞1個滷水拼盤..另外仲有1個小炒王真系非常抵食..3個人只系食咗250幾蚊如果大家系元朗又諗唔到食乜既時候佢系一個非常好既選擇🤣
有一個朋友帶左阿哥去食霸王雞
之後阿哥話好味就帶左我地1家去試
呢間餐廳都好多人排隊..
我地當日排左15至20分鐘就有位
我地叫左半隻霸王雞

1個滷水拼盤..

另外仲有1個小炒王
真系非常抵食..
3個人只系食咗250幾蚊
如果大家系元朗
又諗唔到食乜既時候
佢系一個非常好既選擇🤣
2019-01-13 219 瀏覽
▬ ▬ ▬蔥油超香。霸王雞菜飯▬ ▬ ▬.元朗實在太多好嘢食,to eat list已經好長,趁著今日入元朗, 第一站元朗朋友已經帶咗我去食呢一間菜飯。。單睇門口,已經知道係一間平民嘅小店,座位排得密密麻麻,唔算坐得舒服,不過朋友帶我嚟,一定係食物質素取勝。餐牌上面選擇都幾多,有冰鮮雞同新鮮雞,最後我哋點左兩個冰鮮雞菜飯。.▪️霸王雞菜飯$54超級多蔥一見到啲蔥排成一座山,已經覺得好期待, 而且蔥油超香。雖然係冰鮮雞, 但係好滑一大碟大概有12件仲有雞翼尖、雞髀肉個菜飯亦都唔會太淡雞下邊仲有啲芽菜入曬味好食啊.朋友點巴辣雞菜飯辣都可以噴火等於譚仔三小辣以上越食越辣食一啖芽菜我要食返三啖飯分量一樣係好多一大碟都有12件左右。後來見到隔離枱加$8 原來會多一杯熱飲同一碗湯,真係唔錯喎,多謝朋友推介,我下次會再返嚟食嘅。餐牌上面仲有另一款係新鮮雞,價錢當然貴啲啦,要80幾蚊一個餐,下次有機會再試啦。

▬ ▬ ▬蔥油超香。霸王雞菜飯▬ ▬ ▬

▪️霸王雞菜飯$54
雖然係冰鮮雞, 但係好滑
一大碟大概有12件

食一啖芽菜我要食返三啖飯
分量一樣係好多
一大碟都有12件左右

2019-01-10 182 瀏覽
巧合下,今次又黎到元朗搵食。今次去左間專食雞既餐廳。霸王雞,我鐘意好多蔥,夾埋雞一齊食。依到唔止霸王雞,仲有豉油雞。。。兩個都叫左霸王雞,一個配菜飯,一個配米線。不論霸王雞定係米線的分量都多。雞胸略嚡,其他部位都可以。一碟係雞胸加雞翼,一碟係雞胸同雞脾,雞下有堆芽菜墊底。如果要指定部位,當然要加錢。味道就足夠,如果再多少少蔥就仲好。坐位等同普通茶餐廳,大家要留意,有落場時段。下次要試下豉油雞,睇下好唔好食。

坐位等同普通茶餐廳,大家要留意,有落場時段。
下次要試下豉油雞,睇下好唔好食。
2018-12-23
  • 霸王雞
2019-01-08 116 瀏覽
呢間每次行過都好多人等位,因為佢地最岀名嘅雞飯係又平又好味。平日少人啲我地兩個人就去食下,嗌左一個覇王雞同一個豉油雞菜飯,啲雞好滑,菜飯都好味,美中不足係未到八點已經賣晒啲湯😅

2019-01-05 130 瀏覽
霸王雞,又叫蔥油雞,為淋上蔥油的白切雞。不過在香港,很多時蔥油太小。不過,最近就品嚐了一間,在家附近的店舖,過橋麵檔,招牌霸王雞,雞嫩皮滑,不過雞胸略嚡,最重要有大量蔥油,入口蔥香十足。霸王雞,最重要的拍檔,是一碗菜飯,好的菜飯必須多菜,每一口飯都可以品嚐到菜的味道,以及菜的口感,這一點,過橋麵檔做得相當出色。一份霸王雞套餐,下午六點前食,只需要54元,值得一試。過橋麵檔 (元朗)人均消費60元,抵玩指數⅔元朗建德街25號大福中心地下1號舖緣份天成,初心為本。喜歡用文字分享我的味覺之旅,有興趣請follow我~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。

一份霸王雞套餐,下午六點前食,只需要54元,值得一試。

過橋麵檔 (元朗)
人均消費60元,抵玩指數⅔
元朗建德街25號大福中心地下1號舖

2018-12-23
  • 霸王雞菜飯
2019-01-03 131 瀏覽
-霸王雞菜飯: 嚟過橋麵檔食霸王雞真係冇得輸!!! 可以由上、中、下嘅角度呢度去分析呢個霸王雞。上:有一絲絲嘅蔥 + 一粒粒嘅香蒜。中:雞啲肉質好嫩、好滑,有少少微辣。下:雞底下好多牙菜, 芽菜索曬啲汁味。而汁方面係淡淡嘅獨特味道,有少少豉油嘅味,唔會太鹹,送飯一流。 所以加上一碗菜飯簡直天衣無縫,食多玩都仲得!! 可能呢間實食店在太出名,又太好食。所以長期都係好多人排隊。而我今次就選擇咗外賣,買返屋企,慢慢品嚐。__________________地址:元朗建德街25號大福中心地下1號舖

__________________
地址:元朗建德街25號大福中心地下1號舖

2018-12-21 159 瀏覽
同屋企人出元朗食飯,好耐都無食呢間過橋麵檔,咁岩有位泊車,於是就入去食喇。以前成日嚟麵會叫呢度嘅霸王雞,真係好正架,今日有人感冒唔食得,咁我地就叫小菜喇。見到佢有四款小菜係客飯,我地就點左當中三個,跟左三碗飯。蝦仁炒蛋:有韭黃睇相都見到隻蝦仁都幾大隻,食落彈牙無雪味菠蘿咕嚕肉:呢味餸係屋企煮好考功夫,當然要出去食,肉夠脆,食落無話好多粉。菠蘿酸酸甜甜幾開胃過橋小炒王:呢味好夠鑊氣,好多料,有豆豆,有帶子,有肉粒,有腰果。三個人食三碟都食唔曬,份量都好多,唔浪費打包走,夾埋一盒其實都有多一人份量價錢都幾相宜,50-60蚊就有一個餐。好想讚下呢度老闆服務態度好好,而且見佢好多事都親力親為抵佢好生意
同屋企人出元朗食飯,
好耐都無食呢間過橋麵檔,咁岩有位泊車,
於是就入去食喇。

以前成日嚟麵會叫呢度嘅霸王雞,
真係好正架,今日有人感冒唔食得,
咁我地就叫小菜喇。
見到佢有四款小菜係客飯,
我地就點左當中三個,跟左三碗飯。
蝦仁炒蛋

蝦仁炒蛋:
有韭黃
睇相都見到隻蝦仁都幾大隻,
食落彈牙無雪味

菠蘿咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉:
呢味餸係屋企煮好考功夫,當然要出去食,
肉夠脆,食落無話好多粉。
菠蘿酸酸甜甜幾開胃

過橋小炒王

過橋小炒王:
呢味好夠鑊氣,好多料,
有豆豆,有帶子,有肉粒,有腰果。
三個人食三碟都食唔曬,份量都好多,
唔浪費打包走,
夾埋一盒其實都有多一人份量

價錢都幾相宜,50-60蚊就有一個餐。
好想讚下呢度老闆服務態度好好,
而且見佢好多事都親力親為
抵佢好生意