2021-01-03 37 瀏覽
某日仲有晚市堂食嘅時候去左元朗食過橋麵檔,好耐無食過,原來宜家d湯唔跟餐,要散叫,佢地嘅湯真係老火湯,足料無味精!不過今次因為有其他餸想食,所以最後我地都係無叫到湯飲;叫左一碟車仔餸,豬紅、豬耳都幾好,係牛柏葉就麻麻地,無咩味黑椒牛柳炒烏冬大大碟,黑椒多,都有少少辣,都係以前食開嘅味😋咸雞菜飯,叫左半隻雞;好好彩,我地叫完之後就無啦賣哂咸雞喇,係最後一份,正因為咁所以我地覺得佢比多左我地,份量大過半隻雞😋😋
不過今次因為有其他餸想食,所以最後我地都係無叫到湯飲;

叫左一碟車仔餸,豬紅、豬耳都幾好,係牛柏葉就麻麻地,無咩味

黑椒牛柳炒烏冬
大大碟,黑椒多,都有少少辣,都係以前食開嘅味😋

咸雞菜飯,叫左半隻雞;
好好彩,我地叫完之後就無啦賣哂咸雞喇,係最後一份,
正因為咁所以我地覺得佢比多左我地,份量大過半隻雞😋😋
2020-11-07
2020-12-07 273 瀏覽
朋友啱啱生左個 b, 呢日我就入大西北探b + 食薑醋 😋。上去朋友屋企前要醫下肚先,係佢屋企附近見到呢間過橋麵檔,個招牌紅噹噹咁得意,就去試下。打開餐牌見到好多選擇都唔知叫咩好, 侍應姐姐見我咁迷惘, 就過黎指點我迷準。😂佢強烈推介我食咸雞飯, 話係用新鮮雞整,好鮮味同冰鮮雞好唔同,食過會返唔到轉頭。咸雞飯一黎到,就知姐姐介紹無錯。雞皮好有光澤油香,雞肉充滿彈性,肉味濃郁, 一食就知冰鮮雞無得比, 根本無需要沾任何醬料就已經好好食, 如果沾醬,我仲覺得破壞左雞肉本身既鮮味tim。不過元朗對我黎講真係太遠, 唔係成日有機會食到,如果下次再黎,想試下霸王雞😋😋😋。

咸雞飯一黎到,就知姐姐介紹無錯。

2020-11-23 256 瀏覽
兩個人叫左半隻霸王雞 睇落好大份 完全唔似得半隻 下面有好多芽菜 好足料雖然下面好多芽菜 但啲雞真係好多 兩個人食都已經好夠 佢有飯餐既 但次次黎都係就咁叫半隻雞食第一次黎既時候 見上網有人介紹咸檸7 所以叫左黎試 啲杯側邊有鹽 要唔用飲管飲 一路食雞一路飲杯咸檸7佢5點半先開始晚市所以5點半前就會有條人龍排係出邊,一到5點半就全部人一齊入一齊點餐 所以廚房一次要煮好多 等食既時間就會相對耐少少

霸王雞
2020-11-21
霸王雞
2020-10-24 338 瀏覽
係車房林立既街道,點會估到遇到熟悉既店鋪名出現係眼前,佢就係過橋麵檔(我先前食過另一間分店)。今次食Tea Time,價錢比午市平10幾蚊左右。香辣豬頸肉炒出前一丁 $42賣相同招牌差唔多,豬頸肉有些厚度, 幾有咬口。麵底用辣椒咁炒非常惹味。唔記得講--店員上菜時另外奉上辣椒醬,但我覺得夠味,所以無落了。

今次食Tea Time,價錢比午市平10幾蚊左右。

香辣豬頸肉炒出前一丁 $42
賣相同招牌差唔多,
豬頸肉有些厚度, 幾有咬口。
麵底用辣椒咁炒非常惹味。
2020-10-24 216 瀏覽
對於一個很小機會會踏足既地方,知道有機會入嚟一定要做下資料蒐集有乜好食😋⋯⋯發現夜晚成9:30入黎都已經坐左8-9成人。打開個menu, 全部都係雞。最終揀左個好受歡迎嘅霸王試吓佢,友人叫左豉油雞。配埋款菜飯同飲品先係幾十蚊..性價比不俗。雞件多肉嫩滑,醬汁很好送飯。啖啖既菜飯剛好抵消肉既肥膩😊滿足❤️
滿足❤️
2020-10-15 263 瀏覽
如果想在元朗吃個快飯,過橋麵檔是一個不錯的選擇。因為下單後,很快便會上菜。.每次來幾乎都會吃霸王雞菜飯~今次因為太想有杯冰涼飲品,所以選擇了經濟版。🤣.「輕量裝霸王雞菜飯」配茶/咖啡 $56🍽:雞肉份量明顯比正常版本少一半,菜飯份量還可以。喜歡它的蔥絲、炸蒜及辣椒,還有在底下的芽菜,味道很好。.「豉油雞+菜飯」$57🍽:整碟雞的部位都不是好的部份,沒有太多肉,就像普通街市斬料豉油雞一樣。個人建議選擇霸王雞飯!
每次來幾乎都會吃霸王雞菜飯~
今次因為太想有杯冰涼飲品,
所以選擇了經濟版。🤣
「輕量裝霸王雞菜飯」配茶/咖啡 $56

「豉油雞+菜飯」$57
2020-07-17 469 瀏覽
鹹雞超掂!先聞其味,發覺雞味甚香甚濃,不是一般貨式;入口雞肉鮮嫩,鹹味洽到好處。芽菜底也精彩;如果可以稍為處理下啲根,咁就 perfect 。再來 "干煎一夜情" - 原來係煎馬友。上桌看似很乾………一食不得了!鮨脆、肉滑、魚油香!完全不需沾醬料。只賣$68, 超值!必食。2個都配上菜飯,菜飯不過不失,有改進空間。醉蛋的溏心也很不俗。但個人認為 "蒙麪" 以鴨蛋做滷蛋更佳、蛋味更香。加埋2杯凍檸茶,都係$192埋單,超值!值得推介。
鹹雞超掂!

2個都配上菜飯,菜飯不過不失,有改進空間。

加埋2杯凍檸茶,都係$192埋單,超值!值得推介。
鹹雞配菜飯
醉旦
  • 干煎一夜情 - 煎馬友
  • 鹹雞菜飯
2020-06-12 395 瀏覽
尼得過橋麵檔就梗係食雞飯啦,今次叫咗霸王雞飯。霸王雞飯同平日一樣如常地好味。再加咗$8要杯凍檸茶。不得不提係佢個菜飯都好好食,好味得來加咗啲菜感覺又健康啲。環境就唔算坐得好舒服,所以係食完就即走啦。

不得不提係佢個菜飯都好好食,好味得來加咗啲菜感覺又健康啲。

環境就唔算坐得好舒服,所以係食完就即走啦。
2020-06-07 334 瀏覽
其實我平時好少食切雞燒味 但係次次入元朗我都要食佢地既霸王雞飯雞肉嫩滑,鋪滿薑絲,蔥絲,辣椒絲等等難得又冇搶走本身既雞香菜飯多菜又有油香 份量夠多 就算男士食都會好滿足
其實我平時好少食切雞燒味
但係次次入元朗
我都要食佢地既霸王雞飯
霸王雞飯

雞肉嫩滑,鋪滿薑絲,蔥絲,辣椒絲等等
難得又冇搶走本身既雞香
菜飯多菜又有油香
份量夠多 就算男士食都會好滿足

2020-05-30 263 瀏覽
已相隔好多年無食過依間,突然又想食雞,記得依間長期都多人幫襯,所以今日又再嚟。霸王雞配菜飯霸王雞上面鋪咗好多薑蔥絲,仲有香噴噴的炸蒜,撈飯一流。講番主角霸王雞,肉質嫩滑,雞皮仲好正,再配菜飯夠惹味。估唔到咁多年味道仍保持水準,難怪咁多人幫襯。

2020-05-29 231 瀏覽
食過幾次呢度啲雞,次次都覺得好食,男朋友話未食過,就帶佢嚟食下喇Oreo碎紅豆冰呢杯野真係有啲失望,其實就好似飲緊忌廉咁,每一啖都係好濃嘅cream味,飲多幾啖就覺得太甜了,睇相都見到忌廉佔咗個杯嘅大部份,紅豆份量真係好少,如果多啲紅豆就好了🙈全部Oreo 碎就喺相入面啲忌廉嘅上邊,當撈勻晒飲嘅話其實都唔係好覺叫咗個蠔油油麥菜,菜嘅份量都算多,新鮮,蠔油就會喺晒其中一邊,要蠔油味的就自己點嚟食,想食就咁白灼的就唔好點蠔油嗰邊,可以食到原本的菜味呢個魷魚鬚我幾鍾意,佢唔會話炸到好乾,食嘅時候你都會感受到魷魚個仲濕濕地,唔會話太硬,佢係軟軟的質感,所以都容易咬,唔厚粉,亦唔油,正呢隻雞煮耐左少少了,冇咗我以前食好滑好滑的質感,佢真係overcook了,因為一食落去啲肉係鞋的,而隻味呢,係好食的,佢有好多葱同埋炸蒜頭,仲有少少辣椒,男朋友話啲豉油似蒸魚豉油咁,呢種味嘅豉油煮好難唔好食的。不過我就覺得食耐左有少少咸,希望下次嚟可以食返好滑好滑的雞啦
Oreo碎紅豆冰

Oreo碎紅豆冰

炸魷魚鬚

2020-05-24
2020-05-15 1673 瀏覽
今天下午在下白泥觀賞完日落之後,我們便來到元朗吃晚餐,剛巧看見這間餐廳在Open Rice中有頗多好評,於是我們便決定來到這間餐廳品嚐美味的「肥雞餐」了!No.1【霸王雞配菜飯】$63這是我第一次在香港品嚐到這麼鮮甜肥美的雞由於雞肉的熟度控制得剛剛好,所以肉質非常緊緻嫩滑,鮮美多汁之餘,更充滿著彈性,口感豐富而飽滿,讓人垂涎欲滴,食指大動小口品嚐的時候,濃濃的雞汁立即在口腔內傾巢而出,我們滿口都充滿著鮮甜的雞肉氣息,咸咸的,香香的,咸香四溢,滋味非常,美味得讓人陶醉其中,吮指回味由於這是一份套餐,所以包括了飯/麵,男友則選擇了菜飯,雖然味道是比較普通了一點,但是如果大家是吃巴辣雞的話,強烈建議大家最好點菜飯/白飯,否則一定讓你「難以難忘」!No.2【巴辣雞配米線】$63餐廳的「巴辣雞」,無論是賣相抑或是味道,都和川菜的「口水雞」十分相似,喜愛川菜的朋友真的不容錯過可惜的是,餐廳的巴辣雞並不能選擇辣度,導致雞肉的味道簡直是辣得嗆喉,我的咀唇以及舌頭,通通都被它辣至麻痺不過雖然「差點辣到阿媽都唔認得」,但是那種辣感真的十分過癮和惹味,簡直讓我欲罷不能而我最錯誤的選擇是,竟然選擇了跟餐米線!

No.1【霸王雞配菜飯】$63
這是我第一次在香港品嚐到這麼鮮甜肥美的雞

No.2【巴辣雞配米線】$63

巴辣雞配米線
而我最錯誤的選擇是,竟然選擇了跟餐米線!
由於米線浸泡在湯水中,所以是非常熱騰騰的,嚴重加劇我的味蕾觸感,讓我的舌尖承受更強烈的刺激,就好像你喝熱水解辣一樣,不單止舒緩不到你的辣感,更讓你辣上加辣,那種感覺真的讓你「畢生忘懷」!

霸王雞與巴辣雞
價錢方面,霸王雞和巴辣雞都是$63,雖然並不包括飲品,但已包括了飯/麵,所以都算是正常晚餐的價錢

總結來說,霸王雞和巴辣雞都非常豐腴肥美,肉汁四溢,而且更份量十足,足足有半隻雞的份量,如果大家有機會來元朗的話,這間餐廳真的非常值得大家一試的!
2020-05-03
2020-04-30 306 瀏覽
/🔻環境/ 服務 (3/5). 元朗人氣餐廳💥 疫情下依然要排隊,不過大概10分鐘就可以就坐。佢地嘅卡位有膠板阻隔,位置有少少擠迫,但還可接受👌🏻 上菜速度快,特別欣賞霸王雞嘅賣相📸-🔻食物/ 飲品 (3.5/5)🍽 霸王雞菜飯 HKD57餐廳人氣必點嘅霸王雞菜飯🐓 雖然我叫咗嘅係輕量版,但係份量都唔少,大概係1/4 隻雞🧡 包括咗唔同部位,肉質正常🙌🏻 特別鍾意佢嘅薑蔥絲,要嚟送飯一流👻.🍽 鹽水鵝菜飯 HKD66鵝嘅肉質偏鞋,而且味道偏鹹,比較失色👎🏻 建議可以order 番佢地嘅”雞飯” 類食物比較有保證✔️.🍽 酒醉蛋 HKD10做到流心蛋嘅後果,而且滷蛋滷得入味💛 酒嘅味道同鹹度適中,值得一試🥚.🍽 海鹽柚子話梅七喜 HKD22有驚喜!杯邊塗滿咗海鹽,整個味道鹹鹹甜甜,好配合👍🏻 係一個開胃嘅餐前飲品🍹-🔻總結 (6.5/10). 雖然食物味道中等,質素同價錢成正比☝🏻一間本地小店能夠喺香港經營多年,而且由一間分店開到兩間分店,應該係用心經營嘅表現✨可以一試🥢-🔎 詳細資料. 餐廳 : 過橋麵檔. 地址 : 元朗建德街25號大福中心地下1號舖 / 元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地
🔻環境/ 服務 (3/5)
🔻食物/ 飲品 (3.5/5)
🍽 霸王雞菜飯 HKD57

🍽 鹽水鵝菜飯 HKD66

🍽 酒醉蛋 HKD10
🍽 海鹽柚子話梅七喜 HKD22

🔻總結 (6.5/10)
🔎 詳細資料
. 餐廳 : 過橋麵檔
. 地址 : 元朗建德街25號大福中心地下1號舖 /
元朗大坡頭徑2-12號華盛樓地下A舖
. 地區 : #FJ香港 #FJ西鐵線 #FJ元朗
. 菜式 : #FJ中餐 #FJ茶餐廳
2020-04-15 335 瀏覽
是日weekend黎到元朗周圍走走 朋友介紹話要試下哩間既雞•嗜辣愛好者緊係揀巴辣雞菜飯啦滿滿辣椒係面 正呀估唔到57蚊碟雞係咁大份㗎😍哩個辣度配埋菜飯食啱啱好呀...朋友唔係好食得辣 佢揀左霸皇雞菜飯勁多蔥 同埋 炸蒜差d想叫多碗菜飯食tim ah..咁開胃🤣
是日weekend黎到元朗周圍走走
朋友介紹話要試下哩間既雞

嗜辣愛好者緊係揀巴辣雞菜飯啦
滿滿辣椒係面 正呀
估唔到57蚊碟雞係咁大份㗎😍
哩個辣度配埋菜飯食啱啱好呀...

朋友唔係好食得辣 佢揀左霸皇雞菜飯
勁多蔥 同埋 炸蒜
差d想叫多碗菜飯食tim ah..咁開胃🤣
  • 巴辣雞菜飯
2020-03-31 371 瀏覽
對上一次來食已經五六年前嘅事今次又再黎到竟然都係店中嘅鎮山之寶霸王雞飯同埋因為想試另一種鼓油雞霸王雞飯令我着迷嘅原因係因為佢有好大量嘅炸蒜同埋蔥絲做toppings😛 同霸王雞汁非常之相配啲汁可以撈埋成碗飯食晒🍚🍚而雞嘅本身亦都十分之滑真係好好奇可以點樣做到另外菜飯啦都非常之新鮮,冇擺咗好耐而焗冧啲菜頭仍然都係爽口嘅🥬雖然疫情令到啲枱冇錯得咁密但仍然都係枱枱有人店員嘅服務仍然好好,好有禮貌 !
對上一次來食已經五六年前嘅事
今次又再黎到竟然都係店中嘅鎮山之寶
同埋因為想試另一種鼓油雞

啲汁可以撈埋成碗飯食晒🍚🍚
而雞嘅本身亦都十分之滑
真係好好奇可以點樣做到

另外菜飯啦都非常之新鮮,冇擺咗好耐而焗冧
啲菜頭仍然都係爽口嘅🥬

雖然疫情令到啲枱冇錯得咁密但仍然都係枱枱有人
店員嘅服務仍然好好,好有禮貌 !
  • 霸王雞