2022-10-04 245 瀏覽
💖遊園✨ 九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心G樓2-3號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️唔知大家知唔知道戲曲中心除咗有節目睇之外原來仲有嘢食🤭呢間餐廳以開放式庭院為設計風格,仲刻意重塑 《牡丹亭》中古代驛站場景🏯。佢地嘅傳統中國菜上,二次創作🤔,運用世界各地嘅食材及烹調方式,係各款經典粵菜嘅特色上再加意變化,所以所有菜式都好特別㗎🤫-焦糖菠蘿西班牙黑毛豬叉燒🐷 $208呢一個菜真係勁好味,因為有我最鍾意嘅菠蘿🍍,焦糖加埋菠蘿蓉同菠蘿片再夾雜着叉燒一齊食,酸酸甜甜勁開胃😌而且佢個叉燒帶有少少窿邊好邪惡😆-姬松茸燉水鴨🦆 $388呢一個湯我初頭覺得唔係咁抵食,心諗淨係一個鴨湯,竟然差唔多要$400😅,點不知原來湯渣可以食😍 爽滑既姬松茸同肉質嫩滑嘅水鴨肉,令我毫不自覺地飲咗兩大碗🤪-辣子雞🐔 $138正呀🌶️睇佢呢碟餸辣椒滿滿,成碟都紅卜卜😍佢啲雞炸得酥脆可口,最緊要係佢真係超級辣😋好正宗呀😍😍-濃湯酸菜龍躉球🐋 $328龍躉真係寧舍鮮美,肉質厚實、嫩滑可口。個湯底一啲都唔腥😚-遊園金牌燒鵝🦢 $158一咬落去外皮超香脆鬆化,鵝肉軟腍之餘肉味超級濃,配埋冰花梅子醬就更上一層樓😌-梅

💖遊園
✨ 九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心G樓2-3號舖

-焦糖菠蘿西班牙黑毛豬叉燒🐷 $208

-姬松茸燉水鴨🦆 $388

-辣子雞🐔 $138

-濃湯酸菜龍躉球🐋 $328

龍躉真係寧舍鮮美,肉質厚實、嫩滑可口。個湯底一啲都唔腥😚

-遊園金牌燒鵝🦢 $158

-梅菜蒸菜心🥬 $88

梅菜同菜心配搭好新穎❗️梅菜粒好有咬口,加咗梅菜之後嘅菜心甜味更加突出😋

-台山手工黃鱔煲仔飯🍲 $168

呢個煲仔飯真係冇得彈,啲飯粒粒分明,又有飯焦要加分🫶🏻🥳,佢哋嘅黃鱔切成幼條狀,肉質爽脆又彈口😚。我覺得最特別就係佢哋喺個煲仔飯入邊加咗紅棗,識落有少少甜味😋幾特別

-桑寄生蛋茶🥚 $32

女人恩物✌🏻其實大部分人都可以飲用,可以改善手腳冰冷、血氣不足,例如陽產質、氣虛等問題😤桑寄生本身味道有D苦澀,加入桂圓及紅棗,更加易入口。

想要繼續睇我分享唔同嘅嘢𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-10-04
2022-10-04 403 瀏覽
戲曲中心當然是一個感受中國文化的好地方,除咗戲曲,裡面既餐廳同樣精彩。位於地下的餐廳以”牡丹亭”中的”遊園驚夢”為主題。中式亭台的屋頂、木雕門窗,加上室內栩栩如生的三米高「牡丹亭」,將整個畫面重現眼前。雖然主打經典粵菜,但絕不老土,加入不同元素,令食客有新鮮感。口水澳洲和牛面頰傳統口水雞換成澳洲和牛面頰,麻辣味道不減,口感來得更爽嫩。螺頭雞腳燉唐排中式燉湯非試不可,湯頭香濃又滋潤,湯料十足。歌樂山辣子波士頓龍蝦岩晒挑戰辣味人士,辣香遠處已傳入鼻。然後食到熱,食到標汗,香麻留口,好刺激,龍蝦肉爽口又吸辣,記得叫定飲品。家鄉蓮藕餅做法和坊間一般的不同,蓮藕餅來得更為厚實,用料足,一啖一滿足。傳統海南雞海南雞口感嫩滑,但最大賣點一定是以醬取勝,多達六種醬汁。芫荽薑蓉,酸辣醬,黃泡椒醬等,由甜到辣,”玩味”十足。芫荽湯拉麵芫荽非常澎湃,一片綠色,充滿芫荽香。芫荽清新味道未必人人接受,但一路食都唔會覺得膩,裡面仲有振興牛丸,我唔係芫茜控都收貨。薑汁撞奶奶香綿密,薑汁有亮點,老薑更薑味十足,辣辣地勁暖胃。

口水澳洲和牛面頰
傳統口水雞換成澳洲和牛面頰,麻辣味道不減,口感來得更爽嫩。

螺頭雞腳燉唐排
中式燉湯非試不可,湯頭香濃又滋潤,湯料十足。

歌樂山辣子波士頓龍蝦

家鄉蓮藕餅

傳統海南雞
海南雞口感嫩滑,但最大賣點一定是以醬取勝,多達六種醬汁。
芫荽薑蓉,酸辣醬,黃泡椒醬等,由甜到辣,”玩味”十足。

芫荽湯拉麵

薑汁撞奶
奶香綿密,薑汁有亮點,老薑更薑味十足,辣辣地勁暖胃。
2022-10-03
2022-10-02 226 瀏覽
遊園驚夢那亦真亦幻的愛情故事虛無飄渺但真的挺引人入勝! 崑曲我就不太懂得欣賞但能在牡丹亭內品嚐一頓晚餐也不失為一件妙事!現代的牡丹亭究竟可以在何處找到!不難只要到戲曲中心便有間古色古香的遊園 Peony Garden等著您,餐廳正正以戲曲遊園驚夢為概念設計出這現代的牡丹亭,所以餐廳大部分也採用木材來作裝潢,更邀請了塗鴉作品響譽國際的英國普普藝術家Szabotage,為遊園的牆身描畫出象徵著富貴圓滿的牡丹花。至於菜式大廚則以傳統粵菜加上充滿新鮮感的創意呈現,當中經典地道小食、明爐燒味及港式小炒也一應俱全,甫坐下先來杯解渴一流清爽的走甜青檸梳$32來打開開胃。好友一見餐牌有奶茶雪糕涼粉冰便嚷著要點,據聞奶茶味極皆因連雪糕也是奶茶味怪不得。作為菠蘿的忠粉見到這個焦糖菠蘿黑毛豬叉燒$208又怎能不吃呢!黑毛豬叉燒配上燒香的菠蘿令口感好Juicy,酸酸甜甜我覺得比淨吃叉燒多了一份味力!然後上檯的是姬松茸燉野生水鴨湯$388(24小時前預訂),一盅可供4~6人同時分享份量十足。湯料陣容十分鼎盛包括有水鴨、鮮雞、精肉和姬松茸,端上來時看到湯色金黃而且更香氣撲鼻相當誘人。呷一口湯香醇清甜而且水鴨滋陰補

呷一口湯香醇清甜而且水鴨滋陰補身多喝無妨啊。

辣媽至愛的川菜這兒也能品嚐得到,第一款來的是歌樂山辣子波士頓龍蝦$288,辣子雞吃得多今次高慶些升級點吃龍蝦。

以同樣手法炒出的辣子龍蝦辣度強勁,最重要的是龍蝦弄得夠入味之餘並無蓋過鮮味,但如果香氣再濃多些相信會更合我心水。

緊接著是濃湯酸菜龍躉球$328,內裡除了有大大件的龍躉外還有大量的酸菜、芽菜、木耳、福花及薯粉,份量大得驚人我們合六人之力才勉強吃清光。

呷一口湯頭有挺有鮮味但酸菜我覺得可以再重手些,龍躉肉質紥實沒帶丁點腥氣附有魚皮的更加吸引,而薯粉我覺得可以煙韌點口感更佳。

再來是家鄉蓮藕餅$108這道順德名菜已很久未嚐了!但這兒的製法卻非常特別是以1:1豬肉和新鮮鯪魚肉,再加入蓮藕粒及芫茜等來炮製,大廚將餡料釀入兩片蓮藕中然後取去香煎,吃下去比原來的版本更有口感果真精彩。

接力的是遊園金牌燒鵝$178(下庒),新鮮出爐以獨門燒烤方法及秘方醃製,燒鵝吃下外脆內嫩入味非常!

係時候要吃點蔬菜我們選了梅菜蒸菜心$88 ,香甜不旱的油潤梅菜正好滋潤翠綠的菜心,令蔬菜吃出多點樂趣。

單尾来一窩招牌台山黃鳝煲仔飯$168,甫上檯那煲仔飯的焦香真的很香,黃鱔肉質爽脆彈牙而且大廚已經起了骨吃下啖啖肉很爽皮,再配合埋紅棗、薑、冬菇和十五年新會陳皮,這個煲仔飯真的超級好味道而且很補身呢。

最後甜品是桑寄生蓮子蛋茶$38,少吃甜的我對此甜品情有獨鍾,桑寄生有祛風濕、補肝腎、強筋骨及安胎之效,連同粉淋蓮子、香甜紅棗和入味的雞蛋,令我不知不覺地喝光光了它。

遊園菜式的質素非常不錯地方優雅舒適價位亦合理,我很推介喜歡吃中菜的朋友去試試。
2022-09-26
今晚好似穿越時代返返去古時中國咁😆😆古色古香、典雅意境加上開放式庭院設計,完美重塑《牡丹亭》中古代驛站場景🔖講緊既係位於西九龍文化地標戲曲中心🌟遊園🌟傳統木構件打造中式亭台的屋頂、木雕門窗,加上室內栩栩如生的三米高「牡丹亭」🪄擺放悅目耀眼、東方色彩濃厚的畫作,牆身更邀請以塗鴉作品響譽國際的英國普普藝術家Szabotage描畫出千姿百態、惟妙惟肖的牡丹🌸真係好靚‼️今晚就同一班friend體驗「遊園」精緻粵菜饗宴,試齊一系列經典地道小食、明爐燒味等,超滿足😋😋1️⃣姬松茸燉野生水鴨湯2️⃣焦糖菠蘿黑毛豬叉燒3️⃣歌樂山辣子雞4️⃣濃湯酸菜龍躉球5️⃣遊園燒鵝6️⃣梅菜蒸菜心7️⃣招牌台山黃鳝煲仔飯8️⃣桑寄生蓮子蛋茶「1️⃣姬松茸燉野生水鴨湯」具健脾補氣、滋陰養肝功效,係好適合而家秋冬天氣既滋補湯品💕湯頭鮮甜香濃,水鴨肉質嫩滑,加入營養價值高又爽滑既姬松茸,忍唔住飲咗兩大碗,超好味💡💡「2️⃣焦糖菠蘿黑毛豬叉燒」粤式燒味我最愛就係叉燒🐷呢款創新粵菜,賣相精緻,特別選用黑毛豬製成叉燒,色澤鮮亮帶少少燶邊☄️肥瘦適中,油脂分佈平均,肉質細緻軟嫩又鬆軟✨配以鮮菠蘿片及焦糖菠蘿蓉酸酸甜甜好開胃,感覺清新🤟🏻「3️⃣歌樂山辣子雞」色澤紅艷油亮,
今晚好似穿越時代返返去古時中國咁😆😆
古色古香、典雅意境加上開放式庭院設計,
完美重塑《牡丹亭》中古代驛站場景🔖

講緊既係位於西九龍文化地標戲曲中心🌟遊園🌟

傳統木構件打造中式亭台的屋頂、木雕門窗,
加上室內栩栩如生的三米高「牡丹亭」🪄
擺放悅目耀眼、東方色彩濃厚的畫作,
描畫出千姿百態、惟妙惟肖的牡丹🌸真係好靚‼️

今晚就同一班friend體驗「遊園」精緻粵菜饗宴,
試齊一系列經典地道小食、明爐燒味等,超滿足😋😋

1️⃣姬松茸燉野生水鴨湯
2️⃣焦糖菠蘿黑毛豬叉燒
3️⃣歌樂山辣子雞
4️⃣濃湯酸菜龍躉球
5️⃣遊園燒鵝
6️⃣梅菜蒸菜心
7️⃣招牌台山黃鳝煲仔飯
8️⃣桑寄生蓮子蛋茶

「1️⃣姬松茸燉野生水鴨湯」
具健脾補氣、滋陰養肝功效,
係好適合而家秋冬天氣既滋補湯品💕
湯頭鮮甜香濃,水鴨肉質嫩滑,
加入營養價值高又爽滑既姬松茸,
忍唔住飲咗兩大碗,超好味💡💡

「2️⃣焦糖菠蘿黑毛豬叉燒」
粤式燒味我最愛就係叉燒🐷
呢款創新粵菜,賣相精緻,
特別選用黑毛豬製成叉燒,
色澤鮮亮帶少少燶邊☄️
肥瘦適中,油脂分佈平均,
肉質細緻軟嫩又鬆軟✨
配以鮮菠蘿片及焦糖菠蘿蓉
酸酸甜甜好開胃,感覺清新🤟🏻

「3️⃣歌樂山辣子雞」
色澤紅艷油亮,麻辣味濃🔥
雞件鮮辣焦香,口感酥脆而嫩,
味道夠火辣,實在令人辣得過癮😻

「4️⃣濃湯酸菜龍躉球」
金黃色湯頭酸香鮮味,
大大件龍躉球厚肉又嫩滑🐟🐠
配以爽口芽菜、椰菜花、木耳、蓮藕等,
仲有爽滑彈牙既寬粉,酸辣入味❣️

「5️⃣遊園燒鵝」
外皮香脆鬆化夠哂甘香,
鵝肉嫩滑軟腍肉味濃,
點埋冰花梅子醬就更滋味❇️

「6️⃣梅菜蒸菜心」
估唔到梅菜粒配菜心味道會咁夾🤣
菜心新鮮幼嫩,梅菜粒有咬口,
清中帶甜,絕對係健康之選🧏🏻‍♀️

「7️⃣招牌台山黃鳝煲仔飯」
煲仔飯熱辣辣上枱香噴噴💖
黃鱔拆肉起骨全手工製作,
食落口感特別爽脆彈牙🤤
米飯飯粒粒分明,食到底仲有香脆飯焦✌🏻

「8️⃣桑寄生蓮子蛋茶」
用料足,入口甘甜醇香冇苦澀味💭
蓮子鬆化,雞蛋軟棉,益肝腎一流💯

2022-09-26
2022-09-27 297 瀏覽
遊園,剩係個名都好正,意境一流。呢個餐廳古色古香,第二次來,第一次係因為有芫荽,朋友係芫茜達人,上次見佢推薦才來吃,估唔到原來呢到都有得食傳統中菜,川菜、地道港式食物,一應俱全。先講裏面嘅裝修,牡丹亭真心好有建築美學嘅風格,如果你有機會嚟到,記得一定要欣賞下佢哋嘅裝修。中國菜二次創作,運用世界各國食材及烹調方式,在各款經典粵菜的精髓上重新演繹並活化,以新模樣重現眼前。一系列經典地道小食、明爐燒味及港式小炒一應俱全,「遊園」絕對能夠滿足你對精緻中菜饗宴的追求。 今晚見返一啲好耐冇見嘅朋友,大家一人叫一個菜式,食盡各種唔同嘅美食。先來的焦糖菠蘿黑毛豬叉燒,個樣真心驚喜,黑毛豬叉燒燒得幾好,配合焦糖化左嘅菠蘿,原來口感咁強烈。呢個姬松茸燉野生水鴨湯,認真可以試到餐廳嘅水準好水鴨雖然唔係好大隻,但個種甜度好少見。歌樂山辣子龍蝦,本身朋友話食雞應該好少少,但係佢話一於豪食。濃湯酸菜龍躉球,大碗到一個點。龍躉球有成十幾件,仲要全部都好大件,加上芽菜同寬粉,完全吸收所有酸菜湯嘅味道,可惜唔算辣,酸味應該要重少少。遊園燒鵝,呢個傳統嘅中菜,烤得好好,皮脆肉好嫩。傳統梅菜蒸菜心,勁大條,梅菜才是重點,係
遊園,剩係個名都好正,意境一流。

遊園燒鵝,呢個傳統嘅中菜,烤得好好,皮脆肉好嫩。

傳統梅菜蒸菜心,勁大條,梅菜才是重點,係最正嘅係菜心真係好靚,綠悠悠,正。

我好多年無食過黃鳝飯,呢到招牌台山黃鳝煲仔飯係做得好好,有強烈嘅紅棗味,鳝好多,而且飯粒分明,呢個絕對不能錯過。

尾聲的桑寄生蓮子蛋茶同西環源記有得對比,勁鐘意呢個唔甜而甘口的味道。

最開心係係一個咁靚嘅餐廳庭園食左餐飯,就好似發左場夢咁,希望下次再來發多一場更好的夢罷,畢竟餐牌上仲有好多嘢我想再試。
2022-08-14 938 瀏覽
去得茶記,其實唔係話要求乜嘢米芝蓮嘅服務質素,但係茶記嘅裝修唔係茶記嘅價錢。因有劇場嘅優勢,所以晚飯時常都會有坐滿嘅情況,在疫情時候也曾經跟旅行社做本地遊套餐,所以散客去到不受他們歡迎。如果你得兩個人,夏天氣溫35度,他們依然叫你坐出面(沒有冷氣),因入面要留給其他尊貴嘅團哈客。咁就下佢下午茶去啦,他們竟然又夠膽講大枱角落要留給員工吃飯(話員工吃飯時間是下午3:30) ,驚嘈親個客?叫客坐門口位置,而家炎熱天氣,叫個客坐唔涼嘅地方,係咪即係趕客?最慘他們卡位的位置是很污糟的,常常看見牆邊有杜老鼠藥,可想而知衛生情況如何!不只一次去受到呢種貴賓式嘅對待,無論你啲食物有幾好食(從配置殺虫藥可證實),我相信冇人願意貼錢買難受….….
2022-07-26 1175 瀏覽
遊園・茶記@戲曲中心,提供地道港式美食菜餐,部分食物款式則是中西匯萃。店內裝潢以開放式庭園設計,中式庭園,配合木雕門窗、亭台屋頂、燈籠,仿如回到古代。要求坐在「牡丹亭」內,古式古香帶濃厚藝術氣息,又自成一角,可悠閑享受美食中國芝士砂糖多士$25:腐乳好香唔太咸,配合砂糖,吊出味道又增加咬口,有趣!芫茜滑蛋煙三文魚三文治$48: 厚厚的三文治,配以綠色的芫茜炒蛋,炒蛋上放了幾片原片芫茜,蛋不滑,芫茜味亦不濃,不過配堂三文魚,感覺豐富,不錯遊園素鵝$52: 素鵝材料豐富,略嫌有點咸砵酒焗生蠔$128: 失望,兩隻蠔孤單地文在兩片菜上,賣相差,蠔大隻但不入味帶點腥,僅有的醬汁亦不覺有酒味反沙芋$78: 最好味,外層砂糖炒至乾身,夠脆,甜絲絲的好幸福,芋頭入口即熔,滋味無窮話梅陳皮梳打$32: 有兩粒話梅足料,酸酸甜甜很適合炎炎夏日山楂蜂蜜$32:友人說很一般

遊園素鵝$52: 素鵝材料豐富,略嫌有點咸

山楂蜂蜜$32:友人說很一般
2022-07-23 838 瀏覽
買了慶祝回歸的特別節目,千珊劇團的白蛇傳。因吃飯時間不多,討個方便在戲曲中心的遊園醫肚。非常驚喜,竟然有黃鱔煲仔飯。不知為何,這個飯香港很少有餐廳做。 打開煲蓋,香味撲鼻而來,味道濃郁,滿口滿足。廚師很細心,裡面有紅棗,甜甜的,非常美味,值得推薦😆😆另外,朋友點了紅燒豆腐,不過不失。看白蛇,吃黃鱔。感受一下西九文化區的魅力。

另外,朋友點了紅燒豆腐,不過不失。
看白蛇,吃黃鱔。感受一下西九文化區的魅力。
黃鱔煲仔飯
黃鱔煲仔飯
2022-06-18 1139 瀏覽
🍽 遊園 📍地址: 尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖💰只供參考💰人均$50-$100😋酸菜魚拉面叫左bb辣 上到黎變普通湯咁唔辣同埋唔夠酸 魚片係厚少少既4片仔 食落似龍利柳 而唔係平時食開既鱸魚 一咬就溶拉面就正正常常 不過不失 唔會太淋或太硬跟餐叫左凍檸水 比平時既大杯 檸檬唔會苦PS 食完1個鐘後要係咁搵水飲 好口渴同行者叫左個芫茜湯米線 算係間餐廳既名物 一上到黎 成碗野青bb 估唔到飲落有驚喜 原本以為會好重芫茜味 但感覺係好清新既菜湯帶一點點芫茜味 湯底好出色 有種耳目一新既感覺另外仲叫左個柚子西多士係分左4大舊金字塔式疊埋 而牛油係分開放 夠曬貼心 由於我地食完面食先食舊西多 估唔到舊多士放得耐 仲咁有彈性 唔會扁曬 賣相夠曬靚仔落糖漿既時侯要小心 由於佢既糖漿實在太滑 好易唔小心就山泥傾瀉咁落好多食落柚子就帶啲酸 感覺有啲新奇 怕酸既朋友仔可以點多啲糖漿中和反 但我本人就覺得柚子麻麻地 下次可能會叫反正常西多 或者試下冰火西多好味指數: 3.5/5性價比: 3.5/5環境: 3.5/5
🍽 遊園

好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5
環境: 3.5/5
2022-06-14 1032 瀏覽
環境舒適,食物也很有水準!乾炒牛河有鑊氣,但完全唔會覺得油膩。食到最尾,碟底也沒有一層油,感覺非常良好!咖喱豬扒飯的辣味恰到好處,有咖喱嘅香味但唔會過份地辣。就算不能吃太辣的我,也能接受。
環境舒適,食物也很有水準!
2022-06-12 544 瀏覽
讚1 店員好熱情2 啤酒好抵飲彈1 嘢食極大退步 燒腩鹹到食唔到 海南雞皮係脆 但肉係完全無味 唔係靠醬料係好似食緊白烚雞胸咁 黃鱔飯完全唔合格 搵鱔糊扮黃鱔 仲要係整定既 嘛係個用煲上既餸咁 唔得囉

1 店員好熱情
2 啤酒好抵飲

2022-06-08 471 瀏覽
今日我又黎試芫茜菜式啦!鋪頭位於柯士甸站戲曲中心二樓。疫情期間一直無咩演出活動,都唔係咁易揾。入到去,你會感嘆佢裝修用心至極,所用既物料都係仿古典中國式設計。正如佢店名“遊園”一樣,店內散發住濃濃既中國風,食客仿佛置身於中式庭園之中。佢有一道招牌菜芫茜湯底牛丸拉麵,大家一定要試下。上菜速度唔算快,等咗十五分鐘左右,一份熱辣辣,湯底“原諒色”既芫茜拉麵就擺上檯面啦。湯底非常濃郁,芫茜味並無想象中濃,應該係以雞湯做底,再加入一些打碎既芫茜醬制成,味道非常鮮甜。麵上堆滿了新鮮的芫茜,配上爆汁牛肉丸~芫茜控非常滿足。買單72蚊,唔收加一,算係良心店鋪啦。
今日我又黎試芫茜菜式啦!

買單72蚊,唔收加一,算係良心店鋪啦。
2022-06-03
2022-05-27 620 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 遊園🐷係#芫荽控,咩都要加芫荽,因為佢嘅芫茜bookmark左好耐,可能始終係戲曲中心,呢度裝修好中國風!雖然係食lunch,🐷嗰日黎到已經係下午茶時間,但佢個下午茶餐牌都係偏貴!—————————————————————❣️ 芫茜湯牛丸、墨丸、潮州魚片湯米線 $72 望落好似好茜,超綠嘅綠色湯,成碗一堆芫茜,見到都開心😚一黎緊係試左啖湯先,有小小失望,因為冇乜芫茜味🥲芫荽底完全唔合格,芫荽控可以唔洗試,不過其他野都可以接受嘅!墨丸及魚片都幾好食,好彈牙,但最好食都係牛丸,因為佢用🐷favourite振興牛丸!牛丸彈牙中間又會爆漿!.❣️ 酸菜魚拉麵 $88大大舊啖啖肉嘅魚柳,唔腥!份量都唔小!唔算話好辣,但帶啲酸幾開胃的!搞笑事,🐷以為上面粒紅色野係車厘茄,原來係辣椒黎🤣—————————————————————不專業評分👅好味指數:7/10💰性價比:5/10👍🏻推薦:5/10—————————————————————🏡地址: 遊園 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖—————————————————————#chuchu食港式——————
#chuchu食在尖沙咀

👅好味指數:7/10
💰性價比:5/10
👍🏻推薦:5/10
—————————————————————
🏡地址: 遊園 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
#chuchu食港式
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-05-15
下午茶
2022-05-22 531 瀏覽
一家位於戲曲中心舒適典雅茶餐廳格局嘅中菜 整體嚟講食物質素唔錯價錢合理但偏重口味  次次嚟都會叫以下菜式 👉🏻 遊園芫茜湯拉麵 ✅ 芫茜控必叫❗️ 超濃芫茜味 食完覺得好幸福🥰  大大碗配魚片牛丸墨魚丸 👉🏻 遊園素鵝 賣相好𡃁 件件金黃色 包住脹鼓鼓嘅鮮饀料😗  另外餐廳都主打燒味 試過乳豬燒鵝燒腩仔 推薦化皮胞脆口燒腩仔 肉質肥瘦均勻🤤 上到枱瞬間已經冇晒😹另外甜品必定要點用椰子殼上嘅椰子雪糕 🥥 好啱打卡😍 超級creamy滑口 椰子味重
一家位於戲曲中心舒適典雅茶餐廳格局嘅中菜
👉🏻 遊園素鵝 賣相好𡃁 件件金黃色 包住脹鼓鼓嘅鮮饀料😗

2022-05-03 630 瀏覽
朋友本來一心介紹我嚟呢度食佢哋最出名嘅「芫荽拉麵」,但點知去到就不得~~~一打開Lunch Menu, 嘩~樣樣都想食😝😝有蒸飯有燒味有炒粉麵有湯粉麵有三文治有小食有西多士有甜品~嘩~真係花多眼亂~完全選擇困難😅好彩我哋一行三人,最後決定每人叫一樣嘢,跟住大家share~由於係lunch menu, 所以我哋每點一個item, 都可以加HK$18要一碗老火湯,再加HK$5可以叫熱飲或者HK$18跟特飲(朋友叫咗個「凍話梅陳皮梳打」,佢話好refreshing 🍹)入正題,我哋今日叫咗「豆豉金蒜排骨蒸飯」,個餸同飯係分開上,個排骨蒸得好好味,啲汁用嚟撈飯一流,唔會太咸,感覺唔係好多味精。(太肚餓唔記得咗影相)跟住分別叫咗「乾炒牛河」同「芫荽湯牛丸墨魚丸潮州魚片拉麵」,個牛河炒得好乾身,唔會食到成口油,感覺健康得嚟又不失鑊氣,好正!而碗名物芫荽麵,作為一個超級鐘意食芫荽嚟講嘅人,真係冇得輸,碗麵一上枱,陣陣清香嘅芫荽味已經飄埋嚟,跟住再飲一啖湯,嘩~重芫荽味之餘,亦唔會覺得好大陣草青味,湯頭好甜,會忍唔住不停飲,特別要讚嘆佢哋嘅牛丸,好juicy, 好彈牙,好正👍🏻 我絕對唔會因為呢碗麵而

一打開Lunch Menu, 嘩~樣樣都想食😝😝

跟住分別叫咗「乾炒牛河」同「芫荽湯牛丸墨魚丸潮州魚片拉麵」,個牛河炒得好乾身,唔會食到成口油,感覺健康得嚟又不失鑊氣,好正!而碗名物芫荽麵,作為一個超級鐘意食芫荽嚟講嘅人,真係冇得輸,碗麵一上枱,陣陣清香嘅芫荽味已經飄埋嚟,跟住再飲一啖湯,嘩~重芫荽味之餘,亦唔會覺得好大陣草青味,湯頭好甜,會忍唔住不停飲,特別要讚嘆佢哋嘅牛丸,好juicy, 好彈牙,好正👍🏻 我絕對唔會因為呢碗麵而返嚟再幫襯😋😋

啊~ 今日個老火湯係水鴨湯,同樣地唔覺得有特別多嘅味精,基本上今日食嘅所有嘢,都好足料,唔油膩,食完返去唔覺得好口渴!

餐廳環境都幾舒服,今次我係坐入面,因為鋪戶外嘅位今日都full晒,但我下次都希望可以坐喺出面,因為真係好chill好舒服🤗

大力推薦!

芫荽湯牛丸墨魚丸潮州魚片拉麵