2006-03-20 26 瀏覽
據聞它是開業幾十年的老舖,經朋友說是他的舊同學家人打理,魚蛋等均是人手打造,不是批發貨。叫了碗「鳳爪魚蛋麵」,可能是鳳爪的汁形成的啡色湯(附圖),濃而不膩,餐牌寫著(豬骨及地魚熬製)如實,沒有那種口渴的感覺。鳳爪,恰到好處,不過腍亦不過硬,鳳爪炆得入味。魚蛋入口不會是粉狀,亦充滿魚味,爽口彈牙,不會吃兩三粒後太滯口,與「夏銘記」各具特色。而麵應該未算最好,但還是爽口的。要碟魚皮,但是日賣清,3:00已售罄?我想下次還要試試它們的牛丸,據聞豬手、鹵肉都是出色,下次可以試試。喜歡它那種埋單要行出去俾兼店員大聲講:「收$18!」

喜歡它那種埋單要行出去俾兼店員大聲講:「收$18!」
2006-03-17 27 瀏覽
呢間舊式麵鋪麵幾好食架, 牛根腩別出色, 又香又好味道, 配河粉簡直一流, 另外有魚角(即魚片頭), 牛丸, 牛肚(味道偏淡)都唔錯...不過就份量唔係特別大碗, 同埋上得較慢,但呢度d辣椒油非常辣, 嗜辣的朋友更加不容錯過...!!

2005-12-30 17 瀏覽
其實唔只魚旦好味,佢o既牛腩都好好味。只係要$25,就有牛腩飯加細汽水。牛腩入味又夠"淋",而且都有好多件。最好係有好多生菜伴碟,唔駛一味食肉。佢o既魚角都唔錯,但我只係食左一舊咁大把,所以唔作得準。
佢o既魚角都唔錯,但我只係食左一舊咁大把,所以唔作得準。
2005-11-19 18 瀏覽
小弟經常去這間粉麵店, 因為質素算不錯。雖然魚蛋的爽口度不是太穩定, 但有鮮味; 湯底也算不錯, 米粉更爽口。但牛腩就較差了, 不是專家級。推介: 魚蛋, 魚片, 魚角, 河粉及米粉。另外, 要說出的是網友"旦旦"說這店提供車仔麵是絕對錯誤, 應是弄錯了。這店只提供傳統潮式魚蛋粉麵。

推介: 魚蛋, 魚片, 魚角, 河粉及米粉。

2005-08-04 26 瀏覽
吾該,紅腸, 魚旦,牛腩,蘿白,雞翼尖呀,要油麵,加辣以上是琴日去食車仔麵的對白有時食下車仔麵都幾好,一來平,二來可以自己撘食物多少,鐘意點食就點食琴日行開旺角買野,二個人吾知食乜好,又有錢,見好耐冇食過車仔麵,就去食記得睇過介紹旺角有間食車仔麵都幾好咪去試下時間晚上八時, 入都好都幾多人下食物都係一般水準冇驚喜.
吾該,紅腸, 魚旦,牛腩,蘿白,雞翼尖呀,要油麵,加辣
以上是琴日去食車仔麵的對白
記得睇過介紹旺角有間食車仔麵都幾好咪去試下
時間晚上八時, 入都好都幾多人下
食物都係一般水準冇驚喜.
2005-07-29 45 瀏覽
一直以為, 魚蛋粉麵的兄弟姊妹, 只有墨魚丸, 牛腩, 雲吞...等.今日走過女人街的通記,忽地眼前一亮,一個平平無奇的小招牌寫著:鳳-爪-麵!抬頭一望, 沒錯, 是魚蛋跟炸醬,不是車仔麵,奇.等麵來, 東張西望, 發現此店始創於1957年,啊, 快50年了, 還堅持自家製作, 拒絕大規模生產線作業.讚.麵端上來, 三隻鳳爪, 一望而知, 軟熟入味,入口, 即化, 滷汁剛好, 不太鹹.湯, 味精不多, 麵爽, 口感不錯.不常見的遠親, 鳳爪麵, 算魚蛋麵的表妹吧!
一直以為, 魚蛋粉麵的兄弟姊妹,
只有墨魚丸, 牛腩, 雲吞...等.
今日走過女人街的通記,
忽地眼前一亮,
一個平平無奇的小招牌寫著:

鳳-爪-麵!

抬頭一望, 沒錯, 是魚蛋跟炸醬,
不是車仔麵,
奇.

等麵來, 東張西望, 發現此店始創於1957年,
讚.

麵端上來, 三隻鳳爪, 一望而知, 軟熟入味,
入口, 即化, 滷汁剛好, 不太鹹.
湯, 味精不多, 麵爽, 口感不錯.

不常見的遠親, 鳳爪麵, 算魚蛋麵的表妹吧!
2005-05-16 15 瀏覽
每次在旺角諗唔到食乜,都會來這兒,因為知道價錢適中得黎野食都好味。今次叫- 魚餃牛腩麵- 鹵肉飯(送汽水)- 生菜最緊要係辣椒油好夠辣!PS. 鹵肉飯的鹵肉係一片片,唔係一粒粒。

今次叫
- 魚餃牛腩麵
- 鹵肉飯(送汽水)
- 生菜

最緊要係辣椒油好夠辣!

PS. 鹵肉飯的鹵肉係一片片,唔係一粒粒。

(非會員)
2005-02-27 31 瀏覽