2017-10-03 3059 瀏覽
每次一提起京都, 大多數朋友想都不想就一定會聯想到抹茶. 宅女也不例外, 雖然遊歷過京都不少風景名勝, 但每次去其中一個目的必定是會搜羅一大堆抹茶製品, 周圍吃林林種種的抹茶甜品. 而說到京都其中一家比較有名亦老字號的品牌, 就必定是非祇園辻利莫屬了. 這家超過百年的茶店, 其實早在去年巳經進註了中環的IFC, 不過來到今年更來攻佔九龍區, 選了觀塘APM來做他們的第二個據點. 反正地點跟宅女家很近, 當然就要過來看看是什麼一回事了. 雖然以前也有寫過日本辻利店的文章, 不過也在這裡簡單介紹一下他的背景, 這個來自京都宇治的品牌其實早在1860年巳經開業, 專門就是製茶. 至今巳承傳了七化, 可謂相當利害, 亦算是當地製抹茶其中一個表表者. 不過所謂貴精不貴多, 他們在日本的店其實不多, 真正只賣茶製品的辻利店全日本只有三家, 2間在京都, 1間在東京. 不過他們旗下的餐廳茶寮都路里亦有4家店分佈在京都跟東京. (執筆之時, 宅女才剛在上周去了他們東京大丸店吃限定的秋季芭菲, 回味不巳)但說回香港這兩家的店, 其實主要都是以賣食品為主, 茶類產品反而只佔少數. 畢竟香港人都是喜歡吃多
[自費] 每次一提起京都, 大多數朋友想都不想就一定會聯想到抹茶. 宅女也不例外, 雖然遊歷過京都不少風景名勝, 但每次去其中一個目的必定是會搜羅一大堆抹茶製品, 周圍吃林林種種的抹茶甜品. 而說到京都其中一家比較有名亦老字號的品牌, 就必定是非祇園辻利莫屬了. 這家超過百年的茶店, 其實早在去年巳經進註了中環的IFC, 不過來到今年更來攻佔九龍區, 選了觀塘APM來做他們的第二個據點. 反正地點跟宅女家很近, 當然就要過來看看是什麼一回事了.

但說回香港這兩家的店, 其實主要都是以賣食品為主, 茶類產品反而只佔少數. 畢竟香港人都是喜歡吃多過品嚐茶文化嘛. 中環IFC那家去年開業, 主攻各式各樣的抹茶及焙茶甜品, 宅女吃過味道不錯, 可惜那邊沒有座位, 只做外賣.
而這家位於觀塘APM的第二分店, 地方相對就比較大, 內裡亦有座位可以坐著來吃, 食物種類也更豐富.
餐廳其實偏向以快餐形式來進行, 所以必須先自行走到收銀處下單付錢, 才再去自己找座位. 宅女來過兩次, 第一次就是剛在他們新開不久8月份晚上的時候, 之後就是剛剛上星期中午再去. 但奇怪兩次光顧, 人流都不算多, 也很快可以找到座位.
那麼先來看看店子有什麼好吃吧. 除了有他們一貫的抹茶, 焙茶, 玄米茶等等之外, 拿鐵, 梳打, 沙冰等等都有, 反正就是冷熱不缺總有一款你喜歡的. 其他亦有芭菲, 蛋糕, 雪糕等供應.
但最令人驚訝的是, 這次店子居然有提供一些熱食及咸食, 例如茶漬飯, 烏冬, 三文治以及飯團等等. 雖然都是一些較輕的餐點, 但如果食量不多的話, 其實可以當個午餐巳經夠飽.
在這裡大部份都是自助形式, 先在收銀處買票, 職員會派發一個電子響鐘,待食物準備好時電子鐘會響, 到時自行出去拿食物. 食物餐牌就全顯示在收銀處旁邊, 有圖片介紹, 看不清的話下方更有食物模型可以參考, 非常方便. 店內有水供應, 但需自助.
而店內地方其實不算大, 佈置以簡約加點和風為主. 間格有點狹窄的. 門面都算幾開揚, 沒有玻璃門窗隔著. 內裡就有2個四人卡座算是坐得最舒服. 中央一張大長枱可以坐6-8人, 人多時搭臺就必要的. 另外還有2張較小的2人枱, 以及3-4個單人吧台位置. 格局都是屬於吃完就走的類型. 如果想長坐著傾計的這裡未必適合. 不過宅女最愛他們的設計就是某些座位下居然都有USB插口可以用來充電.

明太子茶漬湯飯 (HK$72)
既然有熱食, 當然要先試試吧. 茶漬湯飯有三款, 分別是雞肉, 明太子跟鰻魚. 第一次來就先試試自己最喜歡的明太子. 等了大約4-5分鐘就可以去拿. 上來的飯份量其實都不算少, 都有大半碗飯的份量, 上方放了一大堆明太子, 還加有山葵, 紫菜絲跟蔥花作伴. 整個賣相吸引度都幾高的. 而茶漬湯底本身有三種茶可以選, 分別是宇治煎茶, 焙茶跟玄米茶, 宅女就選了玄米茶. 小茶壺不大, 打開內裡湯的份量都幾多, 其實都可以倒出約2碗半左右的湯, 內裡還有一個玄米茶包.
把湯倒進飯碗內, 再略略攪拌一下明太子跟白飯就可以吃了. 攪拌後明太子散佈著整個湯飯, 變成了淡淡粉紅色好漂亮啊~~ 入口有著陣陣的玄米茶香, 茶熱度非常夠, 但不會燙口, 茶味不算好強, 跟飯的味道都幾夾的. 而當中的明太子質素屬普通, 鮮度跟辣度不太強, 不過混在白飯內吃咸咸香香還是不錯的. 加上有點山葵跟紫茶配著吃, 整個飯吃起來十分清爽, 也完全不會油膩, 實在非常適合夏天沒什麼食慾時吃. 當然, 整個份量都偏輕, 吃罷也只夠6-7成飽, 大胃口人仕未必夠飽.

鰻魚茶漬湯飯 (HK$78)
再來試試他的鰻魚茶漬, 這次要來宇治煎茶配來吃. 上來的份量也是跟明太子那款差不多, 白飯上的鰻魚切成小小的長條型, 全堆在飯上, 還加上少量蔥花跟番紅花作陪襯. 賣相還是一貫的美. 把茶倒進飯內, 這次的茶熱度不夠上次熱, 不過還是勉強可以接受, 跟飯及鰻魚攪拌後, 整個飯是微微帶暖的. 入口飯粒短小飽滿, 帶點煙韌感, 不錯, 不過整體味道不夠明太子的惹味, 而且鰻魚口感有點乾, 質素普通. 煎茶配著鰻魚汁演變出來的味道還不錯, 湯底喝起來微微帶咸, 偏清爽.
雖然個人覺得這款不及明太子, 但整體還算OK的.
建議吃茶漬時, 不要把茶全倒進飯內, 逐少加入, 到最後留一點茶, 等吃完飯後直接把茶倒進碗內再一飲而盡, 感覺會更圓滿.
抹茶芝士餐肉三文治 (HK$58)
看到這個三文治的麵包居然是抹茶口味的, 忍不住就想點來試試. 其實把麵包做成抹茶口味的在日本巳經不是新鮮事, 香港記憶中也好像有人做過. 不過用上辻利的抹茶, 多少還是令人有點期待. 可能是即點即烘, 所以都等了好一陣子. 上來的麵包是剛剛烘出來, 拿上手還頗熱的. 上碟時三文治早巳切半, 露出了中間的生菜, 蕃茄, 餐肉跟芝士. 而麵包十分厚身, 更是帶點酥皮感覺. 咬下去微微帶脆, 中間的蕃茄十分JUICY, 餐肉就很普通, 芝士味道也不太強. 不過說是抹茶味麵包, 吃完一整件都完全吃不出來....可能是芝士味道蓋過了抹茶味? 還是抹茶味道本身就很弱?
反正感覺就只是吃一個很普通的三文治, 定價感覺也有高.
抹茶芭菲 (HK$78)
既然來到辻利, 沒理由不吃點甜的才走吧. 點來店內最有人氣的抹茶芭菲, 份量好大一杯, 其實都夠2個人來分的. 看看芭菲內的配料堆滿得差點要漏出來, 當中有抹茶啫喱, 脆米, 蕨餅, 抹茶雪糕, 紅豆蓉, 忌廉還有不少抹茶醬, 基本上點這杯巳經有齊日式甜品的配料, 完全可以滿足所有慾望. 雪糕不算好硬身, 吃起來奶感豐厚一點, 抹茶味不算很強, 這點宅女覺得是他們一貫的作風, 皆因無論在祇園辻利或東京店吃, 他們的雪糕多是偏奶感重一點. 而蕨餅入口就十分軟糯, 沾上的抹茶粉亦足夠. 中層的抹茶啫喱個人覺得茶味反而較重, 帶點微微苦澀, 但配著忌廉跟雪糕吃還是不錯的.
反正這個芭菲吃得令人滿意就是了.
埋單其實一人不太便宜, 加上偏輕食類, 同樣價錢如果走到對面的FOODCOURT吃, 其實是可以吃得更飽, 難怪這裡人流不算多. 不過以食物質素來說, 這裡當然就比FOODCOURT高.
始終辻利都是一個百年老牌, 就算在京都吃本身都唔便宜的 (在日本吃個芭菲都要千多二千YEN), 所以相對上香港這家店來說定價還算可以吧. 咸食類的話, 茶漬還不錯, 但三文治自己就不會再點. 整體來說始終是甜吃會比較滿意. 所以如果閣下來到APM不想吃太重口味, 想吃點清爽一點的餐點, 這裡是可以考慮的. 反正順道還可以點個芭菲或蛋糕吃.
臨走看到店內其實都有少量茶葉可以買, 種類就不太多, 宅女比較喜歡他們在日本有售的那種方便包LATTE, 一沖即飲, 是放在公司的佳品. 可惜這裡沒有.
不過發現他們有賣那個抹茶忌廉夾心餅 (圖中下層中間長形那盒), 這個自己超愛吃的!!! 每次去京都必定會買一盒回來, 那麼下次想吃時就不用飛, 過來APM買就行了!!

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
  • 明太子茶漬湯飯
  • 抹茶芭菲
2017-10-01 148 瀏覽
1400左右來到店面,店的設計是一般的日式簡約風,但店鋪空間比較小,坐位不多。當日門口超多人,位子竟然是要自己等的,不覺得這樣會令店內很逼嗎?因為總有客人要站在店內等位( ̄◇ ̄;)叫了一個軟雪糕培茶沙冰,叫的時候是一個男職員協助下單的,服務態度一般,不過不失吧,等待的時間不太長,只有五分鐘左右沙冰就有得拿取了,但是那個沙冰上來就水水的,都未開始吃沙冰的表面已經是溶了一層液態培茶在上面,感覺好像是都溶了才上桌一樣,味道還好,但培茶味不濃,整體而言令人感到失望,不會想再來吃這個。

Houjicha  float
2017-10-01
10 分鐘 (堂食)
$42 (其他)
2017-10-01 187 瀏覽
身為一個偽日本人,去歐洲兩年係一件好痛苦嘅事,英國唔係無日本料理,但唔會好似香港咁多,質素同價錢都係考慮因素。所以當知道倫敦開左辻利,我真係返倫敦幾次就食幾次,都幾有水準,而且見到有進步。返到香港咁啱係觀塘見到辻利分店,比較一下都好。先睇吓個餐牌有幾大分別先啦。倫敦餐牌,該有嘅都有香港分店比倫敦多選擇就梗嘅,近水樓台。計返英鎊最近低水,個價錢同香港都幾貼。本來想點焙茶雪糕配綠茶沙冰,但店員話雪糕會融溝埋綠茶唔係咁好,最好就配返原味牛奶雪糕,但我就奇怪就算天時暑熱,我都喺冷氣地方,雪糕下邊仲係碎冰,唔會話咁快融掛?因為我都係想食返茶味雪糕,咁就綠茶配綠茶囉。等成品就唔係等咗好耐,不過一睇個排場都幾虛,$42只係咁樣。對比起倫敦,左邊係5.3鎊,右邊係6.3鎊,大杯之餘足料好多。既然倫敦貴啲姑且當係平手,講返食物質素。香港果杯我一攞上手就水沉,連舖頭都未出啲沙冰已經融雪?唔好嚇我喎?咁我就先飲咗啖茶先,有茶味但好淡,再用飲管吸底部啲沙冰,濃返少少但都係講唔出濃郁兩隻字,頂多就係幾個綠茶茶包沖埋一杯嘅味道。再嚟試啖雪糕,我就明點解店員會咁擔心融雪糕問題,因為個雪糕根本唔成形。個軟雪糕唔成形,
倫敦餐牌,該有嘅都有

抹茶軟雪糕配抹茶沙冰

個軟雪糕唔成形,唔夠凍係一個因素,另一個因素係佢唔夠奶兼水份多,所以佢迅速變返液態。味道唔使講,奶同茶味都唔夠濃。喺英國,奶係唔值錢,軟雪糕可以做到濃郁奶香,亦都會比較挺身,呢點香港比唔上我都會體諒,但連茶味都比唔上倫敦分店就好大問題,我唔係好相信日本總公司無畀到做軟雪糕嘅配方佢哋海外分店,我亦都唔係好相信我會黑仔到店方做軟雪糕同沙冰嘅機一齊出事。將貨就價,係我對觀塘分店嘅推測。中環分店或者會好啲,但我都係無興趣試了。

本來想話念在辻利倫敦分店解救咗我思鄉之情鬆鬆手,但諗到日本百年老字號,就更應該有穩定嘅產品質素,先至唔會敗壞名聲,都係有嗰句講嗰句好啲。
2017-09-30
5 分鐘 (外賣自取)
2017-09-30 122 瀏覽
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🇯🇵日本直送抹茶蕨餅🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇯🇵Matcha Brown Honey Starch Cake🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀辻利係香港有兩間分店,之前去過IFC個間,門面比較細😳所以無得坐係度😌好悠閒咁食⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而呢間係觀塘新開既分店😍😍鋪面更加闊落,就可以坐係度慢慢嘆😎 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣辻利創立自日本江戶時代,誕生於京都宇治,至今超過150年歷史,一向都係抹茶中既金漆招牌😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣「玉露」作為抹茶中,最高級別既茶,原來係由辻利既創始人「辻利右衛門」所發明,一次過將香氣與甘甜度提升至最高等級,唔怪之得佢連普通既抹茶,都咁正🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣🇯🇵日本直送抹茶蕨餅💲33💭開初口感煙韌,煙韌得黎完全唔痴牙🤤💭食落又似啫喱,而且口感冰涼😳😳💭配埋抹茶粉同黑蜜,外觀多翻d層次😎💭帶
#fridayla_kwuntong
🇯🇵日本直送抹茶蕨餅
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
辻利係香港有兩間分店,
之前去過IFC個間,門面比較細😳
所以無得坐係度😌好悠閒咁食
而呢間係觀塘新開既分店😍😍
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣🇯🇵日本直送抹茶蕨餅💲33
💭開初口感煙韌,煙韌得黎完全唔痴牙🤤
💭食落又似啫喱,而且口感冰涼😳😳
💭配埋抹茶粉同黑蜜,外觀多翻d層次😎
💭帶點回甘之餘又有甜絲絲的味道😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘記得食完之後,自己清理翻位置🤣
🔘比翻d餐具店員😎做個負責任既食客 ⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2017-09-30 79 瀏覽
今日行開觀塘,順便去埋apm行街..經過見到呢間店,對於抹茶控o既我當然被吸引住。店鋪有小量座位比食客堂食,佢地亦有咸食同甜品提供,都同綠茶相關o既食物。 其實我並唔肚餓,但又好想試下咩水準,所以叫左一個綠茶焙茶朱古力雪糕試下。味道真的不錯,起初我擔心會唔會好甜,因為有朱古力mix埋落去,但茶味相當濃,有d茶香苦o既感覺,而且一d都唔會有太甜o既憂慮。下次都想試下佢地唔同o既食品,睇下係咪一樣出色。 但係...如果個雪糕可以裝得好小小就好d啦,因為個職員裝到個雪糕有d偏埋左一邊,有d驚冧。 綠茶培茶朱古力雪糕 $34(大)味道:8/10相信綠茶迷應該會鍾意
今日行開觀塘,順便去埋apm行街..

綠茶培茶朱古力雪糕 $34(大)
味道:8/10
相信綠茶迷應該會鍾意
綠茶焙茶朱古力雪糕
2017-09-29
1 分鐘 (外賣自取)
綠茶焙茶朱古力雪糕
2017-09-26 74 瀏覽
自從京都食過辻利簡直念念不忘不論食物款式同質素水準都好多最近apm開左辻利店 當然揾機會去食下有點失望食物款式吾算好多店內有小量座位 全部自助形式側旁有冰水可以飲 同日本餐廳一樣FEEL餐牌主要有抹茶同焙茶飲品 至於甜品類有雪糕同芭菲我試左焙茶芭菲($78) 價錢中規中矩始終日本野黎到香港都預左係會漲價芭菲面層有我最既厥餅 軟冧冧又煙韌 正焙茶雪糕雪到好冰硬 略嫌茶味吾夠濃 奶味重D底部有紅豆,脆脆,CREAM其他配料以焙茶甜品角度黎講 整體茶味略為不足份量黎講就貨真價實 大大杯夠晒食可惜本身太有期望 現實係味道同京都食既有點差距下次都會俾機會個軟雪糕 希望會出色D
自從京都食過辻利簡直念念不忘

我試左焙茶芭菲($78) 價錢中規中矩

始終日本野黎到香港都預左係會漲價
芭菲面層有我最既厥餅 軟冧冧又煙韌 正

焙茶雪糕雪到好冰硬 略嫌茶味吾夠濃 奶味重D
底部有紅豆,脆脆,CREAM其他配料
以焙茶甜品角度黎講 整體茶味略為不足

份量黎講就貨真價實 大大杯夠晒食

可惜本身太有期望 現實係味道同京都食既有點差距
下次都會俾機會個軟雪糕 希望會出色D
2017-09-21 2284 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-愛茶之人一定對「辻利茶舗」這名字不陌生,有著京都百多年歷史的抹茶老店「辻利茶鋪」,除了在中環ifc開了第一間香港分店,最近更落戶在觀塘區,粉絲們終於唔使過海都食到,想試好耐既小妹終於有機會潮聖喇!與中環店不同之處,在於觀塘店設有堂食座位,free seating設計,由點餐、上餐、到用餐完畢都需要自助,所以餐廳沒有收取加一服務費嚕。餐廳座位不多,右邊係收銀處和半開放式廚房,左邊係堂食座位。裝潢都以充滿日系感的木系為主,感覺還不錯。座位更設有USB和電掣插座,相當貼心。所以也看到有人一面品嚐著大杯芭菲,一邊使用手提電腦,而且沒有限時,有點像去了Cafe般。餐牌部分,收銀處旁有放置數款食物模型可參考看看。餐點大多以抹茶甜品和飲品為主,也有少量鹹食,像茶漬飯、玄米烏冬、抹茶三文治,大多有加入茶的元素。是晚就食左餐以「茶」為主角的輕食晚飯,雖然小妹未至於係抹茶控,但對於茶的魅力同樣沒法抵擋。八女玉露 $44這杯貴為茶中極品的八女玉露,有冷/熱之分,小妹呢杯係凍飲。飲落茶味濃郁得來不會澀,入口很明顯的甘甜柔和,很清涼

餐牌部分,收銀處旁有放置數款食物模型可參考看看。

八女玉露

八女玉露 $44
這杯貴為茶中極品的八女玉露,有冷/熱之分,小妹呢杯係凍飲。飲落茶味濃郁得來不會澀,入口很明顯的甘甜柔和,很清涼解渴,好飲。

鰻魚茶漬湯飯 $78、雞肉茶漬湯飯 $68
與他分別各要了一個鰻魚和雞肉茶漬飯,賣相精緻,各跟了一壺茶用黎做茶漬飯。
鰻魚茶漬湯飯

鰻魚飯還附有蔥花和山葵豐富味道,配上炒得很香的玄米茶,兩者配搭很夾,每啖飯都散發陣陣茶的幽香;米飯口感軟糯香甜,所配的鰻魚無骨不腥,富醬燒汁的惹味感,這茶漬飯比想像的好食!
雞肉茶漬湯飯

雞肉茶漬湯飯的味道也不差,不過雞肉可再嫩滑少少,對比下係鰻魚飯較吸引。

抹茶芭菲 $78
由上至下分別有:鮮忌廉、抹茶雪糕、抹茶蕨餅、玄米粒、紅豆蓉、鮮忌廉、抹茶蛋糕、消化餅碎、抹茶醬和寒天。

一羹掘到底來食,每一啖都好滿足!有濃郁甘甜而不澀的茶香,煙韌的抹茶蕨餅,脆脆玄米粒,咬落爽口的寒天和抹茶醬,整個口感豐富之餘,卻不覺得甜膩,沒有食到一半已不想食的感覺,很涮咀!
濃度2.0抹茶軟雪糕

濃度2.0抹茶軟雪糕 $36
係抹茶軟雪糕的加強版2.0,喜歡抹茶的更要黎枝特濃版,都係只係貴$2。枝雪糕真係幾大杯下,仲吱得幾靚添。雪糕食落質感幼滑唔易溶,而且抹茶味比奶味濃得多,甜度不高,與甘澀味道的比例平衡得不錯。就係食到中間雪糕質感帶微微冰感,不過無太大影響,仍然覺得好食。
八女玉露
鰻魚茶漬湯飯
濃度2.0抹茶軟雪糕
京都名店辻利茶鋪,有自己茶園之,香港都飲到, 茶味濃,可能過咗食飯時間,有位坐,30 度飲杯冰凍綠茶真係正,未試過D嘢食,不過昅到隔離枱好似唔錯,下次有機會等我試吓先!
2017-09-19 88 瀏覽
Apm最新開左間食抹茶甜品。同朋友行街經過決定一試。首先我地兩個係愛茶人士所以咩都想試下。企左係menu到大概十幾分鐘。仍然十五十六,決定唔到食咩好。最後先決定食芭菲杯。因為咩都有d另外加一件抹茶卷。試下味道,個卷係鬆軟,容易入口,口感又唔會粗糙。所以用既麵粉都幾幼細至於個芭菲杯包括d咩呢。由上至下黎講,芭菲杯,有cream,雪糕,蕨餅,玄米粒/米通,紅豆蓉,cream,餅碎抹茶&消化餅碎,啫喱粒內容好豐富。而味道,抹茶甜味太重。抹茶無甘味,抹茶自身既味唔太出。食到中間我朋友已放棄。太甜啦!不過抹茶蕨餅值得一讚,口感好Q,唔甜,外層抹茶粉濃焙茶方面,雪糕無咩味。蕨餅係原味,外層黃豆粉。食到底都可以接受到甜度價錢上頗貴。兩個人食左194蚊。比主食仲貴順帶一提。店舖已貼上自己收拾餐具,仍有客人唔自律
Apm最新開左間食抹茶甜品。同朋友行街經過決定一試。
首先我地兩個係愛茶人士

內容好豐富。

價錢上頗貴。兩個人食左194蚊。比主食仲貴
順帶一提。店舖已貼上自己收拾餐具,仍有客人唔自律
2017-09-19 84 瀏覽
apm 曾經係中學時經常留連ga地方,今日同識左十幾年ga中學friend子重回舊地,發現開左呢間日本出名ga茶店,綠茶控即刻要試下!我成日飲green tea latte,今日決定試下培茶latte!有驚喜,茶味濃醇,又有奶香,重要唔甜!!正!朋友叫green tea latte!都好有茶香但綠茶粉較粗粒,如果滑啲會更好!

有驚喜,茶味濃醇,又有奶香,重要唔甜!!正!

2017-09-18 102 瀏覽
辻利茶舗前排進駐左觀塘APM餐廳好細 座位唔算多睇落都會做外賣嘅飲品丶蛋糕同雪糕生意多對辻利茶舗好有期望覺得佢嘅綠茶味應該會好香濃唔知關唔關事我叫嘅飲品款式事杯凍抹茶紅豆拿鐵令我對佢好失望唔係味道差只係味道同飲紅豆冰冇乜分別毫無綠茶味只是超重奶味紅豆就幾好 夠粉同"林"但即使同港式紅豆冰比 還是稍為遜色我叫嘅係大杯裝 價錢$48 絕對不值
辻利茶舗前排進駐左觀塘APM

唔係味道差
只係味道同飲紅豆冰冇乜分別
毫無綠茶味
只是超重奶味
紅豆就幾好 夠粉同"林"
但即使同港式紅豆冰比 還是稍為遜色
我叫嘅係大杯裝 價錢$48 絕對不值
凍抹茶紅豆拿鐵
2017-09-16
2017-09-18 160 瀏覽
香港人熱愛日本文化,尤愛日本料理,舉凡壽司刺身、和牛、抹茶等,只要說是遠道從日本來香港開店一定有很多人慕名前來。這間「辻利茶鋪」在日本江戶時代末期萬延元年(西元1860 年)時誕生於京都宇治,繼中環店後,最近於觀塘apm落戶。今天終於跟友人一起去品嚐一下。店面很少,大約有兩排卡位,另有bar檯位置、長檯位約二十四個座位。店內除了提供茶類甜品和飲品外,有少量食品如烏冬供應,但想於店內坐,就必需在收銀處點菜,再取座位。二人或以上同行就沒問題,獨行俠就要留意了!我們點了一杯焙茶芭菲和抹茶沙冰芭菲以木製盆子奉上,隨芭菲附送一杯熱抹茶,賣相精美,芭菲餡料甚多,有抹茶雪糕、鮮忌廉、抹茶厥餅、白玉、紅豆、脆米、消化餅等。味道還不錯,只是消化餅量多了點,有點口乾。另外,吃甜品用的長匙也好像不太清潔,用紙巾抹的時候可見污跡。而沙冰味道其實不錯,使用的木匙是即棄的,所以沒有衛生問題,只是冰球多了點,還沒有打碎,朋友說上星期吃的不是這個質素。未知是否因為顧客太多太忙碌,加上有部分顧客未主動收拾乾淨,亦有些會在取餐時不小心遺下食物污跡。但竟然聽見店員歇斯底里地當面抱怨顧客弄髒櫃臺,大家都有點愕然。或許是店家太

我們點了一杯焙茶芭菲和抹茶沙冰

抹茶沙冰

或許是店家太高估港人自覺性,與其讓職員做到發難,還不如增設加一,多聘一個人手做清潔工作吧!

後記:購買芭菲時,收銀姐姐忘了給我提示器,當我回去取時態度也不太友善,另取芭菲時才發現打錯單,變成抹茶芭菲,但因為自己也沒留意,反正是第一次吃就算了!
而一併放木盤上的熱抹茶我們一度以為是買芭菲贈送的,還在想很貼心很抵吃!

看回其他人食評才知道原來我們不小心喝了人家的綠茶

店鋪安排之混亂,加上店員的態度和食器的整潔度實在有很大的改善空間!
5 分鐘 (堂食)
2017-09-12 85 瀏覽
焙茶芭菲 $78 @ 辻利茶舖Apm都有分店,咁近點都要試下啦🤗。焙茶芭菲🍦逐層分別係焙茶雪糕球、黃豆粉蕨餅、脆脆、焙茶啫喱等。焙茶味道非常濃郁,茶香好突出;黃豆粉蕨餅煙煙韌韌;脆脆係卡樂b果款雜錦水果早餐穀物,有埋蘋果粒等既甜甜水果乾;中間仲有消化餅碎層,口感好豐富,而且幾大杯😂,2個人share就岩哂,唔會好漏。 .
焙茶芭菲 $78 @ 辻利茶舖
2017-09-11 107 瀏覽
見apm開左新日本甜品屋 就同媽咪去試下店唔大 晚飯都要等位 同埋係自助形式因為未食飯既關係 就是但一次過係度食埋叫左一個烏冬 雞肉泡飯 焙茶latte 綠茶紅豆latte 同埋一杯綠茶甜唔杯烏冬幾滑身 同埋幾好咬口 唔錯雞肉泡飯望落唔大 雞肉有d乾 一段焙茶latte 就幾好飲 有種焦香味 唔太甜反而綠茶紅豆latte 就好甜 覺得一般最後既甜品杯 都幾好食 佢有好多層 唔同口感都有 面頭較甜 下面就有d綠茶苦 建議撈一撈先食Overall 都唔錯啦 可以一試
見apm開左新日本甜品屋 就同媽咪去試下
焙茶latte 就幾好飲 有種焦香味 唔太甜
反而綠茶紅豆latte 就好甜 覺得一般
Overall 都唔錯啦 可以一試
2017-09-10 82 瀏覽
又一間日本過江龍殺入apm😍愛雪糕愛抹茶既大家唔好錯過啦~🔥軟雪糕 兩溝 溫度2.0抹茶同北海道3.5😀 s Hkd 30 L hkd36💰雪糕質感比較更身,似啲雪葩fee~抹茶味真係超濃郁,會有回甘,好香。而且牛奶味都超正😍重點係個cone脆卜卜,好食🤤🔥抹茶拿鐵 培茶拿鐵 s hkd32 L Hkd 42 💰兩杯都叫左熱飲,味道更加出同香濃。抹茶一樣會回甘,但又甜甜的,兩者中和番。飲到茶既苦澀同時都有奶味既甜。自己中意培茶個隻多啲😏比較特別,同埋好似煎完黎..煎茶咁。種feel好新奇,好好飲😭
又一間日本過江龍殺入apm😍
愛雪糕愛抹茶既大家唔好錯過啦~

🔥抹茶拿鐵 培茶拿鐵 s hkd32 L Hkd 42 💰