2023-05-31
尖沙咀新開左間 Omakase ❤️ 見到有清酒Free Flow就去左😝 午市有$588、$388兩款,我就叫左 $588 個Set,有15品:🐟 2道前菜、茶碗蒸一齊上:- 沖繩海蘊配白蘿蔔酸酸爽爽好開胃、魷魚咸香、茶碗蒸暖滑足料,為著更好美食鋪路❤️🐟跟著有3個刺身- 第一道用蜜柑飼養既鯛魚,食落有淡淡柑味,好神奇;而且用熱水凉過魚皮,就會爽脆啲- 龍蝦刺身☺️ 口感比蜜柑鯛再爽啲,配埋龍蝦膏,超鮮濃- 深海池魚就配埋梅子醬,清清淡淡,舒服👍🏻🐟煮物係鹽燒,個魚皮燒到好脆,跟著皮同肉間超多魚油,反而呢個係驚喜🐟 跟著就6件壽司,整體啲飯用女王玄米,介乎糯米同非糯米間,暖暖地,個Size啱啱好一口 (亦可叫廚師做細粒啲)- 赤貝壽司:有埋群邊,赤貝一直有佢獨特鮮味- 池魚壽司:魚油好足,肉質鮮嫩肥美- 鯰魚壽司:個皮一樣有熱灸過就有口感啲- 天使蝦壽司:師傳既刻剝,超彈牙好飽滿- 拖羅壽司:13日乾式熟成,一放入口,魚油係爆出黎,超幸福- 火灸左口魚:包埋紫菜、醋,Match😝最後就黎多左個烏冬(個湯好濃魚味)、甜品蕨餅 (抹茶濃茶味,紅豆甘甜)至於酒,我地就咁點左個梅酒❤️ 原來係自家製
🐟 2道前菜、茶碗蒸一齊上:
🐟跟著有3個刺身
- 龍蝦刺身☺️ 口感比蜜柑鯛再爽啲,配埋龍蝦膏,超鮮濃
- 深海池魚就配埋梅子醬,清清淡淡,舒服👍🏻
- 赤貝壽司:有埋群邊,赤貝一直有佢獨特鮮味
- 池魚壽司:魚油好足,肉質鮮嫩肥美
- 鯰魚壽司:個皮一樣有熱灸過就有口感啲
- 天使蝦壽司:師傳既刻剝,超彈牙好飽滿
- 火灸左口魚:包埋紫菜、醋,Match😝
至於酒,我地就咁點左個梅酒❤️ 原來係自家製,好香梅味,淡淡既酒味,好易入口。而酒櫃有5種酒都係Free Flow❤️ 啱晒鐘意清酒既朋友