2016-12-10
之前抱住覓食心態,搵到e間樓上蒸氣煱。之後每個月都keep住嚟一次。嚟之前一定要book,而家生意太好,好難搵位。$188/位+加一,而家e個價嘅蒸氣煱好難有,而且每個人包半隻新鮮龍蝦,兩隻新鮮鮑魚,新鮮白貝,新鮮珍珠貝,新鮮蜆,兩隻蝦,安格斯牛粒,冬瓜南瓜拼盆,手打豬肉丸,點心拼盆(馬拉糕,素餃,珍珠雞)。超飽set!識食嘅一定要加$60 南瓜排骨粥!!海鮮嘅肉汁滴去粥度,d粥簡直係極品,但記得食蒸氣食得慢dd,唔係d粥會煲得唔夠綿。我第一次食得太快,就變左潮州粥豉油自己去bar 枱調配。但一開初真係唔識用個爐,要店員幫手龍蝦雖然每人半隻,但絕不馬虎,上台仲係郁郁下海鮮冇得彈鮮鮑一睇就知新鮮(起碼5隻識郁)安格斯牛肉粒,牛味同肉質都唔錯,但唔好蒸太耐。 瓜拼盆可以中和下油膩。馬拉糕同素餃都唔錯。肉丸,珍珠雞相比起嚟有d失色,味道有待加強。最後,仲有糖水送,之前食都係紅豆沙,唔知會唔會轉,但佢係送完即止。
識食嘅一定要加$60 南瓜排骨粥!!
豉油自己去bar 枱調配。
新鮮海鮮蒸氣煱
馬拉糕同素餃都唔錯。
肉丸,珍珠雞相比起嚟有d失色,味道有待加強。