2016-12-10 1460 瀏覽
之前抱住覓食心態,搵到e間樓上蒸氣煱。之後每個月都keep住嚟一次。嚟之前一定要book,而家生意太好,好難搵位。$188/位+加一,而家e個價嘅蒸氣煱好難有,而且每個人包半隻新鮮龍蝦,兩隻新鮮鮑魚,新鮮白貝,新鮮珍珠貝,新鮮蜆,兩隻蝦,安格斯牛粒,冬瓜南瓜拼盆,手打豬肉丸,點心拼盆(馬拉糕,素餃,珍珠雞)。超飽set!識食嘅一定要加$60 南瓜排骨粥!!海鮮嘅肉汁滴去粥度,d粥簡直係極品,但記得食蒸氣食得慢dd,唔係d粥會煲得唔夠綿。我第一次食得太快,就變左潮州粥豉油自己去bar 枱調配。但一開初真係唔識用個爐,要店員幫手龍蝦雖然每人半隻,但絕不馬虎,上台仲係郁郁下海鮮冇得彈鮮鮑一睇就知新鮮(起碼5隻識郁)安格斯牛肉粒,牛味同肉質都唔錯,但唔好蒸太耐。 瓜拼盆可以中和下油膩。馬拉糕同素餃都唔錯。肉丸,珍珠雞相比起嚟有d失色,味道有待加強。最後,仲有糖水送,之前食都係紅豆沙,唔知會唔會轉,但佢係送完即止。
嚟之前一定要book,而家生意太好,好難搵位。

識食嘅一定要加$60 南瓜排骨粥!!

豉油自己去bar 枱調配。
新鮮海鮮蒸氣煱
但一開初真係唔識用個爐,要店員幫手
龍蝦雖然每人半隻,但絕不馬虎,上台仲係郁郁下
海鮮冇得彈
鮮鮑一睇就知新鮮(起碼5隻識郁)

馬拉糕同素餃都唔錯。

肉丸,珍珠雞相比起嚟有d失色,味道有待加強。

新鮮海鮮蒸氣煱
  • $188蒸氣套餐
2016-10-30 2005 瀏覽
11:15am到食店,一入去坐好,不停叫人執抬都叫左20分鐘,店內的人手不足,疑似的老闆都唔落手執枱,只係講:得!好快!!食客的我真係好想走!大哥!唔執枱點樣叫野食呀!
食客的我真係好想走!大哥!唔執枱點樣叫野食呀!
2016-10-30
$100 (早餐)
2016-10-19 1942 瀏覽
見有蒸氣鍋優惠,一於同朋友去試試。$188一位,都幾多嘢食,但粥底要另外加錢。海鮮新鮮,乾淨。鮑魚同蝦上檯仲識郁。海鮮滿意,之後有啲飽肚嘢。當然唔少得藍妹,仲有幾款牌子生啤可以揀。酒樓似係新裝修,晚市人唔多,可慢慢坐。
2016-10-08 1557 瀏覽
今日係我既生死之交畢業啦🎉🎉🎉觀塘區酒樓非辣蟹莊莫屬,平、靚、正🙌🏻🙌🏻環境一流,最重要有鑊氣,很少酒樓有這樣的水準😉😉真心推介紫菜勝瓜水煮蜆,清而不淡😋
2016-10-02
  • 紫菜勝瓜水煮蜆
2016-10-04 1081 瀏覽
今次一行十人,整間房靜靜地,又有電視又有空間,仲可以打麻雀。原本想打邊爐,嗌左個煲又改變主,食完恰菜就嗌肉,連班揀入摘食既小朋友都無擰頭,最好食都係甜骨,又唔太甜,仲有芝麻,夠香口。紫菜煮蛻真係首次食😉😉正到無朋友,避風塘雞翼辣度恰好,微辣得來也香口
2016-10-01
慶祝紀念
紀念日
2016-09-28 826 瀏覽
星期日中午竟然有位👍🏻👍🏻一行6人食炒麵食點心,炸物先上,再到蒸點,之後就炒物,所有食物上檯都係熱架😋😋椒鹽豆腐堅好食,連我這個食肉獸也忍不住多吃幾件✌🏻️✌🏻️
2016-09-26
2016-09-18 722 瀏覽
呢間嘢,食物一般,經理服務態度極差!事原於一碟流沙黃金蝦球,蝦球好普通,無咩特別,食到中間沙律酸臭味,即時叫侍應換過杯啦,換過杯都係酸,叫經理啦,佢就話,坏就算啦,拎走杯沙律,跟住就走咗,無交待,無解釋!我就再叫侍應啦,問杯沙律點樣,佢就走去問經理啦,經理只交待侍應過來講,"杯沙律係配菜,可有可無,碟菜主要係蝦球無問題。"上菜侍應態度還好,但個男經理實在太差了!我第一次見酒樓有咁樣嘅服務態度,眼都突埋!服務態度差,食物坏!唔會再有下次!
呢間嘢,食物一般,經理服務態度極差!

上菜侍應態度還好,但個男經理實在太差了!

我第一次見酒樓有咁樣嘅服務態度,眼都突埋!

服務態度差,食物坏!唔會再有下次!

新裝修的酒樓,有露台讓朋友們呼吸新鮮空氣,食物有水準,樣樣悉心泡制,店員服務又好,最重要係好味,上檯既食物係熱的,推介酸味涼瓜,本身唔食涼瓜既我,試左原來唔差,甜酸苦味樣樣食,炸蝦也是很好,食物擺設又美觀
2016-08-24
2016-09-11 493 瀏覽
服務態度是超級差.......今日去飲茶,覺得蝦餃變左味,向經理投訴,個經理走來把籠蝦餃拿走,一句說話都沒有說。我問一個著灰色衫的女公關,是否取消該點心,她竟然說,蝦餃沒有問題,是我們的口有問題,不關酒樓事。對客人這樣子說話,一點尊重都沒有。這樣子的酒樓如何做到生意,是否應該改善一下服務的態度,否則,很難生存,連累公司。
服務態度是超級差.......
我問一個著灰色衫的女公關,是否取消該點心,
她竟然說,蝦餃沒有問題,是我們的口有問題,不關酒樓事。
對客人這樣子說話,一點尊重都沒有。
2016-08-13 992 瀏覽
事缘經朋友介绍海鮮蒸鍋,周五晚訂位試菜,去到酒樓—位穿黑色制服的服務員,說由於我們未有準時到來,已把枱買給人家了,我質問自己留下聯絡電話,為何不致電直接問我,其實只遲來了約十五分鈡,個人估計是根本其沒有留意有人已訂位,沒有留枱的意識,結果我到了就找藉口推説我遲來。本來問題不在有無位,而是那位服務員態度,只叫我食小菜,小菜就有枱安排,我解釋來的目的只是試海鮮蒸鍋,對方就無打算解決問題,就不再理啋我們,完全不是—個專業的應有態度,相信即使再好的美食,經這樣的不專業的人來掌握樓面位置,再好的廚房,也被這一些人毀掉,結果不會有客回頭,食肆現在已經難做,投資人請看管好你們的服務員工,永遠服務是前線,高層管理不善,最終結業收場。
2016-05-28 1431 瀏覽
同同事飲茶,佢地話附近開左間新辣蟹莊,環境比之前食開既舊鋪好,但食物質素比下去。點左酸辣木耳,辣度唔係好夠,酸味就有,普通啦蝦餃:皮偏厚,蝦大大隻,但蝦味都冇乜排骨:正常口味,肉幾嫩 多汁都ok牛肉腸粉:牛味唔出,腸粉皮偏厚,普普通通炒飯:呢碟唔錯,炒得幾入味香口同唔油

點左酸辣木耳,辣度唔係好夠,酸味就有,普通啦

蝦餃:皮偏厚,蝦大大隻,但蝦味都冇乜

排骨:正常口味,肉幾嫩 多汁都ok

牛肉腸粉:牛味唔出,腸粉皮偏厚,普普通通

炒飯:呢碟唔錯,炒得幾入味香口同唔油
2016-05-20 1352 瀏覽
    好耐無同家姊聚舊了, ( 大家都工作忙吧 )家姊住藍田, 她聽同事講有間新開食店在觀塘俊業街這邊,D點心幾特別, (於事就吓家姊試吓)     下午茶時間唔使等位,入座後覺得環境唔錯,外間有个大花園露台有餐檯嘅(啱我叻D吸煙人事)但今日有家姐在要扮乖仔(為有座入便)     D點心新派嘢都幾特式, 核桃包,鳳梨南瓜棵, 脆皮海皇腸粉, 鵝肝醬豬仔咸水角, 韓式泡菜餃, 兩个人食咗六樣嘢, 埋單百二有找,原來"新張"有九折(花園露台重免茶錢加一)    下次一定要帶埋老婆黎再食果个核桃包同鵝肝醬豬仔咸水角,核桃包賣相特別包皮夠鬆內餡有D粗粒嘅碎核桃又不太甜"正",而豬仔咸水角外形真可愛,我唸我老婆見到都一定鍾意,埋單出咗門口見到佢D宣傳海報,原來這餐廳晚上除咗"避風塘蟹"食,重有"蒸氣石鍋"特價龍蝦法國石蠔食,正有多个好去處
鵝肝醬豬仔咸水角(下午茶價)
$15.8
核桃包(下午茶價)
$15.8
鳳梨南瓜棵(下午茶價)
$15.8

題外話/補充資料: $200以上才收信用咭, 見个招牌以為食海鮮辣蟹貴嘢,原來點心甘平正,有D意外
2016-05-16
鵝肝醬豬仔咸水角(下午茶價)
$ 15.8
核桃包(下午茶價)
$ 15.8
鳳梨南瓜棵(下午茶價)