2014-04-03 947 瀏覽
放工後,在銅鑼灣發掘$100以下的晚餐,朋友提議不如到街市內尋找? 我好奇心重,當然贊成!看見門面很企理,因此進內。三色冰($14)中的三色是指:紅豆、去皮綠豆(黃)、綠色粉條組成的紅、黃、綠三種顏色的飲料。在杯中依次放入碎冰、紅豆、去皮綠豆、粉條、再放一層碎冰,最後淋上甜甜的椰汁,就是越南十分有名的夏日飲品。可是在這裡的三色冰不是原裝的,而是類似紅豆冰偽裝的。因為沒有去皮綠豆及綠色粉條! 不過因為偽裝的味道很好,因此不怪師傅!蝦仁豬肉卷($38)的配方大同小異,都是春卷皮、蝦仁、豬肉、生菜、甘笋,加上花生碎和魚露,有些師傅會加西芹的,這裡沒有,香港不是很多人特別喜愛西芹吧? (我可是覺得味道不錯)蝦仁是冰鮮小蝦(即平日西炒飯中的小蝦),豬肉是經過醃製煮熟的,豬肉薄碎。是今晚餐最美味的菜式! 追求完美的話應該把花生碎炸香一些! 因為花生碎可以提昇這份清新的蝦仁豬肉卷的口感! 火車頭湯河($45)欠缺芳香醇厚的牛肉湯底,比較像一碗學校的車仔麵湯底。同時,一碗牛河是否形神俱在,除了湯底外,香草也是關鍵。 這裡的香草下手太輕了! 大量九層塔和鵝蒂,是必備的!幸好有青檸及辣椒!碗子陳舊,有缺口

看見門面很企理,因此進內。

火車頭湯河($45)
碗子陳舊,有缺口呢!
桌上放了魚露---也是越南餐桌的靈魂 !
題外話/補充資料: 1/ Toilet只有一格~
2014-04-01
2014-02-10 819 瀏覽
3月23日, 喺渣甸坊入面有一間越南野, 已經有好多次過門而不入. 但係因為銅鑼灣好味又抵食嘅越南菜買少見少, 呢度價位都變得唔貴, 所以今日都終於的起心肝試一次. ::: 越式炒河 + 凍奶茶 ::: $43 + $3炒河上枱唔係好特別嗰隻, 都係好似普普通通嗰d越泰式炒河咁款, 用料都係扎肉為主, 唔太食得出其他仲有咩肉, 再加上蛋呀, 蔥呀蘿蔔絲同蒜... 味道有d香茅魚露味啦, 河粉有d立, 唔係好爽口, 就咁食會好乾, 好彩都有野飲~凍奶茶都算正常味, 茶味奶味均勻, 亦都夠凍, ok~::: 香茅豬扒撈檬 +青檸水 ::: $38 + $3香茅豬扒撈檬賣相非常豐富! 除咗主角香茅豬扒之外其他配菜仲有齊青瓜絲、酸蘿蔔絲、花生碎、炸蒜、同蔥粒~ 豬扒係出奇地軟熟, 唔會炸得過乾又有香茅味, 其他配料亦盡其錦上添花作用~ 成個撈檬都好足料又好味! 美中不足係下面d檬粉有少少黐埋一舊舊.青檸水酸酸甜甜好清新~ 不錯~隱蔽嘅越菜, 午市都幾多人, 大多都係附近sales, 似乎都係熟客, 大多嘅吉枱都留咗俾佢地, 所以對我地呢d生客服務就有d差...
::: 越式炒河 + 凍奶茶 ::: $43 + $3
凍奶茶都算正常味, 茶味奶味均勻, 亦都夠凍, ok~
::: 香茅豬扒撈檬 +青檸水 ::: $38 + $3
青檸水酸酸甜甜好清新~ 不錯~
越式炒河
香茅豬扒撈檬
凍奶茶 青檸水
2013-03-23
2013-11-09 484 瀏覽
今日到銅鑼灣支持同志大遊行!支持完後好餓,走入渣甸坊搵下午茶食,在小巷中走呀走,咦,有越南野喎!忽然好想食牛油雞亦,決定一試!我地叫左:牛油炸雞亦,豬肉米紙卷,青檸可樂。雞亦好新鮮,外面香脆內裡juicy,米紙卷比外面食既更大卷,一啲都唔孤寒,青檸可樂既配搭正,青檸又夠多!成餐都食得好開心!讚呀!
2013-11-09
  • 牛油雞亦,米紙卷,青檸可樂
2013-09-12 420 瀏覽
友人說這裡的生牛河非常不錯,叫我有機會一定要來試。這天剛好經過,但找了半天也找不到,原來看錯了地址,怪不得在渣甸街找來找去都找不到。其實它位於攤檔林立的「渣甸坊」上的一角,非常難找。越式生牛肉河湯頭不夠濃、香草份量也略嫌小氣(和一般店相比,份量倒是差不多)、辣椒要放好多粒才出味,但是洋蔥卻毫不吝嗇,大大地提升了湯的鮮甜度,總算沒有令人太失望。另外,用的生牛肉也略嫌瘦了一點,不太適合以熱湯燜熟的方式。不過,整體而言,算是合格的! PS:這裡叫凍檸茶最好order「少甜」
越式生牛肉河
越式生牛肉河

PS:這裡叫凍檸茶最好order「少甜」
2013-09-11
2013-03-26 229 瀏覽
被這間店的青咖哩吸引來的,路徑這裡,是在內街發現的,第一次來,店鋪比較小,位置也狹窄,不過不影響我們來吃美味東西的意慾!首選青咖哩豬扒,很鬆軟的豬扒剛剛好,配上青咖哩汁,令人胃口大增!很香很香的香茅,泰式醬料!很開胃!還點了個炒金邊粉,很爽身的粉,不太油膩,辣辣的味道,也很開胃,有蛋絲,芽菜之內的配料,很好吃!特別熱天的時候吃的!奶茶還好,咖啡比較淡!
很香很香的香茅,泰式醬料!很開胃!
奶茶還好,咖啡比較淡!
題外話/補充資料: 位置不大之外,價錢在CASEWAY BAY來說是超值的^^
2013-03-02
2013-02-05 184 瀏覽
今天到銅鑼灣閒逛,已有一段日子沒逛銅鑼灣了,這兒商鋪更替節奏快,一段日子商鋪便改頭換面。今天帶友人到以前在銅鑼灣工作時曾光顧過的食肆,這家越南店還在。剛巧踏入下午茶時段,但我們並沒有點下午茶餐,因空著肚子的我們並未受到下午茶精選的粉麵所吸引,反而被午市和其他飯類所吸引。在這鋪租高昂的地區,一個午飯四十多元跟熱飲算不昂貴了。三寶飯 (炸豬扒、炸雞翼和札肉) 42元 - 熱熱的炸物,沾上酸酸的汁醋很是惹味和開胃,還傳統地加上一塊蝦片XO醬茄子班腩飯 46元 - XO醬味ok 當然如果能下多點XO醬就好了 (XO醬這麼貴我是在妄想吧哈哈),班腩鬆脆冬蔭功湯 10元/每碗 - 海鮮料足有湯料食,味道偏酸,有些人未必能接受,但我和友人能接受 還叫了兩碗凍飲加3元
凍飲加3元
題外話/補充資料: 這兒的酸醋汁比較溫和 不會像一些店偏酸 店員阿姐信口開河,亂說湯送給我們飲也可以,我們當然不相信啦,她還把我們點的凍奶茶變成了凍檸茶,還說是不是我們記錯了,害她給老板罵,真是奇遇XD
2013-02-04
  • 三寶飯
記得上次嚟都一年幾前﹐比個無禮貌又粗魯既4眼呀姑激到我死﹐果刻諗住永遠唔再幫襯﹐今次放假行街行到累又想食越南嘢﹐咁比多次機會佢啦。老實講﹐上次嚟D嘢食味道普通(味精多﹐不過都係HK食店既文化)﹐勝在價錢平(銅鑼灣區)﹐但係個員工4眼呀姑真係過份無禮貌﹐今次經過見個無禮貌4眼呀姑唔喺度就一於入去喇﹐食食下比我八到原來轉咗老細﹐以後CWB多翻一個食點 。講翻嘢食﹐今次點咗茄汁牛腩飯﹐火車頭粉﹐馬拉棧抄通菜(如果有耶菜苗就好喇 )。茄汁牛腩飯正 - 唔係果D擺D牛腩上飯再加D茄汁上面果D﹐茄汁唔太酸唔太甜好味道﹐牛腩好林﹐只係太多牛腩皮而太少牛腩肉﹐我同個職員講﹐佢即刻叫廚房攞咗一碗仔淨腩比我 - 讚!! 火車頭粉 - 第一次見越南粉會落菜芯 。 講真湯底唔夠厚﹐但係總好過多味精﹐牛肉唔"鞋"﹐都算ok.馬拉棧抄通菜 - 味道唔錯﹐都係果句﹐有耶菜苗就好喇 最後﹐員工有禮貌有效率﹐值得再讚!! P.S. 凍檸檬茶好好飲﹐加油!下次會post相

)。

火車頭粉 - 第一次見越南粉會落菜芯

馬拉棧抄通菜 - 味道唔錯﹐都係果句﹐有耶菜苗就好喇

最後﹐員工有禮貌有效率﹐值得再讚!!

P.S. 凍檸檬茶好好飲﹐加油!

下次會post相

2012-12-02
  • 茄汁牛腩飯
2012-10-01 82 瀏覽
本身到坐低一刻都唔太確定要唔要食呢間,但媽子一直壤著要食越南野為由簡佢; 大致上有散叫、一人'二人'三人'四人餐任君選,最後點了四人餐「是次春卷、豬扒、雞翼(3隻=.=)、石頭茄汁牛腩煲、馬拉盞通菜、越式炒'夢'粉」春卷、雞翼好野味,炸得岩岩好;馬拉盞通菜、越式炒'夢'粉就一般;最好味就係個茄汁牛腩煲,紋腩入味又冇跟,肉又大塊又夠多!基本上係值回票價,有機會會再去。

春卷、雞翼好野味,炸得岩岩好;
馬拉盞通菜、越式炒'夢'粉就一般;
上係值回票價,有機會會再去。
紀念日
  • 石頭茄汁牛腩煲、雞翼
2012-05-07 44 瀏覽
昨天同朋友仔第一次行銅鑼灣的女人街!行近尾段見到呢間餐廳乾淨企理所以入去試試我們叫了越式拼盤,海鮮炒飯,馬拉盞炒雜菜越式拼盤:雞翼,豬頸肉,春卷好好味,蝦餅味道ok,但切去太薄無口感串燒: 雞牛豬都係雲,我至愛雞味,點串燒的沙嗲汁好好味海鮮炒飯味道一流,會返去再食馬拉盞炒雜菜,馬拉盞的味道同出面食的不一樣,味道特別,又係值得回去幫襯
越式拼盤
2012-05-06
越式拼盤
  • 海鮮炒飯,馬拉盞炒雜菜
2012-04-30 24 瀏覽
第一次黍想為這間店寫一篇介紹,等多啲人可以食到好野,越色拼盘雞冀和春卷超正,越式拼盤全份都很好吃, 春卷皮脆餡多, 帶點煙韌,包生菜葉沾碌冧來吃是更加酸甜清新;雞翼皮香脆, 肉多汁,脹卜卜兼有爆蒜香味;蝦餅彈牙,越式炒通菜: 通菜夠鮮嫩,調味鹹淡得宜,炒得很不錯!吵飯一流.
2012-04-27
2011-06-25 16 瀏覽
大家唔好去呢間食!一班同事叫外賣,叫佢1pm 前送到..... 點知遲左黎.....(一小時前已落order),都不緊要我地叫左 7 個外賣餐...收 $261 點知送得 6 個餐.... 打電話, 叫佢 退番 $40... (因為已遲左送來.... 再等, lunch 時間差不多完)佢竟然唔肯退錢!!!仲要在電話大大聲鬧番我地!話我地冇即場點算清楚... (大佬, d 湯又分開上.. 又飲品, 一大袋外賣...咁多個外賣盒, 點樣當面點算... 在公司 reception 攤開...捉個數???...數完先至比個外賣仔走?)他們覺得我地呃佢 $40 咁.... 仲要多次cut 我地電話. 我地不是第一次幫親佢, 通常一個餐, 計一個外賣盒錢, 今次逐個逐個計. 都不緊要, 可能改左新規矩.. 食物味道又差了, 仲要服務態度勁差!我地受佢氣....!! 只係 $40 都唔肯退錢..... 都唔知點打開門做生意. 我地決定 black list 呢間. 大家都唔好去!

大家唔好去呢間食!
一班同事叫外賣,
我地叫左 7 個外賣餐...收 $261
佢竟然唔肯退錢!!!

2011-06-22
70 分鐘 (外賣送餐)
2011-06-06 17 瀏覽
午飯吃得不多四時多已覺肚餓.距離晚飯還有一段時間便往內街走去打算來個速食下午茶.走過這裡門口看見餐牌突然勾起了吃生牛肉河的慾望.生牛肉河----以下午茶餐來說這份量是頗大碗的,湯底的味道較為薄,幸下了大量洋蔥故吊起了點甜味.河粉亦算滑溜而牛肉不嚡不韌已算不錯.雖是小店但整體質素是比連鎖經營的佳!以此價錢在這區實屬物有所值.
走過這裡門口看見餐牌突然勾起了吃生牛肉河的慾望.
(非會員)
2011-02-21 25 瀏覽
差唔多兩點去, 有幾張檯吉既, 因為星期六少好多OFFICE 人士!本身有一件大行李, 入去已經CHOOSE 個完全唔阻人、無人坐又唔係通道路既位置擺低落order, 叫完個waitress 埋黎一下, 一秒後就自己走佐後面收野.落order 變佐同空氣講野.佢收完野行過就話, 得ga la , 聽到,完全無重覆我地叫d 咩落order個waitress 同妳零交流。二. 食到大半, 之後食客突然多了, 另一waitress 要求我把大行李放出通道.剛坐下的兩個SALES 姐姐就已經話俾個咁既中間死位佢地, 前後左右都好鬼逼, 已經話下次唔使幫襯。我完全OK明白人地要做生意, 無問題照做!! 我仲放埋D 自己到讓番條行到既路, 大家就下姐(但其實另人4人檯都有兩個食客用兩個袋霸佐兩個位)食完我都即走, 我俾$ 時個阿姐仲笑住同我講唔該點知我一行轉背就講佢「整舊咁既野黎」仲要我個同行朋友都未起身聽晒入耳.由頭到尾, 我件行李都無OCCUPLIED過佢一個位, 阻佢做一單生意自問銅鑼灣番工, LUNCH 都幫襯過不少次.服務態度使唔使咁AR~我唔係黎受氣野食又唔係特別好,又迫到死, 背

落order 變佐同空氣講野.
落order個waitress 同妳零交流。

二.
剛坐下的兩個SALES 姐姐就已經話俾個咁既中間死位佢地,
前後左右都好鬼逼, 已經話下次唔使幫襯。
我完全OK明白人地要做生意, 無問題照做!!
我仲放埋D 自己到讓番條行到既路, 大家就下姐
(但其實另人4人檯都有兩個食客用兩個袋霸佐兩個位)

食完我都即走, 我俾$ 時個阿姐仲笑住同我講唔該
點知我一行轉背就講佢「整舊咁既野黎」
仲要我個同行朋友都未起身聽晒入耳.

自問銅鑼灣番工, LUNCH 都幫襯過不少次.
服務態度使唔使咁AR~
我唔係黎受氣

野食又唔係特別好,
又迫到死, 背對背食野.

我話以後LUNCH, TEA 叫埋同事都唔幫襯佢啦.

2011-02-19
  • 受氣
2010-10-31 30 瀏覽
Long time no visit this cafe again.The package menu has been changed. The waitress has been changed to new face. I guess the chef has been changed as well.I have ordered a hot-pot + vietnam fired pork. Well, after the fired pork arrived, my guess is correct. The pork is quite spicy while I have order the non-spicy style already. then they helped me to prepare another one.Then the hot-pot is arrived. It is so call sea food but I just find some mini sea food, and soya-bean crab stick. The hot pot
Then the hot-pot is arrived. It is so call sea food but I just find some mini sea food, and soya-bean crab stick. The hot pot is very hot only.

Honestly, this cafe no longer be a vietnam style. You can forget it.
2010-10-30
2010-06-09 24 瀏覽
THE STAFF OF THIS RESTAURANT WAS VERY VERY RUDE. I HAVE ORDERED A FEW TIMES TAKEAWAY BUT IT ALWAYS COME OUT TO BE A WRONG ORDER. (BECOZ THE STAFF HAD SPEND MOST OF THEIR WORK TIME CHATTING AND IGNORE CUSTOMERS). I CALL IN TO TELL THEM (JUST LET THEM KNOW AND WONT MAKE ME WRONG ORDER AGAIN). THEY ARE SO RUDE AND HANG UP MY PHONE AND DUN ANSWER ANY CALLS LATER TIM WO.

2010-06-09