2009-10-31 10 瀏覽
這間餐廳環境都幾好, 食物也不俗. 價錢合宜, 可以再試. 吃了:1) 香茅豬扒撈檬好大碗 豬扒味道不俗, 略嫌硬身了一點, 配料足, 抵食.2) 生牛肉湯河量足很濃郁的香料味 牛肉也好食 朋友覺得幾好食3) 蝦餅推介之作 一大塊切開5件上 熱辣辣 味佳個人很滿意, 會再幫趁的.

1) 香茅豬扒撈檬
好大碗
豬扒味道不俗, 略嫌硬身了一點, 配料足, 抵食.

2) 生牛肉湯河
量足
很濃郁的香料味 牛肉也好食 朋友覺得幾好食

3) 蝦餅
推介之作 一大塊切開5件上 熱辣辣 味佳

個人很滿意, 會再幫趁的.
2009-10-29
  • 香茅豬扒撈檬
  • 蝦餅
2009-10-28 12 瀏覽
下午三點半, 同好耐冇見既朋友TEA~男友人全日都冇食過野, 叫左個雞翼紅米飯餐, 我都未食午餐所以一樣叫左紅米飯, 配豬頸肉, 如果我食左lunch應該會揀面類。豬頸肉不太油膩, 上面仲有啲蔥、花生, 點埋佢既酸汁, 正~!紅米飯熱又香口, 生菜同青瓜都好新鮮~!!!所以最後我只剩下我一向都唔食既蕃茄, 哈哈!飲品係草莓同藍莓特飲, 仲以為係果茶!! 點知兩杯都係汽水!!!! 我一向都不多鐘意碳酸....但草莓嗰杯有好多果肉响底, 感覺良好一點, 但我杯藍莓... 只有丁點兒... 同係冇味, 成杯似葯水... 我唔會再响呢度飲特飲, 我唔鐘意碳酸。但我會為佢啲野食再嚟
下午三點半, 同好耐冇見既朋友TEA~

紅米飯熱又香口, 生菜同青瓜都好新鮮~!!!
所以最後我只剩下我一向都唔食既蕃茄, 哈哈!

但我會為佢啲野食再嚟
豬頸肉紅米飯
2009-10-24
豬頸肉紅米飯
2009-07-11 4 瀏覽
05-07-2009由於友人做完gym極餓, 但我又在2:45才飲完茶極full在兩大contrast下, 我們原先想吃板前的, 可以吃多少都得但都未夠5:45, 已經排晒大隊, 好誇張友人氣奮之下, 決定四圍看, 終於在下午茶完結前吃了這個友人太餓, 點了生牛肉湯粉和菠蘿冰個粉當然不錯, 因為有味精, 但份量比平日吃的少了個冰都幾特別同好味我不餓, 故吃了香茅雞翼三隻配熱飲唔知咩柚子蜜特飲, 味道一般吧價錢竟跟友人的一樣!!突然覺得好貴, 決心冇下次tea食這個還有叫了一個越式春卷都係有點貴, 因為只有6件仔, 索價$34!!!個侍應都唔醒目, 上呢個又唔上魚露~都係果句, 味精太重下午茶雞翼唔抵食, 講完
05-07-2009

但都未夠5:45, 已經排晒大隊, 好誇張
友人氣奮之下, 決定四圍看, 終於在下午茶完結前吃了這個

友人太餓, 點了生牛肉湯粉和菠蘿冰
個粉當然不錯, 因為有味精, 但份量比平日吃的少了
個冰都幾特別同好味
我不餓, 故吃了香茅雞翼三隻配熱飲
唔知咩柚子蜜特飲, 味道一般吧
價錢竟跟友人的一樣!!
突然覺得好貴, 決心冇下次tea食這個
還有叫了一個越式春卷
都係有點貴, 因為只有6件仔, 索價$34!!!
侍應都唔醒目, 上呢個又唔上魚露~

都係果句, 味精太重
下午茶雞翼唔抵食, 講完
我們的飲品
好貴的雞翼!
好重味精的生牛肉湯粉
vietnamese spring roll
2009-07-05
$40+ (下午茶)
好重味精的生牛肉湯粉
vietnamese spring roll
(非會員)
2009-06-07 4 瀏覽
go there for lunch, food are as good as usual3 of us ordered a meal for 2, full enough..pork chop is nice! chicken wing is nice too!but the soup make us little thirsty..

2009-06-07
2009-05-01 1 瀏覽
我同男友次次去都食二人套餐- 一人一碗湯河粉 (香茅豬扒, 香茅雞翼.....)- 兩份小食 (扎肉, 豬頸肉...)- 一份上湯生菜- 一人一杯野飲次次都食到好飽 $125唔加一

我同男友次次去都食二人套餐

- 一人一碗湯河粉 (香茅豬扒, 香茅雞翼.....)
- 兩份小食 (扎肉, 豬頸肉...)
- 一份上湯生菜
- 一人一杯野飲

次次都食到好飽
$125唔加一
2009-05-01
  • 兩人套餐
2009-02-22 2 瀏覽
前排去完將軍澳掃完貨..咁岩行到呢間野見入面都OK多人..就以試下的心態去食入到去叫了1碗雞絲湯河..跟餐俾多6蚊..咁叫多杯檸蜜*-雞絲湯河真係好大碗..河粉都好多..不過D配料仲多-0-味道幾特別..唔似平時出面果D''我都食左好耐先食哂..而杯檸蜜真係.....好多冰同埋味道怪怪的..服務我覺得都幾好..有野問佢都好詳細咁答
前排去完將軍澳掃完貨..咁岩行到呢間野
見入面都OK多人..就以試下的心態去食
入到去叫了1碗雞絲湯河..跟餐俾多6蚊..咁叫多杯檸蜜*
-雞絲湯河真係好大碗..河粉都好多..不過D配料仲多-0-
味道幾特別..唔似平時出面果D''
我都食左好耐先食哂..
而杯檸蜜真係.....好多冰同埋味道怪怪的..

服務我覺得都幾好..有野問佢都好詳細咁答
2008-10-29 9 瀏覽
2/9/2008和女朋友來了將軍澳,逛了逛,還是選不到吃甚麼,結果走進了越棧。我點了一個生牛肉湯金邊粉。看著甚麼「一個湯底的傳說」,本滿抱期望的。一吃金邊粉,味道怪怪的,是不是以乾的金邊粉做的呢?(看來大學飯堂做的金邊粉比這裏還要做得好呢) 湯底偏咸,有點味精湯底的感覺。牛肉味道普普通通,金邊粉的味道令我覺得整碗粉味道麻麻呢……期望,再次變成失望。
2/9/2008

期望,再次變成失望。
生牛肉湯金邊粉
2008-10-09 15 瀏覽
Lunch 時間又過了, 5 點多最好吃下午茶 . 本來打算去椰林閣 , 路過的時候看見了這間越棧 , $20 多元一個餐又不用加一 , 選擇也頗多 , 就決定試一次 . 我叫了一個豬頸肉金邊粉 , 份量也 ok , 豬頸肉好多件 , 味道有些少淡 , 要加調味料才好吃 . 朋友叫了豬扒撈檬 , 相比之下 , 這款好吃過豬頸肉金邊粉 , 味道好夠 . 加了錢改叫特飲 , 紅豆冰和柚子蜜 , 兩款也不好飲 , 紅豆又硬而且又苦 , 柚子也是 , 苦到不得了 , 有些後悔不喝檸檬茶 .

黎將軍澳探人時經過入黎食個lunch 先~~叫左2個lunch set 都係生牛肉河~無法啦大家淨係對生牛肉河有興趣~生牛肉河真係唔錯!湯底好濃的牛味, 飲完都唔會好口渴~牛肉好淋, 一d 都唔"鞋"~ good~扎肉卷, 見佢賣相幾好, 所以就叫黎食下~一試, 果然唔錯~入面有好多扎肉好多粉絲~~good~春卷就真係有d失望...唔脆的....味道麻麻....drink 方面我地叫左三色冰同蘆薈柚子蜜三色冰是一般的水準但蘆薈柚子蜜是很差很差!我以為係柚子茶再加蘆薈粒粒啦點知原來係七喜再加柚子茶....蘆薈呢?? 去左邊??同埋, 我最唔鍾意飲汽水, 你竟然用七喜黎開?? Oh my god!!好彩今日gei 主打係生牛肉河....唔係杯野飲...p.s. 佢呢度d小食, 你可以選擇叫全份or半份, 所以我覺得幾好~ 可以試多一,兩款小食, 又唔會食唔哂, good~
黎將軍澳探人時經過
入黎食個lunch 先~~

叫左2個lunch set
都係生牛肉河~
無法啦
大家淨係對生牛肉河有興趣~
生牛肉河真係唔錯!
湯底好濃的牛味, 飲完都唔會好口渴~
牛肉好淋, 一d 都唔"鞋"~ good~

扎肉卷,
見佢賣相幾好, 所以就叫黎食下~
一試, 果然唔錯~
入面有好多扎肉好多粉絲~~
good~

春卷就真係有d失望...
唔脆的....
味道麻麻....

drink 方面
我地叫左三色冰同蘆薈柚子蜜
三色冰是一般的水準
但蘆薈柚子蜜是很差很差!
我以為係柚子茶再加蘆薈粒粒啦
點知原來係七喜再加柚子茶....
蘆薈呢?? 去左邊??

好彩
今日gei 主打係生牛肉河....
唔係杯野飲...

生牛肉河
扎肉卷
春卷
生牛肉河
扎肉卷
2008-09-01 15 瀏覽
1:45pm來到,尚未有下午茶(2:30pm),太餓關係都入去叫lunch set,一份豬頸肉撈檬,豬頸肉好香口,但一點都不肥喎,十個掂!!!不過杯凍檸茶就太過甜了...盛為$36!物有所值!另外一個雞咖喱紅米飯set,講真,雞又係得兩件大,其餘碎濕濕,仲要係雪雞貨色,差!配埋兩大舊薯仔,唔出色!但我就好欣賞個紅米飯,煙un得黎又軟硬適中,清晒碟!!好味道!!配以凍檸樂,汽水粉開出,可接受啦~盛為$39!無服務可言,快餐而矣!勝在侍應無即刻收拾趕你走!!算係咁啦~

雞咖喱紅米飯
2008-07-26 4 瀏覽
午餐1) 小食拼盤 ($58) - 幾多款, 扎肉粉蝦餅幾好, 不過要趁快食, 可能易『林』, 炸蝦餅也不錯, 蝦肉幾爽2) 豬扒金邊粉 - 豬扒幾香, 但湯的蒜頭味過濃3) 扎肉卷 - 較乾, 加多點魚露補救 4) 紅米咖哩雞飯 - 一般, 有點辣, 不過沒有選擇, 想吃飯而這裡只有三個飯的choices這個價錢, 算OK啦
午餐

2) 豬扒金邊粉 - 豬扒幾香, 但湯的蒜頭味過濃
3) 扎肉卷 - 較乾, 加多點魚露補救

這個價錢, 算OK啦
2008-07-06 11 瀏覽
在和女友看功夫熊貓在新都城找吃的,沒在這裡吃過,就來試試看。裏面的裝修很新,不過我覺得坐的不算舒服。兩人餐HKD 120多,感覺不怎麽劃得來。還是分開叫好。生牛肉湯懞,分量不小,牛肉也不少,不過怎麽一點牛肉味也沒有?湯底算ok,就是不夠香濃。這裡沒有自己加香草,想要多點也沒有。小吃可以要半份,兩個人夠吃了。看到鄰座叫了兩人餐,分量不少,不過桌子太小了。
裏面的裝修很新,不過我覺得坐的不算舒服。

兩人餐HKD 120多,感覺不怎麽劃得來。還是分開叫好。

小吃可以要半份,兩個人夠吃了。

看到鄰座叫了兩人餐,分量不少,不過桌子太小了。
2008-05-06 3 瀏覽
新都城的選擇不多偶爾也會貪方便和母親大人來這裡吃個quick lunch安全起見,每次來都只會吃湯/撈檬粉類這兒的湯底偏淡口,不太鹹亦不太油肉的分量也不少,印象中豬扒的味道比較出色撈檬也是普通貨色,魚露亦偏淡口要下很多才吃得到一碗酸酸甜甜的撈檬試過一次以後也就學乖不再點了剛好來到這裡,又心血來潮的想來碗檬粉過口癮的話還是可以的
新都城的選擇不多
偶爾也會貪方便和母親大人來這裡吃個quick lunch
安全起見,每次來都只會吃湯/撈檬粉類

這兒的湯底偏淡口,不太鹹亦不太油
肉的分量也不少,印象中豬扒的味道比較出色

撈檬也是普通貨色,魚露亦偏淡口
要下很多才吃得到一碗酸酸甜甜的撈檬
試過一次以後也就學乖不再點了

剛好來到這裡,又心血來潮的想來碗檬粉過口癮的話
還是可以的
$3x (午餐)
2008-04-16
湯檬就食得多撈檬都係第一次!!同娘親行街, 見到呢間唔多起眼既越南野好奇心驅使下入左去試一試!見佢d下午茶冇咩特別吸引, 又見到有未試過既撈檬於是散叫左個墨魚餅撈檬($33唔連野飲)娘親叫左set下午茶豬肉湯檬(好似25蚊連野飲)炸墨魚餅又唔錯wor~ 撈檬係凍既! 要自己落汁食大大碗非常飽肚! 係就係貴左d 不過勝在特別!
湯檬就食得多
撈檬都係第一次!!

同娘親行街, 見到呢間唔多起眼既越南野

好奇心驅使下入左去試一試!

見佢d下午茶冇咩特別吸引, 又見到有未試過既撈檬

於是散叫左個墨魚餅撈檬($33唔連野飲)

娘親叫左set下午茶豬肉湯檬(好似25蚊連野飲)

炸墨魚餅又唔錯wor~ 撈檬係凍既! 要自己落汁食
大大碗非常飽肚!

係就係貴左d 不過勝在特別!

(非會員)
2008-02-17 1 瀏覽
之前去左越棧諗住食佢既下午茶餐會抵d啦,但一d都唔係囉!裝修同服務都唔錯,係差在食物太唔抵啦!24蚊一個下午茶餐,加左3蚊轉特飲, 免加一。27蚊呢個價錢其實都唔平,不過一心打算試下就冇所謂啦,於是叫左2個餐,1. 扎肉金邊粉(湯)同青檸梳打2. 香芧雞翼撈檬同紅豆冰扎肉同樓下既人講既一樣, 少同薄香芧雞翼就只係2隻普通細size既雞翼...自己買去bbq o個d都大隻過佢成倍...青檸梳打...真係唔講都唔知係青檸囉,因為只係俾左一片, 無錯, 係一片超薄都唔知有冇0.4mm既青檸頭, 係頭囉!!唯一好味d 既就係紅豆, 多紅豆同埋棷奶。俾$既時候都幾唔甘心,我為有安慰自己可能下午茶先至會咁唔抵,不過下次如果要食越南野我都會去新都城個food court食囉...
之前去左越棧諗住食佢既下午茶餐會抵d啦,但一d都唔係囉!

裝修同服務都唔錯,係差在食物太唔抵啦!

24蚊一個下午茶餐,加左3蚊轉特飲, 免加一。
27蚊呢個價錢其實都唔平,
不過一心打算試下就冇所謂啦,

於是叫左2個餐,
1. 扎肉金邊粉(湯)同青檸梳打
2. 香芧雞翼撈檬同紅豆冰

扎肉同樓下既人講既一樣, 少同薄

青檸梳打...真係唔講都唔知係青檸囉,
因為只係俾左一片,
無錯,
係一片超薄都唔知有冇0.4mm既青檸頭, 係頭囉!!

唯一好味d 既就係紅豆, 多紅豆同埋棷奶。

俾$既時候都幾唔甘心,
我為有安慰自己可能下午茶先至會咁唔抵,