2024-06-10 264 瀏覽
經過旺角見新開左間越南餐廳,果日見都好多人食就試左,味道都唔錯有驚喜! 越式香茅燒雞 因為得2條友就叫左半隻,外皮燒得好靚仔,食既時候帶點焦脆,香茅味都好重,好有風味,雞肉嫩滑明爐烏頭魚烏頭魚大大條,肉質很滑,用左越式方法去整,調味酸酸地好開胃,值得一試 酸辣海鮮湯檬 鐘意食海鮮既朋友仔要試下! 好豐富,入面有鮮蝦、瀨尿蝦同扎肉,蝦肉彈牙,比較特別係有瀨尿蝦,幾特別! 湯檬係越南幾出名,吸收湯汁之後好好食,好鐘意個湯底

越式香茅燒雞

酸辣海鮮湯檬

估唔到越南餐廳都有咁正嘅咖喱飯食,好好味啊🤤呢間餐廳位於旺角通菜街內,店舖環境唔算好大,不過四四正正,坐得都幾舒服,而且仲有盆栽及油畫佈置,認真唔錯👍越式鮮蝦米紙卷第一次食呢個米紙卷,原來係咁清新嘅口味,好岩鍾意食得清淡嘅朋友☺️食用時記得沾上平時檬粉用嘅汁,酸酸甜甜又清爽,作為前菜食都幾岩😍越式咖喱三文魚飯呢個咖喱絕對有驚喜🤩🤩三文魚煎到岩岩好,食落又香又夠焦脆,加埋個調料十足嘅咖喱醬汁,送飯一流,令人愈食愈停唔到口😝😝越式蜜糖青檸薑茶越式蜜糖較甜,配上青檸薑,醒神又滋潤🥰📍越式小廚 (旺角)旺角通菜街29號地舖#越式小廚 #美食推介 #旺角美食 #女人街美食 #人氣推薦 #yummy #香港美食 #越式料理 #越式咖喱 #咖喱控 #foodie

越式鮮蝦米紙卷

越式咖喱三文魚飯

越式蜜糖青檸薑茶
越式蜜糖較甜,配上青檸薑,醒神又滋潤🥰

📍越式小廚 (旺角)
旺角通菜街29號地舖

2024-06-01
午餐
  • 越式咖喱三文魚飯
今日去左旺角行街,食晏時間條街咁熱,見到有間食粉麵嘅都幾啱呢d天氣食,所以就入去試下。越式生牛肉湯河(蔬菜粉)🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️呢間幾特色就係用蔬菜粉,我就未試過,似泰國彩虹河粉咁,味道正常不過好健康咁😝講返個主菜,湯底唔會有味精味,牛肉始終係新鮮牛肉都有肉味又嫩滑,整體唔錯,推介!越式燒頸肉🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️大家見呢份其實係細份嚟,估唔到都有咁多舊,而且又大大塊,呢個幾抵食,有驚喜。蜜糖薑茶🅰️🅰️🅰️🅰️好重薑味,感覺好足料咁,甜甜地用嚟解一解豬頸肉嘅油香就啱啱好,呢杯幾推薦大家試下。係旺角區街頭有間舒舒服服食餐粉麵,又唔係食遊客價錢嘅小店麵幾值得支持,尤其係佢地員工好好笑容,用餐體驗愉快,推薦大家過開嚟搵食試下!

越式生牛肉湯河(蔬菜粉)🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

越式燒頸肉🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

蜜糖薑茶🅰️🅰️🅰️🅰️

2024-06-06 198 瀏覽
好少有機會食越南菜,呢間越南餐廳好旺好多人,野食選擇都好多,今次試左幾款味道都好好! 會想食第二次頂級順化湯檬 有少少辣不過好清爽, 食肉既朋友仔應該會好鐘意! 內有豬腳、牛腱、扎肉同牛丸,豬腳大大舊重骨膠原,牛腱有咬口,湯底唔會好鹹應該冇咩味精,值得一試海防鮮蝦蕃茄湯檬另一款都係叫左湯檬,呢款雖然冇話好多肉,不過味道會比較酸酸甜甜好開胃,鮮蝦爽口彈牙,加入其他海鮮,蕃茄味都好出不會太假見到隔離食烏頭魚好似好正咁播,下次一於試埋佢先

海防鮮蝦蕃茄湯檬

見到隔離食烏頭魚好似好正咁播,下次一於試埋佢先
2024-06-03 131 瀏覽
星期日去旺角行街街,去左女人街呢間越式餐廳食下午茶,佢地環境幾闊落、坐得夠舒服😌食物都幾正宗,值得一試架💖*****🐮🍜SEN 3色湯河 $88轉蕃茄湯、小粉🌹☕️洛神花奇亞籽茶 +$18呢個三色湯河入面有牛腱、生熟牛肉、牛丸,簡直係一次過滿足你所有願望呀😆仲可以免費轉做蕃茄湯添😋健康又好味🤤🐔🔥越式檸檬葉串燒雞4件 $80呢個燒雞串燒有4件咁多,賣相超吸引🤩*****

*****

呢個燒雞串燒有4件咁多,賣相超吸引🤩

*****

2024-06-02
2024-05-31 126 瀏覽
係香港終於搵好食既越南美食啦!跟住附近街坊嚟到呢間位於旺角唔算好起眼嘅越南餐廳,環境闊落幾乾淨,選擇都好多,聽聞佢哋嘅燒雞同魚都好出名,今次就食咗燒雞先😀越式香茅燒雞 叫左半隻,燒雞外皮焦脆,肉質嫩滑,可以配上醬汁一齊食Sen 招牌手打生牛肉湯河生牛肉份量多,肉質嫩滑,食既時候都覺得好新鮮湯河湯底濃郁,河粉吸收湯汁後更惹味越式燒豬頸肉飯必試燒豬頸肉,外皮焦脆,肉質爽脆,越式醬汁甜甜好開胃,配飯味道一流同埋好欣賞佢地既服務,時刻都好有笑容,又會同你介紹邊啲係重點菜,值得支持。

越式香茅燒雞
叫左半隻,燒雞外皮焦脆,肉質嫩滑,可以配上醬汁一齊食

Sen 招牌手打生牛肉湯河
生牛肉份量多,肉質嫩滑,食既時候都覺得好新鮮
湯河湯底濃郁,河粉吸收湯汁後更惹味

越式燒豬頸肉飯

2024-05-31 63 瀏覽
成餐都好滿意,有好多款選擇,餐廳環境闊落整潔,店員服務態度都好好👍🏻有主動同我地介紹邊款好食🤤明爐烏頭魚本身好怕會有腥味,經過醃製之後烏頭魚味道好香,肉質幾嫩,大大條最好一大班人一齊食小食拼盤 諗住叫啲小食開心share,內有鮮蝦豬肉卷4件 / 墨魚餅2件 / 鮮蝦米紙卷 4件,鮮蝦豬肉多餡惹味,墨魚餅爽口彈牙,米紙卷不會太厚,鮮蝦彈牙,配上酸汁好好味滴滴咖啡呢個越南🇻🇳名物必試!咖啡好香濃,入口順滑招牌青檸酸梅綠茶綠茶茶底清香,加入青檸及酸梅酸酸甜甜好開胃。呢個係店員介紹我地必點,果然無介紹錯,正!

小食拼盤

滴滴咖啡
呢個越南🇻🇳名物必試!咖啡好香濃,入口順滑

2024-05-31 50 瀏覽
好耐冇出街食野,今次就去左試越南菜,店員全世界都係越南人,熱情好客,佢哋都識講廣東話,睇餐牌嘅時候見到佢哋嘅烏頭魚好吸引,食越南嘢,最緊要係佢哋嘅香料同烹調手法,想食唔到正宗一啲都唔容易㗎🥹明爐烏頭魚大大條烏頭魚香口惹味,外皮帶點焦脆,用上泰式方法煮製更加惹味頂級順化湯檬 順化係越南一個好出名既地方,湯底清而辣好開胃,入面仲加左豬腳、牛腱、扎肉同牛丸,豬腳好滑富膠質牛腱有咬口,扎肉有鹹香,牛丸爆汁,有選擇困難症既都可以一次食均多款配料美食

2024-05-26 38 瀏覽
【旺角•越式小廚】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角性價比高越式小廚黑椒牛柳粒飯越式豬頸肉招牌青檸酸梅綠茶黑椒牛柳粒飯:牛柳的質感與黑椒醬的完美結合。牛柳粒選用了上等部位,經過精心切割成一口大小,保留了肉質的多汁與嫩滑。快速翻炒使肉質鎖住鮮美,黑椒醬的微辣帶出牛肉的鮮味,同時也增添了一絲絲的辛香。此外,牛柳粒的外皮略帶焦香,與口感鮮嫩的米飯形成了對比,這層次分明的口感讓人回味無窮。總體來說,它是一道既能滿足肉食愛好者對質感的追求,又兼顧風味層次的豪華主食。越式豬頸肉:選用了肉質豐腴,帶有適量脂肪的豬頸肉為原料,這部分的肉品質細膩,脂肪分布均勻,使得成品既不會過於乾柴也不會過於油膩。這道菜的特色在於其獨特的越式風味,馬鈴薯地瓜粉丶玫瑰花粉等多種香料的巧妙搭配,帶出了豬頸肉的甘甜和香料的層次感。搭配青菜或米飯食用,讓人在享受美味的同時也得到了清新的舒爽感。招牌青檸酸梅綠茶:這款飲品看似普通,卻在口感與層次上花了一番心思。清新的綠茶與青檸的酸香恰到好處地融合,再加上酸梅的微甜和淡淡的鹹味,使整杯飲品呈現多層次的風味。這杯綠茶不僅解膩,同時也是一道令味蕾振奮的佳
【旺角•越式小廚】@
旺角性價比高越式小廚

黑椒牛柳粒飯

越式豬頸肉

黑椒牛柳粒飯:

越式豬頸肉:

招牌青檸酸梅綠茶:
這款飲品看似普通,卻在口感與層次上花了一番心思。清新的綠茶與青檸的酸香恰到好處地融合,再加上酸梅的微甜和淡淡的鹹味,使整杯飲品呈現多層次的風味。這杯綠茶不僅解膩,同時也是一道令味蕾振奮的佳品。在享用了口味較重的主菜後,來上一杯招牌青檸酸梅綠茶,無疑是畫龍點睛之筆。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#旺角美食 #越式小廚 #web3旺角
越式小廚
旺角通菜街29號地舖
2024-05-21 43 瀏覽
旺角好多好嘢食,呢間越式菜係旺角都好有名氣,一直以來都好多人食,價錢唔會太貴大滿足,次次嚟到都會食佢嘅小食拼盤同生牛肉,味道同出邊真係唔同㗎小食拼盤 入面好豐富,有齊鮮蝦豬肉卷4件 、墨魚餅2件 同鮮蝦米紙卷 4件,鮮蝦豬肉卷餡肉豐富,墨魚餅大大塊好彈牙😍💥招牌青檸酸梅綠茶青檸同酸梅都好夾,酸酸甜甜好開胃,茶底清香有助解膩頂級生牛肉生牛肉好好食,唔食生野既朋友仔應該都接受倒顏色好鮮色,入口肉質嫩滑,值得一試,抵食又好味。

小食拼盤

招牌青檸酸梅綠茶
青檸同酸梅都好夾,酸酸甜甜好開胃,茶底清香有助解膩

頂級生牛肉
生牛肉好好食,唔食生野既朋友仔應該都接受倒
顏色好鮮色,入口肉質嫩滑,值得一試,抵食又好味。

2024-05-21 63 瀏覽
好多人都有推介呢間旺角新開既越南菜,Menu選擇好豐富,有齊多款越南名菜,今次叫咗沙律主食飲品,本身好怕調味料重得滯,估唔到味道比想像中有驚喜,下次經過會再嚟食鮮蝦柚子沙律柚子粒酸酸地,鮮蝦大大隻好爽口,作為前菜一流越式豬頸肉撈檬大推佢地既豬頸肉,外皮香脆肉質嫩滑,配上越式醬汁酸酸甜甜好惹味,撈檬配上豬頸肉味道一流,鐘意熱辣辣湯底既可以試埋佢地既湯檬,吸了湯汁更入味青檸梳打青檸酸酸甜甜,加入梳打更滋味,正。同埋可能新店關係,環境好企理乾淨,坐位闊落,同埋仲有樓上添架原來。加分!

鮮蝦柚子沙律
柚子粒酸酸地,鮮蝦大大隻好爽口,作為前菜一流

越式豬頸肉撈檬

青檸梳打
青檸酸酸甜甜,加入梳打更滋味,正。

2024-05-14 41 瀏覽
屋企人鐘意食越南野,今次就帶佢去位於旺角既越南餐廳,佢哋話好正宗,價錢唔會太貴,重點店員係越南人,佢哋識得講廣東話,好吸引頂級順化湯檬 好似好多人推介話佢地既湯檬好好食,湯底好清新,內有豬腳、牛腱、扎肉及牛丸,最鐘意豬腳,好有骨膠原,牛丸大大粒又夠彈牙,好滿足鮮蝦柚子沙律柚子甜甜酸酸好滿足,鮮蝦大大粒,爽口彈牙,酸甜口感好開胃滴滴咖啡被喻為越南名物之一,同平時嘅咖啡有啲唔同,咖啡入口順滑,味道亦會比較濃郁,喺香港都可以飲到正宗嘅越南咖啡,呢個一定要試!

鮮蝦柚子沙律
柚子甜甜酸酸好滿足,鮮蝦大大粒,爽口彈牙,酸甜口感好開胃

滴滴咖啡
2024-05-13 66 瀏覽
話說又係拍拖嘅日子,睇完戲跟住又唔係好肚餓,思考咗一陣,咁見到啲越南嘢廣告,不如揀越南菜食啦⋯⋯睇吓OpenRice嘅食評,見到依間竟然冇乜負評,咁就決定去試吓啦,旺角我都好熟嘅一搵其實都搵到,入到去,兩位唔該,都係攝落去中間嗰啲位置,香港地舖租貴坐壁啲都正常嘅,店員都好客氣幫我推個筷子位小小,因為隔離嗰兩個姐姐仔人仔細細,但係佔咗枱面好多位,咁睇餐牌叫嘢食其實就唔係話非常多選擇,但係都叫做OK嘅,咁我嗌一碗豬頸肉湯檬粉,女朋友叫豬扒湯檬粉,等咗幾分鐘我個碗就嚟先,豬頸肉就冇話整得唔好食嘅,叫做OK,份量就唔多㗎啦,咁點知等多10分鐘我女朋友個碗麵先至到,跟住睇下,點解一樣嘅,我女朋友仲話係咪豬扒嚟㗎,我話直程係豬頸肉嚟囉,跟住就叫店員換過,因為我哋冇嗌錯嘅,嗰碗麵係多咗檸檬葉,而且我個碗係得啲蔥花,其實就唔知點解,叫佢換嘅時候好似我哋叫錯咁樣,我哋換過囉,我覺得態度好似一般,跟住換過,其實豬扒四舊有三舊都係骨,同埋好乾,一係就肥,麻麻哋,但係幾廿蚊又唔可以咁高要求,但係個麵嘅湯好味精,我覺得唔似正宗越南嗰啲湯底,我下次都唔會再試嘅,就係咁多啦!
2024-05-13
10 分鐘 (堂食)
2024-05-12 70 瀏覽
第二次來吃啦!上次覺得味道不錯,這次來encore!服務員態度還是這麼好,很細心地安排了座位,幸好來得早,週末晚市過了一會兒就開始排隊了黑椒牛柳粒飯 💰88這次選了這個飯!份量超級多呀!牛柳粒簡直是鋪滿了半個碟子,真是很厚道!而且牛柳的味道很好,很有牛味,嚼勁夠但一點都不柴,黑椒醬也味道也剛剛好,不怕很辣!小食:細份🤏越式香茅雞翼 💰20 & 越式燒豬頸肉💰45雞翼醃得很入味,能嚐到香茅味道;豬頸肉比我想像中更大份!每一款都是肥瘦適中,表面會有一點點焦,增添了整個的口感!還配上特製的醬汁,👍飲品:越式蜜桃🍑珍珠紅茶

黑椒牛柳粒飯 💰88

小食:細份🤏
越式香茅雞翼 💰20 & 越式燒豬頸肉💰45

飲品:越式蜜桃🍑珍珠紅茶
2024-05-11
  • 燒豬頸肉
2024-05-08 31 瀏覽
同朋友係旺角行行街有啲肚餓~🤣同埋撞正下午茶時間~所以就經過通菜街,睇吓有咩好食~見到有間越南野~有好多款野食有小食,有主菜~所以就試吓~入到去,環境都幾好,有2層樓裝修好舒服~😌😋 Sen越南法包 $68 🥖越南法包好大個~同朋友share最岩入面有豬肉,酸菜,青瓜絲,仲有好多豬肉鬆,食落去口感好豐富麵包焗到好香脆~😋越式鮮蝦豬肉春卷 2件 $28春卷炸到岩岩好,加埋自家製魚露夾埋生菜食~食落去好fresh~😋越式香芧雞翼2隻 $20有好香既香茅味,同埋好juicy唔會炸到好乾,仲有蒜片係面😋椰青 $42食完d炸野、飲反個椰青,好清涼又清熱😍好食指數(5星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

同朋友係旺角行行街有啲肚餓~🤣
同埋撞正下午茶時間~
所以就經過通菜街,睇吓有咩好食~
見到有間越南野~有好多款野食
有小食,有主菜~所以就試吓~
入到去,環境都幾好,有2層樓
裝修好舒服~😌

😋 Sen越南法包 $68 🥖
越南法包好大個~同朋友share最岩
入面有豬肉,酸菜,青瓜絲,
仲有好多豬肉鬆,食落去口感好豐富
麵包焗到好香脆~

😋越式鮮蝦豬肉春卷 2件 $28
春卷炸到岩岩好,加埋自家製魚露
夾埋生菜食~食落去好fresh~

😋越式香芧雞翼2隻 $20
有好香既香茅味,同埋好juicy
唔會炸到好乾,仲有蒜片係面

😋椰青 $42
食完d炸野、飲反個椰青,好清涼又清熱😍

好食指數(5星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️