2005-04-24 7 瀏覽
23/4星期六18:15入車, 停車場完全毋須排隊, 免費任泊2小時, 車位及通道極闊落! 抵讚!可能由於週末, 我地排左35分鐘先入內, 食左1) 湯烏冬$10--麵質彈牙, 湯底普通(2) 冷烏冬$10--麵質彈牙(3) 天婦羅--蝦x1 ($10)、茄子x1 ($5, 一份兩件)、冬菇x1 ($5, 一份兩件)--呢個自選天婦羅idea我好中意, 因為外邊的天婦羅次次都有幾件我唔食o既野, 呢度勝在可以自選配搭--蝦相對算貴, 其他係勁平--冇天婦羅汁供應, 因為預左係用o黎配湯麵(4) 吉列牛肉薯餅$7--好好味的薯蓉饀料(5) 煎肉腸$10--普通司華力腸, 但真係好平, 街邊小食檔都要呢個價(6) 餃子$10--一客四隻, 算貴同埋太普通(7) 吉列豬扒$10--好大件, 好味!最抵係不設加一, 兩個人食左$77, 抵!!!意見: 加番d有蔬菜的食物會更好!

可能由於週末, 我地排左35分鐘先入內, 食左:

(1) 湯烏冬$10--麵質彈牙, 湯底普通

(2) 冷烏冬$10--麵質彈牙

--蝦相對算貴, 其他係勁平
--冇天婦羅汁供應, 因為預左係用o黎配湯麵

(4) 吉列牛肉薯餅$7--好好味的薯蓉饀料

(6) 餃子$10--一客四隻, 算貴同埋太普通

(7) 吉列豬扒$10--好大件, 好味!

最抵係不設加一, 兩個人食左$77, 抵!!!

意見: 加番d有蔬菜的食物會更好!
2005-04-23 10 瀏覽
食過4次,食過:凍udon, 熱udon,---> 好食,好煙un, 凍udon d 醬油真係想飲哂佢, 加大多5蚊,份量夠飽牛肉餅,---> 少油, 不過好肉係咸牛肉天婦羅蝦, ---> 好食, 因為係即叫即炸天婦羅魷魚, ---> 魷魚冇味, 一定要點汁炸朱扒,---> 乾左d炸朱扒撈udon, ---> d朱扒+埋d冬姑蛋份量夠雞肉飯---> 都係食返udon好過, d雞冇乜味天婦羅雜錦飯---> 叫set有碗udon, 飽, 好味魚餅---> 20蚊唔抵食, 不過都好食厚燒玉子---> 次次去都冇雞翼---> 有4隻都係$10, 皮唔會煎loan, 面頭有d辣粉冇加一底食, 位少迫左d, 等好耐, 唔可以用wellmart card儲積分, 問過staff冇得叫隔離sushi食, d野即叫即整所以要等一陣,
食過4次,食過:

牛肉餅,---> 少油, 不過好肉係咸牛肉

天婦羅蝦, ---> 好食, 因為係即叫即炸

天婦羅魷魚, ---> 魷魚冇味, 一定要點汁

炸朱扒,---> 乾左d

炸朱扒撈udon, ---> d朱扒+埋d冬姑蛋份量夠

雞肉飯---> 都係食返udon好過, d雞冇乜味

天婦羅雜錦飯---> 叫set有碗udon, 飽, 好味

魚餅---> 20蚊唔抵食, 不過都好食

厚燒玉子---> 次次去都冇

2005-04-19 0 瀏覽
今日下晏四點幾,兩個人去o在試~ 因為已經成四點,所以唔駛等位就有得食,好彩兩個人都冇食晏,所以都叫o左幾多o野食,total $54-冷烏冬1個+冷烏冬1個(加大)烏冬真O係好煙un....食完之後個口都幾累,淋番d會更好-牛肉薯餅呢個好得,炸得夠脆夠香口,食完亦冇成口油,只係$7,抵-厚燒玉子夠熱,不過得三舊,少o左d-吉烈豬扒ok 咁喇~ 不過佢伴碟個"滴"醬,真係只可以用"一滴"o黎形容-天婦羅茄子呢個唔得,脆漿厚左d,又冇sauce, 問佢有冇鹽,諗住"shum"係面,原來都係冇o既.唯一吸引o既地方,就係只需要$5服務ok喇,o個時唔係咁多人.不過想問,佢d水呢,o係唔o係水喉水冇過濾過o架?????都幾大陣味

兩個人都冇食晏,所以都叫o左幾多o野食,total $54

-冷烏冬1個+冷烏冬1個(加大)
烏冬真O係好煙un....食完之後個口都幾累,淋番d會更好

-牛肉薯餅
呢個好得,炸得夠脆夠香口,食完亦冇成口油,只係$7,抵

-厚燒玉子
夠熱,不過得三舊,少o左d

-吉烈豬扒

-天婦羅茄子

2005-04-17 1 瀏覽
見到d friend 話okay, 今日同女友特地去試,食左1.冷烏冬2.吉列豬扒撈烏冬3.鴨胸湯烏冬4.餃子5.天婦羅尤魚大家都講左咁多,我唔重複la, 真係好好食, 真係等好耐.星期六, 6:30等到7:30冷烏冬最好食^.^
1.冷烏冬
2.吉列豬扒撈烏冬
3.鴨胸湯烏冬
4.餃子
5.天婦羅尤魚

大家都講左咁多,我唔重複la,
真係好好食, 真係等好耐.
星期六, 6:30等到7:30

冷烏冬最好食^.^
2005-04-16 0 瀏覽
之前見好多報紙雜誌介紹呢度,所以今日中午去試下.到見到大排長龍,等左成50分鐘至有位坐.叫左冷烏冬,牛肉薯餅,吉列炸豬扒同鰻魚丼套餐.烏冬比一般的有嚼頭、彈牙,與冷麵汁很配合,冷食比熱食好吃.牛肉薯餅分量不少,日式製法,跟「麥記」的薯餅很不同.吉列炸豬扒冇乜豬味可以不吃.鰻魚丼則是一般貨色,但飯卻只是普通米而不是珍珠米,有點令人失望.侍應手腳較慢,特別是清理客人已走的位置時.雖然烏冬的確幾好,但係要排差唔多成個鐘去食碟烏冬又好似唔多值.下次唔使排長龍的話都可能再幫襯.
2005-04-16 1 瀏覽
之前去過呢度食lunch, 好多返工人士食~~ 所以lunch 時間一定要排隊.... 我同bf試了湯烏冬同埋冷烏冬~~~ 面的質感唔錯, 有d似富久保的烏冬~~ 另外我地就叫了蝦, 冬姑,茄子天婦羅, 味道唔錯, esp. 茄子, 半隻茄子上, 好抵!! 只要5蚊~~~ 而且味道很好!! 仲有, 我地叫左牛肉薯餅, 味道幾好, 7蚊真係好抵呀!!!! 7蚊有咁既quality已經非常好~!!! 應該會再幫襯!!! 食到飽哂都只係74蚊!!!!!
食到飽哂都只係74蚊!!!!!
2005-04-15 1 瀏覽
係MAGAZINE 睇到個介紹話D烏冬係每日新鮮手打, 好鬼吸引,於是尋晚放左工同同事去食. 間鋪好細, 7點去到已有20人排隊,好誇張!! 等足9個字先有位(D侍應手腳真係頗慢). 2個人叫左3個烏冬+3個小食, 埋單都係$112, 好抵! D烏冬好有咬口,又冇粉味, 正!! 個牛肉薯餅都好好味($7咋), 有係日本當地食的水準!
2005-04-14 8 瀏覽
到Biosphere 做完mini spa, 行了幾個圈才找到此店. 當時門口有8人, 心諗等一陣都ok. 點知當有5個人走左, 個侍應不知因何, 好laid back, 逐1-2隻碟執, 慢慢行. 原來經理都係咁, 有人走左, 唔會即刻安排人入座, 等佢地上哂菜, 執哂野, 抹哂檯, 你預3分鐘之後先至到你坐啦.如果佢地公司不須員工"跑數"或有獎金, 呢d慢動作十分正常. 食物方面, order 冷烏冬, 炸魚餅及天婦羅茄子. 冷烏冬幾好, 不過同日清冷藏烏冬一樣, 日清冷藏烏冬都只係$5個, 你可以話在餐廳食又不同講法. 筷子有問題, 烏冬圓碌碌一條, 佢比壽司用圓條木筷? 夾極都夾唔起o既! 素麵汁just ok, 稀左少少. 炸魚餅香甜, 幾好味, 不過要$20, 相比起其他係貴好多. 天婦羅茄子好唔掂, 超厚漿, 好明顯是油不夠熱. 食左一啖就放棄.見對面女士食o既鰻魚飯幾靚, 下次試下先. 原來開到凌晨2點, 行完街至去食都得wor!

2005-04-14 2 瀏覽
尋日去食,叫左冷烏冬,加蝦天婦羅,鰻魚撈鳥冬,牛肉薯餅同燒玉子,個冷烏冬同撈烏冬都好似硬左D,食完有D胃痛,可能湯烏冬會好D,不過D冷麵汁都唔錯,清得黎又夠味,撈烏冬D鰻魚好肥美,好食!牛肉薯餅就普通,雖然得一件,但兩人share啱啱好,燒玉子就有D失望喇,唔太熱,亦都唔夠滑.下次要試下D雞奕同餃子先,因為我見到好多人都叫.服務方面有D混亂,有待改善~
服務方面有D混亂,有待改善~
2005-04-09 0 瀏覽
下午一個人來吃了冷烏冬及牛肉薯餅,真係好好味, 仲要好平,只須17元,好開心呀!!!
2005-04-09 0 瀏覽
雜誌介紹得咁行, 又見你地讚多於彈, 終於前日去了試冷烏冬($10) - 份量都唔少, 配合汁吃味道唔錯, 但烏冬略硬, 如可腍些會更好熱烏冬($10) - 清湯底加上蔥粒味道尚可, 但我會喜歡冷烏冬多些煎餃子($10) - 普通炸豬扒($10) - 好大塊幾抵, 炸得又剛好, 但卻沒什味道碎牛肉薯餅($7) - 外面香脆, 內裡就軟腍, 我覺得呢個最好味加埋可樂一罐($5)盛惠$52, 好抵
雜誌介紹得咁行, 又見你地讚多於彈, 終於前日去了試

煎餃子($10) - 普通

加埋可樂一罐($5)盛惠$52, 好抵
2005-04-05 0 瀏覽
見大家講得咁開心, 男友一向都鐘意食手打烏冬, 今次一於要去試番次!!!星期日晚七點半去到, 估唔到都唔係等左好耐, 8:30都唔駛就有位啦!! 其實店內食物選擇唔係多, 叫了招牌貨咖哩牛肉烏冬$35, 滑蛋吉烈豬扒撈烏冬$30, 牛肉薯餅$7同埋吉烈雞扒$7烏冬真係唔錯,麵條粗身,食落煙un, 但我覺得佢可以煮淋一點, 因為有幾條好明顯係未熟,咖哩汁唔錯, 好日本feel, 又夠杰, 唔會好似炮台山個間咁稀, 不錯不錯!! 滑蛋太咸, 放在吉豬上搞到豬扒淋晒, 豬扒肉不夠厚,都係一般貨式, 整體味道過咸.牛肉薯餅炸得唔錯, $7都幾抵, 因為自己係supermarket買都要咁價錢啦!! 吉雞就真係唔掂, 因為雞太薄, 炸皮又太厚, 根本食唔到雞肉.....太差呢間野要等位係好正常, 因為佢真係賣得好平, $10-$35一碗烏冬, 平日去味千都唔只呢個價啦, 再者, 佢間鋪咁鬼細, 邊有可能唔駛排, 咁好生意, 不如老闆要個大鋪好過啦!!!

2005-04-04 0 瀏覽
成日見到人等位, 今日終於來試. 不過都要等左15分鍾先有得坐. 雖然要等, 但今日上菜速度好快, 食物亦夠熱. 冷烏冬有點硬, 可以軟身番少許, 不過尚算彈牙, 但$10一碗, 個人已經收貨. 同事吃的是熱烏冬, 她側覺得不錯. 天婦羅蝦($10/隻)熱辣辣, 唔錯, 但冇汁比你點.吉列豬扒($10)幾大件, 肉亦厚. 日式餃子($10/4隻) & 炸牛肉薯餅($7/件)麻麻地. 埋單$67, 好抵食.

2005-04-02 0 瀏覽
勁多人排隊~諗住會好好食~等左大半個鐘~兩個人叫左三樣野:1) 咖喱牛肉湯烏冬($35) - 都OK~不過牛肉少左D~個咖喱係好普通既日式咖喱~可以話邊都食到~D手打烏冬係硬淨D~個人覺得可以軟身番少少~2) 滑蛋吉列豬扒湯烏冬($30) - 味噌湯底~有D喊~但個滑蛋吉列豬扒幾好食~個人prefer呢個多d~個烏冬都D~3) 吉列牛肉薯餅($7) - 免治牛肉溝薯餅~幾香口~仲幾大件~整體黎講~食完覺得好口喝~個喉嚨都唔係幾舒服~應該落左幾多味精~其實廚師輕手D仲好~價錢係平~但等咁耐唔係好值~
勁多人排隊~諗住會好好食~等左大半個鐘~兩個人叫左三樣野:
價錢係平~但等咁耐唔係好值~
2005-04-01 2 瀏覽
前日看到食評, 今日去左試, $10清湯烏冬, 另外叫了滑蛋炸蝦天婦羅撈烏冬$35, 那些烏冬彈牙到不能形容, 超正超抵食, $10去邊度買到呀?炸蝦不過不失, 滑蛋內有洋蔥及鮮菇片, 不錯.又叫了一個炸牛肉薯餅, 是用薯蓉及免治牛肉炸成的, 都幾大個, 食唔哂, $7 only.但係, 小心入錯門口, 原本睇到仲有加洲反卷, 想叫, 但原來是入面知和花亭先可以叫, 圍住吧台的只可以叫丼飯及烏冬, 要叫sushi 便要入去時講明...
前日看到食評, 今日去左試, $10清湯烏冬[可加大, $15], 另外叫了滑蛋炸蝦天婦羅撈烏冬$35, 那些烏冬彈牙到不能形容, 超正超抵食, $10去邊度買到呀?

炸蝦不過不失, 滑蛋內有洋蔥及鮮菇片, 不錯.

但係, 小心入錯門口, 原本睇到仲有加洲反卷, 想叫, 但原來是入面知和花亭先可以叫, 圍住吧台的[出面]只可以叫丼飯及烏冬, 要叫sushi 便要入去時講明...