2015-10-01 530 瀏覽
記得第一次食赤丸,就係同初戀男友吃。每人嗌一個冷烏冬加兩份小食,份量啱啱好,價錢又平,係學生時期拍拖經常去既地方。而家同另一半去食,已經無左剔紙仔,而係直接叫侍應落單,同埋價錢貴左好多,今次照樣嗌兩個冷烏冬,兩份小食,每人已經要差不多成舊水落樓(以前平一半),其實都幾唔抵食。不過真心講,啲野食幾好味既,起碼唔會好似其他餐廳,價錢貴左勁多,但質素又下降。起碼我而家都食得番以前既味道啦。我就推介雞翼,炸到勁香脆,又唔油,但入面既雞肉都仲好juicy! 炸魚餅都好味!不會乾爭爭!所以貴一貴我都會繼續食啦!

2015-08-30 282 瀏覽
見好耐無食拉麵,見到e間唔洗排隊,於是就試下啦!坐低左之後,睇完個menu點左個吉列魚拉麵,等左一陣之後個店員話無晒,我心唸又話新品,但係又無貨,好無奈,咁就轉左食吉列豬扒拉麵啦!拉麵到左啦,賣相就無啦,因為佢好多配料例如係蛋、筍同粟米等都要加錢呀!如果加晒我覺得都會貴左d啦!之後就試下個麵先,麵質唔係好彈牙,個湯都算可以,而塊豬扒d粉就上得得左,面果陣有d硬,食完都算係可以呀!咁既價錢都算合理!

2015-06-30 270 瀏覽
今日食左一個幾多野食既下午茶。首先有一個炸雞翼配炸薯角,佢既雞翼係由中間切開邊先再拎去炸,咁樣做好處係可以令佢地都均勻受熱,每件都炸得脆卜卜,而且食起上黎既時候方便好多,但唔好既地方係肉汁會流失左,令雞肉唔夠嫩滑。薯角都炸得好脆,每塊里面都好似有D薯蓉咁,外脆內軟,口感非常好。來到烏冬,配合湯汁吃起來爽滑彈牙,仲有小小煙韌口感,份量o岩o岩好,再多D就食曬啦。飲品我揀左巨峰特飲,提子味好濃,飲到最後仍好有甜味。
今日食左一個幾多野食既下午茶。

飲品我揀左巨峰特飲,提子味好濃,飲到最後仍好有甜味。
雞翼配薯角
湯烏冬
巨峰特飲
2015-06-30
雞翼配薯角
湯烏冬
巨峰特飲
今天放工之後,友人說不如去油塘吧!大本型開了很多店,餐廳選擇都比以前多了!二話不說,出發了!上了兩層電梯,看見赤丸製麵所,感覺佈置很像味千拉麵,上前看一下Menu...食物完全不同,主要是吃拉麵烏冬,大約四十多元至六十多元一碗。朋友看到那個豐瀛御膳的餐牌,主食+小食+飲品=$56,比單點多數元便可有小食及飲品,十分划算,於是我們都叫了叫了套餐。7點來到,客人不算多,大概有4-5桌客人,因此坐得十分舒服!我點的是:滑蛋野菌帶子湯烏冬 + 章魚燒(3粒) + 汽水。食物上菜速度很快,點了5分鐘便到了。朋友說與其說是滑蛋,不如說是蛋花? 雖然如此,味道出奇地合我口味! 我不沉醉於香港人大愛的極濃厚極咸的拉麵湯底,反而喜歡清清淡淡的。野菌是水煮的,入口爽身,帶子不腥,一粒大於$5硬幣。烏冬不是超市中的便宜即食烏冬,有誠意,令我十分高興!吃出來應該是乾烏冬的味道!如果討論烏冬的口感, 乾烏冬> 雪藏烏冬 > 即食烏冬!烏冬入口彈牙,但又唔會太韌。有烏冬的香味,沒有奇怪的酸味!因此很可口!友人點的是:滑蛋魚柳湯烏冬 + 章魚燒(3粒) + 汽水。魚柳是鮮炸的,熱騰騰的,香口但魚肉不

食物上菜速度很快,點了5分鐘便到了。
滑蛋野菌帶子湯烏冬
朋友說與其說是滑蛋,不如說是蛋花?

友人點的是:滑蛋魚柳湯烏冬 + 章魚燒(3粒) + 汽水。
魚柳是鮮炸的,熱騰騰的,香口但魚肉不稱得上幼滑。湯底及烏冬和我點的是一樣,因此不作重覆介紹了!
章魚燒(3粒)味道不錯,有足夠的沙拉醬、燒汁,小小顆,但是即製的,加分!

服務方面,店員認真,會主動介紹好吃的食物。只是有時沒有記性,點了的飲品,剛說完,便忘記了!

值得一提是店員對於清潔十分在意,客人離開了,便很有系統地清理桌面。而且一聞到有油脂味道,馬上重新清潔一次,因此認真程度,令人欣賞!
題外話/補充資料: 1/ 店員對於清潔十分在意,認真程度,令人欣賞! 2/ 桌面有一樽水,供客人飲用。
2015-03-14
  • 滑蛋野菌帶子湯烏冬 章魚燒(3粒)
赤丸一直都是其中一間我喜歡幫襯既一間餐廳不過呢排成日都唔得閒所以都冇食好耐呢一日我終於有時間和朋友泥食可能因為我地九點先去食所以基本上都唔洗等位呢到既環境冇咩特別 但幾舒服就算坐滿人都應該唔會好逼既個人好中意呢到既燈光到嗌野食既時間個服務員都幾好佢向我地介紹左個套餐烏冬/拉麵/飯+一款小食+飲品都系$56真系好幾抵野食都幾快泥嗌完之後等左一陣就有得食等我介紹下D野食先首先泥既系雞軟骨串賣相幾吸引 味道都好好 D汁令人想一食再食 D軟骨又唔會太難咬如果唔系我地已經嗌左唔少野食 我地實會再叫之後泥既系章魚燒賣相都唔錯 不過味道就一般幾好既系食落去唔似街邊賣果D咁多粉都冇咁濟軟殼蟹沙律因為我喜歡食菜所以特登叫左呢個泥食一泥到有D失望 因為勁少菜 似伴碟多D黑色既汁應該系撈沙律既醋 幾開胃D軟殼蟹味道不過不失 但感覺上唔系即炸主菜啦!朋友果碗櫻花蝦天海老掛烏冬佢既味道冇佢既賣相咁好D滑蛋好咸 D櫻花蝦都不太特別我同朋友都覺得我果碗既吉列蝦好食D不過蝦系幾爽口既我果碗海鮮蕃茄湯烏冬我每次食呢間野都會嗌既就系呢個佢既湯好重蕃茄味 仲有D海鮮既鮮味我每次食都會飲左佢大半碗湯D海鮮都冇乜腥味蝦都好爽口
赤丸一直都是其中一間我喜歡幫襯既一間餐廳

呢間餐廳
間唔中食都幾好既

2015-01-31
2014-12-14 293 瀏覽
今天又要外出工作,來到油塘大本型見到上次在德福看不到的赤丸,於是便坐下了。看到那個豐瀛御膳的餐牌,主食+小食+飲品=$56,比單點多幾蚊但有小食及飲品,於是便叫了1set。2點來到,客人不算多,大概有30人(坐滿一半),很快食物便來了。我點的是:滑蛋吉列豬扒湯烏冬 + 吉列牛肉薯餅 + 冷巨峰特飲滑蛋吉列豬扒湯烏冬那個滑蛋雖然也滑,但煮耐了變了熟蛋。吉列豬扒則算軟腍;至於烏冬則夠爽滑彈牙。吉列牛肉薯餅炸得夠鬆脆,滿滿的薯蓉,假如多點牛肉會好吃多了。冷巨峰特飲味道都是街邊飲到的巨峰,不過冰粒份量算適中。

滑蛋吉列豬扒湯烏冬
滑蛋吉列豬扒湯烏冬
吉列牛肉薯餅
吉列牛肉薯餅
炸得夠鬆脆,滿滿的薯蓉,假如多點牛肉會好吃多了。

冷巨峰特飲
味道都是街邊飲到的巨峰,不過冰粒份量算適中。
2014-12-10
2014-09-18 217 瀏覽
今日放lunch同同事去左赤丸食烏冬。因為太耐冇食,去到發現而家赤丸好似得返好少野揀,仲要大部份都配好餐,得好少散叫。但係因為佢烏冬嗰啲餐差唔多完部都係熱烏冬,而我又想食凍烏冬,所以謂有散叫。叫左個凍烏冬同埋一個炸豬排,份量都算大碟,不過炸豬排有啲嚡,但係配凍烏冬真係正!
2014-09-14 496 瀏覽
我很喜歡吃烏冬,自己響屋企都成日煮烏冬食,這間打正旗號是烏冬店所以耐不耐都來食下。而且呢度好便宜,一個麵都係50元上下,所以心思思加下小食,兩個人食,埋單都每人$70。而家食M記都$30多元,赤丸都算係價錢相宜的餐廳了。老公不喜歡食烏冬,所以點了拉麵。個湯幾濃,半溶芝士又火炙了,令麵更好味。但牛肉份量不多,加多少少好嗎?又唔係咩靚牛肉。我點了軟殼蟹冷烏冬,呢個好味。烏冬算得上彈牙爽口,加上青瓜、蟹籽、車厘茄,幾清新,軟殼蟹份量也不少,夠滿足,配以和風汁同埋沙律醬,味道幾夾,中和了炸軟殼蟹的油炸感。建議沙律醬可以略減少。本來諗住單點個烏冬($52),侍應說加多$4可以跟餐,多一個小食及飲品。老公見我加又唔執輸,反正食物都唔貴,於是佢又加了竹筍和魚餅。魚餅($20),我無食到,我諗都係普通嘢。薯餅是跟餐的,香脆大份,不過稱為牛肉薯餅,我唔覺有牛肉。竹筍($10),我無食到。芬達+柚子茶。柚子茶都係普通沖出來那種,略甜,我自己加啲水沖淡來飲。呢類鋪頭,平平地,偶有驚喜,都價得俾個笑臉的了。

老公不喜歡食烏冬,所以點了拉麵。
芝士牛肉蕃茄濃湯拉麵
軟殼蟹稻庭風冷烏冬

炸細魚餅+吉列牛肉薯餅
竹筍
竹筍($10),我無食到。
芬達+柚子茶

呢類鋪頭,平平地,偶有驚喜,都價得俾個笑臉的了。
2014-09-14
$73.5 (午餐)
2014-05-02 599 瀏覽
係大本型遊走幾轉,見到赤丸製麵所,好似幾有趣,就入黎食個LUNCH一坐低,就想起我好似係青衣食過,味道很麻麻款式不少,但天熱就唔想食熱湯烏冬,最後簡左中華稻庭風冷烏冬,加迷你吉列蝦咖哩飯,凍柚子茶和迷你和風粟米沙律,TOTAL$連加1$84.7.感覺上都抵食過一碗拉麵,但係抵食還抵食,味道最重要好快就上菜了,一睇就知中伏,飲品柚子茶唔凍既,十分淡,雖然大家都知係一樽樽那些沖出來,但係你會唔會放得太少,水汪汪.咖哩飯雖說迷你,但係份量也不算好少,咖哩味又就係我上次食吉野家那種無層次無咖哩味無香料味帶少少甜既超市咖哩磚STYLE,我知道稍為正常既日式咖哩並唔係咁樣,雖然只係幾蚊貨仔,但係唔洗咁求其.最正常是沙律,用日式醬油醋伴食,味道是正常主菜就係中華稻庭風冷烏冬,伴醬係芝麻醬,味道就係自己去超市買那種,完全不經加工,完全唔香.烏冬唔夠滑,口感略為軟身,不夠彈性,仲痴埋一注.配料都係簡單野成個餐,比我既感覺就係自己跟住圖去超市買材料,可以COPY到出黎,也不用什麼技巧,同你去茶記食餐蛋麵一樣我不期望會食到美食,但太求其了.呢個唔係料理,而係合成

一坐低,就想起我好似係青衣食過,味道很麻麻
中華稻庭風冷烏冬

我不期望會食到美食,但太求其了.呢個唔係料理,而係合成
2014-04-17
$84.7 (午餐)
2013-10-16 218 瀏覽
這家日式麵店在其他地方的分店都大排長龍, 唯有在大本營才不用等位, 每次經過也見到有吉位, 今次吸引入去的也是下午茶, 是本人第二次食這款天婦羅竹輪烏冬.$19 (再加一)實在很抵, 由於客人太少, 烏冬是即煮的, 獅子狗魚蛋炸成的竹輪也是即炸的, 上枱時仍有脆感加上粟米和葱花, 顏色的配搭很好烏冬很有咬感, 交足貨湯是普通清湯, 食完不會口渴
加上粟米和葱花, 顏色的配搭很好
烏冬很有咬感, 交足貨
湯是普通清湯, 食完不會口渴
天婦羅竹輪烏冬
題外話/補充資料: 開放式的舖面在冷氣勁的商場可以慳不少電費 做會員可以免加一, 可是連食碗烏冬都要做會員, 有需要嗎?
2013-10-15
$20.9 (下午茶)
天婦羅竹輪烏冬
2013-04-03 71 瀏覽
Dined here a while ago when DOMAIN just opened because there were no other shops open.I had no expectations for this place because their other branch at MetroCity was dreadful.The menu had not changed, it was just ramen and curries.Ordered the seafood curry and the spicy ramen.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★seafood curry:It was basically frozen seafood fare mixed in curry sauce and served on rice.The curry sauce was quite nice, it was slightly sweet and tasted like the typical Japanese curries.★☆★☆★☆★☆★

seafood curry:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Kyushu spicy ramen in pork bone soup:
The soup was really salty and not spicy at all.
The ramen absorbed the soup well so the ramen tasted really nice.
It was not as tasteless as the branch in MetroCity.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $9X [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]MSG levels:[/b] slight [b]Napkins provided:[/b] yes [b]Toilets:[/b] no [b]Noise levels:[/b] None [b]Glass of water provided:[/b] Yes [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-02-13 32 瀏覽
下午茶餐有兩樣,餃子拉麵,天婦羅烏冬,在烏冬店無理由不食烏冬,天婦羅有蝦,冬菇,蟹柳和茄子,新鮮炸夠鮮味,清湯底有蔥同脆漿粒,有小小似麵豉湯味,唔覺有味精(但格離台叫個樣就重味精味),加小小辣粉食,正。
2013-02-12
2013-01-12 36 瀏覽
記得年多前跟朋友曾到九龍灣的分店進食,當時的感覺只是一般。味道不見突出而且地方狹窄。今天和家人到油塘大本型逛,到午餐時,他們提出到這間餐廳進食,我還有點卻步。到了店門外,看到menu有拉麵、有飯、有烏冬和小食。而且環境還不賴,就和家人吃多一次吧。店員安排我們坐角落的卡位,店舖光線充足,迴轉的位置很少,只有近門的數個位。其餘的坐位位與位之間的空間還可以。看看menu,種類尚算可以。因為主打鳥冬,因此拉麵和飯只有數款。我地四人order了一個牛肉湯烏冬、滑蛋豬扒飯、辣肉拉麵、一個追加的迷你吉列蝦咖哩飯、一碟天婦羅茄子和豚肉湯餃子。牛肉湯烏冬以這個價錢,好像四十多元,牛肉比想像中多。薄薄的一片,肥膏的位置不太多湯底比較清一點,但不至少無味,有一點醬油味。食畢後也不用狂灌水。挺滿意的。這個是讚岐烏冬,挺彈牙,而且煙煙韌韌。不錯不錯。這個烏冬還有洋蔥和蔥提味。迷你吉列蝦咖哩飯 $15這個飯的份量一點也不迷你,因為飯碗挺深,其實也差不多有一碗飯了。炸蝦顏色不俗,金黃而且脹卜卜。不過如果加上少許紅蘿蔔和薯仔更為美觀。這個有少許少許辣,咬開蝦時炸粉多了一點,而且蝦也不夠爽口彈牙。不過這個價錢也不會要求
記得年多前跟朋友曾到九龍灣的分店進食,當時的感覺只是一般。
味道不見突出而且地方狹窄。

其餘的坐位位與位之間的空間還可以。

我地四人order了一個牛肉湯烏冬滑蛋豬扒飯辣肉拉麵一個追加的迷你吉列蝦咖哩飯一碟天婦羅茄子豚肉湯餃子
牛肉湯烏冬

這個是讚岐烏冬,挺彈牙,而且煙煙韌韌。不錯不錯。
這個烏冬還有洋蔥和蔥提味。
迷你吉列蝦咖哩飯 $15
炸蝦顏色不俗,金黃而且脹卜卜。
不過如果加上少許紅蘿蔔和薯仔更為美觀。
不過這個價錢也不會要求這麼多。
豚肉湯餃子 $16
份量有一點少,我們有四人,還expect一人一隻。

餃子是剛炸起,即使浸在豚肉湯還是脆的。
餃子有蔥和豬肉,沒有什麼特別。因為浸在湯內,怕熱氣可以浸泡久一點而且可以沖一沖油份。
天婦羅茄子 $14
味道很dry,店舖沒有天婦羅醬汁提供,侍應問我需不需要沙律醬,我說不要了。

恕我孤陋寡聞,好像有一點奇怪。

炸得剛剛好,入口時還非常燙。沒有什麼特別的。
滑蛋豬扒飯 $4x
吃到這時,各人的飽肚感已有七、八成。這時侍應端上滑蛋豬扒飯和Miso Soup。
OMG!!份量好像大了一點。

Miso Soup沒有什麼特別,因為應該是粉沖的。不過建議可以加些洋蔥提味。
滑蛋豬扒飯的豬扒炸得金黃,賣相吸引。雖然肚皮很脹,可是我還是不客氣「畢」了很多。
珍珠米配上滑蛋豬扒,非常大路的食品。
慶幸的是滑溜的蛋液滲入底層的白米,底下的白米不至於那麼Dry。
滑蛋的嫩滑程度是滿意的,可是份量略嫌較少。而且洋蔥也不多,整個飯比較淡。
豬扒金黃脹卜卜,可是皮與肉輕易分離

肉沒有肥膏位置,咬下去只感非常「鞋」。

一分錢一分貨,當然不會期望店舖好像炸物專門店般出色。尚算可以吧。

辣肉拉麵 $4x
拉麵忘記了拍照,不好意思。
端上的時候賣相不這麼吸引
說實在,辣的程度不夠,我自問不是吃辣達人,但我又覺得這個湯底一點也不辣。
正正因為湯底「唔辣唔濃」,令到整碗拉麵感覺很怪。
拉麵不是幼身,沒有彈性和咬感。
日式叉燒雖然沒有半肥瘦,但咬上去容易撕開,口感還不錯。但只有一塊,未免太小了。

這次的消費四人加一才合共180多元,我認為還是可以接受的。
餐廳間隔不俗,光線充足,送餐的速度也合適的。
員工也樂意解答問題而且服務態度還不錯。
希望餐廳繼續保持下去。
2013-01-12